Studentizine

Studentizine 162

Redactioneel

Juju wint ook haar laatste wedstrijd van het seizoen, onze politieke kleutertuin is er nog altijd niet in geslaagd een geloofwaardige poging tot regeringsvorming af te leveren, valt er eigenlijk überhaupt nog iets te berichten?
Gelukkig wel!
Een bondige studentachtiglijke compilatie: Studentizine nummer zoveel!

Lintenavond Antwerpen & Klakkenavond Brussel

Het is weer zover. De openings-TD's zijn achter de rug, de dopen en verkopen zijn hopelijk goed verlopen, dus het wordt het hoog tijd om eens een feestje te geven voor al die hardwerkende bestuursleden van al die studentenverenigingen in Vlaanderen. Daarom nodigt Studiant elk praesidiumlid uit op haar Lintenavond (een lint is uiteraard niet noodzakelijk).
Wat is een Lintenavond ? Een TD voor bestuursleden, waarbij de pintjes aan één euro over de toog vliegen, wij nog wat gratis vaten regelen ook en uiteraard de beste DJ's voorzien ter muzikale ondersteuning van jullie feestgedruis. Dit jaar organiseren we niet één maar TWEE Lintenavonden met de bedoeling om over enkele jaren in elke studentenstad een Lintenavond te kunnen organiseren. Uiteraard kan je die avond ook een vademecum bemachtigen. Dat is een CD-rom met ALLE adresgegevens op van alle praesidiumleden van Vlaanderen, zodat je eindelijk kan te weten komen wie die lekkere kerel is uit het naburige studentencafé met z'n vreemdkleurige lint aan.
Inkom is uiteraard gratis en partytunes worden verzorgd door DJ Licious en DJ Dennis.
Waar en Wanneer ?
Maandag 19 november : 22u :Lintenavond @ De Cinema (Lange Brilstraat Antwerpen)
Donderdag 29 november : 22u : Klakkenavond @ Zaal BSG (Campus VUB Etterbeek)
Meer info ? www.lintenavond.be

Politie tegen studentenprotest in Frankrijk.

Met stakingen en blokkades van de universiteitscampussen hebben Franse studenten geprotesteerd tegen een wetshervorming voor de wijziging van de autonomie van de hogescholen. De golf van protest werd volgens de overkoepelende studentenvereniging UNEF gevolgd door minstens 18 hogescholen. Verschillende universiteiten bleven gesloten. Vorige week woensdag ontruimde de politie de door 75 studenten bezette universiteit Paris-Tolbiac.

Minister voor Hoger Onderwijs Valérie Pécresse noemde de protesten "partijpolitiek gemotiveerd". "Elke blokkade belemmert succes in de studies", verklaarde ze op de nieuwszender LCI. Pécresse wil de universiteiten financiële autonomie verlenen en hun binding met de bedrijfswereld bevorderen. De studenten zien daar evenwel een gevaar in voor de gelijke kansen voor iedereen. Met de studentenstaking breidt het protest tegen de hervormingspolitiek van president Nicolas Sarkozy zich verder uit.

Vademecumbedelingen.

In de andere steden (waar we ongetwijfeld de volgende jaren ook Lintenavonden zullen ineensteken) voorzien we nu sowieso al een vademecumbedeling, waarbij elke club haar vademecum kan komen halen in een studentencafé in de buurt en daarbij zich nog aan wat pintjes van onzentwege mag verwachten.
Waar en Wanneer ?
19/11, 26/11,28/11, 3/12 en 10/12 : 21u : Verkoopavonden Massacantus (De Salamander)
Maandag 26 november : 21u : Kinepolis Kortrijk (in samenwerking met de Kroegentocht van SK West-Vlaanderen)
Woensdag 28 november 20u : Faculty Fight @ Universiteit Hasselt (tent voetbalveld)
Maandag 03 december : 21u : De Rector Leuven
Meer info ? www.lintenavond.be

Turkse studentenclubs in Vlaanderen in de lift.

Turkse studentenverenigingen zijn in opmars in ons land. Daar waar ze voorheen niet bestonden, duiken ze steeds vaker op en waar ze wel bestonden, neemt het ledenaantal opvallend sterk toe, schrijft het Leuvense studentenblad Veto. De reden daarvoor is de nood bij deze studenten aan een herkenbaar sociaal netwerk, zoals in hun land van herkomst, en het feit dat ze voor gelijkaardige uitdagingen staan zoals hun specifieke noden op vlak van onderwijs.
In Genk ijvert de studentenvereniging Tügšk al een tiental jaren om het onderwijsniveau van Turkse studenten te verbeteren en een brug te vormen tussen onderwijsinstelling, studenten en ouders. De meest recente activiteit -een iftarmaaltijd- lokte een recordaantal van 400 studenten.
De laatste jaren werd in Leuven de Turkse Studentenvereniging Leuven (TSL) opgericht en in Gent de allochtone studentenvereniging FLUX. Beiden organiseren educatieve, recreative en culturele activiteiten. Ook hun ledenaantal stijgt. (belga/vsv)

Het zomert bij Thomas Cook Airlines: win voor € 50.000 aan prijzen!

Heb je genoeg van koude winteravonden, barre temperaturen en gutsende regen? Zie je de winter met een bang hart komen? Tel je de dagen af tot de komst van de zomer? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Bij Thomas Cook Airlines begint de zomer op woensdag 14 november. De lancering van onze zomerprijzen brengt ons in vakantiesfeer, we vergeten de vriestemperaturen en wanen ons in het zuiden. Daarom hebben we de vertrekhal van Brussels Airport in een zomers kleedje gestoken. Je kan er flaneren terwijl je geniet van een zomerse versnapering. Modellen trakteren je op de nieuwste zomercollectie van Banana Moon. Zuiderse atmosfeer zorgt voor zwoele temperaturen.
Toon ons dat je in zomerstemming bent en win een gratis ticket!
Ben je ook al in zomerstemming? Kom dan op woensdag 14 november tussen 14u. en 15u. in een zomerse outfit naar Brussels Airport (Zaventem). Meld je aan bij de balie van Thomas Cook Airlines in de vertrekhal. Als jij één van de eerste 250 strandgangers bent die onze summer catwalk betreedt, dan vlieg je gratis naar een Middellandse Zee bestemming*.
• Wanneer? Woensdag 14 november 2007, tussen 14u. en 15u.
• Waar? Vertrekhal Brussels Airport (Zaventem), balie van Thomas Cook Airlines
• Hoe? Kom in een zomerse outfit! Minimum voorwaarden: zonnebril + beach wear + open schoeisel + minstens 2 zomerse attributen (= palmboom, strandtas, emmertje & schepje, luchtmatras, zwemvliezen, snorkel, zwemvest, zonnecrème…)
• Prijs? De eerste 250 personen die onze summer catwalk betreden krijgen een gratis ticket naar een Middellandse Zee bestemming.

Kippen verkracht tijdens studentendoop?

Studenten van de Universiteit Nyenrode in het Nederlandse Breukelen hebben tijdens een ontgroening mogelijk kippen seksueel misbruikt. De Nederlandse Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft een onderzoek ingesteld na een melding van iemand die het verhaal uit eerste hand heeft gehoord, volgens de Volkskrant.
De LID kreeg de melding half september binnen. Mannelijke leden van de studentenvereniging van Nyenrode, de Nieuwe Compagnie van Verre, zouden tijdens een ontgroeningsritueel stierenbloed hebben moeten drinken; met een stierenpenis in hun broekzak hebben moeten lopen en gedwongen zijn tot seks met kippen.
Het onderzoek van de LID verloopt naar verluidt moeizaam omdat niemand wil praten. "Studenten zeggen niet te mogen praten op straffe van royering of een boete", aldus een woordvoerder in de krant.
De voorzitter van de vereniging, Klaas Hummeling, spreekt van een lasterlijke aantijging. "We hebben geen enkel levend wezen misbruikt", zegt hij in de krant. Volgens hem is nog niemand benaderd door de LID. De universiteit laat weten geen reden te hebben te twijfelen aan zijn verklaring.
De inspectie onderzoekt daarnaast ook de mishandeling van geitjes door leden van studentenvereniging Lanx in Amsterdam. In een pand van de vereniging werden geitjes in slechte conditie gevonden. Een is al afgemaakt. Lanx is een intern bezoek begonnen en vermoedt een misplaatste studentengrap. (novum/mvl)

Show Your Bag en win een Electra Beach Cruiser....

De nieuwste exibitionistische trend is 'Show Your Bag', je keert hiervoor ongeneerd je rugzak uit, maakt daarvan een foto en post die op www.showyourbag.be zodat iedereen die het wil, jouw spullen kan zien. Wat je daar te zien krijgt, hou je niet voor mogelijk of misschien net wel als je bedenkt wat je zelf elke dag in je rugzak of tas meezeult. Naast gsm's, agenda's, sigaretten, bustickets, halve appels en MP3-spelers vind je ook wel kinky spullen. Gelukkig staat er geen naam bij...
Het leuke aan Show Your Bag is dat je er ook een trendy Electra Beach Cruiser mee kan winnen. Wie op 31 december om middernacht de meeste stemmen op zijn rugzak wist te behalen, fiets straks met zo'n cruiser rond.
Show Your Bag, niet twijfelen, doen!

Op de Belgische pokertafels wordt het alsmaar spannender!

Daar doet Bwin nog een schepje bovenop, want alleen bij de Belgische pokerkampioenschappen van Bwin kunt u met een Freeroll een VIP-trip naar AC Milaan winnen!
De directe route: speel tussen 13 november en 4 december 2007 bij Bwin mee in één van de zeven Freeroll-Qualifiers. De eerste 30 van elke qualifier gaan door naar de grote finale, waarin de winnaar een trip voor twee personen naar AC Milaan, inclusief vlucht, hotel en wedstrijdkaarten krijgt.
Dit moet u doen: surf naar www.bwin.com/belgium en doe mee met de Belgische pokerkampioenschappen van Bwin. De deelname aan de online qualifiers is gratis – u heeft alleen maar uw Wachtwoord nodig. Die luidt: BELGIUM
Veel geluk gewenst!

Amerikaans hooggerechtshof slikt zware straf voor blowjob niet!

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Georgia heeft de vrijlating bevolen van de 21-jarige Genarlow Wilson. Die was tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij als tiener toegestemde orale seks met een andere tiener heeft gehad. De hoogste rechtbank van de staat oordeelde nu dat de straf ongrondwettelijk was.
Scholieren van Douglasville hadden voor de Oudejaarsnacht van 2003 twee kamers in een motel afgehuurd om er de overgang van Oud naar Nieuw te vieren. Een van de deelnemers filmde het feest dat in het teken stond van alcohol, seks en drugs. Daarbij had Wilson, toen 17, toegestaan dat een vijftienjarig meisje hem uitgebreid pijpte. Na een klacht van de ouders van het meisje kreeg Wilson van een rechtbank in 2005 de volle tien jaar cel tegen hem uitgesproken die de wet in Georgia voor zo'n geval van "kindermisbruik" voorziet. Hoewel de wet de uitzondering "Romeo en Julia" voorzag voor seksuele relaties met wederzijdse instemming tussen tieners, gold hij op de avond van de feiten slechts voor sommige seksuele daden. Pas na de feiten werd de uitzondering met fellatio uitgebreid.
In juni oordeelde een plaatselijke rechter op basis van de nieuwe wet dat Wilson het slachtoffer was geworden van een "ernstige schending van de gerechtigheid". De magistraat verminderde de straf tot een jaar en beval de onmiddellijke vrjlating van de jongeheer. Procureur-generaal Thurbert Baker van Georgia ging in beroep met het argument dat de wetgevende macht van de staat had laten weten dat de wet niet retroactief was. De zaak diende nu voor het Hooggerechtshof van de staat. Die oordeelde met 4 tegen 3 dat de straf van tien jaar "schandalig disproportioneel was ten opzichte van het misdrijf". De jongen had een "wrede en ongewone" straf gekregen, wat door de Amerikaanse grondwet expliciet verboden wordt.

Vlaming wint Culture Comedy Award 2007

Michael van Peel is de winnaar geworden van de Culture Comedy Award 2007, de belangrijkste prijs voor stand-upcomedy in de lage landen.
In het Arnhemse Posttheater sleepte hij zowel de jury- als de publieksprijs in de wacht. De jury noemde hem "een fris talent met bijzonder veel flair". De award richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe generatie stand-upcomedians. Elk jaar krijgen tien deelnemers een workshopweekend en vier try-outs aangeboden. Tijdens deze sessies wordt hun "set" geperfectioneerd.
De zes finalisten, onder wie drie vrouwen, mogen nu gezamenlijk op tournee door Nederland en België.
Michael, aka Peel is een vertrouwd figuur in het Antwerpse studentenleven als prosenior van de Wikings en raadslid van het CASC.
http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/cultuurmedia/kunsten/071111ComedyAward

Deze week in Veto:

-Op 21 november gaat ‘België knuffelt. Les belges s’embrassent’ door. Vlaamse en Waalse studenten knuffelen elkaar als teken van solidariteit tussen de verschillende gemeenschappen. De studentenraad van Louvain-la-Neuve en de meeste Leuvense studentenkringen steunen de actie. De Leuvense studentenraad LOKO weigert deel te nemen wegens “Te politiek geladen”.
-De K.U.Leuven smeedt samenwerkingsverbanden met Indische universiteiten. Volgend jaar, in april, vertrekt een delegatie. “Een puur strategische keuze”, aldus Mart Buekers, bevoegd aan de K.U.Leuven voor internationalisering.
-Steeds meer Leuvense studenten gaan naar het buitenland. Maar toch blijft hun aantal beneden de verwachtingen. Veto onderzocht hoe dat kwam.
www.veto.be

Gentse Schamper zoekt redacteurs.

Je wil werken voor een blad dat cynisme mengt met frivoliteit als waren we Nikola Tesla? Vinniger dan Voltaire en een stuk aangenamer dan Mulisch? Ja, jij daar, je hebt dat goed bekeken.
Kom gewoon eens af, elke maandagavond om 20 uur houden we redactievergadering in studentenhuis De Therminal.
Elk jaar weer hebben we nood aan jouw in vitriool gedoopte pen. We zoeken redacteurs en eindredacteurs, en kunnen altijd iemand gebruiken die onze wetenschapsrubriek wil leiden. Ook mensen die willen meewerken aan de website of de opmaak zijn zeer welkom. Allemaal goed en wel, maar je wil eerst toch wat meer weten? Vanzelfsprekend. Mail ons gewoon via de contactpagina en we zullen je vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

In Dwars 42:

Het Antwerpse studentenblad Dwars brengt in het huidige nummer:
- Vernieuwend armoede-onderzoek aan de UA.
"Een op de acht Belgen is arm," zo kopten de kranten onlangs naar aanleiding van een congrespaper gepresenteerd op de universiteit van Rotterdam door Caroline Dewilde en Peter Raeymaeckers, beiden verbonden aan de onderzoeksgroep Armoede...
- De studentenvertegenwoordiging spreekt
In het middelbaar kon een leerlingenraad al eens leuk zijn, maar je had er ongeveer evenveel te zeggen als Oliver Twist in zijn weeshuis. Nu de jaren van verstand ons echter hebben bereikt, zijn we niet meer tevreden...
- Het leven zoals het is: musicalzanger in Les Misérables
Hij was Dracula, The Phantom of the Opera, Valjean (zowel in Antwerpen als in Londen), Jekyll én Hyde, maar nog steeds heeft deze man geen last van identiteitsstoornissen...
http://www.dwars.ua.ac.be/

Petitie tegen financieringsdecreet hoger onderwijs.

Beste student en sympathisant,

Eind juni uitten wij onze bezorgdheid over het nieuwe financieringsdecreet voor het Hoger Onderwijs in een open brief. Ondertussen ligt er een ontwerp van decreet voor in het Vlaams Parlement waarin weinig of geen rekening werd gehouden met de opmerkingen die we toen hebben geformuleerd. Dat betekent dat de situatie voor de humane wetenschappen nog altijd precair is en er een structurele onderfinanciering dreigt.
De enige optie om de besluitvorming nog te beïnvloeden is het aanvragen van een hoorzitting in het Vlaams Parlement. Daarvoor zijn 15 000 handtekeningen nodig. Wij hebben daarom besloten om onze krachten te bundelen met de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt groep Onderwijs (VSOA-Onderwijs) die eveneens aansturen op een hoorzitting over het voorliggende decreet.
Op onderstaande link vindt u de petitie, die u kan afdrukken (bij voorkeur recto-verso), invullen en vóór 27 november terugsturen naar Dirk De Vos – VSOA-Onderwijs, Poincarélaan 72-74, 1070 Brussel.
Vanzelfsprekend mogen ook familie en vrienden ondertekenen.
Wij danken u hartelijk voor uw steun!
Marnix Beyen, Jürgen Jaspers, Jesse Mortelmans, Frank Willaert en Dietlinde Willockx
www.decreethogeronderwijs.be