Studentizine

Studentizine 114

K.U.Leuven goedkoper voor slimme studenten!

Vanaf vorige week kunnen nieuwe studenten zich inschrijven aan de universiteiten. Op voorstel van de studenten hanteert de K.U.Leuven voor 'slimmere' studenten voor het eerst lagere tarieven dan de andere universiteiten. LOKO is heel tevreden dat de K.U.Leuven haar nek durft uitsteken.
Enige tijd geleden waarschuwde LOKO voor de mogelijke stijging van de inschrijvingsgelden naar aanleiding van de toepassing van het flexibilseringsdecreet. Dit decreet berekent de studiegelden op basis van het aantal opgenomen studiepunten in plaats van een forfaitair bedrag. Voor studenten die meer dan een voltijdse opleiding volgen (bijvoorbeeld 2 opleidingen tegelijk) ging dit een sterke stijging betekenen.
Dankzij de actie van de studentenvertegenwoordigers van LOKO zal een student die zich inschrijft voor 2 opleidingen aan de K.U.Leuven voortaan 685 euro betalen, tegenover 712 aan de UGent en de VUB. Dit verschil van 27 euro is een simpele verhoging ten aanzien van vorige jaren. LOKO heeft het universiteitsbestuur duidelijk gemaakt dat een decreetswijziging geen reden mag zijn om de studiegelden op te trekken.
De VLIR (de overkoepeling van de universiteiten) had zoals gewoonlijk afgesproken om het maximum te vragen. Het universiteitsbestuur van de K.U.Leuven is, op vraag van de studenten, hierin niet meegegaan. Dit is meteen ook de eerste keer dat er verschillende tarieven bij de Vlaamse universiteiten worden gehanteerd. Hopelijk gaan de andere universiteiten de K.U.Leuven volgen in dit beleid.
Daarnaast zorgt de K.U.Leuven er ook voor dat het als student mogelijk is om het inschrijvingsgeld in twee schijven te betalen. Deze sociale maatregel zorgt er voor dat de financiële druk in het begin van het academiejaar sterk vermindert. Ook deze maatregel kwam er op aandringen van LOKO. Uiteraard is LOKO tevreden over de genomen maatregelen.

Depart Zaventem-Tunesië...

“Fasten your seatbelts please.”
Vliegtuigen zijn saai. Terwijl de stewardessen hun traditionele huppeldepup opsommen, staar ik zuchtend naar buiten. Ik ben moe.
Ik besluit maar om een kalmerend muziekje op te zetten, en graai mijn mp3 uit mijn zakje. Terwijl ik me zachtjes achteruit laat zakken op American Beauty, voel ik een por tegen mijn schouder. Een stewardess kijkt me strak aan en ik zie haar lippen bewegen. “Uhh? Wah?” stamel ik, terwijl ik de oordopjes uit mijn oren trek. Het maakt een ‘plop’geluidje. Van ver lijkt ze een mooie jonge typische stewardess, een perfect ogende barbiepop, maar nu haar hoofd zo dichtbij zweeft ontdek ik rimpeltjes, mascaravegen en overdone lippenstift. Ze ruikt naar sigaretten en goedkope eau de toilette.
“No electronic devices while the airplane is taking off.” sist ze in gebroken engels.
Wat? Een mp3? Kom, zeg. GSM’s oké, met hun stralingen enzo. Maar een mp3... Ik zie het al voor me. ‘Tiener heeft dood 300 passagiers op geweten’.
“Oolraaid.” brom ik, en ik moffel mijn mp3 weg. Ze draait zich triomfantelijk om en wandelt heupenzwierend naar de cockpit. Hier geldt de wet van de sterkste. Er is dus nog maar één mogelijke manier om de verveling te lijf te gaan, bedenk ik. En ik sla moedig Harry Potter and the Half-Blood Prince open.
Ik zit dus verdiept in het boek, en ben eindelijk helemaal kalm, als ik wéér een por tegen mijn schouder voel. Wazig kijk ik op, en zie een andere, oudere stewardess staan. Ze schudt mijn hand en kijkt me glimlachend aan, waarna ze naar Gaëtan stapt (mijn stiefvader). “Is this your family?” vraagt ze. Hij knikt, en zij huppelt naar de andere kudde vliegtuigpersoneel.
De paar minuten daarop heb ik dus alle handen geschud van de stewards en stewardessen aanwezig. Ik mocht ook, samen met mijn broer, in de cockpit, en we kregen alle mogelijke flesjes wijn toegestopt. Gaëtan heeft blijkbaar veel connecties in de zakenwereld, besef ik, en ik grijns wanneer ik merk dat de rimpelbarbie-stewardess me kattig aankijkt. Who’s the strongest now?

Groets, en hopelijk tot 4 september!
Margot

Student vindt manuscript van Einstein.

Een student uit het Nederlandse Utrecht heeft een belangrijk manuscript van Albert Einstein gevonden in het Instituut Lorentz voor theoretische natuurkunde van de Universiteit Leiden. Volgens kenners gaat het om een belangrijk artikel uit 1924 waarin de wereldberoemde wetenschapper zijn laatste ontdekking beschrijft.
Hij beschrijft daarin wat inmiddels de Bose-Einsteincondensatie heet: het verschijnsel waarbij de atomen van een gas bij heel lage temperaturen een faseovergang ondergaan. Het verschijnsel werd pas in 1995, veertig jaar na het overlijden van Einstein, experimenteel bevestigd.
De student deed voor een scriptie onderzoek in het huisarchief van Paul Ehrenfest, die van 1912 tot 1933 hoogleraar theoretische fysica in Leiden was. Ehrenfest was een goede vriend van Einstein.
Het artikel telt zestien velletjes. Einstein was gasthoogleraar aan de universiteit van Leiden. Hij logeerde in februari 1925 in het huis van zijn vriend Ehrenfest in de universiteitsstad.

NOS start nieuwssite voor jongeren.

De Nederlandse Omroep Stichting start in oktober met een nieuwssite voor jongeren. "Al lange tijd onderzoeken het NOS Journaal en de NOS in breder verband de wijze waarop jongeren over nieuws denken, wat hun definities zijn, en de plekken waar ze nieuws willen aantreffen. Recent heeft de Universiteit van Amsterdam daar een onderzoek over uitgebracht, en zelf heeft het NOS Journaal een eigen inventarisatie afgesloten."
De website zal www.NOSheadlines.nl gaan heten. Acht studenten van journalistieke opleidingen zullen stage lopen bij de NOS en in die periode de site vullen. Op de site komen ook video- en radioitems te staan.
De NOS start het project in samenwerking met de randstedelijke radiozender FunX. De redactie zal ook onderdak vinden bij FunX in Rotterdam.

Dure grap!

Een Australische studente die een vriendin voor de grap smste over een bom aan boord van een vliegtuig in Londen, is door de Britse rechtbank weliswaar vrijgesproken voor het opzettelijk vertragen van de vlucht, maar het 19-jarige meisje moet wel de kosten van het proces betalen, goed voor zo'n 15.000 pond.
De studente vloog naar vliegveld Stansted in Londen om vanuit daar door te vliegen naar Ierland. Ze dreigde echter haar aansluitende vlucht te missen en stuurde daarom een bericht naar haar vriendin. Daarin schreef ze dat die de politie moest bellen, omdat er een bom aan boord zou zijn. De Londense politie hield na het telefoontje drie vluchten tegen, waarna geconcludeerd werd, dat het om een valse melding moest gaan. Toen de "lollige soepkip" in Londen uitstapte, werd ze meteen gearresteerd.
De rechtbank erkende weliswaar dat zij niet de intentie had om verschillende vluchten aan de grond te houden, maar oordeelde wel dat haar stupiditeit de gemeenschap behoorlijk wat centjes kostte, en oordeelde dat zij die moet terugbetalen.
Mogelijk is dit overigens nog niet het einde van de financiële sores voor de jongedame, want ook de gedupeerde luchtvaartmaatschappijen kunnen op burgerlijk vlak nog een schadeclaim indienen.
Weet ze meteen waarom ze beslist haar diploma moet halen!

Studentinnenjacht...

Seriemoordenaar Michel Fourniret heeft recentelijk bekend dat hij een lijst had van de buitenlandse studenten van de universiteit van Luik (ULg). De lijst bracht de perverse boswachter onder andere bij een Aziatisch meisje dat pianoles aan een van zijn kinderen gaf. Hij contacteerde ook andere studenten.
Het gerecht in Dinant vroeg nu aan de ULg de namen van de buitenlandse studentes die zich aan de universiteit inschreven, om na te kunnen gaan of sommigen mogelijk ook slachtoffer van de moordenaar werden.
Fourniret zou overigens ook de campus van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) hebben afgeschuimd. Op de campus van de Vrije Universiteit van Brussel in Jette (waar het Academische Ziekenhuis van de VUB gevestigd is) zou hij gepoogd hebben een jonge verpleegster te ontvoeren.

Redactioneel.

Voor een keertje niet helemaal voorin, maar discreet verscholen tussen de rest der bijdragen. Waarom staat dat redactioneel trouwens gewoonlijk voorin? Omdat een redactie zo belangrijk is?
Tja, zonder redactie natuurlijk geen publicatie, zoals voor twee weken. De gehele redactie leed toen nog aan algehele postbarbecuemoeheid, gecombineerd met een zekere vakantiestemmigheid en een nieuwskomkommeritis.
Ter gelegenheid van deze editie is de oversaturatie van fijne vleeswaren, schaaldieren en visproducten weggeëbd, de alcoholische promillage is tot normale studentikoze gehaltes gedaald, de vermoeidheid is gereduceerd tot de gebruikelijke voldaanheid na het aanleggen van een petanquebaan (in het vooruitzicht van de volgende BBQ), en zoals iedereen stilaan ook heimwaarts vaart na de grote vakantie-uittocht keren ook de nieuwsitems weer.
De koersschommelingen van de komkommerproductie, de verschijningen van de Yeti, Bigfoot en andere Nessiaria worden weerom op de achtergrond gedrukt door de actualiteit van meer aardse beslommeringen, de tweede zit dreigt aan den einder, en wordt hoe langer hoe actueler, Studentenjobs.be gaat binnenkort ook Franstalig, het studentenleven begint zich op te warmen voor een denderende en spetterende start van het academiejaar, en uw redactie is weer present voor het traditionele studentikoze oog in het zeil.
Laten we er weer een fantastenormisch studentenjaar van gaan maken!

14-jarige moet zelfgebouwde achtbaan afbreken.

Een 14-jarige jongen die in de achtertuin van zijn ouders een rollercoaster van bijna 100 meter bouwde, moet deze weer afbreken. De Duitse jongen uit Offenburg bouwde de achtbaan deze vakantie.
Hij bouwde ook zijn eigen karretje, waarmee hij bijna 50 km per uur haalde. Maar omdat hij geen bouwvergunning aanvroeg, moet hij de constructie van de gemeente terug afbreken. Volgens de schepenen is de constructie te groot en is hij niet getest op veiligheid.
De jongen heeft nog tot half september om het bouwwerk af te breken, zoniet krijgt hij een boete.

laptopverkoop op school ontaardt in massale vechtpartij.

5.500 computergekken zijn in de States op de vuist gegaan voor goedkope tweedehands laptops. Een scholengemeenschap in Richmond in het Amerikaanse Virginia deed ze voor de spotprijs van 40,6 euro van de hand. De politie moest optreden, er vielen 17 gewonden.
Al om half twee 's nachts stonden ze te wachten voor de schoolpoort. Om 7 uur 's ochtends ging de verkoop chaotisch van start. Wachtende vrouwen hadden intussen in hun broek gedaan omdat ze hun plaats in de wachtende rij niet wilden opgeven. Helemaal erg werd het toen de poorten open gingen. De wachtenden vertrappelden elkaar en begonnen te vechten. Een wachtende werd het echt te veel en probeerde om met zijn wagen een weg te banen door de massa. Meteen het signaal voor de politie om op te treden.
Uiteindelijk werden de 1.000 Apple Ibooks voor 40,6 euro verkocht. Nieuw kosten die tussen de 813 en 1.219 euro.

Indische studenten sluiten leraars op.

Studenten van een school in India hebben hun leraars als straf een dag lang opgesloten. De leerkrachten kwamen regelmatig niet tot zelfs nooit opdagen voor de lessen.
De politie ontzette de 12 leraars die in een klaslokaal in de middelbare school van Jambura waren opgesloten. “De studenten hadden elk recht om kwaad te zijn. Sommige leraars kwamen altijd te laat, anderen kwamen nooit. Enkelen kwamen dronken naar de lessen, anderen rookten dan weer in de klaslokalen.

Studente laat zich bespringen door 64 mannen.

Nathalie S., de 19-jarige studente aan het Brüggemann-Berufskolleg in Dortmund die zich de geschiedenisboeken invrijde door met 64 mannen naar bed te gaan in 12 uur, heeft na haar benen ook haar boekje geopend. Zo bekende ze dat ze geen enkel orgasme beleefde tijdens de seksmarathon. En ze heeft het er bovendien van in haar rug gekregen.
In een bordeel in Keulen ging een bizarre weddenschap door. Twee boezemvriendinnen wilden wel eens weten wie de meeste mannen in bed kon krijgen in een tijdspanne van 12 uur. Voor de weddenschap huurden ze twee kamers in een Keuls sekspaleis af voor 300 euro. Op het internet lieten ze weten dat iedereen die met hen naar bed ging 50 euro zou krijgen. Gevolg: een rij met 1.800 mannen, van wie er uiteindelijk 116 in de kamers passeerden. Nathalie won het uiteindelijk van haar vriendin Tine H., een 29-jarige huisvrouw uit Oberhausen. Met 64 tegen 52. Het grapje kostte de dames in kwestie dus 6.100 euro, geld dat ze naar eigen zeggen opzij hadden gezet voor een strandvakantie.
Over de mannen met wie ze (niet) sliep, wou Nathalie ook wel wat kwijt. "Het was moeilijker dan ik dacht. Saaier eigenlijk ook. De mannen wilden het gewoon in de missionarishouding doen - zonder uitzondering. Geen enkel speciaal standje meegemaakt. En de meesten waren bloednerveus. Ze waren ook allemaal onwaarschijnlijk snel klaar."
Zou Nathalie deze prestatie opnemen in haar CV?

Driesterrengastronomie voor een studentvriendelijke prijs.

Op een studentenbudget gaan tafelen in een toprestaurant? Kan niet!
Of toch wel?
Niet altijd, maar de sterren van de gastronomische hitparade zijn niet te beroerd om jaarlijks voor een keertje hun pecuniaire drempel drastisch te verlagen, om studenten en andere armlastige jongeren de gelegenheid te geven proefondervindelijk vast te stellen waarom bepaalde restaurants torenhoog boven de anderen uitsteken.
In de week van 12 tot 18 september hebben de restaurants die aangesloten zijn bij de Vereniging voor Meesterkoks een bijzondere actie, die jongeren tussen 18 en 23 in de gelegenheid stelt om voor 30 euro per smikkelende kop een volledig verzorgd diner te savoureren in een toprestaurant.
Tijdig reserveren is natuurlijk de boodschap, want zoals alle goede dingen, zijn de reservaties in no time allemaal de deur uit.
52 restaurants serveren in die week voor de proeflustige jongeren een aperitief met hapje(s), voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, koffie én wijn voor de meer dan schappelijke prijs van 30 euro, waar een dergelijke traktatie normaliter een hap van om en nabij de 100 euro uit de spaarsok neemt.
Dé gelegenheid bij uitstek om je vriendin eens uitgebreid in de watten te leggen!
Uiteraard, zoals bij alle goede dingen des levens, is de belangstelling groot, en moet je écht wel op tijd reserveren om aan de bak te raken.
Reserveren kan vanaf 1 september op de website waar je ook nu al alle informatie over de deelnemende restaurants en de actie kan terugvinden.

Stel mee een jongerenwoordenboek samen.

Prisma, welbekend van geriefelijke woordenboeken in het meer draagbare genre, vindt dat het dringend tijd wordt dat het eigen jongerenidioom eens aan bod komt in de lange rij woordenboeken. Zo hoopt de uitgeverij de taalkloof tussen jongeren en meer klassiek gebekte Nederlandstaligen te overbruggen.
De redactie rekent daarvoor op de welwillende assistentie van de gebruikers en ontwikkelaars van dat turbo-straattaaltje, de jongeren zelf.
Middelbare scholieren kunnen vanaf 29 augustus hun hippe vocabularium posten op www.dropjelyrics.be .
De redactie zal uiteraard een selectie doorvoeren, maar dat houdt beslist geen censuur in. Soms zal wel een voetnoot worden toegevoegd om duidelijk te maken wanneer je een bepaald woord of een bepaalde uitdrukking best niet gebruikt, tenzij je een enigszins vervormd uitzicht ambiëert.

Studiepremie knelpuntberoepen afgeschaft.

Twee jaar geleden werd er gestart met een premiesysteem voor studenten die naar een knelpuntberoep toewerkten. Wie startte aan studies fiscaliteit of boekhouding, kreeg 200 euro uitbetaald als hij of zij slaagde voor het eerste jaar.
Na het behalen van het diploma werd nog eens een keer 200 euro uitbetaald, en wie effectief in het beroep aan de slag ging, mocht nog eens rekenen op een bonus van 750 euro.
In totaal werden meer dan tienduizend premies uitbetaald, zodat het hele project uiteindelijk veel te duur bleek om in stand gehouden te worden. Wie zich reeds had ingeschreven, en bezig was aan de studie, mag nog wel de uitkeringen tegemoet zien.
Er wordt nu bekeken op welke manier knelpuntberoepen nog in de vitrine kunnen gezet worden, maar bijvoorbeeld in de bouwsector lijkt het animo van de studenten om effectief in de sector aan de slag te gaan eerder klein. Meer dan 70 procent van de jongeren die in die technische richting een opleiding volgen wil nooit in de bouwsector werken; te zwaar, te veel werken in slechte omstandigheden, te veel risico op medische problemen...