Studentizine

Studentizine 128

Meer geweld op school.

Tussen 2000 en 2005 steeg het aantal door de politie geregistreerde gevallen van geweld op school met zo’n 21 procent. Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) meedeelde op vraag van kamerlid Bart Laeremans (Vlaams Belang). In 2000 tekende de politie 1.760 feiten van geweld op school op. In 2004 waren het er 2.132. 35 procent daarvan gebeurde in Vlaanderen, 50 procent in Wallonië, 15 procent in Brussel.
De klachten van leraars vormen in die cijfers een miniem percentage.

Sneeuwbalschorsing.

Of dit bericht ressorteert onder de berichten over toenemend gewelkd op school, is ons niet geheel duidelijk, maar feit is dat twee studenten van de Ramona Middelbare school in Riverside, Californië, werden geschorst omdat ze gevaarlijke objecten – namelijk sneeuwballen – naar school meebrachten. Laatstejaarsstudenten Michael Sepulveda en Daniel Zavala reden voor dag en dauw de bergen in om hun trucks vol te laden met sneeuw, waarna ze naar hun school reden. De studenten hoopten een nieuwe jaarlijkse traditie te starten.
Toen een groot sneeuwballengevecht uitbrak op de parking van de school, was dat reden genoeg voor directeur Mike Neece om de leerlingen te schorsen. “Veiligheid en een veilige omgeving is één van mijn belangrijkste verantwoordelijkheden. Iedereen die de orde en veiligheid verstoort of dingen meebrengt die schade en onrust kunnen veroorzaken, vertoont onaangepast gedrag.”
Zavala en Sepulveda waren verbijsterd door het verdict. “Het is overdreven. Er staat nergens in de regels dat het verboden is om sneeuw mee te brengen,” aldus Zavala. Zavala’s moeder Martha Valdez vindt dat het om een gewone kwajongensstreek ging, maar steunt de beslissing van de directie. “De directie is er om de naleving van de regels te controleren, en ergens moet er een grens getrokken worden.” Een sneeuwgrens als het ware...

Speakers’ corner voor promovendi.

Nederlandse promovendi gaan elkaar de komende weken verbaal te lijf in de kroeg. De Universiteit Utrecht organiseert namelijk acht academische cafés waarin telkens drie mensen hun onderzoek voor het voetlicht brengen. Het aanwezige publiek maakt uit wie dat het beste doet.
De Universiteit van Utrecht wil wetenschappers en publiek dichter bij elkaar brengen. Volgens de woordvoerder van de instelling krijgen mensen op deze manier te zien of jonge onderzoekers inderdaad voldoen aan het clichébeeld van “onderbetaalde, bleke en slecht geklede archieftijgers. Het is een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met wetenschap. Iedereen moet kunnen begrijpen waar de sprekers het over hebben, zonder dat het academische niveau wordt ondermijnd.”
Het eerste academisch café wordt op 9 maart gehouden in Utrecht. De drie presentaties gaan over praktijkonderwijs aan artsen in opleiding, kristalgroei in de buurt van vuil, en over constitutionele processen. “De winnaar krijgt een designwekker. Het is voor de deelnemers een prestigekwestie. Meer niet.”
De promovendiwedstrijd doet de komende maanden ook Arnhem, Zwolle, Middelburg, Eindhoven, Maastricht, Amsterdam en Den Haag aan.
HOP

Gratis treinen voor studenten?

Staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens wil studenten tegen het einde van de legislatuur een gratis treinabonnement kunnen aanbieden. Dat heeft hij onlangs verklaard tijdens het VRT-programma De Zevende Dag. Oppositiepartij CD&V is tegen en pleit op termijn voor het afschaffen van het gratisbeleid van de regering.
Tuybens herhaalde dat de NMBS het goed doet. Er zijn meer reizigers en de omzet stijgt en dat heeft deels te maken met het gratisbeleid, klonk het. Het Sp.a-regeringslid wil voortgaan op de ingeslagen weg en ook voor studenten het treinvervoer volledig gratis maken. Dat is volgens hem een logisch gevolg van het grondwettelijk vastgelegde recht op gratis onderwijs. Tuybens hoopt dit tegen het eind van de legislatuur - midden 2007 - te kunnen realiseren. Het is wel afhankelijk van de budgettaire ruimte die er is, voegde hij eraan toe.
CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh, de spreekbuis van de Vlaamse christendemocraten voor Mobiliteit, kant zich tegen het voorstel. Een speciaal tarief kan volgens hem, maar gratis niet. Meer in het algemeen vindt de CD&V dat de middelen die nu worden besteed aan gratis vervoer - 12 à 16 miljoen euro per jaar - beter kunnen worden aangewend. Met het geld kan het treinverkeer voor alle reizigers goedkoper worden gemaakt, is hun stelling.
Heeft er eigenlijk al iemand berekend hoeveel de betalende reizigers meer betalen om de gratis reizenden mee te nemen? Voor zover geweten rijden de treinen en bussen toch: hetzij leeg, enigszins gevuld of propvol. De kosten blijven quasi gelijk. Het lijkt er sterk op dat de Christendemocraten tegen zijn, omdat zij nu eenmaal in de oppositie zitten.

75% van de studenten plagieert.

Volgens een onderzoek van een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van plagiaat met het internet als bron, geeft drie op de vier Franse studenten toe te plagiëren. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag. Tijdens het onderzoek gaven drie kwart van de ondervraagde studenten toe dat ze wel eens een alinea kopiëren van het internet. Zeventig procent schrijft zelfs meer dan een kwart van zijn tekst letterlijk over. De Franstalige universiteiten in België zijn bezorgd, maar blijven op de vlakte over de resultaten van dit onderzoek.
In België lijkt het trouwens zo'n vaart nog niet te lopen. Aan de sectie informatie en communicatie van de ULB werd recent een opsporingssysteem ingevoerd, zonder medeweten van de studenten. Op 200 scripties werd maar in vijf gevallen plagiaat vastgesteld, waarvan drie flagrante. In het Studentizine berichtten wij eind vorig jaar al over onderzoek in Utrecht, waarbij vastgesteld werd dat bijna 60 procent van de Utrechtse studenten wel eens plagieert via internet. Zou het bij ons écht meevallen? Doe mee aan de poll op www.studiant.be!

Britse studenten geschorst om Deense cartoon.

De Cardiff University in Wales heeft drie studenten geschorst nadat ze in hun blad één van de Deense cartoons over de profeet Mohammed hadden afgedrukt. De editie van het studententijdschrift is teruggehaald en vernietigd.
De afbeelding uit de serie spotprenten die wereldwijd tot felle protesten en geweld heeft geleid, stond op pagina zes in de sectie buitenlands nieuws van het studentenblad Gair rhydd (‘Vrije wereld’). “De publicatie was naïef en ondoordacht”, vindt de redactie nu. “Het was absoluut niet de bedoeling om te provoceren of op frivole wijze de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, schrijft het blad; het was pure dommigheid. We betreuren ten diepste alle aanstoot die we veroorzaakt hebben. We erkennen ten volle dat het een vergissing was.”
Moslimorganisaties hebben boos gereageerd op de publicatie. Cardiff University haastte zich al te melden dat het blad ‘voor en door studenten’ wordt gemaakt en dat de universiteit helemaal niets met de publicatie te maken heeft. Die is juist trots op haar goede banden met de lokale moslimorganisaties. The Oxford Student oordeelde vandaag: "The Cardiff University student newspaper Gair Rhydd’s decision to be the first and only newspaper in Britain to print the cartoons is nothing short of infantile attention-seeking."
De website van Gair Rhydd was een hele tijd offline.

37e keer, goede keer?

Een 72-jarige Indische boer neemt voor de 37ste keer in zijn leven deel aan de eindexamens. Hij hoopt op die manier een toegangsticket tot het huwelijk te bekomen. Shiv Charan zwoer ondertussen enkele decennia geleden dat hij niet zou trouwen vooraleer hij afgestudeerd was. Die belofte heeft hij zich in tussentijd al aardig beklaagd: de man probeert al sinds 1969 het examen wiskunde door te spartelen, voorlopig echter zonder succes.
"Voor alle andere vakken ben ik wel geslaagd. Enkel die verdomde wiskunde gooit steeds roet in het eten, maar ik ben er zeker van dat het me dit jaar wel lukt", klinkt het deze keer zelfverzekerd uit zijn mond.
Charan wordt in het examenlokaal vaak aanzien als de grootvader van een van de studenten, maar daar verliest de krasse bejaarde zijn goed humeur niet bij. "Zulke ervaringen maken me alleen maar sterker. Alles staat in het teken van dat ene grote doel: ooit mijn ja-woord geven."
Jawadde...

Wales: kusverbod voor schooltoneel.

Een nieuwe richtlijn op middelbare scholen in het Britse Wales verbiedt kussen tijdens toneeluitvoeringen op school. De lippen mogen hooguit vluchtig op de wang worden gedrukt. Een omarming tijdens een liefdesscène mag ook nog net. De autoriteiten willen met de adviezen "intiem" fysiek contact voorkomen, meldde The Times. Uit een onderzoek was immers gebleken dat een leraar op een middelbare school in Wales de toneellessen misbruikte voor "ongepaste" activiteiten met leerlingen.
Een woordvoerster van een nationale associatie voor dramadocenten is verbolgen. Volgens haar kun je niet simpelweg scènes schrappen als de kus in Romeo en Julia. Het is mogelijk dat de richtlijnen, die nog aangepast kunnen worden, ook voor andere Britse scholen gaan gelden.
Zou daarginds één of andere kneut nog geloven dat je zwanger kan worden van een kus? Als middel om tienerzwangerschappen te voorkomen is het echter een schot in het water.

Sporten voor vrede in Lier.

In het kader van de UNICEF-campagne 'Laat Kinderen in Vrede Leven' wil UNICEF het recht en het belang van sport en spel tijdens en na conflictsituaties duidelijk in de kijker zetten. Daarom werd 11 maart 2006 door UNICEF België uitgeroepen tot nationale 'Sport voor Vrede'-dag. Deze campagne wordt ondersteund door Dixie Dansercoer en Alain Hubert, vrijwillig ambassadeurs voor UNICEF België.
Ook het UNICEF Jongerencomité van Antwerpen wil haar steentje bijdragen en organiseert op 11 maart een heuse sport- en speldag om het grote publiek massaal aan het sporten te krijgen. Plaats van het gebeuren is de Stedelijke Sporthal aan de Eeuwfeestlaan 183 te Lier. Van 10 tot 18 uur kunnen de bezoekers er via initiaties kennismaken met allerhande bekende en minder bekende sporten, gaande van badminton tot taekwando. Daarnaast verzorgen we nog een aantal randactiviteiten zoals een reuzentrampoline en een sumoattractie. Voor de allerkleinsten is er een tekenwedstrijd met als thema 'Laat Kinderen in Vrede Sporten en Spelen'. In de voormiddag komt niemand minder dan TONYA mee sporten en spelen. Hoogtepunt van de dag is een benefietmatch zaalvoetbal waaraan verschillende Bekende Vlamingen zoals Johan Museeuw, Miguel Wiels, Nigel Williams, Rob Teuwen (FC de Kampioenen), Simon MC (Eurosong for Kids), Ludo Van Campenhout, Michel Vandenbosch zullen deelnemen.
Voor meer informatie surf naar de website http://unicefantwerpen.blogspot.com of mail naar unicefantwerpen@yahoo.com. Contact: Nathalie De Bie - 0486/45 57 11 - unicefantwerpen@yahoo.com

Koop je turnleraar om!

Leerlingen van een school uit Pensacola in de Amerikaanse staat Florida hoefden niet mee te turnen, als ze de gymleraar per dag een dollar betaalden. Volgens de politie heeft de turnleraar op die manier mogelijk een behoorlijke zakcent bijverdiend. Leerlingen die geen zin hadden in turnles gaven de leerkracht tussen september en december geld. De directie van de school kwam door een ouder het omkoopzaakje te weten.
De 28-jarige leraar Terence Baxton werd intussen ontslagen. Hij is aangeklaagd voor omkoping. Officieel zou Baxton bij zes leerlingen in totaal 230 dollar opgehaald hebben, maar volgens de woordvoerder van de sheriff ligt het echte bedrag mogelijk veel hoger.

Drugs? Neen bedankt!

De Sleutel is ontstaan in 1974 en groeide uit tot een hulpverleningsnetwerk in Vlaanderen en Brussel, voor mensen die problematisch drugs gebruiken. Vandaag is De Sleutel de grootste organisatie voor drughulpverlening en preventie in België. De Sleutel werkt rond het probleem van drugs binnen 4 pijlers: hulpverlening, preventie, werkgelegenheid en wetenschappelijk onderzoek.
Preventie is de absolute topprioriteit voor De Sleutel. Met onze preventieprogramma’s trainden we reeds 2000 leerkrachten in het lager onderwijs en bereiken we heel wat leerlingen in de middelbare scholen. Het accent wordt gelegd op de ontwikkeling van sociale vaardigheden vanaf de jongste leeftijden. Preventielessen voor klassen van de kleuter- en lagere school worden gegeven aan de hand van contactsleutels. De term “contactsleutel” komt van het Engelse lifeskills, persoonlijke en sociale vaardigheden. Deze vaardigheden worden aangeleerd, ingeoefend en toegepast. Uiteraard komt het woordje drugs niet voor in de Contactsleutellessen. Kinderen leren “nee” zeggen, omgaan met pestgedrag, assertief te zijn,... om hen weerbaar te maken als ze later met drugs in contact komen. Een mooie doelstelling, niet?
Helaas ontvangt De Sleutel voor haar preventieactiviteiten heel weinig subsidies. Wij willen echter zoveel mogelijk leerlingen bereiken en daarom doen we een beroep op jou! Schrijf je vandaag nog in als werver bij Direct Dialogue Fundraising! Als De Sleutel-werver informeer je mensen op straat (winkelstraten, evenementen,...) en motiveer je hen om donateur te worden van De Sleutel. Op die manier worden de preventieactiviteiten gesteund met een doorlopende opdracht.
Welke kwaliteiten heb je nodig?
- ouder zijn dan 18 jaar
- enthousiast en gemotiveerd zijn
- communicatievaardig zijn
- over een goede dosis doorzettingsvermogen beschikken
- achter de doelstellingen van De Sleutel staan
Wat bieden wij jou?
- een baan met een uitdaging, die bovendien een bijdrage levert aan het goede doel
- een arbeidsovereenkomst met een competitief salaris
- een intensieve begeleiding en training
- flexibiliteit: 1 tot 5 dagen per week werken (van 10.45u tot 17.30u)
Ben je geïnteresseerd, surf dan naar de site www.ddf.be en vul het sollicitatieformulier in onder ‘werken voor DDF’. Vergeet niet je telefoonnummer in te vullen en te vermelden dat je voor De Sleutel wil werken.

Meer studentennieuws.

Nieuws uit Leuven www.veto.be
Nieuws uit Gent www.schamper.rug.ac.be/
Nieuws uit Antwerpen www. dwars.ua.ac.be/
Eigenzinnig nieuws uit Amsterdam, sedert 1890: http://www.propriacures.nl

Margorama

Don't worry ,be happy
Een hoop redenen om eens goed te grijnzen:
www.margorama.be