Studentizine

Studentizine 144

Kapster laat universiteit miljoenen na

Een voormalige kapster, die in december op 100-jarige leeftijd overleed, heeft de universiteit van Miami een bedrag van ruim 28 miljoen euro nagelaten. Het geld is bestemd voor onderzoek naar kanker en diabetes. Dat heeft de onderwijsinstelling woensdag bekendgemaakt.
De vrouw erfde vijftig jaar geleden een bescheiden bedrag van haar echtgenoot, en leefde daarna uiterst zuinig. In de loop der jaren groeide het geldbedrag uit tot een fortuin van omgerekend meer dan 28 miljoen euro. Ze handhaafde desondanks haar bescheiden levensstijl, volgens de universiteit "omdat ze een hogere bestemming had voor het geld".
De vrouw overleefde zelf longkanker. Haar twee broers stierven aan de gevolgen van diabetes.

Filmster komt afwassen op kotfuif.

Bill Murray heeft de afwas gedaan op een studentenfuif in Schotland. Hij dronk wodka uit een koffietas en maakte grapjes over pastarestjes en dronken studenten. De 56-jarige Amerikaanse filmster was naar het feestje meegetroond door de Noorse studente Lykke Stavnef, die hij eerder had leren kennen in een bar.
"Niemand kon het geloven", zegt de 22-jarige Stavnef. "Hij was net zijn personage uit 'Lost in translation'." In die film van Sofia Coppola speelt Murray een eenzame acteur van middelbare leeftijd. Als hij voor zijn werk in Japan is, ontmoet hij een al even eenzaam Amerikaans meisje met wie hij aan het feesten slaat.
Murray, die verder vooral bekend is van rollen in films als 'Ghostbusters' en 'Groundhog day', vond het nachtelijk festijn volgens één van de feestgangers vooral leuk omdat het er krioelde van de blonde Scandinavische meisjes.

31 oktober 2006 : Kinepolis Halloween Night!

Zin in een huiveringwekkende afspraak? Kom dan op dinsdag 31 oktober naar jouw Kinepolis-bioscoop voor een speciale Halloween-avond. Kinepolis bezorgt je voor een heel voordelig tarief een horrornacht waarvan het angstzweet je nu al zou moeten uitbreken !
Op dinsdag 31 oktober vanaf 22u45 tot zonsopgang worden in alle Kinepoliscomplexen drie avant-premières getoond en uiteraard wordt er ook voor sfeervolle animatie gezorgd om er een ware Halloweennacht van te maken ! De avant-première die getoond worden zijn 'Saw 3', 'The Grudge 2', 'The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning' en in Kinepolis Brussel zelfs nog een extra verrassingsfilm!
Dit alles kan je meebeleven voor 15 euro in voorverkoop (20 euro in Kinepolis Brussel) en 18 euro op de dag/nacht zelf (24 euro in Kinepolis Brussel). Studenten hebben uiteraard voordeel met hun Kinepolis Student Card: 15 euro (20 euro in Kinepolis Brussel) op de dag zelf !Voor de houders van een Kinepolis Student Card zijn er ook animaties voorzien en kans om schitterende horrorprijzen te winnen.
Tot op de nacht van jullie leven !

Britse universiteiten moeten moslimstudenten in de gaten houden.

Het Britse ministerie van Onderwijs gaat docenten en stafleden van Britse universiteiten vragen om Aziatisch uitziende en islamitische studenten te bespioneren als zij vermoeden dat de leerlingen terroristische acties steunen of betrokken zijn bij moslimextremisme. Dat heeft het Britse dagblad The Guardian maandag gemeld.
Volgens een officieel nog geheim document zullen universiteiten gewaarschuwd worden dat campussen „vruchtbare rekruteringsbodems“ zijn geworden voor extremisten. Universiteiten zouden proactief moeten handelen en studenten uit eigen beweging moeten aangeven bij speciale afdelingen van de politie. Het achttien pagina's tellende rapport is voor advies naar betrokken overheidsorganisaties gestuurd.
In het rapport erkent het ministerie dat universiteiten waarschijnlijk niet makkelijk informatie zullen doorgeven uit angst voor kritiek dat zij samenwerken met de 'geheime politie'. Studentengroeperingen reageren kritisch in de krant. Volgens de voorzitter van een federatie van islamitische verenigingen lijkt het er op „dat je schuldig bent tot je zelf je onschuld hebt bewezen.”

Associatie moet leiden tot één Gentse universiteit.

De associatie tussen de Universiteit Gent en een aantal hogescholen moet ten laatste in 2013 uitmonden in de creatie van één hechte, nieuwe Universiteit. De geacademiseerde opleidingen van de hogescholen moeten erin opgaan, zegt rector Paul Van Cauwenberge van de Universiteit Gent.
"Anderzijds willen wij de één cyclusopleidingen niet in de kou laten staan. We moeten ze integreren of ze zeer nauw associëren. Anders gaan zij aan kwaliteit inboeten". Voortbordurend op het thema, uitte hij de wens ooit zelfs tot één Vlaamse universiteit te komen.
"We zijn in Vlaanderen ocharme met 6 miljoen inwoners: 1 universiteit per 1 miljoen inwoners! ?" De versnippering van het hogere onderwijslandschap, verklaart samen met het te beperkte budget voor onderwijs en onderzoek, dat Vlaanderen niet schitterend scoort op internationale universiteitsrankings, aldus Van Cauwenberge: "Met ongelijke middelen kunnen we de strijd niet winnen".
Vlaams Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) begon zijn speech in Gent met de Shanghai-ranking. "Gent en Leuven bevinden zich op een 35ste tot 56ste plaats in Europa en ergens tussen de 102de en 150ste plaats in de wereld. Dat is geen schitterende positie".
Het nieuwe financieringsmodel van de Vlaamse regering zal volgens hem bijdragen tot de verbetering van het Vlaamse hoger onderwijs. "Het zet sterk in op kwaliteit. Ik ben bereid alle modellen te bekijken. Essentieel is de gezamenlijke wil en moed om reële stappen te zetten. Ik heb er begrip voor dat de andere instellingen nu meer dan ooit de vraag stellen naar een gesprek over het gehele landschap.
Maar het uitblijven van een globale aanpak waarover iedereen het eens is, mag geen voorwendsel zijn om in naam van het zogenaamde evenwicht elke evolutie in het landschap te blokkeren". De minister verwees naar de gecontesteerde opleiding rechten aan de Universiteit Hasselt.
De aankondiging hiervan viel niet in goede aarde bij onder meer de Gentse Universiteit. Het werd op zeer korte tijd beklonken. "We waren verrast en niet blij met de manier waarop het werd aangekondigd", aldus rector Van Cauwenberge.
Burgemeester Frank Beke (sp.a) speechte voor het laatst in de aula en oogstte veel applaus. Niet bij studentenvertegenwoordiger Olivier Pintelon, die onder meer het kotenbeleid en de huisvesting van studenten in vraag stelde. Het samenwerkingsinitiatief met de stad, kotatgent, dat studenten moet inlichten over het private aanbod, is bij 4 op 10 studenten onbekend, aldus Pintelon.

Studentenjob of tijdelijk werken voor 11.11.11!

Ben je 18 jaar of ouder?
Kom je graag onder de mensen?
Sta je achter de doelstellingen van 11.11.11?
Als je drie keer ‘ja’ antwoordt, ben jij misschien de nieuwe werver die we zoeken.
Je taak bestaat erin sympathisanten te werven die 11.11.11 met een maandelijkse bijdrage willen steunen. Zo maak je 11.11.11 sterker. Want dankzij vaste inkomsten kan 11.11.11 haar lange termijnwerking beter plannen. En met meer sympathisanten kan de koepel van de Noord-Zuidbeweging meer druk uitoefenen op het ontwikkeling- en handelsbeleid van België, de Europese Unie, de Wereldhandelsorganisatie, …
Je werkt in teamverband samen met een groep jonge enthousiastelingen, waarbij jullie aanbellen bij de mensen thuis. Je werkt deeltijds, als student of met een contract van onbepaalde duur.
Je krijgt:
• een opleiding;
• flexibele werkdagen: je kiest elke week zelf welke dagen je wil werken;
• een competitief loon;
• je vervoerskosten worden terugbetaald;
• een maaltijdcheque per gepresteerde werkdag
Jouw profiel:
• je bent 18 jaar of ouder;
• je hebt 1 tot 4 vrije dagen per week;
• je staat achter de principes en doelstellingen van 11.11.11;
• je bent enthousiast en je bezit een flinke dosis doorzettingsvermogen;
• je kan goed omgaan met mensen en gericht communiceren
Schrijf je in op onze website. Op www.ddf.be vind je het sollicitatieformulier onder ‘werken voor DDF’. Wij hebben kantoren in de studentenbuurten van Antwerpen, Leuven en Gent, wandel eens binnen voor een babbel!

O ja, wat is er bijzonder aan 11.11.11?
• 11.11.11 is veel meer dan de straatactie in november.
• Het is de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.
• 11.11.11 ijvert er dag in dag uit voor dat de ontwikkelingsorganisaties zoveel mogelijk samenwerken.
• Samenwerken in het Noorden om efficiënter te werken én om het beleid te beïnvloeden. Het Belgische beleid, maar ook – via internationale netwerken – het beleid van de EU, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie.
• Samenwerken in het Zuiden zodat onze schaarse middelen zo efficiënt mogelijk renderen én om vrouwen, boeren en kastelozen aan te zetten om hun krachten te bundelen. Zo staan ze sterker om hun rechten op te eisen.
• 11.11.11 voor een structurele aanpak: de problemen bij de wortel aanpakken. We moeten de heersende machtsstructuren die de ontplooiing van de armste bevolkingsgroepen verhinderen, ombuigen.

Tentoonstelling over Justus Lipsius.

Van 19 oktober tot 22 december loopt in de Centrale Bibliotheek van de K.U.Leuven de tentoonstelling 'Justus Lipsius (1547-1606) een geleerde en zijn Europees netwerk' over de humanist en filoloog die precies 400 jaar geleden overleed.
De tentoonstelling is een initiatief van het Seminarum philologiae humanisticae van de K.U.Leuven in samenwerking met de Centrale Bibliotheek. Justus Lipsius had heel sterke banden met de Leuvense Alma Mater. Hij behoort niet alleen tot haar alumni, maar heeft dankzij zijn Europese uitstraling als geleerde en docent een grote rol gespeeld om de Leuvense universiteit na de Tachtigjarige Oorlog weer aantrekkelijk te maken voor studenten uit het buitenland.
De tentoonstelling legt de nadruk op het wereldwijde netwerk van Lipsius' correspondenten. De intense briefwisseling van Lipsius met geleerden en hooggeplaatste personen in Europa biedt een boeiende getuigenis van de reputatie die de geleerde bij zijn tijdgenoten verwierf.

Steeds meer studentes in de seksindustrie.

Volgens een Brits onderzoek is het aantal studenten in de seksindustrie de afgelopen zes jaar verdubbeld. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag. De stijging ligt in de lijn der verwachting omdat ook de studiekosten fors toenamen, stellen de onderzoekers van de Kingston-universiteit in Londen. De krant noemt verder geen cijfers.
Van de groep ondervraagde studenten gaf een op de tien aan dat hij of zij medestudenten kent die in de seksindustrie werken. Een deel zit in de prostitutie. Anderen strippen, masseren, doen aan lapdance of zijn actief bij een escortebureau.
Over de lage landen bestaan voorlopig terzake geen relevante cijfers.

Cursus "Robin Hood"...

De universiteit van Nottingham start met een opleiding "Robin Hood". Gedurende een vol jaar komen studenten alles te weten over 15de-eeuwse manuscripten die meer inzicht geven over de rol van de "vogelvrij verklaarde" in de Engelse maatschappij. Ook verhalen, gezangen en toneelstukken over de middeleeuwse legende zullen aan bod komen. Wie geïnteresseerd is, kan vanaf volgend jaar de lessen beginnen volgen.
"De opleiding is een buitenkans voor iedereen die meer wil weten over de oorsprong en de ontwikkeling van de meest legendarische Britse figuur ooit", aldus geschiedenisexpert Rob Lutton.
De les over "Men in thights" belooft alvast hilarisch te zullen worden, zeker als de academische overheid professor Melvin Brooks daarvoor weet te strikken.

Nederlandse studente wordt wereldkampioene sudoku.

De 17-jarige Aniek Huijsman uit het Nederlandse Rotterdam is zondag in Londen wereldkampioene Sudoku online geworden. De studente is de allereerste wereldkampioene in het online oplossen van de Japanse cijferpuzzel.
De kersverse kampioene stond al bekend als kanshebber, ondanks het feit dat ze een van de jongste deelneemsters aan het tornooi was. Huijsman won behalve de titel en bijbehorende medaille, ook nog een vakantie naar Zweden, met een overnachting in een ijshotel.
Het is nog niet bekend of de wereldkampioene een lief of een andere warmwaterkruik mee zal nemen.

Mot tussen 500 scholieren!

Een ruzie tussen twee Amerikaanse scholieren heeft geleid tot een rel waar vijfhonderd mensen bij betrokken raakten. De politie schoot uiteindelijk met rubberen kogels om de menige uit een te drijven. Niemand werd uiteindelijk noemenswaardig gewond.
De scholieren van de Fontana High School, zo'n tachtig kilometer ten oosten van Los Angeles, gooiden met stenen en flessen naar elkaar en naar de opgetrommelde agenten. De oorzaak van het incident wordt nog onderzocht. Mogelijk had de ruzie te maken met jeugdbendes of racisme.
Twee studenten werden gearresteerd op aanklacht van bedreiging met een dodelijk wapen, vier anderen voor aanhoudend verzet.
Over dit akkefietje kan ook in de rechtzaal nog behoorlijk gebakkeleid gaan worden; een paar honderd advocaten in een Amerikaanse rechtbank.... Hou je al maar klaar voor een soap:"the Fontana files".

Leuvense studenten raken hun fietsen niet kwijt!

Neen, wij hebben het niet over een spectaculaire daling in het aantal fietsdiefstallen in de petermannenstee, maar wel over een acuut probleem van legitieme tweewielerbezitters, die tegenwoordig hun stalen ros blijkbaar alleen nog maar "in overtreding" kunnen stallen. Sinds vorig jaar is in Leuven namelijk ook voor fietsers het wildparkeren verboden. De Leuvense politie opende daarop de jacht op fietsen die buiten de fietsenstallingen zijn geplaatst.
Het aantal fietsenstallingen volstaat echter niet. De cijfers van het studentenmobiliteitsonderzoek van de K.U.Leuven maken dat overduidelijk. De Leuvense studentenraad, LOKO, vraagt daarom dat er meer fietsenstallingen worden geplaatst.
Op 27 juni 2005 keurde de Leuvense gemeenteraad een nieuw politiereglement goed. Volgens dat politiereglement is het stallen van fietsen op de openbare weg verboden, behalve in de daartoe voorziene stallingen. De maatregel kwam er uit bezorgdheid om de minder mobiele weggebruikers. Slechtzienden, blinden en rolstoelgebruikers ondervinden immers vaak ernstige hinder van fietsen die achteloos op het voetpad zijn geplaatst en daardoor de doorgang versperren.
LOKO erkent de moeilijkheden die minder mobiele mensen vaak ondervinden. Toch valt het niet te ontkennen dat de fietser vaak geen alternatief heeft, want het is vaak absurd lang zoeken naar de dichtstbijzijnde fietsenstalling. Dat blijkt onder andere uit de eerste resultaten van het studentenmobiliteitsonderzoek dat de K.U.Leuven eerder dit jaar ondernam.
Volgens dat onderzoek ondervindt een derde van de Leuvense studenten problemen om zijn fiets in Leuven te parkeren. De meest voorkomende suggestie van de ondervraagde studenten was dan ook ”meer en betere fietsenstallingen” De studenten kregen ook de mogelijkheid om de probleemplaatsen voor het stallen van fietsen aan te duiden. Onder andere in de Bogaardenstraat, de Tiensestraat, de Dekenstraat en de Diestestraat bleken studenten moeilijkheden te hebben om hun fiets te stallen.
De stad Leuven was al langer op de hoogte van dergelijke blinde vlekken. De lijst met probleemplaatsen komt immers grotendeels overeen met de prioriteitenlijst voor fietsenstallingen die de Preventiedienst Leuven heeft samengesteld in samenwerking met verschillende instanties. Toch werd er tot nu toe geen gehoor gegeven aan die verzuchtingen. De enige oplossing die de stad nu hanteert is het beboeten van verkeerd geparkeerde fietsen.
Het kordate optreden van de politie, waarbij fietsensloten worden doorgeknipt en de fietsen worden meegenomen, heeft Leuven het imago van een fietsonvriendelijke stad opgeleverd. Ook bij de Leuvense studentenraad LOKO kwamen veel klachten binnen van studenten wiens fiets door de politie was verwijderd. De resultaten van het studentenmobiliteitsonderzoek maken duidelijk dat er wel degelijk een gebrek is aan fietsenstallingen. LOKO vraagt daarom dat de stad Leuven dringend werk maakt van de realisatie van meer fietsenstallingen.

Nekka & Boudewijn de Groot zoeken 21 gitaristen!

Het belang van Boudewijn de Groot voor de populariteit van de akoestische gitaar in de Lage Landen kan moeilijk overschat worden. Zijn akkoorden waren en zijn zowat verplichte kost voor elke beginnende gitarist. Het aantal gitaristen dat door hem geïnspireerd werd, moet zo stilaan ontelbaar geworden zijn. Eénentwintig onder hen krijgen nu de unieke kans op te treden met de grootmeester zelf en dit tijdens de Nekka-Nacht op 20 en 21 april 2007 in het Antwerps Sportpaleis voor telkens 15.000 aanwezigen.
Gitaristen voor wie dit een lang gekoesterde droom is, sturen voor 30 oktober een berichtje naar koen@nekka.be met een beschrijving van zichzelf, een opsomming van zijn/haar gitaarexploten en een korte motivering. Kandidaten moeten alvast "Testament" binnenstebuiten kennen en vrij zijn op 19 (repetities) en 20 en 21 (optredens) april 2007.

Hoeveel moleculen uit de urine van Napoleon zitten in jouw pint?

Hoeveel procent van de totale watermassa zit er in een koe? Wanneer is een persoon echt dood? Welk effect heeft een permanent op je haren? Ben je cool? Dit zijn slechts enkele van de vele vreemde vragen die studenten moeten beantwoorden om toegelaten te worden tot prestigieuze universiteiten als Oxford en Cambridge. Het systeem is intussen traditie geworden en mist zijn effect niet.
"De meeste studenten komen met prima cijfers uit hun vorige schoolperiode op de proppen. Dan moeten we creatief zijn en de spitsvondigheid van onze kandidaten testen om het kaf van het koren te scheiden", aldus verantwoordelijke Jessica Elsom. De bedenkers van de vragen letten er wel op dat elke brainstormsessie toch wel een béétje met het desbetreffende vakgebied te maken heeft.

Vademecumtijd!!!!!

Het begin van het academiejaar is steeds weer een hectische periode. Als praesidium moet je vanalles regelen: leden werven, schachten dopen, zalen boeken, afspreken met andere praesidia om niet in elkaars vaarwater te zitten... Maar héla, hola, hoe contacteren wij potstausend die andere flurken?
Even opzoeken in het vademecum der studentenclubs, simpel toch?
Mààààr, wasmeda? Wij staan er niet in! Hélaba, de tofste, mafste, geilste, enzovoortse club van de hele aardkloot staat niet in dat vademecum????
Waar lijkt dat op? Hoe kandana?
Hoedadde, moesten wij dat zelf invullen? En kost dat échtigentechtig niks? En krijgen wij dan ook zo een bijbel van het studentenleven? Ook al voor niks?
Die van Studiant zijn verdorie nog zotter dan wij!
Rap efkes invullen!
Maar hoedoededa?
Ah jàààààààà, gewoon een mailtje sturen naar Bianca@studiant.be om een login te vragen! Zo gepiept! En daarna staan we weeral op de kaart van het studentenleven!