Studentizine

Studentizine 100

Redactioneel

Goh zeg, hebben jullie dat nu ook, zo nu en dan het gevoel dat je met een moker op een gevoelige plaats geraakt bent?
Zitten we met z’n allen ons een potje uit de naad te werken en te doneren om het leed in de door tsunami geteisterde gebieden te helpen lenigen (want alle beetjes helpen), en dan moet je horen dat Oxfam en Unicef de bijdragen van een politieke partij koudweg weigeren.
Goed, het geld gaat dan wel naar de andere deelgenoten van het 1212-genootschap, maar toch…
Is het nu echt nodig een principezaak uit te vechten op de kosten van mensen die het slachtoffer geworden zijn van wat nu al benoemd wordt als de grootste natuurramp uit de geschiedenis?
Al komt de poen van de duvel z’n moer, de geteisterde landen hebben iets ondergaan waarbij de nucleaire verwoestingen van Hiroshima en Nagasaki verbleken, elke cent, elke traan van medeleven is daar bijgevolg broodnodig. Daar hoeven verder geen (twist)woorden aan vuil gemaakt worden. Mededogen overstijgt de aardse trivia, wie dat niet inziet doolt, en zou beter moeten weten.

Opera uniek!

Wil je eens rondneuzen achter de schermen van de Vlaamse Opera? Wil je wel eens een workshop over opera meepikken? Wil je wel eens een keertje een wereldpremière van een prestigieuze operacreatie meemaken?
Dat kan: voor 15 mensen kan deze wens in vervulling gaan. Voor 12,5 euro (minder dan de helft van de prijs van het ticket voor de voorstelling) ben je de hele namiddag en avond zoet in de Antwerpse opera, met inbegrip van de wereldcreatie van de opera Richard III als klapstuk!
Reserveren kan door een mail te sturen naar michiel@studiant.be Armlastige melomane studenten kunnen hopen een van de twee duo-tickets die we wisten te versieren op de kop tikken.
Tussen de inschrijvingen worden blind twee gelukkigen gekozen, en die mogen gratis mee en ten overvloede zelfs nog een partner of zielsverwant mee nemen.
Concreet gaat het hele gebeuren door op zondag 30 januari in de Opera te Antwerpen vanaf 15u.

50 uren cantusrecord!

Beste collega studentikoos, feestvarken of levensgenieter,
Recordprestaties worden neergezet om opnieuw verbroken te worden. Zo heeft Castrum, een Antwerpse studentenkring, het wereldrecord cantussen in een ver vervlogen tijd gebracht op 40 uur. Wij, het Brussels Senioren Konvent (BSK), een overkoepeling van de Brusselse Hogescholen en de Koninklijke Militaire School, gaan de uitdaging aan om dit te verbeteren en het record te brengen op 50 uur.
De recordpoging gaat door van vrijdagavond 1 april tot zondagavond 3 april (en dit is echt geen vroege aprilvismop!) in de zaal BOJ te Jette (Laarbeeklaan 107 B, 1090 Jette). Deze zaal is gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en vlak in de buurt is er een voldoende grote parking.
Wij doen een beroep op alle studentenkringen om ons gedurende die periode te komen steunen en zo mee te helpen om een nieuw record te vestigen. 50 uur is lang en we verwachten zeker niet dat je massaal de hele periode blijft, maar een aantal uur zou onze motivatie al een stuk vooruit helpen. Als je studentenkring in groten getale wil komen, gelieve dan op voorhand een seintje te geven.
De inkomprijs (inkom + drank) bedraagt 12 euro voor de ganse periode. Als je tevens 6 maaltijden wil nuttigen, betaal je 30 euro (inkom + drank + eten). Het is ook mogelijk om eigen eten te voorzien.
Personen die zichzelf in staat achten om de 50 uren uit te zitten, mogen contact opnemen met ons via onderstaand email-adres. Deelnemers betalen 30 euro en krijgen daarvoor hun inkom, drank, eten en een t-shirt.
Voor verdere informatie verwijzen we je graag door naar onze site: http://club.studiant.be/vijftigurencantus/
Zin om mee te volharden in de recordmanie of wil je gewoon mee komen cantussen? Maak je dan kenbaar via vijftigurencantus@hotmail.com.

Lerarenstaking redt leven van verdwaalde man.

In het Zuidwesten van Frankrijk heeft een man die al vijf weken verdwaald was in een grottenstelsel, z’n leven te danken aan de exploratiedrang van een aantal studenten die creatief gebruik wilden maken van de extra vrije dag ten gevolge van de grote Franse stakingsactie.
De studenten hadden het plan een grottencomplex te gaan verkennen. Toen zij ter plekke kwamen vonden zij in de grot een jeep die er duidelijk al een tijdje stond. Zij verwittigden de politie, die meteen op zoek ging in het tunnelcomplex.
De jeep behoorde immers toe aan de 48-jarige Jean-Luc Josuat-Verges, die op 18 december depressief zijn woning verliet. Hij vertelde zijn vrouw dat hij een tijdje alleen wou zijn. Met een fles whisky reed hij met zijn jeep naar de oude champignonkwekerij met een uitgebreid netwerk van tunnels. Sindsdien werd er niets meer van hem vernomen.
De politie vond na een zoekactie de man vrijdag in een grot die normaal voor het publiek gesloten is. Hij was verloren gelopen en had naar eigen zeggen al die tijd overleefd dankzij het eten van hout en klei. Josuat-Verges was fel vermagerd en verwaarloosd, maar stelde het redelijk goed.

Dé ultieme mix van Jackie Chan, the Marx Brothers en Stomp!

Deze show bevat meer amusement dan normaal toegestaan zou mogen zijn! COOKIN’ is snel, grappig en ongelooflijk spectaculair!
COOKIN’ versnijdt, versnippert, hakt en kapt een grootse varieteit van militaire krijgskunsten, heerlijk moedig en dapper en ontegenspreekbaar fascinerend.
COOKIN’ wakkert zonder twijfel je honger aan, prikkelt je zintuigen en laat je achter met een verlangen naar meer!
Het gezelschap rolt van de ene ongeluk in het andere. Dit alles op het ritme van gevariëerde, aanstekelijke ritmes met allerhande huishoudelijke voorwerpen en alles wat te dicht in hun buurt ligt. Ze worstelen zich doorheen ‘slapstick sketches’ en springen in het rond op een hilarisch tempo.
De basis van COOKIN’ ligt overduidelijk in de Koreaanse cultuur in combinatie met elementen van moderne rock en jazz. De ritmes bezorgen je het roetsjbaan effect en doen je hart sneller kloppen van opwinding!
Bekijk de keuken op een gans andere manier!
Donderdag 27/1 tem zondag 30/1 Stadsschouwburg ,Antwerpen
Dinsdag 31/1 tem woensdag 2/2 Capitole, Gent
Donderdag 3/2 en vrijdag 4/2 Vorst Nationaal, Brussel
Zaterdag 5/2 en zondag 6/2 Casino Kursaal, Oostende
Tickets: 0900/00 991 via of www.sherpa.be
Op vertoon van je studentenkaart aan de kassa krijg je 50 procent korting op de ticketprijs!

Gentse leraren krijgen anti-agressietraining

De stad Gent heeft het volledige leerkrachtenkorps van het Centrum voor Deeltijds Onderwijs op anti-agressietraining gestuurd. Daarmee wil de stad een antwoord bieden op het toenemende geweld in de klas. De cursus is een trieste primeur voor Vlaanderen.
De vijfdaagse cursus moet aankomend agressief gedrag leren herkennen en er passend op leren reageren.
Waar is de tijd dat balorige snotapen gewoon nog een draai om hun (balorige) oren konden krijgen?

LANCERING HANDBOEK EN NIEUWJAARSRECEPTIE VVS -28 januari 10u30, EHSAL, Brussel

Beste Studenten,
wij bij VVS beseffen maar al te goed wat de stress van examens betekent voor jullie! Het is geen evidentie om in deze moeilijke periode tijd vrij te maken. Maar misschien kunnen jullie net wel een pauze gebruiken en massaal afzakken naar Brussel voor de feestelijke lancering van het gloednieuwe handboek voor studentenvertegenwoordigers "Studentenvertegenwoordiger in een wip." Bij deze zijn jullie dan ook van harte uitgenodigd om dit evenement bij te wonen. Wat moet je doen om erbij te zijn? Voor woensdag 26 januari een mail sturen naar michael.horig@vvs.ac is voldoende, met vermelding van het aantal personen dat zal aanwezig zijn. Je kan ook telefonisch contact opnemen met VVS op het nummer 02/5020122.
Locatie?
EHSAL
Campus Economische Hogeschool
Stormstraat 2
1000 Brussel
Een wegbeschrijving vind je op: http://www.ehsal.be/web/maakkennis/waar/04_kennis_waar.asp
Meer info over "Studentenvertegenwoordiger in een wip", hoe het te bestellen,... vind je binnenkort op onze website www.vvs.ac.
VVS - Vlaamse Vereniging van Studenten
Gulden Vlieslaan 17A/b80
1050 Brussel
T: 02/5020122
F: 02/5117806
vvs@vvs.ac

Voortstuderen met een handicap of ziekte!

De gids 'Verder studeren .met een functiebeperking' helpt studenten met een handicap, chronische ziekte, psychische klachten en dyslexie bij de keuze van een hogeschool of universiteit. De gids biedt een lijst van alle aanspreekpunten van instellingen voor hoger onderwijs. Via een aanspreekpunt geraken studenten wegwijs in de betrokken instelling. Daarnaast bevat de gids ook tips om het contact met de instelling voor te bereiden. De gids is een uitgave van het Vlaams Expertisecentrum voor Handicap en Hoger Onderwijs (VEHHO). U kan hem gratis downloaden voor de laatstejaars secundair onderwijs met een handicap of ziekte.
Download de gids 'Verder studeren . met een functiebeperking' (Word 54 Kb, 16 p.) op http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/pub/brochure.doc

Tsunami & Co

Druppels van tranen als druiven zo groot doorbreken heden steeds vaker de barrière van het met moeite verworven imago. Is het het leed dat ons dagelijks confronteert met de menselijke onvolmaaktheid dat er ons toe brengt om schande en schaamte te laten voor wat het is, of moet de oorzaak gewoon gezocht worden in de maanden der duisternis die ons allen treffen, waarbij ik vrijwel meteen vaststel dat dit laatste enkel de zwakkelingen en goedgelovigen zal bewegen tot het uiten van emoties, en lachen is geen optie.
Het leven is natuurlijk gewoon niet leuk. Ellende alom en zij die menen gelukkig te zijn krijgen de figuurlijke strop. Geluk en alles wat er voor moet doorgaan is gaandeweg verheven tot een synoniem van hypocrisie, waarbij menig onverlaat zich geroepen voelt om zijn vreugde ten toon te spreiden in het bijzijn van andere nietige zielen, om dan thuisgekomen emmers traanvocht te ledigen in een dozijn zakdoeken met het oppervlakte van Xl tafellakens, want de XXL waren al uitverkocht. Sommige mensen hebben ook nooit geluk.
God Hemzelve kan al dat leed af en toe niet meer aan en door een simpele druk op de knop bevrijdt Hij een enkeling of tweehonderdduizend van het recht om het leven te beoefenen.
Dat dit verlichting brengt voor rotte vruchten van de voortplanting is een spijtig neveneffect. Plots wensen zij hun – volgens zichzelf, niet te onderschatten bijdrage te leven aan de heropleving van dit tranendal, waarbij enige essentie van het hele gebeuren hen ontgaat. Voor hen zijn pijn en verdriet niet tastbaar en slechts onbegrijpelijke termen uit een goedkope stationroman. Het doel - in dit geval imago, heiligt echter alle middelen, wat het er allemaal niet bepaald prettiger op maakt.
Andy Van den Berghe

Studenten om te zetelen in de externe visitatiecommissies.

VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten (de overkoepeling van de studentenraden aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten) is op zoek naar Studenten om te zetelen in de externe visitatiecommissies, die onderstaande opleidingen visiteren in het kader van de kwaliteitszorg van het hoger onderwijs.
Voor de hogescholen zijn we op zoek naar studenten voor de opleiding:
Kleuteronderwijs
Lager onderwijs
Secundair onderwijs
Voor de universiteiten zijn we op zoek naar studenten voor de opleiding:
Biologie
Oosterse studies
Godgeleerdheid
Rechten en notariaat
Natuurkunde – toegepaste natuurkunde
Vergelijkende cultuurwetenschappen (studenten culturele antropologie-KULeuven of sociale agogiek-VUB)
Een woordje uitleg:
Vanaf dit academiejaar dienen er verplicht studenten te worden opgenomen in de zogenaamde ‘externe visitatiecommissies’. Dit zijn commissies van experts die in het kader van de kwaliteitsbewaking in het Vlaams hoger onderwijs opleidingen visiteren en daar via een eindrapport een oordeel over uitspreken. Tot hiertoe waren de studenten in deze commissies niet vertegenwoordigd, maar daar komt dus binnenkort verandering in.
Deze nieuwe regeling heeft tot gevolg dat er voor elke nieuwe opleiding die wordt gevisiteerd, ook een aantal studenten uit die opleiding zullen worden gezocht om in die commissies te zetelen. Voor de selectie van deze studenten wordt het nieuw opgerichte ‘selectiepanel kwaliteitszorg’ van VVS verantwoordelijk gesteld. VVS is de Vlaamse Vereniging van Studenten of de overkoepeling op Vlaams niveau van de verschillende lokale studentenraden en de spreekbuis van de studenten in Vlaanderen.
Ben je bekommerd om de kwaliteit van het hoger onderwijs? En wil je graag meer te weten komen over het kwaliteitsbewakingssysteem? Meer informatie vindt je op de VVS-site: www.vvs.ac
Bijkomende vragen kan je stellen op selectiepanel@vvs.ac of via Tel: 02 502 01 22.
Wil je je kandidaat stellen, stuur dan je CV en een visietekst voor maandag 21 februari 2005 naar selectiepanel@vvs.ac
- Geef in je CV ook duidelijk aan waarom je voldoet aan het hoger vermelde profiel. Vergeet ook je telefoonnummer en emailadres niet.
- In de visietekst leg je op maximum 1 pagina je visie uit wat jij goed en/of slecht vind aan jouw opleiding.
Op maandag 28 februari 2004 wordt je meegedeeld of je al dan niet wordt weerhouden voor een gesprek tijdens het weekend van 5 en 6 maart.
VLAAMSE VERENIGING VAN STUDENTEN VZW
GULDEN VLIESLAAN 17A BUS 80
1050 Brussel