Studentizine

Studentizine 108

Chinese spionnen op de KUL?

Volgens het ESICS (European Strategic Intelligence and Security Center) is de Chinese Students and Scholar Association of Leuven (CSAL) een dekmantel voor een onderdeel van een internationaal economisch en wetenschappelijk spionagenetwerk. Onder andere de Belgische staatsveiligheid zou aanwijzingen hebben dat de vereniging in kwestie een netwerk verbergt van een paar tientallen spionnen.
Via studenten, stagiairs en onderzoeksmedewerkers probeert men naar verluidt te infiltreren in labo’s, bedrijven en researchprojecten om op deze manier gevoelige informatie te verzamelen om zo de kopie-economie van China nog verder aan te zwengelen.

Nieuwe spelling niet voor volgend schooljaar

Scholen moeten de nieuwe spellinglijst maar in gebruik nemen vanaf het schooljaar 2006-2007. Eerst moeten de Nederlandse en Vlaamse ministers de spellingregelgeving nog aanpassen. Doel is de spelling volgens de nieuwe Woordenlijst te laten ingaan op 1 augustus 2006, zodat scholen er in september 2006 mee kunnen starten. Dat meldt de Nederlandse Taalunie.Van de Woordenlijst Nederlandse taal, beter bekend als het Groene Boekje, verschijnt op 15 oktober 2005 een geactualiseerde versie.Het gaat niet om een spellinghervorming: de officiële voorschriften uit 1995-1996 blijven geldig. Wel schrijft u voortaan paardenbloem (met tussen-n), Kelt (met hoofdletter) en online (aan elkaar). Andere spellingbronnen, zoals woordenboeken en programma's voor spellingcontrole, gaan dezelfde regels toepassen en krijgen daarvoor van de Taalunie een keurmerk. Die 'gemerkte' producten mag u dan ook als gezaghebbende spellingbron gebruiken. Van het Groene Boekje verschijnt tegelijk een gratis webversie.
Lees meer over afspraken en nieuwe spellingwijzen in een persbericht van de Taalunie.

Extra procentjes bij overlijdens voor studenten tijdens examens!

Afscheid nemen van een geliefde is immer een pijnlijke zaak, maar voor Britse studenten kan een overlijden het verschil maken tussen zwarte en rode cijfers, zo blijkt uit de recent gepubliceerde consignes voor het universitair onderwijs.
In het geval kandidaten de pech hebben op de dag van het examen een huisdier te verliezen, wordt hun examenscore met twee procent verhoogd. Sterft het beestje de dag voor het examen, geldt slechts een "smartenverhoging" van één procent.
Het overlijden in examentijd van een nauw familielid levert met een beetje geluk vijf procent op. Dat percentage daalt tot vier als de examinandus "slechts" een familielid van de tweede orde moet uitwuiven naar de eeuwige jachtvelden.
Eveneens interessant voor enkele extra procentjes -drie- is getuige zijn van een dramatische gebeurtenis op de dag van het examen.
Het systeem kwam al zwaar onder vuur te liggen van de onafhankelijke stichting Campagne voor een Echte Opvoeding. Zij ziet het baremasysteem als een triest gevolg van "een globale houding in onze hedendaagse maatschappij, waarbij voor alles een excuusje geldt".
Onduidelijk is of de barema's eventueel ook cumulatief werken. In dat geval zou een student die de dag van het examen zijn moeder en vader uit het raam gooit (+10), de hond en de papegaai de nek omwringt (tweemaal twee), zijn been in een plaatster legt (3) en zware hoofdpijn aanwendt (1) nog voor hij een letter op papier zet meteen 18 procent extra hebben gescoord.
Hoe scoort trouwens een bomaanslag? een bommelding? Voor creatieve zielen ligt hier een ongelofelijk breed speelveld vrij!

Boekenfestijn, een ontdekkingsreis voor het gezin!

Er is een boekenland waar voor de bezoekers altijd de zon schijnt. Waar duizenden mensen op onderzoek uitgaan en langs eindeloze tafels struinen met boekenschoon. Waar u op elk moment van de dag kunt binnenvallen en tegen een koopje aanloopt. Waar de verkopers gastvrij zijn en de prijzen behaaglijk. Dat land verdient het om ontdekt te worden. Door u!
Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 mei kunt u voor de 16e keer op ontdekkingsreis op HET BOEKENFESTIJN in Antwerp Expo. Meer dan een half miljoen boeken, cd’s, cd-rom’s en dvd’s worden aangeboden tegen spotprijzen. De entree voor dit festijn is gratis: ideaal voor het hele gezin.
Op het Boekenfestijn slentert u in uw eigen tempo langs de overzichtelijk uitgestalde tafels. Voor het gemak is het aanbod ondergebracht in categorieën zoals de sprookjesmarkt, stripmekka, hobbycounter, literatuurland en wetenschappelijke sectie. Op zoek naar een speciale editie? Met behulp van een computer maakt de informatiebalie de zoekenden graag wegwijs in het boekenland.
Dat HET BOEKENFESTIJN ook dit jaar een waar feest voor de boekenliefhebber gaat worden, staat vast. Het aanbod is wederom groter en breder, dus u krijgt geen kans om u te vervelen. Ook nu lopen de kortingen op tot 90%! Nieuw in het assortiment zijn cd’s en dvd’s en natuurlijk tegen lage prijzen. U kunt er ook terecht voor andere cadeautjes als mappen, kaarten, posters, kalenders etc. Al met al een belevenis voor het hele gezin!
Openingstijden:
Vrijdag 27 mei 10.00 tot 21.00 uur
Zaterdag 28 mei 10.00 tot 18.00 uur
Zondag 29 mei 10.00 tot 18.00 uur
De entree is gratis. Voor meer informatie: www.boekenfestijn.com
Op de Studiant homepage kan je een bon voor een gratis boek downloaden. doen!

Studentenleven in studentenorganisaties...

Ik ben bezig met een onderzoek naar hoe het studentenleven in studentenorganisaties er uit ziet. Wat de motieven van de leden zijn, hoe het internet gebruikt wordt, en zo verder ...
Dit onderzoek is in functie van mijn thesis waarin ik beschrijf hoe het internet meer als een positief middel gebruikt kan worden om studenten in het echte leven dichter bij elkaar te brengen en hoe zo de groepssfeer versterkt kan worden.
Ik heb hiervoor een enquête opgesteld en de bedoeling hiervan is dat zoveel mogelijk studenten deze invullen. Het maakt niet uit of ze al dan niet lid zijn van één of andere studentenorganisatie, of het gaat om studenten of oud-studenten.
Melanie Zels http://cmdstud.khlim.be/~mzels/enquete

Wereldrecord in Leuven gekussend!

We kondigden de recordpoging eerder al in het Studentizine aan, en “by jove” , ze hebben het geflikt! De Leuvense studentenpopulatie liep storm op het Ladeuzeplein om daar uitgebreid slag te leveren met sponsorkussens. 4000 waren er voorzien, en dat bleken er veel te weinig. Het kind in student (en middelbare scholier) bleek zo op te fleuren in het vooruitzicht van de unieke gelegenheid om confraters af te rossen met behulp van een bereidwillig ter beschikking gesteld duthulpmiddel, dat de toeloop van kandidaat deelnemers veel groter bleek dan de voorziene ammunitie.
Zo strandde het record op een “schamele” 4000, waar de toeloop makkelijk 6 tot 7-duizend deelnemers had kunnen opleveren. Het vorige – Nederlandse - record werd verpulverd, verbrijzeld, aan diggelen geblazen!
Het feit dat de Nederlanders hun eigen kussen moesten meebrengen zal daar wel niet vreemd aan zijn; wacht tot ze daar een kussenmagnaat weten op te warmen!

Vlaamse scholen hengelen naar 1 miljard euro.

Voor de Vlaamse schoolgebouwen liggen er nog wat projectjes te wachten op betoelaging. Op dit ogenblik is er zowat een miljard euro tekort om op alle aanvragen in te kunnen gaan. 1.448 dossiers wachten op goedkeuring, en dat kan gaan van volledige nieuwbouw, tot restauratie van bouwvallige lokalen. Gelet op de respectabele ouderdom van een belangrijk deel van het patrimonium, zit er voorlopig geen daling in, eerder het tegengestelde.
Naarmate de overheid hogere standaardnormen oplegt, moet ook de beschikbare infrastructuur aangepast worden, liefst stante pede, maar daar blijkt het nog wel eens mis te lopen. Op het ogenblik worden dossiers uit 1998 goedgekeurd, en 80 procent van de dossiers ligt al meer dan vijf jaar te wachten op evaluatie. Gemiddeld moet je rekenen op 6,4 jaar tussen aanvraag en goedkeuring, en nog eens even lang tussen goedkeuring en eindafrekening.
Een beetje verbouwingsdossier heeft dus een looptijd van 12,8 jaar voor de kiezen. Normaal is het principe dat wie eerst komt ook eerst bediend wordt, maar door het grote aantal urgente dossiers loopt dat nog wel eens anders. Die zaken krijgen namelijk voorrang, en souperen uiteraard een deel van de begroting op, nog voor de wachtenden aan bod kunnen komen.

Nog geen nieuwe rector in Leuven.

De eerste ronde van de rectorverkiezingen in Leuven bracht nog geen uitsluitsel. Wel werd het aantal kandidaten alvast teruggebracht van vijf naar drie. Twee kandidaten vielen met 150 en 151 stemmen te licht uit, en verdwijnen bijgevolg uit de race. Blijven over: bijbelwetenschapper Marc Vervenne, vice-rector, die 420 stemmen scoorde, Rik Torfs, kerkjurist en mediafiguur, die verrassend 364 stemmen wist te boeken, en longspecialist Marc Decramer die 290 “volgelingen” telde.
Vooral de score van Torfs was opmerkelijk, omdat vrij veel insiders hadden verwacht dat deze rabiate anti-Oosterlinck kandidaat zich had verbrand aan de deelname aan populaire televisieprogramma’s.
Op 18 mei volgt de tweede ronde, en als daar geen absolute meerderheid uit volgt, dan wordt de finale beslissing uitgesteld tot 24 mei.

Teleblok nu gratis bereikbaar!

Studenten die het even niet meer zien zitten tijdens de examens kunnen al een hele tijd terecht bij Teleblok, al 17 jaar ondertussen.
Als student kan je bellen omdat je een slecht examen aflegde, omdat je in zware tijdnood raakt, of gewoon omdat je het even niet meer ziet zitten. Getrainde vrijwilligers proberen je dan op een doeltreffende manier uit de prut te gidsen. De hulp is persoonlijk en volledig anoniem. Zelfs bezorgde ouders kunnen terecht bij Teleblok.
Nieuw is het nummer dat het je mogelijk maakt gratis naar Teleblok te bellen. 0800/13 14 4.
Teleblok is op post vanaf 25 mei tot en met 30 juni, van 11.00 tot 23.00 uur.