Studentizine

Studentizine 154

Maandag 23 april 2007 : Lintenavond II ...We’re expecting you...

Maandag 23 april 2007 is het weer zover : Studiant verwent alle praesidiumleden die dit jaar het Vlaamse studentenleven hebben grootgemaakt en alle nieuwe praesidiumleden die de doorsnee student volgend jaar nog beter zullen entertainen op een gratis avant-première met achteraf enkele vaten gerstenat om jullie eeuwige dorst te lessen.
Dit jaar laten we Lintenavond II zomaar even doorgaan op 5 (vijf!) verschillende locaties, namelijk Kinepolis Leuven, Kinepolis Gent, Kinepolis Brussel,Metropolis Antwerpen en op algemene aanvraag Kinepolis Hasselt!, dus elke studentenvereniging vindt wel een zaal in haar buurt om deze Lintenavond mee te pikken ! Indien jullie club niet in één van deze steden gevestigd is, stuur dan zeker een mailtje naar lintenavond@studiant.be met de melding waar jullie komen kijken, zodat we de grootte van de zalen kunnen aanpassen!
Aangezien we, net als ieder jaar, een stormloop verwachten, werken we niet langer met inschrijvingen, maar zullen de eerste aanwezigen in elk complex een plaatsje bemachtigen, dus goed op tijd komen is de boodschap!
Om alles snel te laten verlopen, kunnen jullie reeds op voorhand de praesidiumformulieren invullen en afdrukken, zodat jullie deze bij het aankomen enkel dienen af te geven om in ruil jullie toegangsbandjes te bemachtigen. Vanaf 19u kunnen de formulieren afgegeven worden aan onze stand in Kinepolis, om 20u start de film. Het formulier vinden jullie onder de volgende link : http://www.lintenavond.be/laform.pdf
Na de film tappen we enkele vaten af in een nabijgelegen geheime locatie, waarover u alles verneemt op de avond zelf...
Meer info omtrent de locaties en de hele organisatie kan je vinden op www.lintenavond.be.
Als je écht wil weten welke film we op jullie loslaten, mag je altijd een mailtje sturen naar lintenavond@studiant.be met daarin een ongelooflijk goede reden waarom we jou de titel zouden moeten onthullen !
Hopelijk mogen we jullie allemaal verwachten in Gent, Leuven, Brussel, Antwerpen of Hasselt !

Berlijnse student overleeft z'n tequila niet...

In het vorige Studentizine hebben we aandacht besteed aan het comazuipen dat vooral in Duitsland de laatste tijd populair geworden is. We maakten daarbij onder andere melding van de zestienjarige kwibus die een vijftigtal borrelglazen tequila in z'n kraag goot, en daardoor in coma raakte. Dat staat lekker stoer voor latere verhalen aan de toog, maar wij zijn niet zo zeker dat er in het hiernamaals plaats voorzien is voor tooggenoegens.
Hij zal dat nu uit eerste hand te weten komen, want tijdens de voorbije week werd bekend gemaakt dat de "straffe drinker" uiteindelijk z'n 4,8 promille toch niet overleefde. Na ongeveer een maand coma en intensieve zorgen, is hij toch overleden.
Of andere "stoere" zuipschuiten daaruit een les zullen trekken valt nog maar te betwijfelen, ondanks het feit dat het publieke debat over het verschijnsel van "drinken tot je valt" nu wel opnieuw werd aangezwengeld.

Spijbelaars worden resoluut aangepakt.

De zogenaamde dixit-attesten, waarbij een arts verklaart dat een leerling zégt dat hij ziek was, en geantedateerde attesten worden vanaf volgend schooljaar niet meer als wettiging van een afwezigheid beschouwd. Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke sloot met de medische sector een protocolakkoord om spijbelen en schoolverzuim aan te pakken.
Wanneer een leerling van het basisonderwijs langer dan drie opeenvolgende schooldagen ziek is, moet zijn afwezigheid met een doktersbriefje gewettigd worden. In het secundair onderwijs is dat al nodig na drie kalenderdagen. Dat systeem wordt nu gestroomlijnd en in beide gevallen gaat het vanaf volgend schooljaar over drie kalenderdagen.
Indien een leerling afwezig is zonder geldige verklaring van de ouders of een arts of zonder voorafgaande toestemming van de directeur, is er sprake van een problematische afwezigheid. Na tien halve dagen problematische afwezigheid moet de school samen met de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) een begeleidingsdossier opstellen.
Ingeval een leerling te lang problematisch afwezig is, kan een school zijn financiering voor die leerling verliezen en komt voor de leerling het behalen van zijn diploma in gevaar.
Leerlingen die soms meer schoolmoe dan ziek zijn, willen vaak toch nog hun afwezigheid wettigen en vragen dan aan een arts een ziektebriefje. "Artsen komen hierbij soms onder druk te staan. Zij weten ook niet altijd dat we een geleidelijk opgebouwd sanctieapparaat hebben. We willen artsen duidelijk maken dat niet vanaf dag één een repressieapparaat in werking treedt waarbij de financiering van de school wegvalt en de leerling geen diploma meer kan behalen", aldus Vandenbroucke.
Vanaf volgend schooljaar worden enkel nog attesten aanvaard die werkelijk aangeven dat de leerling ziek is en die tijdig geattesteerd werden, zo benadrukt Vandenbroucke. Dixit-attesten en geantedateerde attesten, een attest dat werd uitgeschreven na de ziekteperiode en waarbij de arts de ziekte dus niet meer zelf heeft kunnen vaststellen, worden vanaf dan als problematische afwezigheid beschouwd. Naar de school toe worden ze beschouwd als signaal dat er iets mis is.
Voor de medische sector wordt een website opgericht rond spijbelen en schoolverzuim, met de contactgegevens van de CLB's. Er komt ook een contactpunt waar artsen met vragen omtrent deze problematiek terechtkunnen. Anderzijds kunnen scholen nu ook signaleren wanneer artsen niet correct werken. Daarvoor kunnen ze steeds terecht bij de provinciale raden van de Orde van Geneesheren.

Leuvense hogescholen zien samenwerking met KUL wel zitten.

De hogescholen van de Associatie K.U.Leuven staan positief tegenover het voorstel van rector Marc Vervenne om de Associatie te hervormen tot het "Kennis- en Competentienetwerk K.U.Leuven". Dat stelt tenminste associatievoorzitter André Oosterlinck in het Leuvense studentenblad Veto. De Associatie K.U.Leuven telt twaalf hogescholen en werkt ook samen met de K.U.Brussel.
Het voorstel-Vervenne houdt in dat de hogescholen opgaan in de universiteit, die daarmee transformeert in een kennis- en competentienetwerk. Er komt een aparte organisatie voor het academische en professionele deel. De opleidingen van twee cycli worden "geacademiseerd" en in een faculteitsstructuur ondergebracht. De professionele opleidingen behouden hun eigenheid en zullen via de regionale polen van de campussen worden aangestuurd.
De directeurs van de hogescholen staan volgens Oosterlinck positief tegenover het voorstel "omdat ze nu weten dat ze zich geen zorgen moeten maken om hun academische en vooral hun professionele opleidingen". Het voorstel-Vervenne maakt volgens Oosterlinck bovendien duidelijk dat de K.U.Leuven voor een sterk samenwerkingsverband kiest.
Het zit hem natuurlijk in de perceptie, anderen zouden kunnen denken dat de KUL stilaan timmert aan een onderwijsmonopolie in het Leuvense, en bij uitbreiding de "k"-sector daarvan...

Internet in studentenhuizen 's nachts afgesloten!

De prestigieuze universiteit in het Indiase Mumbai sluit de internettoegang in de studentenhuizen op de campus 's nachts af. Dit is besloten omdat steeds meer studenten aan het Instituut voor Technologie de vroege lessen laten schieten of slaperig in de collegebanken hangen. Het gebeurt te vaak dat studenten tot diep in de nacht online spelletjes spelen of films kijken en hun studie heeft eronder te lijden, vindt de universiteit.
Niet iedereen gelooft dat het verbod nut heeft. De maatregel treft vooral studenten die het internet gebruiken voor hun studie, denkt voormalig student Manesh Patel. Bovendien zitten op de universiteit de inventiefste technologiestudenten van het hele land en dus zullen ze manieren vinden om het verbod te omzeilen. "Ik denk niet dat er veel zal veranderen. Hardcore-gamers zullen hoe dan ook doorgaan", zei Patel. (novum)

Straffeloos wapens inleveren op school...

Jongeren in vijf Nederlandse gemeenten kunnen in mei op school en in bepaalde uitgaansgelegenheden wapens inleveren, zonder dat zij voor het bezit ervan worden vervolgd. De inzamelingsactie gaat gepaard met een voorlichtingscampagne om het gebruik van wapens tegen te gaan.
De actie gaat door in Den Haag, Den Helder, Tilburg, Castricum en Cuijk. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigd. Hij confirmeerde daarmee een bericht in De Telegraaf. Het gaat om een proefproject. Als die slaagt, volgt in het najaar mogelijk een soortgelijke landelijke inzamelingsactie.
Zeven jaar geleden was er voor het laatst een vergelijkbare actie, waaraan ook volwassenen konden meedoen. Dat leverde toen ongeveer 3800 illegale vuurwapens op.

Studenten van school gestuurd wegens weigeren onderzoek van hun voorhuid...

Zeven Chinese studenten hebben geprobeerd om een medisch onderzoek van de voorhuid, de huidplooi die het voorste deel van de penis omgeeft, te ontwijken. De leiding van hun school trad streng op en stuurde de studenten meteen van school.
Het onderzoek van de voorhuid is onderdeel van een jaarlijks medisch onderzoek voor leerlingen van een school in Guangzhou City. De studenten zeggen dat ze te verlegen zijn om het onderzoek te ondergaan. Daarom hebben ze de handtekening van een dokter vervalst, zodat het leek alsof ze de test wel degelijk ondergaan hadden. Maar de valse handtekening werd ontdekt in het ziekenhuis en de school werd op de hoogte gebracht.
"We hebben hen onmiddellijk van school gestuurd, omdat hun daad schadelijk is voor de reputatie van onze school", zegt Tian, directrice van de school. De ouders vinden de straf veel te streng en ook het ziekenhuis steunt de sanctie van de school niet. "Deze studenten wilden de reputatie van de school helemaal niet schaden", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Ze waren gewoon te verlegen."
Allez vooruit, die directrice heeft hen ondertussen wel goed bij hun pietje...

Jobstudenten gezocht voor Welzijnszorg, WWF en 11.11.11.

De armoede in ons landje is hoger dan je zou denken. Wist je dat 106.900 mensen afhankelijk zijn van voedselpakketten en dat hun aantal blijft stijgen? Ook wonen wordt steeds duurder en daardoor wordt het voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar. Bovendien verliest België zijn plaats in de Europese kopgroep van landen met een sterke sociale bescherming. Vind jij ook dat dit niet verder kan? Welzijnszorg denkt hetzelfde. Welzijnszorg bestrijdt de armoede in Vlaanderen en Brussel zodat iedereen een degelijk dak boven zijn/haar hoofd krijgt, een inkomen en beroep kan doen op betaalbare gezondheidszorg.
Iedereen kent 11.11.11 van haar jaarlijkse deur-aan-deuractie. Maar 11.11.11 strijdt het hele jaar door tegen het onrecht in de hele wereld. Iedereen heeft volgens 11.11.11 recht op voldoende eten, een goede opleiding en een menswaardig bestaan. 11.11.11 probeert die rechten af te dwingen. 11.11.11 zorgt ervoor dat de oplossingen een langdurig effect hebben.
WWF wil ook duurzame oplossingen, maar dan voor het milieu. De aanpak van WWF is doorheen de jaren fel veranderd. Vandaag vecht deze internationale organisatie tegen armoede in de gebieden rond het regenwoud. Op deze manier hoeft de lokale bevolking niet aan wildkap te doen maar kunnen ze juist meewerken aan het herstel voor het regenwoud. Is dit geen goed idee?
Zoals je kan zien is er nog veel werk aan de winkel. Jij kan helpen door een betaalde studentenjob te doen als werver. Als ambassadeur van één van de bovenstaande organisaties naar keuze ga je dan op zoek naar nieuwe leden en donateurs. Dit doe je door deur-aan-deur te werven.
Voor deze job moet je een vlotte man of vrouw zijn en volledig achter jouw goede doel staan.
In ruil voor je inzet krijg je een competitief loon en flexibele job, zo mag je zelf de dagen kiezen dat je werkt.
Wil je solliciteren of gewoon meer info? Spring dan eens binnen in het DDF kantoor bij jou in de buurt of surf naar de site www.ddf.be.
DDF Antwerpen, St-Jacobsmarkt 57, bij Rooseveltplaats
Joke : 02/227.46.62
antwerpen@ddf.be
DDF Gent, Stalhof 7, zijstraat Overpoort
Ine : 02/227.46.64
gent@ddf.be
DDF leuven, Tiensestraat 170, bij elke student bekend
Hilde : 02/227.46.67
leuven@ddf.be

Absoluut rookverbod in Vlaamse scholen vanaf september.

Vanaf 1 september 2008 komt er een algemeen rookverbod in alle Vlaamse scholen. Er zal niet langer gerookt kunnen worden op de speelplaats en ook de rokerslokalen voor leerkrachten moeten weg. Volgend schooljaar komen er middelen voor rookpreventie en rookstopbegeleiding in scholen.
Roken in de schoolgebouwen is al langer verboden. Of er op de speelplaats gerookt mag worden, hangt van de scholen zelf af. Een algemeen rookverbod daar is er nu nog niet. De discussie over een algemeen rookverbod op de speelplaats laaide begin dit jaar op nadat een vader uit Oostende er over klaagde dat er op de speelplaats van de school van zijn dochter gerookt mocht worden. Minister Vandenbroucke pleitte toen voor een rookverbod op de speelplaats.
De Vlaamse Onderwijsraad, waarin de onderwijsnetten en vakbonden zitten, adviseert nu unaniem om een rookverbod in te voeren vanaf september 2008. Minister Vandenbroucke volgt dit advies en zal het verbod in een decreet gieten. Daarin zal het rookverbod toegevoegd worden aan de erkenningsvoorwaarden voor scholen. De toepassing ervan zal gecontroleerd worden door de onderwijsinspectie.
Naast een rookverbod op de speelplaats zal een rokerslokaal voor leerkrachten niet meer mogelijk zijn. Leerlingen opvoeden tot niet-rokers en tegelijk leerkrachten toelaten om te roken is niet consequent, luidt de redenering.
Om leerlingen en leerkrachten voor te bereiden op een rookvrije school, komen er middelen voor rookpreventie en rookstopbegeleiding. Minister van Welzijn Inge Vervotte trekt vanaf volgend schooljaar 150.000 euro uit voor rookpreventie in het onderwijs. Die middelen gaan enerzijds naar opleiding van CLB-medewerkers en leerkrachten rond roken en anderzijds naar concrete programma's voor scholieren. Daarmee wil de minister de sociale druk verminderen bij leerlingen die ervoor kiezen niet te roken. Dat moet mee een antwoord bieden op de bedenking dat het rookverbod spijbelen in de hand zou kunnen werken.

Cisco vestigt aandacht op tekortkoming opleiding informatica.

Cisco, een wereldspeler in de informatica, trekt aan de alarmbel omtrent het opleidingsniveau van jongeren in de informaticasector. De organisatie stelt vast dat te weinig jongeren informaticastudies beginnen en lanceert een manifest voor informatica-onderwijs in België.
Cisco stelt vast dat veel jongeren vooral geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën. Ze brengen dus meer tijd door voor hun pc in vergelijking met de oudere generatie, aldus de algemeen-directeur van Cisco België en Luxemburg, Pol Vanbiervliet. Nu moet van dit enthousiasme geprofiteerd worden, voegt hij eraan toe.
In 2005 luidde Cisco al de alarmbel omdat er te weinig mensen informaticastudies volgden waardoor er te weinig netwerkspecialisten zijn. Het tekort aan specialisten werd toen op 2.700 geraamd in België. Dat cijfer is nog altijd hetzelfde in 2007, aldus Vanbiervliet.
Met de publicatie van het manifest, wil Cisco in de komende twee maanden werkgroepen op poten te zetten omtrent deze kwestie met daarin vertegenwoordigers van de politieke wereld, het onderwijs, de bedrijfswereld en de jongeren.

Leerlingen proberen lerares te vergiftigen.

Twee 12-jarige leerlingen van een school op Bainbridge Island (in de staat Washington) zijn deze week donderdag aangehouden wegens een uitgekookte vergiftigingspoging.
Het tweetal wist dat hun lerares lijdt aan een ernstige allergie voor aardbeien, en probeerden een extra dagje vrijaf te versieren. Om hun doel te bereiken smeerden ze aardbei lipgloss aan de koffiekop en de hals van het flesje water van de lerares. Hoewel andere leerlingen de 58-jarige lerares waarschuwden, kwam zij toch in contact met het allergeen, en kreeg ook de nodige allergische reacties. Gelukkig voor haar was het contact minimaal, wat haar in staat stelde op vrijdag al opnieuw voor de klas te staan.
De twee Lucretia’s werden ondertussen op borg vrijgelaten, maar blijven geschorst. Er wacht hen ook een rechtszaak op beschuldiging van tweedegraads geweldpleging.
Ware hun poging volledig gelukt, met een volledig contact van de lerares met het allergeen, dan hadden zij zich mogen verantwoorden voor moordpoging...

Schwarzenegger leutert twee studentes KO!

Sinds Arnold „governator“ geworden is, zien wij van hem heel wat minder spectaculaire beelden op het scherm. De Oostenrijks/Californische gouverneur maakt echter blijkbaar nog steeds slachtoffers.
Tijdens de uitreiking van een portret van Cesar Chavez – de mensenrechtenactivist – aan een school die de naam van Chavez aannam, sprak Arnie de gelegenheidsrede uit. Was het zo warm in de zaal, waren de meisjes op het podium bedwelmd door de nabijheid van de filmster, of was zijn redevoering zo slaapverwekkend?
Feit is echter dat eerst een deerne in katzwijm valt, waarop Arnie zijn speech onderbreekt, en zeer galant gaat assisteren bij het optakelen van de jongedame in kwestie. Op het ogenblik dat hij herneemt, en de rest van de meisjes adviseert op tijd wat te bewegen, gaat een tweede exemplaar onderuit. Ook nu helpt de gouverneur even bij de opruimwerkzaamheden. Daarna hervat hij zijn toespraak met de kwinkslag dat het voor het eerst in zijn politieke carrière was dat hij twee toehoorders onderuit haalde met een speech.
Bekijk de film hier

Minnelijke schikking voor studenten betreffende film over boosaardige teddyberen.

Drie studenten uit Indiana werden geschorst wegens het maken van een langspeelfilm (78 minuten), waarin boosaardige teddyberen een docent van hen aanvallen. Het drietal zal ook een schadevergoeding van 69.000 dollar moeten ophoesten om de gevorderde burgerlijke schikking te regelen.
In de gewraakte film wordt de hoofdrol vertolkt door een student, die in verlegenheid wordt gebracht door een leraar. “The teddy bear master” geeft daarop de speelgoedbeesten de opdracht de docent om zeep te helpen, maar zij slagen daar net niet in, omdat andere studenten hun leerkracht ter hulp snellen en de teddyberen bestrijden.
Het moet zijn dat de film redelijk goed gemaakt was, want de genoemde leraar diende klacht in. De directie vond de aanklacht ernstig genoeg om het filmische trio te schorsen, en ook de rechtbank kon zich niet erg vinden in het werkstuk van de studenten.
De zaak werd uiteindelijk geregeld bij minnelijke schikking, maar met een stevig prijskaartje voor het ondernemende trio. Twee van hen moeten zich ook nog verontschuldigen bij de geviseerde docent, maar daarna, en na betaling van 23.000 dollar per kop, mogen zij proberen hun gemiste cursussen in te lopen. Een vierde student, die eveneens werd geschorst, legde zich neer bij de schorsing en besloot zich niet te verdedigen of te laten verdedigen. Hij blijft geschorst.
De film werd overigens enkel op DVD uitgebracht in een zeer beperkte oplage, en maakt een goede kans uiteindelijk een cult-klassieker te worden. Uw redacteur is in elk geval op zoek naar een exemplaar voor het archief!

Amerikaans student wordt wereldkampioen sudoku.

Een chemiestudent van de Amerikaanse Harvard-universiteit is dit weekend in Praag de nieuwe wereldkampioen sudoku geworden. Thomas Snyder won de finale van de Japanner Yuhei Kusui. Het brons was voor de Slovaak Peter Hudak.
De 27-jarige Snyder won met 162 punten tegen 135 voor Kusui. De competitie nam drie dagen in beslag en telde 141 deelnemers. Aan het kampioenschap namen ook vier Belgen deel, hun eindresultaat waren bij de samenstelling van dit Studentizine nog niet bekend.
"Ik was heel zenuwachtig want ik wilde echt winnen. Vorig jaar was ik teleurgesteld niet te hebben gewonnen", vertelde Snyder na afloop. Toen werd het eerste wereldkampioenschap van de Japanse cijferpuzzel georganiseerd. De winnares was de Tsjechische Jana Tylova.
De student is naar eigen zeggen niet alleen gek van sudoku, maar ook van andere logicaspelletjes. Hij begon er al zeer jong, op vierjarige leeftijd, mee. De afgelopen dagen liet hij vooral zien hoe snel hij de raadsels kan oplossen.
Bij de landenrangschikking haalde Japan de trofee binnen, met 4.490 punten, voor de VS en Tsjechië.

Platenmaatschappijen ondernemen juridische actie tegen downloadende studenten.

Volgens de muziekindustrie werden op één maand tijd liefst 243 miljoen illegale downloads van muziekbestanden in de verenigde staten geregistreerd. De Recording Industry Association of America laat dat niet langer blauw/blauw, en pakt nu in de eerste plaats downloads via universiteiten en onderwijsinstellingen aan.
De RIAA heeft in een eerste actie zo’n 400 gebruikers op 13 verschillende onderwijsinstellingen op de korrel genomen. Zij krijgen, in een inleidend schrijven voor het neerleggen van een officiële klacht een aangetekende brief met een voorstel tot minnelijke schikking. De gemiddelde voorgestelde schikking bedraagt om en nabij de vijfduizend dollar, volgens de RIAA beduidend minder dan de gerechtelijke claim zou belopen.
Op twee weken tijd hebben al 116 studenten laten weten het voorgestelde bedrag op te zullen hoesten om een rechtszaak te vermijden. Wie niet ingaat op het voorstel belandt onvermijdelijk voor de rechtbank, aldus de aanklagers.
Andere belangenorganisaties en platenmaatschappijen volgen alvast met bijzonder veel belangstelling het verloop van de zaak, en lieten al weten een soortgelijke claim wereldwijd voor te bereiden. De resultaten van deze zaak van de RIAA zullen ongetwijfeld als precedent worden ingeroepen bij toekomstige rechtszaken.

Krijg nou de racekak, scholieren imiteren “tv-grap”…

Dat televisieprogramma’s dezer dagen blijkbaar door zwakzinnigen worden gemaakt, met een doelpubliek van volslagen idioten voor ogen, bleek nog maar eens zonneklaar in de staat New York. In Holtsville imiteerden vier scholieren van een middelbare school namelijk een “geslaagde grap” die ze op tv hadden gezien.
Ze kochten doughnuts en “verrijkten” die met een sterk laxatief, misschien onderbewust met een lied van Donovan in het achterhoofd:

Oh, the intergalactic laxative,
Will get you from here to there.
Relieve you and believe me,
Without a worry or care.
If shitting is your problem,
When you're out there in the stars,
Oh, the intergalactic laxative
Will get you from here to Mars.

(1973, The intergalactic laxative, Epic records)

De nincompoops verdeelden de behandelde gebakjes op de schoolbus en bij hun klasgenoten, maar ook bij hun docenten. Daar gingen ze in de fout, want hun chemieleraar had door dat er “stront aan de knikker was”. Hij bespeurde een extra smaakje aan de aangeboden lekkernij, en ging aan het testen.
Bingo! En uiteraard dreutelde het de daders daarna dun door de broek… Ze bekenden, en zitten nu op school diep in de shit. Hun slachtoffers kwamen er gelukkig maar van af met opstandige darmen en krampen, maar wij kunnen ons voorstellen dat je iemand die je zoiets flikt bij gelegenheid nog wel eens een poepje wil doen ruiken…