Studentizine

Studentizine 133

Luchtbal maakt zich op voor tweede kampioenenfeest.

Enkele weken nadat KV Luchtbalboys hun definitieve leiderspositie in hun reeks weet te vieren, houdt men zich tussen de torenblokken aan Antwerpen-Noord alweer klaar voor een nieuwe voetbalfestiviteit.
De Luchtbal is namelijk al menige jaren ook thuishaven van de StudentsLeague – hét StudentenVeldVoetbal – en dat kampioenschap nadert ook zijn ontknoping. Wat ooit op een bierviltje in een studentencafé ontstond om aan de heersende studentencultuur een sportieve meerwaarde te bieden, is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker en een prestigetornooi. Intussen werken van de dertig startende studentenclubs, alleen nog de ‘allerbesten’ hun laatste wedstrijden af tijdens de eindronde; want op 1 mei wordt definitief uitgemaakt wie zich dit seizoen tot “(studenten-)Club van ‘t Stad” mag kronen. De finale wordt inmiddels de 275-ste StudentsLeague-match …

StudentsLeague finale-programma – maandag 1 mei 2006 – (feest van de arbeid) – Luchtbalboys:
19:15 – 19:30 ceremoniën - clubliederen
19:30 – 20:15 eerste helft
20:15 – 20:30 pauze met cheerleaders en fanfare
20:30 – 21:15 tweede helft
21:15 – 21:30 huldiging van finalisten en fair-play
21:30 – __:__ after-party met DJ Dennis en gratis vaten

De finale zal gespeeld worden tussen de studentenclubs Vulcanis en Eligia. Gaan de ingenieurs van HA aan de haal met de oppergaai of slepen de economisten van KdG de trofee mee naar hun kroeg...
Tijdens de pauze wordt er voor een primeur gezorgd. U zult getuige zijn van het eerste optreden van de heropgerichte Antwerpse Studenten Fanfare die gezwind huppelend rond het veld hun eerste tonen ter ore komen brengen. Op het veld zelf zorgen cheerleaders voor wat verstrooiing om de adrenaline even te temperen, (andere zaken evenwel aan te zwengelen). De volledige wedstrijd wordt ook voor het eerst met een videocamera vanuit een hoogtewerker integraal opgenomen. Bijgevolg zullen de finale-clubs qua getalsterkte maar ook qua kleur en geluid niet voor elkaar willen onderdoen en zullen ze beiden alle troepen verzamelen blazen. Na de huldiging steekt DJ Dennis de kantine in lichtelaaie tijdens de after-party waar de studentenmunteenheid Biero even opnieuw de markt bepaalt met alweer … gratis vaten ...
Wil je er meer over te weten komen: http://www.studentsleague.be & http://www.studentsportweb.be.

Hoe word ik een zoetgevooisd cantusganger?

Zingen kan je leren, studentenliederen kan je aanleren, een toffe en gezellige cantus op poten zetten en in de hand houden is beduidend minder moeilijk dan het lijkt!
Die stellingen verdedigen de melomanen van het Antwerpse Cantorenconvent nu al gedurende enkele jaren op de cantorenconventen in de Antwerpse Wagetol, maar ook op verplaatsing in de andere studentensteden.
Op maandag 8 mei aanstaande is het weer zover: er is een nieuwe Cantemus samengesteld, er staan weer"oude nieuwe liederen" op het programma, en een aantal hardnekkige fouten wachten erop om weer bijgespijkerd te worden. Bovendien zijn de conventleden weerom beschikbaar voor vragen en antwoorden.
Maar er is meer!
Bij deze gelegenheid wordt ook de finale betwist van de eerste studentenliederenwedstrijd van wat hopelijk een heel mooie lange reeks gaat worden. Wij willen het studentenleven opnieuw nieuwe liederen schenken, zowel tekstvarianten op bestaande melodieën als nieuwe composities!
De ellendelingen van het Cantorenconvent zijn uiteraard uiterst geprikkeld hun vernietigende oordeel (of hun gereserveerde adoratie) uit te storten over de voorgelegde meesterwerken, maar ook het publiek heeft een stem in het kapittel.
Welke club mag zich bezatten aan het vat der glorie?
Welke tekstdichters moeten hun kater verzuipen en een schitterende terugkeer bij de volgende editie bekonkelen?
Cantorenconvent (voor iedereen die graag studentenliederen zingt) en finale van de Antwerpse manche van de studentenliederenwedstrijd: maandag 8 mei aanstaande in de Wagetol aan de Antwerpse stadswaag. Aanvang 20.00 uur, belachelijk voordelig!

Spijbelen de oorlog verklaard!

De federale regering en de regeringen van de deelstaten zijn het vorige week eens geraakt over de uitvoering van een pakket maatregelen dat als antwoord moet dienen op de stille mars. De regeringen gaan samen onder meer de strijd aanbinden tegen spijbelende leerlingen en steaming op school.
De federale regering maakte eerder op de dag al een rist initiatieven bekend. Volgens premier Verhofstadt betoonden de deelstaten tijdens een ontmoeting een "enorme bereidheid" om het actieplan mee uit te voeren.
De regeringen bespraken vooral de uitvoering van het nieuwe jeugdrecht en zijn van plan samen acties te ondernemen tegen spijbelen en geweld op school. Er wordt voor beide een gezamenlijke werkgroep opgericht die moet nagaan op welke manier de strijd kan worden aangebonden tegen de fenomenen.
Binnen drie weken -op 23 mei- komen alle betrokkenen opnieuw samen om te bekijken hoever het staat met de uitwerking van de maatregelen. Vlaams minister-president Yves Leterme benadrukte dat de Vlaamse regering niet heeft gewacht om reeds concrete maatregelen te nemen.

Kinepolis Student Film Quiz.

Ben je je volop aan het voorbereiden voor de eindexamens? Test dan nu alvast je stressbestendigheid en filmkennis en doe mee aan de exclusieve filmquiz op donderdag 4 mei in je Kinepolis-complex.
Programma
18u30: ONTHAAL & FILMQUIZ
Gratis popcorn en frisdrank voor alle deelnemers van de quiz... en een toffe verrassing voor iedereen. Grote filmquiz gepresenteerd door Tiany, Sandrine, Jerko, Evi en Lotte, bekende gezichten van KANAALTWEE.
20u00: AVANT-PREMIERE: HOODWINKED
Na de quiz volgt een exclusieve avant-première van ‘Hoodwinked’, een verrassende en komische animatiefilm vol knipogen naar het sprookje van Roodkapje, met de stem van Glenn Close.
21u30: PRIJSUITREIKING & DRINK
Resultaten van de filmquiz met
- 1ste prijs: 8 ééndagstickets met toegang tot het Disneyland® Park en het Walt Disney Studios® Park
- 2de prijs: DVD box bestaande uit 15 topfilms met o.a. 'The Constant Gardener'
- 3de prijs: 2 ‘100 Days Cards’, goed voor 20 filmtickets Coca-Cola zal achteraf de dorstigen laven.
Stel nu je eigen team samen van minimum 3 en maximum 8 personen en mail je teamgegevens asap door naar student@kinepolis.com
Voor slechts 7 EUR* kan je erbij zijn !
* op vertoon van je Kinepolis Student Card 2005-2006 – Normaal tarief = 8 EUR Meer info : www.kinepolis.com/index.cfm?KSID=23&PageID=639&eventid=4179

Gewipt wegens wip!

Je zou het een kunst kunnen noemen: iemand anders laten opdraaien voor je daden. Zo werden in het Amerikaanse Lexington Three twee trainers ontslagen omdat enkele studenten seks hadden op de bus waar zij toezicht hielden. Volgens de gouverneur deden de trainers hun werk niet goed: "Ze hielden overduidelijk geen toezicht, anders hadden ze ingegrepen bij de gebeurtenissen."
Het incident vond plaats afgelopen maart bij een uitstap naar Summerville. Er zouden minstens vier volwassenen op de bus aanwezig geweest zijn. De gebeurtenis kwam aan het licht toen studenten naar de schooldirectie stapten om de twee studenten aan te geven. Het gaat om twee minderjarigen uit het eerste en tweede middelbaar. Nadat hun seksuele avontuur bekend raakte, werden ze geschorst tot aan het volgende schooljaar.
De politie wilde de namen niet vrijgeven, maar een trainer stapte zelf naar de pers. Joe Barr, 54, is al twintig jaar coach. Hij zegt dat een goede supervisie altijd een prioriteit is geweest voor hem en dat de studenten wel nauwlettend in het oog werden gehouden. "Ze zijn veel te overhaast te werk gegaan. Ik heb twintig jaar hard gewerkt om het team uit te bouwen tot wat het nu is. Ik had nooit gedacht dat ze me gingen ontslaan," zegt Barr verslagen. Ook de ouders en leerlingen zijn aangeslagen door het nieuws. De moeder van een atlete vertelt hoe haar dochter niet terug naar de trainingen wil gaan.
Barr concentreert zich nu op zijn fulltime job als verpleger in een gedragscentrum in West Colombia. Daar houdt hij toezicht op adolescenten. Maar hij blijft strijdlustig: "Ik ga uitzoeken wat mijn legale opties zijn." De andere coach wilde niet reageren. Hij blijft wel een leraar in de lagere school. Daar zou zijn job alvast niet op de wip staan.

Zin in een boeiende, waardevolle en leuke vakantiejob?

Schrijf je dan snel in voor onze jobstudentendag!
DDF (Direct Dialogue Fundraising) organiseert fondsenwerving voor NGO’s. Heb jij ook zin om je tijdens de zomervakantie in te zetten voor Oxfam-Solidariteit, Artsen Zonder Vakantie, Amnesty International, 11.11.11. of WWF dan ben je bij ons aan het goede adres.
Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen, die gedreven en communicatievaardig zijn, lef hebben, over een goede dosis doorzettingsvermogen beschikken, een stralende glimlach bezitten, bestand zijn tegen hittegolven en plensbuien en achter de doelstellingen van één van onze NGO’s staan.
Als werver informeer je mensen en motiveer je hen om de organisatie van je voorkeur financieel te steunen. Met een team van twee tot vier mensen werk je in winkelstraten en op evenementen in Vlaanderen, of ga je van deur tot deur. Je werkt zoveel mogelijk in je eigen regio.
Ben je 18 of ouder en ben je tijdens de zomervakantie beschikbaar, stel je dan nu kandidaat!
Op zaterdag 13 mei 2006 organiseren we een Jobstudentendag te Brussel. Je kan op deze dag een korte presentatie bijwonen, waarbij er uitleg wordt gegeven over de verschillende projecten en over het werk als werver. Je kan kiezen of je naar de presentatie in de voormiddag (11u) of in de namiddag (14u) komt. Wij zorgen voor een natje en een droogje.
Na deze presentatie kies je het project dat het beste bij je past, en kan je je, indien gewenst, inschrijven voor een sollicitatie (op de dag zelf, of eventueel op een andere dag). Als je op de dag zelf wil solliciteren, zorg dan dat je zeker je identiteitskaart, sis-kaart en bankkaart meebrengt.

Misschien ga je op zaterdag 13 mei wel met een leuke vakantiejob naar huis!
Ben je geïnteresseerd, stuur dan als de bliksem een mailtje naar Hilde@ddf.be . Vergeet niet duidelijk je naam te vermelden en door te geven of je naar de presentatie in de voormiddag of in de namiddag wil komen. Als je inschrijving goed is ontvangen, krijg je van ons een routebeschrijving.
Op onze website (www.ddf.be) vind je meer informatie en kan je doorklikken naar de websites van de verschillende NGO’s. Indien je niet naar de jobstudentendag kan komen, kan je online solliciteren via de website (vacatures wervers). Wij contacteren je dan zo snel mogelijk om een sollicitatiegesprek vast te leggen.
Aarzel niet en schrijf je in voor maandag 8 mei 2006.
Tot dan!
De DDF-ploeg

Mind the bunny!

Studentes aan de Baylor-universiteit in het Texaanse Waco mogen tuchtmaatregelen verwachten als ze ingaan op een aanbod van het herenblad Playboy. Playboy-fotografen kwamen onlangs naar een groot atletiektoernooi afgezakt waaraan onder meer studentes van Baylor deelnamen. Playboy plant namelijk een naaktreportage met studentes van verschillende universiteiten uit de streek, en doet daarom een "vergelijkend warenonderzoek".
Om de tuchtmaatregel kracht bij te zetten, stuurde de directie van Baylor al een waarschuwingsmail naar alle studentes. "Playboy is volledig in strijd met onze waarden en normen. Een samenwerking met het blad aangaan, is een zware overtreding van onze gedragscode", staat er in de e-mail te lezen.
Indien studentes toch zouden ingaan op een eventueel aanbod, hangt er hen een -al dan niet permanente- schorsing boven het hoofd. De naar eigen zeggen grootste doopsgezinde universiteit ter wereld is nog steeds erg conservatief van aard. Dansen is op Baylor pas sinds tien jaar toegelaten.

Studenten hogeschool en universiteit, haal GOUD met je popthesis !

Poppunt maakt je studentenleven dit jaar aangenamer. Voor de eerste keer schotelen we je de popthesisprijs voor. Het is een concept waaraan alle Vlaamse hogeschool- en universiteitsstudenten kunnen deelnemen die een thesis schrijven of reeds geschreven hebben, gerelateerd aan de popmuziekcultuur. Het is het ideale moment om zelf je steentje bij te dragen aan ons muzieklandschap en de toekomst ervan. Dus: ben je nog volop aan het schrijven aan je thesis of heb je vorig jaar je thesis al geschreven, heeft deze iets te maken met popmuziek en/of de popmuziekwereld? Lees dan lustig verder.
Het onderwerp van je thesis kan dus alle kanten op. Alle mogelijkheden staan daarbij open, als het maar iets te maken heeft met popmuziek en/of de popmuziekcultuur. Dit kan gaan van de geschiedenis van het kunstenaarsstatuut tot gitaarkleuren in de death metal. Van de harmonieën van ABBA tot het muzikaal therapeutische effect van Metallica op mensen met een geheugenstoornis. Van slow tot rap, van dance tot jazz, van hardcore metal tot deephouse. Van itunes to underground vinyllabels. Kortom, alles kan.
Dit jaar kan je aan de hand van je thesis maar liefst 500 euro cash binnenhalen. Je schrijft je gratis en voor niks in, je mailt je thesis ten laatste vóór 20 september naar ons door en that’s it. De rest van het werk wordt door ons gedaan. We selecteerden een onafhankelijke professionele jury die alle inzendingen zorgvuldig zal nalezen en uiteindelijk de beste er zal uithalen. In de jury zetelen o.a. Gert Keunen (Briskey, Rockacademie Tilburg), Sasha Vanderspeeten (De Standaard, FM Brussel), Marc Steens (Clubcircuit).
De bekendmaking en prijsuitreiking gaan door op de muzikantendag, 25 november in de AB van Brussel!
Wedstrijdreglement en inschrijvingsformulier te vinden op www.poppunt.be

Gentse betoging was een succes!

De betoging van vorige week in Gent, tegen de financieringsplannen van Frank Vandenbroucke en voor meer geld voor hoger onderwijs, was een groot succes. VVS, de Vlaamse vereniging van studenten, bracht samen met de plaatselijke studentenraden en organisaties, en het gemeenschappelijke vakbondsfront, meer dan 10.000 betogers op de been voor een eerlijkere financiering van het hoger onderwijs.
Naast personeel en studenten van de Gentse instellingen hoger onderwijs, namen belangrijke delegaties uit de West-Vlaamse instellingen deel. Verder stapten symbolische delegaties van personeel en studenten uit Brussel, Antwerpen... mee op in deze laatste regionale betoging van het academiejaar. Personeel en studenten kwamen op straat met volgende eisen:
- Een transparant hoger onderwijsbeleid en politieke duidelijkheid over het hoger onderwijslandschap
- Meer geld voor (hoger) onderwijs, en voor de structureel onder gefinancierde instellingen
- Neen aan het voorliggende outputmodel dat kwaliteitsbedreigend en asociaal is
- Financiering naar behoeften en meer middelen voor studenten met specifieke onderwijsbehoeften
- Geen hogere inschrijvingsgelden voor aanvullende opleidingen, bissers en trissers
- Meer geld voor onderzoek, maar niet ten koste van onderwijs.

Allemaal bollebozen!

Het Lucerna College in Antwerpen organiseert op 5 en 6 mei 2006 haar derde editie van de Wetenschapsbeurs. Het doel is om jongeren meer affiniteit te geven met het begip "wetenschap" en de stempel "wetenschap is saai" te doorbreken.
Tijdens deze Wetenschapsbeurs wordt de hal van het Lucerna College omgetoverd in een heus labo. Alle leerlingen zetten hun beste beentje voor om de bezoekers onder de indruk te brengen met fraaie proefnemingen, ingewikkelde formules en geurige experimenten. De kers op de taart is ongetwijfeld 'Ecostad', een maquette van een stad die volledig op windenergie draait. De leerlingen hebben hier, samen met hun leerkrachten, gedurende weken hun hart en ziel in gestoken.
Zowel onze leerlingen als de bezoekers maken, dankzij de Wetenschapsbeurs, op een heel praktische en eenvoudige manier kennis met wetenschap. De Wetenschapsbeurs is anderzijds ook een manier om onze school beter te leren kennen, en fungeert aldus als een 'opendeurdag'.
Uiteraard zullen de ouders en familieleden van onze leerlingen van de partij zijn, maar ook leerlingen en directies van andere scholen worden op dit evenement uitgenodigd. Daarnaast worden de vertegenwoordigers uit de allochtone, Antwerpse en Vlaamse gemeenschappen hartelijk ontvangen.
De Wetenschapsbeurs is open van 08:30 tem 16:00 u op vrijdag 5 en zaterdag 6 mei 2006. Ze gaat door op de eerste verdieping van onze school: het Lucerna College, Stuivenbergplein 7, 2060 Antwerpen.

Lucerna College werd in 2003 door de Turkse gemeenschap opgericht met als doel jongeren van allochtone origine meer onderwijskansen te geven. Al te vaak kampen allochtone jongeren met een taalachterstand waardoor ze een leerachterstand oplopen. Deze jongeren komen dikwijls onterecht in het BSO en BUSO terecht. Lucerna College biedt ASO- en TSO-richtingen aan waarbij de aandacht wordt gericht op intensieve taallessen in kleine klassen. De leerkrachten evalueren de geboekte vooruitgangen twee keer per maand tijdens individuele klassenraden. Het is de bedoeling op termijn alle graden van het secundair onderwijs aan te bieden, alsook een eventueel voorbereidend jaar op de hogeschool en universiteit. De financiering van Lucerna College gebeurt hoofdzakelijk door middel van de officiële subsidies van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, departement Onderwijs en via sponsorgelden. Het lerarenkorps is een uitstekende balans tussen leerkrachten van autochtone en allochtone origine. De vier campussen herbergen in totaal een 250-tal leerlingen. Meer informatie staat op www.lucernacollege.be.

Kult op kot!

Dinsdag 2 mei organiseert de werkgroep cultuur van het Antwerpse studentenoverleg Kult op Kot.
Op 10 plekken in de binnenstad (koten maar ook andere locaties) kunnen studenten binnenlopen voor een snuifje (jeugd)cultuur.
Zo kan je gaan luisteren naar verhalen van Johan Petit en poëzie gebracht door een student. Op een andere plek wordt een kot heringericht met grafitti, opgeluisterd door enkele dj's. Daarnaast staan ook een film, Squeezable Future, beatbox, een akoestisch optreden van Pascal Deweze (Sukilove), folkdans, erotisch koken, beeldende kunst, een relaxsessie, ... op het menu.
Tenslotte kan je ook de favoriete muziek van Schepen Voorhamme (en een mystery guest!) ontdekken! Op de flyer kan je zien welk kot wat te bieden heeft...
Kult op kot gaat door van 19 tot 22 uur. Daarna geeft Kassa 4 een gratis vat!
Meer info op http://student.antwerpen.be

Studente opgelicht door waarzegsters.

Een oliekoekendomme Russische studente is 4,48 miljoen Russische roebels (135.000 euro) kwijtgeraakt aan twee waarzegsters. De twee vrouwen maakten de studente wijs dat er een verschrikkelijke vloek op haar rustte. Ze konden hem ongedaan maken, in ruil voor "enige pecunia". De studente betaalde 120.000 euro en de rest in juwelen. De vloek verdween samen met de waarzegsters, en -uiteraard- de poen. De studente in kwestie had duidelijk meer centjes ter beschikking dan kritisch verstand, en is nu in elk geval verlost van een meer dan ferme moot kontanten. Waarschijnlijk is ze nu ook wel iets slimmer geworden, want ze diende klacht in tegen het tweetal.
Het slachtoffer studeert aan het elite-Staatsinstituut voor Internationale zaken. Vele Russen zijn naar verluidt bijzonder bijgelovig en spenderen elk jaar belangrijke bedragen aan alternatieve medicijnen en genezers. De Russische politie is nu op zoek naar de twee vrouwen. Dat ze maar oppassen, of ze worden nog vervloekt!

Studentenclubs voeren drugtest in.

In Groningen voeren de twee grootste studentenclubs, Vindicat Atque Polit en Albertus Magnus, een drugstest in. Daarmee willen ze het harddrugsgebruik binnen de clubs aanpakken en voorkomen. Bij de meeste studentenclubs wordt niet op een lijntje gekeken. De Groningse Universiteitskrant pakte met het nieuws uit, wat bevestigd werd door vice-voorzitter J. Kreule van Albertus. De test wordt pas ingezet bij verdenking van drugsgebruik. De leden zijn verplicht mee te werken aan de test.
Dankzij interne rechtssystemen kunnen de verenigingen het gebruik van harddrugs verbieden. Bij Albertus volgt bij overtreding schrapping, bij Vindicat een schorsing van maximaal drie maanden. De ledenvergadering van Vindicat moet het gebruik van de test wel nog officieel goedkeuren. Vice-voorzitter Kreule hoopt dat het invoeren van de drugstest vooral preventief zal werken. "We hebben nog nooit iemand hoeven te schrappen, maar het zou naïef zijn om te denken dat cokegebruik niet voorkomt bij ons. We hopen dat van de test een afschrikwekkende werking uitgaat. Iedereen is er nu van op de hoogte dat wij harddrugsgebruik niet tolereren."
Overigens werd de Societeit van het G.S.C. "Vindicat atque Polit" op 13 oktober jl. officieel ingehuldigd in Nederlands kleinste attractiepark, met name Madurodam. Madurodam is ooit opgericht door studenten en sedert begin van het academiejaar uitgebreid met de studentensocieteit van de oudste studentenvereniging van Nederland!

Margorama.

Kleuterschool (episode 1)
Mijn kleuterschool is slechts een beginnend schooltje met niet al te veel leerlingen. Er is een beperkt aantal leerkrachten en iedereen kent iedereen. Ik moet met mijn driewieler 100 meter fietsen en ik ben er, maar toch brengt mama mij elke dag. Met de auto weliswaar.
Ik ben het enige meisje van mijn leerjaar, een jaar ouder zitten een paar meisjes uit mijn buurt die doen alsof ze véél slimmer zijn dan ik, maar ik gniffel in mijn vuistje wanneer ik naar hun tekeningen kijk. Een jaar lager zit een meisje waarmee ik het goed kan vinden, maar ze praat nooit. Ik begrijp niet waarom, ik doe niets liever. Soms zit ik hele dagen op mijn luie kont in het zonnetje, te kwebbelen tegen vrienden die elke dag een andere vorm aannemen. Een boom, een miertje, een voorbijfladderende duif of een lange teennagel bijvoorbeeld...lees verder.