Studentizine

Studentizine 139

Editoriaal

Vakantie, zelfs de Studentizineredactie ontsnapt er niet aan. Schrijven over komkommers is niet makkelijk en eigenlijk alles behalve wenselijk. Het vorige nummer van deze koerier is zelfs gesneuveld tussen de komkommersla van het Studiant teamweekend.
Een ferme klodder vrijwilligers van Studiant troepte op 21, 22 en 23 juli immers samen in het landelijke Martilly, voor de jaarlijkse barbecue, voor het eerst omgebouwd tot een heel weekend van samen eten, drinken, leut maken en bivakkeren. Het werd een feestje van de bovenste plank, waarbij slechts twee gewonden vielen. Stadsmussen vergeten immers nog wel eens dat er in de Ardennen ook nog stukjes natuur als boomstronken voorkomen en/of niveauverschillen schuilgaan achter lage muurtjes.
Op weekend met Studiant, er hangt altijd een zeker risico aan vast… De katers kunnen bijvoorbeeld ook bijzonder inburgeringbereid zijn, en bijzonder gehecht raken aan hun gastheer, zoals sommigen aan den lijve mochten ondervinden.

De feestlocatie van Studiant had overigens ook bijzonder veel aantrek bij scouts van over het hele land. Uitgedroogde, rondstrompelende jongeren, die voor hun bevoorrading waren aangewezen op de winkels en cafés in de buurt –die zijn er in geen tien kilometer te vinden- waren maar wat blij hun veldflessen te kunnen omspoelen en te kunnen vullen met heerlijk fris en drinkbaar water.
Een ploeg die al acht uur aan het marcheren was, met volle bepakking, in de brandende zon, bij een temperatuur van 35 graden in de schaduw, genoot zichtbaar van hun verzorgingspauze met ice tea gesponsord door Studiant.
Welke sadisten verzinnen overigens dat soort van marsen voor prille adolescenten? De “leiders” waren er niet bij, waarschijnlijk bang “lijders” te worden…
In alle media werd nadrukkelijk gewaarschuwd tegen zware fysieke inspanningen, en toch jagen ze die jongeren –die aan hun verantwoordelijkheid werden toevertrouwd- in de blakerende hitte over een bergparcours, met ruim onvoldoende drinken. Begrijpe wie kan…
Ook een zestal meisjesscouts van Bouckenborgh spoelde in de brandende hitte aan in het lommerrijke feestlokaal. Of ze konden telefoneren? Tuurlijk wel, telefooncellen zijn immers amper dikker gezaaid dan winkels en cafés. Je moet als bewoner van die streek een beetje meer sociaal zijn dan in het hartje van de grootstad. Telefoontje naar de noodnummer(s), GSM van de in het kamp gebleven, zonnebadende leiding.
“we zullen niet tijdig binnen raken, er zijn wat gewonden, en er is eentje ziek….”. Geen initiatief aan de andere kant van de lijn, dus maar even als buitenstaander bekeken waarmee hulp kon worden verstrekt. Een paar liter lekker frisse ice tea, wat gelegenheid tot rusten, wat blarenplakkers, het deed al heel wat, maar niet voor eentje, duidelijk ten prooi aan een hitteslag. Zoveel mogelijk afkoeling gegeven, maar zeker niet klaar voor nog een paar kilometer marcheren.
Nog verder strompelen? Geen sprake van: zieke en minst frisse met z’n tweetjes de auto van de gastvrouw in, de kofferbak vol met rugzakken, en op weg naar het kampement.
De rest met frisse moed op stap voor de laatste kilometers.
Het onthaal in het kamp bleek “verhelderend”. De bestuurster van de depannage shuttle werd amper een blik waardig bevonden, de twee meisjes werden wel uitgekafferd omdat ze héél goed wisten dat ze niet mochten liften. Makkelijk gezegd als je met je lamme krent in de zon hebt gelegen!
Ze mogen niet liften, maar je jaagt ze wel zonder begeleiding door een verlaten streek, waar ze wel moeten aankloppen of aanbellen bij één of ander huis om daar aan drinken te kunnen raken. Als er eentje KO gaat, mag die geen lift aanvaarden van de vrouw des huizes???
Waarom zijn de “leiders” dan zelf niet uit hun zonnebad gekropen?
Waarom “wandelden” ze niet gewoon mee met hun groepjes?
Zullen we in de toekomst dan maar meteen de 100 bellen?
Neen dan de Waalse scouts.
Ook tienermeisjes, die kwamen vragen of ze in onze feestschuur mochten overnachten. Vanzelfsprekend! Hier wel een leider, twee zelfs, die weliswaar niet met de patrouille mee logeerden, maar wel de hele afstand meeliepen, en discreet toezicht hielden op de plaats waar hun gastjes onderdak vonden.
Deze groep had tenminste proviand bij, wat dan weer niet kon gezegd worden van een andere groep, jongens uit de Oostkantons, die twee zakjes oplossoep en een klein blikje ravioli bij zich hadden om met z’n vijven op te overleven. Gelukkig heeft Maison Casaquy altijd wel wat noodrantsoen in voorraad, zodat ook daar een elegante mouw aan kon worden gepast.
Het Studiant kampement is tien dagen lang een zeer populair aanlooppunt geweest voor scouts, wielertoeristen en wandelaars allerhande. Misschien moeten we volgende zomer maar in een permanentie voorzien?

Scoutsleider in cel op verdenking van ontucht met minderjarigen.

Dat jongeren op kamp lang niet alleen een risico lopen door externe factoren blijkt wel uit deze zaak: Een 29-jarige scoutsleider uit het Zuid-Hollandse Vlaardingen wordt verdacht van het plegen van jarenlange ontucht met minderjarige meisjes. De man wordt ook beschuldigd van het bezit van kinderporno.
De man zou de afgelopen tien jaar tijdens onder meer zomerkampen meisjes tussen de 7 en 12 jaar seksueel hebben benaderd. Tegen hem zijn zeven aangiften gedaan.
De zaak kwam aan het licht nadat een meisje aangifte had gedaan. De Vlaardinger werd ruim twee weken geleden gearresteerd en zit sindsdien in hechtenis. Het Openbaar Ministerie verwacht wel dat nog meer mensen aangifte doen.

Franse studenten geneeskunde opgeroepen bij hittealarm.

De Franse autoriteiten hebben naar aanleiding van de recente hittegolf de studenten geneeskunde en verpleegkunde, alsook gepensioneerde artsen, om hulp gevraagd om de hulpdiensten te versterken.
De Franse minister van Volksgezondheid Xavier Bertrand vroeg de studenten en gepensioneerden de ambulance- en spoedgevallendiensten te versterken op de plaatsen waar er een hittealarm geldt.
De hitte tijdens de zomer van 2003 kostte het leven aan bijna 15.000 mensen in Frankrijk en de openbare diensten werden er destijds van beschuldigd te laat maatregelen te hebben genomen. De Franse overheid verzekerde dat ze de situatie deze keer onder controle heeft.

Studiant drukt gratis jullie lidkaarten!

Kosten lidkaarten jouw studentenvereniging ook zo veel nutteloze centen ?
Studiant wil de eerste kost van elke studentenvereniging op zich nemen door gratis ende voor niets lidkaarten te drukken. Dit wil dus zeggen dat jullie een full color ontwerp aanleveren en wij dit laten drukken op onze kosten. De studentenverenigingen betalen dus helemaal niets.
Hoe gaat dit dan wel in zijn werk ? Het komende academiejaar starten we met een gloednieuwe website boordevol info voor studenten, genaamd www.helpikbenstudent.be. Om deze website wat bekendheid te geven willen we deze URL dan vermelden op de achterkant van jullie lidkaarten.
Jullie kunnen dus op de voorkant alles zetten wat jullie willen en in ruil voor de drukkosten zet Studiant www.helpikbenstudent.be op de achterkant.
We willen zelfs nog iets meer doen. Iedere lidkaart krijgt een uniek nummer op de achterkant welke jullie uiteraard handig kunnen gebruiken, maar waar een wedstrijd aan verbonden is die het lid worden van jullie club natuurlijk nog interessanter maakt.
Per provincie wordt eind november één Gouden Lidkaart verloot onder de verkochte lidkaarten. Deze Gouden Lidkaart geeft de eigenaar (uiteraard met naam en toenaam gekend bij alle clubs) recht op gratis toegang tot alle activiteiten van alle clubs die meedoen aan de lidkaartenactie. Een leuk extraatje voor de studenten en dus een extraatje dat jullie aan jullie leden kunnen bieden !
Interesse ? Mail dan naar voorzitter@studiant.be of bel naar 03/226.00.01.

De comeback van de studentenfanfare!

Het Romeinse Rijk, Diego Maradonna, de zwarte Michael Jackson of Betty van Big Brother: stuk voor stuk vergane gloriën. Los van laatstgenoemde denken we er soms met weemoed aan terug.
In het studentenleven was er tot eind jaren tachtig ook zo’n glorie: de studentenfanfare. Je weet wel, zo’n fanfare die op een cantus, een galabal, een fuif of een andere feestelijke gelegenheid kwam opdagen en dan van jetje gaf. Maar om een of andere obscure reden werd die dan opgedoekt en was de studentenfanfare gedoemd om voorgoed in de vergetelheid te raken.
Tot nu! Want nu wil het CASC, dat altijd al de studententraditie hoog in het vaandel heeft gedragen, die schitterende studententraditie weer van onder het stof halen. Er zijn immers voldoende studenten die zich nog muzikaal bezighouden en hun kunde willen verzilveren op een of andere activiteit.
Dus: ben je student en muzikaal, mail dan naar info@casc.be en laat weten welk instrument je bespeelt. (Wie bij deze zin moest grinniken, mailt beter naar ik_wil_me_laten_behandelen@psychiatrie.be; betrapt!). De studentenfanfare vanaf het academiejaar 2006-2007 terug op de Antwerpse velden, het zou prachtig zijn! Stuur ons die mail, al is het maar om de vlag te mogen dragen.

Elke twee minuten sterft een dolfijn,

haai of zeeschildpad in een vissersnet, zinloos.
Help WWF daar iets aan te doen, en ga aan de slag als (betaalde) jobstudent!

Het leven in zee staat wereldwijd onder zware druk. De zeeën worden in hoog tempo leeggevist. We vissen te veel en te vaak en met het verkeerde vistuig. Als we zo doorgaan, is er straks geen vis meer.
Die grootschalige en verwoestende visserij maakt nog veel meer slachtoffers. Prachtige dieren als zeeschildpadden, dolfijnen, walvissen en haaien blijven in grote aantallen achter in visnetten als onnodige bijvangst. Veel van deze diersoorten worden nu met uitsterven bedreigd!
De wereld onder water is ook voor ons van groot belang. Vis is immers een belangrijke voedselbron. Bovendien leven meer dan 38 miljoen mensen van de visserij, vishandel en bijbehorende industrie. WWF zet zich in voor een duurzame visserij en streeft naar een evenwicht tussen alles wat in en om de zee leeft.

Ondersteun ons werk in het veld
Het goede nieuws is dat er uitmuntende gelegenheden bestaan om hier iets aan te doen. WWF werkt samen met lokale bevolkingsgroepen, overheden, vissers en experts om kwetsbare vissen en visgebieden te beschermen op een duurzame manier.
Vind ook jij dat WWF dit moet kunnen blijven doen? Sta je volledig achter de doelstellingen van het World Wide Fund for Nature (WWF)? En ben je op zoek naar een leerzame (studenten)job? Word dan werver voor WWF!
DDF is het bedrijf dat de persoonlijke ledenwerving verzorgt voor WWF. We zijn op dit moment op zoek naar enthousiaste mensen die tijdens het schooljaar minstens 1 dag per week, of tijdens de vakantie als vakantiejob de straat willen optrekken voor WWF. Je motiveert in teamverband zo veel mogelijk mensen om lid te worden van WWF. Dit doe je in winkelstraten (11u-17u30) of van deur tot deur (week: 14u-20u30, zaterdag: 11u-17u30). In ruil bieden we je een competitief loon, flexibiliteit, trainingen en bovenal de kans om een verschil te maken voor WWF! Surf naar www.ddf.be, klik op ‘Vacatures Wervers, solliciteer nu’ en solliciteer voor de studentenjob van je dromen!

V.O.S, het studentenpersbureau!

De studentgerelateerde actualiteit komt lang niet altijd even goed, prominent en accuraat genoeg in de media aan bod. Dat is een vaststelling van onder andere 139 Studentizines ondertussen. Maar niet alleen bij ons werd die conclusie getrokken. Dat resulteerde in het besluit over te gaan tot de oprichting van een Vlaams, Onafhankelijk Studenten Persbureau.
Het is de bedoeling op zo doeltreffend mogelijke wijze alle nieuwsberichten over, voor en door studenten op ruime schaal te verdelen. Wij gaan daar niet uitsluitend de rol van doorgeefluik spelen, maar ook zelf aan actieve informatiegaring doen, en de resultaten daarvan in verscheidene formats afleveren. Niet alleen tekstberichten en fotoreportages zullen aan bod komen, maar ook televisie- en radioverslaggeving staan op het programma. Er zijn daartoe een aantal afspraken gemaakt met de verschillende media, die mee zullen instaan voor de opleiding en vorming van de vrijwilligers. Want uiteraard willen wij zo veel mogelijk de studenten zelf bij het hele project betrekken. Het kan overigens ook een mooie stage zijn voor studenten in mediarichtingen.
Heb je een kritische geest en een scherpe pen, ben je een getalenteerd fotograaf, wil je aan radio of televisieverslaggeving doen, en in de praktijk gekneed en gedesemd worden, spreekt het werken met een televisiecamera je wel aan, zie je een toekomst voor je in montage en regie?
Stuur dan alvast je gemotiveerde kandidatuur door naar redactie@studentizine.be .

Kot voor seks, Gentse schepen dient klacht in.

De Gentse schepen van Onderwijs en Studentenbeleid Rudy Coddens heeft bij de politie een klacht ingediend tegen eigenaars van studentenkoten die studentes gratis koten aanbieden in ruil voor seks. De klacht volgt na een undercoverreportage van VTM.
De VTM-redactie trof op student.be een advertentie aan waarin een 47-jarige man een gratis appartement aanbiedt. Als tegenprestatie vraagt hij dat de studente drie keer per week seks met hem heeft. Volgens VTM circuleren er op het internet nog meer van dat soort advertenties en is het niet duidelijk of de praktijk strafbaar is.
De Gentse politie is na de klacht van schepen Coddens alvast een onderzoek gestart en ook het parket werd ingelicht. Zij zullen nu eerst nagaan of de praktijk strafbaar is. Schepen Coddens gaat aan de hogescholen en de universiteit vragen om hun studenten te waarschuwen voor dergelijke advertenties. "Hierop moeten we reageren. Zoiets begint misschien onschuldig, maar dit kan verkeerd aflopen", aldus nog Coddens in Het Nieuws van VTM.
Toch gaat het niet om een nieuw fenomeen. De bewuste advertentie die de VTM-redactie onderzocht, zou al drie jaar op het web staan. En twee jaar geleden bracht Het Laatste Nieuws al het verhaal van een 47-jarige zakenman die in ruil voor seks gratis een appartement verhuurde in het centrum van Gent.
De eigenaar van de site, Charles de Wouters, zal op korte termijn stappen ondernemen om zijn product helemaal seksvrij te maken. De belangrijkste wijziging is dat de site binnenkort betalend zal zijn en niet meer gratis, zoals vandaag. "Op deze manier proberen we om alles beter in de hand te houden. Iedereen die een kot of een zoekertje wil plaatsen op de site zal moeten betalen", zegt de Wouters.

Delftse studenten onderzoeken 9/11.

Studenten van de TU in Delft gaan proberen de waarheid achter de aanslagen op het WTC en het Pentagon van 2001 te achterhalen. Zij krijgen van Studium Generale deze zomer twee weken om onderzoek te doen.
In september organiseert het bureau een uitgebreid programma rond 9/11 en mogen de studenten hun visie tijdens een lezing naar buiten brengen. Dat heeft een woordvoerster van de TU bevestigd naar aanleiding van een artikel in Trouw.
Volgens Studium Generale is er op internet een levendige discussie ontstaan over de aanslagen in de VS in 2001. Zo zou niet Osama bin Laden, maar de Amerikaanse veiligheidsdienst achter de aanslagen zitten. Inmiddels vindt 45 procent van de Amerikaanse bevolking dat er een nieuw onderzoek naar 9/11 moet komen en gelooft 42 procent dat de uitkomsten van het officiële onderzoek in de doofpot zijn gestopt.

Zonaangedreven racewagen toert door België.

De wagen op zonne-energie waarmee studenten van de Leuvense hogeschool Groep T vorig najaar deelnamen aan de World Solar Challenge in Australië, is maandagmorgen gestart aan een tour van duizend kilometer door België om aan te tonen dat zonne-energie ook in België mogelijkheden biedt. De tour doet samen met een tentoonstelling verschillende locaties aan en eindigt op 19 augustus op de dijk van Blankenberge.
De World Solar Challenge is het wereldkampioenschap voor wagens op zonne-energie. In het kader van deze wedstrijd moest in september 2005 3.000 kilometer afgelegd worden. Het Belgische team eindigde elfde op 23 deelnemers. De wagen haalde een gemiddelde snelheid van 63 kilometer per uur. De topsnelheid die de wagen haalde op een testcircuit, bedroeg 109 km/uur. Bij de volgende editie van de World Solar Challenge in 2007 zal opnieuw een wagen van Groep T meedingen.
Een studentenwoordvoerder stelde maandag te hopen dat de tour met de zonnewagen velen kan overtuigen "dat zonne-energie effectief werkt". Autofabrikanten koesteren thans weliswaar nog geen plannen om auto's volledig te laten rijden op zonne-energie, maar de technologie zal in de toekomst wel voor andere doeleinden in voertuigen worden ingepast. Zo wordt bestudeerd hoe zonnepanelen in auto's een ventilatiesysteem kunnen voeden, zodat de wagen bij stilstand steeds koel kan worden gehouden.
Ook federaal milieuminister Bruno Tobback, die maandagmorgen het vertrek van de wagen op de Leuvense Grote Markt bijwoonde, stelde te hopen dat de tour kan bijdragen tot een mentaliteitswijziging. "Met bedrijven als Fotovoltech en Umicore staan we aan de wereldtop wat de productie van zonnepanelen en basismateriaal betreft. Toch kent ons land op dit vlak nog een achterstand en wordt er nog steeds meewarig gedaan over het nut van deze technologie. Het is echter duidelijk dat alternatieve energie met de stijgende olieprijzen een belangrijke economische toekomst heeft."
www.solarteam.be

Margorama

Met de trein naar Barcelona
Geconcentreerd staart Stefanie naar het uurrooster van de treinen. Eén gigantische vraag gonst door onze hoofden; hoe geraken we in hémelsnaam naar Barcelona? Natuurlijk hebben we al het voordeel dat we in een spaans station zijn, maar van Calella naar daar geraken is een hele andere zaak. Sarah zit besluitloos op een touchscreentoestel te duwen en Sofie gaat informeren aan de balie. Uiteindelijk vindt Leen ‘Barcelona – Arc de Triomphe’ op de tabel, en we kopen 5 tickets. Enigzins verward ga ik ermee akkoord, hopend dat deze Arc de Triomphe zich daadwerkelijk bevindt in Barcelona en niet in Parijs... www.Margorama.be