Studentizine

Studentizine 102

Redactioneel

Trouwe bezoekers van www.studiant.be, www.studentenjobs.be of een van de vele andere eigen of bij ons gehoste clubsites hebben het vorige week wel gemerkt. De Studiantservers waren een nachtlang niet bereikbaar. Tegen de avond aan gingen ze off line, en het duurde even voor de voorziene back-up automatisch gegenereerd werd. Een van onze servers beantwoordde vanaf dat ogenblik alle verzoeken met een korte uitleg waarom we even verdwenen waren, en kondigde meteen ook aan wanneer we opnieuw volledig bereikbaar zouden zijn. Na een kleine 20 uur waren zowat alle sites en diensten opnieuw volledig beschikbaar, en konden we iedereen melden dat onze verhuis prima was verlopen. Verhuis, inderdaad, want na een partnership van bijna tien jaar kwam een einde aan onze samenwerking met de vorige housingpartner.
De Studiantservers hangen nu in Diegem, bij onze nieuwe connectiviteitsprovider en partner Kangaroot.
Dit is meteen de eerste stap in een reeks van herschikkingen en nieuwigheden waar Studiant in de nabije toekomst mee uitpakt, hou ons maar goed in de gaten!
Ondertussen wel even een ferme pluim op de hoed van onze mensen van serverbeheer, die heel veel werk hadden en hebben met al die wijzigingen en nieuwe projecten, maar er toch voor blijven gaan!

Spectaculaire Delftse mooning.

Een 24-jarige student is vorige week wel zeer pijnlijk ten val gekomen tijdens een feestje op een boot in de Delftse haven. Bij wijze van grap showde de student zijn blote billen boven een glazen dekraam. Hierbij verloor de broekloze “lolbroek” echter zijn evenwicht en viel dwars door het raam drie meter naar beneden. De man is met hoofd- en rugletsel opgenomen in het Reinier de Graaf Gasthuis. Later in de nacht meldden zich daar nog vier studenten met verwondingen door glassplinters.
Hoe ging dat spreekwoord weer over een gat verbranden?

Computer en SMS tegen spijbelen.

Brossen belooft in de toekomst een stevig stukje moeilijker te worden. Liefst twee bedrijven komen op de markt met een “spijbel-sms-systeem”. In Wallonië en Nederland wordt het systeem al met succes gebruikt, en nu zijn ook de Vlaamse scholen “wreed geïnteresseerd”.
Alle relevante data van de leerlingen moeten éénmalig worden ingegeven, en vanaf dat ogenblik volstaan enkele muisklikjes om de ouderlijke toorn te laten neerdalen over de brossers van dienst. Wie niet in de les is moet er rekening mee houden dat de leraar met simpelweg 1 keer aanvinken ervoor kan zorgen dat een sms gestuurd wordt naar een van, of beide ouders, desgewenst naar de spijbelaar zelf, en in extreme gevallen naar de politie.
Het ministerie van onderwijs heeft alvast geen bezwaar tegen de invoering van het systeem.

Schooltas van 28 gram!

Een Israëlisch technologiebedrijf stelde zopas een geheugenkaart van 28 gram voor, waarop lesboeken in digitale vorm kunnen worden opgeslagen. De Booklocker is een variant op de USB-stick, waarmee bestanden van de ene computer naar de andere kunnen worden meegenomen. De eerste Booklocker-versie heeft circa vijf kilo schoolboeken aan boord, en de gebruiker kan de boel inpluggen op de computer thuis of op school.
De inhoud is absoluut beveiligd tegen het maken van illegale kopieën, en lijkt daarmee een pasklaar antwoord te leveren op het fotokopiëren van duur schoolboekenwerk.
Het Amerikaanse Sandisk heeft het patent ondertussen overgekocht, en hoopt er op korte termijn 55 miljoen stuk van te verpatsen!
www.sandisk.com/retail/booklocker.asp

Uitverkoop galakleding.

De Twentse Student Union organiseerde, in samenwerking met een bedrijf dat zich specialiseert in avondkledij, een grote uitverkoop van galakleding en accessoires. Jurken, smokings, vlinderdasjes, handtasjes, rokkostuums, manchetknopen en andere onmisbare parafernalia hoefden niet lang te wachten op kooplustige studenten. Het liep eenvoudigweg storm in het universiteitscafetaria. Passen kon in de toiletten, en de chique outfits vlogen de deur uit.
Een goeie zaak voor de firma en voor de studentenvereniging en voor de studenten!
Poepsjiek voor een appel en een ei!

Veilige schoolroute zoeken op internet.

Het project MOVE ( Mobiliteit en Verantwoordelijkheid) is een initiatief van de Vlaamse stichting Verkeerskunde en GIS. Via de website www.move-vlaanderen.be, kunnen jongeren van 16 tot 18 jaar hun verplaatsingstraject van huis naar school analyseren en optimaliseren.
Op die manier wil het initiatief zo veel mogelijk risicosituaties op de weg van en naar school vermijden, en op die manier het aantal ongevallen terugdringen.

Ontwerp de affiche van StuDay 2005 en maak kans op 500 euro!

Vorig jaar werd in Antwerpen voor de eerste keer StuDay georganiseerd. Het Theaterplein werd voor één dag omgetoverd tot een studentikoos plein met tal van optredens, sport, spel, cultuur, hapjes, drankjes,... met afsluitend een geweldige parade naar de studentenbuurt! Op deze manier heten de stad en de studentenvoorzieningen van de verschillende hogescholen en universiteit alle studenten welkom in Antwerpen.
Gezien het overweldigende succes (meer dan 10 000 studenten kwamen naar StuDay), wordt deze studentenwelkom opnieuw georganiseerd op donderdag 29/09/05. En ook jij kan daar mee aan werken!
Heb je grafisch talent? Wil je graag een affiche ontwerpen? Ben je creatief? Surf dan snel naar http://student.antwerpen.be of www.kbc.be en kom te weten hoe jij misschien 500 euro kan winnen! Belangrijke voorwaarde is dat je studeert in Antwerpen. Alle info vind je op de website, inschrijven kan via student@stad.antwerpen.be. Per kerende krijg je dan een code waarmee je alle nodige documenten, logo's en richtlijnen kan opvragen.

Geef jouw mening over alcohol en andere drugs en win een vliegtuigreis!

Met een vragenlijst polsen we naar het alcohol- en ander druggebruik, de vrijetijdsbesteding en de sociale netwerken van Antwerpse studenten. Alle ingeschreven studenten van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen hebben toegang tot de vragenlijst via blackboard. De vragenlijst is duidelijk, eenvoudig en snel in te vullen. Je kan de vragenlijst invullen van 14 februari tot 28 maart 2005.
Hoe meer respons, hoe representatiever het onderzoek. Doen dus! Op volgende webpagina’s kan je inloggen en doorklikken naar de vragenlijst: http://blackboard.ua.ac.be; http://bb.kdg.be; http://blackboard.ha.be; http://bb.plantijn.be; http://bb.hzs.be.
Deze bevraging is een gezamenlijk initiatief van het Stedelijk Overleg Drugs Antwerpen, de Universiteit Antwerpen, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen en het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg VAGGA/Altox.
Al wie de vragenlijst volledig beantwoordt, maakt kans op één van de 50 aantrekkelijke prijzen waaronder 1 all-in-one-printer (Dell), 20 abonnementen op Knack en Newsweek (Jongeren&Media), 20 filmtickets (UGC Antwerpen), 1 fingerprint reader (Microsoft) en enkele verrassingspakketten. De hoofdvogel is een vliegtuigreis t.w.v. € 250 met Connections.

Studentenjob in een kathedraal?

Tijdens de zomervakantie enkele weken als vrijwillige gids in een Europese kathedraal werken, samen met andere jongeren. Dat is, kort gezegd, wat de organisatie 'ARC' te bieden heeft.
ARC is een Oecumenisch-Christelijke organisatie die jaarlijks tijdens de zomervakantie internationaal samengestelde groepen studenten bijeen brengt in een aantal bekende en toeristisch druk bezochte kathedralen van Europa. Gedurende een periode van drie weken tot een maand bieden studenten - elk in hun eigen taal - gratis rondleidingen aan aan toeristen, om op die wijze 'stenen tot spreken te brengen'. ARC heeft afdelingen in zes verschillende Europese landen: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland/Vlaanderen.
Deelname aan een ARC project betekent dat je in de zomer 3 of 4 weken rondleidingen geeft aan toeristen, in je eigen taal. Tijdens het project vorm je een leefgemeenschap met de andere deelnemers: je woont, werkt en leeft met elkaar.
Voor meer informatie over ARC projecten kan je mailen naar: Arcvlaanderen@hotmail.com Of je kan ook de website bekijken: www.arc-europe.org

Cambridge duikt diep in het rood.

De 800 jaar oude universiteit van Cambridge zit pecuniair in slechte papieren. Voor dit lopende academiejaar wordt namelijk een deficit van 17 miljoen £ voorzien.
Vanaf het volgende jaar zullen de inschrijvingsgelden dan ook worden opgetrokken naar 3000 pond sterling per academiejaar, maar zelfs dat zal niet voldoende blijken om de put te delgen. Voor het volgende jaar wordt nog gerekend op een budgettair tekort van 7 miljoen pond.
De respectabele instelling kijkt bijgevolg als een redmiddel naar subsidies vanwege de overheid. Door een overeenkomst met de overheid kan en mag Cambridge zijn inschrijvingsgelden tot 2010 niet hoger optrekken dan de genoemde 3000 pond, en dat zal niet voldoende blijken om de jaarlijks stijgende pensioenlasten te dekken. Vorig jaar moest de universiteit immers liefst 30 miljoen pond ophoesten, een stijging met tien miljoen pond tegen het voorgaande jaar.
Het valt dan ook te verwachten dat vanaf 2010 de inschrijvingsgelden nog aanzienlijk zullen stijgen. Ondertussen probeert men meer buitenlandse studenten aan te trekken; die zijn immers goed voor 20.500 £ per jaar.

Trammelant over bloot in studentenkrant.

De Engelse tabloids hebben een rondborstig rijke traditie van Page 3 girls. Voor aliens die niet zouden weten wat voor species dat zijn: jongedames, goed gedraaid van oren en poten, in min of meer gevorderde staat van ontkleding, die hun snoepgoed aanprijzen tussen de bomaanslagen, het politieke gelul en de courante marktprijzen voor komkommers en andere veldgewassen.
Het spreekt vanzelf dat mannelijke (en bekeerde vrouwelijke) lezers hun blikken over het algemeen welwillend langs het geboden fraais laten glijden, en bijgevolg zijn de meiden van de drie een niet te onderschatten factor in de verkoopscijfers van Engels krantenpapier.
Nu is het kot in Groot-Brittannië echter te klein, want de grootste onafhankelijke studentenpublicatie, Edinburgh University’s “Student”, is een debat begonnen over de vrouwelijke vormgeving, door….juist, ja, je hebt hem, smakelijk bloot te presenteren op pagina drie.
De krant werd overspoeld door protestbrieven, ondanks het feit dat ze op pagina 11 een jongeheer in spaarzame uitdossing aanboden ter compensatie, onder andere om te vermijden dat het alom pasklare seksisme weer maar eens zou worden ingeroepen.
Boter aan de galg, zelfs de bijgaande editorialen, waarin duidelijk gesteld werd dat het de bedoeling was om een discussie op gang te brengen over zin en onzin van blootfotootjes in een nieuwsmedium, werden nauwelijks gelezen. Student krijgt bakken kritiek over zich heen van pilaarbijters, frustro’s en ander moreel verkrampt volk.
De gratis krant, gesticht door Robert Louis Stevenson, heeft zo’n 12.000 abonnees, en daaronder blijken nu nogal wat puriteinen te huizen.

Gewapend naar school = normaal?

Eén op zes jongens is in Antwerpen ooit al eens gewapend naar school gekomen, bij de meisjes zou één op dertien ooit met een wapen op zak naar school zijn afgezakt.
Messen en pepperspray zijn de meest geliefde verweerwapens die door humaniorastudenten in hun boekentas worden meegezeuld, maar ook zwaarder wapentuig is niet onbekend. Liefst 53 procent van de bevraagde Antwerpse scholieren tussen 14 en 17 bevestigde een medeleerling te kennen die een wapen draagt.
Het dragen van een wapen geeft een vals gevoel van veiligheid, en vergroot het risico op fatale incidenten, stelt –overigens zeer terecht- de vzw ASMA. Zij voeren een campagne onder de slogan “ Wapens op school? Geen goed idee!”.

Exorcismecursus bloeit.

Het Vaticaan biedt sedert medio februari op het pontificaal atheneum Regina Apostolorum een lessenpakket duiveluitdrijving aan.
De bezorgdheid over de immense groei van de belangstelling voor het satanisme op het internet en in de media lag naar verluidt aan de grondslag van deze nieuwe opleiding. De specialisatie voorziet in lessen over verschillende soorten demonologie en zwarte magie, maar ook over bijbelse en juridische aspecten van het satanisme. De opleiding is nog redelijk schappelijk, ze duurt negen halve dagen en kost amper 180 euro, de duivel uitdrijven is blijkbaar niet zo moeilijk als de kwieten die computervirussen loslaten op de mensheid aan het kruis nagelen. www.upra.org/articulo.phtml?id=1015&se=6 geeft meer informatie voor belangstellenden.
Exorcisme is voor het Vaticaan beslist geen fantoom uit een grijs verleden. In 1999 werd voor het eerst in 400 jaar een nieuwe handleiding met regels en riten aangenomen om de baarlijke duivel uit te drijven. De modernisering van het taalgebruik, en de uitbreiding van het aantal bezweringen waren de belangrijkste hernieuwingen.
De huidige paus, JP two, moest in september 2000 in persoon nog ingrijpen, nadat Gabriele Amorth, de officiële hoofdexcorsist van Rome in gebreke was gebleven bij het uitdrijven van de duivel bij een jonge Italiaanse, die op het Sint-Pietersplein was beginnen vloeken en schreeuwen toen de paus zijn zegen wilde geven.
Na een half uurtje bij de paus, bleek het bezeten madammeke gekalmeerd.

VUB + ULB = FUB?

De Brusselse vrije universiteiten vragen van de bevoegde regionale overheden om zich – zonder fusie – te profileren als de Free University of Brussels.
Onder die naam willen ze in de toekomst ook gezamenlijke masteropleidingen aanbieden.
De huidige decreten van surreëel federaal absurdistisch Belgisch ambetantenaristan maken een vlotte samenwerking vrijwel onmogelijk.
Bij wijze van voorbeeld, aan de VUB kan op dit ogenblik een Nederlands gediplomeerde komen specialiseren in het ziekenhuis, maar voor een gediplomeerde arts van de ULB is dat onmogelijk. De twee instellingen pleiten daarom voor bidiplomering.
De beide rectoren – nu vragende partij – begonnen hun studies overigens toen de VUB/ULB nog één universitaire structuur was. Zij willen geen terugkeer naar de tweetalige eenheid, maar wel een véél nauwere samenwerking, over de grenzen van de gemeenschappen heen, vooral met het oog op de buitenlandse positionering van deze instelling op wetenschappelijk topniveau.

Examinatoren gezocht

De Examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap zoekt examinatoren voor alle vakken van het voltijds algemeen secundair onderwijs (ASO). Vastbenoemde leraren, TBS'ers of gepensioneerde leraren die gedurende minstens één schooljaar dat bepaalde vak gegeven hebben in de derde graad van het secundair onderwijs, komen in aanmerking. Voor de meeste vakken worden de examinatoren tijdens de examenzittijden voltijds opgeroepen en moet u zich op school laten vervangen. Voor enkele vakken waarvoor het aantal kandidaten beperkt is, wordt er op 'vrije' dagen geëxamineerd.
U stuurt uw kandidatuur met CV naar de tweede afdeling van de Examencommissie via roland.vandyck@ond.vlaanderen.be of u vraagt extra informatie op 02 528 09 33.