Studentizine

Studentizine 125

125!

Voor de 125e keer ontketenen we een Studentizine, en laten het los op onze talrijke trouwe lezers. Hopelijk genieten jullie evenveel van het lezen, als wij bij het samenstellen gedaan hebben. Op naar de 250!

Studentenabonnementen gedeeltelijk terugbetaald!

Bijna 10.000 studenten krijgen een belangrijk deel van hun treinabonnement terugbetaald.
Dat is staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens overeengekomen met de NMBS. De studenten hebben in september 2005 een jaarabonnement betaald, maar vanaf 1 februari gelden nieuwe tarieven voor studenten, en die zijn aanzienlijk goedkoper.
De NMBS zal dan ook zowat 30% terugbetalen op het deel van februari tot 31 augustus. Nu betalen studenten immers nog 75 % van het basistarief, vanaf 1 februari wordt dat 45%.

Jamie Oliver "ruïneert" fastfoodbedrijf.

Gezond eten op school? Prima toch?
Behalve dan natuurlijk als je toevallig fabrikant van gehekelde producten bent!
De Britse televisiekok Jamie Oliver is er naar verluidt de oorzaak van dat het voedingsbedrijf Canterbury op het randje van een faillissement staat. Volgens het bedrijf is de vraag naar zijn producten sterk afgenomen sinds Oliver een actie startte om op scholen betere voeding aan te bieden. Canterbury is onder meer producent van worsten, hamburgers en pasteitjes, en levert in hoofdzaak aan grootkeukens.
De handel in de aandelen van Canterbury is tijdelijk opgeschort. Het bedrijf heeft geprobeerd om bij een aantal banken een plan aanvaard te krijgen om er financieel bovenop te komen, maar dat werd afgewezen.
Sinds Oliver zijn actie ongeveer een jaar geleden startte, is de totale verkoop van diepgevroren frietjes, vette snacks en populaire hapjes aan scholen scherp gedaald, zo blijkt uit een onderzoek. Daarentegen wordt tegenwoordig aanzienlijk meer water en gekoeld fruit verkocht.
Veel scholen hebben nu de populaire - makkelijk te bereiden -schotels, snoep en blikjes frisdrank in de ban gedaan. Daarbij trekt ook de Britse regering honderden miljoenen uit om de kwaliteit van schoolmaaltijden te verbeteren, met catastrofaal effect op de omzetcijfers van een aantal traditionele toeleveranciers.
Het onderzoek toonde echter ook aan dat bezorgde ouders niet te vroeg mogen juichen.
Kinderen zouden hun vette snacks nu buiten schooltijd bij de snackbars halen.

Student maakt fortuin en wordt afgeperst.

Een 21-jarige Britse student, Alex Tew, is er in geslaagd ruim 1 miljoen dollar te verdienen met de verkoop van advertentieruimte per pixel. Op zijn inmiddels wereldberoemde milliondollarhomepage.com waren al 999.000 pixels gereserveerd voor 1 dollar per stuk. De laatste duizend pixels zijn verkocht op veilingsite eBay, zo berichtte The Financial Times vorige week woensdag.
Deze week haalde Tew alweer de pers, nu bekend raakte dat hij nu wordt afgeperst door internetpiraten.
Die vielen de site aan en eisen nu 41.000 euro om de aanval stop te zetten. De student vermoedt dat Russische hackers achter de aanval zitten.
De Amerikaanse FBI en computerexperts van de Britse politie onderzoeken de zaak.
Tew opende de internetpagina eind augustus om zijn studie te kunnen betalen. Het idee kreeg zoveel aandacht dat het bezoekersaantal opliep tot een half miljoen per dag. De student staakte de verkoop op oudejaarsdag en opende de veiling een dag later. Het hoogste bod voor de laatste advertentieruimte was 32.813 euro.
In augustus begon Tew zijn project met 76,13 euro om ruimte op het internet en een domeinnaam te kopen. Binnen één maand tijd had hij dankzij de belangstelling van internetters al 30.450 euro bij elkaar, of zoals hij zelf omschreef "genoeg pixels om de komende drie jaar aan de universiteit te bekostigen".
Maar het succes van de milliondollarhomepage.com weerhield hem van studeren. Hij investeerde 34.450 euro in een betere server en betaalde een woordvoerder in de VS omdat daar zeker de helft van inkomsten vandaan kwamen. Tew denkt nu over "een nieuwe aan het internet gerelateerde onderneming". Wat voor onderneming dat wordt blijft vooralsnog Tews geheim want hij is bang dat het wordt ontvreemd.
Er zijn ondertussen al wel "volgelingen" gesignaleerd, maar die hun vlieger schijnt niet echt van de grond te komen. Op het ogenblik kan je op ebay al 100 pixels op de site kopen voor 8,59 $, "geweldige" domeinnamen voor je eigen kloon, en een kloon van het script van de homepage voor 39,99 $.

Taalbeheersing Frans abominabel.

De kennis van het Frans bij de Vlaamse jongeren is de voorbije twintig jaar spectaculair gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Universiteit Antwerpen.
De studenten die zich dit academiejaar inschreven voor het eerste jaar bachelor taalkunde Frans, behaalden bij een begintest gemiddeld slechts 40 procent van de punten. In 1986 scoorden de eerstejaars nog 55 procent.
Professor Alex Vanneste, hoogleraar Franse taalkunde en spraakkunst aan de Universiteit Antwerpen, luidt de alarmklok. "In het eerste jaar bachelor moet ik dit academiejaar de Franse spraakkunst geven die de studenten eigenlijk al aan het einde van de humaniora hadden moeten kennen", luidt het. "Dat eerste jaar universiteit is dus in feite een inhaaljaar".
Dit is helaas geen nieuw gegeven, want zelfs de beheersing van het Nederlands is soms ronduit schabouwelijk te noemen. De redactie krijgt nogal wat correspondentie van studenten én afgestudeerden (die vaak zelf in het onderwijs staan) waarin het Nederlands door de mangel gehaald wordt. Een bok of drie en een kemel of vijf, geschoten in tien regels, het is helaas geen uitzondering. Het beeld wordt overal bevestigd, bij werkgevers, selectiebureaus, tijdschriften en dagbladen…
De algemene taalbeheersing van onze kersverse intelligentsia snort blijkbaar in sneltreinvaart naar het absolute (onbe)nulpunt.
Kunnen we ons daar misschien ook eens over buigen?
Speelt sms-taal misschien een rol?
Bijbel vertaald in SMS
'Ik= A & OO, ht bgn & ht nde vn alls, zgt de Hr, d Alm8ige Gd, Die =, ws & kmt'. Zo is Openbaring 1:8 uit de bijbel vertaald door Uitgeverij Jongbloed uit Heereveen. In goed Nederlands: 'Ik ben de Alfa en Omega, het begin en het einde van alles, zegt de Here, de Almachtige God, Die is, Die was en Die komt'. De uitgeverij brengt volgende maand een bijbel uit in sms-taal. De teksten in de 'SMS-BBL' komen uit Het Boek en omvatten fragmenten uit de Bijbel aan de hand van een aantal thema's en bemoedigende teksten. Ook zijn symbolen opgenomen voor verschillende Bijbelse namen.
Het boekje krijgt 64 pagina's, kost 7,50 euro en is specifiek gericht op een jonge doelgroep. Het idee is niet nieuw. "In het buitenland is al eerder een dergelijke bijbel verschenen", zo zegt de uitgever.

KU Leuven en IBM maken studie toegankelijker voor mensen met dyslexie.

Het informaticabedrijf IBM heeft met de universiteit van Leuven een samenwerkingsovereenkomst gesloten om de universiteit meer toegankelijk te maken voor studenten en personeel met functiebeperkingen. Een eerste domein van samenwerking heeft betrekking op mensen met dyslexie. Zij ondervinden ernstige en hardnekkige problemen bij de automatisering van lezen en spellen. Er is geen verband met intelligentie.
Het doorworstelen van cursussen is voor dyslectici een lastige taak omdat ze veel meer aandacht en tijd moeten steken in het lezen van een tekst. Computers kunnen mits gespecialiseerde software, die bijvoorbeeld teksten voorlezen, een hulpmiddel zijn. In het kader van het onderzoek zullen een aantal softwarepakketten onderzocht worden. IBM zal de aanschaf-, installatie- en onderhoudskosten van de gekozen software voor zijn rekening nemen.
IBM zal de KU Leuven ook steunen bij het gebruiksvriendelijker en toegankelijker maken van haar informatiesystemen. Zo wordt er gewerkt aan websites voor studenten en personeel met functiebeperkingen. IBM wil voorts webontwikkelaars gaan begeleiden om de toegankelijkheid van hun sites optimaal te maken en stelt hiervoor, waar nodig, gratis software ter beschikking. (belga)

Studenten boycotten Coca-Cola.

Terwijl Coca-Cola momenteel met de wereldbeker voetbal rond de wereld reist en daarmee in meer dan 20 landen publiciteit maakt, worden er thuis problemen gebrouwd.
Amerikaanse studenten hebben een boycotcampagne aan het rollen gebracht, waarbij zich totnogtoe tien grote universiteiten hebben aangesloten. Ook in Canada en Groot-Brittannië rommelt het aan vele universiteiten. "Killer-Coke" scanderen de studenten en verwijten de grootste frisdrankenproducent ter wereld milieuvervuiling in India en schending van de mensenrechten in Colombia.
Als de ongeveer 50.000 studenten van de universiteit van New York deze dagen terugkeren uit de wintervakantie, zullen ze tevergeefs zoeken naar de 86 Coca-Cola-automaten. "Ik ben blij dat onze unief duidelijk stelling neem", zei studente Erin Keskeny, die de campagne mee georganiseerd heeft. Verzaken aan Coca-Cola is slechts een klein offer om een richtinggevend effect te veroorzaken, verklaarde Lindsey Rogers van de Michigan Universiteit in Ann Arbor.
Daar verloor Coca-Cola inmiddels al een jaarcontract van 1,4 miljoen dollar. Dat is bij een jaaromzet van 23 miljard dollar natuurlijk "peanuts". Maar de beschadiging van zijn imago kan het concern wel eens duur te staan komen. Daarom neemt het de verwijten ernstig. De centrale in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia stuurde interventietroepen naar het hol van de leeuw: pr-deskundigen gaan er op de campus discussies aan met de studenten.
De bedrijfsvertegenwoordigers horen er een litanie van klachten. In India bijvoorbeeld leidt het concern in de omgeving van zijn fabriek het grondwater af dat voor de landbouwers broodnodig is. In Colombia treedt de onderneming niet op als verkozen vakbondsmannen worden vermoord. Eén kon achteraf nog vertellen dat hij op het terrein van het bedrijf zelf was neergeschoten. De Colombiaanse vakbond Sinaltrainal beweert dat de bedrijfsleiding van de Coca-Cola-bottelarij de doodseskaders heeft ingehuurd. In Miami probeert een vakbond voor de rechtbank schadeloosstelling te verkrijgen voor de nabestaanden families van de slachtoffers.
"De insinuaties tegen onze onderneming in Colombia zijn niet gegrond", deelde Coca-Cola mee. Onderzoek in Colombia heeft aangetoond dat de bedrijfsleiding niet betrokken was. De bottelarij stelt integendeel zelfs transportmiddelen ter beschikking voor werknemers die worden bang gemaakt en gsm's voor noodgevallen.
De Internationale Vakbondsfederatie IUL eist ondertussen van Coca-Cola dat de veiligheid van zijn werknemers in Colombia wordt gegarandeerd. Maar de zaak vormt echter geen aanleiding voor een boycot. "Er zijn geen aanknopingspunten dat Coca-Cola wat met de moorden te maken heeft", zei IUL-secretaris-generaal Ron Oswald in het magazine BusinessWeek.
Niet alle studenten doen even enthousiast afstand van de frisdranken van Coca-Cola. "Ik geloof niet dat mijn koopgedrag een miljardenconcern beïnvloedt", zei Clarence Blalock, student aan de universiteit van Jacksonville in een plaatselijke krant.
Boycotcampagnes tegen wereldbekende ondernemingen zijn niet nieuw. Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé werd in de jaren tachtig aan de schandpaal genageld wegens de verkoop van babymelkpoeder in Afrika, sportartikelenfabrikant Nike overkwam dat in de jaren negentig omdat zijn schoenen door kinderen in derdewereldlanden werden vervaardigd.
Die ondernemingen zwichtten uiteindelijk en veranderden hun bedrijfspolitiek. De boycotactivisten eisen van Coca-Cola de goedkeuring voor een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van de vakbonden in Colombia.

Slaagkansen eerstejaars gedaald.

Sinds de invoering van het bachelor- en mastersysteem en andere Europese hervormingen dalen de slaagcijfers van de eerstejaars aan de Vlaamse universiteiten.
Het aantal nieuwe inschrijvingen aan de universiteiten bleef weliswaar stabiel, maar vergeleken met het academiejaar 2003-2004 konden in Gent gemiddeld drie procent minder studenten overgaan naar het tweede jaar, in Antwerpen zes procent minder en in Leuven ruim twee procent.
Een nieuwigheid sinds het academiejaar 2004-2005 is dat niet meer in studiejaren maar in "credits" gerekend wordt, vrijstellingen die de student per vak moet binnenhalen. Credits kunnen onder meer meegenomen worden naar een volgend jaar. Critici van het systeem vreesden van bij de aanvang dat studenten niet gemotiveerd zouden zijn hun studie binnen de geplande tijd af te werken.
Voorstanders van het systeem argumenteren dat pas binnen enige tijd de positieve weerslag van het systeem merkbaar zal worden.

Subsidieert Leiedal ook jouw eindwerk?

Leiedal, het intergemeentelijk samenwerkingsverband van de twaalf steden en gemeenten van de regio Kortrijk, lanceert deze week een oproep bij studenten naar thesisvoorstellen met een Zuid-West-Vlaams onderzoeksgehalte. Deze oproep luidt de editie 2006-2007 in van de actie "Leiedal subsidieert je eindwerk", waarmee de intercommunale de wetenschappelijke interesse voor de regio Kortrijk bij studenten wil vergroten.
Concreet kunnen vijf studenten uit het hoger onderwijs die in het kader van hun opleiding een verdienstelijk eindwerk afleveren, van de intercommunale Leiedal een dotatie van 1.000 euro ontvangen. Voorwaarde is dat hun eindwerk een beleidsmatige bruikbaarheid en een duidelijke relevantie heeft voor de werking van de intercommunale of voor de steden en gemeenten van de regio Kortrijk. Tot 15 maart 2006 kunnen studenten hun thesisvoorstel indienen, waarna een evaluatiecommissie vijf thesisvoorstellen zal selecteren.
De oproep beperkt zich niet tot studenten die in de Kortrijkse regio wonen of studeren. De affiche- en mailingcampagne die Leiedal in dit kader voert, richt zich dan ook tot alle Vlaamse universiteiten en een groot aantal hogeronderwijsinstellingen. De studenten zijn volledig vrij in hun keuze van een thesisonderwerp, maar ze kunnen ook inspiratie halen uit een (niet-limitatieve) lijst met suggesties die de intercommunale heeft opgesteld. Deze lijst is online beschikbaar via www.leiedal.be/eindwerkdotatie , samen met het volledige reglement en het aanvraagformulier. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht bij Sander De Bo (056 24 16 16, sander.de.bo@leiedal.be).
Voor Leiedal vormt deze actie een investering in onderzoek en ontwikkeling. Ze kadert in het permanente streven van de intercommunale naar nieuwe inzichten in de vele beleidsthema's die de gemeentebesturen en de streek aanbelangen

Ondersteun het werk van WWF op de Galapagos-eilanden.

Ongeveer 1000 kilometer buiten de kust van Ecuador ligt een groep eilanden die tot voor enkele eeuwen nog geheel onbekend waren: de Galapagos-eilanden. Aangezien ze gedurende het grootste deel van hun geschiedenis vrij van mensen zijn geweest en ook niet veel roofdieren kenden, hebben er zich op deze eilanden unieke levensvormen ontwikkeld, die in hoge mate aangepast zijn aan de extreme omstandigheden en ecologische isolatie van de rest van de wereld.
Het toenemende aantal toeristen en vaste bewoners vormt een bedreiging voor de toekomst van de eilanden. De groeiende menselijke bevolking brengt elk jaar een onbekend aantal nieuwe invasieve soorten met zich mee, haalt meer natuurlijke rijkdommen uit het water dan de zee kan aanzuiveren en tast leefgebieden aan die wellicht nooit meer hersteld kunnen worden. Tegelijkertijd doen zich groeiende veranderingen voor in het klimaat van de aarde, waardoor het leven op de eilanden nog verder uit zijn evenwicht kan worden gebracht.
Het goede nieuws is dat er uitmuntende gelegenheden bestaan om de Galapagos-eilanden te beschermen. De eilanden herbergen zelfs nog bijna alle soorten die er vóór de komst van de mens voorkwamen, en zowel de Ecuadoraanse regering als internationale natuurbeschermers zijn vastbesloten om de Galapagos te beschermen. Het WWF zal het voortouw blijven nemen in de bescherming van de Galapagos-eilanden, zoals we al 40 jaar doen.
Vind ook jij het belangrijk dat WWF dit kan doen? Sta je volledig achter de doelstellingen van het World Wide Fund for Nature (WWF)? En ben je op zoek naar een leerzame (studenten)job? Word dan werver voor WWF!
DDF is het bedrijf dat de persoonlijke ledenwerving verzorgt voor WWF. We zijn op dit moment op zoek naar enthousiaste mensen die minstens 1 dag per week de straat willen op trekken voor WWF. Je motiveert in teamverband zo veel mogelijk mensen om lid te worden van WWF. Dit doe je in winkelstraten (11u-17u30) of van deur tot deur (week: 14u-20u30, zaterdag: 11u-17u30). In ruil bieden we je een competitief loon, flexibiliteit, trainingen en bovenal de kans om een verschil te maken voor WWF! Surf naar www.ddf.be, klik op ‘Werken voor DDF’ en solliciteer voor de job van je dromen!

Casc stelt voor: studentenliedwedstrijd

Het studentenlied wordt heruitgevonden! Dat lees je goed, want dit academiejaar wordt er een wedstrijd uitgeschreven voor de twee beste nieuwe studentenliederen. Elke Vlaamse provincie mag twee gloednieuwe studentenliederen naar de grote finale sturen.
Maar zover zijn we nog niet. Eerst moeten er nog twee geselecteerd worden uit de provincie Antwerpen. En die organisatie heeft het Casc op zich genomen. Wat is nu de bedoeling? Elke Antwerpse studentenclub mag één lied inzenden op een bestaande melodie, en één op een eigen, nieuwe, melodie. Hiervoor mag de club zelf een clubwedstrijd organiseren of een Chinese vrijwilliger aanduiden. Het lied mág dus gebaseerd zijn op een bestaande melodie, maar het hoeft niet. De tekst moet gaan over het studentenleven. Scabreuze liederen en liederen vol eigenlof gaan onherroepelijk de prullenmand in.
En als het even mee zit, dan ga je naar de “grote Vlaamse finale” voor nieuwe studentenliederen op donderdag 23 maart 2006. Bovendien krijgen de twee Antwerpse winnaars een vat van het Casc. En wie uiteindelijk de grote finale wint, krijgt misschien wel de eer om in de studentenbijbel bij uitstek, dé codex, naast klassiekers als “Het lied van hertog Jan” opgenomen te worden. En op de koop toe – als de kwaliteit van het winnende lied hoog genoeg is – wordt het winnende studentenlied op de enige, echte Nekkanacht in het Sportpaleis gebracht! Als dat geen publiciteit is voor je studentenclub, dan weten wij het ook niet meer. Dus als je enkele Mozarts, Bachs of Chris Wautersen hebt rondlopen op jouw campus, spreek hen aan en overtuig hen. Als het even meezit, worden jij en je studentenclub wel wereldberoemd. Idool? Star Academy? X-factor? Weg ermee!
Uiterlijk tegen 6 maart moeten de laatste inzendingen binnen zijn. casc@antwerpen.be is het contactadres voor verdere vragen en inschrijvingen! Het volledige reglement is na te lezen op www.studiant.be/muziek/wedstrijd.asp.

Internetturnen…

Honderden scholieren in de Amerikaanse stad Minneapolis hoeven niet meer elke week naar het gymlokaal. Ze hebben gekozen voor gymlessen via het internet, uit te voeren wanneer ze tijd en zin hebben. Dat berichtte de Amerikaanse omroep ABC donderdag 19 januari ’06.
'Online Gym' betekent dat de scholieren driemaal per week dertig minuten fitnessoefeningen moeten doen. De eisen daarvoor zijn niet al te streng: ook dansen op een popconcert mogen ze bijvoorbeeld meetellen als een oefening. Ze moeten ook een logboek bijhouden en ook steeds toetsen doen over onderwerpen die met gezondheid en fitness te maken hebben.
De ouders van de virtuele gymnastiekelingen moeten formulieren tekenen waarin ze bevestigen dan hun kroost ook daadwerkelijk aan de slag is gegaan. De initiatiefnemers van het project zijn erg enthousiast. Ze zijn ervan overtuigd dat de deelnemers in elk geval nog een beetje gemotiveerd worden om te bewegen. En dat is altijd nog beter dan stelselmatig spijbelen tijdens gym.

'vaccin' voor internet!

Het internet is ziek, ernstig ziek. De patiënt verdient zorg en een uniforme behandelmethode. Met die benadering werken vijf onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam inmiddels een jaar aan de gezondheid van het net. De eerste resultaten werden eind vorige maand gepresenteerd en in gebruik genomen.
Met 700.000 euro Europese en Nederlandse subsidies is het onderzoek een van de grootste ooit. Het begon een jaar geleden met de constatering dat computervirussen zich steeds sneller verspreiden. In 2001 wist het wormvirus Code Red zich binnen een dag over de hele wereld te verspreiden. Twee jaar later had het virus Slammer nog maar een half uur nodig om alle kwetsbare computers in de wereld te besmetten. Deskundigen voorspellen dat het nog tien keer sneller kan. Net als in de echte wereld ontwikkelden zich inmiddels virussen die zelfstandig muteren en kunnen uitgroeien tot een epidemie. "Bescherming moet dus snel en intelligent reageren", legt de Amsterdamse onderzoeksleider H. Bos uit.
Het programma Argos dat hij en zijn medewerkers in de eerste fase ontwikkelden, vangt kort gezegd wereldwijd vliegen (wormvirussen) af, ontdekt vreemd gedrag en ontwikkelt onmiddellijk een vaccin. Binnen een minuut is het zo mogelijk een nieuwe worm uit te schakelen, voorspelt Bos.
Argos is uniek want geschikt voor alle applicaties en besturingssystemen (Windows en Linux, maar bijvoorbeeld ook voor software op mobiele telefoons en zakcomputers). Het is bovendien gebaseerd op open standaarden en daarom gratis beschikbaar.
"Gezondheidszorg voor het internet is een publieke taak. Ook een dokter moet voorkomen dat een virus zich verder verspreidt", oordeelt onderzoeksleider H. Bos.
Het supersnelle netwerk Surfnet van Nederlandse universiteiten en hogescholen nam Argos eind vorig jaar als eerste in gebruik en test nu naar eigen zeggen de geavanceerde mogelijkheden.
Belangstelling is er voorts van instellingen en bedrijven uit heel Europa. Het Nederlandse experiment kan zich volgens Bos meten met de meest vooraanstaande virusonderzoeken van bijvoorbeeld het onderzoekscentrum van Microsoft.
Bos erkent dat hij als virusbestrijder altijd achter de feiten aan loopt maar hij spreekt tegen dat internetvirussen en wormen hun langste tijd hebben gehad. Een nieuwe generatie computerkrakers werkt voor een deel voor de georganiseerde misdaad en maakt nog steeds veel misbruik van wormen om grote netwerken computers (botnets) te infecteren, te kapen om bijvoorbeeld betaalgegevens te stelen of om cyberaanvallen uit te voeren.
Geldmachines, treinsignalen en zelfs het veiligheidscontrolesysteem van een kerncentrale zijn al eens stilgelegd met een massale computeraanval. Bos: "Misbruik kan de maatschappij verstoren en de potentiële schade loopt in de miljarden. Actie is nu nodig. Als het niet van ons is dan van anderen."

Leraar leverde drugs aan jonge gevangenen.

Een Nederlandse leraar wordt ervan verdacht drugs te hebben geleverd aan jeugdige gevangenen van jeugdinrichting de Veenpoort in het Drentse Veenhuizen. Verklaringen van de betrokken jongeren wijzen in ieder geval naar hem. De man werkt in de school Het Poortje in de gevangenis. Hij is voor de duur van het onderzoek geschorst.
De politie is ondertussen bezig met een groter onderzoek naar drugshandel in de jeugdgevangenis. Uit urinetesten bleek onlangs dat verschillende jeugdige gedetineerden amfetamines gebruikten. De directeur van Het Poortje denkt dat het om een incident ging, aangezien bij een onaangekondigde controle met drugshonden geen verboden middelen werden aangetroffen.

Topless worstelen in Waalse school...

In een school in Rochefort zijn buiten medeweten van de directrice vreemde vechtwedstrijden georganiseerd waarbij de deelnemende meisjes aan het einde van de match amper nog kleren aan hadden, zo heeft de Franstalige omroep RTBF gemeld. Het gerecht onderzoekt de zaak, maar wil voorlopig geen commentaar kwijt.
De RTBF berichtte in zijn televisiejournaal over de wedstrijden. Het parket van Dinant bevestigde vrijdag dat het de zaak sinds oktober 2005 onderzoekt. ,,Tot dusver is niemand in verdenking gesteld en is er geen reden om iemand te verdenken. Bijgevolg wenst het parket van Dinant nu geen verklaring af te leggen'', zei procureur des konings Arnould d’Aspremont Lynden. ,,Het enige dat ik kwijt kan, is dat geen enkel element op de betrokkenheid van minderjarigen wijst.''
De organisator van de vechtwedstrijden werd ondervraagd en in zijn woning werd een huiszoeking gedaan. Onderzoeksrechter Pierre Hanin, die met de zaak belast is, gaat onder meer na of de deelnemers instemden met de wedstrijden, wat het geval zou zijn voor de deelnemers die ondervraagd werden. Hanin zoekt ook uit hoeveel geld de organisator van de toernooien opstreek. Het gerecht opende een dossier op basis van een vermoeden van mensenhandel. Daar zou nog het aanzetten tot ontucht kunnen bijkomen.
Minister-presidente Marie Arena van de Franstalige Gemeenschap, die ook onderwijsbevoegdheden heeft, heeft in december 2005, van zodra ze weet kreeg van de feiten in het atheneum van Rochefort, maatregelen getroffen. Tegen de gewezen prefect van het atheneum werd een tuchtprocedure opgestart. De bestuurder van de school die de sleutels op eigen houtje doorspeelde, werd preventief geschorst, deelde Arena mee.
Voorts gaf ze de administratie op 16 december de opdracht klacht tegen onbekenden in te dienen. Nu is het dus aan het gerecht om de zaak volledig op te helderen, merkt de Minister-presidente op.
Uit de mededeling blijkt dat één leerlinge slachtoffer van de feiten in het atheneum werd. Deze scholier krijgt extra omkadering als ze dat wenst. ,,De feiten die zich in het atheneum van Rochefort afspeelden, zijn totaal onaanvaardbaar en moeten ten strengste veroordeeld worden. Het gaat om het welzijn van onze kinderen op school'', aldus Arena.

Studenten krijgen 100 dollar om professoren te verklikken.

Amerikaanse studenten die krap bij kas zitten, kunnen tegenwoordig een centje bijverdienen door professoren die "anti-Republikeinse" standpunten verkondigen, te verklikken. Dat schrijft The Guardian vrijdag.
Aan de University of California Los Angeles krijgen studenten die hun notities, hun studiemateriaal en een bandopname kunnen verschaffen van een dergelijke prof 100 dollar (82,5 euro) van een vereniging van oud-studenten. Wie notities aanbrengt, zonder een geluidsband, krijgt 50 dollar en wie niet naar de les gaat, maar wel kopieën van het studiemateriaal kan bezorgen, strijkt 10 dollar op. Het gaat om een initiatief van een oud-student en oud-leider van de Republikeinse studentenvereniging aan de universiteit. Op de website van de alumnivereniging is nu een lijst gepubliceerd van 31 professoren die het tijdens hun les wel eens (in ongunstige bewoordingen) hebben over George W. Bush, de oorlog in Irak, de Republikeinen of een andere ideologische onderwerp.
Hoewel de oud-studenten op hun site ontkennen dat ze een vendetta voeren tegen mensen met andere politieke opvattingen, vreest de universiteit dat het initiatief een ware heksenjacht teweegbrengt.
Waar hebben we dat soort dingen nog gehoord? De gelijkenis met bepaalde passages uit "De witte roos" en "De zeven galgen" is huiveringwekkend treffend. Die beide boeken handelen over het studentenverzet in Duitsland, ten tijde van het Naziregime.

Universitairen geloven in spookverschijnselen.

Amerikaanse hoger opgeleiden geloven vaker in spoken, geesten, en andere onverklaarbare en paranormale verschijnselen dan aanvankelijk werd gedacht. In tegenstelling tot de verwachtingen van wetenschappers kwam uit een enquête onder 439 studenten naar voren dat de hogere en eindejaarsstudenten meer geloofden in haunted houses, helderzienden, telepathie en andere twijfelachtige zaken dan andere studenten.
Eén op de vier studenten zegt in onverklaarbare zaken te geloven, tegenover 31 procent van de hogere studenten en 34 procent van de eindejaarsstudenten. De wetenschappers die dit onderzoek hebben gedaan, concluderen daaruit dat hoe hoger de studie is, de waarschijnlijkheid van geloof in geesten en paranormale verschijnselen stijgt.
Gemiddeld genomen hebben studenten minder vaak gezegd te geloven dan de algemene bevolking. Dikwijls hebben zij wel gezegd er niet zeker van te zijn, en een minderheid heeft duidelijk gemaakt zich absoluut niet met zulke zaken in te laten.
Hoe zit het met jullie, lezers? Op onze homepage hebben we een kleine enquête gestart, laat jullie geest vooral eens over onze vragen dwalen!

Ontslag dreigt voor strippende kleuterjuf...

Een jonge kleuterleidster uit Dresden dreigt ontslagen te worden nu uitgelekt is dat ze na haar uren nog een centje bijverdient als stripteaseuse. Overdag toegewijd kinderverzorgster, 's nachts zwoele seksbom: een contrast waar Duitsers blijkbaar niet mee kunnen leven.
"Naast mijn job in de kindertuin volg ik nog een opleiding om later mijn eigen kindercrèche te kunnen openen. Daarom heb ik het extra geld nodig", aldus Denise Proell. Beoefent dit 19-jarige manusje-van-alles beide beroepen wel even graag? "Jazeker, het windt me op als trosjes mannen mijn naakte lichaam bewonderen."
Dat ze geen enkele moeite heeft om mannen rond haar vinger te winden, kan Wolle Foerster, de 51-jarige baas van de striptent, alleen maar bevestigen. "Denise is een van mijn beste meisjes, ze is een natuurtalent. Haar kousenband zit altijd barstensvol geld."
Iets minder bejubeld wordt ze door Kate Gorecki, die de scepter zwaait in de kindertuin. "Dit is onaanvaardbaar gedrag dat we niet kunnen toestaan. We laten dit niet zomaar gebeuren."
Eigenlijk wel behoorlijk preuts van die directrice. Het meisje houdt in de klas toch keurig haar kleren aan?

Bedrijf koopt voorhoofden voor 2.550 euro.

Een bedrijf uit Waregem heeft uiteindelijk 2.550 euro geboden om een fuifnacht lang te prijken op de voorhoofden van feestende jongeren. De 19-jarige student Kris Dries uit Zonhoven plaatse op 4 januari een aanbieding op de veilingsite eBay.be waarin hij in een tien dagen lopende veiling het voorhoofd van zijn fuifgasten aanbood als reclameruimte.
De winnende bieder is het marketing- en communicatiebureau Pirana Concepts uit Waregem. In ruil voor het bod moeten de zowat 50 gasten van de Zonhovense student geen inkom betalen en mogen ze de hele nacht gratis drinken. Gedurende de tien dagen dat de aanbieding op eBay.be stond, werd er 86 keer geboden. De veiling zelf werd door ruim 7.000 mensen bezocht.
Kris hoopte naar eigen zeggen ongeveer 200 euro te kunnen inzamelen. "Dankzij de sponsor zal ik een onvergetelijke twintigste verjaardag kunnen vieren. Maar eerst moet ik nog een geschikte locatie vinden, want nu ga ik zeker meer dan de oorspronkelijk geplande 50 mensen uitnodigen", zo laat de student in communicatie en multimediadesign in een reactie weten.

Delftse studenten starten ruimtevaartbedrijf.

Vijf studenten van de Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft starten een ruimtevaartbedrijf. Met het bedrijf Innovative Solutions In Space (ISIS) richten de jonge ondernemers zich op Europese universiteiten en bedrijven die nieuwe technologieën en producten getest willen hebben in de ruimte.
Door hierbij vooral met kleine satellieten te werken in plaats van grote wordt het risico van de ruimtevaartmissies beperkt en kan ISIS flexibel inspelen op de wensen van de klant. Dit resulteert in een korte ontwikkeltijd en een relatief lage ontwikkelprijs. Naast commerciële missies richt ISIS zich ook op wetenschappelijke en educatieve missies. De studenten wonnen op 8 december 2005 met hun businessplan de ondernemingsplanwedstrijd New Venture als een van de tien meest innovatieve en veelbelovende ideeën.
De studenten werkten tijdens hun afstudeertijd aan het satellietproject van de TU Delft, Delfi-C3. Deze nanosatelliet is momenteel in ontwikkeling en wordt 2007 gelanceerd. De kennis die met de studentensatelliet werd opgedaan gebuikt ISIS nu in hun businessplan.
De TU Delft stimuleert deze ontwikkelingen en steunt deze jonge technostarters, via de YES! Delft Business Incubator. ISIS start nog geen maand nadat het Nederlandse ruimtevaartbedrijf, Dutch Space, is overgenomen door EADS. Ondanks dat ziet WouterJan Ubbels voor zijn bedrijf een goede toekomst. “Het Engelse Surrey Satellite Technology Ltd is ook ontstaan vanuit de universiteitswereld. Veel van dit soort bedrijfjes hebben echter een beweging gemaakt naar de grotere satelliettechnologieën. Hierdoor komt er weer een gat in het segment van de hele kleine satellieten. Wij spelen hier met ISIS nu op in.”, aldus Ubbels.

Meer studentennieuws...

Nieuws uit Leuven www.veto.be
Nieuws uit Gent www.schamper.rug.ac.be/
Nieuws uit Antwerpen www. dwars.ua.ac.be/
Eigenzinnig nieuws uit Amsterdam, sedert 1890: http://www.propriacures.nl

Margorama

Dieet
Ik sta nors voor de spiegel en knijp in mijn buik. Ik ben nooit echt ontevreden geweest over mijn gewicht of lijn, natuurlijk heb je wel eens mindere dagen, maar daar lette ik nooit echt op. Dan had ik altijd een excuus. ‘Ach, dat komt door de examenstress.’ Of ‘Eten is mijn manier om de dood van Boeddha te verwerken.’ (Mijn hamster is overleden, moge hij rusten in het Knaagdierenwalhalla.) Enzovoort. Maar nu heb ik dus geen redenen meer tot sumo-neigingen. Dilemma.
Dus ik sta hier, voor de spiegel, oplossingen te bedenken.
1. Zelfmoord. Gemakkelijk.
2. Gewoon blijven eten tot ik ontplof. Kan je eigenlijk tot nummer 1 rekenen.
3. Niet meer eten. En dus ook doodgaan. Terug nummer 1.
4. Sporten
5. Op dieet gaan
Aangezien ik een gloeiende hekel heb aan alles wat maar een béétje te maken heeft met lichaamsbeweging en nog niet bereid ben dood te gaan, kies ik optie 5.
Dagverslag Dieet. Lees verder www.margorama.be.