Studentizine

Studentizine 14

Redactioneel.

Er valt niet meer aan te ontkomen, het academiejaar is écht begonnen. Overal in de universiteits-steden zie je allerlei uitingen van de euforische roes waarin het studentenheir verkeert in deze schachtige dagen. Waarschijnlijk is het geen toeval dat het begin van het jachtseizoen samenvalt met de periode van de jacht op, en de doop van de nieuwkomers, de groentjes, in het studentenbos. Schachten en porren worden opgejaagd langs de straten van het nieuwe academische biotoop, opgehitst, voortgedreven door anciens; voorbereid op het ultieme offer, de doop!
Die "plechtigheid" kent een oneindig aantal variaties, gaande van gore vetlapperij, over je reinste orgie, het betere gooi- en smijtwerk (Comedy Capers achterna), langs ludieke initiaties tot de studentikoze interpretatie van de kerkelijke doop. In het laatste geval komt de dopeling er vanaf met het toegediend krijgen van een lepeltje zout, een ad fundum bier, en een ferme scheut bier over het hoofd, maar in de verschillende variaties die bestaan, zal ieder wel zijn gading kunnen vinden.
Bij de meeste studentendopen komt bier kijken, sloten bier, en bij de overgrote meerderheid van de dopen draait het zowat om het rijkelijk bekladden en bestrooien van de schachten en schachtinnen met de basisproducten van de doopindustrie (bloem, eieren, ketchup, mayonaise en aanverwanten). Daarbij hoort dan het uitvoeren van allerlei ridicule opdrachten, een beetje vergelijkbaar met de spelletjes die vroeger heel gebruikelijk waren op bruiloften op de buiten; uiteindelijk allemaal met de bedoeling de schroomvalligheid te doorbreken, en van de nieuwelingen ware leden van een groep, een besloten kring te maken.
In hetzelfde licht kan je ook de meer extreme facetten van de doop bekijken. Voor de oppervlakkige toeschouwer lijkt het bijzonder goor en vulgair om slachtafval en emmers bloed te betrekken bij de doop. Terecht ook, als het om een doop van een club uit de informaticarichting zou gaan. Maar wanneer je dan weet dat het de studenten diergeneeskunde zijn die dollen met slachtafval, dan is dat opeens veel begrijpelijker. Wie wil afstuderen als dierenarts, moet er rekening mee houden dat hij of zij, eerder vroeger dan later, tot aan de schouder in een koe of paard zal moeten "duiken".
Bij bepaalde clubs worden de schachten kaalgeschoren, om herkenbaar te zijn, bij andere clubs moeten de dopelingen een ad fundum drinken uit hun nieuw verworven studentenpet (een cocktail van pils en pis). Elders moeten de "versgedoopten" hun pet uit het urinaal halen. Of dat allemaal even opportuun is, moet ieder voor zich bepalen.
Wie zich wil onderwerpen aan een bepaald doop- of initiatieritueel, zal wel enig idee hebben van de aard van dat gebeuren, of er zich rekenschap van geven dat het waarschijnlijk niet altijd even onschuldig zal zijn. Het is uit eigen vrije wil dat zij zich onderwerpen aan de "dooptortuur", én dat moet ten allen tijde hun eigen vrije wil blijven! Zij die de doop organiseren hebben echter wel de verdommelijke plicht ervoor te zorgen dat de esbattementen veilig verlopen en geen overlast veroorzaken voor buitenstaanders.
Dopen moet kunnen, en mag niet verdwijnen als eeuwenoude studententraditie! Maar het moet veilig kunnen, en zonder een halve stad te besmeuren. Daarom is het ook zeer belangrijk dat op voorhand wordt bepaald welke producten kunnen, en welke zeker niet, om domme ongevallen te vermijden.
De academische (of gemeentelijke) overheid kan in deze ook een belangrijke rol spelen. Door het ter beschikking stellen van een overdekte ruimte, waar de doop kan worden voltrokken (een depot, een hangar, een oud slachthuis, of eventueel een tijdelijke constructie), kunnen zij ervoor zorgen dat de overlast voor de bevolking uiterst beperkt kan blijven. Meteen zou een jaarlijks terugkerende bron van ergernis niet verdwijnen, maar in belangri

Naar de Alpen met jouw studentenclub!

Het wordt alweer kouder, de sneeuw is in aantocht! Hoog tijd om de volgende skireis in elkaar te boksen.
Voor het komende winterseizoen 2001-2002 heeft Studiant een vaste partner voor de realisatie van jullie wintersportreizen. We hebben gezocht naar mensen, gespecialiseerd in het samenstellen van groepsreizen voor studenten.
A-Snow is (net zoals Studiant) een organisatie die uit het Antwerpse studentenmilieu ontstaan is en sedert zowat 12 jaar ervaring heeft met het organiseren van studentenreizen.
Zij bieden gegarandeerd de laagste groepstarieven voor de grootste skigebieden in de Alpen. Speciaal voor studenten voorzien zij de volgende extra's:
  1. 1 gratis deelnemer per 20 inschrijvingen
  2. Gratis "Royal Class" bussen
  3. Winterjassen met opdruk van jullie praesidiumlogo
  4. Sponsoring van jullie evenementen
  5. Voordeeltarieven in kroegen en discotheken ter plaatse
  6. Volledige opvolging van de organisatie
Nodig hen eens uit bij jullie in de kroeg voor een prijsofferte op maat, zo kan je tenminste vergelijken!
Stuur een mailtje naar info@asnow.com of bel naar 0476 208 897.

Om van de studentenvoordelen te genieten moet je het codewoord "Studiant" vermelden.

Voor meer gedetailleerde informatie en prijsindicaties kan je surfen naar www.asnow.com
Op onze Studiant website zal je binnenkort een volledig draaiboek kunnen terugvinden, daarin leggen we van naaldje tot draadje uit hoe jullie een droomreis van A tot Z, én op maat kunnen samenstellen . We houden jullie uiteraard verder op de hoogte.

Tandjes gepoetst?

Een 23-jarige studente uit Cardiff zal in de toekomst wel de nodige tijd uittrekken om haar tandjes zorgvuldig te poetsen. Zij was zo gehaast om naar de les te gaan, dat ze struikelde, en de tandenborstel in haar keel kreeg. Een geluk bij een ongeluk, de borstel kwam niet vast te zitten in haar slokdarm, en een chirurg slaagde er na een operatie van een dik kwartier in om het ongewenst ingeslikte voorwerp uit haar maag te verwijderen. Wachten op een natuurlijke "uittreding" bleek niet aangewezen.

Staatssecretaris op sax tijdens studentenfeest?

Studenten uit het hoger onderwijs hebben in Brussel een weddenschap aangegaan met Olivier Deleuze, Staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling. De studenten maken zich sterk dat ze in zes maanden tijd 8% CO2-uitstoot kunnen reduceren. Als de studenten hun weddenschap winnen, gaat Deleuze met zijn muziekgroep optreden op een studentenfeest naar keuze (vergeet niet de redactie uit te nodigen!). Verliezen de studenten, dan brengen ze de staatssecretaris gedurende een volle week per fietstaxi naar al zijn Brusselse afspraken (vergeet de redactie uit te nodigen). De kans dat de studenten verliezen is echter bijzonder klein. Ook wanneer slechts één procent van de Vlaamse studenten (600 op een totaal van 60.000) erin slaagt om door een bewustere levensstijl 8% (of 480 kilo CO2) minder te lozen, wordt de weddenschap als gewonnen beschouwd. The Bet, zoals de weddenschap ondertussen wordt genoemd, houdt rechtstreeks verband met de Kyoto-akkoorden, waarin België er zich toe verbonden heeft de CO2-uitstoot te verminderen met 7,5 % ten opzichte van de uitstoot van 1990. De studenten willen bewijzen dat daar geen bijzondere ingrepen voor nodig zijn, maar dat met een beetje goede wil op korte termijn het gewenste resultaat kan worden bereikt. Meer over deze weddenschap kan je vinden op www.thebet.be. Vooral eens gaan kijken, én meedoen!

Eén kus/ één bak en vierduizend frank!

Dat was de wisselkoers op dinsdag 16 oktober in Schokland. Geert Klaver, student aan de Agrarische hogeschool in Dronten had een weddenschap afgesloten, dat het hem zou lukken Maxima, de toekomstige bruid van prins Willem-Alexander, te kussen. Dat zijn actie, tijdens het officiële bezoek aan Schokland, voor behoorlijk wat opschudding zorgde spreekt voor zich. Ondanks een immer alerte veiligheidsdienst slaagde Geert in zijn opzet. Hij mazzelde die dag, want niet alleen won hij zijn weddenschap, hij zal ook niet vervolgd worden voor het doorbreken van het veiligheidscordon.

AIESEC Case Study Weekend:

Het Case Study Weekend is inmiddels aan zijn zesde editie toe. Het concept blijft ongewijzigd: 180 laatstejaarsstudenten proberen tijdens het weekend van 1 en 2 december een levensechte case op te lossen en stellen hun visie voor aan enkele topmanagers. Net als vorige jaren kan je kiezen voor Accenture, Euroclear, KBC, Unilever of Procter & Gamble. Nieuw in de rij zijn de mensen van Philip Morris Belgium. Ook een beetje anders is de locatie: voor de tweede keer pas wordt het Weekend naar Antwerpen gehaald. De UFSIA en Hotel Mercure Diamant vormen de gedroomde locatie voor een weekendje stressen, hard werken, maar vooral ook genieten. Je wordt immers samen met je teamgenoten door ons in de watten gelegd en er staan je allerlei verrassingen te wachten. En dat allemaal volledig GRATIS! Meer weten? Haast je naar www.casestudyweekend.be. Daar kan je de cases raadplegen en je inschrijvingsformulier invullen. Bovendien kan je nog een weekend voor 2 winnen in een van de Mercure Hotels. Maar doe het wel VOOR MAANDAG, 22 OKTOBER, middernacht, want daarna heb je de kans van je leven gemist. Veel succes en hopelijk tot dan!

Aiesec Case Study Weekend 2001: Are you doing more than graduating this year?

Autosalon 2002: Randstad zoekt 150 studenten!

Een mooie vermelding op je CV? Een behoorlijke som zakgeld verdienen? Commerciële ervaring opdoen? Dat kan!
Randstad is voor een gerenommeerd automerk op zoek naar 150 consulenten. Na een technisch-commerciële opleiding kan je probleemloos alle vragen van de bezoekers beantwoorden.
Jij bent dynamisch en commercieel en hebt een verzorgd voorkomen. Je bent een verbaal talent en je hebt een grondige kennis van de Nederlandse en Franse taal. Je hebt je graduaat- of licentiaatdiploma reeds op zak of bent druk bezig met het te behalen. Kan je je vrijmaken in januari 2002? Dan ben jij degene die ze zoeken!

Geïnteresseerd? Surf dan naar www.studentenjobs.com

www.kbc.be/apegaper

Er werd ons gevraagd een oproep te plaatsen. Er is een nieuwe dief gesignaleerd in de Antwerpse Zoo! We geven een korte beschrijving: weinig pluche, veel pamper en twee diepe donkere ogen die alle harten stelen. Ze luistert naar de naam Binti. Jouw KBC Studentenkantoor neemt samen met de Antwerpse studenten een jaar lang het peterschap op zich over deze baby orang-oetan.
Kom op 06 november jullie petekind succes wensen. Dit is het programma:
17.30 uur tot 20.00 uur: bezoek aan de Zoo, exclusief voor de studenten
20.15 uur - 21.45 uur: improvisatiesessie door de B.I.L.
22.15 uur - 23.15 uur: stand-upcomedy met Raf Coppens, Nigel Williams (winnaars van Humo's Comedy Cup 1999 en 2001) en Piv Huvluv
24.00 uur - .........: gratis vaten in een tiental studentencafés

Koop snel je toegangskaart in het KBC Studentenkantoor Antwerpen, Schoenmarkt 35, KBC-toren

Virtuele universiteit op stapel.

De Engelse universiteiten hebben gekozen voor een partnership met Sun Microsystems, het Amerikaanse IT-bedrijf om samen een virtuele universiteit uit te bouwen. Het totale budget voor de uitbouw van dit project zou zo'n 400 miljoen £ bedragen (645.000.000€). De projectleiders van de Higher Education Funding Council hebben reeds een budget van 35 miljoen pond verzameld in de publieke sector. De inbreng van Sun zou goed zijn voor ongeveer 5,6 miljoen pond, en van de privaatsector wordt een startinbreng verwacht van eveneens 35 miljoen £. Margaret Hodge, Brits minister voor levenslang studeren, verklaarde dat zij van Groot Brittannië de wereldleider in kwalitatief, online hoger onderwijs wil maken. UK eUniversities Worldwide wil vanaf volgend jaar september beginnen met de eerste pilootcursussen. Cambridge en de Open University gaan een masters module samenstellen in toegepaste economie, Sheffield Hallam University neemt informatietechnologie en management voor z'n rekening, en de Universiteit van York neemt de honneurs waar voor Pol en Soc. De behaalde diploma's zullen door alle bestaande universiteiten worden erkend. De totale, wereldwijde markt voor "webucatie" wordt begroot op 50 miljard pond per jaar ( iets meer dan 80 miljard €).

Twee studenten dienen klacht in tegen hun hogeschool.

In het vorige Studentizine hebben we al aandacht besteed aan de omstreden beslissing van het departementshoofd optie communicatiebeheer van de Plantijnhogeschool in Antwerpen. Hij besliste om een achttal allochtone studenten te spreiden over verschillende klassen, omdat ze teveel rumoer zouden maken, en zo de lessen hypothekeerden. Bij de Plantijnhogeschool werd die maatregel onmiddellijk ingetrokken, en directeur G. Posson verklaarde: "We verontschuldigen ons als we hen hebben gekrenkt, en willen de draad met de studenten weer opnemen..." Toch beslisten twee van de allochtone leerlingen klacht neer te leggen tegen hun eigen hogeschool. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding onderzoekt de klacht, en beslist later over het verdere verloop.

Studiant Lintenavond!

Bij het begin van elk academiejaar organiseert Studiant een "lintenavond", waarop de leden van de praesidia van alle studentenclubs worden uitgenodigd om kennis te maken met mekaar en om het vademecum der studentenclubs in ontvangst te nemen. Dit vademecum is een onmisbaar naslagwerk, als het ware een "gouden gids van de studentenclubs".
Ook dit jaar hopen wij, van Studiant, en onze partners, jullie te mogen begroeten op maandag 12 november aanstaande om 22.00 uur in "de Cinéma", Lange Brilstraat 12, aan de Antwerpse Stadswaag. Daar kunnen jullie dan een exemplaar van het vademecum 2001-2002 in ontvangst nemen (uiteraard gratis), waarbij de keuze bestaat tussen een gedrukte versie of eentje op cd-rom.
Bij het begin van de avond is er een optreden voorzien van een stand-up comedian, die jullie alvast in een opperbeste stemming moet trachten te brengen. Tevens zullen een aantal standen worden voorzien van en voor studentvriendelijke bedrijven en initiatieven. Uiteraard zal er ook voor het nodige bier worden gezorgd!
Door meer en betere contacten binnen het studentenleven streven wij naar een rijker, levendiger en bruisender studentenleven, voortbouwend op eeuwenoude tradities!
Uiteraard zijn wij steeds bereid nadere toelichtingen te verschaffen, en zou het ons zeer verheugen jullie te mogen begroeten op onze eerste lintenavond van dit academiejaar.

Snel geleerd, bij Concordia!

De Concordia Student Union van Montreal hoopt dit jaar een nieuwe start te nemen met een propere lei. Makkelijk zal het niet zijn. De vereniging staat exact 193.062 Canadese dollars in het rood (136.000€, of een kleine 5,5 miljoen Bef). De vice-praeses van het vorige academiejaar is ondertussen gedagvaard. Zij zou 52 ongedekte cheques hebben uitgeschreven, en wordt aangeklaagd wegens fraude. De nieuw verkozen praeses heeft ondertussen al haar ontslag ingediend, wegens controverses rond een "aangebrand" jaarboek dat medestudenten shockeerde en de radicaal politieke standpunten van de vereniging. CSU heeft in korte tijd de reputatie opgebouwd zelfs contacten te hebben met Osama bin Laden...
Er zijn nu binnenkort (voor 18 november) nieuwe verkiezingen, maar er wacht de winnaar wel een bijzonder zware taak. Bovendien bestaat er nog twijfel over de houding van docenten en de directie van de universiteit ten overstaan van de nieuwe verkiezingen en de CSU zelf.

7% van de Antwerpse studentenkoten staan leeg.

Volgens Kotweb staan in Antwerpen nog meer dan genoeg studentenkamers te wachten op eventuele laatkomers. Zeven procent zou niet verhuurd zijn van in totaal 5027 kamers en 300 appartementen in hun bestand. Vorig jaar werden nog 300 kamers geschrapt uit het adressenbestand, maar het overaanbod op de Antwerpse studentenkotenmarkt blijft bestaan. De gemiddelde kwaliteit van de studentenkamers is wel meer dan behoorlijk te noemen.

Eva De Bakker, Te koop!

Uitgeverij Houtekiet brengt een boek op de markt onder de titel: "Te Koop". Auteur is Eva De Bakker (pseudoniem), een Gentse studente, die haar studies financiert door zich te prostitueren. In haar boek beschrijft ze het dubbelleven dat ze leidt, want enkel haar beste vriendin weet over haar job. Zij is geen "slachtoffer van de sexindustrie", want ze heeft er zelf voor gekozen om op deze manier haar zelfstandig studentenbestaan te financieren. Beslist een lezenswaard boek over een leven tussen studentenfuiven en sextravaganza, over vastbesloten een doel nastreven, en daartoe tot heel veel bereid zijn.

Britse universiteiten in de lift.

De universiteiten in het Verenigd Koninkrijk kunnen uitstekende resultaten voorleggen bij het begin van het nieuwe academiejaar. Tot dusver werden 355.765 studenten ingeschreven, een stijging met 5% tegenover vorig jaar. De overheid streeft ernaar om uiteindelijk de helft van alle in aanmerking komende jongeren een universitaire opleiding te bezorgen. Vooral kinderen uit achtergestelde milieus blijven moeilijk de weg naar een hogere opleiding vinden. De regering werkt daartoe op dit moment aan een grondige herziening van de systemen van subsidies, beurzen en studieleningen. Het aantal inschrijvingen uit de andere landen van de Europese unie is wel gedaald, met zo'n 11% (tot 12.106), maar de toevloed van studenten van buiten de Europese Gemeenschap is dan weer met 20% toegenomen. De grootste stijgingen worden gesignaleerd in mediagerichte studies (+21%), verpleging (+15,6%), film (+16,8%), psychologie (+13%), computerwetenschappen (+12,5%) en sportwetenschappen (+11,8%).

Universiteiten in Wales hengelen overzees.

In Wales zijn de universiteiten begonnen aan een grootscheeps offensief om studenten uit het buitenland aan te trekken. Die brengen namelijk lekker veel geld in het bakje, ideaal om de soms krappe budgetten wat aan te dikken. Britse studenten, en studenten uit de EU, betalen zowat 1000£ per jaar, maar voor kandidaten uit andere landen kan het kostenplaatje behoorlijk oplopen. Zij betalen minstens zes keer meer voor een jaartje aan de universiteit in Wales. Op het ogenblik studeren er al meer dan 6000 "overzeese" studenten in Wales, een stijging met 12% tegenover vorig jaar. Het parlement in Wales is in januari trouwens een grondige audit begonnen van het hoger onderwijs, dat veel minder betoelaagd blijkt dan de Engelse en Schotse evenknie. Het parlement begroot de waarde van het hoger onderwijs voor de Welshe economie op om en nabij het miljard pond sterling. Binnen die structuur worden meer dan 23.000 mensen tewerkgesteld.

Kalender van studentenactiviteiten!

Al meer dan tien jaar stelt Studiant z'n Waddiswoar-kalender van studentenactiviteiten samen. Je kan die steeds consulteren via onze website www.studiant.be. Die kalender verschijnt ook in druk, onder de vorm van affiches en flyers, maar wordt ook opgenomen in een aantal periodieke publicaties. Die hebben echter ook hun deadlines, wanneer de drukpersen écht moeten beginnen rollen. Precies daarom is het voor elke studentenvereniging belangrijk om zo vroeg mogelijk de activiteiten aan de kalenders toe te voegen door even te surfen naar www.studiant.be/add, en daar alle gegevens in te vullen. Het is allemaal gratis, én het levert héél veel extra publiciteit op!

Alles over studentenjobs.

Nog veel te vaak worden jobstudenten uitgebuit en bij de bok gezet als het erop aankomt de meest elementaire rechten van een werknemer te respecteren. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, én we zullen er blijven de aandacht op vestigen dat je op de site van Jobwerking vzw héél veel nuttige informatie kan vinden: www.jobwerking.be. Heb je toch problemen, of gewoon nog meer vragen, stuur dan een mailtje naar jobwerking@jeugdwerknet.be .