Studentizine

Studentizine 142

Europa wil meer aandacht voor leerhandicaps.

Het Europees Parlement vraagt extra aandacht voor kinderen met leerhandicaps en ontwikkelingsstoornissen in de toekomstige Europese strategie voor geestelijke gezondheid. Net als mensen met psychische aandoeningen krijgen ze te maken met problemen als sociale uitsluiting en een gebrek aan ondersteuning.
Het EP formuleerde in Straatsburg zijn reactie op een discussienota over geestelijke gezondheid die de Europese Commissie dit voorjaar lanceerde. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie vindt dat de meeste landen nog onvoldoende doen om mensen met mentale problemen te helpen. Om dat te verhelpen wil Europa de lidstaten sensibiliseren en uitnodigen om ervaring en informatie uit te wisselen.
Bij het uittekenen van die strategie moet de Commissie volgens het EP meer aandacht besteden aan kinderen met leerhandicaps, omdat deze kinderen kampen met dezelfde problemen als mensen met psychische aandoeningen: sociale uitsluiting, discriminatie, stigmatisering en een gebrek aan ondersteuning, zowel voor de kinderen als voor hun ouders en verzorgers. Ook hoogbegaafde kinderen moeten volgens het EP beter ondersteund worden.
"Ontwikkelingsstoornissen als ADHD worden in Europa niet altijd tijdig opgemerkt en blijven vaak onbehandeld. Bovendien zijn er grote verschillen tussen de lidstaten op het vlak van behandeling en begeleiding. Als we een Europese strategie voor geestelijke gezondheid willen creëren, moeten ook ontwikkelingsstoornissen bij kinderen de nodige aandacht krijgen", meent Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA).
Volgens gegevens van de Commissie kampt een op vier Europeanen met een mentale ziekte. Angststoornissen en depressies komen steeds vaker voor en hebben ook een enorme impact op de Europese economie. Geestelijke aandoeningen kosten de EU naar schatting 3 tot 4 procent van haar bruto nationaal product, hoofdzakelijk omdat deze mensen niet langer productief zijn. Maar ook vervroegde pensionering en invaliditeitsuitkeringen kosten handenvol geld. In België kampt 24 procent van de bevolking met psychische problemen. Depressies kosten de Belgische staat jaarlijks 1 miljard euro.

Pinnen tegen spijbelen.

Het KTA in Dendermonde wil het spijbelen met een modern wapen aanpakken. Bij de start van elke les moeten de leerlingen hun chipkaart elektronisch registreren.
Binnenkort wordt het systeem zelfs nog uitgebreid: ouders zullen voor 10 uur een sms'je krijgen als hun zoon of dochter niet in de les zit. Kostprijs van deze elektronische oppas: meer dan 70.000 euro. Maar het systeem gaat dan ook heel ver: ook leerlingen die naar het toilet moeten onder de lesuren, moeten zich af- en aanmelden.

Antwerpen heet haar studenten welkom op 28/09!

Antwerpen telt meer dan 30 000 studenten. Om hen bij de start van het academiejaar extra in de watten te leggen, organiseren het stadsbestuur, het studentenoverleg, de Associatie en de studentenvoorzieningen van de hogescholen en universiteit Antwerpen voor de derde keer StuDay.
Op StuDay krijgen de studenten een warm onthaal en maken ze kennis met hun campus, hun studentgerichte dienst, Antwerpen en haar studentenclubs. De vorige edities kwamen meer dan 12 000 studenten opdagen! Ook dit jaar belooft het weer één groot feest te worden. Let wel op. Wegens heraanleg van het Theaterplein moeten we uitwijken naar een nieuwe lokatie: de Gedempte Zuiderdokken (waar traditioneel ook de sinksenfoor staat).
De stad en de sovo’s trakteren met een goedgevuld studentikoos programma:
Tussen 14u en 20u staan de Gedempte Zuiderdokken helemaal in het teken van de student met een grote sportcompetitie, een cultuurmarkt, een relaxhoek, informatiestands (van oa. de clubs, Studiant, de jeugddienst, de jeugdcentra,…) en nog veel meer. Op het podium geeft FAIT d'ANVERS de aftrap en kan je verder genieten van el Syndicato Sonico, een bal moderne en Magnus. Alles helemaal gratis! Alleen een hapje en een drankje moet je zelf betalen…
Na 20u hebben we aan de fuifbeesten gedacht. Wie eerst graag wat cultuur opsnuift is ook aan het juiste adres. Op StuDay worden immers de nieuwe cultuurcheques voorgesteld die je ’s avonds al kan gebruiken. Bovendien kan je aan speciale tarieven naar films in UGC of Cartoon's, improvisatietheater in het PALEIS, tRAM & the Hickey Underworld in de Arenberg, een dansvoorstelling in het Zuiderpershuis, sneak(ers) preview in Muhka media. 's Avonds kan je ook gaan feesten in De Cinema (gratis), naar Discobar Galaxi in Petrol (gratis tot 23u), op kroegentocht langs de studentencafés, naar Café d’Anvers, ...
Kortom, voor elk wat wils.
Neem ook eens een kijkje op http://www.use-it.be/antwerpen/ned/cultuurcheques en www.studay.be. Schrijf je in voor de sportcompetitie! Er zijn weer fijne prijzen te winnen… Wil je meer weten over het Antwerps studentenoverleg? Surf dan naar http://student.antwerpen.be/studentenoverleg Met een vraag of suggestie kan je ook altijd terecht bij de stedelijke jeugddienst, Tom Ollivier & Debbie Degeeter, 03/217.24.40, student@stad.antwerpen.be

Culturcheques: Antwerpen, Gent

"Op StuDay worden ook de nieuwe Antwerpse cultuurcheques gelanceerd. Die cultuurcheques zijn eigenlijk wel de moeite voor de Antwerpse student. Voor maar 15 euro kan je een boekje kopen met 10 cultuurcheques. Hiermee kan je naar de film, toneel, een concert, een optreden of een tentoonstelling. Jij kiest. Wordt het Petrol, de Arenberg, het Zuiderpershuis, een cultureel centrum, een museum of toch maar een concert in het gloednieuwe muziekcentrum Trix? Sowieso heeft elk boekje als bonus een lidmaatschap van de openbare bibliotheek. De cheques zijn geldig van 29 september 2006 tot 29 september 2007. Je kan ze op 28 september kopen op StuDay of vanaf 29 september 2006 op elke Antwerpse campus."
De ‘Cultuurcheque voor Studenten’ werd drie jaar geleden uitgedokterd door de universiteit Gent, alle hogescholen, de Stad Gent en de Gentse cultuurhuizen. Ondertussen is de cultuurcheque daar uitgegroeid tot een vaste waarde. Vorig jaar hadden ongeveer 4.750 studenten cultuurcheques op zak. Al die studenten konden 10 keer genieten van een avondje cultuur en dat telkens voor de prijs van een pintje. Krijg je ook al goesting? Kijk dan maar eens rustig rond wat de cultuurcheque je allemaal te bieden heeft. En wie weet laat je je dit jaar wel (opnieuw) verleiden tot een culturele ontdekkingstocht door Gent.
De cultuurcheque koop je voor 16 euro in een boekje van 10 cheques bij je universiteit of hogeschool. Elke cheque geeft recht op een voorstelling naar keuze of een museumbezoek. Het zijn dus geen kortingsbonnen, maar echte tickets voor een avondje cultuur. En dit telkens in een ander cultuurhuis. Er zijn twee verschillende boekjes, waarin de cultuurhuizen zijn opgenomen. Met het ene boekje kan je bijvoorbeeld naar een concert in de Handelsbeurs, een theaterstuk in het Nieuwpoorttheater en een tentoonstelling in het Guislain Museum. Een ander leidt je dan weer naar het NTGent, een een concert in de Bijloke of naar de Centrale. Vaste waardes zijn Studio Skoop en Sphinx. Beide filmzalen vind je in de twee boekjes terug.
We zeiden het al: voor een boekje van 10 cheques betaal je 16 euro. Maar de reële waarde van zo'n boekje is 76 euro en is dus veel meer waard. Om de prijs te drukken, steken de Universiteit Gent en de hogescholen een ferme duit in het zakje. En ook sommige cultuurhuizen doen er een schepje vanaf.

Gent Kickt-off!

Het nieuwe academiejaar in Gent start op 27 september 2006 alvast op de enige, echte wijze: met een Student Kick-off! 'the place to be' is het Kramersplein en omliggende straten. Een gratis evenement voor en door studenten.
Er wordt 's middags gestart met een reuze BBQ, er is een uitgebreide muziekprogrammatie en een enorm terras waar je je dorst kunt lessen en interessante informatie kunt verzamelen aan de vele standjes. Je kan er ook je persoonlijke cultuurcheques kopen! Stuk voor stuk goeie redenen om naar deze Kick-off af te zakken!
Er is een heleboel toffe randanimatie gepland, met o.a. een levensgrote kicker, mega-gezelschapsspelen en andere extravagante initiaties.
Muziek line-up
12u Urgent Live Radio
15u Eddy Wally
16u Aiko
17u Myopia
18u30 The Go Go Prophecy
20u De La Vega
21u30 ‘T Hof Van Commerce
23u Das Pop

Kinderen wonen een kwartier van school.

Voor zeven op de tien schoolgaande kinderen neemt het traject naar de schoolpoort niet langer dan een kwartier in beslag. Dat blijkt uit een enquête van het Kinderbijslagfonds van HDP bij bijna 1.700 gezinnen. Maar ook al is het traject doorgaans beperkt, toch worden de kinderen in de kleuter- en basisschool meestal met de wagen naar de school gebracht.
Uit de enquête blijkt dat zes op de tien kinderen op minder dan vijf kilometer van de schoolpoort woont. In het kleuter- en basisonderwijs wonen zelfs naar acht op de tien kinderen binnen die afstand. In het secundair onderwijs wordt dat traject langer. Zo woont minder dan de helft van de kinderen uit het middelbaar binnen de vijf kilometer van de school.
Een traject tussen thuis en school duurt voor zeven op de tien jongeren niet langer dan een kwartier. Voor kinderen in het secundair duurt de rit naar school langer. Zo doet de helft van hen er langer dan een half uur over. Kinderen in het kleuter- en basisonderwijs worden meestal met de wagen naar school gebracht. 21 pct gaat wel te voet naar de kleuterschool en 16 pct naar de basisschool. In het secundair gaan de meeste kinderen met het openbaar vervoer (31,2 pct) of met de fiets (21,4 pct).
Ouders verkiezen de wagen boven andere vervoersmiddelen omwille van de veiligheid (31,5 pct), de te jonge leeftijd (22,5 pct) en het feit dat de school op de weg naar het werk van een van de ouders ligt (18,3 pct). Verhoudingsgewijs gaan kinderen die in een stedelijke omgeving wonen drie keer meer te voet naar school. Het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer is ongeveer gelijk, maar de wagen wordt dan weer meer gebruikt in een landelijke omgeving (32,6 pct) dan in een stedelijke omgeving (25,9 pct).
Uit de enquête blijkt ook dat ouders 12 jaar de minimumleeftijd vinden om hun kind alleen naar de school te laten gaan. Uit de steekproef blijkt nog dat 82 pct van de kinderen die alleen naar school gaan effectief 12 jaar of ouder zijn.

Schoolmaaltijden te goedkoop...

Een warme middagmaaltijd op school moet worden klaargemaakt met een budget van 0,9 tot 1,8 euro. "Te weinig om een evenwichtig menu mee te maken", beweert topkok Frank Fol.
Net als de Britse tv-kok Jamie Oliver klaagt de spraakmakende kok en voedingsconsulent Fol aan dat er te weinig geld is om leerlingen een gezonde maaltijd voor te schotelen. De voorbije maanden was hij als adviseur aan de slag bij Scolarest, een cateraar die zo'n tweehonderd scholen bedient. "De koks in een dergelijke grootkeuken moeten echt toveren", stelt hij vast. Per maaltijd is 0,9 tot 1,8 euro beschikbaar. "Daarom moet er meer geld naar de schoolmaaltijden gaan. De extra middelen moeten van de overheid komen, eventueel in combinatie met een hogere bijdrage van de ouders", aldus Fol.

150 jaar Vlaamse studenten in Brussel.

De Vrije Universiteit Brussel, het Brussels Studentengenootschap (BSG) en de Oud StudentenBond (OSB) hebben een belangrijke rol gespeeld in de Vlaamse Beweging in Brussel van het einde van de 19de eeuw tot aan de eerste wereldoorlog en opnieuw in de jaren '50 en '60. Dat laatste was bij het verwezenljken van structuren voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Verschillende beroemde Vlamingen zijn lid geweest van BSG en OSB en hebben later hun stempel gedrukt op Vlaanderen.
Redenen genoeg dus voor de Vrije Universiteit Brussel, het BSG en OSB om in 2006, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van OSB en het 150-jarig bestaan van BSG een jubileumproject ‘150 jaar Vlaamse studenten in Brussel’ te organiseren. Dit project loopt in nauwe samenwerking met de vrijzinnige gemeenschap.
Op het programma staan nog:
13 oktober 2006 : Jubileumbal

20 november 2006 : Sint-Verhaegen herdenking
De jaarlijkse herdenking van de stichter van de Université Libre de Bruxelles kent twee delen: een officieel gedeelte bijgewoond door diverse gezagsdragers en een ludiek gedeelte, bijgewoond door een grote massa studenten, oud-studenten en sympathisanten.
Traditioneel staat de St-Vé stoet ieder jaar in een bepaald maatschappelijk thema, dat in samenspraak met de studenten van de Université Libre de Bruxelles wordt bepaald. Voor de feesteditie zal dit 150 jaar Broederschap/150 ans de Fraternité heten. Alle deelnemende kringen zullen een extra incentive krijgen om van deze editie iets speciaals te maken. Het is voor het Brussels Studentengenootschap en de Oudstudentenbond echter een heel bijzonder jaar en daarom zal naast de officiële medaille een speciale collectors medaille worden uitgegeven.

1 december 2006 : Slotzitting
Meer info: http://www.vub.ac.be/vlaamsestudenteninbrussel/index.html

Naar meer studenten geneeskunde in Wallonië.

Het Franstalige aantal studenten geneeskunde die in 2012 door het RIZIV kunnen worden toegelaten, stijgt van 350 naar 390. Marie-Dominique Simonet, de minister voor Hoger Onderwijs van de Franse Gemeenschap, ontving daarover een brief van Rudy Demotte, de federale minister van Volksgezondheid, in juli. De Raad van State moet de beslissing over het aantal studenten echter nog goedkeuren.
Vorig academiejaar behaalden 420 studenten een getuigschrift in het eerste jaar. Ruim 160 anderen slaagden eveneens, maar kregen geen getuigschrift. Aan de studenten tandheelkunde werden 47 van de 62 getuigschriften uitgereikt. Negen studenten van de universiteit van Luik die geslaagd waren, mogen toch niet door naar het tweede jaar, omdat de Luikse universiteit zijn quota al opgebruikte. Je zal het maar meemaken!

Burgemeester vraagt geen auto's in brand te steken...

In het Canadese Ontario heeft de burgemeester van Kingston aan de studenten van Queen's University gevraagd het nieuwe academiejaar iets rustiger aan te vangen dan vorig jaar.
Toen werden tientallen - meestal zatte - studenten opgepakt. Op een openluchtfuif met 6.000 aanwezigen werd een wagen in brand gestoken en de politie schreef tientallen boetes uit in verband met alcoholmisbruik.
Burgemeester Harvey Rosen plaatste nu een open brief in de plaatselijke krant met de vraag het dit jaar wat kalmer aan te doen.

Hogeschool zoekt allochtonen.

"De Voortgezette Opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel is dringend op zoek naar studenten van allochtone origine met interesse voor een loopbaan in de journalistiek", stond vorige week te lezen op de website van het Minderhedenforum. Het initiatief zou de steun krijgen van Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (VLD), aldus de mededeling.
De Erasmushogeschool wil met de steun van minister Keulen vier studenten intensief begeleiden op het vlak van taal, journalistieke praktijk en het zoeken naar een stageplaats. "We stelden vast dat studenten van allochtone origine zich tot nog toe niet inschreven in de opleiding", zegt coördinator van de Voortgezette Opleiding Journalistiek Martina Temmerman. "We willen hen met dit initiatief meer kansen bieden. Het is hoog tijd dat er meer allochtone journalisten komen."
Het initiatief van de Erasmushogeschool kadert binnen het project 'managers van diversiteit'. Dat project kent subsidies toe aan initiatieven die bijdragen tot het ontstaan van een diverse samenleving", aldus Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen. Het project beschikt over een subsidiepot van 5 miljoen euro. Wie een goed project heeft om het samenleven van allochtonen en autochtonen in Vlaanderen of Brussel te bevorderen, kan een aanvraag tot steun indienen.
Een dergelijke aanvraag diende de Erasmushogeschool dus ook in bij minister Keulen. Welke projecten goedgekeurd worden en steun krijgen zou binnen afzienbare tijd bekend worden gemaakt. Volgens Temmerman zou het initiatief van de Erasmushogeschool ondertussen al wel goedgekeurd zijn. Het zou gaan om een budget van minder dan 7.000 euro.

Studenten kunnen hun studieboeken gratis downloaden.

Meer dan 20.000 studenten hebben sinds vorige week donderdag ruim 30.000 gratis Nederlandse samenvattingen en boeken met oefeningen gedownload. De boeken zijn een aanvulling op de verplichte literatuur van universiteiten en hogescholen. De 26 boeken van het Deense bedrijf Ventus Publishing zijn te downloaden op www.studentensupport.nl.
Directeur Kristian Buus Madsen is verrast over de toeloop. "We hadden ingeschat dat we 120.000 downloads in een jaar zouden hebben, maar we hebben in vier dagen tijd al 20 procent van die doelstelling behaald."
De boeken zijn gratis dankzij de advertenties die om de drie tot vier pagina's in het studiemateriaal staan. De komende maand gaat het bedrijf nog acht boeken aanbieden. Ook hoopt Ventus Publishing in de toekomst verplichte literatuur gratis beschikbaar te maken.
Volgens Buus Madsen zijn er honderden mails binnengekomen van studenten die vragen of bepaalde titels te downloaden zijn en van auteurs die vragen of de uitgeverij hun boek kan uitbrengen. De directeur denkt dat dit concept "het uitgeven van de toekomst" wordt. "Standaardtekstboeken kunnen makkelijk gratis beschikbaar gemaakt worden, zolang er maar advertenties instaan."
Het bedrijf verstrekt ook gratis boeken in Denemarken, Zweden en Duitsland. Daar werken docenten op universiteiten met het gratis materiaal. "Onze samenvattingen komen daar zelfs op de verplichte literatuurlijst", aldus Buus Madsen.

Studentenblad maakt nu ook tv-nieuws op het net.

Folia, het hoogstaande studentenweekblad van de Universiteit van Amsterdam (UvA), brengt in september videonieuws op internet. De filmpjes worden gemaakt door Campus TV. Dat is een initiatief van drie oud-Folia-medewerkers: presentator en acteur Beau van Erven Dorens, ex-hoofdredacteur van Nieuwe Revu Mark Koster en journalist Wouter Laumans. Folia maakte het initiatief voor twee weken bekend. Het weekblad lanceerde op 6 september een nieuwe website met daarop aandacht voor het dagelijks nieuws over de UvA, maar ook landelijk en internationaal nieuws. Dagelijks vult Campus TV, dat door studenten wordt gerund, de internetpagina aan met videonieuws. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de studenten behalve voor Folia ook voor andere partijen filmpjes gaan maken.

College volgen op mp3-speler

Studenten in Wageningen kunnen colleges volgen op hun mp3-speler of computer. Wageningen Universiteit zegt de eerste universiteit in Nederland te zijn die deze mogelijkheid standaard aan studenten aanbiedt.
Docenten kunnen op eenvoudige wijze zelf hun colleges opnemen, studenten kunnen die vervolgens downloaden. De afdeling ICT van de universiteit heeft voor de service een eigen systeem ontwikkeld.
Docenten die inmiddels ervaring hebben met het systeem, verwachten niet dat minder studenten de colleges gaan bezoeken. Ervaringen in de Verenigde Staten met zogeheten pod- en vodcasting laten eerder het tegenovergestelde zien, meldt de universiteit

Margorama

Start.
Margorama is één jaar oud geworden, ik ben eindelijk 17, vrienden van me gaan al op kot, mijn GSM is weer gemaakt en ik heb mijn haar weer gekleurd. Gek hoe dingen zo plots kunnen veranderen, zonder dat je er iets aan kan doen.
De terugkeer op één september verliep anders dan ik verwacht had. Geen warme begroetingen, geen verrassende vakantieverhalen of onverwachte wendingen. Om precies te zijn was de eerste zin wat ik hoorde van een klasgenoot: “Wat heb jij nu weer met uw haar gedaan?”. Ik had het gemist.
Het vertrouwde geruis van de opkomende leerlingen dringt langzaam mijn oren binnen, terwijl ik op mijn gemak naar mijn school wandel… www.margorama.be .