Studentizine

Studentizine 15

Redactioneel.

Naar stilaan loffelijke traditie heeft de redactie zich alweer als één man gestort op het samenstellen van jullie tweewekelijkse studentizine. Dat de deadline voor deze editie samenviel met de deadlines voor de teksten voor het vademecum der studentenclubs was niet écht een bijzondere belasting. Studenten hebben gelukkig de neiging om zelf ook nog wel voor een aantal nieuwsfeiten te zorgen, die dan enkel nog een beetje in de juiste vorm moeten worden gegoten om in het Studentizine te kunnen figureren. In elk geval vond de redactie de oogst van de voorbije twee weken weer leerrijk en amusant, en we hopen dat jullie lezers daar ook zo over oordelen.

De inktkoeliebrigade.

Ziek door dag en nacht studeren.

In China zijn ze erachter gekomen dat het met de geestestoestand van hun studenten toch niet je dat is. Uit een onderzoek dat vorig jaar gehouden werd onder ruim een half miljoen personen, bleek dat een kwart van de Chinese scholieren psychisch niet in orde is. 16 tot 25 procent zou dan weer lijden of geleden hebben aan een geestesziekte.
Veel zou te wijten zijn aan prestatiedwang. Je moet zo maar eens enig kind zijn van ouders die niet mochten studeren ten tijde van Mao en nu menen dat ze hun kind moeten opjutten omdat ze het beste met hem/haar voorhebben. Alles draait immers om het slagen voor het universitaire toelatingsexamen, dat geldt als paspoort voor een goede baan. In China vinden ze het dan ook blijkbaar normaal dat er dag en nacht, zeven op zeven dagen, gestudeerd moet worden. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Of is het vanzelfsprekend dat een zevenjarig jongetje zelfmoord pleegt door uit het raam te springen als het een onvoldoende krijgt op een dictee? En dan die jongen die zijn moeder vermoordt omdat hij geen tv mag zien?
Gelukkig is hun Yen daar gevallen, zo krijgen kleine kinderen geen huiswerk meer mee naar huis, en onderwijzers worden opgeleid om geestesziekten bij hun leerlingen snel te ontdekken. “Met alle Chinezen, maar niet met den deze” moeten ze daar gedacht hebben.

KU Leuven werkt samen met twaalf hogescholen.

De KU Leuven heeft een intentieverklaring getekend om te associëren met 12, overwegend katholieke, hogescholen. Bedoeling is een meerwaarde te scheppen voor studenten, docenten en medewerkers en hierdoor gestalte te geven aan de Bologna-verklaring. Ook wil men een zo breed mogelijk studieaanbod blijven garanderen, waarbij regionale verankering belangrijk is. Hoewel deze verklaring een nauwe samenwerking mogelijk moet maken, blijft het behoud van autonomie en eigenheid gegarandeerd. De overeenkomst, die voorbereid zal worden, moet eind dit jaar aan alle besturen voorgelegd worden en zou begin volgend schooljaar van start gaan.

Naar de Vogezen met uw studentenclub!

Via Studiant bieden wij de mogelijkheid om een super-de-luxe shortski te boeken naar de Vogezen voor maar 240 euro (9 682,-BEF) per persoon.
3 Periodes :
* Do 24/01/02- zo 27/01/02
* Do 07/03/02- zo 10/03/02
* Do 14/03/02- zo 17/03/02
Inbegrepen :
* vervoer per luxe autocar
* 2 overnachtingen in hotel résidence les Vallées in La Bresse
* 2 ontbijten en 2 avondmaaltijden
* skipas voor 3 dagen
gegarandeerd vanaf 30 personen.

Speciaal voor studentengroepen voorzien wij de volgende extra's:
* 1 gratis deelnemer per 20 inschrijvingen
* Gratis Royal Class bussen
* Winterjassen met opdruk van uw praesidiumlogo
* Sponsoring van uw evenementen
* Voordeeltarieven in kroegen en discotheken ter plaatse
* Volledige opvolging van de organisatie

Stuur een mailtje op info@asnow.com of bel naar 0476 208 897. Om van deze voordelen te genieten moet je het codewoord "Studiant" vermelden.
Voor meer informatie en prijzen kan je surfen naar www.asnow.com.

“Superbrein” Hawking geeft unieke lezing aan de VUB-ULB!

Niet iedereen kan zeggen dat studenten op de vuist gaan om een lezing van hem bij te wonen. Maar de Britse verlamde wetenschapper Stephen Hawking (59), die aan een ongeneeslijke spierziekte lijdt, kan dit dus nu wel. Maandagavond 22 oktober 2001 gaf hij namelijk een lezing in de grootste aula van de VUB-ULB. Zo’n tweeduizend mensen geraakten binnen, waardoor de aula dan ook meer dan stampvol zat. Aan de deuren was het zelfs nog bijna vechten geblazen om toch maar binnen te kunnen. Hawking, die als de slimste mens ter wereld beschouwd wordt, kwam een uiteenzetting geven over “meerdimensionale ruimtes” en zwarte gaten in het heelal. Om zijn theorieën uiteen te zetten maakte hij gebruik van een spraakcomputer. Lang niet iedereen heeft zijn uitleg begrepen, “maar ik kan er nog heel mijn leven over nadenken”, aldus een student.

Studenten bezetten Antwerpse clubs.

Voor de zoveelste keer op rij werd “De Nacht van de Student” in Antwerpen georganiseerd. Op dit studentenevenement kunnen studenten met één toegangsticket binnen op zeven locaties. Een gratis pendelbus bracht de studenten van de ene plaats naar de andere, waardoor niet gekeken moest worden op een glaasje bier meer of minder. Elke locatie had ook zo wat z’n eigen muziekgenre, zodat ieder toch aan z’n trekken kwam. In februari trekken ze met “De Nacht van de Student” naar Leuven, daar beperken ze zich wel tot één locatie.
En dat dit evenement veel volk trok, heeft de redactie zelf mogen ondervinden. Daarom even een oproep aan de fuivende studenten: denk eraan dat er ‘s nachts ook nog mensen zijn die (proberen te) slapen. Of willen jullie dat door “nachtlawaai” dergelijke evenementen afgevoerd worden? Nee toch?!?! Na jullie komt er nog een volgende generatie studenten die iets gelijkaardigs ook willen meemaken.

Proteststemmen.

De studenten van zo’n 31 Antwerpse clubs hebben voor de deuren van Café d’Anvers betoogd tegen “het commerciële aspect van de Nacht van de Student”. Zij vinden dat dit evenement de studententradities uitholt, en uitsluitend misbruik maakt van de studentenclubs als goedkope verkooppunten voor tickets. Tevens vroeg het CASC, de vereniging van die studentenclubs, dat het stadsbestuur snel werk zou maken van het beschikbaar stellen van een valabel alternatief voor de afgebrande stadsfeestzaal aan de Meir.

Uitbater Kortrijks studentencafé en zijn vriendin geterroriseerd.

Hans Masselis, provincie- en gemeenteraadslid voor de VLD in Kortrijk, bij de Kortrijkse studenten beter gekend als baas van studentencafé Chips, werd onlangs op een vrij brutale manier overvallen. Rond halfvier ‘s morgens werd het licht plots aangeknipt in zijn slaapkamer en werden hij en zijn vriendin met twee overvallers geconfronteerd. Beneden bleek er nog zo’n derde onguur exemplaar rond te lopen. Onder bedreiging moesten ze hun kostbare bezittingen afgeven, waaronder zo’n 300 000 BEF cash. Eén ding heeft Masselis zich ondertussen wel voorgenomen: het geld van het café nemen ze nooit meer mee naar huis.

“Cigar Bill” kwam, zag en overwon.

Hij mag dan wel president af zijn, maar z’n charmes blijkt Bill Clinton nog lang niet kwijt te zijn. Clinton was onlangs eregast op de internationale conferentie over globalisering, georganiseerd door premier Guy Verhofstadt als voorzitter van de Europese Unie, in de aula van de Gentse Rijksuniversiteit. Alhoewel Clinton aan het begin van het evenement langs een achterdeur was binnengeloodst (teleurstelling alom), maakte hij nadien toch even tijd voor een aantal omstanders. Een aantal studentes waren nadien vol lof over de charmante ex-president van de USA, maar de uitbaatster van tearoom Prêt à Manger was helemaal in haar nopjes, want zij heeft nu een koffiekopje, waar Clinton nog uit gedronken heeft, om te koesteren. Voortaan hangt bij haar de boodschap “Hier dronk Bill Clinton in de namiddag van 30 oktober 2001 een koffie”. En Verhofstadt? Die zag dat het goed was, en deelde nog een aantal handtekeningen uit aan de studenten in de rechten.

NURSE NIGHT XVI

Net als ieder jaar organiseert studentenvereniging Mater Paramedica ook in het jaar 2002 weer een grandioze studentenfuif. NURSE NIGHT XVI zal op 7 februari 2002 plaats vinden in de Grenslandhallen te Hasselt. Er wordt voor een absolute top-DJ en surpriseact gezorgd en de afterparty in de Ritz zal de avond compleet maken! Cocktailbar- en terras zullen zeker niet ontbreken. Er worden bussen ingelegd vanuit Antwerpen, Leuven, Turnhout, en permanente gratis busdienst wordt voorzien vanuit Hasselt-centrum en Diepenbeek. Tot slot nog even de prijzen : Vvk: leden :4 euro, niet-leden: 6 euro, aan de kassa: leden :6 euro, niet-leden: 8 euro.
Meer info op http://www.studiant.be/materparamedica

Smerige studenten doen poetsvrouwen staken.

De dames die instaan voor het schoonmaken van de Antwerpse universiteit UFSIA, zijn het meer dan grondig beu. Elke dag moeten zij kilo’s blikjes, frietbakjes, etensresten, bierglazen en andere rommel bij mekaar harken in de agora. Elke dag zorgen de studenten voor zes containers van 240 liter afval. De poetsdames weigerden bij wijze van protest de rondhangruimte schoon te maken in de week voor het herfstverlof. “Ze zijn zotgestudeerd, denk ik, ze hebben geen benul meer van wat normale omgangsvormen zijn…. Ik heb hier na een studentenfeest al uitwerpselen moeten opkuisen…… soms gieten ze bierglazen voor mijn neus op de grond leeg….” Aldus een geplaagd lid van het schoonmaakteam. Een aantal studenten lieten door hun verklaringen aan een reporter van het Laatste Nieuws blijken inderdaad “samenlevingsgestoord” te zijn. Enkele praesidiumleden zetten zich op vrijdag aan het schoonmaken, uit solidariteit met de poetsvrouwen. De universiteit steunt de acties van het personeel, en betreurt het dat ze studenten elementaire gedragsregels moet aanleren. Het misprijzen van bepaalde “studenten” voor wellevendheid en sociale omgangsvormen doet het vermoeden rijzen dat ze door wilden zijn opgevoed op een openbare stortplaats. Betreurenswaardig, to say the very least….. Hopelijk kan de beschaving nog in hun stomme brein (?) gespijkerd worden.

Soiree van de A1-studenten in Westerlo en Geel.

Wij geven aan de studentizinelezers 5x2 vrijkaarten weg voor de SOIREE VAN DE A1 STUDENTEN. Op donderdag 8 november openen discotheek Reflex & het sport- en trefcentrum Axion hun deuren voor de 2de editie van "Soiree van de A1 Studenten". Na het grote succes van vorig jaar bieden wij u 2 locaties aan, zodat er voor elke student wat wils is.
Vanaf 20.00u geven wij het startschot in Axion met een live optreden van Maxis en Guy Swinnen van de legendarische groep The Scabs. En vanaf 22.00u beginnen we aan een nacht lang FEESTEN!!!!
Op de beats uit de jaren '70-'80-'90 en met als kers op de taart een optreden van de blonde godin Kate Ryan. In discotheek Reflex kan je je laten gaan op de betere groovy music met DJ Gert (Atmoz). Tickets koop je bij de deelnemende praesidia.
info: www.waarenwanneer.be - info@waarenwanneer.be Voor de Studentizine-vrijkaarten stuur een mailtje naar raf.mertens@worldonline.be

KVHV-Mechelen bestaat dit academiejaar 5 jaar.

Dit zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo zullen dit jaar enkele extra activiteiten georganiseerd worden.
Op zaterdag 24 november 2001 zal in zaal Erato te Mechelen-centrum het Lustrumgalabal doorgaan naar aanleiding van het 1ste lustrum van KVHV-Mechelen. Wil u op de hoogte gehouden worden of een uitnodiging ontvangen, geef uw adres dan via e-mail door aan Verose@lycos.com (feestleidster).
In 2002 staat o.a. ook een massacantus op stapel. Meer info daarover kan u toegestuurd krijgen als u uw contactgegevens doorgeeft, of kijk regelmatig eens op www.studiant.be/kvhvm.

Ooit van Simon Keenlyside gehoord?

Nee? Of toch? Hij is namelijk de Don Giovanni op de laatste opname van Claudio Abbado die misschien wel in uw kast staat. En hij was de man die zo'n fenomenale Orfeo zong in de productie van De Munt, waar u misschien wel bij was.
En vooral: het is een jonge en intelligente zanger met een heel nuchtere kijk op zijn vak: "Samenkomen om muziek te maken, niet meer en niet minder, dat is wat ik als zanger wil doen. Ik geloof niet in zangers die optreden omdat ze "nodig" zijn of zo. Ik vind dat je er in de eerste plaats zelf plezier aan moet beleven." En dat doet hij ook. Of het nu in de Metropolitan is, of in de Scala, of in De Munt of de Vlaamse Opera, Keenlyside zorgt ervoor dat de toeschouwers waar voor hun geld krijgen.
Op 13 november om 20 u is Simon Keenlyside bij ons te gast in de opera van Gent met een bijzonder liedrecital. Hij zingt liederen van Schubert, Mozart, Ravel en ook van Butterworth. Een unieke kans om de Italiaanse liederen van Schubert te horen, of de miniatuurtjes van Butterworth, gebaseerd op het boek 'A Shropshire Lad'.
De kwaliteiten van Simon Keenlyside staan in elk geval borg voor een verrassende en gevarieerde avond.
Voor jongeren (tot 30 jaar) is er een speciale actie. Een kaartje voor dit recital kost voor hen slechts 300 frank. Contacteer gauw het bespreekbureau van Gent op het nummer 09-225 24 25.

€€€ Bijverdienste of clubkas spijzen. €€€

Voor de verdeling van het SMSmagazine aan de poort van secundaire scholen zoekt de firma The Link een aantal studenten uit Antwerpen en Gent, om op 12 en 13 november in te staan voor die distributie. Voor elke stad worden een tiental kandidaten gezocht. Ieder deelnemer krijgt een startgeld van 1000 Bef en 2,5 Bef per uitgereikt magazine. Per school moeten om en nabij de vijfhonderd bladen worden verdeeld. Iedere promojobber kan drie scholen per dag behandelen. Aanmelden bij The Link, Tel : 02 358 67 09 Fax : 02 358 67 10 of dimitri.horlait@caramail.com . Ook als club kan je meedoen, de gelegenheid om je skireis te financieren!

Gravensteenfeesten !

Ja, ja, het is weer bijna zover: de herdenking van de grootste studentengrap aller tijden.
Ieder SK-lid kent de datum van woensdag 16 november 1949 : de dag dat de Slag om 't Gravensteen gestreden werd. Ieder jaar wordt deze schitterende studentengrap dan ook op passende wijze herdacht middels een symbolische herbezetting van de burcht op woensdagnamiddag, gevolgd door een ludieke optocht door de straten van Gent. 's Avonds schenkt het SK een honderdtal gratis vaten Rodenbach in een tent aan de Overpoortstraat, op voorwaarde dat je in voorverkoop een pot gekocht hebt.
Pottenverkoop
Potten voor de Gravensteenfeesten zijn verkrijgbaar in voorverkoop tegen 350,-BEF. De voorraad is beperkt, dus reserveer tijdig uw pot!!! Men heeft de gelegenheid om vanaf nu elke maandag, dinsdag en woensdagavond tussen 20h en 22h in café "De Salamander" bij iemand van het bestuur een pot te bestellen. Men krijgt dan een bonnetje, en bij het opengaan van de tent op 14 november kan men dit bonnetje voor een pot inruilen.
Dit jaar wordt deze machtige studentengrap herdacht op woensdag 14 november. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:
11.00 : Receptie
12.00 : Lunch in het achterzaaltje van de Salamander
14.00 : Receptie in de ridderzaal van het Gravensteen, toespraak van Jean de Chaffoy, senior seniorum, en uitslag van de bierrally.
16.15 : Symbolische herbezetting van het Gravensteen.
17.30 : Vertrek van de ludieke stoet vanuit het Gravensteen, naar het Sint-Pietersplein.
20.00 : Opening van de feesttent op het Sint-Pietersplein.

Reisconcerten van het Universitair Symfonisch orkest van de K.U.Leuven.

Leuven, Pieter De Somer - aula, woensdag 7 november, 20u15 . Mol, CC 't Getouw, zondag 11 november, 15u00

Programma:
Edward Elgar, Celloconcerto (solist: Aleksandr Khramouchin)
Dmitri Sjostakovitsj, Symfonie Nr. 11 '1905'

Kaarten bestellen:
Voor Leuven:
· Bij de orkestleden
· http://uso.studentenweb.org/kaarten.php3

Voor Mol:
· E-mail: info@getouw.be
· Telefoon: 014/330.888

Student zoekt bruid (die hij per ongeluk huwde) om z.s.m. te scheiden.

De Britse student James Cripps (21) zit met een stevige kater. Hij zette op zijn Amerikareis de bloemetjes stevig buiten in Las Vegas en stapte er, apelazarus en wel, met een wildvreemde toffe meid in het huwelijksbootje. Dat leek op dat moment wel geinig, maar zijn verloofde kon er niet écht om lachen. Hij kreeg prompt zijn C4 en mag opnieuw naar een relatie hengelen na een voorspoedige én, liefst snelle, echtscheiding. Probleem is echter dat Zat Jantje niet écht zeker is hoe zijn echtgenote eruit ziet, en waar hij haar kan vinden. Hij weet van zijn huwelijkspapieren dat de Australische schoonheid (????) van 26 Kristy Ladzik heet, 26 jaar jong is en opticien van beroep of opleiding moet zijn. Bovendien weet hij niet eens of ze in de U.S. op reis was, of er ondertussen haar “nestje” heeft gemaakt. Ze is afkomstig uit Melbourne, maar tot op heden heeft lollige (of is het lullige) Janneman zijn bruid van één nacht nog niet kunnen terugvinden, dus plaatste hij maar een zoekertje in de Times. Als de speurtocht wat lang duurt, vreest “Crispy James” dat zijn grote liefde nooit nog één woord tegen hem zal willen spreken.

Studentenprotest in Georgië.

Op vrijdag 2 november betoogden studenten in Tbilisi, de hoofdstad van de voormalige Sovietrepubliek Georgië, naar aanleiding van de démarche van president Shevarnadze, die daags voordien zijn voltallige regering wandelen stuurde. Waar op donderdag nog vele duizenden betogers op de straten verschenen, leek het er sterk op dat enkel de studenten op vrijdag nog enig bezwaar wilden uiten, hoewel er in het geheel geen lijn bleek te zitten in hun motieven. Sommigen wilden de president vervangen, anderen drongen aan op nieuwe wetgevende verkiezingen, en sommigen juichten de beslissing van Shevarnadze gewoon toe, als een poging om een eind te maken aan de verregaande corruptie in het bestuur van de land.

Massale belangstelling voor startersbanen bij CIA.

Vorige week hield de Georgetown University een jobbeurs voor haar laatstejaarsstudenten. Bij de stands van Wall Streetbedrijven en industriële giganten kon je zo binnendreutelen, maar voor een oriëntatiegesprek bij de C.I.A. moest je aanschuiven in rijen van drie. Een paar jaar geleden waren het de dotcom en beursbedrijven die het grootste aantal gegadigden trokken, maar sedert 11 september is er heel wat veranderd in het Amerikaanse studentenleven.
Het is gewoon “chic” om te dingen naar een betrekking bij de geheime dienst om daar te gaan helpen, heel anders dan bijvoorbeeld ten tijde van de oorlog in Vietnam. De studentenhuizen zijn rijkelijk voorzien van stars and stripes, en politieagenten worden niet meer beschouwd als “pigs”, maar als “heroes”. Het vreemde verschijnsel doet zich voor dat de Amerikaanse studenten nationalistischer én radicaler zijn dan de overheid en het leger samen.

Britse universiteiten stellen het land teleur!

Dat is de teneur van de speech van Estelle Morris, Secretary of State for Education, voor de verenigde universiteitsbestuurders op 22 oktober. De universiteiten besteden volgens haar lang niet voldoende aandacht aan de behoeften van de economie, om de gevraagde en gewenste afgestudeerden op te leveren, die nodig zijn om het economische en industriële bestel draaiend te houden, en in staat te stellen te groeien.
De zakenwereld juicht in elk geval de accentverschuiving binnen het departement toe. Langs de andere kant, binnen de academische wereld wordt er dan weer gevreesd voor een al te pragmatische aanpak van het universitaire onderwijs, zodat er op den duur geen ruimte meer zou overblijven voor theoretische onderzoeksprojecten.
Vergeleken met de Verenigde Staten doet het Verenigd Koninkrijk het ruim 40% slechter voor wat betreft de omvang van de proportie hoger opgeleid personeel, terwijl ook de algemene productiviteit ruim 40% achterop hinkt.
De staatssecretaris is ervan overtuigd, dat de Britse belastingbetalers meer waar voor hun 4,4 miljard pond subsidies verdienen dan tot op heden het geval is. Haar voorgangers waren altijd heel voorzichtig bij het ventileren van hun mening, kwestie van de universiteiten niet voor het hoofd te stoten.

Studiant Lintenavond!

Bij het begin van elk academiejaar organiseert Studiant een “lintenavond”, waarop de leden van de praesidia van alle studentenclubs worden uitgenodigd om kennis te maken met mekaar en om het vademecum der studentenclubs in ontvangst te nemen. Dit vademecum is een onmisbaar naslagwerk, als het ware een “gouden gids van de studentenclubs”.
Ook dit jaar hopen wij, van Studiant, en onze partners, jullie te mogen begroeten op maandag 12 november aanstaande om 22.00 uur in “de Cinéma”, Lange Brilstraat 12, aan de Antwerpse Stadswaag. Daar kunnen jullie dan een exemplaar van het vademecum 2001-2002 in ontvangst nemen (uiteraard gratis), waarbij de keuze bestaat tussen een gedrukte versie of eentje op cd-rom.
Door meer en betere contacten binnen het studentenleven streven wij naar een rijker, levendiger en bruisender studentenleven, voortbouwend op eeuwenoude tradities!
Uiteraard zijn wij steeds bereid nadere toelichtingen te verschaffen, en zou het ons zeer verheugen jullie te mogen begroeten op onze eerste lintenavond van dit academiejaar.