Studentizine

Studentizine 130

Studiant lanceert de ultieme galasite!

Aangezien onze galakalender dringend aan een opfrisbeurt toe was en één van de meest vooraanstaande en prestigieuze activiteiten van iedere studentenclub toch wel een eigen site verdiende, hebben we dé portaalsite omtrent galabals gecreëerd, namelijk www.galabals.be !
Hier vind je onze galabalagenda, galabalfoto’s, info en tips omtrent galakledij en binnenkort nog veel meer ! Paradeer ook zeker eens langs onze wedstrijdzaal om mee te doen aan onze smokingwedstrijd of één van onze galaticketwedstrijden !

Op een galabal draait alles rond een stijlvolle sfeer op een standingvolle locatie. Niet onbelangrijk hierbij is uiteraard de kledij van de genodigden. Tegenwoordig kijkt men niet meer zo nauw toe op de dresscode van bals en kan je zelfs met een eenvoudig hemd al op zo’n gelegenheid komen feesten. Toch is dit een spijtige zaak, aangezien de stijlvolle kledij juist in hoge mate bijdraagt tot het onderscheid tussen een simpele TD en een glorieus galabal.
Omdat Studiant probeert om zowel de studententraditie in stand te houden, als tegemoet te komen aan de noden van studenten, zijn we onder andere op zoek gegaan naar stijl- en kwaliteitsvolle, maar ook budgettair verantwoorde galakledij.
Bekijk het zelf maar eens nader, en laat het ons vooral weten als je nog suggesties hebt!

Student verkoopt zijn ziel per opbod.

Hemant Mehta, een 22-jarige wiskunde student uit Chicago, heeft voor de nodige ophef gezorgd nadat hij zijn ziel te koop had aangeboden op de veilingsite eBay. De hoogste bieder mocht proberen de zelfverklaarde atheïst te bekeren, om zo diens ziel te redden.
Het winnende bod van 504 dollar kwam van de voormalige evangelische priester Jim Henderson. Voor dat geld moet Mehta 15 kerkdiensten, gekozen door de priester, bijwonen en daarover schrijven. Op die manier wilde Henderson de interesse voor God bij Mehta opwekken. “Ik ben ondertussen naar vijf misvieringen geweest, en het is nog niet zo slecht,” aldus Mehta.
Wie heeft er nog lurven, kladden en andere moeilijk te situeren onderdelen op overschot? Probeer ze eens te veilen, wie weet wat iemand er nog voor veil heeft! ;o)

Amerikaans moslimstudent neemt wraak!

In Amerika heeft een student van Iraakse komaf 'wraak' genomen op zijn medestudenten van de Universiteit van North Carolina. De 22-jarige Mohammed Reza Taheri Azar reed op de campus met een terreinwagen expres in op een groep studenten. Negen raakten er licht gewond. Hij wilde, naar eigen zeggen, wraak nemen voor het optreden van de Verenigde Staten in de moslimwereld. Na zijn daad belde hij zelf de politie.
Volgens Reza Taheri Azar wilde hij de dood van moslims wereldwijd wreken: ''Mensen in de hele wereld worden vermoord in een oorlog en nu is het de beurt aan de Amerikaanse bevolking om vermoord te worden''. De man is ondertussen aangeklaagd wegens moordpoging.

Verkiezingsonderzoek.

Wat: Wij zoeken mensen die willen meewerken aan een nieuw onderzoek over de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Wij hopen op die manier wijzer te worden over waarom mensen voor bepaalde partijen en politici stemmen. Je moet niet veel weten over de politiek om mee te doen. Het gaat ons om je mening over politiek, niet om je kennis van politiek.

Hoe: Surf naar volgende site: www.gemeente2006.be en beantwoord enkele vragen over wat jij van politiek vindt en op wie je (misschien) zal stemmen. Tijdens de volgende maanden zullen we nog enkele malen je medewerking vragen om een gelijkaardige korte enquête in te vullen. De verwerking van de gegevens gebeurt volledig anoniem.

Waarom meedoen: U helpt ons vooruit met ons onderzoek, de wetenschap zal u eeuwig dankbaar zijn. Bovendien verloten wij na elke bevraging 10 duo-filmtickets en telkens ook een digitaal fototoestel, een ipod, of een welnessweekend. De winnaar maakt zelf een keuze. Wie vijfmaal deelneemt aan ons vervolgonderzoek maakt kans op een digitale videocamera. Achteraf krijgt u natuurlijk ook inzage in de resultaten.

Van school geschopt wegens Playboy.

De welgevormde Sylwia Preiss is in Polen "talk of the country". Het 19-jarige model is namelijk van school gestuurd omdat ze had geposeerd voor Playboy. Preiss prijkt op de cover van het meest recente nummer van de Poolse Playboy, maar dat wist de erectie - excuseer directie - van haar school niet meteen te waarderen. "Meteen na de release van het nummer, vorige vrijdag, kreeg ik een bericht van haar schooldirecteur dat zoiets niet kan en dat ze van school gestuurd wordt", zegt Marcin Meller, hoofdredacteur van Playboy Polen.
De beslissing van de directeur komt er net enkele maanden voor Preiss haar eindexamen zou afleggen.
"De directeur vond dat het ethisch niet verantwoord was", zegt Preiss in de Poolse krant Gazeta Wyborcza. Playboy begrijpt echter niet waarom de schooldirecteur zo drastisch ingrijpt. "Sylvia is toch meerderjarig? Misschien wil hij katholieker dan de paus zijn" vervolgt Meller, die zich meteen bereid verklaarde de kosten op zich te willen nemen als Preiss in een privé-school haar middelbare studies wil afwerken.
www.sylwia-preiss.prv.pl/

Sportkrant online.

Sportliefhebbers kunnen nu ook met één muisklik de sportactualiteit volgen. Uiteraard niet de resultaten van de recentste duivenwedstrijd, of de grote prijs Louis Bockstaels pierbollen, maar wel de populairdere grote en minder grote sporten. Een stel journalistiekelingen met een zwak voor sport volgt op de voet de actualiteit en brengt daarover binnen de kortst mogelijke tijd verslag uit, soms bondig en to-the-point, soms in lyrische bespiegelingen of als kritische inquisiteurs.
Eén klik: www.sportkrantderlagelanden.be , ook terug te vinden via de homepage van Studiant, in het menu onder actualiteit.
Jonge sportfanaten die zich geroepen voelen mee te schrijven aan de immer brandende actualiteit van de sportverslaggeving, zijn bij deze uitgenodigd contact op te nemen.

Drugsgebruik onder Antwerpse studenten eerder beperkt.

Het overgrote deel van de Antwerpse studenten vertoont geen problematisch alcohol- of drugsgebruik. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête waaraan 5.530 studenten meewerkten. Toch zijn er aanwijzingen dat problematisch gebruik in het studentenleven om de hoek loert.
Zo loopt tussen de 10,3 en de 11,1 procent van de mannelijke studenten gezondheidsrisico's door hun overmatige alcoholgebruik. Bij de vrouwelijke studenten ligt dat aandeel beduidend lager: tussen de 1,8 en de 6,2 procent.
Een belangrijk aspect van het problematische alcoholgebruik is het zogenaamde "binge drinking", waarbij minstens zes glazen naar binnen gespeeld worden op korte tijd: 17 procent van de studenten doet wekelijks aan binge drinking en 1,1 procent, zo'n driehonderd studenten, zelfs dagelijks. Dit verschijnsel is hoofdzakelijk bekend uit landen waar alcohol zeer duur is (Zweden), waar stelselmatig een "happy hour" wordt georganiseerd (Groot-Brittannië) of waar andere beperkingen inzake alcohol gelden (Verenigde Staten). Binge drinkers proberen binnen de toegelaten tijd, of tegen een voordelige prijs zoveel mogelijk te consumeren, met vaak catastrofale gevolgen.
Zo'n 22 procent van de ondervraagde studenten geeft toe dat ze het afgelopen jaar cannabis gebruikt hebben. Het merendeel gebruikt cannabis occasioneel: minder dan één keer per week. Toch zijn er zo'n 350 studenten die aangeven elke dag cannabis te gebruiken. Opvallend is dat het gebruik van alcohol en drugs sterk terugvalt tijdens examenperiodes.

Artsen Zonder Vakantie?

Stel je voor dat een vriend van je op weg naar school omver wordt gereden. Stel je voor dat zijn benen verbrijzeld zijn. Stel je voor dat je op 95 km woont van het dichtst bijgelegen ziekenhuis met een spoeddienst. Stel je voor dat er geen ambulance is om je zwaargewonde vriend ernaartoe te brengen. Stel je voor dat je die 95 km te voet moet afleggen, over barslechte wegen. Stel je voor dat je pas na drie dagen het ziekenhuis bereikt en men je daar zegt: “Misschien kan men de benen van je vriend redden in het ziekenhuis 150 km verderop. Wij kunnen alleen amputeren.”

Het lijkt onvoorstelbaar, maar in vele landen in Afrika is dit realiteit.
Artsen Zonder Vakantie?
Via gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen werken wij aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg in Afrika. Gezondheid is een basisrecht voor iedereen. Sterker nog: een basisvereiste om je als individu te ontwikkelen, om als volk vooruit te gaan. AZV maakt betere zorgen toegankelijk voor de vergeten zieke.
Iedere zieke heeft recht op genezing: AZV geneest en doet genezen!
Zonder vergoeding werken onze vrijwilligers samen met hun Afrikaanse collega’s. Niet willekeurig, maar binnen de hechte band die wij opbouwen met welbepaalde Afrikaanse ziekenhuizen. Zonder de lokale verantwoordelijken te vervangen, delen de AZV’ers onder moeilijke omstandigheden hun kennis en ervaring: hoe maak je mensen gezond? Geen export maar upgrading. Met het nodige materiaal - niet alleen om de lokale voorraden te sparen – maar om mee te bouwen aan een omgeving waar betere zorgen mogelijk zijn.
Tijdens hun vakantie leveren onze artsen en verplegend personeel korte zendingen naar betrouwbare partners. Partners in nood, maar geen noodhulp of rampengeneeskunde. “Long acting, short missions”: korte zendingen, steeds naar dezelfde partners, met een blijvend effect.

Met ontzettend veel enthousiasme verlenen dokters en verpleegkundigen medische hulp waar de nood het hoogst is. Zij doen dit vrijwillig en kosteloos. Ook jij kan een steentje bijdragen. Gebruik je talent om leden te winnen voor AZV!
Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen, die gedreven en communicatievaardig zijn, lef hebben, over een goede dosis doorzettingsvermogen beschikken en vooral achter de doelstellingen van Artsen Zonder Vakantie staan. Als werver informeer je mensen en motiveer je hen om AZV te steunen. Met een team van twee tot vier mensen werk je in winkelstraten en op evenementen in Vlaanderen. Je werkt zoveel mogelijk in je eigen regio.
Ben je 18 of ouder en ben je één of meerdere dagen per week beschikbaar, stel je dan nu kandidaat! Ben je geïnteresseerd, surf dan naar de site www.ddf.be en vul het sollicitatieformulier in onder ‘werken voor DDF’.
Bellen kan ook op 02 227 46 50. Doen!

70 Gewonden bij drinkfestijn in Barcelona.

Bij een massaal drinkgelag in Barcelona is het dit weekend tot zware rellen gekomen. Toen de politie het niet toegelaten drankfestijn op straat in de nacht van vrijdag op zaterdag wilde verbieden, begonnen zowat 200 jongeren en anarchistische elementen de ordediensten met stenen en flessen te bekogelen. Bijna 70 mensen raakten daarbij lichtgewond, onder hen 36 politiemannen.
Er werden meer dan 50 arrestaties verricht. Tijdens de urenlange veldslag in de straten werden vuilniscontainers in brand gestoken en uitstalramen stuk gegooid. In de universiteitsbuurt kwam het tot gelijkaardige rellen. Daar werden 16 jongeren opgepakt. In zowat 20 steden namen tienduizenden scholieren en studenten deel aan de drankfestijnen.
Daartoe werd per sms of op internet opgeroepen. Meerdere honderden jongeren moesten behandeld worden wegens buitensporig alcoholmisbruik, zo meldde de Spaanse radio. Het fenomeen van de zuipfiësta's stak zowat een maand geleden voor het eerst de kop op in Sevilla.

Docent ontslagen wegens aangebrand filmpje.

De 47-jarige Samuel Naves, professor in de criminologie aan het Grand Rapids Community College in Michigan, heeft zelf ontslag genomen na het vertonen van een choquerende video. De professor zelf wilde geen commentaar kwijt, maar volgens de studenten liet hij hen een filmpje zien waarop te zien was hoe een man seks had met een varken.
Tijdens een inleidende les over het strafrecht, bladerde Naves door de bestanden op zijn computer. De bewuste video verscheen ook op het scherm en zijn studenten smeekten hem het filmpje, dat tien seconden duurde, te laten zien. Volgens Fred vanHartesveldt, voorzitter van de faculteit, was Naves gekend om zijn bijzonder openhartige manier van lesgeven. "Hij wilde zijn studenten het echte leven leren. Hij gaf op een erg nuchtere manier les. En sommige leerlingen appreciëren dat, anderen blijkbaar niet."

Hoger onderwijs moet zich dringend herpakken.

Europa investeert te weinig in hoger onderwijs en dreigt daardoor de concurrentieslag met China en India te verliezen. Die aanklacht van een nieuw Oeso-rapport wordt niet tegengesproken door Vlaams onderwijsminister Frank Vandenbroucke (SP.A).
Het Oeso-rapport slaat spijkers met koppen. Het vergelijkt bijvoorbeeld de prestaties van 15-jarigen voor wiskunde. De spreiding van de individuele prestaties in België is breed, haast even breed als in ,,gidsland'' Finland - wat betekent dat er ook bij ons veel jong talent rondloopt. Maar ook de spreiding tussen scholen is bij ons rampzalig breed, terwijl de Finse scholen bijna allemaal gelijke kwaliteit afleveren.
Een andere vaststelling van het Oeso-rapport: de democratisering faalt. Wie uit een arm nest komt, maakt minder kans om op de universiteit te geraken. Buiten Europa speelt dat een kleinere rol.
De belangrijkste kritiek van de Oeso: Europa investeert schrikwekkend minder in hoger onderwijs in vergelijking met ,,mirakellanden'' als Zuid-Korea. België doet nauwelijks beter dan het eerder miserabele EU-gemiddelde.
http://www.oecd.org/dataoecd/43/11/36278531.pdf

Steeds meer schoolverlaters zonder diploma.

Het aantal jongeren dat zonder einddiploma het middelbaar onderwijs verlaat, is in slechts een jaar tijd van één op de tien gestegen naar een op de acht. Het is zeer de vraag of Vlaanderen de Europese norm van maximaal tien procent vroegtijdige schoolverlaters kan halen tegen 2010.
Het zijn veel meer jongens (14,9 procent) dan meisjes (9,4 procent) die afhaken zonder einddiploma, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. Samen zijn ze met 60.092 jongeren die weinig kans maken om arbeidstechnisch behoorlijk aan de bak te komen.
Uit een studie van het Hoger Instituut voor de Arbeid blijkt dat de opleiding van de ouders, de werksituatie van de vader en de moedertaal voor 50 tot 95 procent voorspellen wie zal afstuderen zonder diploma.

Parijs, ordewoord: chaos!

Le mot d'ordre: désordre! Het is ondertussen al meer dan een week dat linkse (ook wel progressief genoemde) organisaties allerhande oproepen tot chaos als ultiem antwoord op het jongerenbanenplan van de Villepin. Sedert de ontruiming, vorig weekend, van de Sorbonne is de vlam in de pan geslagen, en vooral in Parijs spelen zich taferelen af die doen denken aan de barricadenstrijd van mei '68. Dit weekend barstte de bom pas goed.
Bij rellen na de Parijse betogingen zijn zaterdagavond zeven politieagenten en twaalf betogers gewond geraakt. Er werden 103 arrestaties verricht, zo meldde de politie. In de wijk rond de Place de la Nation namen 100 tot 200 betogers het vier uur lang op tegen de ordediensten.
Het is natuurlijk nog maar de vraag of het hier om reguliere betogers ging, dan wel over het soort geteisem dat van elke betoging of manifestatie misbruik maakt om amok te schoppen.
De jongeren gooiden auto's omver, sloegen ruiten in en vernielden straatmeubilair. Ook werd een barricade in brand gestoken. Tegelijkertijd trokken in het Quartier Latin zo'n 500 studenten naar de Boulevard Saint-Michel, bij de Sorbonne. Op de Place de la Sorbonne werd een molotovcocktail naar de politie gegooid.
Een auto werd in brand gestoken, maar kon met behulp van een waterkanon snel worden geblust. Betogers trachtten een toegangshek tot de Sorbonne Universiteit omver te trekken met touwen, maar werden door de politie met waterkanonnen verdreven.
Kreten als "Bevrijd de Sorbonne", "Overal politie, nergens gerechtigheid", "Weg met de Staat, de flikken en de bazen" waren de leuzen die door de straten galmden.
Volgens de politie gingen zaterdag in heel Frankrijk een half miljoen mensen de straat op. Volgens de vakbond CGT waren dat er anderhalf miljoen. In Parijs waren tussen de 80.000 en 350.000 manifestanten op de been.
De protesten zijn gericht tegen het zogeheten Contrat Première Embauche (CPE), dat het mogelijk maakt jongeren gemakkelijker aan te nemen maar hen ook gemakkelijker te ontslaan. Daarmee wil de regering de bijzonder hoge jeugdwerkloosheid terugdringen, door de werkgevers in de gelegenheid te stellen hun risico bij de aanwerving van loopbaanstarters te verkleinen.

Aygo Erasmus!

VVS - Vlaamse Vereniging van Studenten en ESN-Brussels hebben het genoegen u uit te nodigen op de eerste dag van de studentenmobiliteit.
Het wordt een dag waarop internationale uitwisselingen, studentenmobiliteit en breeddenkendheid centraal staan. Een dag waarop het dynamische karakter van het nieuwe Europa en zijn universiteiten samenkomen om een breed en jong publiek te doen dromen over mobiliteit in al zijn aspecten en hun helpen deze droom te realiseren.

Reserveer daarom alvast 29 maart in je agenda en surf naar www.aygoerasmus om te ontdekken wat er allemaal op het programma staat. Deze dag wordt een ontdekking van de internationale sfeer in het hartje van Europa en de weg naar verdere ontplooiing voor al wie de Erasmus-spirit te pakken heeft gekregen.

Margorama.

Mieters!
Ik sta in de ijskou, in een lange rij voor een supergrave bar in Nederland. Ik ben hier omwille van het filmfestival dat hier plaatsvindt, en samen met Siel logeer ik in een supervriendelijk gastgezin. Ze lachen met ons Vlaams accent en blijven maar aardappels (of patatten?) opscheppen als we daar avondeten. Nu probeert het meisje van het gastgezin ons, samen met wat vrienden, binnen te loodsen in een bar. Vanaf 18 jaar dus.
“Dit zijn Belgen, zij hebben geen identiteitskaart bij, maar ze zijn hier op uitwisseling, mogen ze binnen?” schreeuwt een vriend van Karlijn – het meisje van het gastgezin.
“Zijn ze allemaal boven de 18?” brult de struise buitenwipper, en kijkt ons onderzoekend aan...
www.Margorama.be