Studentizine

Studentizine 156

Finale students league…

Maandag 30 april is het weer zover! De “clash of the titans”, de grote finale, de Antwerpse “Europabekerfinale” voor faculteitsploegen. Op het veld van de “Luchtbalboys” strijden Hermes en NSK/Wikings voor de hoogste eer die er voor voetballende studenten te rapen valt op Antwerpse bodem.
Wie neemt de cup met de grote oren voor een jaartje mee naar de stamkroeg? Welke spionkop overdondert de andere met kabaal als ontsproten uit de poorten van de hel?
Beleef het ter plekke! De uitzendrechten bleken te duur voor onze nationale zenders, enkel in Kazachstan wordt de wedstrijd rechtstreeks uitgezonden! (Voor de satellietkijkers: Ka3 vanaf 19 uur 45). www.studentsleague.be

Cantus workshop.

Je zit volgend jaar in het praesidium van jouw club, en je mag mee de cantus gaan leiden? Proficiat!
Je bent nog niet écht zeker van je stuk? Je twijfelt aan bepaalde melodieën, aan bepaalde geplogenheden, aan sommige dingen die je “leerde”? Don’t worry!
Op 14 mei, vanaf 20.00 uur kan je in Antwerpen terecht voor de ultieme cantustraining en workshop. Spijker je kennis bij, en maak kennis met het cantorenconvent, de hulpdienst bij uitstek op het glibberige cantustraject. Zit je met een vraag? Breng ze mee! Gooi ze in de groep, en kom uiteindelijk buiten als een gelouterd cantusadept!
14 mei, Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen, vanaf 20.00 uur.
In de loop van het volgende academiejaar worden er nog workshops georganiseerd, maar dan om je liederenkennis uit te diepen.

Studentengrap met een geurtje aan…

In Tucson, Arizona, roken voorbijgangers lont, of liever een misselijk makende stank die opsteeg uit een geparkeerde bestelwagen. De politie werd verwittigd, en die konden inderdaad met eigen neus vaststellen dat uit de huurwagen een afgrijselijke walm opsteeg. Niet bepaald normaal, en dat maakte dat al snel een slotenmaker van de politie aan het knutselen sloeg.
Horreur van niet geringe afmeting! In de bestelwagen stonden een tiental vaten met onbestemde inhoud, en een aantal bidons met ammoniak, bleekwater, en Joost mag weten wat nog meer. Vermits Joost niet in de buurt bleek, werden de hulptroepen massaal opgetrommeld. Biobom, stoffelijke resten van moordslachtoffers, illegaal dumpen van hoogst dubieuze substanties, het behoorde allemaal tot de mogelijkheden, en bijgevolg was de machtsontplooiing meer dan indrukwekkend.
Een volledige wijk werd ontruimd, en de deskundige teams konden aan de slag. Na metingen bleken er niet onmiddellijk schadelijke bestanddelen in de lucht te zitten, en stapten politiemensen in beschermende pakken in de bestelwagen. Daar vonden ze tien vuilnisbakken, gevuld met rottende vis en “overrijp” slachtafval van varkens en koeien. Ongeveer gelijktijdig met de identificatie van de wansmakelijke inhoud, kwamen de huurders van de bestelwagen op de proppen. Het bleken vier universiteitsstudenten te zijn, die de smurrie “bij wijze van grap” wilden gaan deponeren op iemands grasveldje.
De grapjurken werden uitgebreid verhoord, en mochten uiteindelijk beschikken, maar mogen zich nog wel verwachten aan een bepaald pikante factuur voor de kosten van de machtsontplooiing van de ordediensten. De district attorney beslist later nog over een strafrechterlijke vervolging.

Studay on stage…

In Antwerpen denken ze vooruit, zelfs al aan het volgende academiejaar!
Op 23 mei is het tijd voor Studay on stage, de wedstrijd die moet bepalen wie volgend jaar mee het hoofdpodium deelt op de openingshappening van het academiejaar. Welke groep treedt op 27 september op voor een publiek van meer dan 10.000 man? Dat wordt uitgemaakt op 23 mei, een lekker decadent feestje in Petrol, aan de vooravond van de verschijning van het examenspook.
Laat je een laatste keer gaan, en “stoelendans” je in een vliegtuigzetel naar je gedroomde bestemming rond de Middellandse zee! www.studay.be .

Ook op zoek naar een boeiende én nuttige studentenjob?

Je kent ze vast en zeker wel: Welzijnszorg, Vredeseilanden en 11.11.11, maar weet je ook wat ze exact doen?
Je zou verwachten dat in een land als België én in deze tijd de armoede toch zou moeten dalen? Niets is minder waar. Meer en meer mensen moeten de hulp inroepen van de voedselbanken. Het aantal gezinnen dat uitgesloten wordt door armoede stijgt nog steeds. Vind jij dit normaal? Welzijnszorg denkt daar ook anders over. Welzijnszorg verzet zich tegen alle vormen van armoede in Brussel en Vlaanderen.
Armoede beperkt zich niet alleen tot Vlaanderen en Brussel, maar is wereldwijd verspreid. Zo moeten 1,2 miljard mensen leven met minder dan 1 euro per dag. Dit heeft onder meer als gevolg dat 1 op 7 mensen ter wereld chronisch ondervoed zijn. Vredeseilanden gaat die armoede en ondervoeding tegen door te investeren in meer dan 150 projecten verspreid over 4 continenten.
Zoals je al kon lezen is er zowel bij Noord als bij Zuid nog veel werk aan de winkel. Om een globale aanpak van al deze problemen te verzekeren is er de koepel organisatie 11.11.11. In het noorden én zuiden streven ze naar ontwikkeling voor iedereen. Ontwikkeling betekent een waardig leven in al zijn aspecten, en gaat veel verder dan armoedebestrijding of een minimale bevrediging van de materiële basisbehoeften.
Je bent vast en zeker akkoord met de standpunten van deze NGO’s, maar wil jij meer doen. Wil jij 11.11.11 of Vredeseilanden of Welzijnszorg een handje toesteken?
Dit kan nu als betaalde studentenjob!
Als fondsenwerver voor 1 van deze 3 organisaties ga je van deur naar deur. Je overtuigt zoveel mogelijk mensen, door in dialoog te treden, van de goede punten van jouw organisatie, zodat ze een maandelijkse schenker worden.
Wat krijg jij hiervoor !
• Een toffe boeiende job waarbij je iets doet voor het goede doel en dus niet aan de kant blijft staan toekijken.
• Een mooi salaris met extra’s zoals maaltijdcheques,bonussen,…
• Een groep toffe en gelijkgezinde collega’s die net zo enthousiast zijn als jij.
Ben je meerderjarig, beschik je over een vlotte persoonlijkheid en een ongelooflijk doorzettingsvermogen? Ga dan de uitdaging aan, want dit is jouw ideale vakantiejob.
Wil je solliciteren of gewoon meer informatie? Aarzel niet en surf naar www.ddf.be of ga even langs bij de ddf kantoren uit jouw buurt. Je vindt ons in Antwerpen, Gent en Leuven.
DDF Antwerpen, St-Jacobsmarkt 57
Bij Rooseveltplaats
Joke en Nazha: 02/227.46.62
antwerpen@ddf.be
DDF Gent, Stalhof 7
Zijstraat Overpoort
Ine en Maja: 02/227.46.64
gent@ddf.be
DDF leuven, Tiensestraat 170
Bij elke student bekend
Hilde en Miek: 02/227.46.67
leuven@ddf.be

iPod in examenban in de USA.

In de Verenigde Staten beginnen steeds meer scholen en universiteiten de “nieuwe media” in de ban te slaan. Studenten blijken namelijk steeds meer de spiekopties van iPod en andere digitale mediaplayers te exploreren en te benutten om hun slaagkansen “in positieve zin bij te sturen”.
Een zeer populaire methode blijkt het downloaden van cursusnota’s op music players en die toevoegingen te verstoppen tussen de “lyrics” tekstbestanden. Ook het inlezen van alle antwoorden op vooraf gegeven mogelijke examenvragen, en die opslaan als een “onschuldig” stuk muziekbestand blijkt als praktijk razend populair.
In bepaalde scholen is het ondertussen zover, dat het simpele bezit van een digitaal toestel in de examenruimte voldoende is om over de hele lijn te “flunken”. Buizen tegen de sterren op, met andere woorden! Wat nu met studenten met een gehoorstoornis? Hebben zij wel hun gehoorprothese in, of zijn ze voor de gelegenheid even een ander systeem aan het testen?

Leerlingen “gereinigd” met koeienurine…

De wereld is een schouwtoneel, dat nooit ophoudt ons te verbazen en te verbijsteren. Dit berichtje bereikte ons vanuit India, en wist ons toch weer even de wenkbrauwen te fronsen.
Sharat Kaitade werd onlangs benoemd tot directeur van de school in het dorp Surewada in de staat Maharashtra, India. De man is van goeden huize, lees uit de hogere kaste in het officieel kastenvrije land. Tot zijn ontzetting bleken er op zijn nieuwe school ook Dalits onderwijs te volgen. Nu zijn Dalits de mensen op de allerlaagste ladder van het oude kastensysteem van de Hindu-samenleving. Het zijn onaanraakbaren, onreinen, en het feit dat ze officieel (sedert 1950) niet meer bestaan, neemt niet weg dat er naar schatting nog zo’n 160 miljoen van hen op dagelijkse basis gediscrimineerd worden.
Niet bij de pakken neerzitten, zo dacht Sharat, en hij gaf enkele van zijn leraars opdracht om een reinigende ceremonie uit te voeren. Op die manier werden zowel de school, als de onreinen zelf gereinigd, en was het probleem meteen opgelost. De ceremonie behelsde zowel een resem gebeden als rituelen, waaronder het besproeien van de te zuiveren objecten met “gau mutra”. Nu is dat goedje gewoon urine van de “heilige koe”.
De leerlingen uit de lagere kaste werden bijgevolg uitvoerig besprenkeld met de reinigende koeienzeik. Het gebeuren kwam aan het licht, haalde de pers, en wordt nu onderzocht door de overheid.

Koreaanse studenten zijn suïcidaal.

Zuid-Korea is nog niet bekomen van de shock die de recente moorden door één van hun spruiten in de Verenigde Staten teweeg bracht, of de aandacht wordt alweer opgeëist door een nieuw inzicht op een –vaak verzwegen- sociale malaise. De Zuid-Koreaanse studenten blijken immers steeds vaker te kraken onder de stress, met alle gevolgen vandien.
In 1995 pleegden nog 11.8 personen in de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar zelfmoord op 100.000 inwoners. In 2005 waren dat er al 26.1 per 100.000 geworden. Dagelijks plegen er gemiddeld 38 mensen zelfmoord, en bij jonge mannen in de twintig is zelfmoord zelf doodsoorzaak nummer één geworden.
De Koreaanse industrie boomt ongelofelijk, maar het traditionele denken heeft de evolutie niet gevolgd. Gezichtsverlies is een verschrikkelijke ramp, en zelfmoord blijft een eerbare uitweg. Depressies zijn legio, en, zoals in meerdere Aziatische landen, worden zij die hulp zoeken bij een psycholoog of psychiater ook nog eens sociaal gestigmatiseerd.
Het onderwijs in Korea blijft “blind” voor het probleem, en studenten worden tot in het absurde gepusht om in het buitenland te gaan studeren. Alleen al in de Verenigde Staten zijn meer dan honderdduizend Koreaanse studenten ingeschreven aan universiteiten, het grootste aantal van alle buitenlandse studenten. De druk die op hen wordt uitgeoefend vermindert daardoor zeker niet, misschien is het tegenovergestelde wel waar, gelet op de daden van Cho Seung-hui.