Studentizine

Studentizine 153

Maandag 19 maart 2007 : Buurt aan de Beurt @ Stadswaag

Op maandag 19 maart nodigt stad Antwerpen alle bewoners van de studentenbuurt uit op het slotfeest van Buurt aan de Beurt. De studentenbuurt krijgt de weken daarvoor een grondige kuisbeurt en dat moet uiteraard gevierd worden! Van 14 tot 20 uur wordt de Stadswaag omgetoverd tot een grote infomarkt en zijn er allerlei leuke activiteiten gepland.
Laat gratis en voor niets je fiets graveren, maak een ritje met de wodka- en tuimelwagen, ruil je oude spullen op de tweedehandsbeurs (EMMA vzw) en kuier langs de verschillende infostands! Studiant zal ook weer instaan voor een of ander geschift spelletje waar vanalles mee te winnen valt, maar daarvoor zal je zelf even moeten komen kijken!
Vanaf 18 uur is er live-muziek van FAIT D’ANVERS ( de winnaars van StuDay on stage 2006) en Sabura. Voor het slotfeest sloegen stad Antwerpen, Studiant, de Horecafederatie Antwerpen en de studentencafes op de Stadswaag de handen in elkaar.

Heb je zin om met je vrienden gratis naar Istanbul te vliegen ?

ThomasCookAirlines geeft 101 vliegtickets weg omdat ze vanaf mei 2007 rechtstreeks naar het verre Istanbul vliegen en daarmee de enige Belgische carrier zijn die deze route rechtstreeks aanvliegt vanuit Brussel. Er zijn lijnvluchten op dinsdag, donderdag en zaterdag en een ticket is reeds boekbaar vanaf 69 euro*!
Zin gekregen om Istanbul zelf virtueel te verkennen? Speel dan snel mee met het grote Istanbulgame. We geven zomaar eventjes 101 tickets weg naar Istanbul. Klik vlug op onderstaande link en misschien word jij wel 1 van de gelukkige winnaars.
Hoe gaat het spel? Je kiest 4 vrienden waarmee je samen op een vliegend tapijt door de bazaar in Istanbul vliegt. Hoe beter je de obstakels onderweg kan vermijden, hoe meer personen de eindstreep halen en hoe meer tickets je kan winnen.
Zweef snel naar http://tcaistanbul.thesedays.com/ voor meer informatie !

Urgent.fm organiseert nachtspel "De Blauwe Vogel"

Van 19 tot 28 april barst in Gent het tweejaarlijkse T:mefestival los. T:mefestival is een kunstenfestival met muziek, theater en film. Het festival staat volledig in het teken van het symbolisme en Nobelprijswinnaar literatuur Maurice Maeterlinck. Urgent.fm zendt tijdens het T:mefestival uit vanuit het epicentrum in de Vooruit.
Urgent.fm is mediapartner van het T:mefestival. Naast het redactionele werk, de interviews, uitzendingen ter plaatse organiseert Urgent.fm op zaterdag 28 april 2007 een interactief nachtspel met Maurice Maeterlincks' Blauwe Vogel als fladderende gids doorheen nachtelijk Gent. Via draagbare radiootjes krijgen de deelnemers tips die via de Urgent frequentie (105.3 FM) worden verspreid. Die tips leiden hen langs een artistiek parcours, naar de oplossing van het mysterie van de Blauwe Vogel. Op verschillende unieke mystieke locaties zullen fragmenten uit De Blauwe Vogel opgevoerd worden.
Voor het campagnebeeld werd gekozen voor een visualisatie van een vogel met Tangram figuren. De tangram is een oude Chinese puzzel. Eén van de vele verhalen over zijn ontstaan zegt dat een Chinese keizer per ongeluk een tegel liet vallen. Toen hij probeerde de zeven stukken in elkaar te passen, ontdekte hij dat er veel mooie figuren mee gevormd konden worden.
Schrijf je in en vlieg mee met de vlucht van de Blauwe Vogel. Het nachtspel vindt plaats tussen 21u en 1u ’s nachts. Deelname kost €5, inschrijven vóór 04/04/2007 via nachtspel@urgent.fm of 09/264.79.08.
Voor meer informatie: www.urgent.fm/timefestival.
Urgent.fm is te beluisteren via 105.3 fm in Gent en via www.urgent.fm elders in de wereld.

OESO verkwanselt geloofwaardigheid in academische kringen.

VVS (de Vlaamse Vereniging van Studenten) en FEF (la fédération des étudiant(e)s francophones) hebben met grote verontwaardiging kennis genomen van het recentste OESO- rapport. Daarin pleit de economische organisatie voor hogere inschrijvingsgelden om de kwaliteit en de slaagcijfers in het hoger onderwijs op te krikken.
Als de kwaliteit van de OESO-rapporten representatief zou zijn voor die van ons hoger onderwijs, dan is er inderdaad reden tot paniek. Ze staan vol met ongestaafde argumenten en kromme redeneringen. Gelukkig is het zo slecht nog niet gesteld met het Belgische hoger onderwijs en leren studenten er nog om wetenschap te onderscheiden van enggeestige ideologische agenda’s. De studenten uit beide landsdelen, hopen hetzelfde van hun politici. VVS en FEF wijzen erop dat de OESO niet de democratische legitimiteit heeft van de Verenigde Naties en het verdrag van New York waarin ons land zich verbond tot de geleidelijke invoering van kosteloosheid in het hoger onderwijs. Met de federale verkiezingen in het verschiet, krijgen de politieke partijen de kans om aan te tonen dat een internationaal verdrag geen vodje papier is. De studenten eisen dat de standstill-bepaling voor inschrijvingsgelden wordt opgenomen in de grondwet.

Het OESO-rapport wijdt een heel hoofdstuk aan het verhogen van de efficiëntie in het Belgische hoger onderwijs. De ‘eerbiedwaardige’ economische organisatie lijkt te geloven dat een hogere prijs automatisch tot hogere kwaliteit zou leiden. Die redenering gaat vaak al niet op in de economie, laat staan voor hoger onderwijs dat nog altijd een publieke verantwoordelijkheid is en moet blijven.
Verder denkt de OESO dat hogere inschrijvingsgelden de studiemotivatie van studenten positief zal beïnvloeden. Naast de afwezigheid van selectie (ingangsexamens) zou dat de voornaamste verklaring zijn waarom de instroom in het eerste jaar hoger onderwijs hoog is, maar de slaagcijfers laag en heroriënteringen frequent. Dat is een draak van een redenering. Ondanks het feit dat de inschrijvingsgelden in de hogere jaren dezelfde zijn, ligt het slaagpercentage daar véél hoger. De slechte slaagcijfers in het eerste jaar hoger onderwijs hebben alles te maken met een slecht remediëringsbeleid en falend oriënteringsbeleid, dat al vroeg in het secundair onderwijs begint. Ingangsexamens zouden door de grote verschillen tussen secundaire scholen een sociaal bloedbad creëren aan de poort van het hoger onderwijs. Tenslotte wijst de praktijk in de buurlanden uit dat bij hogere inschrijvingsgelden, studenten meer moeten bijklussen om hun studies te bekostigen. Daardoor vertraagt net hun studievoortgang.
Het is opvallend dat een instantie met een zekere wetenschappelijke uitstraling niet blijkt te beseffen dat inschrijvingsgeld vandaag in België al een zeer groot aandeel heeft in de financiële drempels tot het hoger onderwijs. Het is betreurenswaardig dat de OESO niet van de falende democratisering in het hoger onderwijs een punt maakt maar wel focust op hogere inschrijvingsgelden om de competitie tussen instellingen op te drijven.
Nog schrijnender is dat de gezagdhebbende instantie studieleningen een geschikter democratiseringsinstrument lijkt te vinden dan studiebeurzen. De OESO promoot eenzijdig het Angelsaksisch model. Nochtans heeft de stijging van inschrijvingsgeld in Groot-Brittannië geleid tot een daling van de participatie met 4%. En dat terwijl de Scandinavische landen met een veel hogere participatiegraad en zonder inschrijvingsgelden economisch zeer performant zijn. Als de OESO zich wil bezighouden met de eigenlijke uitdagingen voor hoger onderwijs en kenniseconomie, moet ze nadenken over hoe financiële drempels kunnen worden verlaagd in plaats van opgetrokken.
De neoliberale ideologie van de OESO begint stilaan door te sijpelen in gans Europa en heeft ook het Belgische grondwettelijke hof bereikt. Het Arbitragehof zette in haar arrest van 22 februari over het decreet van juli 2005 van de Frans Gemeenschap de deur open voor astronomische inschrijvingsgelden in de vorm van het doorrekenen van kosten voor aan de student geleverde goederen en diensten.

Deze twee recente feiten nopen de politieke wereld ertoe duidelijk kleur te bekennen. De studenten roepen het federale parlement op om in het vooruitzicht van de federale verkiezingen artikel 24 van de grondwet voor herziening open te verklaren. VVS en FEF eisen dat de standstill-verplichting voor alle soorten inschrijvingsgelden in de grondwet wordt opgenomen. De studenten roepen de politieke partijen op om kleur te bekennen. Is hun referentiekader dat van de twijfelachtige wetenschappelijkheid van de OESO, of de democratische legitimiteit van de VN?

StuDay on Stage: bands gezocht!

StuDay on Stage - de afsluiter van het Antwerpse academiejaar 06-07 - komt dichterbij. Op woensdag 23 mei is het zover.
Ook dit jaar wordt er uitgekeken naar de perfecte opener voor StuDay 2007; zit je in een band en wil je het podium van Petrol wel eens onveilig maken?
Surf naar de nieuwe studaywebsite, bekijk de voorwaarden, download het inschrijvingsformulier en stuur het samen met je demo op naar Antwerpen Studentenstad. 5 groepen spelen een set in Petrol, het publiek kiest! Ondertussen kan je de Champions League finale op groot scherm bekijken. Daarna komen enkele fijne dj's draaien.

De spelregels!
Stuur je demo samen met onderstaand inschrijvingsformulier en een korte bio vóór 30 april naar Stedelijke jeugddienst ter Lo, tav Antwerpen Studentenstad, Noordersingel 28, 2140 Borgerhout. Gelieve het ingevulde formulier ook even te mailen naar student@stad.antwerpen.be. Er worden enkel cd’s aanvaard, geen cassettes, geen mp3’s.
Er wordt gezocht naar een muziekgroep, dj’s komen niet in aanmerking.
Minstens 1 van de groepsleden studeert in Antwerpen aan een van de volgende hogere onderwijsinstellingen: Universiteit Antwerpen, Hogere Zeevaartschool, Karel de Grote hogeschool, Hogeschool Antwerpen, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Lessius- of Plantijn-hogeschool.
Je groep is woensdagavond 23 mei vrij en kan donderdag 27 september in de namiddag eventueel spelen op StuDay ‘07.
Indien je band vorig jaar geselecteerd was, kan je deze editie niet deelnemen.
Bekendmaken winnaars …
De 5 geselecteerde groepen worden per mail verwittigd op maandag 7 mei. Meteen worden de technische fiches opgevraagd en maken we praktische afspraken.
De winnaars krijgen op StuDay on stage elk 1 kwartier om het publiek te overtuigen. Tussen de twee groepen is er 1 kwartier change-over. De timing moet gerespecteerd worden!

Workshop dating voor studenten...

Neem nu je leven in eigen handen, want je droomvrouw komt beslist niet uit de lucht gevallen! Wij geven je een kans om eindelijk te begrijpen hoe een vrouw denkt, hoe het verleidingsspel gebeurt en vooral hoe jij het hele gebeuren zélf in handen neemt!
Sommige mannen hebben het. Sommige mannen hebben het niet. Is dat een reden om aan de zijlijn te blijven staan en toe te kijken? Ben je het ook moe gehoord dat ze "enkel vrienden" wil blijven, nadat je eigenlijk compleet voor haar gevallen bent? Heb je ook al vaak staan twijfelen om op die ene knappe vrouw te stappen, maar het uiteindelijk toch niet gedaan omdat je bang was om afgewezen te worden?
Maar deze workshop gaat verder dan dat. Denk maar hoe je je soms voelt bij alledaagse (professionele) interacties. Heb je je nog nooit afgevraagd wat je nu nét mis gedaan hebt waardoor het fout liep?
We beginnen bij de basis: Hoe kan jij in de wereld staan als een charismatisch man die zelfvertrouwen uitstraalt? Geen theorie hier, maar keiharde praktijk-coaching. Dit kan je niet alleen gebruiken bij het verleiden van een meisje, maar je staat sterker op je eigen benen doorheen je hele leven!
Dan gaan we een stapje verder en leren we hoe je foutloos een meisje benadert en haar nummer vraagt. We tonen hier de verschillende (onbewuste) fases die in elke interactie tussen man & vrouw voorkomen. Nooit nog zal je zenuwachtig zijn, twijfelen of de tijd is gekomen om haar nummer te vragen en of het al te vroeg is om haar te kussen...
's Avonds zetten we al het geleerde om in de praktijk en gaan we naar een loungebar. Daar coachen we elke deelnemer persoonlijk en halen we alle fouten uit zijn verleidingsspel. Je wordt verbeterd op wat je eerste indruk was, je lichaamstaal gedurende het gesprek, waar je de conversatie heenstuurt, enz.
Dit is niet bedoeld om te veranderen wie je bent. Dit is een workshop om haar geïnteresseerd te krijgen in je zodat je nét de kans krijgt om jezelf te tonen!
De workshop gaat door te Leuven (en eventueel gent) op zaterdag 26 mei. Schrijf je vlug in want de plaatsen zijn gelimiteerd tot 15 mensen! Mail nu naar datingworkshop@gmail.com !

Samen armoede uitsluiten.

Onze samenleving wordt steeds harder. Hierdoor leven steeds meer mensen onder de armoedegrens. Nu leeft al 1 op 7 Belgen met een armoederisico. Is dit normaal?
Welzijszorg bestrijdt armoede en uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. Welzijnszorg vindt dat iedere Belg recht heeft op een gezonde woning, een inkomen en een goede gezondheidszorg, een waardig bestaan.
In Honduras worden een vakbondsvrouw en vooral haar dochter bedreigd. De bedreigingen worden ernstig genomen want de vrouw haar zoon al gestorven is onder mysterieuze omstandigheden. Elders in de wereld bestaan dus nog zo’n situaties.
Kan dit nog in de twintigste eeuw?
FOS vindt van niet en streeft onder andere naar betere vakbondsorganisaties in het Zuiden.
Wist jij dat de de zee een troostende en gezondmakende kracht heeft? Daarom organiseert Sail4Children therapeutische zeilreizen voor kwetsbare kinderen en andersvaliden. Ze beschikken over een aangepaste zeecatamaran die de polynesische naam Tama Moana kreeg, wat staat voor ‘kind van de zee’.
Zoals je ziet is er nog veel werk aan de winkel.
FOS, Welzijnszorg en Sail4Children kunnen helpende handen gebruiken. We zijn dan ook dringend op zoek naar ambassadeurs voor deze goede doelen. Mondige, enthousiaste mannen en vrouwen die schenkers zoeken voor deze goede doelen.
Vind jij het super dat deze organisaties bestaan?
Zie jij jezelf functioneren als werver?
Wil jij een compititief loon verdienen?
Als je nu driemaal ja geantwoord hebt of je wil meer info, dan moet je zeker binnenspringen in het DDF kantoor bij jou in de buurt. Je vindt ons in Antwerpen, Gent en Leuven.
DDF Antwerpen, St-Jacobsmarkt 57, bij Rooseveltplaats
Joke en Nazha: 02/227.46.62
antwerpen@ddf.be
DDF Gent, Stalhof 7, zijstraat Overpoort
Ine en Maja: 02/227.46.64
gent@ddf.be
DDF leuven, Tiensestraat 170, bij elke student bekend
Hilde en Miek: 02/227.46.67
leuven@ddf.be

Protestactie in de Kamer door studenten kine!

Donderdag 15 maart voerde een delegatie van Vlaamse studentenvertegenwoordigers van alle opleidingen kinesitherapie te Brussel, tijdens het vragenuurtje in de Kamer van volksvertegenwoordigers, een protestactie uit tegen het uitgangsexamen in de kinesitherapie.
Reden van deze actie is het blijvende ongenoegen van de studenten kinesitherapie over de opgedrongen selectieproef van minister Demotte. Zij blijven er bij dat dit uitgangsexamen na de opleiding kinesitherapie nutteloos en onaanvaardbaar is. Ondanks al hun acties en de vele vragen en steun in het parlement van quaestor Luc Goutry en zijn collegae, is minister Demotte nog steeds niet bereid gevonden om de argumentatie van de studenten te volgen.
In deze actie voelen zij zich gesteund door een aantal wetenschappelijke studies die duidelijk aantonen dat een selectieproef geen enkel nut heeft. In de studies van professor Pacolet van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) zien we dat een selectieproef niet noodzakelijk is en dat we in Belgie binnen vijf jaar zelfs afstevenen op een tekort aan kinesitherapeuten.
Uit een rapport van professor Stappaerts van de KUL blijkt dat het aantal afstuderende kinesitherapeuten, die aan de slag zullen gaan in een zelfstandige praktijk, steeds lager ligt dan het vooropgestelde contingent.
Na het uitvoeren van een eigen onderzoek bij de afgestudeerden in 2005 merkten de studenten dat er voldoende vraag naar kinesitherapeuten is en dat een selectieproef voor vele studenten rampzalige gevolgen heeft.
Het is zeer belangrijk om een aantal evoluties in de maatschappij en in de kinesitherapie in rekening te brengen. Zoals professor Pacolet reeds aantoonde, zullen de vergrijzing van de bevolking, de feminisering van het beroep en de grote pensionering in de komende jaren zorgen voor een sterke stijging van de vraag naar kinesitherapeuten. In plaats van het aantal studenten te beperken zou men er beter zorg voor dragen dat er in de toekomst geen tekort ontstaat. Wanneer we de doelstelling van de selectieproef vergelijken met de uiteindelijke gevolgen, merken we een duidelijk discrepantie. Daar waar de selectieproef ingevoerd werd om het aantal kinesitherapeuten in de zelfstandige praktijken te beperken, ondervinden we in de praktijk dat veel jobs in ziekenhuizen en andere centra onbereikbaar zijn voor de niet-geselecteerden. Door de aanwezigheid van ambulante afdelingen in de ziekenhuizen hebben kinesitherapeuten zonder RIZIV-nummer helemaal geen kans om een job in het ziekenhuis te bemachtigen en worden vaak enkel kinesitherapeuten met een RIZIV-nummer in dienst genomen.
Vanzelfsprekend zijn de studenten steeds bereid om constructief te participeren aan de zoektocht naar een gepaste oplossing voor de problematiek.
Contactpersoon:
Ken Naudts, voorzitter VVKS (Vereniging van Vlaamse KinesitherapieStudenten)
0472/88.70.68

Nederlandse leraren tegen nieuwe lesmethodes.

Het gros van de Nederlandse leraren ziet niets in het "nieuwe leren". De theorie erachter kan een vijfde van de docenten nog wel waarderen, maar slechts drie procent is tevreden over het nieuwe leren in de praktijk. Dit blijkt uit een enquête van Trouw en EénVandaag. 21.000 mensen, waaronder negenhonderd leraren uit het voortgezet onderwijs, gaven in de enquête hun mening over de middelbare school.
Het zogenaamde "nieuwe leren" is een plan dat enkele jaren terug geïntroduceerd werd door de toenmalige minister van onderwijs. De filosofie erachter gaat uit van het zelfstandig werken van leerlingen, maar ook wordt men geacht vaak in een groep te werken. Eigenlijk gaat het er dus om dat de leraar minder voor de klas staat, en dat de leerlingen zelf meer leren. De leraar is niet meer de centrale lesgever, maar slechts een coach.
Zeventig procent van de leraren vindt klassikale les nog steeds beter dan het "nieuwe leren". Zestig procent is het wel eens met enkele van de ideeën, bijvoorbeeld dat leerlingen best iets leren van samenwerken in groepjes.

Comazuipen nieuwe trend bij Duitse jongeren.

Het stadsbestuur van de Duitse hoofdstad Berlijn maakt zich grote zorgen over een nieuwe trend onder de Duitse jongeren. Sinds kort is het namelijk populair om jezelf bijna dood te drinken.
Extreem veel zuipen is hip. Althans, onder de Berlijnse jeugd. ‘Kampftrinken (wedstrijddrinken) en ‘Komasaufen’ (comazuipen) is een ware trend.
De rage wordt aangewakkerd door feestjes waar onbeperkt gedronken mag worden voor een vaste prijs (flatrate parties). Op deze ‘All you can drink’ feesten wordt vaak absurd veel gedronken. Dit is natuurlijk allesbehalve verstandig. In Berlijn ligt een 16-jarige jongen al drie weken in coma. De dorstige knul (of achterlijke lul?) dronk liefst 52 borrels tequila in korte tijd. Of hij het overleeft is nog niet zeker.
Duitse jongeren zijn trouwens niet eens de ergste drinkers van Europa. Volgens een rapport van de VN drinken Britse jongeren nog meer.

Nederland moedigt zwangerschap bij studentes aan.

'Kinderen tijdens de studie moet worden gestimuleerd', aldus de Nederlandse Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ).
In Nederland beginnen vrouwen vaak op latere leeftijd aan kinderen. 45 Procent krijgt haar eerste kind als ze de dertig is gepasseerd. Dat vindt de raad maar niets, en daarom moedigt zij de zwangerschap tijdens de studie aan. Volgens de raad is zwangerschap perfect te combineren met hogere studies.
Over het financiële aspect van de combinatie kind en studie (kosten beiden geld en leveren geen van beiden bijzondere inkomsten op) sprak de raad zich weliswaar niet uit. Even uit het oog verloren? Andere adviezen van de RVZ zijn om jonge koppels gemakkelijker een nieuw huis te laten vinden of maatregelen te nemen waardoor jonge stellen hun baan beter kunnen combineren met het ouderschap.