Studentizine

Studentizine 152

Al een feestconcept bedacht? Je hebt nog één week tijd!

Het Antwerpse stadsbestuur en Studiant lanceerden enkele weken geleden in het kader van het project “leefbare studentenbuurt” een toffe wedstrijd onder de paraplu van Opsinjoren. De deadline nadert, dus als je nog kans wil maken op een tof buurtfeest én een vliegreis, dan wordt het hoog tijd jouw geniale inval op papier te zetten en in te sturen!
De opdracht: bedenk een realiseerbaar concept voor een gezellig evenement in je straat of buurt. Als je concept bij de winnaars behoort moet je het ook nog wel in de praktijk omzetten in april of mei.
Voorwaarden: het evenement moet open staan voor alle buurtbewoners, het mag niet te grootschalig of duur zijn (behalve indien je daar zelf de benodigde budgetten voor zou kunnen vinden). Het indienen van projecten gebeurt steeds op persoonlijke naam, los van de eventuele betrokkenheid van verenigingen. Zowel studenten als andere buurtbewoners kunnen een voorstel insturen.
Vorm: Werk je idee ook een beetje uit, zodat wij er bij de jurering meteen een goed beeld van krijgen wat je precies voor ogen staat. Het meest overzichtelijke is een document met daarin:
1. Een leuke naam voor het evenement
2. Een beschrijving van wat je allemaal wil doen en/of laten gebeuren
3. Een lijst van alle attributen die je denkt nodig te hebben (kraampjes, BBQ, mobiele tap, tafels, bekers, gadgets…)
4. Een schatting van de kostprijs, liefst opgedeeld per item, maar dat mag ook als bijvoorbeeld: hapjes en drankjes => 300 euro.
5. Een overzichtje van de mensen die je denkt nodig te hebben om alles vlotjes te laten verlopen.
6. Eventueel een project om de plaatselijke horeca bij jouw evenement te betrekken.
Insturen: Je project kan je insturen, voor 12 maart 2007 als Worddocument of PDF aan de buurtregisseur: Jef.Cuyvers@stad.antwerpen.be
Uitwerking: Opsinjoren helpt je graag bij de praktische uitwerking van je feestconcept. Dat betekent onder andere dat een straat, indien nodig, verkeersvrij gemaakt kan worden, dat je gratis een beroep kan doen op materiaal (tafels, stoelen, tenten, vuurmanden…) van de stedelijke diensten etc. Bovendien krijg je een budget van 400 euro ter beschikking, die je mag spenderen aan het feestje (gratis bier, gratis hotdogs, gadgets…)
Prijzen: De bekroonde inzendingen krijgen het realisatiebudget van 400 euro, al meteen een mooie start! Maar de inzenders van de twee allerbeste concepten vliegen er meteen uit! Zij krijgen beiden een duo-ticket van Thomas Cook Airlines voor een vliegvakantie!
Jurering: De inzendingen worden beoordeeld op hun originaliteit en haalbaarheid door de buurtregisseur, de verantwoordelijke van Opsinjoren, een studentenambtenaar, een vertegenwoordiger van Studiant en een studentenafgevaardigde.

Amai mijn kl....n!!!

Een domme kleedkamergrap kan ernstige gevolgen krijgen voor een 14-jarige Amerikaanse scholier uit Shingle Springs in Californië. Bij een zogenaamde 'cup check' - om te controleren of je wel een kruisbeschermer draagt - sloeg een oudere student de jongen loeihard in het kruis. Hij bleek echter geen cup (in het Nederlands een "toque" of "schelp") aan te hebben en klapte dubbel.
Een week later had het slachtoffer nog altijd pijn. Een dokter stelde inwendige bloedingen en een infectie vast. De jongeman zou - volgens de arts - één of beide testikels kunnen verliezen. De "slaande lolbroek" mag het voor de rechtbank gaan uitleggen.
Ter illustratie een filmpje van een - van de pot gerukte - Japanse tv-show met de cup check als format. Wie de tongbreker die in beeld komt niet zonder fouten kan aflezen, krijgt letterlijk een stamp onder zijn "kloosterstraat".
www.youtube.com/watch?v=7liFs7XjNWU

Examens bij het oud papier! Action replay...

De studenten psychologie zijn bepaald boos op professor Hugo Schouppe van de Lessius Hogeschool in Antwerpen. De professor speelde immers de examens van een 700-tal studenten kwijt. Niet erg, ware het niet dat hij de behaalde resultaten nog niet had ingeschreven, zodat ook de punten ribbedebie bleken.
De verbeterde examens stonden in een kartonnen doos in het kantoor van de professor, niet ver van de papiermand vandaan. Een schoonmaker moet de papieren weggegooid hebben, was de eindconclusie na een vruchteloze zoektocht in het gebouw. "Het spijt me uit het diepst van mijn hart," zei de professor. "Maar de enige oplossing is dat alle studenten hun examen opnieuw afleggen, dat is het eerlijkst voor iedereen."
Hoeft het gezegd dat de studenten niet bepaald gelukkig waren met deze conclusie?
"We hebben in overleg met onze juridische diensten beslist de examens opnieuw af te nemen," bevestigde nochtans directrice Flora Carrijn. Maar het studentenprotest ging in elk geval niet ongemerkt voorbij. Allicht om rechtszaken te vermijden werd een compromis gezocht én gevonden. De studenten mogen zelf kiezen of ze op 26 maart, dan wel op 16 april hun tweede eerste zit afleggen (dus voor of na de paasvakantie). De vrijdag voor het examen worden alle lessen opgeschort. De docent moet twintig vragen en een antwoordmodel op voorhand bekendmaken. Die vragen moeten door de studentenraad of een vertegenwoordiger ervan worden goedgekeurd.
Tijdens het examen worden dan twee van de twintig vragen gesteld, wat maakt dat de stof wel behoorlijk wordt beperkt. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat de docent nu extra streng gaat verbeteren, wat maakt dat een aantal studenten volhoudt dat ze het examen niet zullen afleggen.

Invalide student moest in aula plassen.

Een student in Freiburg heeft tussen 120 andere studenten in een collegezaal moeten plassen omdat hij niet naar het toilet mocht. De 27-jarige invalide man plaste dan maar in een leeg waterflesje van een medestudent.
De Duitser kampt sinds een ongeluk met problemen aan zijn blaas. De universiteit van Freiburg heeft inmiddels excuses aangeboden, meldde RTL.nl.
Uw redacteur heeft ooit een gelijkaardig voorval meegemaakt in Antwerpen, waarbij de studente plaste in een bureaulade, en de docent achteraf een - oververdiende - blaam kreeg. Welke zeikerd kan zich immers aanmatigen meester te zijn over de sanitaire behoeften van al degenen die zijn of haar cursus bijwonen? Respect dient wederzijds te zijn, zoniet heet het onderwerping en is het verwerpelijk in ons hedendaagse westerse perspectief.

Leuvense cursussen binnenkort milieuvriendelijker...

LOKO, de Leuvense studentenraad en ACCO, uitgever van de populaire groene cursussen slaan de handen in elkaar voor een beter milieu. Op voorstel van de studenten heeft ACCO in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu een plan uitgewerkt om over te schakelen naar milieuvriendelijker papier. Studenten aanvaarden daartoe een stijging van de prijs van de cursussen met 3%. Ook ACCO springt bij in de kosten.
Vanaf volgend academiejaar (2007-2008) schakelt ACCO over van het Océ Yellow Label Papier naar het Océ Recycled Extra White met gerecycleerde vezels. Het beschikt over het Europese ECO-label alsook het Nordic Swan label.
Het grote probleem met de huidige papiersoort is dat de afkomst van de verse vezels waarvan gebruik gemaakt wordt, niet erg duidelijk en bijgevolg ecologisch niet verantwoord is.
Producten met een Nordic Swan label voldoen aan hoge standaarden voor het milieu tijdens het ganse productieproces en wordt voor drie jaar uitgereikt door de Nordic Counsil.
De Leuvense studenten vinden een stijging van 3% voor een beter milieu terecht en waarderen de bijdrage van ACCO voor 1,2%. LOKO en ACCO plannen aan het begin van volgend academiejaar nog een hele campagne rond het nieuwe papier in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu.

Hoge hakken, leerlingen in ziekenhuis, juf in de bak.

Het zelfstandig naamwoord stiletto staat zowel voor een bijzonder agressief steekwapen, als voor een damesschoen met elegante spitse hoge hak. Die laatste betekenis mag dan misschien wel zinnenprikkelend zijn, en de curves van een vrouwenbeen maximaal tot hun recht laten komen, maar kan ook bijzonder gevaarlijk (scherp) gebruikt worden in de dagelijkse praktijk.
In Maleisië moet een lerares immers voor de rechter verschijnen omdat ze drie kinderen uit haar klas ernstig verwond heeft toen ze hen op het hoofd sloeg met haar stiletto's. Toen bleek dat acht leerlingen uit haar klas hun huistaken niet hadden gemaakt, besliste de doortastende juf hen te straffen. Enkele flinke tikken met haar scherpe hakken op hun hoofd leek haar bepaaldelijk een geschikt recept tot stichting en vermaak.
Helaas liep het een beetje uit de hand: drie leerlingen dienden afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hun toegetakelde hoofdhuid gehecht moest worden. Later dienden de ouders van de leerlingen klacht in. Nu kijkt de sadistische lerares aan tegen een celstraf en een fikse boete.

Achtste superkotfuif in aantocht!

Urgent.fm organiseert op dinsdagavond 20 maart 2007 reeds voor de achtste keer de Superkotfuif, de grootste kotfuif van het jaar! Voor de tweede maal op rij wordt de Superkotfuif een nationaal gegeven. Naast de Gentse studenten fuift men ook in Antwerpen en Leuven weer mee. In totaal worden ongeveer 7500 deelnemende fuivers verwacht.
De Superkotfuif is gebaseerd op een eenvoudig concept: nodig vrienden en vriendinnen uit voor een kotfuif op dé bewuste avond, schrijf je kot tijdig in en.. beloof plechtig je kotradio af te stemmen op de juiste frequentie (Gent, Urgent.fm: 105.3fm; Antwerpen, O radio: 107fm ; Leuven, Radio Scorpio: 106fm). Je regionale radiozender voorziet je feestvarkens dan van gratis drank en jouw favoriete muziek!
Vanaf middernacht verwachten we alle Gentse kotfuivers op onze gratis party -mét Happy Hour- in de Hobbit (Sint-Pietersnieuwstraat 103, Gent). Naast onze eigen befaamde Urgent.fm-dj’s maakt ook een special guest-dj zijn opwachting om er de plaatjes aan elkaar te draaien tot in de vroege uurtjes.
Wie wil deelnemen aan de Superkotfuif, kan zich vanaf vandaag inschrijven via de website www.superkotfuif.be .
Een hele avond feestplezier gegarandeerd... snel inschrijven dus!

Triple A: Antwerpse studenten onderscheiden publiciteitsmakers.

Antwerpse reclamebureaus zijn talrijk, maar wie van hen zal binnenkort één van zijn campagnes als creatiefste bekroond zien? Als het van de studenten van de Plantijnhogeschool Antwerpen afhangt, gebeurt dit op 13 maart 2007 tijdens hun reclameavond van het project Triple A, Antwerp Advertising Award.
Vijf genomineerde reclamebureaus stellen hun ingezonden campagne kort voor en het publiek bepaalt de winnaar. Een blits optreden van Bart Cannaerts en een beatbox act maken de avond compleet.
Acht studenten van de Plantijnhogeschool gaan op zoek naar de creatiefste reclamecampagne van een Antwerps bureau. Op 12 februari heeft een professionele jury een preselectie gehouden en de 5 beste campagnes geselecteerd. Tijdens een wervelende reclameavond op 13 maart krijgen de bureaus de kans om hun campagne voor te stellen aan het publiek. Uiteindelijk zullen twee winnaars worden aangeduid, één door de jury, één door het publiek.
Tijdens het tweede deel van de avond zal Alexander Cha’ban, art director bij Duval Guillaume Brussels, een presentatie geven over hoe de reclamewereld werkt en hoe hun campagne ‘Rolling Ball’ tot stand is gekomen.
De avond staat volledig in het teken van reclame en de presentatrice van dienst is Leen Dendievel. Zij speelde in 16+ en schittert nu onder andere in Spring en Emma.
Tijdens deze reclameavond wordt er ook aandacht geschonken aan opkomend Antwerps talent. Bart Cannaerts, winnaar van de Culture Comedy Award 2006, zal zijn kunnen aan het publiek demonsteren. Verder wordt er voor entertainment gezorgd door enkele beatboxers, waaronder Roxorloops, Belgisch Kampioen in deze discipline.
Op het einde van de avond worden er 2 awards uitgereikt, de prijs van de jury en de publieksprijs. De awards worden ontworpen door 2 kunstenaressen uit de Kempen, Inge Loos en Yoke Rijk.
De avond vindt zoals eerder vermeld, plaats op 13 maart 2007 en dit in zaal Elzenveld, cultureel congrescentrum te Antwerpen. De deuren openen om 20.00u en de show begint om 20.30. De toegang is gratis en iedereen is welkom!

Geneeskundestudenten niet onderlegd in EHBO.

Veel Nederlandse geneeskundestudenten beheersen te weinig EHBO-vaardigheden om in noodgevallen hulp te kunnen verlenen. Uit onderzoek van UMC St. Radboud in Nijmegen blijkt dat maar liefst twee derde van de toekomstige artsen denkt geen adequate eerste hulp te kunnen bieden.
Bijna de helft van de bevraagde geneeskundestudenten is niet tevreden over het onderwijs op het gebied van EHBO. De studenten beweren dat ze te weinig weten over mond-op-mondbeademing en hartmassage. Slechts de helft van de Nederlandse universiteiten gebruikt simulatiepatiënten tijdens de colleges.
De onderzoekers vinden het EHBO-onderwijs aan geneeskunde-opleidingen schromelijk onvoldoende. Ze pleiten voor een cursus spoedeisende hulp in het eerste jaar van de studie. Studenten zouden vervolgens minimaal één keer per jaar herhalingscursussen moeten volgen. Ook adviseren de onderzoekers geneeskundestudenten een dag mee te laten lopen op een eerstehulppost om al vroeg in de opleiding de praktijk te kunnen meemaken.

Wie heeft het vuilste kot?

De student met het allersmerigste kot van de Hogeschool West-Vlaanderen (Brugge, Oostende en Kortrijk) kan twee poetsdames winnen, die een hele dag de zwik komen uitmesten. Het volstaat een foto van de voorgedragen zwijnenstal door te mailen naar campus@zieta.be voor 12 maart, om in aanmerking te komen voor de ultieme kotpoetsbeurt (wie kan dat woord tien keer uitspreken binnen de vijftien seconden is anders ook een mooie uitdaging).
De wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met Makkie, dat in het kader van de dienstencheques onder andere hulp in de huishouding aanbiedt. Zie ook www.howest.be.

Masturbatiemarathon op Nederlandse TV.

Het Nederlandse TV-station Tien gaat op 13 maart om 21.30 uur de Masturbatie Marathon uitzenden. Dat is een evenement waarbij zoveel mogelijk mannen samen masturberen om geld op te halen voor een goed doel.
Voormalig televisieproducent Joop van den Ende had vorige week in een interview nog verklaard dat Tien platter moest worden om de kijker aan zich te kunnen binden. Dan zou Tien zich namelijk focussen op een bepaalde doelgroep, terwijl de zender nu te veel doelgroepen aan zich probeert te binden. Zo zendt Tien nu sport, Nederlands drama en reality soaps uit. Met de Masturbatie Marathon lijkt Tien dit advies op te volgen.
De Masturbatie Marathon is een "documentaire" over het evenement Masturbate-a-thon. Het laat zien wat erbij komt kijken om een dergelijk "taboedoorbrekend" evenement te organiseren en wat er tijdens het evenement plaatsvindt.
Mensen met meer dan twee functionele hersencellen stellen zich waarschijnlijk - terecht - de vraag of de bodem uit het vat der wansmakelijke TV-formats nu onderhand niet bereikt is, maar wees gerust, de hoeren van de beeldbuispret zullen nog wel meer gore of stompzinnige formats weten te bedenken om hun publiek te verkleuteren.
You ain't seen nothing yet!

Scholier bestraft voor mutilatiefoto's.

De jeugdrechter in Zutphen heeft een 16-jarige scholier een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur opgelegd wegens het bedreigen van docenten via internet. De jongen had gemanipuleerde foto's van onthoofde en bebloede docenten van de Rijksscholengemeenschap Noordoost Veluwe in Epe op internet gezet.
De docenten zijn hier flink van geschrokken en hebben een en ander als bijzonder bedreigend ervaren. De rechter heeft de strafeis van het Openbaar Ministerie gevolgd. De jongen heeft weliswaar zijn excuses aangeboden aan de betrokken docenten, maar is op school alvast niet meer welkom.
De voorwaardelijke straf gaat gepaard met een probatie van twee jaar. De jongen, die volgens de rechtbank kampt met persoonlijke problemen, moet zich van de rechter laten begeleiden door de jeugdreclassering. Ook moet hij een behandeling ondergaan om zijn persoonlijke problematiek op te lossen.

Kliklijn tegen coffeeshops bij scholen.

Het Nederlandse CDA komt met een website waarop burgers coffeeshops kunnen melden die binnen een straal van 500 meter van een school liggen. De partij hoopt zo alle coffeeshops bij scholen in kaart te kunnen brengen.
Niet dat ze iets tegen koffie hebben, maar uiteraard gaat het om de typisch Nederlandse variant van koffiehuizen, waar je nog wel eens vergeefs op zoek kan gaan naar het naamverlenende bakkie troost.
Burgers worden nu opgeroepen de shops te melden op de internetsite Wietvrij.nl. Minister-president en CDA-leider Jan Peter Balkenende gaf in Amersfoort het startsein voor de actie. In die gemeente is tot afgrijzen van de christen-democraten (en vele ouders) een coffeeshop pal tegenover een school geopend (als je denkt aan de kat op het spek binden...).
PvdA, CDA en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord vastgelegd dat er in de buurt van scholen géén coffeeshops mogen zijn.