Studentizine

Studentizine 170

Antwerpen studentenstad voor Music for Life...

Zaterdag 20 december staat Stubru in het kader van Music For Life met een loopband op het Mechelse Plein in Antwerpen. Gedurende 24u (zat. 20/12, 11u tot zon. 21/12) worden studenten, jongeren, sportclubs...uitgenodigd om zoveel mogelijk kilometers te lopen voor het goede doel! Per km stort Nike 10 euro op de rekening van MFL.
Antwerpen Studentenstad werkt ook mee!
Je kan ons tijdens de actie vinden in onze blokhut op het Mechelse plein waar we gedurende 24u warme chocomelk & cake verkopen. De verkoop start op zaterdag 20 december om 10u30 en loopt af op zondagochtend om 11u.
We krijgen ook bezoek van Admiral Freebee, Soulsister, … en nog veel meer interessante gasten!
Een warme oproep:
Kom als studentenvereniging meelopen ten voordele van Music For Life! Antwerpen Studentenstad verloot onder de verenigingen die 's nachts een uurtje komen lopen 3 vaten.
Overdag verloten we 1 gratis vat onder de deelnemende studentenverenigingen.
Bevestig je deelname even aan student@stad.antwerpen.be
Alvast heel erg bedankt en tot zaterdag op het Mechelse Plein in Antwerpen!

OOg voor meer gelijke onderwijskansen.

Elke school is een gok-school, elke leerkracht is een gok-leerkracht, elke begeleider een gok-begeleider.
OOg voor meer gelijke onderwijskansen van de Vlaamse Onderwijsraad brengt de ervaringen en inzichten van zeventien jaar begeleiding van het onderwijsvoorrangs- en gelijke-onderwijskansenbeleid in kaart. De voorbeelden, verhalen en interviews in dit boek getuigen van de groeiende expertise. De makers geven die nu graag door.
De Vlor was jarenlang uitvalsbasis en gastheer van werkgroepen waarin begeleiders met elkaar praatten, maar vooral met elkaar leerden. De dialoog met inspecteurs, steunpunten en onderzoekers kreeg er ruimte en tijd. Nu gok-begeleiding een onlosmakelijk deel is van de begeleiding van scholen, laat de Vlor graag alle begeleiders de vruchten plukken van zijn inspanningen voor het ovb en het gok-beleid.
Het gok-beleid brengt structuur. Die kwaliteit mogen we niet verloren laten gaan. Dit boek inventariseert de strategieën waar de begeleider, de school, de leraar en vooral de leerling baat bij hebben.
OOg voor meer gelijke onderwijskansen:
- situeert het gok-beleid kort
- beschrijft de gok-cyclus en de gok-thema’s
- geeft begeleidingsstrategieën
- legt verbanden tussen de gok-werking en het beleidsvoerend vermogen van de school
- bevat methodieken, schema’s en halffabricaten voor begeleiders en gok-coördinatoren.
Een boek van begeleiders voor begeleiders.

OOg voor meer gelijke onderwijskansen. Een handleiding voor beginnende begeleiders is verschenen bij de Vlaamse Onderwijsraad. Het boek kost 20 euro. Bestellen op www.vlor.be , kies ‘Publicaties’ en dan ‘GOK. Telefonisch bestellen bij Mireille Pauwels op 02/227 13 44.
Hoeveelheidskortingen zijn mogelijk.

38.500 euro schadevergoeding wegens vernederende studentendoop.

Rond studentendopen en de daaraan soms gekoppelde excessen is altijd wel iets te doen, en niet alleen bij ons in België. Een Portugese rechtbank heeft zopas een onderwijsinstelling veroordeeld tot de betaling van 38.500 euro schadevergoeding aan een jonge vrouw die vond dat ze bij haar studentendoop vernederd werd.

Volgens het Hof van Beroep in Porto was de vrouw het slachtoffer van een doop die inging tegen de publieke moraal. "In onze samenleving zou er niemand publiekelijk een orgasme nadoen of rondlopen met een zware last, opgetuigd als een ezel, zonder dat zulks ingaat tegen zijn meest fundamentele waarden en principes", zei de rechtbank in haar arrest.
Het Jean Piaget de Macedo de Cavaleiros-instituut, een private hoger-onderwijsinstelling, werd in een beroepszprocedure veroordeeld door de rechter. De instelling zou nalatig geweest zijn door studentendopen toe te laten die niet in overeenstemming zijn met de menselijke waardigheid. In eerste aanleg, in 2002, werd de zaak nog onontvankelijk verklaard.
De rechter in beroep stelde dat er bij de eerdere uitspraak werd voorbijgegaan aan de nalatigheid van de school, maar ook aan de sfeer van angst en dwang, zoals de klaagster die beleefde, waarbij ze dreigde uitgesloten te worden van de school.
De school had de jonge vrouw een verwittiging gestuurd, waarin de "subjectieve en overdreven" wijze werd aangeklaagd waarmee ze de feiten aankaartte.

Het is naar verluidt de eerste keer dat een onderwijsinstelling zelf wordt veroordeeld voor een studentendoop. In mei werden wel nog zes studenten veroordeeld tot boetes van 640 tot 1.600 euro omdat ze een leerling insmeerden met de uitwerpselen van een varken, omdat die tijdens de doop een telefoonoproep van haar moeder beantwoordde.

't Is weer eens iets anders...

Destijds was het de gewoonte dat in de biologieklas een kikker op de snijtafel belandde voor een dissectie. In de Amerikaanse staat Michigan hadden ze voor de tienerleerlingen een andere educatieve snijpartij op het programma staan, maar die is uitgedraaid op een nachtmerrie. In de praktijk van de gerechtsdokter in Oakland zagen de scholieren namelijk tot hun grote verbijstering de autopsie van een 14-jarige medeleerlinge die zelfmoord had gepleegd.
Mike Zehnder, de county-directeur voor publieke diensten, erkent dat het een zwakke beslissing was om de uitstap te laten doorgaan gezien de omstandigheden. Toch had de gerechtsdokter geen wettelijke verplichting om de ouders op de hoogte te brengen of om de lijkschouwing privé te houden. "Het was niet meer dan een ongelukkige situatie", zegt Zehnder. "De uitstap was zeer populair bij scholen, maar gezien de menselijke kant van dit verhaal hebben we besloten ze te stoppen. Ik weet hoe ik me zou gevoeld hebben als ouder."
Gerechtsdokter Bob Gerds verdedigt zich. "Toen ik de lerares op de hoogte bracht van het feit dat ze de autopsie van een leerlinge van dezelfde school zouden bijwonen, zag die daar geen graten in. Ik voegde er nog aan toe dat leerlingen weg moesten blijven als ze het meisje kenden." De directie van de school neemt de lerares in bescherming en zal haar niet schorsen.
Psychologen zijn niet te spreken over het incident. Bij een autopsie wordt onder meer de borst en de schedel van de overledene geopend zodat de gerechtsdokter elk orgaan kan onderzoeken om de doodsoorzaak te achterhalen. "Zo'n autopsie bijwonen kan heel traumatisch zijn voor jonge mensen, zeker als je die persoon bovendien kent", zegt Wendy Karougian-Moore in The Detroit News. "Ze kunnen er zelfs post-traumatische stress en nachtmerries aan overhouden".
Daar zal de juf wel niet van wakker liggen zeker?

Studenten kunnen niet zonder fauten sgrijven.

Studenten hoger onderwijs overschatten hun eigen spelvaardigheden, zo blijkt uit een onderzoek van de Artevelde Hogeschool in Gent. En hoewel ze veel spelfouten blijken te maken, leest amper 20 procent van de studenten zijn tekst hierop na.

De afdeling logopedie en audiologie van de Artevelde Hogeschool onderwierp 831 eerste en tweede bachelorstudenten uit heel Vlaanderen, zowel van hogescholen als van universiteiten, aan een dictee. Daarbij kregen ze een lijst met vragen over hoe ze denken over en omgaan met spelling.
Maar liefst 81 procent van de studenten omschreef zichzelf als een gemiddelde tot zeer goede speller, en 50 procent gaf aan weinig of geen problemen te hebben met het juist vervoegen van de werkwoorden.
Nochtans maakten ze gemiddeld 25 spelfouten, waaronder 5 werkwoordsfouten, in het dictee dat 12 paragrafen telde. De studenten waren er bovendien rotsvast van overtuigd dat hun -foutieve- schrijfwijze de enige juiste was. Tenslotte gaf slechts 20 procent van de ondervraagden aan hun tekst effectief na te lezen op spelfouten.

De onderzoekers menen dat het debat rond het belang van spelling in het onderwijs opnieuw opgestart moet worden. Daarnaast vinden ze dat studenten hiervoor ook een beter zelfinzicht moeten krijgen, want enkel dan zullen ze meer aandacht gaan besteden aan spelling.

Topless op Cambridge? Shocking!

Er is een schandaal uitgebroken op de prestigieuze Cambridge University door een topless foto van een studente in een studentenmagazine. De knappe blondine poseert als "page 3 girl" in alleen maar lange panty's en een zwart slipje op een brug voor een historisch gebouw van de stad. Cambridge-profs doen er nu alles aan om dit soort praktijken te ontraden op hun universiteit, die een torenhoge reputatie te verdedigen heeft.

Page 3 girls zijn een begrip in de Britse tabloids, maar je verwacht ze zeker niet in een magazine voor studenten van één van de bekendste en meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Vivid, een studentenmagazine met een oplage van zo'n 5.000 exemplaren, besloot ook eens met zo'n page 3 girl uit te pakken.
Studenten van Cambridge zijn geschokt door de topless foto van het meisje dat naar verluidt een kandidatuurstudente is. Een student ventileert zijn mening. "Ik kan echt niet geloven dat ze meewerkte aan die fotoshoot. Iedereen spreekt hierover, ik ben er zeker van dat ze er al spijt van heeft. Dit is heel riskant als je op een topuniversiteit studeert en het zal de reputatie van de universiteit geen goed doen."

Vivid startte begin november als een 'dronken studentengrap' van een groep volledige onafhankelijke studenten met een oplage van amper 200 exemplaren, maar is ondertussen uitgegroeid tot een blad dat in de 31 faculteiten van Cambridge wordt verspreid. Op de website van Vivid Magazine stonden nog andere studentes in wulpse poses. Uitgever Stephen Eisenhammer - die elke commentaar weigerde - beschrijft zichzelf overigens heel bescheiden als een komisch genie.

Leidse studenten ontdekken een exoplaneet.

Studenten van de Universiteit van Leiden hebben een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt die de eerste is die rond een zeer snel roterende hete ster draait. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO recent bekendgemaakt.

De studenten keken tijdens een oefening naar zoekalgoritmen in een database naar de schommelingen in helderheid van zowat 17.500 sterren en vonden er een waarvan de helderheid om de 2,5 dagen gedurende twee uur zowat een procent lager was. Waarnemingen met de VLT-telescoop van de ESO in Chili bevestigden het vermoeden dat die schommeling werd veroorzaakt door een planeet, en niet door een bruine dwergster of een kleine ster.
Het is meteen de eerste planeet die rond een snel roterende ster draait. Het is ook de tot nu toe heetste waarbij een exoplaneet is gevonden.

De planeet kreeg de prozaïsche naam OGLE-TR-L9b, maar gaat in Leiden door het leven als ReMeFra-1, naar de namen van de studenten (Meta de Hoon, Remco van der Burg en Francis Vuisje). Het object is vijf keer zo groot als Jupiter en draait in 2,5 dagen rond zijn ster. De planeet bevindt zich op slechts drie procent van de afstand aarde-Zon tot zijn ster, waardoor zij zeer heet en veel groter is dan normale planeten. Het zou er bijna 7.000 graden heet zijn, over opwarming gesproken...

Hitsige studenten veroorzaken overlast in het park.

Buurtbewoners van een park in het Nieuw-Zeelandse Hamilton zijn boos. Ze pikken het niet langer dat jongeren het stukje groen gebruiken om er te vrolijk op los te vogelen.
Ruim vijftig buurtbewoners daagden op voor een buurtvergadering over het asociale gedrag van de studenten in hun park. Een dametje vertelde hoe ze een stelletje van bil zag gaan op een bank. Andere studenten deden het dan gewoon weer onder een boom. Hoogst vervelend vinden de bewoners. "Mijn man kwam thuis en vertelde hoe twee studenten bij klaarlichte dag seks hadden op een bank. Ik zou ze meteen weggejaagd hebben. Ze hoorden in school te zitten", aldus een buurtbewoonster die liever anoniem wilde blijven.
Niet alleen de vrijpartijen verstoren er overigens de rust. Jongeren doen er ook regelmatig aan comadrinken. Politiechef Lance Tebbutt vroeg de aanwezigen om alle ongepast gedrag te melden.

Veel gescheer om weinig wol.

"Welllllllllllllllllllllllllkom op de nu al extreem geile site van A.D.C. BUUF !" krijg je te lezen als je belandt op de website van de jaarclub Buuf '07 van studentenvereniging Augustinus uit de Nederlandse universiteitsstad Leiden. De beslist appetijtelijk ogende jongedames werden in geen tijd een internethit met hun groepsfoto.
Ach, om jong te zijn en te mogen studeren… schachten vernederen, hersencellen kapot zuipen, gewillige vrouwen aan de haak slaan, als gevolg van diezelfde vrouwen manmoedige pogingen ondernemen een enigszins functionerende alcoholerectie te produceren, daar hopeloos in falen, er de slappe lach over krijgen en de volgende dag in het kafaat een heldhaftig verhaal over je ‘verovering’ bij elkaar fantaseren.
Een extra groot feest is het momenteel om te studeren in Leiden. Daar lopen namelijk de meisjes rond van Buuf ’07. Deze meisjes schreeuwen in iedere studentenkroeg van de daken dat zij de geilste club van hun jaar zijn. Wie zijn wij om aan hun woord te twijfelen?
Voor de ouderejaars van Augustinus was hun woord echter niet genoeg. Zij wilden keihard bewijs zien. Dus kwamen de Buuf ’07-meisjes op het gouden idee om hun grote gehalte sexyness voor de eeuwigheid vast te leggen op een Holland’s Next Top Model-achtige groepsfoto: enkel gekleed in spijkerbroek en pumps. En de borsten keurig verstopt achter schouders, ellebogen en andere onschuldige attributen.

Maar wat een heisa, jongens toch! De foto lekte namelijk uit naar de studentensite soggen.nl en begon contextloos over het web te zwerven. Al snel stond hij op dumpert.nl, nu.nl, en de website van De Telegraaf.
Het bijbehorende verhaal: de studentes zouden met de foto willen laten zien dat ze ‘het geilste clubje waren’. Klopt niets van, zegt een Buufje, dat tot nu toe ieder commentaar weigerde en alleen anoniem in het studentenblad Mare wou reageren.
‘De foto is in september gemaakt en was gewoon bedoeld voor ons cordial. Hij was voor eigen gebruik en had nooit verspreid mogen worden’, vertelt een van de Buuf-leden. ‘En nee, de foto was ook niet bedoeld voor de almanak. We vonden het gewoon leuk voor onszelf, om een bijzondere foto van elkaar te hebben. Over het resultaat waren we ook erg tevreden.’
De studentes wisten dat ze voorzichtig moesten zijn. ‘Voordat we hieraan begonnen hadden we duidelijke afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld dat we de foto niet naar anderen zouden mailen. Iedereen van het dispuut heeft ook eerlijk gezegd dat dat niet is gebeurd. Daar ga ik dan ook van uit.’
De fotografe was volgens het Buuf-lid een bekende van een van de ‘Buufjes’ en heeft hem ‘zeker niet’ doorgestuurd. Wie dan wel, dat weten de leden nog niet. De studente wil wel benadrukken dat er gelukkig niets mis is met de sfeer binnen het cordial. Wel zijn ze enorm geschrokken.

Augustinus-voorzitter Joery Strijtveen was drie dagen bezig met het te woord staan van de media. ‘Vervoer naar Hilversum was geen probleem. Ze zouden worden opgehaald om in de studio te komen optreden.’ De verzoeken werden allen afgewimpeld.

Hoe dan ook, de foto zal waarschijnlijk wel voor eeuwig op het internet blijven rondzwerven. Volgens een deskundige is dat niet het enige gevaar. De meiden zouden zich ook nog eens degraderen. 'Het zijn potentiële rechters en hoogleraren, maar bij zo’n foto zal niemand die associatie maken. Ze zetten vrouwen en daarmee zichzelf, op een lagere plek,' aldus Claudia Krops van het Nijmeegse instituut Gender Issues...

Nou ja, verlagen? 't Is nog lang geen Britneyke doen hé!

Rel om "gepensioneerde" pornoactrice op school.

Een Amerikaanse die jarenlang actief was als pornoactrice, heeft haar ontslag ingediend bij de school waar ze als keukenhulp meehielp in de schoolcafetaria. De zaak was vorige maand hot news in de Amerikaanse staat New Jersey.
Lisa Tuck (32) was tot 2003 werkzaam in de porno onder de artiestennaam Crystal Gunns. Ze was te zien in verschillende films, deed vele fotoshoots en was ook als stripteaseuse actief. De rondborstige dame bleef aan plaatselijke kranten verklaren dat ze vijf jaar geleden al de porno-industrie vaarwel zei. Haar website crystalgunns.com is nog steeds actief. Tuck was sinds juni aan het werk in de school in Vineland.
De ouderraad en leerkrachten ontdekten enkele maanden later haar voormalige carrière. Ouders klaagden daarover waarop de directie aandrong op haar ontslag uit de schoolcafetaria.

Onze gezonde dosis journalistieke nieuwsgierigheid leidde ons natuurlijk naar de beschikbare beelden van deze actrice met een meer dan behoorlijke bussel hout voor de deur (FF). Volgens deskundig oordeel kan zij enkel met gestrekte armen enig uitzicht behouden op de gemiddelde smeer- en belegprocedure van een broodje. Aan een fornuis werken is ronduit gevaarlijk, en rugproblemen dreigen bij het vullen van een afwasmachine of een oven.
Naar verluidt is ze erg goed bij het begeleiden van leerlingen (want ze deed niet alleen kantinewerk) en daarom ook erg populair bij de leerlingen. Bij de ouders vindt ze beduidend minder aftrek (hoewel…).
Haar baan als kantinemedewerkster was gelukkig niet Tucks enige baan. Ze werkt namelijk ook nog voor een christelijke jongerenorganisatie.

Publieke informatie over scholen.

In januari 2007 publiceerden verschillende kranten de conclusies van doorlichtingsverslagen van secundaire scholen. Meteen kwam een levendig debat op gang over het publiek maken van informatie over scholen. De Vlor heeft een probleemverkenning over dit thema opgezet. Vanuit verschillende vakgebieden en achtergronden reiken deskundigen inzichten aan (sociologie, recht, onderwijskunde, communicatiewetenschappen …).
Maatschappelijke tendensen en verwachtingen over meer openheid, publieke verantwoording, beter bestuur, het recht op informatie … beïnvloeden dit debat. De wetgeving over openbaarheid van bestuur is daar een vertaling van en geldt ook voor onderwijsinstellingen. ICT en internet maken informatie snel en breed beschikbaar. Maar onze kennissamenleving worstelt met de betrouwbaarheid en versnippering ervan.
In de wereld van onderwijs leven vragen over de rol van publieke informatie in de schoolkeuze van ouders en leerlingen. Welke objectieve en subjectieve informatie speelt een beslissende rol?
De overheid publiceert recente doorlichtings-verslagen intussen op het internet (www.doorlichtingsverslagen.be). Wat motiveert de overheid tot deze actieve openbaarheid? Wat is de impact daarvan op het kwaliteitszorgproces van scholen? Zijn doorlichtingsverslagen nuttig voor ouders en leerlingen? Zijn andere vormen van publieke informatie over scholen denkbaar of wenselijk?

Zoals voor tal van andere maatschappelijke tendensen, komt ook hier de vraag naar het beleidsvoerend vermogen van scholen in het vizier. In acht bijdragen van deskundigen komen al deze aspecten aan bod in één overzichtelijk boek. Een synthesetekst geeft ‘perspectieven voor het debat’.
"Publieke informatie over scholen; een verkenning" is verschenen bij de Vlaamse Onderwijsraad en Garant. Het boek kost 19,90 euro. Bestellen op www.vlor.be, kies ‘Publicaties’ en dan ‘Algemeen’. Telefonisch bestellen bij Mireille Pauwels op 02/227 13 44. Ook verkrijgbaar in de boekhandel.
De deskundigen die een bijdrage schreven zijn: Frans De Vijlder, Eric Goubin, Frans Janssens, Geert Kelchtermans, Pieter Lesaffer, Peter Michielsens en Frankie Schram.