Studentizine

Studentizine 131

Scheet in een fles!

Een Britse lerares eist een schadevergoeding van één miljoen pond (meer dan 1,4 miljoen euro) van haar werkgever omdat ze naar haar gevoel een jaar lang vernederingen moest ondergaan. De stoel die de lerares ter beschikking had gekregen, maakte bij de minste beweging "onbeleefde en vernederende" scheetgeluiden.
De 48-jarige Sue Storer verklaarde voor de arbeidsrechtbank dat ze zich voortdurend tegenover de kinderen en hun ouders moest verontschuldigen voor de onwelvoeglijke geluiden. Maar hoewel ze enkele keren vroeg om een geluidseffectvrij zitmeubel, weigerde de school haar een andere stoel te fourneren. Twee mannelijke directieleden kregen na een jaar wél nieuwe stoelen.
"Het was erg vernederend om op de stoel te moeten zitten," verklaarde de vrouw. "Ik vroeg enkel een stoel die geen onbeleefde scheetgeluiden maakte." De gescheiden vrouw beweert dat het geval slechts een van de voorbeelden is van de seksistische discriminatie waartegen ze kampte.
Heeft die flauwe scheet eigenlijk nooit gehoord van staand onderwijzen, of zo? Haar zaak rammelt als een natte flatulentie, en lijkt uitsluitend bedoeld om snel rijk te worden en vervolgens als de wind buitengaats te gaan verpozen. Op een tropisch strandje of zo, ergens waar een zachte zuidwester elke broekhoest discreet meevoert naar andere oorden, waar uitgemolken toeristen de exotische puurheid van de lucht komen opsnuiven.

Erasmus stagneert in Vlaanderen.

Het aantal Erasmusstudenten aan de Vlaamse universiteiten stijgt niet meer. Tot het midden van de jaren negentig had het Europese uitwisselingsprogramma ook bij ons een enorm succes. Sindsdien echter, is het aantal Vlaamse studenten dat een deel van zijn studies aan een buitenlandse universiteit doet, min of meer gelijk gebleven, zo blijkt uit gegevens van de Leuvense en Gentse universiteit.
Op Europees niveau blijft het programma echter in de lift zitten.
De Vlaamse hogescholen begonnen pas een paar jaar later met de Europese uitwisselingen, maar leveren intussen al ruim de helft van de uitgaande studenten. Ook daar zou het Erasmusprogramma echter zijn aantrekkingskracht verloren hebben en zouden de studenten liever onder de kerktoren blijven.
Studenten zouden hun studies het liefst volledig in België afwerken.
Onze bieren zijn nochtans tegenwoordig over heel Europa te vinden, mogelijk is de prijs ter plekke een remfactor? Of zijn we gewoon een volkje van eigenheimers?

Leiden krijgt een leerstoel terrorisme.

Aan de Universiteit Leiden komt een bijzondere leerstoel voor terrorisme en terrorismebestrijding. Die moet de wetenschappelijke bestudering van het onderwerp bevorderen en bijdragen aan de verhoging van de analysekwaliteit bij de diverse overheidsdiensten die met de bestrijding van terrorisme bezig zijn. Dat heeft de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) laten weten.
De aanwervingsprocedure van een hoogleraar begint binnenkort. De leerstoel, die komend academiejaar een feit is, is een gezamenlijk initiatief van de NCTb en de universiteit. De hoogleraar wordt gevestigd aan de Campus Den Haag, een vestiging van de Universiteit Leiden.
Voor de instelling van de bijzondere leerstoel is de "stichting ter bevordering van de studie inzake verschijnselen van terrorisme en contraterrorisme" opgericht. Voorzitter daarvan is prof.dr. J. Voorhoeve, oud-minister van Defensie.
Nederlandse universiteiten hebben tot nu toe weinig aandacht besteed aan terrorisme en de bestrijding daarvan. De stichting wil het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs hierover stimuleren en ook de wisselwerking tussen wetenschap en beleid bevorderen.
Dat laatste past volgens de NCTb in het streven van het Nederlands kabinet om meer kennis te vergaren over verschijnselen als radicalisering, rekrutering en terrorisme en de kwaliteit van de analyse te verbeteren.

Staand onderwijs tegen overgewicht.

Dikke kinderen zouden in de klas urenlang staande de lessen moeten volgen, dat is namelijk een goede remedie tegen overgewicht. Dat zegt de Britse expert op het gebied van zwaarlijvigheid, dr. James Levine. Uit een door hem verricht onderzoek bleek een dergelijke maatregel zeer effectief.
Dr. Levine pleit ervoor om alle scholieren staande les te geven. Dat zou voorkomen dat ze dik worden. Een zogenaamd antivetkamp in Groot-Brittannië past de methode Levine al toe. In plaats van stoelen en banken werken studenten aan hoge tafels waarop weliswaar geleund kan worden, maar waarbij zitten niet mogelijk is. Er wordt zeker vijf uur per dag op deze wijze les gegeven.

Terug naar het begin van de vorige eeuw dus, toen klerken en andere kantoorslaven hun bedrijvigheden ontwikkelden aan "pupiters", hoge schuine schrijftafels, waar je enkel staande je ding kon doen, en dat beduidend langer dan de huidige arbeidsuren. Spataderen, bolle rug en ander ongemak was het deel van de "employés".
Pas na de opmars van de kantoormachines (schrijfmachine, telmachine, telefoon) werd het domweg praktischer om zittend achter een bureau te werken.

Even een bedenking; toevalligerwijs behoren tot onze kennissenkring nogal wat mensen die wel meer (zware) fysieke inspanning doen dan vijf uur per dag rechtstaan. Dat verhindert een respectabel percentage onder hen echter niet een uiterst gezellig embonpoint te ontwikkelen...Hallo, Dr. Levine???

Britse leraren hebben hun neus vol van Axe!

Britse leraren zijn het 'Axe-effect' grondig beu. Door het gebruik van dit merk deodorant denken tienerjongens dat ze -zoals dat in de televisiespotjes wordt voorgesteld- onweerstaanbaar worden voor meisjes. De walm van deodorant is in sommige klassen dan ook niet meer te harden. Soms is lesgeven alleen mogelijk nadat de ramen zijn geopend. Een woordvoerder van Unilever, die de deo's maakt, noemde de ontwikkeling op Britse scholen 'fascinerend'.
Het succes van de deodorant (de ontgeurder), die in Groot-Brittannië Lynx heet, is vooral het gevolg van een reclame met Hollywoodster Ben Affleck die met een telapparaatje bijhoudt hoeveel vrouwen voor hem vallen.
Hij wordt vervolgens overtroffen door een slungelige tiener die de deo gebruikt en een veel hogere score heeft.
De voorzitter van de NUT, de Britse docentenvereniging, verklaarde dat de enorme lucht van deodorant in de klassen ook weleens schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Maar hij voegde eraan toe dat 'een van de vreugdes van dit vak het meebeleven van hobby's van tieners' is.
Je schrikt er eigenlijk toch altijd weer behoorlijk van als je merkt hoeveel kwieten dit soort advertentienonsens als evangelie interpreteren.
Om dit soort advertenties zo letterlijk te nemen moet er toch bij een liposuctie ook een deel van het hersenweefsel weggeslurpt zijn?

Wall-mart-marathon als afstudeerproject.

Terwijl Amerikaanse studenten tijdens de "spring break" traditioneel naar zonovergoten stranden of goedkope Europese steden trekken, om daar de beest uit te hangen, had Skyler Bartels een ander idee. De 20-jarige student journalistiek uit Des Moines, Iowa, trok naar de plaatselijke Wal-Mart. Daar wou hij een week lang vertoeven, kwestie van uithoudingstest. Walker dacht die ervaring ook te gieten in een artikel voor zijn eindwerk. Zijn begeleider op de universiteit vond het een goed idee.
41 uur lang hing Bartels vervolgens rond in de Wal-Mart in Windsor Heights, die 24 uur op 24 open is. Hij bestudeerde er de klanten, las tijdschriften, bekeek films op de DVD-display en speelde videogames. Voor zijn eten kon Bartels terecht in de broodjesbar Subway, die in de supermarkt gevestigd is. Alleen slapen was moeilijk. Met dutjes op het toilet of in tuinstoelen moest hij zich tevreden stellen. Pas naar het einde van zijn verblijf toe merkten andere winkelgangers en het Wal-Martpersoneel hem op.
Toen hij uiteindelijk begon te hallucineren, besloot Bartels een einde aan zijn avontuur te maken. Hij beschouwde het project als een flop, tot de media lucht kreeg van zijn ervaring. Bartels mocht overal zijn verhaal gaan vertellen en werd gecontacteerd door een uitgever om een boek te maken, maar zelfs door New Line Cinema, dat aan een film dacht over het concept.
Wat Bartels tot het besluit deed komen dat zijn uitstapje helemaal geen flop was."Ik ben ongelofelijk blij met de aandacht van de media", zegt hij. "Het zou dom zijn die niet met open armen te ontvangen." Volgens Kevin Thornton, woordvoerder van Wal-Mart, overtrad Bartels geen enkele wet. "We waren ons niet bewust van zijn aanwezigheid. Zelfs indien we dat wel waren, konden we er niet tegen optreden. Al zijn we natuurlijk wel een supermarkt en geen hotel."

Zoiets krijg je dan binnen, en dan denk je: "dit is te gek voor woorden, een of andere mafketel heeft ons allemaal bij de bok geparkeerd". Dus even nalopen en controleren, en dan blijkt het nog te kloppen ook!
Als je dus dacht dat je dissertatie over "de invloed van de maanstanden op het driftleven van de Patagonische bedwants in eenzame opsluiting" misschien een beetje onwetenschappelijk zou kunnen schijnen, weet dan alvast dat er blijkbaar nog gekkere onderwerpen aanvaard worden!

Kindsoldaten...

"Toen ik dertien was, sloot ik mij aan bij de studentenbeweging. Ik droomde van verandering, zodat kinderen nooit meer honger zouden hebben. Wat later rolde ik in de gewapende strijd. Ik had de onervarenheid en de angst van een klein kind. Algauw werd ik met mijn neus op de harde realiteit gedrukt. Ik ontdekte dat meisjes in het leger verplicht dienst deden als seksslaaf, om het leed van de soldaten te verzachten! Vertel me eens, wie zal ons leed nu verzachten?"
-- Eva, kindsoldaat, Honduras --

Op dit moment zijn er wereldwijd minstens 300 000 kinderen onder de 18 jaar actief in een of ander gewapend conflict verwikkeld. Hoewel de meerderheid van de kindsoldaten tussen de 15 en de 18 jaar oud is, begint men vaak al met de rekrutering van kinderen vanaf 10 jaar en soms veel jonger. Deze kinderen vechten zowel voor regeringstroepen als voor gewapende verzetsbewegingen. Naast deze 300 000 kinderen die actief meestrijden in gewapende conflicten, zijn er nog eens honderdduizenden kinderen die gerekruteerd worden voor verschillende doeleinden. In meer dan 85 landen worden kinderen gebruikt als soldaten, boodschappers, klusjesmannen, spionnen, (seks)slaven. Heel wat kinderen worden ontvoerd uit hun dorp en worden gedwongen zich aan te sluiten bij een gewapende (verzets)beweging. Zowel jongens als meisjes worden gerekruteerd en ingezet bij gewapende conflicten. Meisjes lopen vaker het risico als seksslavin te dienen voor één, soms voor meerdere, ‘hogeren’ in de militaire beweging. Meisjes lopen bovendien een verhoogd risico op HIV/Aids. Er zijn sterke geruchten dat verkrachtingen op grote schaal gebeuren om het virus zo ruim mogelijk te verspreiden en als een oorlogswapen te gebruiken.
Amnesty International vraagt en krijgt géén geld van nationale overheden. Voor haar inkomen is de organisatie voornamelijk afhankelijk van giften en contributies van leden en donateurs. Ook jij kan een steentje bijdragen. Gebruik je talent om donateurs te winnen voor Amnesty International!
Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen, die gedreven en communicatievaardig zijn, lef hebben, over een goede dosis doorzettingsvermogen beschikken en vooral achter de doelstellingen van Amnesty International staan.
Als werver informeer je mensen en motiveer je hen om Amnesty te steunen. Met een team van twee tot vier mensen werk je in winkelstraten en op evenementen in Vlaanderen. Je werkt zoveel mogelijk in je eigen regio. Ben je 18 of ouder en ben je één of meerdere dagen per week beschikbaar, stel je dan nu kandidaat!
Ben je geïnteresseerd, surf dan naar de site www.ddf.be en vul het sollicitatieformulier in onder ‘werken voor DDF’. Vergeet niet je telefoonnummer in te vullen en te vermelden dat je voor Amnesty International wilt werken.

Kranten in de klas blijft een klapper!

"Kranten in de Klas", het educatief project van de Vlaamse Dagbladpers, is voor de derde keer op rij een groot succes. Op 26 februari, 47 dagen na de start, werd de bestelperiode voortijdig afgesloten. Meer dan 5.500 leerkrachten hebben bijna 1 miljoen kranten voor meer dan 100.000 leerlingen besteld.
De editie 2006 van "Kranten in de Klas" (KiK), dat gesteund wordt door Vlaams minister van Media Geert Bourgeois en Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke, startte op 12 januari. Meer dan 5.500 leerkrachten hebben bijna 1 miljoen kranten en 80.000 werkkranten voor meer dan 100.000 leerlingen besteld. Dat betekent dat ook dit schooljaar 1 op 5 van alle leerlingen in het secundair onderwijs met alle Vlaamse kranten kennismaken, zegt de Vlaamse Dagbladpers.
Vooral het secundair onderwijs doet mee aan KiK: 88 pct van de deelnemende leerlingen zit in het secundair en 8,5 pct in het lager onderwijs. Ook in het volwassenenonderwijs bestaat er interesse (3,5 pct).
Van alle leerlingen in de tweede en derde graad beroepsonderwijs neemt meer dan 20 pct deel aan de actie. In het algemeen secundair is dat 25 pct. In het technisch secundair neemt 26 pct deel en in het deeltijds beroepsonderwijs loopt dat percentage op tot 54 pct.
Met het project KiK hoopt de Vlaamse Dagbladpers de ontlezing in het algemeen en de krantenontlezing in het bijzonder tegen te gaan en bij te dragen tot de vorming van goed geïnformeerde en kritische krantenlezers en burgers. Daarom worden alle Vlaamse krantentitels gratis aangeboden, samen met didactisch materiaal. De opdrachten in deze werkkrant sluiten nauw aan bij de leerplannen en worden opgesteld door een team van leerkrachten en vrijwilligers.
Gezien het grote succes wordt de actie ook volgend jaar voortgezet en uitgebreid, onder meer naar het lager onderwijs.

Berlijnse school vraagt zelf sluiting wegens geweld.

Onderwijzers van een Hauptschule in Berlijn - qua niveau vergelijkbaar met het beroepsonderwijs bij ons - willen dat hun school gesloten wordt. Volgens het schoolteam is de situatie op de school onhoudbaar door het gewelddadig gedrag van de leerlingen. Het zou er vrijwel onmogelijk zijn om nog enigszins normaal les te geven. In een noodkreet in een lokale krant pleitten zij voor een andere vorm van onderwijs.
De school wordt voor 83% bevolkt door allochtone leerlingen. De betrokken onderwijsinstelling staat in de wijk Neukölln, die door het hoge aandeel buitenlanders al jaren als problematisch wordt beschouwd. Een voormalig lerares stelt zelfs dat ze het gevoel had dat op de school criminelen en terroristen werden grootgebracht.
Stadsbestuurders die verantwoordelijk zijn voor de post Onderwijs zien een sluiting echter niet zitten. Volgens hen mag geen scholier en geen school worden opgegeven. Als noodmaatregel komt er nu permanente politiecontrole.
Leuk schooltje zo te horen!

Spijbellessen....

De Duitse politie heeft op bijzondere wijze een 15-jarige spijbelaarster betrapt. Een buurman van het meisje had een man door het raam zien klimmen en belde de politie omdat hij dacht dat het een inbreker was.
De politie rukte uit en kreeg van de moeder van het meisje te horen dat haar dochter op school was. De agenten gingen daarop op onderzoek uit in het huis, maar troffen in een slaapkamer in plaats van een inbreker de dochter des huizes en haar vriend aan, samen in haar bed.
"Ze zat niet in de schoolboeken, ze lag in bed met haar vriendje en was iets heel anders aan het leren", aldus de politie.

Toffe vrienden!

Exit, het jongerenmagazine van ATV, is op zoek naar toffe vrienden! Iedereen die zijn vriend of vriendin eens in de spotlights wilt zetten, krijgt daar nu een prachtige kans toe.
Heb jij een toffe vriend of vriendin, laat het weten aan Exit, en wie weet gaat ie binnenkort mee op stap voor een knallende televisiereportage. Bovendien worden deze toffe mensen ook nog eens in het nieuw gestoken door Jack & Jones en Only.
Iedereen die zijn of haar beste vriend eens wil verrassen kan hem/haar nog inschrijven tot 21 april op www.exittv.be. De toffe kandidaten worden online geplaatst op www.exittv.be, waar iedereen een babbel met hen kan doen om ze beter te leren kennen.
Na een selectie kunnen de kijkers van Exit hun stem uitbrengen op de ‘tofste vriend’. Met een beetje geluk is jouw beste vriend meteen ook de tofste vriend van Antwerpen.
Exit is het party-music-lifestyle programma van ATV, iedere woensdag op www.exittv.be en ATV.

Scholen bedrogen voor het "goede doel".

Als je school wordt aangesproken door iemand van de KinderkankerLIGA, die een (duur) speelgoedpakket aanbiedt, dan is het oppassen geblazen: volgens het bijna gelijknamige KinderkankerFONDS van het UZ Gent komt het geld van deze speelgoedpakketten niet terecht bij patiëntjes met kanker.
In het Belgisch Staatsblad staat zwart op wit dat die vzw eigenlijk ontbonden is. Een actie ten voordele van vzw Kinderkankerfonds herken je aan het logo en de aankondiging van de actie op hun website. Deur-aan-deur- en televerkoop organiseert de vereniging niet. Toch nog twijfels over een actie? Check dan even via catharina.waelput@kinderkankerfonds.be.
http://www.kinderkankerfonds.be/noframes/000025.htm

Hogere studies verkleinen loonkloof voor vrouwen niet.

Het gemiddelde bruto maandloon van vrouwen ligt in België een kwart lager dan dat van mannen. Met andere woorden: in vergelijking met mannen werken vrouwen de eerste drie maanden van het jaar gratis.
Die loonkloof bestaat al jaren en wordt nauwelijks kleiner. Opmerkelijk is dat de loonkloof groter wordt naarmate het opleidingsniveau toeneemt. Uit cijfers van het Hoger Instituut voor de Arbeid die De Standaard vorige week publiceerde, blijkt dat hoogopgeleide mannen gemiddeld 23,9 pct meer verdienen dan laagopgeleide mannen. Bij vrouwen is dat verschil amper 17,5 pct.
Anders gesteld: laag- en middenopgeleide vrouwen verdienen gemiddeld 16 pct (bruto uurloon) minder dan mannen met een vergelijkbare scholing. Maar het loonverschil tussen hoogopgeleide vrouwen en mannen loopt op tot 20,3 pct.

Margorama

Shopaholic
Ik heb pas een boek gelezen over éne Rebecca Bloomwood - verslaafd aan shoppen. Voor Nederlands moesten we een langlopende (geeuw) taak maken - de opdracht bestond onder andere uit 'het herschrijven van een bladzijde vanuit een ander perspecief'.
Eigenlijk niet echt boeiend voor de niet-lezers van deze machtige chick-lits (voor, door en over vrouwen geschreven boeken! *blij* ) maar omdat ik van mezelf vind dat ik erin geslaagd ben dit toch machtig te herschrijven, ziehier p 246 vanuit het perspectief van Suze! (de beste vriendin van het hoofdpersonage)
- Dankuwel Sarah om het boek te mogen lenen! :) -
“Oké,” zegt ze, terwijl ze zenuwachtig met haar vingers speelt. “Oké, ik doe het wel. Ik zal... ik zal haar bellen...
Lees verder op www.Margorama.be