Studentizine

Studentizine 169

Toekomstig onderwijslandschap weinig rationeel voor studenten.

VVS, de Vlaamse vereniging van Studenten, is absoluut niet te spreken over de manier waarop de meest ingrijpende hervorming van het hoger onderwijslandschap vandaag wordt aangepakt. Na de associatievorming lanceerden de voorzitters van de Leuvense en Gentse associatie verregaande plannen om de hogeschoolopleidingen van twee cycli (en één cycli) te laten opslokken door de universiteiten. Dat leidt tot een zeer ingewikkeld en onevenwichtig instellingslandschap. De studenten zien niet hoe dit bijdraagt tot een meer optimale en rationele onderwijsorganisatie, integendeel. De operatie kost op haar eentje al evenveel als de regering deze legislatuur uitgaf voor gans het hoger onderwijs! Studenten werden echter op geen enkele manier betrokken bij de voorbereidingen. De plannen zetten bovendien het parlement volledig buiten spel. Zo verdwijnt elke democratische controle op het toekennen van onderwijsbevoegdheden in functie van de maatschappelijke noden en een evenwichtig landschap.

VVS-voorzitter Gertie De Fraeye: “De huidige plannen hebben absoluut geen democratisch draagvlak en kunnen niet snel op een drafje nog voor de verkiezingen worden goedgekeurd. Eerst is een grondig debat nodig met alle onderwijsactoren én met de volledige samenleving”.

Bij de start van het academiejaar herlanceerden de rector van de KULeuven en de Leuvense associatievoorzitter hun plannen om alle academiserende hogeschoolopleidingen ‘in te kantelen’ in de universiteit. De KULeuven wil vanaf 2013 in 11 Vlaamse steden filialen openen. Via de associatievoorzitters van Leuven en Gent, werd het ideetje opgepikt door de Commissie Soete. Nochtans kreeg die van de onderwijsminister enkel de opdracht om een voorstel uit te dokteren voor de rationalisering van het onderwijsaanbod. Studenten noch personeel waren welkom in de commissie. Hoewel het rapport ten vroegste klaar is voor eind oktober, wil het kabinet onderwijs de wijzigingen nog deze legislatuur decretaal mogelijk maken. VVS laakt het grote democratische deficit en eist daarom uitstel en debat.

VVS heeft grote vraagtekens bij de meerwaarde van deze plannen voor de rationalisering. Schaalvoordelen inzake onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur of personeelsinzet, zijn zeer twijfelachtig bij geografisch versprokkelde hoger onderwijsinstellingen. De hele operatie geeft ook een groot risico op proliferatie. De overdracht van de hogeschoolstudiegebieden betekent immers dat universiteiten ook geheel nieuwe opleidingen kunnen gaan aanbieden in de nieuwe studiedomeinen. Bovendien zal de gigantische fusieoperatie de volgende Vlaamse Regering handenvol geld kosten, ten koste van andere financiële prioriteiten zoals studiefinanciering, diversiteit, internationalisering… Is het sop de kool waard? Studenten kiezen net voor de twee cycliopleidingen aan de hogescholen omwille van de praktijkgerichtheid die nu verloren dreigt te gaan. Vlaanderen wil een strikte opdeling invoeren tussen academisch en professioneel hoger onderwijs, terwijl die internationaal steeds minder gangbaar is. En is het niet verstandig eerst aan te tonen dat de huidige associaties niet volstaan voor academisering en rationalisering?

Gertie De Fraeye: “De eerste universitaire expansie in de jaren zeventig moest de onderwijsdemocratisering stimuleren. Ze kreeg de steun van studenten, samenleving en parlement. Het is onduidelijk welke doelstellingen de tweede universitaire expansie moet dienen. Bovendien wordt de hele operatie voorbereid in obscure commissies. Dat is volstrekt ondemocratisch.”
www.vvs.ac

Studenten Welkom! in Leuven op 25 september...

Grote Markt
Tussen 15u en 18u ontdek je op de infomarkt wat Leuven te bieden heeft op zowel studievlak als in de vrije tijd. Zo vind je er kraampjes met allerlei informatie over studentenvoorzieningen, kan je een praatje slaan met de studentenflik en kennis maken met het cultuuraanbod van onder andere STUK, 30CC en Het Depot. Speciale aandacht is er voor Red De Stoep, een campagne die de aandacht vestigt op mobiliteitsproblemen bij mensen met een functiebeperking. Zo kan je middels een obstakelparcours ervaren hoe moeilijk het kan zijn om je doorheen Leuven te verplaatsen. Wie een bepaald kraampje aandoet, krijgt overigens een biljet om mee te dingen naar ludieke prijzen in de Grote Studentenloterij. Zo zijn er skireizen, champagne en piercings te winnen.

Oude Markt
Op die andere markt vindt tussen 18u tot 19u de uitreiking van de Grote Studentenloterij plaats. De plannen voor de finale van JIM Kot Deluxe zouden last-minute gewijzigd zijn. De optredens van Nailpin, De Mens en Shameboy starten om 19u en om 23.30u trekt de politie onverbiddellijk de stekker uit.

Student Kick-Off in Gent.

De Gentse universiteit en hogescholen beginnen met goede moed aan het nieuwe academiejaar 2008-2009. Net als vorig jaar wordt het begin van het academiejaar ingezet met een Big Bang die de grootste studentenstad van Vlaanderen waardig is: Student Kick-Off. Op woensdag 24 september 2008 mogen duizenden ervaren en nieuwbakken studenten het Gentse Sint-Pietersplein inpalmen. Dit welkomstfeest door en voor studenten is bij deze derde editie uitgegroeid tot het grootste studentenevenement van België. De intense samenwerking van de Stad Gent en alle Gentse hogeronderwijsinstellingen is ongeëvenaard. Bovendien wordt dit alles georganiseerd door studenten.

Student Kick-Off vzw biedt de studenten opnieuw een gesmaakte cocktail van Belgische topmuziek, infotainment, randanimatie allerhande en een reuze-barbecue. Student Kick-Off zou Student Kick-Off niet zijn zonder een unieke uitdaging: er wordt een gooi gedaan naar het Wereldrecord Ad Fundum. Daarnaast worden de studenten getrakteerd op powersoccer en een interactief infodorp waar Gentse studentenverenigingen, de hogeronderwijsinstellingen en de Stad Gent zich voorstellen. De muzikale line-up bestaat o.a. uit Get Ready!, Freaky Age, Flip Kowlier, Clement Peerens Explosition en de Peter van de Veire Love Show.

VVS lanceert nieuwe website.

Een nieuw academiejaar start! Om dit meteen heel feestelijk te maken, ontwikkelde de Vlaamse Vereniging van Studenten voor alle studenten in het hoger onderwijs een nieuwe website, die je vindt op het vertrouwde adres: www.vvs.ac .

Met de start van het nieuwe academiejaar krijg je veel nieuwe informatie te slikken: over je instelling, de studentenvoorzieningen, de associatie, de studentenraad… soms zie je tussen het bos de bomen niet meer. Daarvoor is onze website er, met heel wat informatie over uiteenlopende thema’s in het hoger onderwijs. En er is meer… we koppelen hier ook meteen de studentenmening aan. Want als student moet je niet alleen blokken, je hebt ook een unieke positie én een mening in dit hoger onderwijs. VVS bundelt al jaren deze studentenstem en verspreidt deze verder naar het beleid, zodat zij weten dat er naar ons geluisterd moet worden. Deze bijdragen vind je nu ook op onze website, voor jullie!

We willen jullie niet alleen informeren met deze site, maar ook motiveren om zelf je stem te laten weerklinken. Ook hierover vind je info op onze webstek terug. We hopen dan ook dat het academiejaar 2008-2009 een succesvol jaar wordt voor alle studenten en op alle gebieden.

15 oktober, dag van de student in Brussel...

Op 15 oktober palmen we opnieuw de stad in met de achtste editie van de Dag van de Student in Brussel.
Laat die stapels cursussen even voor wat ze zijn en duik samen met ons Brussel in!

Word vrijwilliger op de Dag van de Student!
Tijd en goesting om op woensdag 15 oktober een handje te helpen tijdens de Dag van de Student? Voor een paar uurtjes "werk" krijg je een T-shirt van Stud.Brussel, een AB-cheque én een gratis ticket voor de fuiven 's avonds. Interesse? Stuur als de weerga een mailtje naar info@studentbrussel.be

5 jaar StuDay: verjaardagseditie op 25 september 2008

Donderdag 25 september organiseert Antwerpen Studentenstad vzw voor de vijfde maal StuDay. Op StuDay verwelkomt de stad Antwerpen haar 33 000 studenten met een groots feest op de Gedempte Zuiderdokken.

Sinds 2004 wordt StuDay in samenwerking met de diensten studentenvoorzieningen van het hoger onderwijs, de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen en het Antwerps studentenoverleg georganiseerd. Aansluitend op de officiële academische opening kunnen studenten van 14 tot 20 uur gratis terecht op de Gedempte Zuiderdokken voor een mix van livemuziek, sport en tal van informatie- en cultuurstands.

De vijfde editie moet een feesteditie worden. Op de verschillende podia staan onder andere Vive La Fête, Peter Vandeveire, Hotel Amigo (Jenne Decleir), The Subtitles en The Clement Peerens Explosition. StuDay betekent traditioneel de start van het nieuwe cultuurchequeseizoen. Studenten kunnen ook weer een sportsticker aankopen, nieuwigheid is het gratis sportchequeboekje dat ze erbij krijgen. Dit boekje wordt aangeboden in samenwerking met Student Sportweb van de studentenvoorzieningen Antwerpen.

Meteen na StuDay vertrekt een studentenparade van Studiant richting muziekclub Petrol waar rond 22 uur het slotfeest start met een optreden van o.a. Shameboy. Naast Petrol stellen verschillende andere cultuurhuizen hun deuren aan verlaagd tarief open voor de student.

Hasseltse Student Take-Off...

Naast Leuven, Antwerpen en Gent is Hasselt ook een echte studentenstad. In totaal waren er vorig jaar 15.000 studenten ingeschreven bij deze onderwijsinstellingen. Hasselt bruist zoals nooit tevoren en de stad heet haar studenten aan het begin van het schooljaar van harte welkom.
Het nieuwe academiejaar 2008-2009 wordt ingezet met een originele take-off. De startdag vindt plaats op woensdag 8 oktober. Alle hogescholen (Xios, PHL en KHlim) en de universiteit (UHasselt) werken mee aan dit evenement!
De tweede editie is een ‘music & culture festival’. Het Kapermolenpark wordt omgebouwd tot een festivalterrein met tal van attracties van 15u30 tot 22u (stand-up comedy / muziekoptredens / cultuurmarkt / sportaanbod/ en nog zoveel meer). Om 15u30 vliegen de pintjes gratis over de toog met een “happy hour”. Alle activiteiten zijn gratis voor het publiek. Nadien is er een afterparty @ fuifdok, Bootstraat 9, Hasselt. Wil je al een voorproefje van wat je te wachten staat? Dat kan ....
cultuurmarkt

straatanimatie


circus bataclan: Ook dit rariteiten kabinet kan niet ontbreken op de student take-off. Ze waren al eerder te zien op Pukkelpop in 2007 en in Z33 tijdens Theater op de markt. Die Knedende Damen geven hun gasten een groot onderhoud dmv. een industriële massage in hun privé caravan. Mr Grégoire is een echte John Massis en het meisje met de roze jurk verleidt u met haar speciale doos op haar boezem. Voor 50cent mag je ook eens kijken!

stand-up comedy
Train je lachspieren alvast, want in de cultuurtent staat stand-up comedy geprogrammeerd. 2 winnaars van de comedy casino cup van canvas zullen present zijn op de student take-off. Xander De Rijcke en Gunter Lamoot tonen hier het beste van zichzelf.

muziek
De homeys van MC Dusaar zijn alleszins geen bende saaie sojaseuten. Deze in Hasselt geboren en getogen creatieve woordgoochelaars zingen over het leven zoals het is… van Hasselt Cité tot kloppen op uw bakkes…van gans kromme wijven tot fok die shit… razendsnel van Genk tot Hasselt… loeiharde beats maar ook lekker cruisen op de Hasseltse boulevard… Hou je klaar voor het woordengeweld van MC Dusaar!

De tijd dat aan muziekliefhebbers moest worden uitgelegd wie Sweet Coffee light is, ligt al lang achter ons. Songs als Don’t Need You, Holdin’ On, Special Kind of Feeling en New Day haalden uitgebreid de nationale radiozenders. Sweet Coffee brengt een stomende mix van soul, jazz, funk en sweaty beats. Op concerten en festivals ontpopte Sweet Coffee zich tot een ijzersterk merk. De groep kiest, in een genre waar dat niet vanzelfsprekend is, resoluut voor liveoptredens. De groep heeft een concertreputatie die staat als een huis. Verwacht je aan een aangepaste dj-set met livepercussie en -sax. De zang is natuurlijk voor de rekening van Bibi.

Met het Tv programma “Let’s Go Lasgo!” op JIM heeft de dance formatie een nieuwe frontvrouw. De 18-jarige Jelle van Dael kwam als winnares uit de bus. Deze lucky lady mag meteen de studio induiken om de nieuwe single van Lasgo op te nemen en vervolgens voor duizenden fans op te treden in binnen- en buitenland. En natuurlijk ook op onze student take-off! Lasgo scoorde in het verleden al vele hits met Something, Alone, Surrender, All Night Long,…

Meer info op http://www.studenttakeoff.be/