Studentizine

Studentizine 155

Goeie genade!

Dit stukje hoorde een lichtvoetige intro te zijn voor het Studentizine dat als meest dramatische melding diende te noteren dat het paasverlof erop zat, en dat aan “den einder” zich een dreigende examenperiode aankondigde.
Normaliter diende deze compilatie van studentgerelateerde berichten overigens reeds gisteren opgeleverd en verzonden te zijn, maar de redactie zat nog met schepjes in het zand te spelen in de diepe Ardennen. Enig gezond surrealisme is uw redactie immers niet vreemd.
De actualiteit beschikt helaas anders, en de waanzin die het surreële veruit overstijgt die ons op dit eigenste moment bereikt vanuit Virginia, eist ongenadig de “spotlights” op.
Aan het Virginia Polytechnic Institute van de universiteit van Blacksburg opende (voor zover op dit moment bekend) één dolgedraaide bietekwiet het vuur op de populatie van een studentenhuis. Daarbij viel een dode en verschillende zwaar gewonden.
Een tijd later werd opnieuw geschoten, deze keer in een aula. Uiteraard brak er paniek uit, en sommigen sprongen volgens getuigen uit ramen op de vierde verdieping van het gebouw. In deze eerste aula zouden een groot aantal dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Volgens de politie werd er aansluitend op verschillende locaties in de universiteit gemoord.
De toegesnelde politiediensten evacueerden alle 25.000 studenten en docenten van het universiteitscomplex, of sommeerden hen zich in hun lokalen te verschansen. Door het slechte weer en de hevige wind was het niet mogelijk om de – bijzonder talrijke - gewonden per helikopter te evacueren.
Charles Steger, de voorzitter van de universiteit, heeft het over een misdaad van "monumentale proporties".
Het gaat zonder meer om de zwaarste schietpartij ooit op een Amerikaanse school. Ter vergelijking: bij het –ondertussen legendarische - bloedbad op de Colombine High School in Colorado vielen dertien doden.
Op de universiteit worden meerdere cellen voor psychologische ondersteuning ingericht. Volgens de recentste meldingen van Associated Press zouden er tot op heden 32 dodelijke slachtoffers gemeld zijn, voor zover geweten (en volgens de politie) is de dader daarbij. De dader, een jongeman van Aziatische origine zou volgens de recentste berichten zelfmoord geplaagd hebben.
Ziekenhuizen in de buurt meldden ondertussen dat minstens 29 personen worden behandeld voor opgelopen ernstige verwondingen.

Anders uit de bol, met Debby & Nancy & Eddy!

Een nu al legendarisch concert met Eddy Wally, maar ook Kamagurka, Vader Abraham, Gorki, Reborn, Kate Ryan, Sam Gooris, Aardvark…
PRETTIG GESTOORD GEPRESENTEERD DOOR DEBBY & NANCY!
Op WOENSDAG 18 APRIL in het Sportpaleis van Antwerpen!
Een special voor studenten!
middenplein voorbehouden voor studenten en my-spacers!
speciaal startmoment om 18.30u tot 19.15
voorprogramma met EL CREME GLACE QUES
Meet & greet op de catwalk
En dat voor de mini-prijs van 10 euro!
Inschrijven via www.dothebanana.be/eddylijst. BRENG AL JE VRIENDEN MEE VOOR DIT REUZE FEEST! Na inschrijving kan je binnen langs de "my space-desk".

Maandag 23 april 2007 : Lintenavond II ...We’re expecting you...

Maandag 23 april 2007 is het weer zover : Studiant verwent alle praesidiumleden die dit jaar het Vlaamse studentenleven hebben grootgemaakt en alle nieuwe praesidiumleden die de doorsnee student volgend jaar nog beter zullen entertainen op een gratis avant-première met achteraf enkele vaten gerstenat om jullie eeuwige dorst te lessen.
Dit jaar laten we Lintenavond II zomaar even doorgaan op 5 (vijf!) verschillende locaties, namelijk Kinepolis Leuven, Kinepolis Gent, Kinepolis Brussel,Metropolis Antwerpen en op algemene aanvraag Kinepolis Hasselt!, dus elke studentenvereniging vindt wel een zaal in haar buurt om deze Lintenavond mee te pikken ! Indien jullie club niet in één van deze steden gevestigd is, stuur dan zeker een mailtje naar lintenavond@studiant.be met de melding waar jullie komen kijken, zodat we de grootte van de zalen kunnen aanpassen! Aangezien we, net als ieder jaar, een stormloop verwachten, werken we niet langer met inschrijvingen, maar zullen de eerste aanwezigen in elk complex een plaatsje bemachtigen, dus goed op tijd komen is de boodschap!
Om alles snel te laten verlopen, kunnen jullie reeds op voorhand de praesidiumformulieren invullen en afdrukken, zodat jullie deze bij het aankomen enkel dienen af te geven om in ruil jullie toegangsbandjes te bemachtigen. Vanaf 19u kunnen de formulieren afgegeven worden aan onze stand in Kinepolis, om 20u start de film. Het formulier vinden jullie onder de volgende link : http://www.lintenavond.be/laform.pdf
Na de film tappen we enkele vaten af in een nabijgelegen geheime locatie, waarover u alles verneemt op de avond zelf...
Meer info omtrent de locaties en de hele organisatie kan je vinden op www.lintenavond.be.
Als je écht wil weten welke film we op jullie loslaten, mag je altijd een mailtje sturen naar lintenavond@studiant.be met daarin een ongelooflijk goede reden waarom we jou de titel zouden moeten onthullen !
Hopelijk mogen we jullie massaal verwachten in Gent, Leuven, Brussel, Antwerpen en Hasselt !

Eerste Brusselse massacantus!

Op initiatief van het Brussels Studentengenootschap, in samenwerking met L’Association des Cercles d’Étudiants zal op 25 april 2007 de eerste massacantus van Brussel plaats vinden onder de naam “Cantus Bruxellensis”. In navolging van de andere grote studentensteden zoals Gent en Leuven krijgt nu ook Brussel, eindelijk, z’n eigen massacantus; een lang gekoesterde wens gaat hiermee in vervulling. Het is de bedoeling dat de massacantus van Brussel een jaarlijks terugkerend evenement wordt. In de idealen van de Brusselse Vrijzinnige Studentengemeenschap is het vanzelfsprekend dat we er alles aan doen om de verbroedering tussen de studenten op verschillende manieren te beleven. Daarom willen wij met deze Cantus Bruxellensis een nieuwe vaste waarde in deze gezamenlijke beleving van idealen worden, naast de Verhaegenherdenking in November komt er dus een tweede gezamenlijke ULB/VUB activiteit waarbij verbroedering hoog in het vaandel staat.
De organisatie van dit evenement is in handen van de overkoepelende organisaties van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles. Een gezamenlijk comité wordt daarvoor in het leven geroepen om zich over deze activiteit te ontfermen. Ondanks de gezamenlijke afkomst uit de moederschoot van de ULB zijn er belangrijke verschillen in de beleving van de folklore bij de studenten van de VUB en de ULB. Het is dan ook een uitdaging om deze verschillende folklores samen te voegen en om, rekening houdend met de gevoeligheden bij beide groepen, een mengvorm te creëren waarbij niemand de eigenheid verliest en er een nieuwe folklore emergeert voor deze Cantus Bruxellensis. De gelegenheden waarop Vlamingen deelnemen aan de Franstalige folklore zijn gelimiteerd en ook andersom komt het zelden voor dat Franstaligen zich in het folkloristisch leven aan de VUB mengen.
Speciaal voor de gelegenheid van de Cantus Bruxellensis wordt een eigen zangboekje uitgegeven met daarin naast enkele gezamenlijk gekende melodieën ook taal-eigen nummers voor de Vlaamse studenten. Daarnaast wordt elke deelnemer verrast op een stenen bierpot, speciaal voor de gelegenheid ontworpen; een aandenken aan deze avond en een manier om te voorkomen dat we als Brusselse studenten onze stad bevuilen met plastic bekertjes. Met deze activiteit willen we de Brusselse studenten van hun campus naar de stad krijgen en tonen dat taal noch regionale afkomst een barrière hoeven te zijn om iets te verwezenlijken. Om dit initiatief van verbroedering onder studenten en van studenten met de stad Brussel kracht bij te zetten, hebben wij de burgemeester, de heer Freddy Thielemans, zelf oud student in onze hoofdstad, bereid gevonden om deze cantus met ons te openen. Daarnaast neemt hij ook de leiding van deze cantus in handen om, na verloop van tijd, zijn macht over te dragen aan de ULB en VUB studenten.
Plaats Quai Beco-kaai brussel ( Site BrusselBad - metro Ijzer)
Deuren: 18.30
Start: 19.30
Einde: 23.30
Inkom : 12 euro per persoon (zangboekje, drank & bierpot inbegrepen)
15 betalende personen =16de gratis

Schenking van 400 miljoen dollar...

De Amerikaanse mediatycoon en miljardair John Werner Kluge schenkt de Colombia University in New York 400 miljoen dollar (297,8 miljoen euro). Dat wist The New York Times te melden. Kluge studeerde in 1937 af aan de prestigieuze onderwijsinstelling.
Het geld is bedoeld om arme studenten financieel te ondersteunen. Het is een van de grootste donaties ooit aan een Amerikaanse universiteit. De afgelopen decennia schonk Kluge in totaal al 110 miljoen dollar (81,9 miljoen euro) aan de universiteit. De laatste donatie wordt na de dood van Kluge uitbetaald. Hij is op dit moment 92 jaar oud.

Unizo pleit voor verdere versoepeling studentenarbeid.

Studenten moeten vijftig dagen per jaar aan het meest gunstige RSZ-tarief kunnen werken en werklozen in de kustgemeentes moeten geactiveerd worden naar Oostends voorbeeld. Een versoepeling van de seizoen- en studentenarbeid kan het personeelstekort aan de kust in piekperiodes opvangen, zo zegt de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).
In de horeca steeg het aantal vacatures vorig jaar met 25 procent. Kelner en kok zijn al jaren knelpuntberoepen. Afgelopen paasweekend werden die pijnpunten weer blootgelegd, aldus Unizo. De regelgeving omtrent seizoen- en studentenarbeid moet dringend versoepeld worden om dat personeelstekort in de horeca op te vangen, vindt Unizo.
"Concreet wil Unizo van de huidige regeling van 23 dagen tijdens de vakantiemaanden en 23 dagen daarnaast, gaan naar een algemeen totaal van 50 dagen per jaar waarbinnen de student aan het meest gunstige RSZ-tarief kan werken", aldus de organisatie. Unizo wil ook meer rechtszekerheid voor de werkgever. Als een student meer dan 23 dagen werkt, verliest hij het RSZ-voordeel van die 23 dagen en moet de werkgever het RSZ-voordeel terugbetalen. Tot nu toe moet de werkgever afgaan op het erewoord van de student om te weten of die al elders heeft gewerkt. Daar wil Unizo absoluut verandering in brengen.
Verder wil Unizo dat werklozen aan de kust actiever worden aangezet om een job in de horeca aan te nemen. De organisatie ziet de Oostendse aanpak als voorbeeld voor de andere kustgemeentes. In Oostende worden werkloze jongeren door de VDAB en bedrijven voor een job klaargestoomd. Wie er niet ingaat op het ruime aanbod aan opleidingen en jobs, riskeert zijn werkloosheidsuitkering te verliezen.

Sex in the classroom!

Na "Sex in the city" bereikte ons een nieuw verschijnsel uit het land van ome Sam. Vier prille Amerikaanse tieners waren blijkbaar zo geil dat ze elkaar besprongen in de klas toen de leraar even "zijn kont keerde". Hun klasgenootjes mochten toekijken. Het gaat om twee meisjes van 11, een jongen van 12 en een jongen van 13, allen leerlingen van een plattelandsschool in de staat Louisiana.
De hitsige scholieren werden op "heterdaad" betrapt en worden vervolgd op beschuldiging van het plegen van onzedelijke handelingen.
Een 11-jarige klasgenoot die op de uitkijk zou hebben gestaan wordt vervolgd wegens medeplichtigheid.
Volgens de plaatselijke sheriff, Bob Buckley, is de leraar - naar schatting - een kwartier weggeweest uit de klas. "Ik doe dit werk nu 44 jaar en raak nergens meer door geschokt', zei de sheriff, "maar dit komt in de buurt."
In welke positie de leerlingen betrapt zijn, werd niet gemeld. Evenmin konden wij enige nadere informatie vinden over de strekking van de voorafgaande les...

SOIREE ARMEE! – young artists conquer the world at BOZAR!

27 April 2007! Vergrendel de deuren en zoek dekking! Terwijl buiten de sirenes loeien, zoeken jonge kunstenaars voor één avond een veilig onderkomen. Een SOIREE ARMEE vol woord, dans, beeld en muziek. Duik onder in de bunker van BOZAR en ontdek het opkomend Brussels artistiek talent. Onderga het muzikale bombardement van BL!NDMAN, Confuse the Cat en Camping Sauvach en vergeet de onrustige buitenwereld op de weerbarstige beats van Barbie Soundsystem.
WANNEER: Vrijdag 27/04/2007 om 20u
WAAR: De kelder van BOZAR (PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN), Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Inkom: 4 euro
Programma:
• Concerten van BL!NDMAN, Confuse the Cat en Camping Sauvach
• Tentoonstelling ‘Brussels at War’ met beeldende kunst en projecties van Wendy Morris, Sergej Čulumarević, Korneel Devillé, Jeremy Marchant, Koen Moerenhout, Wouter de Raeve, Karen De Smedt, Sang Woo Vandenbosch, Anneleen Bertels, Isa Dewispelaere en Silas Vanderplancke, Jan Verbruggen en Vadim Vosters
• Vuurspektakel Bram Brasseur
• Woord door Clark Madrie en BNA-BBOT met montages van Elke Grommen en Andries Fluit
• Dansperformances van Kobe Van Cauwenberghe, Klaas Devos, Nelleke Hens en Jan Martens
• Afterparty met Barbie Soundsystem
Doel van AmuseeVous:
• AmuseeVous is een relatiebureau dat bemiddelt tussen jongeren en musea! Meer informatie over de organisatie vind je op www.amuseevous.be
• Met een SOIREE ARMEE wil AmuseeVous Bxl jonge Brusselse kunstenaars een forum geven om hun kunst te tonen in één van de grootste kunsttempels van het land.
• AmuseeVous Bxl wil een jong publiek aanboren dat minder vertrouwd is met musea, beeldende kunst, woord en dans.
• Kortom AmuseeVous Bxl wil een avond vol beeldende kunst, muziek, dans en woord, afgerond door een dj-set. Dit alles wordt georganiseerd voor en door Brusselse jongeren.