Studentizine

Studentizine 145

Hoogste tijd voor het vademecum!

Het begin van het academiejaar is steeds weer een hectische periode. Als praesidium moet je vanalles regelen: leden werven, schachten dopen, zalen boeken, afspreken met andere praesidia om niet in elkaars vaarwater te zitten...
Maar héla, hola, hoe contacteren wij potstausend die andere flurken? Even opzoeken in het vademecum der studentenclubs, simpel toch?
Mààààr, wasmeda? Wij staan er niet in! Hélaba, de tofste, mafste, geilste, enzovoortse club van de hele aardkloot en belendende percelen staat niet in dat vademecum????
Waar lijkt dat op? Hoe kandana? Hoedadde, moesten wij dat zelf invullen? En kost dat échtigentechtig niks? En krijgen wij dan ook zo een bijbel van het studentenleven? Ook al voor niks?
Die van Studiant zijn verdorie nog zotter dan wij!
Rap efkes invullen! Maar hoedoededa?
Ah jàààààààà, gewoon een mailtje sturen naar Bianca@studiant.be om een login te vragen! Zo gepiept! En daarna staan we weeral prominent op de kaart van het studentenleven!

Extra voordeel voor Antwerpse studentenclubs! OORdeel zelf!

Dankzij de studentenvoorzieningen van je hogeschool of universiteit kan je met de cultuurcheques al het ganse jaar voor weining geld het Antwerpse of het Gentse culturele leven induiken.
Enkele Antwerpse cultuurhuizen doen daar vanaf nu nog een schepje boven op. Voor bepaalde voorstellingen zullen er studentengroepskortingen worden aangeboden. We laten je op tijd weten om welke voorstelligen het gaat.
Op 7, 9, 10 en 11 november kan je in Petrol alvast naar OOR/deel; een nieuw, fris en kinky woord- en muziekfestival.
Grote namen zoals Mike Patton (Faith No More) en Jello Biafra (ex-Dead Kennedys) zal je daar aan het werk kunnen zien. Studenten kunnen op vertoon van hun studentenkaart binnen aan halve prijs. Op dinsdag (Mike Patton-avond) betekent dit 10 euro de andere dagen euro ?. Je cultuurcheque kan je uiteraard ook gebruiken.
Alle info op www.petrolclub.be

Belgische studenten zijn zuipschuiten...

Dat zou moeten blijken uit een internationaal onderzoek naar alcoholisme. Belgische mannelijke universiteitsstudenten geven zich, volgens dat onderzoek, opvallend vaker over aan zuippartijen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in andere landen.
Bijna de helft van een groep Belgische mannelijke studenten dronk de afgelopen twee weken minstens een keer vijf of meer glazen alcohol na elkaar, leert de "International Study of Heavy Drinking". De onderzoekers catalogeren vijf (mannen) of vier (vrouwen) glazen alcohol na elkaar drinken als "zwaar drinken" (ook wel 'binge drinking'genoemd). Bij de Belgen zit 48 procent van de 257 mannelijke ondervraagde universiteitsstudenten in die categorie.
Voor zover onze eigen peilingen terzake betrouwbaar zijn, beschouwen de meeste studenten 5 pinten eerder als een dagelijkse minimumbehoefte.
Het betreffende onderzoek werd reeds in 2005 uitgevoerd en gepubliceerd, maar haalde nu recentelijk onze landelijke pers, nadat het op 30 september op een congres in Berlijn werd besproken.

Gezonde schoolmaaltijden, beter voor snackbars!

“Den bloten chef”, Jamie Oliver, Britse voedselgoeroe, en overroepen –steenrijke- keukenpiet, verdient sedert enige tijd nog een (eigenlijk niet zo) bescheiden stuiver bij als adviseur voor de Britse overheid inzake gezondere maaltijden op school. We hebben daarover in een vroegere editie al uitgebreid bericht.
Je kan erover denken wat je wil, maar de man heeft wel een punt als hij stelt dat de kwaliteit van het op scholen geleverde voer vaak heel wat beter kan. De Britse regering stelde dan ook bijkomende fondsen ter beschikking om betere én gezondere maaltijden in de voederbak van de studenten te kunnen deponeren.
Merkwaardig genoeg lijkt de verbetering nu eerder contraproductief te werken. Schoolkinderen in Noord-Ierland keren bijvoorbeeld de gezonder geworden schoolkantine immers steeds meer de rug toe, en gaan smakelijke vette hap halen bij de snackbars in de schoolbuurt. De dagschotels op school bevatten meer groenten, minder zout en minder vet, maar worden duidelijk minder gesmaakt dan de hamburgers en frietjes van de lokale verdelers van de snelle hap.
Met het programma rond gezondere voeding wou de Britse overheid het toenemende overgewicht bij kinderen te lijf gaan, maar enkel de kassa van de schoolkantines vermagert. Hun omzet daalde gemiddeld met 7% in de voorbije maanden. De eettenten rond de scholen zijn, naar verluidt, dan weer dik tevreden!

Zet vooral in je agenda!

13 november, Lintenavond in Antwerpen. Topoverleg voor praesidia van over heel Vlaanderen in de Cinema aan de Lange Brilstraat. Uitreiking van het nieuwe vademecum. Ook in de andere studentensteden zijn verdelingen gepland, details zullen in het volgende nummer worden meegegeven.

15 november: Gravensteenfeesten in Gent!

20 november: in de namiddag St.V in de Brusselse binnenstad!

20 november; ’s avonds, cantorenconvent in de Wagetol, aan de Antwerpse stadswaag. Voor al wie op een cantus écht wil leren zingen, en meer wil weten over liederen en hun historiek. Inschrijven door een mailtje te sturen naar info@cantorenconvent.be .

Bulgaarse bakvissen bakkeleien...

In Sofia loopt alvast één knappe student rond die meer aanbidsters heeft dan vingers en tenen tezamen. Het bakvissengepeupel dat hem in hun natste dromen meetroonde naar het ultieme liefdesnest, besloot voor eens en altijd uit te maken wie recht had op deze spetter. Liefst 23 exemplaren van het “zwakke geslacht” spraken met elkaar af een dagje te spijbelen om tot een eensgezinde beslissing te komen. De vijftien- tot achttienjarige schatjes gingen elkaar te lijf met meer dan goede bedoelingen en overtuigende argumenten alleen. Ze gaven present met boksbeugels, fietskettingen en gebroken bierflesjes om een blijvende indruk te maken op hun concurrentes.
De politie diende eraan te pas te komen om de krolse kutjesdieren uit elkaar te peuteren en om de meest beschadigde exemplaren te laten afvoeren voor adequate verpleging. Het is niet bekend wie uiteindelijk de meest furieuze deerne bleek, maar wij adviseren de “begeerlijke Sofiaan” in elk geval in de toekomst een grote boog rond deze vrouwelijke vechtmachine in te plannen.

De straat op voor een andere wereld!

Wie doet mee?
Op zoek naar een boeiende, leerrijke en nuttige (vakantie)job?
“Het wereldrecord voor de meeste mensen die in 24 uur tijd opkomen om armoede uit de wereld te bannen werd op 15 en 16 oktober 2006 gevestigd door de VN-Millennium Campagne. In totaal namen 23 542 614 mensen deel aan 11 646 evenementen wereldwijd.” (Officiële verklaring van Guinness Records)
Cricketfans in India, schoolkinderen in Gaza en de bezette gebieden, het concertpubliek in een sloppenwijk van Zimbabwe, jongeren die een menselijke witte keten vormden in Bangladesh en een massale stroom mensen op Times Square in New York werkten allen samen om dit wereldrecord te vestigen. Mensen kwamen bijeen bij de hoogste hoteltoren in Dubai, in Spaanse en Mexicaanse voetbalstadions, in kerken overal in Afrika en wereldwijd in scholen tot in China toe.
Bij elk gebeuren namen mensen het woord om hun solidariteit uit te spreken met de armste mensen in de wereld. Zij eisten dat regeringen dringend actie ondernemen om een einde te maken aan de armoede en de ongelijkheid, zodat de Millenniumdoelstellingen kunnen gehaald worden en zelfs nog verbeterd.
Oxfam-Solidariteit vecht voor een andere globalisering: die van de solidariteit tussen volkeren. Oxfam-Solidariteit steunt partners in 35 landen in het Zuiden die ijveren voor echte sociale verbetering.
Wist je dat ook jíj kunt meewerken aan die andere globalisering en daarenboven nog een mooi centje kan bijverdienen?
Wil jij er ook bij zijn, aarzel dan niet.
Als fondsenwerver ga je, in team, de straat op en probeer je mensen te overtuigen om Oxfam-Solidariteit financieel te steunen.
• Ben je bestand tegen plensbuien en hittegolven?
• Sta je achter de doelstellingen van Oxfam-Solidariteit?
• Ben je 18 jaar of ouder en nog jong van geest?
• Heb je lef en doorzettingsvermogen?
• Werk je graag in teamverband?
• Ben je niet op je mondje gevallen?
• Heb je zin in een job mét inhoud?
Spring dan even binnen in een DDF-kantoor in je buurt en solliciteer voor de (vakantie)job van je leven. Samen met een DDF medewerker ga je op zoek naar jouw ideale werksituatie. DDF Antwerpen (2000), St-Jacobsmarkt 57 (bij Rooseveltplaats), Wim: 0475/281 886, antwerpen@ddf.be
DDF Gent (9000), Stalhof 7 (zijstraat Overpoort), Isabel: 0473/535 680, gent@ddf.be
DDF Leuven (3000), Tiensestraat 170 (bij elke student overbekend), Hilde: 0473/962 861, leuven@ddf.be
Of schrijf je in op onze website. Op www.ddf.be vind je het sollicitatieformulier onder ‘werken voor DDF’.

Gents stadsbestuur ronselt actief studenten!

De stad Gent heeft beslist om ook dit jaar zelf reclame te maken voor Gent als studentenstad: in december zullen 20.000 laatstejaars secundair onderwijs uit Oost- en West-Vlaanderen en delen van Antwerpen en Vlaams-Brabant een magazine thuisgestuurd krijgen van 16 pagina's waarin de stad zich voorstelt.
"Vorig jaar deden we dat een eerste keer, toen met een bescheidener magazine", zegt schepen van Onderwijs Rudy Coddens (SP.A). "Dat initiatief is intussen positief geëvalueerd. We zetten het dan ook door. Als het studentenaantal in Gent blijft stijgen en de uitstraling van Gent als studentenstad toeneemt, is dat onder andere dankzij dit soort initiatieven."

Ecopolitie keurt Leuvense studentenkoten.

Tijdens de actie “Een kot vol energie” wil de vzw Safier 250 studentenkamers inspecteren op ecologisch energieverbruik. Safier kreeg in Leuven de hulp van de Nederlandse Ecopolitie. Men keurde drie koten.
De inspectie begint steeds in de algemene ruimten - het toilet, de douche, de keuken - en eindigt op de kamer van de student. Maar er wordt niet enkel bekeurd. De gebreken worden –indien mogelijk- meteen opgelost. Er wordt vooral gelet op het gebruik van spaarlampen, de isolatie van leidingen en het gebruik van een spaardouchekop.
"Dat maakt al meteen een groot verschil", volgens Antoine Van den Bogaert van vzw Safier. "Een spaardouchekop verbruikt negen liter water per minuut, bij een gewone is dat snel het dubbele. Wanneer zo'n spaarkop niet aanwezig is, installeren we hem. Voorts vervangen we gewone lampen door spaarlampen, dichten we tochtgaten en isoleren we radiatoren."
Door enkele eenvoudige energiebesparende maatregelen toe te passen, kunnen studenten al gauw tien procent besparen op hun factuur. Al liggen veel studenten daar niet van wakker.
"Meestal moeten ze ook niet zelf voor de kosten opdraaien. Met deze actie probeert de vereniging een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. Wanneer we nu studenten kunnen overtuigen, zullen ze dat later hopelijk voortzetten."
Volgens Van den Bogaert zijn er in Leuven twee grote trends. "Enerzijds zijn er die nieuwe of vernieuwde koten. Daar is alles meestal wel in orde. Er is dubbele beglazing en alles is goed geïsoleerd. Het enige pijnpunt is dat er op zulke koten vaak halogeenlampen hangen. Anderzijds zijn er de oude koten waar veel energie wordt verspild. Dat ligt dan meestal niet aan de studenten maar aan de kotbaas."
Safier wil dit jaar 250 koten aan een inspectie onderwerpen. Geïnteresseerde studenten kunnen zich inschrijven via de website, en zelfs nog een kotdiner winnen ook.
www.safier.be

Kinepolis mag reclame maken in UGent.

Kinepolis Gent mag in de studentenrestaurants van de Gentse Universiteit volop reclame maken. De bioscoopketen zal op de placemats voor de dienstbladen haar films afficheren. Het bedrijf gaat ook affiches hangen in de studentenrestaurants met info over films en evenementen.
In de studentenrestaurants komen enkel universiteitspersoneel en studenten eten. Met een kassaticket van een studentenrestaurant wordt een bioscoopticket in Kinepolis Gent goedkoper: 5 euro in plaats van 7 of 8 euro.

De huisjesmelker van het jaar!

“Weigert je kotbaas de verwarming te repareren? Verhoogt hij zomaar de huur? Komt hij binnen als je staat te douchen? Geef je huisbaas dan op voor de verkiezing van de huisjesmelker van het jaar.”
In Nederland organiseren de studentenvakbond LSVb en de SP-jongerenorganisatie Rood samen de vierde huisjesmelkerverkiezing. Eind december zijn de lokale voorrondes en in januari volgt de landelijke finale. Dan wordt de allerslechtste kotbaas van het jaar gelauwerd.
Met de verkiezing willen de organisatoren protesteren tegen huiseigenaren die misbruik maken van de –in Nederland bestaande- woningnood of de naïviteit van hun huurders. "Studenten weten vaak niet wat hun rechten zijn", zegt LSVb- voorzitter Irene van den Broek, "Met deze actie willen we hen erop wijzen dat ze beslist niet alles hoeven te pikken."
De "gelukkige winnaar" van vorig jaar was de Amsterdamse firma Bakaro BV van ondernemer F. Meijer. Die vond de klachten "gelul" en schoof het juryrapport terzijde: "Het is een ludieke actie, meer niet." De directeur van Bakaro BV liep in de kijker omdat hij de personificatie bij uitstek van een echte huisjesmelker bleek. “Niets ontbreekt op het lijstje van klachten: het schenden van de privacy, slecht onderhoud, bedreigingen, onbereikbaarheid, het vragen van extreem hoge huren... Ook wachten huurders al meer dan een jaar op de reparatie van een lekkende gasgeiser”.
Kotbaas Meijer vertikte het ook meermaals om de trofee in ontvangst te nemen: “de gouden dakpan met uier”.
Tot half december kunnen de Nederlandse studenten hun kotbaas nog nomineren bij de Landelijke Studenten Vakbond en Rood.

Studenten betogen tegen beperking aantal erkende kinesitherapeuten.

In Leuven betoogde vrijdag ongeveer driehonderd studenten kinesitherapie tegen de beperking van het aantal kinesitherapeuten dat erkend wordt door het Riziv en van wie de prestaties dus terugbetaald worden via de ziekteverzekering. Naast KUL- en VUB-studenten waren ook enkele professoren aanwezig. Aanleiding voor de betoging is het jaarlijkse selectie-examen dat zaterdag in Brussel plaatsvond.
Ken Naudts, die de studenten vertegenwoordigde, wees bij de start van de betoging op het ontbreken van cijfers die de beperking van het aantal zelfstandige kinesitherapeuten rechtvaardigen. De vergrijzing doet namelijk de behoefte aan kinesitherapeuten toenemen waardoor er over enkele jaren een tekort dreigt. Naudts betwiste ook het verband tussen het aantal kinesitherapeuten en het Riziv-tekort, aangezien terugbetaling enkel kan op basis van een doktersvoorschrift.
De betogers kregen de steun van KUL-rector Marc Vervenne. Hij vindt het niet kunnen dat kinesitherapeuten na een wetenschappelijke opleiding van vijf jaar nog een overheidsexamen moeten afleggen om tot het beroep toegelaten te worden.
Hij stelde ook over cijfers te beschikken waaruit blijkt dat het aantal afgestudeerden dat kiest voor een beroepspraktijk lager is dan de overheid beweert. Daarover vroeg hij, mede namens collega-rectoren, een gesprek met minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte (PS).
Ook het Kinesitherapeutenkartel, de Overlegkoepel van de Vlaamse Universitaire Opleidingen Kinesitherapie, de Vlaamse Hogescholen voor Kinesitherapie en de Vereniging van Vlaamse Studenten protesteerden de voorbije dagen tegen de beperking.
Allemaal wijzen ze op de onrechtvaardigheid van een systeem waarbij jongeren na jaren studie hun beroep niet kunnen uitoefenen. Er wordt ook op gewezen dat 45 van de 270 personen die vorig jaar in Vlaanderen een Riziv-nummer kregen via het examen er uiteindelijk toch geen gebruik van maakten.

Europa verhoogt beurzen voor Erasmusstudenten.

De beurzen voor Erasmusstudenten verhogen de volgende jaren van gemiddeld 150 naar 200 euro per maand. Dat heeft Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) gemeld na afloop van de stemming in het Europese Parlement over het actieprogramma levenslang leren voor de periode 2007-2013.
Erasmus biedt studenten de kans een tijdje te studeren aan een universiteit of hogeschool in een andere lidstaat van de Europese Unie. Voor het populaire mobiliteitsprogramma zal de Unie in de periode 2007-2013 ongeveer 2,7 miljard euro uittrekken. Geraamd wordt dat er tegen 2012 drie miljoen studenten aan het programma kunnen deelnemen.
Dat betekent in concreto dat de toelages zullen stijgen van 150 naar 200 euro per maand. "De Erasmusbeurzen werden de laatste twaalf jaar niet meer aangepast. De nieuwe hogere beurzen reflecteren beter de reële levenskost en moeten ook minder gegoede studenten de kans geven een tijdje in het buitenland te studeren", stelt Belet.

Studentenrellen in China wegens waardeloze diploma's.

Duizenden Chinese studenten hebben de voorbije week rel geschopt in de stad Nanchang, omdat ze woedend zijn over berichten dat ze valse beloftes hebben gekregen en de universiteit onechte diploma's uitdeelt. Vier dagen lang hebben tot 10.000 studenten een ware veldslag uitgevochten met de politie.
Het geweld in de zuidoostelijke provincie Jiangxi toont volgens de Britse krant The Times aan dat Chinese studenten onder druk staan over stijgende collegegelden en corruptie. De autoriteiten reageren ongemakkelijk op de rellen, die herinneringen oproepen aan de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.
De studenten van de opleiding voor de kledingbranche zouden onder meer in klaslokalen meubilair en computers in puin hebben geslagen. De politie moest er ook daar aan te pas komen om de orde te herstellen. De studenten verklaarden aan buitenlandse verslaggevers echter dat de plunderingen niet het werk waren van studenten, maar wel van lokale criminelen die de kans schoon zagen hun slag te slaan.
In de Chinese pers zelf werd geen melding gemaakt van de rellen.

Wetenschappers willen games op school.

De Amerikaanse overheid moet meer werk maken van de ontwikkeling van leerzame computerspellen, dan vinden tenminste een aantal prominente geleerden in de USA. De Amerikaanse wetenschappers halen aan dat de moderne spellen complexe denkvaardigheden kunnen aanleren, die de studenten voordeel kunnen opleveren in hun zoektocht naar een baan.
Computerspellen zijn volgens hen goed voor het verbeteren van strategisch en analytisch denken, leren studenten om doelen vast te leggen en stellen het geduld op de proef. Ook het werken in teamverband zou verbeterd kunnen worden door computerspellen. Er is wel een verschil tussen spelletjes ter ontspanning en leerzame spelletjes.
De organisatie van Amerikaanse wetenschappers vraagt dat de overheid meer geld investeert in het ontwikkelen van de educatieve games, en wil dat scholen aangemoedigd wordt om de spellen te integreren in het lessenpakket.

Wie wint de gouden lidkaart???

Wil jij kans maken op een gouden lidkaart en op alle TD's van alle aangesloten clubs van je studentenstad gratis toegang krijgen? Registreer je dan als de gesmeerde bliksem en voor 1 novemberop www.helpikbenstudent.be .
Op 1 november worden de winnaars getrokken uit alle registraties.
Deelnemende clubs : Abundantia, ABVG, Acantha, Ajonista, Alfa, AMC, Antigonia, Antwerpen Boven, ASG, Athena, Aymie, Bijouteria, Biomedica, Bios, Biotecho, Bovis-Grafica, Brabo, Caepa Vestigia, Campinaria, Centaura, Chemika, De Chips, De drinkbroeders, De Flamingo's, De Stuivers, De Zwoane, Deliria, Didasco, Dominae Noctis, Ekonomika, ESN, Farmaceutica, Filii Lamberti, Ganges, Golfbreker, Hermes, Historia, Hoch Bitte, Hodena, Home Astrid, Honim, Ichtus, Icterus, II, Kerberus, Kinesia, Kinneke Baba, Klauwaerts, Klio, KUBA, KVHV Antwerpen, KVHV Gent, KVHV Kortrijk, KVHV Leuven, KVHV Oostende, Larus, Libertus, Limburgia, Lingua, LVSV Antwerpen, LVSV Brussel, MAG, Magistra, Magistra Ere, Medisoc, Mercurius Aalst, Mercurius Hasselt, Mesacosa, Moeder DUC, Moeder Lies, Moeder Malheur, Netsilana, Nucleo, Nursaia, Omnes, Orbis, Payottenland, Pedagogische Kring, Perkilo, Perskring, Pomponia, PPK, Pro Gaudio, Prosit Leo, PSW, PTP, Retabo, Reuzegom, SDA Gent, SDA Kortrijk, Sepulcrum, SK Ghendt, SocA, Socio, SOFA, Sofia, Solvay, Steil, STORM, Taboe, Technica, Transfusia, Translatio, Utopia, Vat, Vetur, Vilvordia, VRG, Vulcanis, Wetenschappelijke Kring, Zwarte Kielen

Staat je club erbij, registreer dan vooral je lidkaart en word misschien wel de meest gevierde student van jouw studentenstad!

De Babylonische spraakverwarring...

Op 1 november om 12 uur zal Dirk Denhoyelle samen met Carine Caljon van Assimil een lezing geven in zaal Retorika op de Antwerpse Boekenbeurs onder de titel: "De Babylonische spraakverwarring".
Dirk en Carine zijn allebei gek op vreemde talen en – op zijn minst in hun gedachten – polyglotten. In de loop der jaren en talen stootten ze op tal van leuke faits divers. Het Hongaarse "étlap" betekent spijskaart. Ook in het Chinees is het woord voor "ma"... "ma". Maar je moet het dan wel juist zingen. Grammaticale overeenkomsten en verschillen (het Fins is de meest geëmancipeerde taal van West-Europa, want er is geen mannelijk of vrouwelijk), uitspraakperikelen, verbanden met de Vlaamse dialecten: Carine en Dirk razen er vrolijk doorheen en houden halt bij de leukste weetjes.
Meer info via info@dirkdenoyelle.com
Een aanrader voor talenfreaks en mensen op zoek naar conversatiestof!
PS: wie er niet bij kan zijn op de boekenbeurs, krijgt een tweede kans. Op donderdag 25 januari in CC De Markthallen in Herk-de-Stad zal de lezing opnieuw gegeven worden, en dan zelfs in een uitgebreidere vorm !