Studentizine

Studentizine 147

Studenten zingen het hoogste lied.

11 december : Antwerps Studentenzangfeest

Op maandag 11 december 2006 organiseert CASC (Convent der Antwerpse StudentenClubs) de derde editie van een heropgevist studentenmonument, namelijk het Antwerps Studentenzangfeest in Zaal Harmonie (Mechelsesteenweg).
De inkom bedraagt 5 euro, maar hier krijg je al een zangboekje en wat biero's gratis voor ! Drank is uiteraard aan uitermate democratische prijzen (pils @ 1 euro!) en er rijdt sowieso nog een tram terug naar't centrum tegen't einde van de zangstonde !! Kom dus gezellig mee zingen en drinken om een traditie in ere te herstellen !!!
Meer info vind je binnenkort op www.studentenzangfeest.be

14 december : Brussels Vrijzinnig Zangfeest

Het Vrijzinnig zangfeest van Vlaanderen is elk jaar opnieuw een van de studentikoze hoogtepunten op de Vrije Universiteit van Brussel. Elk jaar opnieuw strijden de verschillende studentenkringen om met hun eigen gezang en muziek het publiek en de jury te bekoren.
Dit jaar is het thema van het zangfeest "Middeleeuwen" Iedereen die in tenue, aangepast aan het thema komt, zetelt in de publieksjury. Naar aloude traditie wordt het zangfeest afgesloten met een optreden van een al dan niet bekende groep. Dit jaar mogen we Kadril verwelkomen. Sfeer verzekerd dus! De deuren gaan open om 18h45 en we beginnen eraan om 19h30. Vanaf december zijn er elke middag voorverkoopkaarten te verkrijgen in het restaurant op de campus van Etterbeek. Verder zijn er ook voorverkoop kaarten verkrijgbaar in het Zap-café, de Confrater, Luigi's café en op de kringlokalen en de Boerkens. De prijs van de voorverkoopkaarten bedraagt 7,5 euro. Aan de kassa betaalt u 8,5 euro.

20 december : Massacantus Gent

Naar ondertussen jaarlijkse traditie wordt in Gent opnieuw de grootste Vlaamse Cantus georganiseerd. De 14de editie van de Gentse Massacantus zal dit jaar plaats vinden op woensdag 20 december 2006 op het vernieuwde Sint Pietersplein. Er worden wederom een kleine 1600 studenten van over gans Vlaanderen verwacht om deze vernieuwde Massacantus-editie andermaal een succes te laten zijn.
Studentenverenigingen kunnen reeds hun kaarten bij het comité bestellen vanaf woensdag 13 december 2006. Verkooplocatie is nog steeds de Salamander en de ganse avond drank, pot, boekje inbegrepen aan 14 euro.
Meer informatie is te vinden op http://fkserv.ugent.be/mc/

Students quiz league start in Antwerpen.

In Gent zijn ze al enkele jaren bezig met een georganiseerde quizcompetitie, en nu wordt ook de Antwerpse start voorbereid. Tot 1 december kunnen ploegen tot maximaal 10 deelnemers zich nog inschrijven voor de start van het eerste seizoen, op 20 december.
De bedoeling is steeds om met een aantal vaste teams een geregelde competitie te spelen verdeeld over 16 wedstrijden, die plaats zullen vinden op acht avonden tijdens het academiejaar. Het volledige reglement kan je vinden op www.studentsquizleague.be.
Inschrijven kan via info@studentsquizleague.be .
Op het einde van het seizoen volgt een ontmoeting tussen de beste teams van de stedelijke competities om uit te maken waar de knapste quizkoppen studeren! De organisatoren hopen mettertijd een echte Vlaamse interstedelijke studentenquizcompetitie tot stand te brengen.

Gentse rechtenstudenten protesteren tegen nieuwe examenregeling.

In Gent hebben studenten van de rechtsopleiding geprotesteerd tegen een nieuwe examenregeling. Wie op één vak minder haalt dan 10 op 20, krijgt vanaf dit academiejaar een herexamen. In de masterjaren is zelfs niet één "buispunt" meer toegestaan. Vroeger konden de studenten recht nog 2 buispunten maken, mits een gemiddelde uitslag van 55 procent. Nu mogen ze maximaal 1 buispunt hebben, mits ze gemiddeld 60 procent halen. Zitten ze lager, dan hebben ze herexamens. Slagen ze dan nog niet, dan nemen ze het vak mee naar het volgende jaar.
Tijdens de actie werden de lessen verhinderd en de studenten kregen drank en eten terwijl slogans werden gescandeerd om lucht te geven aan het algemene ongenoegen. Zo'n 1.200 studenten hebben ook een petitie tegen de nieuwe regeling ondertekend.
De verstrenging is er gekomen na een zitting van de examencommissie vorige maand. Decaan Eduard Somers van de rechtsfaculteit geeft toe dat de nieuwe regeling niet echt studentvriendelijk is. "Maar we volgen gewoon het examenreglement van de universiteit. Daarin staat dat je 10 op 20 moet halen om een credit te krijgen."
Een en ander heeft volgens hem ook te maken met de geweldig grote instroom: "Voor het eerste jaar zijn er meer dan 760 studenten ingeschreven, onder wie zo'n 500 generatiestudenten, studenten die voor het eerst zijn ingeschreven in het hoger onderwijs. De vraag blijft maar hoeveel er echt gemotiveerd zijn om rechten te doen. Bijgevolg loont het ook niet om de twijfelaars, die altijd rond de 9 en de 10 hangen, veel toegevingen te doen. Als je niet goed bent, moet het duidelijk blijken. Dan kan de student zich ook sneller heroriënteren."

ULB auditorium niet langer bezet.

De circa 30 studenten die sinds ruim drie weken het auditorium Chavanne van de Université Libre de Bruxelles (ULB) bezet hielden, hebben het gebouw uiteindelijk verlaten. De studenten verzetten zich onder meer tegen de aangekondigde overdracht van terreinen en de privatisering van studentenkamers. Woensdagochtend werd het amfitheater verlaten. De matrassen waarop de bezetters sliepen, zijn verwijderd. Na een grondige poetsbeurt kon het auditorium in de namiddag opnieuw gebruikt worden voor onderwijsdoelen.
Dinsdagavond was een vergadering tussen de bezetters en een bemiddelaar nog op niets uitgedraaid. Eerder op de dag had het BEA (Bureau des Etudiants Administrateurs) na vijf dagen bezetting ook al het ULB-rectoraat ontruimd.

Zwaar vonnis treft Gentse Overpoort.

De correctionele rechtbank van Gent heeft zware straffen uitgesproken voor de uitbaters van vijftien Gentse cafés in een themazitting rond geluidsoverlast. De uitbaters kregen boetes tot 11.000 euro, tot twee maanden voorwaardelijke celstraf en een verbeurdverklaring gaande tot 18.000 euro.
Drie cafés kregen bovendien een exploitatieverbod opgelegd wegens het overtreden van de milieuvergunningplicht. Het Gentse gerecht wou met de themazitting een signaal geven dat geluidsoverlast niet langer getolereerd wordt.
Veertien uitbaters, die verantwoordelijk zijn voor vijftien cafés in de Gentse uitgaans- en studentenbuurten, moesten verschijnen wegens overschrijdingen van de geluidsnorm van 90 decibel. Vier café-uitbaters stonden ook terecht voor het overtreden van de milieuvergunningplicht. Een dergelijke vergunning is verplicht voor cafés die een oppervlakte hebben van meer dan honderd vierkante meter, en waar gedanst wordt. Volgens het openbaar ministerie hadden eerdere minnelijke schikkingen niet het gewenste effect op de beklaagden. Omdat geluidsoverlast op langere termijn gehoorschade veroorzaakt bij het cliënteel, ging het parket drie weken geleden over tot de themazitting.
De rechter sprak weliswaar zware straffen uit, maar de advocaten van de meeste cafébazen zijn van plan beroep aan te tekenen. Ze hadden op de themazitting de vrijspraak gevraagd. De cafébazen voerden aan dat de overschrijding van de geluidsnorm niet door hen veroorzaakt wordt. Bij de controles zou niet alleen de muziek gemeten zijn, maar ook het stemvolume van de bezoekers. De cafés die een exploitatieverbod opgelegd kregen, mogen uiteraard open blijven zolang de beroepsprocedure loopt, het beroep geldt immers opschortend.

De straat op voor een andere wereld!

Wie doet mee?
Oxfam-Solidariteit vecht voor een andere globalisering: die van de solidariteit tussen volkeren. Oxfam-Solidariteit steunt partners in 35 landen in het Zuiden die ijveren voor echte sociale verbetering.
Wist je dat ook jíj kunt meewerken aan die andere globalisering en daarenboven nog een mooi centje kan bijverdienen?
Wij zijn op zoek naar fondsenwervers en verkopers voor Oxfam-Solidariteit.
1) Als fondsenwerver ga je, in team, de straat op en probeer je mensen te overtuigen om Oxfam-Solidariteit financieel én structureel te steunen. Wij zijn daarvoor op zoek naar enthousiaste werknemers die ervan houden in de buitenlucht te werken, die lef en doorzettingsvermogen hebben en die zin hebben in een job mét inhoud.
Iets voor jou? Spring dan even binnen in een DDF-kantoor in je buurt en solliciteer voor de (vakantie)job van je leven. Samen met een DDF medewerker ga je op zoek naar jouw ideale werksituatie.
Je vindt DDF in Gent (stalhof 7 – 0473/535 680), Antwerpen (St-Jacobsmarkt 57 – 0475/282 007), in Leuven (Tiensestraat 170 – 0473/962 861) en op het web (www.ddf.be).
2) Als verkoper voor de Fair Trains campagne spoor je van station naar station in de periode van 15 tot en met 23 december 2006. Gedurende de treinrit overtuig je mensen om pralines te kopen ten voordele van Oxfam-Solidariteit. Per dag lopen er twee shifts en je kiest diegene die het best bij je past. Hiervoor zijn we op zoek naar studenten met een verkoopstalent die zich één of meerdere dagen in die periode kunnen vrijmaken. Stuur je CV en motivatie vandaag nog op naar ine@ddf.be.

Leuvense studenten nodigen Europese studentenraden uit.

In 2009 is Leuven de gaststad voor de tweede grote universiteitenconferentie, tien jaar na die van Bologna. LOKO, de Leuvense studentenraad, nodigt in het kader van deze conferentie alle nationale studentenkoepels van de deelnemende landen uit.
LOKO wil alle Europse studentenraden uitnodigen om tien jaar na de ondertekening van de Bolognaverklaring een evaluatie te maken en nieuwe ideeën aan te reiken voor een kwalitatief hoogstaand hoger onderwijs. Daarbij moet ondermeer gedacht worden over de verdere Europeanisering van het hoger onderwijs met echte flexibiliteit.
Nog al te vaak worden studenten immers gehinderd in hun keuze om een deel van hun opleiding aan een andere Europese universiteit te volgen.

Sporen met een korting van 80%!

Scholieren en studenten kunnen vanaf februari volgend jaar naar school of universiteit sporen tegen 20 procent van het normale tarief. Dat heeft staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens aangekondigd op het driedraagse Mobylis-congres dat de NMBS hield over mobiliteit.
Momenteel betalen scholieren nog 45 procent van de prijs. De regering trekt 13,1 miljoen euro uit voor de maatregel. Tuybens kadert de maatregel in het streven naar minder CO2-uitstoot (Kyoto). Openbaar vervoer is een duurzaam transportmiddel en moet worden gestimuleerd.
Pendelaars kunnen rekenen op een derdebetalersysteem (werkgever betaalt 80 procent van het treinabonnement, de overheid 20), senioren profiteren al veel langer van een gunstig tarief en jongeren genieten tot op heden al van speciale tarieven voor abonnementen. "Het is echter van het grootste belang om vooral de jonge generatie kennis te laten maken met trein, tram en bus zodat zij de voordelen en het gemak van duurzaam openbaar vervoer al vroeg leren kennen, vooraleer ze vastgeroest raken aan een haast vanzelfsprekend autogebruik", verklaarde Tuybens, die daarom de gunsttarieven voor studenten en scholieren ronduit drastisch wil verlagen.
Tot 2005 betaalden +18-jarigen 75 procent van het tarief, -18-jarigen 45 procent. Tuybens' voorganger Johan Vande Lanotte verlaagde het tarief voor de eerste categorie begin dit jaar eveneens tot 45 procent. De nieuwe maatregel maakt daar nu 20 procent van, zowel voor scholieren als voor hogeschool- en universiteitsstudenten. "Dat is dus minder dan de helft van de gunstprijs die vandaag al geldt en bij benadering nog slechts een kwart van de prijs die een jaar geleden van kracht was", verklaarde Tuybens nog.
De regering trekt voor de maatregel alvast 13,1 miljoen euro uit. De eerste verlaging kostte 6,5 miljoen euro. Volgens Tuybens zorgt het initiatief ervoor dat de treinabonnementen voor scholieren nu écht voor iedereen betaalbaar worden.
Studenten die zich bij het begin van het schooljaar al een jaarabonnement aanschaften, zullen in februari een gedeeltelijke compensatie ontvangen voor de resterende periode van hun treinkaart, naar analogie met de tariefverlagingen van vorig schooljaar.

Nederlandse VVD wil straffen voor drinkende kinderen.

De Nederlandse liberale partij VVD wil kinderen van onder de 16 jaar straffen als zij alcohol drinken. Hun ouders moeten een boete krijgen. Dat bepleit Henk Kamp, minister van Defensie en nummer drie op de VVD-lijst bij de voorbije verkiezingen.
Nu zijn alleen cafébazen en slijters of winkeliers die alcohol schenken aan kinderen strafbaar, maar niet de kinderen zelf. Kamp denkt aan taakstraffen voor de kinderen op zaterdagochtend of in de vakantie.
Nederlandse jongeren drinken veel meer dan leeftijdsgenoten in andere landen. Ze zijn de zuipschuiten van Europa, aldus Kamp. "Op 14-jarige leeftijd drinkt inmiddels vrijwel iedere jongere. En dat gebeurt vaak gewoon waar de ouders bij zijn, ze krijgen het zelfs van hun ouders." Kamp vindt dan ook dat de ouders beter voorgelicht moeten worden. (novum)

Steeds meer Nederlandse jongeren verwikkeld in zedenzaken.

Sinds 1990 is het aantal Nederlandse jongeren tot 18 jaar dat met de politie in aanraking komt wegens aanranding, verkrachting of zedendelicten verdrievoudigd. Vooral het aantal jonge aanranders stijgt explosief. Een en ander blijkt uit cijfers van de Politieacademie.
Het aantal jonge zedendelinquenten stijgt veel sterker dan de totale jeugdcriminaliteit, zoals geweld en vernielingen. Op dit moment worden er jaarlijks zo'n 1.200 Hollandse jongeren opgepakt voor zedenmisdrijven. Men vreest echter dat het aantal zedensmisdrijven in werkelijkheid nog veel groter is, simpelweg omdat de meeste zedenzaken niet bij de politie gemeld worden. Een deskundige schat dat maar in 10% van de gevallen aangifte wordt gedaan.
Het is onduidelijk of jongeren meer seksuele misdrijven plegen, óf dat slachtoffers nu toch sneller naar de politie stappen. Bij incidenten in zwembaden wordt wel eerder aan de bel getrokken dan voorheen. Ook veranderde inzichten omtrent seksuele gedragingen en de mogelijk hogere opsporingsprioriteit bij de politie kan de verdrievoudiging enigszins verklaren. Er is voorlopig géén enkel objectief bewijs dat seksueel getinte videoclips op muziekzenders als MTV en TMF aanzetten tot seksueel geweld, maar daar is tot op heden ook niet in concreto onderzoek naar verricht.

Marbaix in rep en roer over pornoprenten schooljuf...

Een jonge onderwijzeres uit een schooltje in het Waalse Marbaix-la-Tour bij Charleroi heeft vorige week gedwongen ontslag genomen nadat zij in volle sappige glorie te bewonderen was in een pornomagazine, meldde de krant La Nouvelle Gazette. De juf en haar partner werden op de expliciete foto's herkend door een vader van een leerling.
De juf stond in de tweede klas en was twee jaar geleden vast benoemd. Maandag lag het pornoblaadje met haar foto's - uitgesmeerd over twaalf bladzijden - in de krantenwinkels. Het duurde niet lang of heel het dorp èn de directie van de school waren op de hoogte. Blijkbaar volgt het hele dorp met bijzondere aandacht de diepgravende artikelen in "Union", of heeft het alarm van de "waakzame" vader voor bijzonder veel aftrek gezorgd in de verkoop van het blad in kwestie.
"Toen we de feiten hoorden, hebben we - de burgemeester, de schooldirectie en ikzelf - de juf op het matje geroepen", vertelt Philipe Marlair, de plaatselijke schepen van Onderwijs. "We hebben haar voor de keuze gesteld: of ze diende haar ontslag in, of we startten een procedure tegen haar op. "Omdat de feiten niet te ontkennen waren, nam ze onmiddellijke ontslag", aldus Marlair. "Het kan absoluut niet dat een onderwijzeres zich leent tot dat soort foto’s. Dit zijn de zwartste dagen uit mijn carrière als onderwijsschepen."
Ondertussen is een vrouw uit het dorp met een petitie begonnen tegen het ontslag. Zij vindt het absoluut niet kunnen dat private initiatieven, die geheel en al los staan van de professionele capaciteiten van de betrokkenen, mee kunnen spelen in zoiets ingrijpends als een ontslag in het onderwijs. De petitie is al door een 50-tal mensen ondertekend. "Velen zijn meer geschokt door het ontslag dan door de foto's", zegt een winkelier. De initiatiefneemster van de petitie is verontwaardigd over het gebrek aan respect voor de privacy.
Uw redactie heeft uiteraard de voorliggende stavingsstukken uitgebreid aan nader onderzoek onderworpen.
Onze conclusie: zeer smakelijke juf, bijzonder appetijtelijk gedraaid van oren en poten (en andere relevante onderdelen), uitermate geschikt voor mannelijke consumptie. Waar zeuren die kwezels en ouwe rukkers uit Marbaix in feite over? Dat ze ervoor zorgen dat hun "vakliteratuur" niet binnen het bereik van hun minderjarige spruiten rondslingert!
Een vent zou verdorie nog met plezier zijn kinderen van school gaan halen!!!

Als Sint en Piet naar Turkije?

6 december: Sinterklaasactie
De Sint komt naar België ! En wij sturen je naar Turkije! ThomasCookAirlines.com wil zo veel mogelijk mensen mobiliseren die zich verkleed als Sinterklaas of zwarte Piet aanmelden op de luchthaven van Brussel aan de ThomasCookAirlines-balie in de vertrekhal. Iedereen die zich tussen 16.00 en 17.00 uur aanmeldt, ontvangt sowieso een gratis vliegtuigticket naar een van de Turkse bestemmingen (1 jaar geldig) van Thomas Cook Airlines en stuurt hen zo "terug naar Turkije". Onder alle aanwezige Sinten en Pieten wordt er bovendien nog eens een luxe-hotelverblijf daarbovenop verloot.
Special voor praesidia : elk praesidium dat zich met minstens 4 personen, verkleed en wel, aanmeldt, krijgt een extra ticket (2 ipv 1 per persoon)..; deze tickets kunnen ze dan vrij verdelen onder hun leden. Ideaal dus om samen als club eens richting Antalya, Bodrum, Izmir, Dalaman of Istanbul (culturele hoofdstad 2010) te vliegen!
Wees creatief: de Sinten en Pieten hoeven geen duur pak aan te hebben: maak gerust zelf iets grappigs; de basisvereisten voor een sint zijn een rode cape, een mijter en een witte baard; voor de zwarte pieten een kleurrijke pofbroek, een zwarte huidstint en krullende haren. Al de rest laten we aan jullie ultieme verbeelding over.
Opgelet: enkel de eerste 500 Sinten/Pieten ontvangen van ons een free ticket! Op tijd stoppen met daken beklimmen en in schoorstenen klauteren is bijgevolg de boodschap!

Smith, I presume?

In het Britse Durham hebben ze een bescheiden technisch probleem, de school heeft namelijk een identieke tweeling, een identieke drieling en een vierling, allen luisterend naar de naam Smith, op hun leerlingenlijst staan.
De 13-jarige Rebecca en Victoria zijn een identieke tweeling, net als de één jaar oudere drieling Laura, Toni en Sharon. De vierling levert minder "identificatieproblemen" op, aangezien het om twee jongens en twee meisjes gaat.
Om verwarring met toetsen, taken en rapporten te voorkomen, kregen de tieners een vaste plaats toegewezen in de klas, ver genoeg van elkaar. "Soms loopt het wel wat in het honderd maar gelukkig zijn het allemaal brave kinderen", aldus wiskundeleraar Allan McArdle.
"Het is een hoogst ongewone situatie, waarschijnlijk zelfs uniek, het is al ongewoon om tegelijk een tweeling, een drieling en een vierling onder de leerlingen te hebben. Dat ze dan ook nog eens allemaal dezelfde achternaam hebben, is gewoon surrealistisch" verklaarde de Christine Parker - de directrice - nog.

Voorzitter van studentenraad geschorst...

Stijn Baert, voorzitter van de Gentse studentenraad, mag geen zitting meer nemen in de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Hij is geschorst nadat hij felle kritiek geuit had op de werking van het adviesorgaan. Op zijn website haalde Stijn Baert een paar weken geleden hard uit naar de Vlaamse Vereniging van Studenten, waar hij zelf 2,5 jaar deel uitmaakte van de algemene vergadering. Volgens Baert behartigt de VVS niet de belangen van de Vlaamse student. "Het persbericht met het standpunt over studentenjobs was voor mij de druppel", aldus Stijn Baert zelve. "Daarin sprak de VVS zich uit tegen de mogelijkheid voor studenten om langer te werken. Ik ken nochtans niet veel studenten die daar tegen zijn. In de raad van bestuur en bij de stafmedewerkers van de VVS zitten te veel mensen die hun eigen visie willen doordrukken, los van het standpunt van de studenten."
De kritiek kwam Stijn Baert duur te staan. De VVS besliste de voorzitter van de Gentse studentenraad te schorsen en stuurde hem een aangetekende brief waarin hij werd verzocht zijn open brief van zijn website te verwijderen. "Dat heb ik niet gedaan omdat ik nog altijd vrij ben om uit te komen voor mijn mening. Van die schorsing lig ik helemaal niet wakker. Ik was wegens tijdsgebrek toch niet van plan om dit jaar nog te zetelen."

Hasseltse studenten fuiven budgetvriendelijker!

Er komt op korte termijn overleg tussen de studenten van Universiteit Hasselt, de hogescholen van de campus en de gemeentebesturen van Diepenbeek en Hasselt, in verband met het verhuren van fuifzalen aan een voordelig studententarief. De gemeenteraad van Diepenbeek ging akkoord met het voorstel van Frank Keunen (SP.A), die pleitte voor goedkopere tarieven. Johan Vanmuysen, voorzitter van de Grenslandhallen, verklaarde eerder al dat de stad Hasselt en hijzelf ook voorstander zijn van studententarieven.
In Diepenbeek wordt binnenkort nagegaan welke zalen in aanmerking komen voor deze studentvriendelijke formule.

Zelfmoordgolf onder Japanese scholieren.

Een reeks zelfmoorden onder adolescente scholieren beroert dezer dagen Japan. In de meeste gevallen gaat het blijkbaar om slachtoffers van pesterijen door medeleerlingen.
In de provincie Niigata werd vorige week een 14-jarige jongen verhangen teruggevonden in een stal in zijn geboortedorp. De schooldirecteur zei dat klasgenoten de broek van de jongen naar beneden hadden getrokken. In een andere provincie, Saitama, had een 14-jarige zich dan weer om het leven gebracht omdat hij door een medeleerling werd afgeperst. Op dezelfde dag sprong ook een 12-jarig meisje van een flatgebouw in Osaka. Ook zij was het slachtoffer geworden van aanhoudende pesterijen op school.
Met het oog op de jongste reeks zelfmoorden heeft de Japanese regering nu een raad van deskundigen bijeengeroepen.
Enigszins vooruitlopend op de resultaten van de vergadering van denkhoofden concludeert onze redactionele bende ongeregeld, dat de toegenomen druk van pesterijen op school een "zekere invloed" zou kunnen hebben op het verschijnsel in kwestie. Dat seppuku in de landelijke traditie als een eervolle uitweg uit de "shit" wordt beschouwd zal uiteraard geen enkele rol van betekenis blijken te spelen.
Maar zonder dollen, lol trappen moet kunnen, maar elkaar respecteren is cruciaal, wat ook achtergrond, ras, maatschappelijke situatie, uiterlijk of wat dan ook als pap in de mond mogen gegeven zijn als potentiële ammunitie.
Soms monden kleine oorzaken uit in dramatische gebeurtenissen!

Zelfmoord om acné?

Puistjes zijn blijkbaar ook al een reden voor zelfmoord bij jongeren. Van tieners met ernstige acné heeft naar verluidt een derde ooit al overwogen zichzelf van het leven te benemen, 13 procent deed zelfs daadwerkelijk een poging.
Dat bleek recentelijk uit Nieuw-Zeelands onderzoek. Aandoeningen van de huid kunnen de geestelijke gezondheid beïnvloeden in een fase waarin jongeren op zoek zijn naar een eigen identiteit en zelfwaarde, aldus wetenschappers van de universiteit van Auckland.
Voor het onderzoek werden gegevens van bijna 10.000 leerlingen gebruikt.
Van de jongeren met veel puistjes had een kwart symptomen van depressie, 9 procent kampte met angst.

Islamitisch seksisme aan de TU Eindhoven!

Het bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven heeft eerder deze maand de multiculturele studentenvereniging Mosaic berispt omdat ze tijdens een lezing mannen en vrouwen apart van elkaar in een zaal posteerden. Het incident speelde zich reeds enkele weken geleden af.
Mosaic had ene Suhayb Salam uitgenodigd voor een lezing over de ramadan. Hij is de zoon van de Tilburgse imam die minister Rita Verdonk twee jaar geleden weigerde de hand te schudden. De zoon van de imam vertikte het echter te spreken als de mannen en vrouwen door elkaar zouden zitten. Vlak voordat hij met zijn lezing zou beginnen eiste hij dat de mannen voorin de zaal moesten gaan zitten, de vrouwen achterin. Dat diende om "de poorten van de ontucht niet te openen". De voorzitter van Mosaic kon zijn gast niet overtuigen van die eis af te zien. Ofwel werd het publiek gescheiden, óf de lezing ging niet door. Mosaic besloot daarop gehoor te geven aan de eis van de gastspreker. De penningmeester van Mosaic kon zich daarmee niet verenigen en verliet uit protest de zaal.
De voorzitter, Mohammed El Haddad, zegt achteraf dat hij de lezing beter had kunnen afgelasten.
Doel van de lezing was overigens moslims en niet-moslims nader tot elkaar te brengen.
Zolang het maar niet gemengd gebeurt...(6)

Scoutsbom verlamt Zwitsers station!

Een groepje scouts dat James Bond wilde spelen, heeft deze zaterdag het treinstation van het Zwitserse Bazel op stelten gezet. Ze veroorzaakten een bomalarm waarbij zelfs het hele station moest ontruimd worden.
Toeristen zagen hoe een jongeman een verdacht pakketje achterliet in het station. De politie werd opgetrommeld, waarna het stationsgebouw werd ontruimd en voor meer dan twee uur afgesloten voor alle reizigers. Er werden bomexperten bijgeroepen om het verdachte pakje te onderzoeken. Even later klopten twee bedremmelde scoutsleiders aan bij de politie. Zij hadden een "logische verklaring" voor alle heisa: een scoutsoefening à la James Bond. Doel van het spel was om een speciaal pakket te plaatsen in één van de automatische kastjes in het station.
Het was de soepkippen van de leiding blijkbaar ontgaan dat zowel het publiek als de overheid dezer dagen nogal argwanend zijn tegenover obscure figuren die rare pakketjes deponeren op plaatsen waar redelijk wat volk bij elkaar stroomt.
Toch maar eens de volledige kosten van hun "spelletje" doorfactureren?

Antwerpen nodigt praesidia uit...

Op 12 december in de namiddag nodigt het Antwerpse stadsbestuur twee personen van elk clubpraesidium uit in Barcelona.
Neen, je hoeft geen valies te pakken, want het gaat om de zaal Barcelona in het districtsgebouw aan de Lange Gasthuisstraat.
Een drietal sprekers komen een pak nuttige informatie omtrent overlast allerhande en nuttige tips delen met de aanwezige praesidiumleden, en na een uurtje of zo zijn er versnaperingen en lafenis voorzien op de aansluitende receptie.
Noteer deze datum alvast in je agenda (vanaf 14.00 uur), je hoort er binnenkort meer over!