Studentizine

Studentizine 107

Maak van je cantus een feest!

De cantus behoort tot de oudste tradities van het studentenleven. Om de kersverse praesidia in staat te stellen de knepen van het vak te leren, organiseert Studiant op 9 mei aanstaande in de Wagetol op de Antwerpse Stadswaag het eerste cantorenconvent van het volgende academiejaar.
Ben je kersvers Cantor, praeses, schachtenmeester of liefhebber van een cantus? Maak dan van de gelegenheid gebruik om aan deze workshop deel te nemen, en zorg ervoor dat je weet hoe het hoort, hoe het kan en wat de fijne kneepjes zijn om in plaats van een liederlijke bralpartij een geslaagde clubavond te organiseren.
Zit je als ervaren cantusganger toch nog met vragen over liederen, tradities, geplogenheden? Kom de vraag stellen en weet ze beantwoord! Inschrijven is wenselijk en kan door een mailtje te sturen aan info@cantorenconvent.be .
Geef vooral ook op hoeveel deelnemers van je club zullen meekomen. Na de opening van het academiejaar vinden er weliswaar nog cantorenconventen plaats, maar dit eerste mag je beslist niet missen!

Studay zoekt DJ-talent!

Leef je uit voor meer dan 10 000 studenten en win een professionele opnamesessie!
Donderdag 29 september luiden we in Antwerpen het nieuwe academiejaar in met een tweede editie van StuDay op het Theaterplein. Wie weet word jij één van de DJ's die een plaatsje krijgt op ons hoofdpodium (tussen 14 en 17 uur)?
Stuur ons daarom als de gesmeerde bliksem jouw eigen demo (liefst op cd). Word je geselecteerd, dan hoor je nog van ons! Kom je op StuDay als de winnaar van de DJ-contest uit de bus, dan kan je een professionele opnamesessie in muziekcentrum TRIX meemaken!
Stuur vóór 13 mei 2005 een demo naar Antwerpen Studentenstad - Jeugdcentrum ter Lo - Noordersingel 28 - 2140 Borgerhout. Vergeet je naam, adres, telefoonnummer en email niet op te geven.
Om in aanmerking te komen ben je natuurlijk wel student aan een Antwerpse Hogeschool of Universiteit!
Meer info vind je op www.studay.be of via student@stad.antwerpen.be

Studenten mogen dubbel zo lang werken!

Al heel lang waren studenten vragende partij voor een aanpassing van de wetgeving op studentenarbeid.
De strikte beperking tot 23 dagen werken per fiscaal jaar maakte dat werklustige studenten vaak op de zelfkant van de arbeidsmarkt verzeilden, lees in 't zwart gingen werken.
Vanaf 1 juli mogen studenten nu 46 dagen per jaar werken, met dien verstande dat de helft van die dagen buiten de zomermaanden moeten vallen. Meteen wordt ook het bedrag verdubbeld dat studenten mogen verdienen zonder zijne majesteits tollenaars over de vloer te krijgen of niet langer als persoon ten laste op de fiscale aangifte van hun ouders kunnen figureren.
Wie tijdens het laatste academiejaar werkt (met uitsluiting van de zomermaanden) kan de gepresteerde dagen in mindering brengen op de wachttijd voor een werkloosheidsuitkering.
De werkdagen tijdens de zomervakantie tellen echter niet mee voor die verkorting

Leraar organiseert gangbang met 15-jarige leerlinge.

De bedoeling van het onderwijs is kinderen, jongeren, zo goed mogelijk voor te bereiden op het veroveren van een eigen volwaardige positie in de samenleving, maar sommigen hebben daar een we héél erg eigen kijken visie op.
Zo bijvoorbeeld de 36-jarige leraar uit Heverlee, die de eigen positie van een 15-jarige leerlinge bejaardenverzorging van een school in Heist-op-den-Berg eerder in de Kamasutra vond thuishoren. Leraar en leerlinge hadden al een tijdje seks met elkaar, maar dan begon leraar Antoon A. ook anderen aan te trekken voor een triootje of een stomend potje groepsseks.
Uiteindelijk ging de gangbang door in het Carotel in Lubbeek, waar het meisje door vier mannen werd “bestegen”.
Naderhand vertelde zij het hele gebeuren echter aan een vriendin, en op die manier kwamen de ouders achter de toedracht. Uiteindelijk stapte het wicht naar de politie, waarop de leraar en de andere deelnemers door de politie werden opgepakt. Erover ondervraagd hielden ze vol dat ze ervan overtuigd waren dat het meisje meerderjarig was, en bovendien haar toestemming gegeven had.
De leraar kon die excuses natuurlijk inroepen en bleef aangehouden. Hij stond bij het gerecht overigens al bekend voor zedenfeiten met een minderjarige.

Matchboks, the prequel

een theatersoap
In Matchboks (2003) is te zien hoe een malafide vierkoppige organisatie zich, onder het mom van een entertainmentbureau voor artiesten, bezighoudt met kleine criminaliteit. Door onderlinge spanningen, crisissen en hoogoplopende ruzies werken ze zich steeds verder in de nesten. Dit leidt tot komische situaties waarbij de grens tussen realiteit en fictie zeer dun is.
Matchboks the prequel (2005) toont wat er aan Matchboks voorafgaat en hoe het allemaal begint.
Het speelt zich af in de Noorderkempen anno 1989, het jaar waarin VTM ontstond en iedereen die een beetje kon zingen zanger werd. De prequel situeert zich in een dorp waar niets gebeurt en waar iemand die een wit kostuum draagt een dorpsgek is.
In 2006 komt er een derde deel: Matchboks the sequel. Hierin zien we hoe het bedrijf is uitgegroeid tot een goedgeoliede criminele organisatie. Deze trilogie zal in HETPALEIS en ver daarbuiten te zien zijn.
HETPALEIS is een theaterhuis voor kinderen, jongeren en kunstenaars in het hart van Antwerpen. HETPALEIS laat u graag kennismaken met het tweede deel van de Matchboks trilogie. Humor, grote dromen en absurde, maar herkenbare situaties maken van Matchboks de prequel een bijzondere voorstelling. Het mooie aan de trilogie is bovendien dat alle delen afzonderlijk bekeken kunnen worden.

Studententarief: 6€ (i.p.v. 9€)
Info en reserveringen
HETPALEIS
Meistraat 2
2000 Antwerpen
03/202.83.60
www.hetpaleis.be

Juf Ingrid uit Harkema geschorst wegens bloot in blad!

In Harkema (Friesland) wordt een schooljuf op non-actief gezet omdat er blootfoto's van haar in een seksblad staan! Een moeder had haar kind met de FOXY in kwestie naar school gestuurd om het schoolhoofd met dit verschrikkelijke feit te confronteren. Het schoolhoofd belegde onmiddellijk een spoedvergadering, en besloot alle kinderen een brief voor de ouders mee te geven om hen voor te bereiden op de schok als ze het nieuwe nummer van FOXY op pag. 81 open slaan.
We schrijven 2005, ruim 35 jaar na het woeden der seksuele revolutie.
De ophef over deze eerder onschuldige foto's is niet te geloven. Artikelen op de voorpagina van De Telegraaf, de Kollumer Courant en de Leeuwarder Courant, commentaren op Omrop Fryslan, tot in Vlaanderen toe werd rijkelijk over het incident bericht. Gelukkig wordt ook wel eens de humor van de situatie ingezien: "Sommige schoolkinderen zijn al aan het sparen zodat ze het boekje waar hun juf in staat straks kunnen kopen," aldus een van de commentaren.
Volgens de lokale krantenboer zijn de Foxy’s wel de deur uitgevlogen – ze hadden deze keer extra veel aftrek - wat meteen motivatie genoeg is voor de uitgevers om juf Ingrid ook in het volgende nummer in te lassen.
Voor wie de Foxy miste: www.foxymagazine.nl/pages/telegraaf3.html

Gestolen tapkast terecht...

De tapinstallatie die maandagnacht spoorloos verdween uit de fakbar van de faculteit Letteren aan de Blijde Inkomststraat in Leuven is terecht. Het levensbelangrijke attribuut van de studenten werd gestolen door collega's van het Pauscollege.
De studenten hadden al een vermoeden dat de collega's van het Pauscollege er voor iets konden tussenzitten en dat vermoeden werd uiteindelijk bevestigd. Een uit de hand gelopen studentengrap na een avondje pintelieren op maandagavond?
Thomas Eerdekens van de fakbar Letteren verklaarde aan het Nieuwsblad: ,,Zeker en vast geen grap. We hebben al maandenlang last met die gasten van de Pausbar. Keer op keer komen ze in onze fakbar amok maken, vandaar ook onze vermoedens. We gingen na de diefstal een kijkje nemen in de Pausbar, maar van onze tapinstallatie was geen spoor te bekennen. Toch bleek dat de studenten van het Pauscollege verantwoordelijk waren voor de verdwenen tapkast.''
Enkele studenten die op de hoogte waren van de diefstal, waren getuige van een opmerkelijk tafereel. Vier studenten waren op wandel met een tapinstallatie. Men heeft de betrokken personen daarop aangesproken, maar zij bleken niets met de diefstal te maken te hebben. Toch ging het wel degelijk om de tapinstallatie die speciaal voor de feestweek was gehuurd.
De studenten van fakbar Letteren stapten opnieuw naar de politie die de diefstal en andere pesterijen zal onderzoeken.

Wetenschappelijk gelul à la minute!

Hebben jullie dat nu ook? Regelmatig schuift men me wel eens een tekst onder de neus waar ik meerdere bedenkingen bij heb:
Hoe verzinnen ze het?
Waar halen ze het?
Waar gaat het eigenlijk over?
Blijkbaar hebben de auteurs van die epistels ook het Massachussets Institute of Technology ontdekt, want daar lopen een paar grapjurken rond die zich ook vragen stelden en daar zelfs een ludiek antwoord op verzonnen.
Zij bedachten een computerprogramma, SCIgen, dat op verzoek pseudo-wetenschappelijke papers samenstelt, compleet met grafieken, referenties, bronvermeldingen en het nodige hyperwetenschappelijke jargon. Op die manier genereerden zij zelf enkele papers, die ze instuurden naar de organisatoren van het negende World Multi-conference on Systemics, Cybernetics and Informatics in Orlando, Florida.
Tot hun eigen – niet geringe – verbazing bleken ze te worden uitgenodigd als gastsprekers op het prestigieuze congres. Niet slecht, voor een programma dat in feite niets anders doet dan willekeurige teksten door elkaar hutselen en woorden vervangt door ingewikkeld klinkende varianten of pseudo-specialistische humbug. Het resultaat is bijzonder hoogdravende tekst, die voor de gemiddelde leek erg vakkundig overkomt, maar blijkbaar ook dicht genoeg bij de realiteit aanleunt om “deskundigen” op het verkeerde been te zetten.
Omdat het trio, Stribling, Aguayo (beiden 25) en Krohn (27), op hun website uitgebreid uitpakten met de hilarische uitnodiging, is die ondertussen wel ingetrokken.
Het hele verhaal staat op de website van het MIT, en bovendien kan je daar op enkele seconden tijd zelf een schitterende drammologische wetenschappelijke verhandeling maken over de invloed van willekeurige kernels op de CPU-verstraling volgens Markov-modellen (om er maar eentje te noemen). http://pdos.csail.mit.edu/scigen/

Nepsites onderwijs verspreiden spyware.

U typt het adres van een onverdachte onderwijssite in en plots wordt u overstelpt met reclame of spyware? Dan hebt u waarschijnlijk een vervelende typefout gemaakt. Het dubieuze bedrijf Infosonar registreert massaal domeinnamen die sterk gelijken op bestaande namen of die op een andere manier voor verwarring zorgen. Het heeft de domeinen onderwijsvlaanderen.be, ondvlaanderen.be, edulex.be, kindertelefoon.be en vele andere in zijn bezit. De websites achter deze domeinnamen lijken echt, maar bevatten stuk voor stuk reclame, pop ups en spyware. Te mijden als de pest dus.
Bekijk een complete lijst met nep-webadressen en leest meteen een heleboel praktische informatie over het verschijnsel an sich en de diverse vormen waaronder het zich voordoet. www.oprit.net
Tijdens de laatste maanden van het academiejaar kunnen computerproblemen bij studenten voor een hoop extra stress zorgen. Bestanden die verloren gaan, computers die de geest geven, printers die niet werken, het zijn allemaal zaken die onverwacht veel tijd kunnen kosten. Oprit.net staat echter klaar om u te helpen. Lees er alles over op hun website.

Leerlingen mogen roken in 20 % van de scholen.

Uit een onderzoek door de ULB uitgevoerd op vraag van de Rodin Stichting " www.rodin-foundation.org is gebleken dat in nogal wat scholen de leerlingen van de laatste jaren vrijelijk mogen roken tijdens de speeltijd. In het buitengewoon onderwijs mogen zelfs 60% van de leerlingen roken. Dat staat in schril contrast met de algemene teneur van stigmatisering van rokers op het werk en/of in openbare gebouwen.
Bij vrijwel elk kantorencomplex van enige afmeting staan de rokende dames en heren regelmatig “de straat te doen”, als hoeren op zoek naar een betalende klant leunen ze tegen de gevel aan om beschutting te zoeken voor hun kostbare en dierbare kankerstokje.
Roken op het werk kan niet meer, in openbare gebouwen is het verboden, en in de horeca zou het verboden gaan worden, terwijl in de scholen vrijelijk gepaft mag worden? Schoolbestuurders stellen wel dat het opleggen van een rookverbod makkelijk is, maar je moet het ook nog eens kunnen afdwingen, en daar loopt het veelal fout.
Hoe dan ook, vanaf 1 januari 2006 zullen de scholen bij wet rookvrij moeten zijn, maar in het kader van de gezondheidscampagne in het gemeenschapsonderwijs wil men reeds initiatieven nemen. Zo zullen leraren die daar behoefte aan hebben een rookstopcursus kunnen volgen, en zullen er wekelijks bijeenkomsten worden georganiseerd om rokende leerlingen van hun verslaving af te helpen.

Studentenprotest in Antwerpen.

In Antwerpen kan je dezer dagen regelmatig ludieke protestacties van de studenten van Studio Herman Teirlinck tegen het lijf lopen. Massale sterfscènes op de Groenplaats, studenten die verkleed als prostituees de voorbijgangers aanklampen, sonates declameren vanuit een sofa…
De studenten staakten drie dagen lang, met als doel de aandacht te vestigen op het schrijnende geldgebrek bij hun onderwijsinstelling, en het daaruit volgende gebrek aan een gedegen opleiding. De directie en het onderwijzend personeel zijn het trouwens helemaal eens met hun studenten.

Schoolreisje naar de Efteling ontaardt.

Wie kent niet de Efteling, het liefelijke sprookjesparadijs in Kaatsheuvel?
Generaties scholieren genoten en genieten van de betoverende pracht van het pretpark. Op 20 april was de sprookjeswereld echter onderhevig aan amok en herrie. Neen, het waren geen trollen, heksen, tovenaars en draken die aan het muiten gingen, maar gewoon scholieren op uitstap in het park.
Een groep van 280 Utrechtse scholieren tussen 13 en 16 jaar bezocht het park, en dat zullen ze daar geweten hebben. De fun begon toen een meisje in de toiletten werd lastig gevallen. Zij kreeg wat klappen, maar deelde zelf ook enkele rake muilperen uit. Flinke meid!
Een tijdje later moest een achtjarig jongetje het ontgelden, hij werd tegengehouden in pure nozemstijl en geslagen en geschopt. Korte tijd daarna liep het weer mis bij de achtbaan, waar de Utrechtse lieverds hun beurt niet wilden afwachten, begonnen te duwen en om zich heen begonnen te slaan. Een 21-jarige bezoeker ondervond aan den lijve de pugilistieke kwaliteiten van het Utrechtse kruim (of was het schuim?).
Telkens waren de veiligheidsmensen van de Efteling snel ter plekke, zij wisten van de leerkrachten namelijk al dat er echte schatjes bij de Utrechtenaren waren. In overleg met de onderwijzers werden tien leerlingen het park uitgezet, terwijl nog eens 15 exemplaren werden overgedragen aan de politie.
Zou het kunnen dat ze daar in Utrecht een probleem hebben met hun spruiten?

Merkkledij = ticket naar ziekenhuis.

In het Koninklijk Technisch Atheneum van Niel is een 15-jarige jongen uit Hemiksem met de ambulance afgevoerd, nadat hij door een groepje van zeven allochtone medeleerlingen in elkaar geslagen werd. De aanleiding tot de vechtpartij zou de merkkledij van het slachtoffer geweest zijn, waar een aantal van agressoren spottend op reageerden.
Om de verhitte gemoederen te bedaren kwam de lokale politie met vier combi’s ter plekke. Volgens een aantal ouders wordt in de school vaak gevochten. Vorig jaar nog stapte een onderzoekscommissie af in de school voor een wekenlang onderzoek. Het eindrapport pleitte de school vrij.

Studiemeesteres krijgt stoel tegen hoofd.

In het PITO van Tienen raakte een studiemeesteres gewond toen ze een laagvliegende stoel tegen het hoofd kreeg. Gewoonlijk vliegen de stoelen naar verluidt in Tienen ook niet, maar dit exemplaar bleek gericht tegen een leerling die naast de incasserende partij zat. Het meubelstuk was gelanceerd door de grote broer van een medeleerling, die een rekening kwam vereffenen in verband met een opmerking over lawaaioverlast.
De getroffen vrouw liep een stevige buil en wat schrammen op, maar was wel danig onder de indruk van het zinloze geweld. De directeur vergoelijkte: “zulke dingen gebeuren toch in elke school”.
Ja? Moeten we het echt normaal beginnen vinden dat live westernscènes worden nagespeeld in de klas? Is het normaal dat Dirty Harry – eventueel gewapend - ronddrentelt op elke speelplaats?
Alstublieft zeg!
Het was overigens "nog maar" het derde incident dit jaar op deze school.

Vechtpartij tussen scholen dreigt te escaleren.

In Merksem liep een banale vechtpartij tussen groepjes leerlingen van twee scholen dan weer bijna uit op een massaal incident. In no time stonden een honderdtal opgehitste allochtone jongeren gereed om op de vuist te gaan. Dat was meteen voor de tweede keer binnen een week dat een dergelijke groep jongeren massaal politie-ingrijpen nodig maakte.
Zowel de Antwerpse politie, als de politici, als een aantal moslimbewegingen maken zich zorgen over deze tendens, en willen proactief gaan optreden. Het is immers vooral aan de ouders en de allochtone verenigingen om de jongeren te begeleiden, en duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet aanvaardbaar is in een westers democratisch samenlevingsmodel.

Leerlingen opgepakt na valse brandmeldingen.

De politie van Ukkel heeft twee leerlingen van het Koninklijk Atheneum opgepakt na valse brandmeldingen. De school werd ontruimd na een eerste brandmelding, maar er bleek niets aan de hand. Nog tijdens de interventie kwamen er opnieuw brandmeldingen binnen. De meldcentrale had echter de nummers van de oproepers ondertussen doorgegeven aan de politie.
Die belde de nummers, en spontaan begonnen de gsm’s van twee leerlingen te rinkelen. Het duo mocht mee naar het politiekantoor voor ondervraging.