Studentizine

Studentizine 146

Activiteiten tam-tam!

1. Lintenavond I
Het is weer zover. De openingsTDs zijn gepasseerd, de dopen en verkopen zijn hopelijk goed verlopen, dus het wordt tijd om eens een feestje te geven voor al die hardwerkende bestuursleden van al die studentenverenigingen in Vlaanderen. Daarom nodig Studiant elk praesidiumlid uit op haar Lintenavond (een lint is uiteraard niet noodzakelijk).
Wat is een Lintenavond ? Een TD voor bestuursleden, waarbij de pintjes aan één euro over de toog vliegen, wij nog wat gratis vaten regelen ook en we uiteraard de beste DJs voorzien ter muzikale ondersteuning van jullie feestgedruis. Dit jaar organiseren we niet één maar TWEE Lintenavonden met de bedoeling om over enkele jaren in elke studentenstad een Lintenavond te kunnen organiseren.
Ook kan je die avond een vademecum bemachtigen. Dit is een CD-rom met ALLE adresgegevens op van alle praesidiumleden van Vlaanderen, zodat je eindelijk kan te weten komen wie die lekkere kerel is uit het naburige studentencafé met z'n vreemdkleurig lint aan.
Inkom is uiteraard gratis en partytunes worden verzorgd door DJ Licious en DJ Dennis.
Waar en Wanneer?
Maandag 13 november : 22u :Lintenavond @ De Cinema (Lange Brilstraat Antwerpen) De klassieker. Een jaarlijks gezellig samenzijn met alle praesidiumleden uit Antwerpen met een drankje en nog een drankje.
Dinsdag 21 november : 22u : Lintenavond @ Zaal BSG (Campus VUB Etterbeek) De Brusselse Lintenavond. Voor alle bestuursleden van ALLE clubs in Brussel ! Kom je St.Vé-kater dus vrolijk op onze kosten verdrinken op de vrolijke tonen van onze DJs.
Meer info ? www.lintenavond.be
2. Vademecumbedelingen
In de andere steden (waar we ongetwijfeld de volgende jaren ook Lintenavonden zullen ineensteken) voorzien we nu sowieso al een vademecumbedeling, waarbij elke club haar vademecum kan komen halen in een studentencafé in de buurt en daarbij zich nog aan wat pintjes van onzentwege mag verwachten.
Waar en Wanneer?
Woensdag 15 november : 21u : Tent Gravensteenfeesten (Sint-Pietersplein Gent)
Maandag 27 november : 21u : Kinepolis Kortrijk (in samenwerking met de Kroegentocht van SK West-Vlaanderen)
Woensdag 29 november : 21u : De Rector Leuven
Donderdag 30 november : 21u : Het Gildenhuis Hasselt
Meer info ? www.lintenavond.be
3. Cantorenconvent
Is een cantus helemaal je ding, maar heb je nog twijfels?
Vind je de meeste cantoren maar lapzwansen die niet zo best kunnen zingen?
Wil je meer weten over de geschiedenis en de correcte zangwijze van de liederen in de codex?
Ben je cantor of fervente cantusganger en weet je het ook niet allemaal zo precies?
Hoog tijd voor een stoomcursus bij het cantorenconvent!
De liederen die je daar aanleert vergeet je nooit!
Stel de vragen die je al zolang verscheuren!
Voor de kosten hoef je het beslist niet te laten!
Inkom : 3 euro (goed voor 2 biero's en lijvige documentatie)
Pintjes : 1 euro
Waar en Wanneer?
Maandag 20 november : 20u : Wagetol (Stadswaag Antwerpen)
Meer info? www.cantorenconvent.be
Hopelijk mogen we jullie op één van deze (of zelfs alle !) activiteiten verwelkomen !

Franse studenten betalen hun studies met prostitutie...

Naar schatting 40.000 Franse universiteitsstudenten zoeken hun toevlucht tot de prostitutie om hun studierekening te helpen dragen. Dat berichtte Le Figaro vorige week maandag. Het merendeel zijn vrouwen.
Met het geld dat de studenten in de prostitutie verdienen, wordt ook de huur betaald. Soms wordt het gewoon als zakgeld gebruikt. Volgens Le Figaro zou ongeveer één op de 57 studenten het oudste beroep ter wereld beoefenen. Guillaume Houzel van Student Life Watch bevestigt het bestaan van het fenomeen. Hij verwijst naar de toenemende druk op de koopkracht van de studenten de laatste jaren. "Hun uitgaven zijn gestegen doordat de vastgoedprijzen de hoogte zijn ingegaan. Maar de studiebeurzen zijn niet toegenomen," luidt het. Naar schatting 225.000 Franse studenten zouden problemen hebben om hun studies te betalen. Volgens Houzel leven er 45.000 in extreme armoede.
De studenten belanden blijkbaar niet in de reguliere prostitutiekringen. "Studentenprostitutie is gewoonlijk een individuele en occasionele activiteit", stelt een waarnemer. De studenten bieden hun diensten meestal aan via het internet, via webcams en kleine advertenties.
Ook in Australië beginnen steeds meer –voornamelijk internationale- studenten hun toevlucht te zoeken tot de snelverdiende Australische seksdollar, zo wist de Australian Broadcasting Corporation gisteren nog te melden.
Buitenlandse studenten mogen in Australië twintig uur per week bijklussen om hun verblijfs- en studiekosten te helpen betalen, maar geen enkel beroep levert eigenlijk genoeg op om een bevredigende substantiële bijdrage te leveren voor de bijzonder hoge studiekosten “down under”. Een opleiding geneeskunde kost voor een Australische student makkelijk 38.000 Australische dollars, voor een buitenlands student komt daar nog een ferme slok bovenop. Bovendien moeten de opleidingen op voorhand betaald worden, wat de financiële drempel steeds hoger legt.
Studentes kiezen er daarom steeds vaker voor de baantjes die tien dollar per uur opleveren én bovendien ook belast worden in te ruilen voor een shift in een bordeel, waar ze meer verdienen, én amper belastingen betalen. Op die manier kunnen ze zelf beter hun tijd en hun inkomen beheren, wat maakt dat ze comfortabeler aan hun studie kunnen werken.
Wie een twintigtal uur per week werkt in een bordeel, kan op een jaar makkelijk 60.000 Australische dollar verdienen, iets waar een hamburgerbakker in vaste loondienst zelfs niet van kan dromen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat zelfs studentes seksuologie besluiten bij te klussen als een vorm van practicum.

Probeerkoffers voor gehandicapten in gewoon onderwijs.

De Leuvense vzw Windekind, een centrum voor buitengewone zorg, heeft vorige week "probeerkoffers" voorgesteld voor kinderen met een handicap die les volgen in het gewoon onderwijs. Die leerlingen hebben aangepast materiaal nodig, maar soms blijkt na aankoop dat het materiaal niet adequaat is, waardoor de financiële overheidssteun verloren gaat. De materialen uit de probeerkoffers kunnen eerst een tijd worden getest, wat kinderen in staat stelt de meest geschikte te kiezen.
De ene koffer bevat ICT-materiaal, bijvoorbeeld een laptop met aangepast toetsenbord, een aangepaste muis of een camera om de bewegingen van het kind te volgen. In andere koffers zit materiaal om de schrijfmotoriek te verbeteren, beter te tekenen of wiskundelessen te volgen of materiaal voor in het dagelijkse leven zoals kookmateriaal, snijplankjes, bestek, borden, enzovoorts. Er is verder ook een kleuterkoffer, voor de allerkleinsten.
Het materiaal werd mee gefinancierd door Cera dat eraan denkt ook in andere provincies dergelijke initiatieven te steunen. Windekind heeft een residentiële en ambulante werking. In de Schapenstraat in Leuven is er een schooltje voor kinderen met een motorische en lichtmentale handicap. In het kader van de ambulante werking worden over heel Vlaams-Brabant dergelijke kinderen begeleid die in het gewone onderwijs les volgen.

Studenten gekant tegen langere lerarenopleiding!

De commissie onderwijs van het Vlaams parlement heeft donderdagnamiddag de regeling over de vernieuwde lerarenopleiding, die minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke heeft uitgewerkt, aanvaard. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) meent dat die zorgt voor een "overbodige studieduurverlenging" voor wie academische opleidingen volgt en hoopt dat het parlement de "studentonvriendelijke" bepalingen alsnog bijstuurt.
In de hervorming verdwijnt het aggregaat en komt er een "specifieke lerarenopleiding" voor wie geen specifiek onderwijsdiploma heeft. Wie een academische opleiding volgt, maar weet dat hij later les wil geven, kan een deel van die opleiding afleggen tijdens de masterjaren, dus na de drie bachelorjaren.
En daar wringt voor de VVS het schoentje: "In combinatie met de lichte verzwaring van de lerarenopleiding naar 60 studiepunten, wordt het voor studenten onmogelijk om deze nog samen af te werken met het masterdiploma", klinkt het. VVS vindt dat "deze rigiditeit" niet te rijmen valt met de flexibilisering van het hoger onderwijs, waardoor studenten makkelijker hun studies kunnen aanpassen aan hun eigen werkritme.
Dat studenten in de professionele bachelors wel na twee jaar aan de lerarenopleiding kunnen beginnen, noemt de VVS dan weer een discriminatie.

Bezetting ULB-rectoraat.

De bezetting van het rectoraat van de Université Libre de Bruxelles (ULB) duurt voorlopig voort. De dertig studenten die het gebouw sinds donderdagmiddag uur bezet houden, hebben er de nacht doorgebracht. Dat verklaarde Philippe Santini in naam van de studenten. Een lid van de veiligheidsdienst wou eerst samen met de studenten de nacht in het rectoraat doorbrengen om een oogje in het zeil te houden, maar werd door de bezetters aan de deur gezet.
De studenten bezetten het rectoraat om een spoedvergadering die de raad van bestuur hield naar aanleiding van de bezetting van het auditorium Chavanne boycotten. De bezetting van dat auditorium duurt intussen al drie weken. De aanleiding voor die bezetting zijn de plannen van de ULB om grote delen van de campus te verkopen, en studentenwoningen te privatiseren. De verkoop alleen al zou in één klap liefst 55 miljoen euro kunnen opbrengen. Met dat geld zou de universiteit de infrastructuur van de lokalen willen verbeteren. Sommige cursussen gaan door in lokalen zonder één venster, toiletten overstromen geregeld omdat ze liefst acht keer de voorziene hoeveelheid kleine en grote boodschappen moeten verwerken, assistenten zitten met zijn drieën in een kantoor dat voor één persoon voorzien is… De bezetting van één aula legt meteen al een serieuze hypotheek op het lokalenaanbod, zodat veel eerstejaars sinds het begin van het academiejaar nog nauwelijks les hebben kunnen krijgen.
Ook de invoering van een elektronische studentenkaart stuit op bijzonder veel weerstand. De studenten argumenteren dat daarmee de controle op het doen en laten van de studenten wel erg groot wordt.
Uiteindelijk heeft de raad van bestuur donderdag beslist om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de bezetters van het auditorium. Een bemiddelaar moet de zaak nu zien uit te klaren.

Ook bezetting aan de KUB...

Ook aan de katholieke universiteit van Brussel werd donderdag het hoofdgebouw bezet. Hier protesteren de studenten tegen de beslissing om beloofde studierichtingen voortijd af te breken, waardoor de studenten zouden gedwongen worden te verkassen naar Leuven. Een tachtigtal studenten zou door deze beslissing worden getroffen.
De universiteit sprak voorheen van een uitdoofscenario, omdat het financieringsdecreet voor het hoger onderwijs op bijzonder drastische wijze hakt in de budgetten van de kleinste universiteit. Liefst zeventig procent van de budgetten wordt geschrapt. Vier richtingen moesten op termijn verdwijnen, en om de andere richtingen leefbaar te houden zag de KUB zich genoodzaakt een economische unie aan te gaan met de KU Leuven. De KUL kwam tijdens de vergadering van de raad van Bestuur met een businessplan boven water, dat te nemen of te laten was, en sprak van een onmiddellijke stopzetting. De KUB moest wel capituleren.
Na de bezetting trok een delegatie van de studenten naar het kabinet van Vandenbroucke, maar die wast zijn handen in onschuld. Volgens zijn woordvoerder is het financieringsdecreet enkel een kader, dat door de instellingen zelf kan worden ingevuld. Daar wil het kabinet zich niet mee bemoeien….

2b r nt 2b=ok?

Studenten in Nieuw-Zeeland mogen voortaan sms-taal gebruiken in hun examens, zo wordt donderdag bericht. De beslissing verdeelt studenten en docenten, omdat de sms-taal schade zou kunnen toebrengen aan het Engels, aldus de krant The Press.
Het dagblad meldt dat de "New Zealand Qualifications Authority" de studenten nog steeds aanmoedigt correct Engels te gebruiken in examens, maar toch punten zal geven als een antwoord in sms-taal "duidelijk aantoont dat de student de materie begrepen heeft".
Bij examens Engels, waarin kandidaten moeten tonen dat ze het Engels beheersen, mogen echter geen afkortingen gebruikt worden. De woordvoerster van de docenten verklaarde dat de beslissing het gevolg is van de dagelijkse realiteit in de klas.

Kamer van Koophandel zoekt studenten...

Om dit jaar de ondernemers in spé onder studenten en allochtonen te bereiken zet Kamer van Koophandel Utrecht speciale promotieteams in. Die moeten hen zien te bewegen om naar de Startersdagen te komen.
Het promotieteam voor studenten brengt een bezoekje aan verschillende onderwijsinstellingen in Utrecht. Daar delen ze badmutsen uit, waarmee studenten op ludieke wijze de sprong in het diepe kunnen wagen; op vertoon van de muts krijgen ze op de Startersdag een gratis advies.
Behalve naar studenten is de KvK ook op zoek naar allochtone ondernemers in de dop. Het promoteam voor allochtonen bestaat uit allochtone Utrechters. Zij bezoeken de potentiële ondernemers in koffiehuizen, moskeeën, bij buurtverenigingen en op de Utrechtse Bazaar en nodigen hen persoonlijk uit een kijkje op de Startersdag te komen nemen.
Gebleken is dat studenten en allochtonen in het verleden minder goed vertegenwoordigd waren op de Startersdag, terwijl er toch voldoende animo is om een eigen onderneming te beginnen.

Gezocht Jobstudenten

Pralines verkopen voor het goede doel
Voor onze actie Fair Trains zijn we op zoek naar studenten met een verkooptalent die van 15 december 2006 tot en met 23 december 2006 minstens 1 dag pralines willen verkopen op de trein.
Fair Trains is een actie van Oxfam-Solidariteit en de NMBS. Gedurende een week worden er pralines verkocht op de treinen en in stations ten voordele van Oxfam-Solidariteit.
We werken in twee shiften (voormiddag-middag of namiddag-avond) van telkens 6u. Je werkt in een team van minstens 2 personen en je doorkruist het land per trein. Onderweg overtuig je mensen om een doosje pralines te kopen voor het goede doel. Je bent communicatievaardig en spreekt een mondje Frans. Je deinst er niet voor terug om initiatief te nemen en je kunt resultaatgericht werken.
Ben je 1 of meerdere dagen beschikbaar in deze periode? Wil jij je inzetten voor het goede doel? Stuur dan als de bliksem een e-mail naar ine@ddf.be. Vermeld waarom je dit werk graag zou willen doen en vergeet zeker niet je CV mee te sturen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Tot gauw

Streakers’ paradise…

In zuidelijk Californië hebben ze af te rekenen met een wel bijzonder specifiek probleem. Aan het Pomona college lijkt het wel of de studenten hun broek niet meer kunnen aanhouden.
Te pas en te onpas dartelen er studenten in hun allerblootste blote reet door de gangen, over het podium bij de verwelkoming van de eerstejaars, over de terreinen bij de finale dameshockey…. De speelsters waren naar verluidt niet bijster onder de indruk, zij zijn andere “sticks and balls” gewoon, maar hun verbazing was er niet minder om.
Het is ondertussen al zover gekomen dat de aanwezigen heus al niet meer opkijken van een bloterik meer of minder, omdat het al zo’n vertrouwd verschijnsel geworden is. Geen probleem toch? Inderdaad, ware het niet dat sommige ouders en oude zakken (alumni) recentelijk klacht indienden tegen de streakers.
Daarom is het bestuur nu ook actief werk gaan maken van een programma om studenten te ontraden hun edele delen te luchten in het publiek. Blijkbaar werkt het, want het aantal incidenten met streakers is in stijgende lijn. Het formele verbod prikkelt blijkbaar de creativiteit van de blootlopers.
De academische overheid contacteerde ook een aantal studenten, waarvan werd vermoed dat zij wel eens in hun geboortekostuum “acte de présence” gaven, om hen te melden dat er in de toekomst heel wat strenger zal worden opgetreden. De studenten reageerden verontwaardigd: het aanpassen van regels en straffen dient aan alle studenten te worden gemeld, anders kan het toch niet gaan om een democratisch verantwoord signaal?

Pesterijen drijven Japanse studenten tot zelfmoord.

In Japan staat het ministerie van onderwijs in rep en roer. De aanleiding daartoe is een anonieme brief aan de minister van Onderwijs, waarin in bijzonder scherpe bewoordingen de laksheid van de overheid bij het bestrijden van het verschijnsel van pesterijen wordt aangeklaagd. De steller dreigt ermee zelfmoord te plegen als geen doeltreffende acties worden ondernomen.
Als het om 1 brief had gegaan, was er waarschijnlijk nooit een persconferentie over belegd, maar er zijn nog andere dergelijke brieven en ook recente afscheidsbrieven bij vastgestelde zelfmoorden van scholieren en studenten. In een bepaald geval dreigt de auteur niet enkel met zelfmoord, maar ook met een slachtpartij onder zijn plaaggeesten.
Zelfmoorden bij studerende jongeren komen steeds meer voor in Japan en in de meeste gevallen blijken aanhoudende pesterijen aan de grondslag te liggen. Nu niet enkel afscheidsbrieven daarover handelen, maar ook aankondigingen voor geplande wanhoopsdaden verstuurd worden, lijken de Japanse ogen iets verder open te gaan.

Ik betaal, dus ik slaag!

In Australië staan de docenten hoe langer hoe meer onder zware emotionele druk, intimidatie en zelfs bedreiging om de (zwaar betalende) studenten met een voldoende te bedenken. Steaming, emotionele afpersing en mailspamming zijn de meest gebruikelijke vormen van pesterij, maar sommige profs en assistenten worden zelfs al gestalkt en moeten een beroep doen op bijzondere veiligheidsmaatregelen om zichzelf en hun familie te beschermen tegen de wraaklust van gesjeesde studenten.
Sommige docenten bezwijken onder de druk, en geven zelfs volslagen gewelddadige idioten een voldoende, om er toch maar vanaf te raken. Academici zijn ervan overtuigd dat vooral de steeds hogere inschrijvingskosten aan de grondslag van het probleem liggen. Steeds meer studenten kunnen zich eenvoudigweg niet veroorloven een jaar te dubbelen.
Het systeem dat door de overheid werd ingevoerd, en dat erop neer komt dat de gebruiker betaalt - lees een terugkeer naar het middeleeuwse systeem van universitaire zelfbedruipendheid – legt in deze de drempel zo verschrikkelijk hoog, dat het universitaire onderwijs steeds meer een elitaire bezigheid wordt, waar (véél) poen hebben veel belangrijker is dan brains hebben.
Niet alle studenten zijn blijkbaar bereid extra centjes bijeen te vozen in de seksindustrie (zie elders in dit Studentizine).

Vlaamse scholieren bezoeken te weinig historische sites.

Het excursieaanbod van het Vlaamse onderwijs richt zich veel te weinig op bezoeken aan historische sites, zoals het Fort van Breendonk of het Joods Museum van Deportatie en Verzet. De twee toppers op excursievlak zijn Planckendael en Technopolis, die door gemiddeld 87 procent van de schoolgaande jeugd worden bezocht, terwijl het Fort van Breendonk het bijvoorbeeld, als derde, met 32,5 procent moet stellen.
De cijfers zijn het resultaat van een enquête die tijdens de maand september werd uitgevoerd bij een 4.000-tal scholieren tussen 16 en 19 jaar in 42 Vlaamse scholen. De initiatiefnemers van de enquête, de werkgroep rond Wereldvrede 10/12/08, wilden peilen naar de mening van jongeren in verband met racisme, discriminatie en verdraagzaamheid.

Dronken studenten die met Borat porno keken, stappen naar de rechter.

Er lijkt een haar in de boter te komen voor de kaskraker “Borat”, nu komiek Sacha Baron Cohen wordt aangeklaagd door twee Amerikaanse studenten. Vorige week werd al bekend dat de film “Borat: cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan” niet vertoond mag worden in Rusland. De film, die wereldwijd bijzonder veel bezoekers trekt, zou te controversieel zijn.
De twee studenten die de aanklacht indienden, beweren erin te zijn geluisd door Cohen en de filmmaatschappij. De jongens zijn in de film dronken te zien, terwijl ze samen met Borat naar een seksvideo van “Prammela” Anderson kijken.
Hen zou verteld zijn dat de film niet in de Verenigde Staten te zien zou zijn en dat hun identiteit niet bekend gemaakt zou worden. Ze beweren dronken te zijn gevoerd, voordat ze uiteindelijk schriftelijk toestemming gaven om gefilmd te worden.
De studenten hebben een aanklacht ingediend tegen filmmaatschappij 20th Century Fox en drie productiemaatschappijen. Ze zouden door de film vernederd zijn en het zou hen 'emotionele en psychische schade en gezichtsverlies' hebben bezorgd. De jongens willen anoniem blijven om zo 'nog meer schaamte' te voorkomen.
Tijdens een interview bij Jay Leno reageerde de komiekeling op zijn eigen typische manier; hij legde uit dat je heus geen moeite moet doen om Amerikaanse studenten onnozel te laten voorkomen, omdat ze dat gewoon zijn. Hij suggereerde dan ook dat de studenten in kwestie beter het Amerikaanse onderwijssysteem zouden dagvaarden.
Soms zou je het zelfs nog gaan geloven ook: de voorbije week kwamen rekruteringsofficieren van het Amerikaanse leger in opspraak omdat zij studenten hadden verteld dat de oorlog in Irak voorbij is en zij bijgevolg geen risico liepen om naar een gevechtszone gestuurd te worden. De soepkippen aan de universiteiten tuinden er blijkbaar nog in ook, terwijl ze eigenlijk bijna honderd procent zeker mogen zijn naar Irak te worden gestuurd, aldus een hoge ambtenaar van het ministerie van defensie.
Dat ministerie start ten andere ook een onderzoek naar de betrokken rekruteringsofficieren en hun methoden, maar een slecht karakter kan zich afvragen of dat is met de bedoeling beteugelend op te treden of met de bedoeling het systeem algemeen in te voeren. (6)

"Speelgoedbom" doodt vijf schoolmeisjes in Kasjmir...

Vijf schoolmeisjes werden gedood toen een "speelgoedbom" explodeerde op de terreinen van hun school in de Neelum-vallei in het door Pakistan gecontroleerde deel van Kasjmir.
De televisiezender AAJ zei dat de school zich in de buurt bevond van de bestandslijn, die de door Pakistan en India betwiste Himalaya-staat verdeelt. In de buurt gelegerde Pakistaanse troepen sloten de school af en evacueerden de scholieren alvorens op zoek te gaan naar andere explosieven.
Speelgoedbommen in de vorm van vlinders en andere speeltjes, met voldoende explosiemateriaal om ledematen van kinderen af te rukken, werden door de voormalige Sovjetunie boven Afghanistan gedropt tijdens de oorlog tegen de destijds door de Amerikanen gesteunde moedjahedien (moslimstrijders) in de jaren tachtig.