Studentizine

Studentizine 157

De laatste stoel is twee vliegtuigzetels waard!

Wie de laatste stoel verovert vliegt er ongenadig uit... Honderd kandidaten mogen op 23 mei aanstaande in de arena treden om te proberen als allerlaatste over te blijven in een hondsdolle, megamaffe stoelendans.
Nog even lekker uitfreaken voor de examens? En tegelijkertijd je vliegtuigtickets naar de Middellandse Zee verdienen? Het kan! Schrijf je in voor deelname aan de prettig gestoorde stoelendanswedstrijd op Studay on Stage!
Inschrijven kan je op http://www.studiant.be/stoelendans/
Die dag is er nog wel meer aan de hand op het Antwerpse zuid! Wil je daar ook meer over weten?
http://www.studay.be Een feest om niet te missen: Studay on Stage!

Postume diploma's aan Virginia Tech.

Iets minder dan een maand na de afgrijselijke moordpartij aan de Virginia Tech university in het Amerikaanse Blacksburg, hebben de voorbije week zowat 3.600 afgestudeerden daar hun diploma uitgereikt gekregen.
Tijdens de ceremonie werden de 32 studenten en docenten die op 16 april door de Zuid-Koreaan Cho Seung-Hui om het leven werden gebracht, herdacht. Nabestaanden van de slachtoffers woonden de plechtigheid bij. De namen van de slachtoffers werden afgeroepen bij het uitreiken van de diploma's. Alle 27 studenten kregen postuum een academische titel.
In toespraken werden de samenhorigheid en het doorzettingsvermogen van de studenten geroemd en de universiteit kreeg lof voor de manier waarop de studenten na het drama zijn opgevangen. De 23-jarige moordenaar Cho Seung-Hui werd tijdens de ceremonie niet vernoemd. Hij kreeg uiteraard ook geen postume academische titel.

Is mijn buik niet te dik in dit topje?

Twee studentes hebben naar schatting duizend exemplaren van een schoolkrant gestolen in de VS. De dames vonden dat ze 'te dik' op de foto op de voorpagina stonden en zo wilden ze niet gezien worden. "Ze schaamden zich voor de foto", zegt woordvoerder Peter Chisholm van Framingham State College.
De studentes prijken met blote (beschilderde) buik op de voorpagina van “The Gatepost”. De foto werd genomen toen ze hun ploeg kwamen aanmoedigen tijdens een sportwedstrijd. Hun buikjes spelden : “I (hartje) N O O N A N”.
Desmond McCarthy, professor Engels hoorde van studenten dat de exemplaren werden gestolen omwille van de bewuste foto. "Dit is wel een erg domme reden om die kranten te stelen", aldus de prof. De hoofdredacteur wil alvast de dievegges laten opdraaien voor de drukkosten. De ijdeltuitjes werden intussen geïdentificeerd en de school bekijkt nu concreet welke sancties ze kan treffen.
De frontpagina van het bewuste nummer staat trouwens niet op de website van de krant http://www.thegatepost.com/ , of is die ondertussen ook al gebietst?

Giraf-Zatte studenten: 1-0

Drie Litouwse studenten met een stuk in hun kraag, kregen na hun zatsel de lumineuze inval om in de lokale dierentuin bij een giraf in de omheining te klimmen. Het leek hen wel lollig, maar de perceptie van het drietal veranderde vrij drastisch toen de 9-jarige giraf bepaald humeurig reageerde, en met zijn volle gewicht van 1300 kilo de indringers te lijf ging. Een van hen, een 22-jarige studente van de technische universiteit in Kaunas, liep daarbij een gebroken sleutelbeen en een gebroken neus op en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De andere twee wisten het vege lijf ongeschonden uit de afsluiting te redden.
"Het was nogal dom. De geschrokken giraf had haar wel dood kunnen trappen", aldus woordvoerster Angele Grebliauskaite van de dierentuin van Kaunas. Volgens de dierentuin had het studentenfeest in een aangrenzend appartementencomplex een groot aantal dieren overstuur gemaakt. De politie onderzoekt nog hoe de studenten over het 3,5 meter hoge hek van de dierentuin konden klimmen.

Gent en Leuven gaan plagiaat screenen.

De universiteiten van Gent en Leuven willen vanaf volgend academiejaar in alle faculteiten de eindverhandelingen van hun studenten met een softwaresysteem op plagiaat screenen. De studenten hebben vandaag via het internet immers veel meer mogelijkheden om te frauderen.
De universiteit van Gent test een softwaresysteem van het Nederlandse bedrijf Ephorus uit en op de universiteit van Leuven loopt een proefproject met detectiesoftware van het Amerikaanse Turnitin. Als de projecten positief worden geëvalueerd, willen Gent en Leuven het systeem vanaf volgend academiejaar op alle faculteiten invoeren. Alle studenten zullen hun thesis dan digitaal moeten afleveren.
Elk jaar worden studenten op plagiaat betrapt. "Maar het gaat zeker niet om tien procent van het aantal studenten, zoals je vaak leest", zegt Freddy Mortier, decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent.
Zowel Gent als Leuven benadrukt dat het niet de bedoeling is repressief te werken. "Het moet in de eerste plaats ontradend werken", volgens Toon Boon, juridisch adviseur van de K.U.Leuven.
In Antwerpen, waar ze het systeem al langer gebruiken, hebben ze hun bedenkingen. Studenten blijken een aantal manieren te hebben gevonden om detectie te omzeilen. Het zwakke punt van het programma blijkt het feit dat het werkt zoals Google. Wanneer je een fragment van een zin intikt, gaat het systeem op zoek naar teksten waar dezelfde configuratie in voorkomt. Door te vertalen, of te herschrijven kan het programma om de tuin geleid worden. In Antwerpen vinden ze dat niet zo’n probleem, het afschrikkingeffect is voldoende, en toch lopen er nog kwibussen tegen de lamp.
De Amerikaanse National Science Foundation, verantwoordelijk voor het toekennen van onderzoeksbeurzen, gebruikt een ander systeem, dat wél alle beschikbare referentiegegevens op het net screent. Bij zowat 20 procent van de aanvragen blijken de onderzoekers (met doctoraat op zak) toch hun mosterd op frauduleuze wijze aan Abraham te hebben ontfutseld.

Blote juf op gsm’s leerlingen…

Het zal je maar overkomen, een leerling mag even bellen met je persoonlijke mobieltje, en –handig als die blagen tegenwoordig zijn met elektronica- vindt in geen tijd je private plaatjes, waarop je poseert zoals de schepper je vorm gaf.
Handige Harry stuurt natuurlijk zsm de prentjes naar enkele –meer dan gewillige – ontvangers, en eer je het weet zit heel de school zich te verkneukelen over je blote lijf.
Het overkwam alvast een lerares van een poepsjieke privé-school in Lyndonville, New-York. Eind april kreeg de directie van de school weet van het incident, waarna directrice Barbara Deane-Williams de politie inlichtte.
"We bekijken dit voorval als een zaak van diefstal op school en willen meteen een reglement inzake mobiele telefoons opstellen, om toestanden als deze in de toekomst te vermijden", aldus de directrice. De politie kon niet meteen actie ondernemen, maar stuurde wel een bericht naar de ouders van de leerlingen met betrekking tot de diefstal van foto's. Daarin stond niet over wat voor foto's het ging. In de brief werd aan de ouders wel gevraagd na te gaan of de foto's eventueel op de gsm van hun kind stonden en ze in dat geval "pronto" te verwijderen.
De lerares heeft zelf geen klacht ingediend, waardoor de politie de zaak niet verder zal onderzoeken. Wel stelde de sheriff dat het om erg persoonlijke beelden ging, maar geen pornografische. "De foto's zullen wel vlotjes rondgegaan zijn van gsm tot gsm", vermoedt de sheriff. "De lerares is beschaamd en wil liever niets meer over de hele zaak horen, maar dat zal nogal moeilijk zijn vrees ik." De directie schorste voorlopig twee schuldige studenten, de juf blijft momenteel nog –aangekleed en wel- op post...

Thesisprijs Herman Delaunois.

de Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (Kvns) organiseert dit jaar opnieuw haar vierjaarlijkse Herman Delaunoisprijs, die ditmaal in het teken staat van het agrarisch onroerend erfgoed (boerderijen, boerenlandschappen en dergelijke).
Deze prijs richt zich vooral naar jonge onderzoekers. Studenten die een thesis gemaakt hebben of maken over het thema agrarisch erfgoed kunnen meedingen naar de prijs. Meer informatie kan je vinden op http://www.kvns.be/

34 Studenten gestraft wegens woordbreuk.

Voor de eerste keer in de geschiedenis, heeft de prestigieuze Duke University liefst 34 eerstejaarsstudenten in haar hoog aangeschreven MBA programma moeten sanctioneren wegens een vorm van fraude.
Een prof struikelde over een aantal opmerkelijke en flagrante gelijkaardigheden in de antwoorden op examenvragen die de studenten thuis mochten oplossen. De studenten ondertekenen bij hun inschrijving aan de universiteit een erecode, waarbij ze zich ertoe verplichten dat soort opdrachten volledig op eigen kracht en zonder hulp van derden uit te werken, en daarom werd een nader onderzoek ingesteld.
De examencommissie bekeek de boel pijnlijk precies, en oordeelde dat 34 van de 38 eerstejaars zonder enige twijfel hadden samengewerkt of relevante informatie hadden uitgewisseld. Een aantal studenten wordt daarom uitgesloten van verdere deelname aan de opleiding, terwijl het merendeel wordt uitgenodigd “gezellig” een jaartje extra te blijven studeren. Dat laatste is –zeker gelet op de bijzonder pikante kostprijs van het voortgezette onderwijs in de USA- ook al niet evident.
De woordvoerder van de vereniging van MBA-studenten op Duke verklaarde dat de affaire een zware klap is voor de geloofwaardigheid van de afgestudeerden. Net omwille van hun strikte naleving van de erecode staan de alumni van Duke namelijk zeer hoog aangeschreven bij de grootste bedrijven.
De examencommissie bekijkt ondertussen of de erecode in de toekomst verzoenbaar kan zijn met een pekelzonde.

Leren blokken met een Memorom...

Een team van Vlaamse studenten en een Nederlandse docent aan de universiteit van Maastricht houdt zich bezig met het kneden van het geheugen. Dat blijkt namelijk nogal vatbaar voor aanpassing en verbetering. Het geheugen, zo stellen zij- heeft bij vrijwel iedereen een hoop onbenutte capaciteit, en er bestaan meerdere trucs en technieken om die capaciteit te vergroten en klaar te stomen voor -bijvoorbeeld- een examenperiode. Lang niet iedereen is op de hoogte van die technieken, en daar wilde het vijftal iets aan doen. In het kader van de Academische jaarprijs in Nederland, die de universiteit beloont die het best wetenschappelijk onderzoek weet te vertalen naar een groot publiek toe, ontwikkelden zij een CD-rom die vol staat met gebruiksaanwijzingen voor het geheugen.
Hun docenten vonden het project en het eindproduct zo goed, dat ze niet eens wilden afwachten of de hoofdvogel zou worden afgeschoten (goed voor 100.000 euro) en besloten de Memorom alvast te lanceren.
De eerste tweeduizend exemplaren zijn alvast de deur uitgevlogen, en een bijkomende levering van 1000 stuks wordt op korte termijn verwacht.
Alle studenten -ook in Vlaanderen- kunnen de Memorom gratis bestellen op http://www.geheugenteam.nl.