Studentizine

Studentizine 105

Maandag 25 april 2005 : Lintenavond II

Maandag 25 april is het weer zover : Studiant verwent alle praesidiumleden die dit jaar het Vlaamse studentenleven hebben grootgemaakt en alle nieuwe praesidiumleden die de doorsnee student volgend jaar nog beter zal entertainen op een gratis avantpremière in Metropolis Antwerpen. Natuurlijk voorzien achteraf we ook het nodige gerstenat om jullie eeuwige dorst te lessen in de vorm van enkele gratis vaten.
Stuur dus snel een mailtje naar lintenavond@studiant.be om zeker te zijn van je plaatsje en laat meteen ook weten met hoeveel praesidiumleden jouw club zal aanwezig zijn. Meer info kan je vinden op www.studiant.be/lintenavond waar we binnenkort ook de film zullen bekend maken.
Wees er snel bij !

Maandag 18 april 2005 : StudentsLeague Finale

Studentenclubs en sport. Het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar op 18 april bewijzen de twee best voetballende Antwerpse studentenclubs graag het tegendeel op de velden van KV Luchtbalboys tijdens de ongetwijfeld spannende finale van de StudentsLeague.
Een jaar lang hebben 18 clubs elkaar alle kanten van het al dan niet groene grasveld laten zien met als enige doel het verwerven van de felbegeerde wisselbeker en bijhorende vaten.
Wil je komen supporteren voor een van deze wereldclubs of gewoon meegenieten van een sfeer van voetballende,zingende,juichende,tierende en Bengaals vuurwerk afstekende studenten, dan bent u van harte welkom vanaf 19.00 aan de Columbiastraat Antwerpen. De inkom is gratis en de bal wordt afgetrapt om 20u30.
Meer info ? www.studiant.be/studentsleague

Cantorenconvent op 9 mei.

De cantus behoort tot de oudste tradities van het studentenleven. Om de kersverse praesidia in staat te stellen de knepen van het vak te leren, organiseert Studiant op 9 mei aanstaande in de Wagetol op de Antwerpse Stadswaag het eerste cantorenconvent van het volgende academiejaar.
Ben je kersvers Cantor, praeses, schachtenmeester of liefhebber van een cantus? Maak dan van de gelegenheid gebruik om aan deze workshop deel te nemen, en zorg ervoor dat je weet hoe het hoort, hoe het kan en wat de fijne kneepjes zijn om in plaats van een liederlijke bralpartij een geslaagde clubavond te organiseren. Inschrijven kan door een mailtje te sturen aan info@cantorenconvent.be. Geef vooral ook op hoeveel deelnemers van je club zullen meekomen.
Na de opening van het academiejaar vinden er nog cantorenconventen plaats, maar dat zijn eerder “master classes”, waar duchtig getimmerd wordt aan de liederenkennis.

Weer dodelijke schietpartij op Amerikaanse school.

Naar school gaan heeft aan de andere kant van de Atlantische oceaan soms iets van een film van Sam Peckinpah. Het ene moment is alles op het eerste zicht rustig, maar plots knalt het langs alle kanten, en spat het bloed van het scherm.
Deze keer was het weer raak in Red Lake, de Indiaanse gemeenschap in Minnesota.
Een 17-jarige student begon maandagmiddag aan een moordende onderneming. Hij vermoordde eerst zijn 58-jarige grootvader – een politieman- en diens vriendin. Daarop reed hij met de politiewagen van z’n opa naar school om daar met de politiewapens verder aan het moorden te slaan. Uiteindelijk stierven nog 7 mensen – een bewaker, een lerares en vijf leerlingen- en raakten er nog 12 gewond. Toen de politie ter plekke kwam sloot Jeff Weise zich op in een klas en pleegde er zelfmoord. De tiener stond bekend als een in het zwart geklede flippende eenzaat met nazi-sympathieën en een wit geschminkt gezicht.
Todesengel, engel des doods, noemde hij zich op een website, waarmee hij zijn bewondering voor de beruchte nazi-arts en medische beul van Auschwitz - Jozef Mengele – benadrukte.
Enkele dagen na de slachtpartij werd een medescholier aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Twee atheneumleerlingen opgepakt wegens afpersing.

De Brusselse politie heeft twee leerlingen van 18 en 19 jaar van het Koninklijk Atheneum Marcel Tricot opgepakt voor afpersing. De feiten waren al heel lang aan de gang, meer dan een jaar zelfs, maar pas nu durfde een slachtoffer te spreken. Hij vertelde het aan z’n ouders, waarop de vader stante pede naar de politie stapte om klacht neer te leggen.
Het duo terroriseerde jongere medeleerlingen, die hun geld systematisch moesten afgeven aan de bullebakken. Het tweetal werd opgepakt, maar slecht ééntje werd effectief aangehouden. Volgens het gerecht is het onderzoek nog niet afgesloten, en zoekt men nog andere slachtoffers om hun verhaal te doen.
Het feit dat een van de twee daders nu op vrije voeten is, en op die manier “ontradend” kan optreden, verliest men waarschijnlijk gemakshalve een klein beetje uit het oog? Of is het een subtiele manier om ervoor te zorgen dat het dossier niet te dik kan worden, en bijgevolg makkelijker seponeerbaar is?

75 jaar De Wesp.

Neen Johan, aranesp bestaat nog geen 75 jaar, wielrenners koersten in die tijd nog gewoon op biefstukken, spek en eieren, gesneden roggebrood, rijstvlaaikes en een occasionele trappist, maar toen werd wel Wetenschap en Spel, de oudste studentenclub van Mechelen opgericht!
Dit jaar vieren ze in Katelijne het albasten jubileum van deze studentikoze parel aan de kroon van het De Nayer Instituut. De club is weliswaar niet gezegend met een immens ledenaantal, maar het gebrek aan kwantiteit wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteit en de daaruit volgende verknochtheid van de oud-leden aan de liefdevolle kleuren. Dat werd duidelijk in de verf gezet tijdens het lustrumgalabal, waar de oud-leden weer uitermate goed vertegenwoordigd waren.
Om de rijke clubgeschiedenis op passende wijze te illustreren is webmaster Kevin Puttemans begonnen aan een zeer ambitieuze realisatie: hij doorploegde dozen vol muf ruikende memorabilia van de club, en distilleerde daaruit een zeer overzichtelijke geschiedenis.
Op http://club.studiant.be/dewesp is dat mooi te bekijken. Het werk is nog lang niet klaar, maar als voorbeeld van een degelijke clubhistoriek kan het alvast tellen. Er zitten prachtige anekdotes tussen. Meteen een mooi voorbeeld voor anderen die hun clubgeschiedenis on line willen foefelen, al dan niet in het kader van een lustrumviering!

Leuvense studenten tevreden over bachelorinvoering

Op de laatste bestuursvergadering van LOKO werd de bachelorhervorming aan de K.U.Leuven onder de loep genomen. De Leuvense studenten hebben de invoering van de bachelor positief geëvalueerd. Op enkele kleine opmerkingen na waren de faculteitskringen tevreden over de invoering.
Gedurende het gehele semester zijn nauwelijks problemen bij LOKO gemeld – enkel tijdens de opstartfase liep het iets moeilijker. In september kreeg LOKO verschillende probleemmeldingen van bisstudenten. Sommigen hadden een vrijstelling verworven, maar door de omvorming was het aantal studiepunten per vak veranderd. Nadat het probleem gesignaleerd werd, is dit onmiddellijk op facultair niveau opgelost.
Toch staan de studenten nog gereserveerd tegenover dergelijke overgangsmaatregelen. Er bestaan immers nog altijd geen uniforme overgangscriteria, die personen toestaan van kandidaturen naar bachelors over te springen. Voorlopig wordt dit faculteit per faculteit geregeld; wat volgens de universitaire overheid steeds zal gebeuren in het voordeel van de individuele student.
Voor de rest waren er geen problemen rond de invoering van de bachelorstructuur. Ook de eerste examenperiode verliep rustig. De Leuvense studenten zijn er van overtuigd dat de invoering van de masters in 2007 even vlot zal verlopen.

Spring break, sex, drugs en sloten booze!

Met het paasweekend gaan sedert de zestiger jaren ook de Amerikaanse laatstejaars humaniora en de universiteitsstudenten op zoek naar smakelijke hapjes. Hun feestelijke eitjes zijn vleeskleurige uitstallingen, slechts versierd bij middel van minuscule reetveters en schamele tot geheel afwezige behaatjes.
Elk jaar in de paasvakantie zakken de studentjes massaal af naar de “places to be” om zich daar gedurende een volle week op liederlijk decadente wijze te bezatten, hogere sferen op te zoeken door het consumeren van verboden geestverruimers, en vooral uitgebreid toe te geven aan de lenteroep van het hitsige hormonenleger in hun lijf.
Wie op internet gaat zoeken vindt onder de zoekterm “spring break” meer bloot vlees in de etalage dan bij de betere slagerij, maar op www.springbreak.com kan je wel de officiële geschiedenis terugvinden.
Elk jaar vallen er ook wel enkele slachtoffers, zo ook dit jaar al. Een 21-jarige zatladder kwam om het leven toen hij bij het vomeren kopje over deed over het balkon van de tiende verdieping, een andere raakte zwaargewond toen hij bij een spuwwedstrijd probeerde beter te presteren door ver – te vér – over de leuning van een ander terras op een tweede verdieping te leunen. Alcoholcoma’s, overdoses verboden snoepgoed, verkrachtingen en vechtpartijen, het hoort er allemaal even goed bij als de resem onvermijdelijke ongevallen.
Hoe langer hoe meer instanties waarschuwen dit jaar wel bijzonder voor de wildgroei aan “portettentrekkers”, deelnemers aan het feestgedruis die zich met hun handige telefooncamera voornamelijk specialiseren in het betere aangebrande illustratiewerk.
Het resultaat is dan ook steeds vaker terug te vinden op het internet. Een vluggertje in de duinen staat soms dezelfde dag nog op “gespecialiseerde” websites, en leg dan maar eens uit aan je lief dat het om een “spring breakbevlieging” ging en eigenlijk maar om te lachten was. Ook een populaire “anchorwoman” van 37 ondervond aan den lijve dat kleine dingen grote gevolgen kunnen hebben. Zij werd op een oudere foto herkend, waar zij topless ronddarde op een miss wet T-shirt verkiezing. Meteen kreeg zij het etiket de “blote tv-journaliste” opgekleefd, en amper enkele dagen na de “openbaring” mocht zij haar loopbaan op haar welgevormde blote buik schrijven.

Leerlingen moeten 4 jaar examens overdoen.

De 25 vierdejaarsleerlingen vliegtuigtechniek van het Limburgse Leeuwenborgh Opleidingen kunnen er niet bepaald om lachen. Ze moeten mogelijk een groot deel van hun opleiding overdoen. Alle examens die ze sinds 2001 hebben afgelegd voor het behalen van een JAR-66 certificaat blijken niet aan de internationale eisen te voldoen. Het betreffende certificaat is een bewijs dat de leerlingen de theorie van de vakken beheersen en is nodig voor een toekomst in de vliegtuigtechniek.
Volgens unitmanager K. Huynen van Leeuwenborgh is de huidige groep leerlingen in september 2001 begonnen en werden de nieuwe Europese richtlijnen voor het JAR-certificaat in oktober 2001 bekend gemaakt. Leeuwenborgh ging ervan uit dat de betreffende studenten nog onder de oude norm vielen, maar dit blijkt nu niet het geval te zijn.
In overleg met de Inspectie Verkeer en Waterstaat is een oplossing geboden. Alle leerlingen krijgen gratis de mogelijkheid om alle toetsen opnieuw te maken, inclusief studiemateriaal en werkcolleges. De gedupeerde studenten zien dit echter niet zitten. "Als we alle toetsen opnieuw moeten maken, moeten we ons alle leerstof opnieuw eigen maken. En dan niet gewoon als dagopleiding, maar naast de praktijkstages die we nu lopen, naast de eventuele vervolgstudie of de baan na de stage."

Basisschoolleerling deelt cocaïne uit!

Een jongetje heeft veertig zakjes coke meegenomen naar zijn basisschool en aan zijn klasgenootjes uitgedeeld. De jongen dacht dat het zakjes snoep waren, omdat hij dat zo van zijn moeder gehoord had. De politie van Illinois, VS, zoekt op dit moment de moeder van de jongen voor een ongetwijfeld "boeiend" onderhoud.
Volgens de politie leefde de jongen waarschijnlijk in een gezin waar drugs werden verhandeld. De jongen had hier geen idee van. Toen hij op een dag vroeg wat het witte spul was, kreeg hij te horen dat het om 'snoep' ging. Later heeft iemand een wel erg ongelukkige plek gekozen om de cocaïne te verbergen: in de tas van het jongetje. De jongen ging daarna met de cocaïne naar school om zijn klasgenootjes van 'de snoep' te laten meegenieten.
De politie gaat de jongen uiteraard niet vervolgen, maar de moeder en andere familieleden zullen berecht worden op grond van handel in drugs en het in gevaar brengen van kinderen. Kinderbeschermingsinstanties hebben de jongen in het huis van een verwante geplaatst. De moeder is vooralsnog voortvluchtig.

Studenten geschorst na opnemen van pornofilm.

De California State University in Chico, ooit door Playboy verkozen als de beste universiteit van de VS om te feesten, heeft 25 leden van de Phi Kappa Tau-studentenclub geschorst wegens het opnemen van een pornofilm op hun feestje. Knap lullig eigenlijk!
De studenten huurden professionele pornoacteurs in om het feestje in hun slaapvertrekken wat extra luister bij te zetten. Het pornobedrijf Shane's World stuurde vier actrices, twee acteurs en een cameraploeg naar het studentenfeest. De feestende studenten, allen gekleed (of ontkleed) in toga’s, namen voor de camera plaats en gingen er uitgebreid van bil met de actrices, maar ook met medestudentes. Hun hitsig vrolijke esbattementen (ring werpen naar een dildo gepoot in een vagina etc…) werden voor het nageslacht vereeuwigd, en uiteraard gedeeltelijk in de filmtrailer op de website van het bedrijf geplaatst. Wie de gepijpte, vogelende studenten of de gevingerde en gebefte studentes herkende is niet duidelijk, maar volgens een woordvoerder van de universiteit werd de studentenclub alvast tijdelijk en op staande voet ontbonden.
De mensen van Shane's World vinden dat zij in elk geval niets verkeerd hebben gedaan . Elke maand krijgen ze naar eigen zeggen honderden brieven van studentenclubs die het wel zien zitten om een cluborgie op te zetten. De studenten moeten een verklaring tekenen waarin ze bevestigen dat ze 18 jaar of ouder zijn. Het bedrijf zorgt dan voor de pornosterren en de camera's, en realiseert het “afgewerkt product”. Het pornobedrijf heeft eerder al vijf “College Invasion” films op de markt gebracht, dit was nummer zes.
Geruststellend zegt het bedrijf:” Welcome to College Invasion. We bring pornstars to college parties and film everything what happens. No students were harmed during the making of our videos".
Als je de trailer van de film in kwestie bekijkt, begrijp je meteen waarom de directie toch enigszins in de pik gebeten was.

Eerder dit jaar werden op dezelfde universiteit trouwens al verschillende leden van een andere studentenclub opgepakt omdat ze meer zouden weten over de verdachte dood van een student bij een ontgroeningritueel. www.shanesworld.com/trailers/ci6.php

Studenten Groep T. investeren miljoen euro in race.

Vorig jaar werd de Luna 2, de door zonne-energie aangedreven racer waarmee een Delfts studententeam de vorige editie van de World Solar Challenge in Australië won, tentoongesteld in het hogeschoolgebouw van Groep T. in Leuven. Dat bracht 14 studenten op het idee zelf ook een wagen te gaan bouwen om te proberen de volgende race te winnen. In de vakantie begonnen zij plannen te tekenen en bedrijven te zoeken om het project te sponsoren. Dat lukte aardig, en dat is wel nodig ook, want de totale kostprijs wordt begroot op 1 miljoen euro. Op 100.000 na is het budget ondertussen rond geraakt.
Geïnteresseerde sponsors mogen altijd nog contact opnemen!
In juni hopen de studenten de wagen te kunnen assembleren om op 25 september in Australië aan de start te kunnen staan. De wedstrijd voor louter door zonne-energie aangedreven wagens loopt over 3000 kilometer, een afstand die de leden van het Leuvense Solar-team hopen af te leggen in vier dagen. De deelnemers mogen enkel tussen 8 en 17 uur rijden.
www.solarteam.be

Van school gestuurd wegens weblog.

Acht leerlingen zijn de afgelopen dagen in Frankrijk van school gestuurd omdat ze hun leerkrachten beledigd hadden op hun weblogs en karikaturen en foto's van hen verspreid hadden. Een van de jonge loggers had het op zijn site over "kleine smeerlappen" en "gelukkige idioten".
In ons land blijft het daarmee vergeleken nog braafjes: "school is iets super stom ,en ge moet er de hele week naartoe, om dingen te leren." Terwijl anderen weer blij zijn dat ze binnenkort van die "kutschool" verlost zullen zijn.

Haar van lerares in de fik gestoken.

De twee meisjes die op het Stedelijke Dalton Lyceum Dordrecht het haar van een lerares in brand staken, worden van school gestuurd. Rector Beuvens meldt op de site van een onderwijswerkgeversorganisatie dat er voor de meisjes geen plaats meer is op zijn school.
De meisjes van 13 en 14 jaar wilden tijdens de les de klas verlaten, maar kregen daarvoor geen toestemming van de lerares. Daarop stak een van hen met een aansteker het haar van de leerkracht in brand. Die kon gelukkig het vuur vrij snel doven, waardoor de schade beperkt bleef.
De lerares deed een aangifte, waarna het tweetal een nachtje in de cel mocht doorbrengen. Het meisje dat de aansteker heeft gebruikt blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft ook besloten dat de twee een persoonlijkheidsonderzoek moeten ondergaan.
De 56-jarige lerares geeft ondertussen gewoon weer les. De rechter-commissaris besloot eerder de meisjes het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste te leggen. De adjunct-directeur van het Stedelijk Dalton Lyceum zegt dat de meisjes niet bewust het haar van hun lerares in brand hebben gestoken. Er zou sprake zijn van stoerdoenerij.
De meisjes belichamen nu natuurlijk wel een belangrijk credo van hun school:” Vrijheid is een belangrijk uitgangspunt in het daltononderwijs. Met vrijheid in het onderwijs bedoelen we dat de leerlingen leren om keuzes te maken en beslissingen te nemen. En we leren ze om de consequenties van die keuze te dragen.”
Dachten jullie ook dat de Daltons meestal in de nor belandden?

Terreurcel waarschuwt voor buitenlandse spionstudenten!

De Antiterroristische Gemengde Groep (AGG), die inlichtingen over terreurdreigingen verzamelt en analyseert, waarschuwt voor buitenlandse studenten die in ons land spionageopdrachten uitvoeren. "In opdracht van de regering in hun thuisland houden de spionstudenten hier de politieke oppositie in het oog", vertelt Luc Verheyden, de directeur van de AGG woensdag in de krant De Tijd. Het gaat om studenten uit China, Iran en Centraal-Afrikaanse landen zoals Rwanda en Burundi. "Naast hun spionageactiviteiten volgen ze in België wel degelijk een opleiding. Het is dus moeilijk te bewijzen dat ze 'misbruik' maken van hun studentenstatuut", aldus Verheyden.
Het is trouwens al langer bekend dat het studentenstatuut op grote schaal gebruikt wordt voor allerhande andere doeleinden. Ook terroristen gebruiken deze dekmantel graag, omdat de controle op studenten die regelmatig de lessen volgen nu eenmaal vrijwel onbestaande is.
Ook als springplank voor illegale inwijking is het studentenstatuut erg bruikbaar.

Vijf procent van leerlingen heeft een wapen!

Vijf procent van de leerlingen op het Nederlandse middelbare beroepsonderwijs loopt 'incidenteel of geregeld' op school rond met een wapen of een voorwerp dat als wapen kan dienen, zoals een mes. Het Nederlandse ministerie van Onderwijs heeft dat recentelijk bekendgemaakt. De cijfers komen uit de sector zelf, die de veiligheid in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie onderzocht.
Er werden voor het onderzoek 25.000 leerlingen ondervraagd. Leerlingen dragen naar eigen zeggen een wapen voor hun eigen veiligheid. Het wapenbezit was twee jaar geleden nog zeven procent. Mannen dragen vaker een wapen dan vrouwen. Ook verschilt het wapenbezit per opleiding: bij technische opleidingen is dit tien procent, bij scholen op het gebied van welzijn en zorg twee procent.
De bve-raad, de koepel voor het beroepsonderwijs, heeft een platform ingesteld dat het probleem moet aanpakken. Zo moeten er betere mogelijkheden zijn om agressie te melden en te bestrijden. Veiligheidspersoneel en bevordering van gedragsverandering behoren ook tot de opties.

Te ijverige leerling gestraft...

Een jonge Bosnische leerling met een passie voor wiskunde werkte zijn lerares blijkbaar zodanig op de zenuwen dat de vrouw hem gedurende een uur een sticker op de mond heeft gekleefd. br> De 9-jarige Boban Jakovlevic was trots op zichzelf omdat hij op zijn eentje meer dan 50 wiskundeoefeningen had gemaakt. Hij vroeg de lerares om die te verbeteren. De lerares, Jadranka Prijic, kon de ijver van Boban echter niet appreciëren, en omdat de jongen maar vragen bleef stellen, heeft de leerkracht een grote sticker op zijn mond geplakt. De ouders en de directie van de school waren geschokt door het voorval en Jadranka werd onmiddellijk geschorst. De klasgenootjes van het slachtoffer zeiden zelfs dat de Boban op een papier geschreven had dat hij moeilijk kon ademen, maar de lerares reageerde er niet op, de klever moest van Jadranka “de verschrikkelijke” blijven zitten.
"Ik heb 33 jaar ervaring in het onderwijs, maar zoiets heb ik nooit meegemaakt. Een leerling straffen die het eigenlijk verdiende om gefeliciteerd te worden", stelde de directrice van de school in Banja Luka.
De 26-jarige lerares blijft in afwachting van een beslissing van de onderwijscommissie geschorst, zij is als het ware de mond gesnoerd...

Al 247 van school gestuurd dit schooljaar.

In Vlaanderen werden tot half maart al 247 leerlingen van school gestuurd na een tuchtsanctie. In de provincie Antwerpen alleen al vlogen ruim 100 “zware gevallen” aan de deur, en daarmee scoort die provincie het hoogst.
Aan een dergelijke uitsluiting gaan in de regel vrij ernstige feiten vooraf, zoals diefstal, afpersing of geweld. De tijd dat je voor het bezit van een blootboekje van school getrapt werd ligt immers reeds ver terug in het verleden.
Half maart werd in Antwerpen nog een lerares aangevallen door een leerling. Het ging om een leerling die recentelijk was vrijgelaten uit Everberg, waar hij resideerde wegens gewapende overvallen.
Hij was een van 3 van de elf leerlingen die op die dag wel aanwezig waren. Vier anderen waren geschorst in het kader van een tuchtprocedure, de anderen hadden weer eens wat beters te doen dan op de schoolbanken te zitten.
De Everbergenaar verweet de lerares op een bepaald moment dat zij de “leerlingenrechten” niet respecteerde, en gaf haar een slag op de borst. Op aanraden van de dienst leerlingenbegeleiding legde de gemolesteerde lerares klacht neer bij de politie.
De geweldenaar werd weliswaar van school gestuurd, maar de lerares vreest nu dat diens broer –die ook op school zit- wraak gaat nemen.

Oxford brengt de stand op 72-78!

Vorige zondag was het weer zover, de 151ste editie van de traditionele confrontatie op de Thames tussen de boten van Cambridge en Oxford.
Voor deze oer-Engelse traditie kwamen deze keer maar vijf Engelsen in de boten; vijf Amerikanen, vier Duitsers, een Canadees en een Nieuw-Zeelander vervolledigden de bemanningen.
Met een gemiddeld gewicht van 98 kilo waren de acht uit Oxford meteen het zwaarste team ooit, maar dat verhinderde hen niet om de race voor de derde keer in de laatste vier jaar te winnen, in de derde snelste tijd ooit.
Daarmee brengen zij de balans wat meer in evenwicht. Cambridge heeft nu nog zes overwinningen voorsprong. In 1877 eindigde de race onbeslist.
www.theboatrace.org

122ste Varsity universiteitsroeiwedstrijden op 10 april!

Ook in Nederland wordt er door de studenten een behoorlijk potje afgeroeid.
In 1874 werd in Leiden de eerste studentenroeivereniging van Nederland, Njord, opgericht en in 1876 volgde in Delft met 'Laga'. In 1878 werd op voorstel van het Leidse Njord de eerste studentenroeiwedstrijd gehouden, Varsity gedoopt. Op het Galgewater werd tegen Laga uit Delft de eerste race met een lengte van 3200 meter betwist. Deze eerste Varsity eindigde in een overwinning voor de studenten uit Delft. De initiatiefnemers hadden voor ogen een jaarlijks weerkerend festijn te organiseren, naar voorbeeld van de al jarenlange bestaande race tussen de roeiploegen van Oxford en Cambridge op de Theems in Londen. Het roeien geschiedde niet in een lange rechte baan: er waren twee keerboeien in de baan gelegd.
In 1882 was in Utrecht de vereniging Triton gestart en zo deden er in dat jaar dus drie ploegen mee aan de Varsity.
Deze wedstrijden deden het voornemen opvatten om jaarlijks een race te varen tussen Njord, Laga en Triton. Organisator zou de Studenten Roeibond zijn, bestaande uit de bestuurders van de drie aangesloten verenigingen. De Nederlandsche Studentenroeibond was geboren.
Er zou gevaren worden op onzijdig neutraal terrein en wel op de Rijn bij Oudshoorn. Die eerste officiële Varsity, gehouden op 30 juni 1883, zou meteen de laatste zijn waarbij maar een nummer geroeid werd. Verschillende andere disciplines werden toegevoegd aan het programma.
In de loop der jaren werden her en der nieuwe studentenroeiverenigingen opgericht. In 1973 was het dan zover: de Varsity ging open voor alle NSRF-leden, maar de vrouwen moesten nog wel thuisblijven. Pas vanaf 1976 mochten zij eindelijk ook meedoen aan de Varsity.
De 122e Varsity vindt plaats op zondag 10 april 2005 en is te volgen van op de zuidelijke oever van het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Culemborg. De kassa en het terrein zijn open vanaf 10:00 uur.
Er is zijn aparte toeschouwers- en roeiersterreinen op de Varsity, strikt van elkaar gescheiden. Op het toeschouwersterrein is onder meer een tribune, de catering, muziek en verder in ruime mate de gelegenheid tot gezellig verpozen.
www.varsity.nl