Studentizine

Studentizine 116

Internet gevaarlijk voor 2 op 3 leerlingen

Drie kwart van de Vlaamse leerlingen gebruikt wekelijks of meer internet. Eén op zes voelt zich daarbij soms onveilig of bedreigd. Vier op tien ondervraagden werden al gechoqueerd door wat op het scherm verscheen en volgens twee op drie kan internet gevaarlijk zijn.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en Action Innocence bij 1.700 negen- tot veertienjarigen uit 79 Vlaamse scholen. De resultaten van het onderzoek verschenen vorige week in het onderwijsblad Klasse. In totaal gebruikt 40 procent van de Vlaamse leerlingen tussen 9 en 14 jaar elke dag het internet, slechts 4 procent nooit. Ruim de helft van de leerlingen surft voor schoolwerk, om informatie op te zoeken en te downloaden en om te e-mailen. Ongeveer 60 pct speelt online spelletjes of gaat chatten.

Scholier van 85 voert actie voor onderwijs.

Meer dan tachtig jaar heeft Kimani Ng'ang'a uit Kenia moeten wachten voordat hij naar school mocht. Vorig jaar was het eindelijk zo ver voor de inmiddels 85-jarige man, compleet met gehoorapparaat en wandelstok. Nu voert deze opmerkelijke scholier actie, zodat elk kind naar school kan gaan.
Samen met het hoofd van de school toerde Kimani door Manhattan. Bij de Verenigde Naties in New York overhandigde hij honderdduizend papieren poppetjes, die elk een kind voorstelden dat te arm is om naar school te kunnen gaan. Het bezoek werd georganiseerd door de Global Campaign for Education, een samenwerkingsverband van organisaties uit meer dan honderd landen.
Kimani sprak tijdens zijn bezoek met de echtgenote van Kofi Annan. Beiden waren het erover eens dat elk kind recht heeft op onderwijs. Geschat wordt echter dat zo'n honderd miljoen kinderen wereldwijd niet naar school kunnen, omdat de ouders er geen geld voor hebben.
Ook Kimani zelf kon hierdoor nooit naar school. Pas toen de regering het schoolgeld voor basisscholen afschafte, kon de Keniaan lessen gaan volgen. Toen hij in januari 2004 voor het eerst in de banken zat, wist Kimani niet eens hoe hij en pen moest vasthouden. Inmiddels kan hij een paar woorden Swahili schrijven.
De man, die zelf vijftien kinderen heeft, woont alleen in een lemen hut. Elke dag loopt hij een kilometer naar school toe. Ondanks zijn hoge leeftijd hoopt de Keniaan ooit in staat te zijn de bijbel te lezen en veearts te worden.

Aantal eerstejaars stijgt spectaculair.

Het aantal eerstejaars aan de universiteiten en hogescholen is dit jaar spectaculair gestegen. Talen en economie zijn de grote succesnummers in het hoger onderwijs. Informatica en industriële wetenschappen boeren steeds verder achteruit.
Vooral de universiteiten zien hun aantal eerstejaars spectaculair stijgen. De Universiteit Antwerpen rekent op een groei van 6 procent. Gent en Brussel durven nu al te gokken op een stijging van respectievelijk 12 en 17 procent. Ook de hogescholen doen het goed. De Hogere Zeevaartschool in Antwerpen verwelkomt dit schooljaar liefst 42 procent meer eerstejaarsstudenten. Naast talen en economie is er bij studenten ook een groeiende interesse voor het Oosten. Dit is zowel merkbaar in de mens-, taal- en cultuurwetenschappen als in de economische richtingen.
Ook de studie Chinees zit ontegensprekelijk in de lift. Aan de Leuvense universiteit is het aantal studenten Chinees al verdrievoudigd (van 18 naar 60). In Gent is het aantal tegenover vorig jaar met de helft toegenomen (van 41 naar 68).

Speelse Kamasutra...

Variaties voor gevorderden, 627 spelletjes online, games à gogo, gratis en voor niks!
Studiant had in het verleden altijd al spelletjes in de aanbieding, maar wat we nu weer fourneren is écht wel ongezien! Meer dan zeshonderd verschillende computergames, gegroepeerd, verzameld en gereed voor jullie ultieme beproeving! Test jouw vaardigheden, en ons systeem! Veel plezier!
www.studiant.be/games

Een andere wereld, we staan erop!

Oxfam solidariteit
“Investeren” is het nieuwe toverwoord als het gaat over de economische ontwikkeling van het Zuiden. Maar is dat wel zo? Veelal hebben investeringen op lange termijn meer weg van een vergiftigd geschenk. In de praktijk leiden ze al te vaak tot – onder meer – het uithollen van de sociale wetgeving en slechtere arbeidsomstandigheden.
Wist je dat telkens wanneer je een product koopt dat in een ontwikkelingsland is vervaardigd, je eigenlijk deelneemt aan een grote zwendel? De regels van de huidige wereldhandel zijn verantwoordelijk voor de uitbuiting van miljarden mensen, die al het slachtoffer zijn van sociale en economische ongerechtigheid. Deze mensen willen niet langer bedrogen worden! En samen kunnen we er iets aan doen!
Naast deze campagne rond investeringen en arbeidsvoorwaarden verdedigt Oxfam Solidariteit ook het recht op voedselsoevereiniteit en de idee dat water tot het gemeenschappelijke erfgoed van de hele mensheid behoort. Want is het niet schandalig dat er 2,4 miljard mensen leven zonder toegang tot sanitair? Dat de gemiddelde waterconsumptie per dag per persoon in België 125 liter bedraagt en in ontwikkelingslanden 20 liter? Is het niet schandalig dat er dagelijks 30.000 mensen sterven aan ziektes veroorzaakt door een gebrek aan drinkwater.
Kortom, Oxfam Solidariteit gaat voor een andere globalisering: die van solidariteit tussen volkeren. Wij steunen partnerorganisaties in 35 landen in het Zuiden die ijveren voor echte sociale verbetering.
Heb je zelf zin om tot actie over te gaan? Spreekt onze aanpak en filosofie je aan? Ben je toevallig ook nog op zoek naar een (studenten)job en wil ook jij een verschil maken? Schrijf je dan vandaag nog in als werver bij DDF (Direct Dialogue Fundraising). Als Oxfam Solidariteit werver informeer je mensen op straat (winkelstraten, evenementen,…) en motiveer je hen om Solidarity Partner te worden. Op die manier worden acties gesteund met een doorlopende opdracht en wordt men trouwe partner van ons werk met de bevolkingen in het Zuiden. Of nog: het tonen van solidariteit op een concrete en doeltreffende manier.
Wat moet een Oxfam-werver kunnen?
- bestand zijn tegen plensbuien en hittegolven
- de verschillende Oxfam-thema’s, -campagnes en projecten in het Noorden en het Zuiden op een boeiende en vlotte manier voorstellen
- kandidaat Solidarity Partners met een stralende glimlach overtuigen een doorlopende opdracht aan te gaan
- na 6,5 uur op straat staan nog steeds even enthousiast zijn
Ben je geïnteresseerd, surf dan NU naar www.ddfundraising.be en vul het sollicitatieformulier in onder ‘werken voor DDF’. Vergeet zeker niet jouw telefoonnummer in te vullen en te vermelden dat je voor Oxfam Solidariteit wilt werken.

Frauderende studenten aan ULB verkochten examenvragen.

Drie studenten aan Solvay (ULB) zijn in verdenking gesteld van oplichting omdat ze oude examenvragen van het vak boekhouden verkochten aan medestudenten. Vijf studenten legden elk 2.000 euro op tafel om de vragenlijst van 2003 te krijgen. Het onderzoek is vorige week woensdag afgesloten en overgemaakt aan het parket.

Alweer studenten betrapt op fraude!

Tijdens het hertentamen van het mastervak Advanced management and marketing zijn in augustus weer acht studenten in Wageningen betrapt met aantekeningen in hun woordenboek. De Nederlandse examencommissies maken zich ernstige zorgen over de toename van het aantal gevallen van fraude.
Uit nieuwsgierigheid controleerde docent dr Emiel Wubben van Bedrijfskunde tijdens een hertentamen eens de woordenboeken van zijn studenten. Na de berichten over grootschalige fraude tijdens examens die eerder dit jaar in de landelijke pers waren verschenen, was hij benieuwd of er in Wageningen ook vals wordt gespeeld. Hij begon met een steekproef. ‘Maar toen ik bij drie van de eerste zes studenten aantekeningen in hun woordenboek aantrof, ben ik ze maar allemaal gaan controleren’, aldus Wubben.
Uiteindelijk vond hij bij 9 van de 48 studenten handgeschreven krabbels in hun woordenboek. Hij nam de woordenboeken in beslag en gaf ze aan de examencommissie. Deze stelde in acht gevallen vast dat het om fraude ging. De negende student had een woordenboek geleend waarin aantekeningen stonden die geen betrekking hadden op het tentamenvak.
Het aantal Engelse vakken is in Nederland de laatste jaren flink toegenomen, en iedereen mag daarbij een woordenboek gebruiken. Dat blijkt een goed vehikel om te spieken.

Antwerpen Studentenstad!

Voor het tweede jaar op rij zal geweten zijn dat Antwerpen ook een studentenstad is. De stad heeft sinds een tweetal jaren meer oog voor de 30 000 Antwerpse studenten. Samen met de hogescholen en de universiteit zet de stad (jeugddienst) projecten op om studenten een aangename studententijd te bieden. Ondertussen werkt er binnen de stedelijke jeugddienst een studentenambtenaar. Hij werkt samen met het Antwerpse studentenoverleg aan een aangename studentenstad.

Ook dit jaar trakteren de stad en de Antwerpse hogescholen en universiteit studenten op een groot feest bij de start van het academiejaar. Stu.day vindt voor de tweede keer plaats op het Theaterplein. Wegens gigantisch succes vorig jaar, zullen er op 29 september 2005 nog meer activiteiten plaats vinden voor studenten. Met studay wil het stadsbestuur de studenten wegwijs maken in de stad: want in Antwerpen doe je meer dan studeren alleen.
Het rijkelijke cultuuraanbod zal uitgestald worden op de cultuurmarkt van studay. Ook de jeugddienst en de diensten studentenvoorzieningen maken studenten wegwijs in de stad. Naast sport, zal ook het stuiven op het studay-podium: er loopt een dj-contest tussen Antwerpse studenten, er zijn dansdemo's en vanaf 18 uur brengt 't Hof van Commerce ambiance. Het dagprogramma wordt afgesloten met DJ's Peter Vandeveire en Gerrit Kerremans.
Rond 20 uur vertrekt een studentenparade naar de Stadswaag. Verschillende cultuurhuizen bieden die avond ook film, theater en optredens aan speciaal voor studenten.
Bij de organisatie van Studay worden studenten nauw betrokken. Meer dan 200 studenten werken mee op studay. Ook het ontwerp van de affiche werd gemaakt door een Antwerpse student. Voor de Dj-contest wordt eveneens gepuurd uit Antwerps jong talent.

Op studay zullen ook de nieuwe cultuurcheques gelanceerd worden. Voor 15 euro kopen Antwerpse studenten een boekje met 10 cultuurcheques: geen kortingsbonnen, maar kant- en klare toegangstickets. Studenten kunnen écht niet goedkoper naar theater, film, tentoonstelling, muziek of dans.
Studenten kunnen ook dit jaar weer kiezen uit vier verschillende boekjes. Elk boekje telt nu 10 cheques telkens van verschillende cultuurhuizen. Iedere cheque geeft toegang tot een voorstelling naar keuze. Studenten hoeven niets meer te betalen aan de kassa. Grote voorstellingen zijn vaak maanden vooraf uitverkocht, ze moeten daarom wel leren tijdig te reserveren.
De cultuurcheques worden aangeboden door de Dienst Studentenvoorzieningen van de Antwerpse Hogescholen & Universiteit ism Stad Antwerpen. Na studay zijn ze te koop op de meeste campussen.
De reële waarde van een boekje bedraagt ongeveer 80 euro.
www.studay.be

Opening van het Leuvense academiejaar.

Ook in Leuven wordt het academiejaar feestelijk geopend, op 26 september met de traditionele stoet der togati, een eucharistieviering in de St-Pieterskerk, een academische zitting en een openingsconcert in de Predikherenkerk. www.kuleuven.be/openingacademiejaar/

Supermarkt weert scholieren!

Supermarkt Aldi in Ridderkerk wil geen scholieren meer als klant. 'Verboden voor scholieren' is de nieuwe vorm van winkelbeveiliging in de zaak. Dit resulteert er wel in dat mensen die hun kinderen voor een boodschap sturen, zelf op pad moeten; hun kroost komt namelijk zonder boodschappen thuis. De kinderen worden zonder pardon de winkel uitgebonjourd.
Een boze ouder die navraag bij de politie deed, kwam te weten dat een verbod voor scholieren wettelijk is toegestaan. ''Als iemand geweigerd wordt op grond van ras of geloof staat het hele land op zijn kop, een secretaresse moet ook mannelijk kunnen zijn, maar in dit geval voorziet de wet niet en is het dus toegestaan. Het schijnt landelijk meer voor te komen'', aldus een ontstelde vader uit Ridderkerk.

Jeugdige hackers wijzigden schoolcijfers.

Drie scholieren in de Amerikaanse staat Florida worden aangeklaagd wegens het hacken van de schoolcomputer. Beau Brothers, Jeremiah Mason en Kyle Parkinson zouden sinds januari de schoolcijfers van tenminste zes medescholieren hebben aangepast. Hun eigen cijfers lieten ze voor wat ze waren, die waren namelijk al hoog genoeg.
De 16-jarige Mason zou een programmaatje hebben geschreven waamee wachtwoord-beveiligde gebieden geïnfiltreerd konden worden. Brothers, eveneens 16, gebruikte deze software om het wachtwoord van het schoolsysteem te achterhalen. Cijfers en aanwezigheidsgegevens werden stukje bij beetje verhoogd, zodat dit niet opviel. Eén studente zou dankzij de bemoeienis van de drie haar overgang naar een hoger jaar hebben veiliggesteld.
De drie scholieren van de Bay High School in Panama City vielen pas na een half jaar door de mand toen een systeembeheerder ontdekte dat buitenstaanders in de computersystemen hadden zitten rommelen.

Australische lerares had groepseks met leerlingen.

In Australië moet een 25-jarige lerares twee jaar de cel in wegens seks met jongens onder de 17 jaar. Lerares Sarah Jayne Vercoe had twee maanden een verhouding met een 15-jarige jongen die ze eind 2004 op een schoolkamp ontmoette. Ook ging de lerares in haar huis een keer van bil met vier jongens tegelijk. Dat viertal was tussen 14 en 16 jaar oud.
Tegen de rechter zei de lerares wetenschappen dat haar gedrag kwam vanwege huwelijksproblemen en omdat ze zich verstoten voelde door haar collega's. Familieleden van de jongens en activisten tegen seksueel misbruik protesteerden tegen de uitspraak. Ze vonden dat Vercoe veel te licht werd bestraft. Wat de geile tieners ervan vonden is niet bekend.

Student vindt douche uit die water 'recycleert'.

Peter Brewin, een Engelse student aan het Britse kunstcollege, heeft een douche ontworpen die vuil water 'recycleert'. Het systeem zorgt ervoor dat gebruikt water opnieuw proper wordt en zou families tot 215 euro per jaar laten besparen. Er wordt net als bij bepaalde stofzuigers gebruik gemaakt van filters en hydrocyclonen, die ervoor zorgen dat het gerecycleerde water opnieuw de gewenste temperatuur bereikt.
Brewin is blij met zijn uitvinding, die zopas de prijs voor meest milieuvriendelijk ontwerp in de wacht gesleept heeft. "Maar dat was niet voldoende", aldus Brewin. "Iets ontwerpen dat goed is voor het milieu maar mensen niet laat besparen, zou toch nooit op de markt gekomen zijn. Nu heeft mijn uitvinding wel toekomstperspectief, want de mensen zullen het ook voelen in hun portemonnee."

Chirojongeren veroorzaken vals bomalarm .

In een visvijver in Zelzate is vorige week een verdacht pakket aangetroffen. Het ding zag eruit als een spijkerbom en lag langs de oever. De brandweer en de politie werden gealarmeerd en de ontmijningsdienst DOVO werd opgeroepen. Nadat de brandweer een perimeter had ingesteld en een visser had geëvacueerd, kwamen chirojongeren opdagen die zeiden dat het om een zoekspel ging.
De nep-spijkerbom - een munitiedoos van het leger met daarin een gsm, plasticine en spijkers - was op de fontein gelegd in het midden van de vijver, maar werd door de activatie van de waterstraal in het water gegooid. Dat het pakket er voordien door twee personen was opgelegd, nadat ze uit een auto waren gesprongen en erheen gezwommen waren, verhoogde uiteraard de spanning.
Tot dus bleek dat het om een opleiding tot terrorist-spel ging van de jeugdbeweging chiro. Dovo is niet ter plaatse gekomen, maar de kosten voor de mobilisatie van brandweer en politie zullen waarschijnlijk wel in rekening worden gebracht. Eén chiroleider is door de politie meegenomen voor ondervraging en het bomalarm is afgeblazen.
Hoofdleider T. Huyghe vond het "grappig dat het zo is uitgedraaid" (DNG).
Wel nu Thomas, het is helemaal niet lollig! Als je even het woordenboek erop naslaat, zal je vinden dat je opleiding tot terrorist alvast geslaagd is. Terreur is namelijk ook "een voortdurende bedreiging van lijf en goed", en juridisch gezien hebben jullie je daar inderdaad aan schuldig gemaakt. Of dacht je soms dat de mensen die de buurt afsloten er gerust in waren? Voor hen was de dreiging reëel, acuut en zorgwekkend. Als de mensen van DOVO ter plaatse waren gekomen, waren zij er ook van uitgegaan dat het om een echte bom ging, zo zag het ding er in elk geval uit.
Dit soort ongein kunnen we missen als kiespijn, net als valse bommeldingen of nep-poederbrieven. Als je meer dan een theelepeltje hersenen in je kop hebt snap je dat ook wel, en geef je dat ook mee aan de jongeren die aan jouw leiding toevertrouwd zijn.

Geen hoeren meer op Schotse campus.

Kennelijk liep het bepaald de spuigaten uit. De studenten van de universiteit in Aberdeen, Schotland, hebben vorige week allemaal een waarschuwingsbrief gekregen: ze mogen geen prostituees meer meenemen naar hun kamer op de campus. Dat meldt het gerenommeerde Times Higher Education Supplement. Wie de betaalde liefde niet kan missen, moet elders maar een andere kamer zoeken, vindt het universiteitsbestuur.
Het is natuurlijk nog maar de vraag of de brief zal helpen. Het gebouw van de studenten kijkt uit over een berucht havendistrict, de kat(er) is als het ware op het spek gebonden.

Studeren weegt psychisch almaar zwaarder!

Meer en meer studenten kampen met psychische problemen, zo meldde de Morgen op z'n zaterdagse frontpagina. Aan de KULeuven is hun aantal de laatste tien jaar zelfs verviervoudigd. Depressie en faalangst zijn de meest voorkomende moeilijkheden maar daarnaast duiken ook steeds meer ernstige problemen de kop op. Dat blijkt uit jaarcijfers van het medische en psychotherapeutisch centrum van de KULeuven. In 1993 kreeg het centrum 280 patiënten over de vloer. Afgelopen academiejaar waren dat er 1.077.
De wachtlijsten voor begeleiding lopen in bepaalde gevallen al op tot twee à drie maanden. Ook andere universiteiten maken gewag van een toename van het aantal studenten met een psychische stoornis al hebben ze daar geen concrete cijfers om dat hard te maken.
Een verklaring zou mogelijk te vinden zijn in het feit dat studenten niet weten om te gaan met de plotse vrijheid en zelfstandigheid van het studentenbestaan. Bij sommigen resulteert dat in faalangst maar anderen krijgen af te rekenen met zware depressies die zelfs tot zelfmoordpogingen kunnen leiden.

Margorama.

The morning-after.
Ik word wakker. Waar ben ik in hemelsnaam? Ik kijk eens goed rond, en besef dat ik in de slaapkamer van de ouders van Ine lig. Een tweepersoonsbed, en ik hoor iemand naast me kreunen. God, wat heb ik gedaan? Ik slik en draai me traag naar rechts om te zien wie er naast mij ligt.
"Hmoaâr" kreunt Leen. Oef, zij is het maar.
"Goeiemorgen Leen" fluister ik. Ja, ik fluister. Ik kan niet meer praten, merk ik dus op, en ik denk lang na. Hoezo, mijn stem functioneert niet? Ik herinner me weinig tot niets van gisteren. Godkolere. Ik sta met moeite op, en negeer mijn zwaar bonkend hoofd. Wankelend begeef ik me naar de deur en plots zie ik een jongen in boxershort voorbijzombiën. Ahzo. Fascinerend.
Ik kijk nieuwsgierig in de kamer waar hij vandaan kwam, en ja hoor, daar ligt er nog één. Ik word misselijk van de walm van mannenzweet en begeef me naar beneden, waar een heus slagveld me te wachten staat.
Nóg drie kerels liggen kwijlend in de zetels, woelend tussen chips en koekkruimels, en Sara kijkt me met wallige ogen aan.
"Goed geslapen?"
"Ga weg." moppert ze, en ik word er even stil van. Alcohol verandert ons in monsters. Een paar jongens vertrekken naar huis, en als ze afscheid nemen kijken ze me een beetje raar aan. Dit kan niet goed zijn, denk ik, en ik kijk naar mezelf in de spiegel. …

Lees verder op www.Margorama.be