Studentizine

Studentizine 168

Triple A: Antwerp Advertising Awards

Wie kan dit jaar zowel de jury als het publiek bekoren?
Antwerpen is niet alleen “de koekenstad”. Tien laatstejaarsstudenten van de Plantijn Hogeschool bewijzen dit door Antwerpen op de reclamekaart te zetten met hun afstudeerproject Triple A. Dit staat voor Antwerp Advertising Awards. Op woensdag 21 mei 2008 worden er twee awards uitgereikt, want zowel de professionele jury als het aanwezige publiek mag zijn favoriet kiezen.
De campagnes die worden ingestuurd, zijn de creatiefste en origineelste die de reclamebureaus het afgelopen jaar gemaakt hebben. Om te bepalen wie de genomineerden zijn, organiseerden de studenten op 7 mei 2008 preselecties. Op deze avond werden 5 genomineerden gekozen die doorgaan naar de awardshow zelf op 21 mei 2008.
De genomineerden zijn dit jaar The Young Ones, Germaine, Forest &Bold, Duval Guillaume Antwerp en Dubois meets Fugger.
De jury bestaat uit lectoren van de Plantijn Hogeschool en mensen uit de reclamewereld. Elk jurylid beoordeelt de campagnes volgens bepaalde criteria, specifiek volgens zijn of haar vakgebied.
Op 21 mei komen de genomineerden hun campagne voorstellen. Ze tonen de beelden van de campagne en ze geven er een woordje uitleg bij zodat zowel het publiek als de professionele jury hun favorieten kan kiezen.
Nadat alle bureaus hun campagne hebben voorgesteld kan het publiek zich ontspannen tijdens een optreden van stand-upcomedian Steven Goegebeur, winnaar van de Ten Vrede Comedy Cup 2008.
Daarna komt Pieter Baert van Duval Guillaume Brussels een interessante case voorstellen. De avond wordt afgesloten door een receptie met muziek van DJ Moonwick. Bovendien krijgt elke aanwezige een goedgevulde giftbag en maakt iedereen kans op een toffe prijs zoals een reis naar Frankrijk of een slipcursus.

Triple A gaat door in het Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22 te Antwerpen.
De deuren gaan open om 19.30u en de show begint om 20.00u.
Iedereen, reclamefanaat of niet, is welkom en de toegang is gratis.

Studenten bouwkunde in Delft weer aan de slag na brand.

Bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Delft kunnen sedert deze maandag weer lessen volgen. In de buurt van het afgebrande gebouw zijn twee tenten neergezet waar het onderwijs begint. Ook krijgen bouwkundestudenten verspreid over de universiteit weer colleges.
Ongeveer zestig medewerkers van de faculteit zijn ondergebracht bij de faculteit technische natuurwetenschappen. De komende weken wordt onderzocht waar de faculteit bouwkunde de komende jaren kan worden ondergebracht.
De brand waardoor het bouwkundegebouw vorige week dinsdag uitbrandde, ontstond waarschijnlijk door kortsluiting in de koffiehoek. De Delftse brandweercommandant Jan Bron verklaarde aan De Telegraaf dat het gebouw niet aan de huidige brandveiligheidseisen voldeed. De brand in het faculteitsgebouw Bouwkunde in Delft is de "grootste ramp die universitair Nederland ooit heeft getroffen''. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Onderwijs daags na de brand gezegd in een onderhoud met het college van bestuur en medewerkers van de TU Delft.
De brandweer heeft maquettes en historische stoelen uit het uitgebrande gebouw in veiligheid kunnen brengen. Die stonden in de tentoonstellingsruimte in een van de onderste verdiepingen. Plasterk noemde het "bizar" dat de objecten van Gerrit Rietveld, Friso Kramer en Le Corbusier nu in de openlucht te bewonderen waren.
Over de belangrijke collectie boeken, tijdschriften en documenten bestaat nog grote onzekerheid. Het kan nog weken duren vooraleer de slopers het gebouw zover ontmanteld hebben dat de laag gelegen archieven en bibliotheek veilig kunnen worden betreden. Pas dan zal de omvang van de rook en waterschade blijken.

Bloeiende handel in medische attesten in Brusselse scholen.

De handel in medische getuigschriften om afwezigheden in school te rechtvaardigen, lijken te boomen. Dat is gebleken tijdens een recent proces voor de rechtbank in Brussel. Vier van de vijf medische certificaten die tussen maart en april 2004 in een school in Vorst werden ingediend, waren vervalsingen. Een 22-jarige werd onlangs door de rechtbank veroordeeld tot 85 uren werkstraf voor heling van medische getuigschriften en gebruik van valse stukken. Volgens de speurders stal de man op raadpleging bij de arts blanco getuigschriften. Het betreft geen alleenstaand geval. In scholen zou een heuse handel in certficaten bestaan. Zo wordt in een bepaalde school het medisch getuigschrift verkocht tegen 5 euro. Het volstaat de naam en de duur van de periode van afwezigheid in te vullen.

Vlaanderen promoot hoger onderwijs in buitenland.

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) start samen met de Vlaamse regering een buitenlandse promotiecampagne voor het hoger onderwijs. Momenteel komt nauwelijks 4 procent van de studenten in Vlaanderen uit het buitenland. "Een internationalisering van het hoger onderwijs is enorm belangrijk voor de kwaliteit van de scholen en om onze welvaart te verzekeren", aldus Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke bij de voorstelling van het project.
Samen met Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois en de VLIR zet hij zijn schouders onder 'Study in Flanders'. Vlaanderen zal voortaan prominent aanwezig zijn op de internationale onderwijsbeurzen en een nieuwe website prijst de troeven van onze universiteiten aan. In het academiejaar 2006-2007 studeerden er 5.986 buitenlanders in Vlaanderen. De helft daarvan waren Nederlanders.

Karel de Grote gaat culinair!

De studenten van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) uit Antwerpen maken kans om tijdens de komende blokperiode eens lekker verwend te worden op culinair vlak. De dienst studentenvoorzieningen van KdG lanceert namelijk voor de eerste keer CHEF KOT, een wedstrijd waarbij de studenten een chef-kok in de wacht kunnen slepen die in één kot een driesterrenmaaltijd zal klaar maken.
"Eten is belangrijk tijdens de blokperiode. Een goede blokplanning impliceert tijd om te eten, maar niet elke student heeft tijd om te koken", luidt de logische verklaring bij de dienst studentenvoorzieningen.
Studenten die willen kans maken op de culinaire verwennerij kunnen tot en met 20 mei hun kot kandidaat stellen door een foto en/of filmpje en enkele overtuigende woorden te bezorgen aan de dienst studentenvoorzieningen. Daarna worden vijf inzendingen genomineerd. De winnaar wordt uiteindelijk verkozen via een poll op www.kdgstuvo.be , waaraan alle studenten kunnen deelnemen.
Het winnende kot kan dan zelf bepalen wanneer ze gebruik willen maken van de diensten van CHEF KOT. Alle andere inzendingen maken kans op prijzen, zoals de kookboeken van de KVLV, een redbull fridge voor één week en WAGAMAMA dinners.

Leraars zonder vereist diploma.

Voor wiskunde, wetenschappen en aardrijkskunde krijgt een groot aantal leerlingen les van leraars die niet het overeenkomstige diploma hebben. Niet alleen de tijdelijke vervangers op school hebben vaak een diploma dat niet overeenkomt met het vak dat ze geven. Ook bij de vaste leraars is dat het geval, wisten de Coreliokranten deze week te melden.
Dat is gebleken uit gegevens van het ministerie van Onderwijs en Vorming voor dit schooljaar. Zo hebben in de laatste twee jaar van het Vlaamse secundair onderwijs zes op de tien niet-vastbenoemde leraars aardrijkskunde en wiskunde niet het vereiste diploma geografie of wiskunde. Voor fysica is dat vier op de tien, voor chemie en biologie drie op de tien.
Scholen kunnen vaak niet anders dan bijvoorbeeld een bioloog aardrijkskunde te laten geven, of een ingenieur wiskunde, omdat er geen kandidaten met het vereiste diploma op de markt zijn. Volgend schooljaar wordt dat probleem nog nijpender omdat de opleidingen wetenschappen van vier naar vijf jaar gaan. 2008 is daarvoor het overgangsjaar, zodat er deze zomer aan de Vlaamse universiteiten geen wiskundigen, biologen, scheikundigen, fysici en geografen afstuderen.
"Vooral op een moment dat er tekorten zijn, is het niet zinvol mensen met een ander diploma uit te sluiten. Bovendien ben je niet per definitie een slechtere leraar omdat je dat specifieke diploma niet hebt", reageert Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a).

Studieschuld op recordpeil.

Nederlandse studenten en oud-studenten staan momenteel voor een recordbedrag van twaalf miljard euro in het krijt bij het ministerie van Onderwijs. Dat heeft de Informatie Beheer Groep (IB-Groep), die namens de overheid de studiefinanciering regelt, bevestigd na een bericht daarover van studentenblad Sum Magazine.
Studenten hebben zich dit jaar al flink in de schulden gestoken. In totaal leenden zij in de eerste vier maanden van dit jaar 903 miljoen euro bij de IB-Groep. Dat is 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar, schrijft Sum vrijdag op basis van cijfers die de IB-Groep heeft verstrekt.
Een kwart van alle studenten heeft een lening. Dat aantal is volgens Sum al jaren gelijk, maar de studenten die lenen steken zich wel dieper in de schulden. De gemiddelde schuld die een oud-student moet afbetalen is dit jaar twaalfduizend euro, vijftig procent meer dan in 2004, toen de gemiddelde schuld van leners die in de aflosfase zitten achtduizend euro bedroeg.
Lenen bij de IB-Groep is interessant, omdat de rente van 4,17 procent gemiddeld lager is dan die bij banken. Bovendien krijgen de studenten na hun studie twee jaar de tijd om een baan te zoeken voordat ze moeten beginnen met afbetalen.
Volgens Sum gaat lenen sinds de invoer van de prestatiebeurs in 1996 haast automatisch. Wanneer de prestatiebeurs na vier verstrijkt en de student nog bezig is met een opleiding, zet de IB-Groep de beurs automatisch om in een maximale lening. De student moet vervolgens contact opnemen met de IB-Groep om de lening stop te zetten of te veranderen in een ander bedrag. Dat doen veel studenten niet, weet Sum.

Studentvriendelijk stakende buschauffeurs.

De buschauffeurs in het Nederlandse streekvervoer leggen vandaag in een groot deel van het land het werk neer. Ze doen dat uit onvrede over de opstelling van de werkgevers in de cao-onderhandelingen. De staking loopt van 09.00 uur tot 16.00 uur en van 19.00 uur tot het einde van de dienstregeling.
In de vroege ochtend en in de middagspits rijden er wel bussen, maar zullen geen controles plaatsvinden op tickets. In de praktijk is het reizen met de streekbus dan dus gratis. De bonden hebben gekozen voor de combinatie van staken en gratis reizen als actievorm onder druk van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. In eerste instantie waren de vakorganisaties van plan om de hele dag te staken, maar daarmee zouden examenkandidaten zwaar worden getroffen.
De examenperiode op de Nederlandse middelbare scholen begon gisteren 19 mei. De staking gaat morgen en donderdag door, als de patstelling tussen werkgevers en vakbonden blijft voortduren.

Britse studenten zetten Spaanse stad op stelten.

Een groep Britse studenten heeft begin deze maand een Spaans stadje zwaar op stelten gezet. Ze waren met duizenden in Calella, niet ver van Barcelona, om een sportevenement bij te wonen. De studenten kwamen uit 37 universiteiten en maakten er een drinkfestijn van, zo meldde de Telegraaf.
Voor de Spaanse inwoners van het dorp zijn de Britten niet langer welkom. Ze lieten rommel achter op het strand, schreeuwden de hele nacht door en vernielden verkeersborden en hotelkamers. De studenten droegen allemaal een polsbandje ter waarde van 150 euro waarmee ze gratis in een aantal nachtclubs binnen mochten en uren lang gratis mochten drinken. Ze hadden dan ook maar één doel: zo snel mogelijk zo zat mogelijk worden.
Op Facebook geven de studenten toe dat ze helemaal niet voor de sport naar Calella trokken. "Het heeft niets meer met sport te maken", verklaarde een medewerker van hotel Oasis Park, waar deze keer 500 studenten verbleven. "Ze kotsen alles onder en gooien zelfs tafels van het balkon." Twee hotels hadden hun voorzorgen al genomen en hielden de deuren gesloten voor de studenten.

82-jarige haalt 13de universitair diploma

De 82-jarige Spanjaard José Luis Iborte Baqué heeft onlangs zijn dertiende universitaire studie afgerond, dit keer in de geesteswetenschappen.
Op zijn negentiende begon Baqué aan een rechtenstudie "omdat mijn vader dat wilde, maar ik was altijd tot geesteswetenschappen aangetrokken". Tussendoor studeerde hij filosofie, geografie, geschiedenis, kunstgeschiedenis, Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, economie en bedrijfseconomie.
Nadat een arts hem op zijn drieënzevenstigste toebeet "geen kritiek te leveren op een dokter, tenzij hij zelf een geneeskundestudie had afgerond" besloot Basqué het er niet bij te laten zitten.
"Vier jaar later stuurde ik hem voor kerst een kopie van mijn diploma", aldus de studiosus, die zich nu op een studie Arabisch gaat storten. Baqué zegt tijd genoeg te hebben omdat hij maar vier uur per nacht slaapt.

Student wordt burgemeester op z'n 19de.

Terwijl de meeste jongeren van zijn leeftijd nog in de schoolbanken zitten, heeft de Amerikaanse John Tyler Hammons het al geschopt tot burgemeester. De negentienjarige student aan de Universiteit van Oklahoma is verkozen tot burgervader van Muskoogee. Maar liefst zeventig procent van de stemmende inwoners van dit 38.000 zielen tellende stadje in Oklahoma stemde voor de jonge student.
"Dat de kiezers mij hun vertrouwen schenken stemt nederig en het is de meest fantastische, indrukwekkendste ervaring van mijn leven", vertelt een dolblije Hammons. Ondanks zijn enthousiasme is hij nu niet van plan zijn studie op een laag pitje te zetten. "Dat ik ben gekozen verandert niets aan mijn wens mijn opleiding voort te zetten. We moeten onze tijd passend indelen, zodat ik burgemeester kan zijn en toch naar college kan blijven gaan."
Hammons, die ondertussen werd beëdigd tot burgemeester, aanvaardt met zijn nieuwe functie de rol van voorzitter van de negen man tellende gemeenteraad. Ook mag hij meebeslissen over besluiten van deze gemeenteraad.
Nu maar kijken of de jongeman zijn verkiezingsbelofte, meer openheid van bestuur en betere voorlichting over het doen en laten van de gemeente, weet waar te maken.

Nieuws van Nonkel Sam.

Lieve neven en nichten aan de overkant,
Het is alweer even geleden dat jullie suikernonkeltje van zich liet horen uit het land van sixpacks en megaburgers, waar alles groter, mooier en vooral méér is. De hoofdredacteur (of hoe heet die regelneef ook alweer) smeekte me daarom enige regelmaat in mijn berichtgeving te leggen, en vooral even goed rond te kijken in het educatieve landschap alvorens mijn pen ter hand te nemen.
Nou ja, net alsof er hier zoveel verschil is in wat er reilt en zeilt bij studenten… Scholieren en studenten zijn toch overal even grote guiten, steeds in voor een onschuldig “graptje”…

Tijdens een brandoefing in een school in New Jersey vond een medestudent van een 16-jarige scholier er namelijk niets beter op dan de tulband van de Sikh-jongen in brand te steken.
De jongen is er met de schrik van afgekomen. Zijn haar is wel wat verschroeid, maar voor het overige is hij niet gewond. Zijn moeder kan er evenwel niet mee lachen. Zij heeft het over een racistische aanslag. "Tulbanden worden in verband gebracht met terroristen à la Osama bin Laden, maar bij de Sikhs is de tulband een uiting van onze godsdienst", zegt de vrouw.
De politie heeft enkele uren na de feiten de vermoedelijke dader, de 18-jarige Garrett Green, aangehouden. Hij wordt nu beschuldigd van brandstichting.
Toch wel een kapoenenstreek, vinden jullie ook niet? Maar niet enkel de leerlingen zijn echte schalkjes, ook hun leraren zijn soms wel eens een tikje ondeugend.

Een 56-jarige leraar in een middelbare school in Richardson (Texas) is begin van de week gearresteerd nadat hij dronken op school verscheen. Thomas Brownlee had moeite om te spreken, rook naar de drank en had bloeddoorlopen ogen. Een collega vermoedde dat Brownlee dronken was en verwittigde een agent op de campus.
Die liet hem een ademtest ondergaan die bevestigde wat iedereen die de drankkegel van dronken Tommeke naderde al lang vermoedde. Brownlee werd meteen gearresteerd wegens openbare dronkenschap. Een woordvoerder van de school verklaarde nog dat de school Brownlee vroeger als interim-leraar had aangeworven en nooit problemen met hem had ondervonden.
Was hij zijn leerlingen zat, of zat hij er een tikje naast met zijn berekening over hoeveel hij veilig kon consumeren – een "Florke" zeg maar-?

Scholieren zeulen hier trouwens, net als in België, van alles mee naar school, en dat valt natuurlijk niet altijd in even goede aarde. De 15-jarige Mark Brady uit Temple Hills (Maryland) had zijn vrienden aan de schoolpoort apetrots zijn zelfgemaakte bom laten zien. Nadien stopte hij de vrucht van zijn huisvlijt weer in zijn boekentas, waarna hij naar de chemieklas wandelde. Daar ontplofte het ding onverwacht. De school werd meteen geëvacueerd en de brandweer werd er bij gehaald. Er vielen geen gewonden.
Markje zal zich nu voor de jeugdrechtbank moeten verantwoorden. Volgens de politie had hij de handleiding voor het maken van een bom op het internet gevonden. Ze gaan er wel van uit dat hij niet de intentie had iemand te verwonden.

In een middelbare school in Fort Washington (Maryland) zijn zowat een week later ook vier huisgemaakte 'bommen' ontdekt. Twee ervan zijn ontploft, maar niemand raakte gewond. Twee studenten zijn daar opgepakt. Vermoedelijk hebben ook zij de handleiding voor het maken van de bommen op het internet gevonden. Doen zo’n scholieren al eens aan zelfstudie en huisvlijt, riskeren ze daar nog voor gestraft te worden ook…….

Toegenomen vlijt leidde ook tot een verbijsterende ontdekking die de zedelijke en morele standaard van de hele US of A aan het wankelen bracht!
Het incident begon tijdens een leesoefening in de les Duits in de Allen High School in Texas. Enkele leerlingen begonnen daar puberaal te giechelen. Op de achtergrond van een foto in het handboek 'Deutsch Aktuell' was namelijk een “pornoblaadje” te zien. Volgens de moeder van één van de leerlingen waren de foto's erg expliciet. "De blote borsten werden je om de oren geslingerd", beweert de dame.
Hoewel de school de boeken al twee jaar gebruikt, was de pikante scène blijkbaar nog niemand opgevallen. Waren de borsten nu plots “opgepompt”? Hebben de leerlingen van dit jaar betere ogen, of gewoon meer oog voor detail? Of hadden ze nog nooit een blote tiet aanschouwd? De directie komt nu in elk geval op de proppen met twee oplossingen: de handboeken uit omloop nemen of de bewuste foto overplakken met een sticker.
Waar zijn de tijden dat mensen in België hun dagelijkse boterham verdienden met het zwartstiften van tepels, kutten en pikken? De toenmalige censoren wisten al dat een sticker uitnodigt tot verkenningsdrang en het betere peuterwerk losweekt…

Jullie nonkel Sam heeft overigens nooit geweten dat blote tetten typerend zijn voor porno. In mijn Vlaamse primitiefheid zag ik in konterfeitsels van Rubens en port(r)etten van David Hamilton nooit de demonische invloed van de vleselijke zonde. Hangt er dan ook porno in de Vlaamse kerken?

Met dit verscheurende dilemma groet “nonk’ Sam” jullie, en tot schrijfs!