Studentizine

Studentizine 159

Electorale examentijd.

Voor kotstudenten is het een dubbele beproeving; naar de heimat voor een uitstapje naar het kiesbureau, en tegelijkertijd toch nijver blokken voor een goed examen. Gelukkig zijn er nogal wat onderwijsinstellingen die er bij het opstellen van hun examenrooster rekening mee gehouden hebben dat sommige studenten mogelijk wel eens een tikje minder hoenderfris op het maandagochtendse appel zouden kunnen verschijnen, en dan ook resoluut kozen voor een examenvrije maandag, of tenminste voor een examendag met opvulvakken.
Minder begripvolle opstellers van examenroosters hebben echter met sardonisch genoegen een buisvakje of twee ingepland op 11 juni. Moge hun verdorven geest voor eeuwig rotten en branden in de hoogovens van de hel, de hel waardoor zij hun studenten absoluut spitsroeden willen doen lopen. Immers, los van het vervullen van de kiesplicht, zijn studenten ook geëngageerde burgers, die met een visademke de binnenlopende verkiezingsresultaten willen opvolgen, en met de partij van hun preferentie willen vieren of verzinken in doffe berusting, alnaargelang de wispelturige Johannes Modaal de huik naar de wind hing.
Om uit te maken welke wind bij deze gelegenheid gewaaid heeft, is het op het ogenblik van dit schrijven nog te vroeg, maar het staat al wel vast dat het voor sommigen een wind is met een reukje aan...
De regeringsformatie belooft in elk geval weer een heikele klus te worden, hopelijk houden de onderhandelaars een aantal verzuchtingen van het studerende volk in het achterhoofd.

Meer zelfmoord bij jongeren in blok- en examenperiode.

Studenten plegen vaker zelfmoord tijdens stressmomenten in het schooljaar, zoals de bloktijd en de examenperiode. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Als we kijken naar de periode 1998-2004, dan zien we dat in de maand mei, de blokperiode, er onder de 15 tot 24-jarigen alles samen 70 zelfmoorden waren. In de andere maanden schommelt dat rond de 50", luidt het bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Bij de 1-14 jarigen zijn er gemiddeld 2,5 zelfmoorden per maand. In juni, tijdens de examenperiode, loopt dat op tot 8 per maand, een verdrievoudiging.
"Zelfmoordgedachten of -gedrag hebben niet enkel te maken met een slecht examen of rapport of een te hoge studiedruk. Het hangt vooral af van hoe iemand deze gebeurtenissen of periode ervaart. Soms is er ook sprake van een onderliggende depressie. Vandaar ook dat jongeren met prima schoolresultaten maar met bijvoorbeeld veel faalangst de pedalen kunnen verliezen", zegt Grieke Forceville van het Centrum ter Preventie voor Zelfmoord. "Onderwijsinstellingen beschikken vaak over een eigen opvangnetwerk, maar de drempel om hulp te zoeken is hoog.

Stel je droomavond samen en win een avond van 500 euro!

Hoge bloeddruk bij studenten verontrustend.

Bijna één student op vijf (17 procent) heeft een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit gegevens van het Belgische Hypertensie Comité (BHC). Hoge bloeddruk en obesitas nemen verontrustend toe bij jongeren. Hypertensie is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten.
Het Comité verzamelde de medische gegevens van 2.500 studenten, ingeschreven voor het huidig academiejaar in de Brusselse hogescholen. Zij geven aan dat er een sterk verband is tussen hoge bloeddruk en de body-mass index en de buikomtrek.
Bijna één student op vier is roker en lijdt aan overgewicht. Studenten met een te hoge bloeddruk zijn gemiddeld tien kilo zwaarder en hun buikomtrek meet enkele centimeters meer dan jongeren die geen last hebben van hypertensie.
"Het meten van de hoge bloeddruk, de body mass index en de buikomtrek zijn dus sleutelelementen in een efficiënte opsporing. Daarnaast kunnen we niet genoeg benadrukken dat het absoluut noodzakelijk is gezond te eten en te bewegen, en dat vanaf jonge leeftijd", aldus Alexandre Persu van het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel.
Het BHC vindt dat er maatregelen moeten genomen worden, zoals een nationaal observatorium voor hoge bloeddruk en het verspreiden van informatiebrochures bij studenten. Verder is het Comité van oordeel dat ook huisartsen onvoldoende op de hoogte zijn van het aantal gevallen van hoge bloeddruk bij studenten.

Ruim 4000 hoogstudenten in Vlaanderen kampen met dyslexie.

Hoe langer hoe meer studenten in het hoger onderwijs blijken te kampen met dyslexie. Momenteel zouden naar schatting 4.000 jongeren in Vlaamse hogescholen en universiteiten problemen hebben met lezen en schrijven.
Volgens Gasper Haenecaert, coördinator van het Vlaamse Expertisecentrum voor Handicap en Hoger Onderwijs (Vehho), gaat het om een trend in alle onderwijsinstellingen, "niet alleen in Vlaanderen, maar wereldwijd".
In de eerste plaats heeft de toename van het aantal studenten met dyslexie te maken met een verhoogde aandacht vanuit de hogescholen en universiteiten voor studenten met functiebeperkingen in het algemeen.
Een werkgroep van het Vehho heeft vastgesteld dat de evolutie van het talenonderricht in het basis- en secundair onderwijs - minder grammatica en beduidend minder aandacht voor woordsoorten en zinsdelen - de studenten met dyslexie extra problemen bezorgt.

VUB en UGent gaan meer samenwerken.

De Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent (UGent) gaan nauwer samenwerken. De rectoren van beide universiteiten ondertekenden vorige week de intentieverklaring tot een strategische alliantie.
De samenwerking richt zich in de eerste plaats op het aanbod aan masteropleidingen en het daarbij horende onderzoek in de medische, wetenschaps- en ingenieursdisciplines. Ook de samenwerking tussen beide universitaire ziekenhuizen wordt versterkt.
De alliantie moet nog concreet worden uitgewerkt, maar zou al vanaf het academiejaar 2008-2009 in de praktijk merkbaar moeten zijn. De rectoren Ben Van Camp (Vrije Universiteit Brussel) en Paul Van Cauwenberge (UGent) benadrukten bij de ondertekening dat de samenwerking niet gericht is "tegen wie dan ook" en dat samenwerking met andere universiteiten uiteraard mogelijk blijft.

Jouw ideale vakantiejob!

Werken voor het goede doel en goed je boterham verdienen...
FOS - voluit Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking - Socialistische Solidariteit - is de Noord-Zuidorganisatie van de socialistische beweging in Vlaanderen, zie ook www.fos-socsol.be
En wij zijn op zoek naar jou!
Is ‘Internationale solidariteit’ voor jou geen holle slogan?
Wil jij ook mensen uit het Zuiden een stem geven?
Wil jij samen met ons vele mistoestanden aanklagen?
Ben jij niet op je mondje gevallen?
Ben jij een toffe gast of meisje met doorzettingsvermogen?
Heb je een brede glimlach en ben je niet bang om deze te gebruiken?
Wil jij eens een nuttige vakantiejob?

Hoor ik jou nu uit volle borst solidair ‘ja’ roepen?
Aarzel dan niet en schrijf je in om als fondsenwerver voor FOS aan de slag te gaan.
Als fondsenwerver overtuig je samen met je collega’s mensen op straat of evenementen om FOS financieel te steunen.
Neem contact met ons op via onderstaande gegevens, schrijf je in via onze website (www.ddf.be) of spring gewoon gezellig eens binnen in een van onze regiokantoren.
Tot binnenkort!
DDF Gent - Stalhof 7 9000 Gent - 02/227 46 64 - gent@ddf.be
DDF Antwerpen - St-Jacobsmarkt 57 2000 Antwerpen - 02/227 46 62 - antwerpen@ddf.be
DDF Leuven - Tiensestraat 170 3000 Leuven - 02/227 46 67 - leuven@ddf.be

Obese Chinese leerlingen verplicht op dansles.

In de strijd tegen het toenemende aantal dikke kinderen heeft de Chinese overheid danslessen verplicht. Leerlingen moeten vanaf september bij het begin van het nieuwe schooljaar in de pauze of na schooltijd een danscursus volgen.
Kinderen bewegen nauwelijks nog door de grote hoeveelheid huiswerk, meldde de krant China Daily vorige week. Steeds meer Chinese scholieren kampen met overgewicht. Volgens sommige onderzoeken zou het om zeker 20 procent gaan.
Het Chinese persbureau Xinhua meldde onlangs dat het ministerie van Onderwijs van plan is om aankomende studenten aan een fitnesstest te onderwerpen. Pas als ze door de test komen, hebben ze recht op een van de begeerde studieplaatsen in het hoger onderwijs. Shape up, or ship out...

Griekse profs de bak in!

Vier professoren van een universiteit in de Griekse hoofdstad Athene, onder wie drie voormalige rectoren, zijn veroordeeld tot zware celstraffen voor het verduisteren van om en nabij de 8 miljoen euro overheidsgeld. Dat bleek uit gerechtelijk onderzoek. De feiten dateren van tussen 1992 en 1998.
Aimilios Metaxopoulos, een voormalige rector, en Panayotis Getimis, een ex-vicerector, werden veroordeeld tot respectievelijk 25 jaar en 16 jaar cel. Het hoofd van de boekhouding van de Griekse universiteit kreeg drie maal levenslang. Twee administratieve bedienden moeten voor 16 jaar naar de cel.
De daders werden overgebracht naar de gevangenis van Korydallos. Twee andere rectoren kregen een celstraf van 14 en 15 jaar met uitstel. In Griekenland zijn de straffen die in eerste aanleg worden uitgesproken vaak vrij zwaar, maar worden dankzij de beroepmogelijkheden dikwijls teruggebracht tot lichtere straffen.
Wat moet je in België eigenlijk uitspoken om drie keer levenslang te krijgen?

Nieuw & gratis, theoretisch rijexamen online!

VAB lanceert gratis praktijkgetrouw testexamen @ www.vabrijbewijs.be
Mobiliteitsclub VAB vindt verkeersveiligheid belangrijk en wil de kennis van de verkeersregels verbeteren. Daarom biedt de afdeling VAB-Rijopleiding als eerste een volledig gratis website met proefexamen aan.
Op www.vabrijbewijs.be kan iedereen zijn kennis van de nieuwste verkeersregels testen en bijspijkeren. Het unieke testexamen speelt in op de stijgende zelfstudie. Zo kunnen jongeren toetsen of ze klaar zijn voor het echte examen.
Je vindt er ook alle andere informatie over rijopleidingen en hoe je een goede chauffeur wordt.

9,5 miljoen Chinezen in hun allerbelangrijkste examen.

Meer dan 9,5 miljoen Chinese adolescenten nemen dezer dagen deel aan Gaokao, een examen als een ander, of toch niet helemaal. Gaokao kan je best vergelijken met een maturiteitsexamen, waarbij wordt uitgemaakt of een scholier in aanmerking komt voor verdere studie aan de universiteit. Herkansen kan hierbij niet, zodat het belang bijzonder groot is.
Vele families komen dan ook voltallig afzakken naar de 26 provinciale examencentra om daar hun “poulains” te begeleiden te bepamperen en aan te moedigen bij hun streven naar de absolute Chinese top. In Shanghai, Shandong, Guangdong, Hainan en Jiangsu zijn de belangrijkste centra trouwens drie of vier dagen open voor de ultieme proef.
In Huangshan, een stad in de oostelijke provincie Anhui, werd zelfs een lijnvlucht omgeleid om de studenten bij hun Engels dictee niet te storen.
In de dagen voor het examen speuren ambtenaren en politie de elektronicazaken in de buurt af, en confisqueren er alle mogelijke en onmogelijke “gizmo’s” die zouden kunnen gebruikt worden bij het vak creatief spieken.
Dit jaar wordt overigens de dertigste verjaardag van gaokao gevierd, met over die periode ruim zestig miljoen deelnemers, waarvan er uiteindelijk 10 miljoen aan de universiteit werden toegelaten.
Dit jaar zouden er 5,67 miljoen plaatsen aan de universiteiten beschikbaar zijn in het eerste jaar, hoewel de cijfers uit het verleden daar toch vraagtekens bij zetten.

Student in de bak wegens het starten van een “food fight”...

Een food fight is een Amerikaanse traditie, ons welbekend uit meerdere films, waarbij scholieren of studenten een hele hoop eten composteren zonder obligate en gebruikelijke passage door hun spijsverteringsstelsel. Lijkt an sich niet zo bijzonder misdadig, maar toch werd Demetrius Oglesby uit Illinois de doos ingedraaid omdat hij zo’n veldslag met voer opstartte in de Aurora High school.
Het voedselgevecht engageerde zo’n tweehonderd laatstejaarsscholieren en noopte de schooldirectie tot het inroepen van politiehulp. Die ging achter de scholieren aan in de betere traditie van de “comedy capers’ Keystone cops” en wist een aantal van de aanstokers bij de kraag te vatten. Demetrius ging echter gezwind aan de haal, op de hielen gevolgd door een amechtig puffende diender, die in zijn charge echter struikelde over de rondslingerende voeten van een andere student. Oom agent maakte daarop bijzonder onzacht kennis met de vloer, en brak daarbij een voet.
Oglesby wist weliswaar te ontkomen, maar was wel herkend, en werd thuis opgewacht, waar de collegae van de gekwetste diender hem in verzekerde bewaring namen, op beschuldiging van verzet tegen arrestatie. Het feit dat een agent in functie daarbij gewond raakte geldt als verzwarende omstandigheid, zodat olijke Oglesby tijdelijk logement mag genieten op kosten van Uncle Sam. Zijn twee kompanen in de misdaad bleken minderjarig en bleven daardoor van opsluiting gespaard. In de loop van de week zal het drietal weten wat het kost om de traditie van gooi- en smijtfilms van Mac Sennett in ere te houden.

Uw supporters zijn te luidruchtig, u krijgt géén diploma!

Stel je voor dat de rector van je school zoiets verklaart tijdens de diploma-uitreiking. Te gek om los te lopen? Dat dacht je maar, voor vijf studenten van Galesburg High school in Illinois (USA, waar anders?) is het bittere ernst geworden.
Zowat een maand voor de diploma-uitreiking op 27 mei moesten de leerlingen en hun ouders een contract onderschrijven, waarin ze plechtig beloofden zich op een waardige manier te gedragen tijdens de plechtigheid. Bij een overtreding zou hun diploma kunnen worden ingehouden, en waren ze beslist niet welkom op de “graduation party”. Tijdens de ceremonie weerklonk echter applaus, gefluit en gejoel op het ogenblik dat een van het – later geviseerde - vijftal het podium betrad.
De rector noteerde echter vlijtig en onthield de vijf doodeenvoudig hun oververdiende diploma. Zij stonden voor Jan Lul op het podium, en mochten op het eind van de uitreiking zonder het begeerde ezelsvel vertrekken. Uiteraard waren de geviseerde studenten daarna al niet meer in de stemming voor hun afstudeerfeest.
Tot op dit ogenblik ziet het er nog steeds naar uit dat de vijf hun diploma gewoon niet zullen krijgen, tenzij een rechtbank die oetlul van een rector vooralsnog tot de orde roept.