Studentizine

Studentizine 103

Virtuele studentencampus

De Universiteit Antwerpen (UA) heeft een virtuele campus gelanceerd waar toekomstige universiteitsstudenten zich uitgebreid kunnen informeren over de verschillende studiemogelijkheden die de UA aanbiedt.
De virtuele campus bestaat uit twee luiken: een informatief gedeelte en een deel met ervaringsgerichte informatie.
In het eerste gedeelte krijgen de studenten onder meer informatie over de verschillende studierichtingen, vakken en faciliteiten. In het tweede luik kunnen ze via filmpjes de sfeer aan de UA opsnuiven, kunnen ze contact leggen met andere studenten, professoren en alumni en kunnen ze de stad Antwerpen ontdekken. www.virtuelecampus.be/main.aspx

Lerares gaat van bil.

In Sacramento zijn de relaties tussen leraars en leerlingen blijkbaar uitstekend. Tenminste toch al zeker in dit geval. Een dertigjarige lerares werd namelijk op (erg) hete daad betrapt tijdens een potje stomende seks met een 16-jarige leerling. Waarschijnlijk huldigde zij het motto: “ seks, dat leer je in een wip!” Haar zoontje van twee jaar zat het hele gebeuren ondertussen wel belangstellend te volgen vanuit zijn kinderzitje, van op de eerste rij, als het ware.
Huppeljuf Margaret is ondertussen officieel in beschuldiging gesteld van verkrachting van een minderjarige, en het zoontje is aan de zorgen van haar echtgenoot toevertrouwd.

Spijbelaars worden al snel boefjes.

Spijbelende scholieren komen in ons land (maar zeker niet alleen hier) steeds vaker in de criminaliteit terecht. In Brussel is de politie daarom systematisch de jacht aan het organiseren op jongeren (soms snotneuzen van 7 of jaar) die tijdens de schooluren rondhangen in winkelcentra en junkfoodverstrekkende bedrijven. Zij plegen er vaak kleine misdrijven als vandalisme en diefstallen, maar komen daar ook niet zelden in contact met drugs. Gebruik daarvan leidt dan weer tot afhankelijkheid, en de behoefte om meer geld te pikken om in hun beginnende verslaving te voorzien.
Daarom is het ook erg belangrijk dat problematisch spijbelen snel wordt opgespoord en aangepakt. De Brusselse politie pakte vorig schooljaar bijna 3.000 haagschool houdende brossers bij de lurven.
Ook in andere steden bevestigen politiewoordvoerders dat spijbelen leidt tot het stelen van eten, sigaretten, hebbedingetjes als Cd’s, games, Dvd’s, make-up en condooms, maar inderdaad ook tot probleemgedrag en druggebruik.
In Brussel worden wel opvallend meer processen verbaal opgesteld dan in de andere steden.

Modeleerlingen stellen tentoon in Antwerps Centraal Station

In Antwerpen is de Fashion Trip in het Centraal Station van start gegaan. Met deze modetentoonstelling willen de leerlingen en leraars van het Instituut Maris Stella Sint-Agnes uit Borgerhout het modeonderwijs promoten.
De Fashion Trip maakt deel uit van het veel bredere platform “Modeonderwijs is creatief” dat in heel Vlaanderen uitpakt met mode-experimenten.
Voor het Centraal Station kozen de jonge ontwerpers van Maris Stella Sint-Agnes voor gigantische wimpels in de vertrekhal en artistiek hoogstaande creaties die de centrale inkomhal inpalmen. ”De vernieuwing in het modeonderwijs is al zeker zes jaar bezig”, stelt directeur Paul Geerts. ”Toch blijft het imago van vroeger, dat van de gekende snit en naad, nog te nadrukkelijk hangen. Met Fashion Trip tonen we dat deze richting veel méér is. Het getuigt daarnaast dat een algemene herwaardering van het beroepsonderwijs nodig is.”
Antwerps schepen Robert Voorhamme (sp.a) had wat dat betreft goed nieuws bij: ”We zaten recent nog rond de tafel met het Vlaamse kabinet van onderwijs. Daar kregen we de garantie dat er weldra beslissingen volgen om met ingang van volgend schooljaar bijkomende steun te krijgen.”
De Fashion Trip blijft nog tot en met 14 maart te bewonderen in het Centraal Station.

14-jarige scholier schiet buschauffeur dood.

In het Amerikaanse Cumberland, bij Tennessee werd een 14-jarige scholier een paar weken geleden door de vrouwelijke buschauffeur uit de bus gezet omdat hij pruimtabak gebruikte, met alle minder smakelijke aspecten van het ritueel, zoals bruine rochels op de busvloer (kwispedoors schijnen niet tot de standaarduitrusting van de schoolbussen te behoren.
De jonge pruimer – een doodbraaf kind, ongelofelijk gehoorzaam en bijzonder geliefd door z’n ouders (aldus een buurman) – nam dat behoorlijk op z’n krachten, en besloot zijn gelijk te halen. Een paar weken na de “ongelofelijke vernedering” wachtte hij de schoolbus op aan de kant van de weg. Hij vuurde bij het voorbijrijden een schot af op de bestuurster, die zwaar geraakt werd. De bus, met een twintigtal schoolkinderen aan boord, raakte daarop van de weg, en ramde een hoogspanningspaal. De buschauffeur overleed korte tijd later aan haar verwondingen, de jonge passagiers zijn waarschijnlijk voor de rest van hun leven getekend door deze traumatische gebeurtenis en heel de stad zat een tijdlang zonder stroom.
De “brave dader” werd ondertussen opgepakt. Het zijn toch zo’n schatjes; jongens toch, waar blijven ze het halen?

Praga Khan is verbaasd over eerste editie WHAZZUP

Sinds zondag 6 maart is Vlaanderen een nieuw magazine rijker: Whazzup! Het verschil met alle andere magazines is dat het enkel online te raadplegen is!
Whazzup richt zich op informatie over nationale en internationale artiesten, muziek, en nightlife in België. De invulling van het blad is zeer gevarieerd, ieder genre kan aan bod komen. Het verschijnt iedere eerste maandag van de maand op www.be/whazzup. Een breedband internet verbinding is wel vereist.
Toen Whazzup aan Praga Khan werd voorgesteld sprak Maurice Engelen enkel in superlatieven. Maurice heeft al veel gezien en gehoord maar moest toegeven dat hij nog nooit zoiets als Whazzup had gezien. Hij steunt het online maandblad volledig en hoopt dat het een succes wordt.

Whazzup wordt gemaakt door dezelfde groep mensen achter www.be , met voorsprong de beste site over het belgische evenementen landschap. Naast zeer uitgebreide evenementenkalenders is er ook een overzicht van de belgische discotheken en printbare fuifkalenders terug te vinden. Er zijn samenwerkingen met alle grote en bekende organisatoren, en uiteraard ook met zeer veel kleine organisatoren en verenigingen.
www.be zag dat er nog een hiaat was dat niet werd ingevuld op de online markt; en tracht dit nu met Whazzup op te vullen.
De opstart van Whazzup gebeurde in juni 2004, en na meer dan 8 maanden werd de eerste editie gereleased.
Zowel www.be als Whazzup worden door vrijwilligers gemaakt. Heb je zin om mee te werken, mail dan even je interesse en motivatie naar info@www.be

Herman Finkers, na vijf jaar afwezigheid, nu op Nekka-Nacht

Bij ons is hij nooit veel opgetreden, maar dankzij de Nederlandse tv hebben vele Vlamingen deze cabaretier leren kennen en jarenlang gevolgd. Hij is de tegenpool van hyperkinetische collega's als Freek de Jonge en Youp van 't Hek: bescheiden, rustig opbouwend met kleine effectjes, fijne woordgrappen, komische liedjes. Droge humor is zijn handelsmerk, naast zijn Twentse tongval, die er nog een extra cachet aan geeft. Sinds 2000 treedt hij niet meer op en legt hij zich toe op componeren.

Op vraag van Herman van Veen maakt hij nu een uitzondering. Het was immers Harlekijn, de firma van Herman van Veen, die hem eind de jaren 1970 als jong talent een platencontract gaf. Aansluitend won hij drie prijzen op het prestigieus Cameretten Festival en was zijn carrière gelanceerd met vaak uitverkochte zalen tot in 2000.
Na vijf jaar afwezigheid staat hij op het Nekka-podium voor wat ongetwijfeld een uniek optreden wordt. Het zal heel wat fans plezieren deze grote cabaretier terug eens live aan het werk te zien. Tickets 078/15.51.51 (0900 45 000 45 vanuit Nederland). Alle info op www.nekka.be .

Gents rectordebat.

Op dinsdag 15 maart 2005 organiseert de Gentse StudentenRaad (GSR) i.s.m. jongerenradio URGent een groots Rectordebat, waarop de kandidaten voor het rectorschap het vuur aan de schenen zal gelegd worden. Vanzelfsprekend zal die avond het uitgelezen moment zijn voor de stemgerechtigde studenten in de faculteitsraden (1/8 van de stemmen) en voor alle andere geïnteresseerden om de kandidaten te wikken en te wegen.
U bent dus (gratis en van harte) welgekomen op het debat dat start om 20 u (Auditorium NB I in de Universiteitstraat 2, Gent). Vooraf (vanaf 19u) wordt de Gentse Studentenvertegenwoordiging voorgesteld en worden enkele inleidende filmpjes getoond. Ook geïnteresseerde leerlingen van het secundair onderwijs zijn meer dan welkom (enkele leerlingenraden uit de buurt werden aangeschreven).
Voor meer info:
Sven De Coninck: Sven@URGent.fm (URGent)
Sara Willems (voorzitter GSR): sarawillems@skynetmail.be
Stijn Baert (voor leerlingen secundair onderwijs): Stijn.Baert@UGent.be
Stefaan Stroo (coördinator): Stefaan.Stroo@UGent.be

Scholieren leggen Israëlisch onderwijs plat via internet.

Twee 16-jarige scholieren zijn er vorige dinsdag in geslaagd het volledige Israëlische onderwijsnet stil te leggen door onder hun getweetjes een staking te organiseren via internet en SMS. Ze begonnen zowat een maand geleden op te roepen om op deze dag weg te blijven van school als protestsignaal tegen de hervormingsplannen voor het onderwijs van de regering, waardoor een schooldag langer zou gaan duren.
Zo’n 120.000 studenten bleven inderdaad weg, meteen goed voor ruim 20 procent van de schoolgaande jeugd boven twaalf jaar. De organisatoren hadden zelf verwacht dat er wel een paar duizend leerlingen zouden ingaan op hun oproep, maar het resultaat verbijsterde hen ook. De oproep tot staking was als het ware een eigen leven gaan leiden op het internet.
Heel wat mensen hadden de boodschap trouwens misbruikt, en bijvoorbeeld aangekondigd dat de staking langer zou gaan duren. De organisatoren kregen zogenaamde mails die ze zelf zouden hebben verstuurd, maar waar ze totaal geen weet van hadden.
Het Ministerie van Onderwijs kondigde sancties aan tegen de afwezigen. De enige groepen leerlingen die wel voltallig aanwezig waren op de scholen waren trouwens de Arabische Israëli’s en de Bedoeïenen, blijkbaar hadden zij de boodschap niet gekregen.

Anderlechtse politie gaat optreden tegen afpersing aan de schoolpoort.

De gemeente Anderlecht gaat zich toeleggen op intensievere acties tegen afpersers en dievenbendes die vooral actief zijn buiten de schoolpoort. Steeds vaker moeten scholieren hun boekentas, gsm of merkkledij afgeven op bedreiging met lichamelijk geweld. Rondhangende jongeren worden door de politie systematisch opgepakt voor identificatie en verhoor.
Niet alleen in het Brusselse is afpersing en diefstal onder jongeren een steeds groeiend probleem. In 2003 stelde de federale politie 17.300 pv’s op voor afpersing en diefstallen bij scholen en sportzalen. Er wordt gevreesd dat dit maar een klein deel van de feiten zijn die in werkelijkheid gepleegd worden. Omdat de afpersers gewoonlijk zware bedreigingen uiten tegen hun slachtoffers, durft maar een beperkt deel daarvan effectief ook klacht neerleggen en/of daders aanwijzen, uiteraard uit vrees voor represailles door veel te snel weer vrijgelaten opgepakte daders, of de acolieten van die criminelen in opleiding.
Ook wie vaststelt dat bepaalde bezittingen vertrokken zijn zonder op hem of haar te wachten, doet lang niet altijd de moeite daarvan nog aangifte te doen. Vaak krijg je immers toch maar te horen dat er zo goed als geen kans bestaat dat je verdwenen spullen worden teruggevonden of daders worden gepakt. Wie dat een keertje te horen kreeg doet de volgende keer al geen moeite meer om nog even tot bij oom agent te dreutelen.
Door te anticiperen en op voorhand te controleren krijgt de Anderlechtse politie in elk geval een veel betere kijk op het probleem en op de kliek van de daders.
Uit de resultaten van de eerste 174 jongeren die al opgepakt zijn, bleek trouwens dat de grote meerderheid niet in de buurt woont, en er ook niet naar school gaat. Ze komen duidelijk afgezakt om misdrijven te plegen. De locale commissaris pleit resoluut voor strengere straffen in het jeugdsanctierecht. Nu hebben jeugdrechters veel te weinig instrumenten ter beschikking om gepaste straffen uit te spreken.

Ricoh en Sun lanceren een wedstrijd voor universiteitsstudenten

Ontwikkeling van een Java-platform voor een multifunctioneel Ricoh-product
Ricoh, een van de grote spelers op de markt van kopieerapparaten, printers en faxtoestellen, en Sun slaan de handen in elkaar en lanceren een wedstrijd voor de ontwikkeling van een Java-platform. De wedstrijd richt zich tot Belgische, Duitse, Italiaanse, Spaanse en Britse universiteiten. De studenten wordt gevraagd zich zo snel mogelijk in te schrijven. Hun opdracht is een nieuwe toepassing te ontwikkelen voor een multifunctioneel Ricoh-product. Dat kan een apparaat zijn dat de functies van copier, printer, fax en scanner combineert. De Java-toepassing moet nieuwe functies aan de Ricoh-producten toevoegen.

De deelnemers mogen hun verbeelding de vrije loop laten. Het kan bijvoorbeeld gaan om het printen van bestanden via een PDA of het scannen van een creditkaart zodat die herkend wordt en voor andere taken kan worden hergebruikt… Ricoh en Sun verwachten wel één zaak: de studenten moeten hen verbazen! Bij wijze van aftrap voor de wedstrijd geven Ricoh en Sun een welkomstgeschenk aan iedere deelnemer. Het geschenk omvat onder andere de Software Development Kit, gebaseerd op Ricoh Java. Elke deelnemende universiteit ontvangt verder ook een kopieerapparaat Ricoh Aficio 2051.

Prijzenfestival
Elke universiteit kiest eerst zijn eigen winnaar die een Ricoh Caplio R1V, een 5 megapixel digitaal fototoestel, en het softwarepakket Sun Java Studio Creator in de wacht sleept. De vertegenwoordigers van elke universiteit zullen dan tegen elkaar uitkomen in een nationale wedstrijd. Een nationale jury, bestaande uit vertegenwoordigers van Ricoh en van Sun, zal vervolgens een winnaar voor elk land selecteren, die een opleiding wint als Sun Certified Programmer voor het platform Java2, 1.4.
De winnende universiteit deelt ook in de prijzen: een Sun Java Workstation en de meest recente laser kleurenprinter van Ricoh, de CL4000DN. De nationale winnaars nemen het dan tegen elkaar op in een Europese finale. De uiteindelijke winnaar wint een reis van een week naar Californië om er deel te nemen aan de JavaOne conferentie van Sun in San Francisco in juni 2005 (waarde: 3.500 USD).
Inlichtingen en inschrijvingen www.ricoh-europe.com/events.aspx
Inschrijvingen: van 14 februari tot 18 maart 2005
Wedstrijdperiode: van 1 maart tot 30 april 2005
Universitaire finales: van 9 tot 13 mei 2005
Nationale finales: van 16 tot 20 mei 2005
Europese finale: datum wordt later meegedeeld

Vrouwelijke hoogleraren openen eigen site.

Het Nederlandse landelijk netwerk Vrouwelijke Hoogleraren heeft een eigen website gelanceerd. Doel van het netwerk is de vertegenwoordiging van vrouwen binnen de Nederlandse universitaire gemeenschap meer evenredig te krijgen. Het netwerk is in de jaren negentig van de vorige eeuw - informeel - ontstaan en in 2001 een stichting geworden. In totaal zijn bijna 350 vrouwelijke hoogleraren bij het netwerk aangesloten.
Onlangs heeft het netwerk een website geopend om de band te verbeteren tussen vrouwelijke hoogleraren en tussen allerlei instanties die zich bezighouden met het wegwerken van het ‘glazen plafond’. Daarmee wordt de barrière bedoeld die vrouwen ondervinden om te kunnen doordringen tot de hogere regionen in de academische wereld: slechts 28 procent van het wetenschappelijke personeel is vrouw, en slechts 7 procent van het totale aantal hoogleraren in Nederland. Daarmee behaalt het land de laagste score van alle Europese landen.
De site is te vinden op www.lnvh.nl

Als researcher aan de slag in het buitenland?

Wie na zijn of haar studies aan de slag wil gaan in toegepaste research heeft het soms moeilijk om een passende functie te vinden.
Dat beseft ook de Europese gemeenschap, die met een Researcher’s Mobility Portal wil helpen bij de internationale uitwisseling van onderzoeksmedewerkers. Op de website http://europa.eu.int/eracareers/index_en.cfm kunnen belangstellenden gaan snuisteren tussen aangeboden betrekkingen, hun CV posten, meer informatie vinden over beursmogelijkheden en een heleboel nuttige tips vinden, die het makkelijker moeten maken om in de andere landen van de Europese gemeenschap of Canada aan de slag te gaan in de eigen specialisatie.

Studententaxi voor Groningen.

Studenten.net begint in Groningen een studententaxi. Tegen een tarief van 1,45 euro per kilometer worden studenten inclusief fiets thuisgebracht.
De nieuwe taxidienst is opgezet met uitvoerend bedrijf Taxi Vrieswijk en start op 15 maart. Dat het tarief voor de studenten-breng-en-haal-service zo laag ligt, komt doordat de te gebruiken taxi’s tjokvol met reclame worden geplakt. Behalve advertenties op de taxi, zal ook binnenin een display te zien zijn met commercials en liggen er ook folders in de wagens.
De taxi is extra aantrekkelijk voor studenten omdat deze ook fiets kan meenemen. Wie na een avondje op de lappen geen zin heeft om terug te fietsen, hoeft zijn tweewieler dus niet te laten staan. Achterop de auto is namelijk een fietsenrek bevestigd met plaats voor twee fietsen.
Voorlopig blijft de nieuwe taxidienst beperkt tot Groningen, maar Studenten.net sluit niet uit dat de service wordt uitgebreid naar andere studentensteden indien het project succesvol is. De komende maanden moet de studententaxi zich echter eerst bewijzen.