Studentizine

Studentizine 122

Valt definitief het doek over slotjesdag?

Wie niet vertrouwd is met de studentikoze tradities van Geel valt nu waarschijnlijk uit de lucht, maar we verduidelijken:
Slotjesdag is een traditie van 35 jaar op de KHK te geel. Elk jaar organiseert studentenverbond Atomos deze dag op een geheim gehouden datum. Ze reserveren de sporthal naast de hogeschool en voorzien optredens e.d. Als ze 's morgens klaar zijn met de opstelling gaan ze naar de school om alle studenten uit de les te halen en naar de Axion te leiden! Daar wachten hen dan optredens van artiesten als Stash, Camden, the Magical Flying Thunderbirds, Sylver, Milk Inc, Guy Swinnen,...
De studenten kijken elk jaar in spanning uit naar deze traktatie en er wordt dan ook echt naartoe geleefd. Pronostieken, zenuwachtige mensen,... zijn schering en inslag. Nee, niet enkel om eens geen les te hebben, ook om er gewoon eens met de hele klas tussenuit te zijn. Vele studenten zitten niet op kot en hebben dus niet bepaald veel kans om van het studentikoze leven te genieten en hun klasgenoten persoonlijker te leren kennen. Deze dag bleek daar ideaal voor!
De opbrengst van deze dag is steeds bestemd voor het goede doel! Zo was laatst de foundation rond Marc Herremans de gelukkige ontvanger van een ferme cheque! Nu heeft de directie echter beslist het initiatief te verbieden. De motivatie is dat het project het onderwijsplan te zeer verstoort. De studenten zijn het daar uiteraard niet mee eens, en hebben een petitiecampagne opgestart http://www.slotjesdag.be/ .

Studente in Wit-Rusland vliegt van instelling wegens lidmaatschap Studentenkoepel.

Taciana Khoma, studente aan de “Belarussian State University” (BSEU) kreeg van haar rector te horen dat zij niet langer welkom is aan haar instelling. Bovendien moest ze haar kamer in de studentenhome ruimen tegen dezelfde avond, met de dreiging dat geen enkele medewerker van de studentenhome naar huis mocht vooraleer zij vertrokken was.
De officiële reden voor deze situatie, is Taciana’s activiteit in de Europese studentenkoepel ESIB (The National Unions of Students in Europe). Twee weken geleden was Taciana in Reims, Frankrijk, om een vergadering van ESIB bij te wonen. Op deze vergadering werd Taciana verkozen als bestuurslid van ESIB. De rector beweert nu dat zij haar instelling en regering had moeten inlichten over haar buitenlandse activiteiten en dat ze daardoor haar eigen veiligheid en die van de instelling in gevaar gebracht heeft.
De studentenbeweging in Wit-Rusland is officieel verboden en werd al langer geïntimideerd door de geheime dienst. ESIB vreest dan ook nu voor de veiligheid van Taciana.
VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, als actief lid binnen ESIB, roept de rectoren en directeurs van instellingen hoger onderwijs, vakbonden en de regering op om hiertegen te protesteren bij de rector van BSEU.
Michael Hörig (0497/331826)
ESIB's Bologna Process Committee
michael@esib.org
http://www.esib.org
De rector van de universiteit reageerde overigens in een Engelstalige brief, te lezen op http://www.bseu.by/

Europese kinderen kampen met overgewicht.

Eén op de vier kinderen in de Europese Unie (EU) is te zwaar. Elk jaar komen er 400 duizend kinderen met overgewicht bij, zo zei Europees Commissaris van Gezondheid Markos Kyprianou. De commissaris meldde dit onder meer om mensen uit te nodigen met oplossingen te komen voor het probleem.
"De tieners met overgewicht van vandaag zijn de slachtoffers van hartaanvallen en diabetes van morgen", aldus Kyprianou. De EU heeft zelf al maatregelen genomen, maar hoopt op meer ideeën om overgewicht tegen te gaan. Zaken die Kyprianou zich afvraagt, zijn bijvoorbeeld hoe schoolmaaltijden gezonder gemaakt kunnen worden en hoe men Europeanen meer kan laten bewegen. De commissaris wil gebruik maken van de reacties om volgend jaar voorjaar zijn plannen te presenteren.
Ongeveer 27 procent van de mannen en 38 procent van de vrouwen in de 25 EU-landen kampt met overgewicht. Zeven procent van de gezondheidsuitgaven in de EU zijn ten behoeve van het tegengaan van dit verschijnsel. Spanje, Portugal en Italië kennen percentueel gezien de meeste mensen met een te groot lichaamsgewicht. In september van dit jaar bleek uit onderzoek dat het overgewicht in Nederland de komende jaren waarschijnlijk flink zal toenemen.
Eerder besloot de Europese Commissie al dat etiketten duidelijker moeten vermelden hoeveel suiker en vet een product bevat. Ook moeten aanduidingen als "light" en "gezond" tegenwoordig bewezen worden.

Tikfout kost Japanse bank 190,5 miljoen euro

Een medewerker van het effectenkantoor van de Japanse bank Mizuho Financial Group heeft waarschijnlijk de duurste tikfout ooit gemaakt. Door op een verkeerde knop te drukken, werden voor 1 yen per stuk 610.000 aandelen in het Japanse bedrijf J-Com verkocht. Dit had eigenlijk een opdracht voor de verkoop van één aandeel voor 610.000 yen moeten zijn. De fout kostte de bank 27 miljard yen (190,5 miljoen euro).
De vergissing kwam al na twee minuten aan het licht, nadat de verkeerde opdracht was verzonden. Medewerkers van Mizuho Securities probeerden vier keer de opdracht in te trekken, maar hun pogingen faalden.
En wij maar denken dat dit soort bokken enkel tijdens examens geschoten werden!

Jongens met nepwapen bedreigen scholieren

Twee zestienjarige jongens uit Spijkenisse hebben verscheidene scholieren bedreigd met een nepvuurwapen. Het voorval vond plaats op de Schrijversduik in Brielle, zo zegde de politie vrijdag. De jongens zijn ingerekend.
Mensen die werden bedreigd, brachten hun docenten op de hoogte die daarop de twee jongens tegenhielden. De leraren belden de politie die de verdachten arresteerde. Het namaakwapen is hen afgenomen. Voor de scholieren is slachtofferhulp ingeschakeld.
De kwalificatie voor dit soort “ludiek” gedoe blijft wel:”bedreiging met een vuurwapen”. De bedreigden kunnen immers niet weten of het getoonde wapen echt dan wel namaak is, en of het al dan niet geladen is. De dreiging die ervan uitgaat blijft hetzelfde.

Mensenrechtenweek: 3 december tot en met 11 december...

Op 10 december was de jaarlijkse Internationale Mensenrechtendag. Dan herdenkt de wereld de goedkeuring van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties in 1948. De UVRM is hét basisdocument waar de hele werking van Amnesty International rond draait.
Dit jaar is Artikel 5 het uitgangspunt: Je mag niemand martelen.
Folteren is anders dan 'gewoon' geweld of mishandeling. Het is zeer ernstige geestelijke of lichamelijke marteling waarbij het slachtoffer gedurende langere tijd is overgeleverd aan de wil van de folteraar. In ten minste 132 landen ter wereld wordt gemarteld.
Volgens het VN-verdrag tegen Foltering is marteling 'iedere handeling waardoor opzettelijk hevige pijn of hevig leed, lichamelijk of geestelijk, wordt toegebracht met zulke oogmerken als het verkrijgen van inlichtingen, bestraffing, intimidatie of dwang, wanneer zulke pijn wordt toegebracht door of met instemming van een overheidsfunctionaris.' De meest gebruikte vormen van marteling zijn slaan, schoppen, verkrachting en bedreiging.
Het verbod op wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing aan de andere kant geldt onder meer voor plaatsen waar mensen van hun vrijheid worden beroofd, zoals gevangenissen en gesloten centra. Westerse landen, waaronder België, respecteren dit verbod niet altijd. Zo werd België in het verleden al meerdere keren door internationale instanties op de vingers getikt omwille van het gebrekkige gevangenisbeleid. Nog in het begin van dit jaar kreeg België bezoek van het Comité ter Voorkoming van Foltering van de Raad van Europa, dat de Belgische gevangenissen en andere plaatsen aan een onderzoek onderwierp.
Amnesty International vraagt en krijgt géén geld van nationale overheden. Voor haar inkomen is de organisatie voornamelijk afhankelijk van giften en contributies van leden en donateurs.
Ook jij kan een steentje bijdragen. Gebruik je talent om donateurs te winnen voor Amnesty International!
Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen, die gedreven en communicatievaardig zijn, lef hebben, over een goede dosis doorzettingsvermogen beschikken en vooral achter de doelstellingen van Amnesty International staan. Als werver informeer je mensen en motiveer je hen om Amnesty te steunen. Met een team van twee tot vier mensen werk je in winkelstraten en op evenementen in Vlaanderen. Je werkt zoveel mogelijk in je eigen regio. Ben je 18 of ouder en ben je één of meerdere dagen per week beschikbaar, stel je dan nu kandidaat!
Ben je geïnteresseerd, surf dan naar de site www.ddfundraising.be en vul het sollicitatieformulier in onder ‘werken voor DDF’. Vergeet niet je telefoonnummer in te vullen en te vermelden dat je voor Amnesty International wilt werken.

Japans meisje van 12 vermoord door leraar.

In de Japanse stad Uji heeft een leraar een 12-jarig meisje doodgestoken. Dit is al het derde jonge slachtoffer in Japan in drie weken, aldus de politie.
Japanse media meldden, dat de leraar de twaalf klasgenootjes van het meisje eerst wegstuurde. Daarna sloot hij het slachtoffer op in een klaslokaal en stak haar neer. Het meisje bezweek later aan haar verwondingen. De docent verklaarde tegenover de politie een woordenwisseling te hebben gehad met het kind.
Japan is de laatste weken in rep en roer over twee onopgeloste moorden op twee 7-jarige meisjes. Zij werden vermoord toen ze van school op weg naar huis waren.

Nederlandse student vrijgelaten uit Russische cel.

De Nederlands-Russische student Vladimir Lind is voorwaardelijk vrijgelaten uit de Russische gevangenis. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat donderdag bevestigd. Lind heeft een jaar vastgezeten wegens een poging tot gewelddadige machtsovername.
Vladimir Lind studeerde aan de universiteit van Sint Petersburg en is lid van de Nationaal Bolsjewistische Partij. Samen met een groep van ongeveer veertig demonstranten drong hij op 14 december 2004 het kantoor van de Russische president Poetin binnen. Ze beweerden dat het ging om een ludieke en provocerende actie.
In september probeerde minister Bot (Buitenlandse Zaken) tevergeefs om de jongeman op humanitaire gronden vrij te krijgen. De vader van Lind lag op sterven en zijn zoon wilde in persoon afscheid nemen. De Russische autoriteiten stonden alleen een telefoontje toe. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is donderdag geïnformeerd over de vrijlating, maar kon nog niet met volledige zekerheid zeggen of het al zover was. Lind blijft in ieder geval verdacht.

Beginnende leraren geven er steeds vaker de brui aan!

Het gaat niet bepaald goed met de loopbaankansen van beginnende leraren. In het secundair onderwijs in Vlaanderen geeft 34 procent van de leerkrachten binnen de vijf jaar na het debuut de pijp aan Maarten. Vooral in het gemeenschapsonderwijs wordt er opvallend vaak de brui aan gegeven, veertig procent kapt er snel mee. Slechts 51 procent van de studenten met een licentiaatdiploma geeft ook effectief les, bij de regenten is dat 72 procent.
In Brussel is de toestand nog zorgwekkender, ruim de helft van de leraren geeft het in de eerste jaren op, en in het buitengewoon onderwijs zijn dat er zelfs zes op de tien. Liefst 64 procent van de leraren in de Brusselse secundaire scholen haakt binnen de vijf jaar af.

Essemessend op vrijersvoeten tijdens de les.

Tijdens de voorbije zomervakantie heeft www.jongerenplaneet.be een grootschalig onderzoek hernomen naar het GSM-gebruik bij jongeren (en jong-volwassenen). In 2003 verleenden 636 jongeren tussen 12 en 35 jaar hun medewerking aan deze enquête. Aan de recente bevraging in 2005 werkten 1537 jongeren mee.
Het GSM-bezit bij jongeren blijkt de jongste twee jaar nog gestegen. In 2003 bezat reeds meer dan 92 % van de bevraagden een eigen GSM, nu ligt dat net boven de 94 %. De spectaculairste stijging situeert zich bij de jongste gebruikersgroep: bij de 12 tot 15-jarigen (+ 4,13 %) en de 16 tot 19-jarigen (+ 4,88%).
De jongsten zijn meest aangewezen op betaalkaarten (88,10 %). De factuur van de 12-15 jarigen gaat zelden boven de € 25,00 per maand (5 %), bij de 16-19 jarigen zit ongeveer 1 op 5 boven dit bedrag, bij de 20-24 jarigen is het één op drie, terwijl bij de 25-35 jarigen bijna de helft meer dan € 25,00 besteed aan zijn GSM-rekening.
Bijna de helft geeft aan dat ze hun toestelletje voornamelijk gebruiken voor SMS-berichten. In vergelijking met 2003 merken we dat het belang van SMS’en bij de jongste bevraagden afneemt (- 12,43 % bij de 12 tot 15-jarigen ten voordele van zelf bellen en bereikbaarheid) en toeneemt bij de ouderen (+ 8,47 % ten nadele van het zelf bellen).
In het aantal verzonden berichtjes is er weinig verschil merkbaar naargelang de leeftijd. 49,55 % beperkt zich tot één of twee dagelijkse berichtjes. SMS’en is niet enkel de belangrijkste bezigheid, maar ook een gebeuren waarbij 37,51 % zich ongemakkelijk voelt als men niet onmiddellijk kan kijken als men een SMS ontvangen heeft.
30,03 % maakt wel eens ruzie via tekstberichten. 35,85 % heeft al éénmaal of meerdere malen een SMS gebruikt om zijn liefde te verklaren. Om een relatie stop te zetten, is een SMS’je ‘not done’. Slechts 10,03 % heeft dit ooit gedaan. Van de anderen zegt 96 % dat ze dit nooit zou doen.
Bij de schoolgaanden neemt 63,42 % de GSM erbij om stiekem een bericht te lezen of te versturen. 1 op 10 doet dit zelfs zeer regelmatig en in elke klas zit er waarschijnlijk wel iemand die dit consequent doet (bijna 1 op 20, 4,36 %).
Alhoewel al meer dan 94 % een GSM bezit, zou dit aantal zeker nog hoger liggen als de externe factoren ‘toestemming om een GSM te krijgen’ en ‘het nodige geld ervoor’ geen struikelblok waren.

De kortste weg naar 1001 cultuurideetjes!

Cultuurweb.be is de gloednieuwe cultuursite van de Vlaamse Gemeenschap. Hij werd ontwikkeld door CultuurNet Vlaanderen, op initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur.
De eerste versie heeft al meteen een hele reeks troeven als handig informatie-instrument. Wie wil weten wat er waar en wanneer te doen is, is bij cultuurweb.be alvast aan het goede adres… Dagelijks groeit het aanbod dat je via cultuurweb.be kunt vinden: van cultuur in enge zin tot cultuur héél breed, van cultuur in de steden tot cultuur in de kleinste uithoeken van het land. Ook functioneel zal cultuurweb.be nog behoorlijk groeien. De volgende maanden mag je diverse nieuwe versies verwachten met nog meer mogelijkheden op vlak van informatie en steeds meer ook op vlak van interactie.
Inmiddels wordt er nog dagelijks aan www.cultuurweb.be gesleuteld om de eerste versie nog verder te optimaliseren. Tips en opmerkingen zijn dan ook steeds welkom!
Er is trouwens ook een bijzondere afdeling met tips voor/met kinderen, cultuuraanbod in de breedst mogelijke zin van het woord op maat van kinderen en ouders met jonge kinderen.

Rellen in Leuven.

Op 1 december, betoogde de Nationalistische studentenvereniging te Leuven, en zoals gebruikelijk was er ook een “progressieve” tegenbetoging gepland. De ervaringen van vorige betogingen leerde dat er onder de gebruikelijke tegenbetogers meestal een grote groep heethoofden te vinden zijn, maar dat mocht geen beletsel zijn, vermits het parcours van beide betogingen verschilde, en de tegenbetoging een uur eerder van start ging.
De anarchistische krakers in Leuven bleken echter een zwaar onderschatte tegenstander voor de politiediensten. Dit soort mensen heeft duidelijk een gevaarlijke grens overschreden door ervan uit te gaan dat ze tomeloos geweld mogen gebruiken om een klassenloze utopie te bewerkstelligen.
Nog voor de aanvang van de betoging kwam het reeds tot problemen omdat één van de NSV bussen vastraakte in een groepje tegenbetogers en bekogeld werd met zware stenen. De achterruit van de bus moest eraan geloven, en het mag een wonder heten dat er niemand gewond raakte.
Aan de Tiensestraat werden de betogers geconfronteerd met anarchistische tegenbetogers die met fietsen en dranghekken gooiden, en met speciaal daarvoor bestemd gereedschap kasseistenen loswrikten om die naar de politie te gooien. Hierbij raakte een agent zwaargewond. In de stad werden zware vernielingen aangericht. In de marge van de rellen werd in een kraakpand een heel arsenaal aan molotovcocktails en ander –alles behalve ludiek – relmateriaal aangetroffen.

Leuven: Getuigen gezocht!

Op zondag 27 november laatstleden (tussen 23.15 uur en 23.46 uur) werd in Leuven een studente onder bedreiging van een mes aangerand aan de parking Bodaert, gelegen tussen de Tervuursevest en de Veilingweg.
De Leuvense recherche doet een oproep aan mogelijke getuigen, en vraagt aandacht voor de robotfoto van de verdachte. Wie de persoon op www.studiant.be/box.asp?url=http://misspiggy.studiant.be/michiel/robot.htm meent te herkennen of opmerkte in de buurt van de plaats van het misdrijf wordt verzocht contact op te nemen met de politiezone Leuven op het nummer 016/210.610 of met de dichtstbijzijnde politiepost in uw buurt. (discretie is gewaarborgd).

Gratis 0800-hulpnummer voor jongeren.

Kinderen en jongeren kunnen terecht bij de KJT - de Kinder- en Jongerentelefoon - via het gratis nummer 0800 15 111. Op die manier kunnen ze daar ongestoord terecht met hun vragen of problemen via hun gsm, zelfs zonder belwaarde. Sinds het 0800-nummer in gebruik is, nemen steeds meer jongens contact op met KJT: van 30 voor het gratis nummer werd ingevoerd naar 44 % nu. Tieners tussen 13 en 15 jaar bellen het vaakst, vooral over seks, pesten en vrije tijd (jongens) en persoonlijke onderwerpen, gezin, vrienden en ruzie (meisjes). Eén op vijf bellers zegt dat hij geen steunfiguur heeft bij een probleem. Vindt iemand wel een steunfiguur, dan zijn dat vooral vrienden (35 %) en ouders (20 %). Leraren zijn dat 'slechts' bij zeven op honderd bellers. De openingsuren van de KJT werden uitgebreid van 20 tot 22 uur, want dan bellen vier op tien jongeren.
www.kjt.org

Antwerpen viert nieuwjaar naast het vuurwerk!

Op 31 december is het alweer groot feest! New Year's Eve Party slaat zijn tenten terug op in Hangar 29 - Waagnatie voor een spetterend oudejaarsfeest! Vlak naast het beroemde Antwerpse vuurwerk, kan je samen met al je vrienden de overgang naar 2006 vol sfeer inzetten. New Year's Eve Party serveert veel ambiance en party muziek van de party maker bij uitstek Dj Laurent Wéry, afgewisseld met Foute muziek van Dj Bart-Jan Depraetere en dance van Lasgo. Bovendien is er een all in drankenformule: 1 keer betalen, veel keer drinken en nog meer amuseren!.
Sinds 1999 wordt New Year's Eve Party al georganiseerd. Na enkele te succesvolle edities in Sportcentrum Indoor was de organisatie verplicht om te verhuizen. In 2003 werd de Waagnatie gevonden en betrokken. Het concept werd aangepast met de All In formule en het succes was overrompelend!.
Geen moeite wordt gespaard om de overgang van 2005 naar 2006 op een fantastische wijze mee te maken: Goeie muziek, mooie klank en lichtspelen, confetti, vuurwerk, slingers, veel drank en een ongelooflijke atmosfeer.
Tickets en info 31 december Waagnatie - Hangar 29 - Rijnkaai 150 - 2000 Antwerpen

Leraar ontslagen wegens doorsturen mailgrap.

Eigenlijk zou iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten nemen, en telkens er een e-mail aankomt die kwetsend is of weinig respect toont, moeten antwoorden dat dergelijke boodschappen niet langer welkom zijn.'' Zo reageert Jozef De Witte, de directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding, op het ontslag van leerkracht TG(DS 30 november) .
Die 25-jarige leerkracht Nederlands en geschiedenis werd door de directie van het atheneum van Anderlecht voor de keuze gesteld: ofwel ontslagen worden, en nog weinig kans maken in het Brusselse gemeenschapsonderwijs, ofwel zelf ontslag nemen. Glorieux koos voor dat laatste.
Hij had een grappig bedoelde e-mail rondgestuurd naar collega's en leerlingen. Daarin stond een "Marokkaanse editie'' van het gezelschapsspel Monopoly. Alle vakjes schreven “naar gevangenis'' voor, en op de plaats van de kanskaarten stond “sociale dienst''.
Toen het bericht in de mailbox van de directrice terechtkwam, reageerde die gechoqueerd. Vooral omdat niet alleen collega's dit kregen, maar ook leerlingen van tussen 12 en 16 jaar. Het atheneum en de overkoepelende scholengroep tilden daar zo zwaar aan, dat ze de jongeman vroegen ontslag te nemen.
,,Wij hebben een zeer duidelijke houding'', zegt Jacky Goris, algemeen directeur van de scholengroep Brussel. ,,Zo verbieden wij de hoofddoek zowel bij leerlingen als leerkrachten. Aan de andere kant zijn we even streng: racisme kan niet. Kritiek en humor moeten kunnen, en zijn nodig in een democratie. Maar een dergelijke e-mail is plat racisme.'' www.politics.be


Er was een heleboel heisa rond deze “zaak”, maar je kan je de vraag stellen of we zo stilaan niet ziekelijk overgevoelig beginnen te reageren op elke mogelijke en onmogelijke “overtreding van de discriminatiewetgeving”. De meeste humor heeft namelijk vanouds een bepaalde moot van de mensheid tot uitverkoren doelwit. Moppen en karikaturen met Joden in de hoofdrol worden meestal door de Joden zelf verzonnen en publiek gemaakt (cfr. Max Tailleur). Hollanders plegen moppen over Belgen, die op hun beurt weer de Hollanders tot hun uitverkoren witzige doelwit maken. De Engelsen hebben de Ieren en de Schotten, de Ieren de Engelsen en de Schotten, enzovoort. De Amerikanen zijn een favoriet doelwit, terwijl zij weer de Mexicanen, de Latino’s, de Joden en andere deelgemeenschappen tot doel maken.
De koninklijke familie, de politici, allemaal worden zij in al hun excellentie te kakken gezet, in de krant, op tv, in theaterproducties, je noemt het maar… Homo’s zijn een vaak geviseerde bevolkingsgroep, net als melkboeren, postbodes en andere landbouwers.
So what! Elke mop die een bepaalde groep mensen als “slachtoffer” gebruikt kan op die basis als discriminerend ingeschat worden en bijgevolg aanleiding geven tot ontslag. Wanneer wordt de eerste moppentapper ontslagen omdat hij een schoonmoedermop vertelde? Als je bazin zelf toevallig schoonmoeder is, loop je volgens die logica een levensgroot risico! Kom nou! Dat is toch het soort logica waar je broek van afzakt, hetzelfde soort absurd correct geneuzel dat hamburgervreters in de USA tot voor kort in staat stelde astronomische schadevergoedingen te vorderen van hamburgerketens waar ze zich geheel vrijwillig volpropten met caloriebommen. Als een van je vrienden of kennissen je een “discriminerende” mop toestuurt, dan bekijk je die, en je lacht (als het goed gevonden is) of je denkt “waar kan die sukkel mee lachen”, en je grinnikt meewarig over het gebrek aan komisch inschattingsvermogen van je correspondent.
Kan jij lachen met deze mop? http://www.bigfun.be/Cartoon/Marokkaanse+monopoly.htm Wij niet, maar oordeel zelf of dit een ontslag en een kleine persstorm kan verantwoorden.
Deze samenleving dreigt zo pijnlijk correct te willen worden dat het herinneringen oproept aan een bepaald boek van ene Eric Blair, beter bekend als George Orwell.

Margorama

Sinterklaas
"MARGOT, WAKKER WORDEN! SINTERKLAAS IS GEWEEST!" brullen mijn broers. Ze zijn 14 en 18, en kijken me dwingend aan. Ze hebben kinderlijke lichtjes in hun ogen. "Wahnual?" sputter ik en klim in een fase tussen wakker en slapend uit mijn stapelbed. Beneden klinkt er luide Sinterklaasmuziek, en mijn kleinste broer laten we eerst naar beneden gaan. Dan ik. Dan de andere. Heel plechtig.
We horen de Kleine een schel gilletje produceren, en de Grote duwt me de trap af. "Komaaáan!"
Ik strompel naar beneden, en kijk tevreden naar de tafel. Bómvol chocolade, zoals elk jaar. De figuurtjes staan in een lange rij die over de hele tafel kronkelt. Op mijn plaats is mijn stoel versierd met een mooie roze kamerjas, en er staat een boek. Meer op www.margorama.be