Studentizine

Studentizine 172

Redactioneel

We zijn weer twee weken verder, dus tijd voor een nieuw studentizine. Op 14 februari was het weer Valentijn, de dag van de liefde. Elk koppel verklaarde dan weer hoe graag hij of zij zijn of haar partner graag ziet, misschien via sms of een gedichtje. De studenten van de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen dachten aan een andere manier om een liefdesboodschap door te geven.
Verliefd zijn doet wel iets met een mens. In China is er zelfs een student die zichzelf heeft laten opsluiten omdat de liefde voor zijn leerkracht niet beantwoord werd. Hij weigerde naar buiten komen, waardoor hij zelfs de begrafenis van zijn eigen vader mistte.
Verder hebben we in deze nieuwe studentizine ook aandacht voor heel wat evenementen, waaronder de Student Movie Day van Kinepolis. Op 3 maart is er weer een nieuwe avant-première, Watchmen. Op onze wedstrijdpagina kan je kans maken op een van de zestien vrijkaarten voor deze avant-première.

Heb jij je liefde verklaard?

Op 14 februari was het weer Valentijn en dus weer het moment om voor de koppeltjes hun liefde aan elkaar te verklaren. De KdG hogeschool is op het idee gekomen om je valentijnsboodschap in het groot te publiceren op de voorgevel van de campus aan de Groenplaats.

Het project is een werk van de laatstejaarsstudenten Multimedia en Communicatietechnologie (MCT), optie webproducties. De vijftien studenten doen dan ook, gesteund door enkele docenten, alles zelf: ontwerpen van het logo, schrijven van de software, beheer van de website, filteren van de boodschappen… Voor de projectie werkt de hogeschool samen met Beam inc. Tijdens de projectie dagen waren de studenten ook zelf aanwezig zijn om uitleg te geven over het project.

www.kdg.be

Ook dit jaar cursussen tegen vliegangst

Aangezien de lessen tegen vliegangst in 2008 een groot succes waren, geven Brussels Airlines, Universiteit Gent en Brussels Airport de Belg dit jaar opnieuw de kans om vliegangst te overwinnen. In 2009 zullen er 3 volledig wetenschappelijk onderbouwde sessies plaatsvinden. Ook dit jaar cursussen tegen vliegangst

In augustus 2006 bundelden Brussels Airlines, Universiteit Gent en Brussels Airport de krachten om samen lessen te organiseren die mensen van hun vliegangst bevrijden. Nu, bijna 3 jaar na de lancering van het project, is het duidelijk dat de cursus vliegangst een groot succes is. Meer dan 80% van de deelnemers zijn verlost van hun fobie en zijn uiterst tevreden over de cursus. Daarom zullen er ook dit jaar nieuwe sessies georganiseerd worden. De volgende cursussen zullen doorgaan in de maanden mei, april en november.

De lessen tegen vliegangst van Brussels Airlines zijn, in tegenstelling tot vele andere aangeboden methodes met een zuiver commerciële invalshoek, volledig wetenschappelijk opgebouwd en ondersteund. Het hele programma wordt dan ook begeleid door de medewerkers van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent die de voorbije jaren een grote expertise opbouwden.

De lessen worden verdeeld over 2 dagen en zijn te volgen in het Nederlands en in het Frans. Ze steunen zowel op een theoretisch gedeelte (technische en praktische aspecten van een vlucht uitgelegd door ervaren piloten en instructeurs van Brussels Airlines, en het begrijpen van de mechanismen die angst en dus ook vliegangst in stand houden uitgelegd door een klinisch psycholoog) als op een praktisch deel (een echte vlucht met de individuele begeleiding van een klinisch psycholoog aan boord). Na deze tweedaagse sessie worden de kandidaten na 6 maanden opgevolgd door de psycholoog.

Alle informatie over de lessen, het inschrijven en gedetailleerde beschrijvingen van de gebruikte methodes is terug te vinden op de site www.vliegangst.org. Geïnteresseerden kunnen zich via deze site ook onmiddellijk inschrijven.

www.ugent.be

Facebook

Facebook bestaat vijf jaar. Het begon allemaal met student Mark Zuckerberg, hij maakte op 4 februari 2004 een website waar zijn medestudenten elkaar konden ontmoeten. In die 5 jaar tijd is het aantal bezoekers gigantisch gestegen. Zuckerberg hoort nu bij een van de 400 rijkste mensen in de VS.

De grote troef van Facebook is de gebruiksvriendelijkheid. Je kan er vrij snel foto's, links, evenementen en andere items toevoegen. Je kan ook vrij snel andere vrienden toevoegen. De gemiddelde gebruiker heeft een 100 tal vrienden op zijn Facebook. Ondertussen heeft Facebook wereldwijd 150 miljoen leden, al zijn ze niet de grootste in België.

Maar er zit (zat) een adertje onder het gras. Wie een profiel aanmaakt op sociale netwerksite Facebook, geeft de site toestemming persoonlijke informatie op te slaan tot dat profiel weer verwijderd wordt. Vorige week bleek dat Facebook een cruciaal zinnetje uit de gebruikersovereenkomst heeft geschrapt.

Die wijziging liet de site toe om persoonlijke gegevens voor altijd bij te houden, ook als de gebruiker beslist zijn profiel te verwijderen. Facebook komt vooralsnog terug op die beslissing en zal de gegevens van uitgeschreven gebruikers weer wissen. Voorlopig althans.

Leraar scheldt homofobe student uit

In de Californische miljoenenstad Los Angeles heeft een student zijn hogeschool aangeklaagd omdat hij tijdens een spreekbeurt tegen het homohuwelijk voor fascist werd uitgescholden door een docent.

Volgens de student, Jonathan Lopez, werd hij halverwege zijn spreekbeurt door de leraar onderbroken. Lopez las een definitie van het huwelijk voor uit een woordenboek en haalde een paar Bijbelverzen aan. Docent John Matteson stond hem echter niet toe verder te gaan. Vervolgens zou Matteson Lopez een 'vuile fascist' ('fascist bastard') hebben genoemd. Op het formulier waarop de spreekbeurt beoordeeld had moeten worden, schreef de leraar geen cijfer, maar de opmerking: "Vraag God maar wat je cijfer is".

Decaan Allison Jones neemt de kwestie zeer hoog op. Zij is een disciplinair onderzoek begonnen. Maar Jones erkent ook dat de spreekbeurt van Lopez door in ieder geval twee studenten als 'zeer aanstootgevend' was ervaren. Een van hen zou over Lopez gezegd hebben "dat deze student op de een of andere manier zou moeten boeten voor het prediken van haat in de collegezaal". John Matteson was niet bereikbaar voor commentaar.

Lopez en zijn advocaten willen een financiële schadevergoeding van de hogeschool. Ze eisen bovendien dat er een bepaling uit de statuten wordt geschrapt die studenten verbiedt opmerkingen te maken die als aanstootgevend kunnen worden ervaren. "Het komt erop neer dat hogescholen en universiteiten christelijke studenten dezelfde rechten zouden moeten geven als andere studenten", zei David Hacker, advocaat bij een christelijke juridische organisatie die Lopez vertegenwoordigt.

www.gaybelgium.be

Op kot in een container

Misschien kan je als student aan de UGent op kot in een container. Reden is het tekort aan studentenkamers. “Ik ben ervan overtuigd dat er op dit ogenblik honderd – of misschien zelfs enkele honderden – studenten zijn die van thuis naar de les pendelen omdat ze geen geschikte kamer hebben gevonden” vertelde rector Paul Van Cauwenberge aan De Standaard en het Nieuwsblad.

In Gent studeren er ongeveer 60.000 studenten, de helft daarvan zit op kot of in een home. Het studentenaantal blijft stijgen; dit jaar is het aantal eerste jaarsstudenten met 8% gestegen. Hierdoor is er te weinig plek over voor diegene die op kot wil. Om dit tekort snel op te vangen is de UGent aan het denken om containers te installeren, waar 250 studenten op kot kunnen.

Er is nu plek vrij naast het terrein aan de home Berta. De UGent hoort bij enkele Nederlandse projecten, waaronder Keetwonen in Amsterdam. Aangezien de stad Gent reeds haar steun voor het project uitsprak, moeten die er relatief snel kunnen komen: binnen de twee jaar hoopt men het project af te werken. Daarna kunnen de studentenkoten ongeveer vijftien jaar blijven staan, schrijft UGent studentenblad De Schamper

Student movie day met Watchmen

Teken vanaf nu een sterretje in je agenda op dinsdag want dit wordt jouw ‘film night out’! Kom op dinsdag naar jouw Kinepolis bioscoop in de buurt en geniet van een extra voordeeltarief op vertoon van je Kinepolis Student Card*. Op dinsdag kan je namelijk bij Kinepolis naar de film voor slechts € 5,90! Bovendien gooien we er af en toe nog eens een extraatje bovenop zoals een leuke avant-première of een leuke verrassing.

Dinsdag 3 maart is er terug een avant-première, deze keer heeft Kinepolis voor jullie Watchmen voorzien. Deze mysterieuze, spectaculaire actiefilm speelt zich af in 1985 in de straten van New York. Superhelden maken deel uit van het dagelijkse leven en spelen een belangrijke rol in de samenleving. Wanneer door één van de superhelden ontdekt wordt dat er een seriemoordenaar rondloopt met als doel hen allen uit te moorden, volgt er ontdekking op ontdekking. De missie van de Watchmen is te waken over de mensheid, maar wie houdt hen dan in de gaten .......?

Op www.studiant.be/wedstrijd kan je tot vrijdag 27 februari kans maken om 1 van de 16 tickets te winnen om naar deze avant-première te gaan. Meer info vinden jullie terug op www.kinepolis.be

Comedy op jouw school?

Zijn jullie beter dan die van de rechten, of die van politieke wetenschappen?

Doe dan mee aan de BATTLE OF THE FIVE FACULTIES! En maak kans op een comedyshow in jullie aula met Thomas Smith & Xander De Rycke

Wat moet je doen? Surf naar www.musicmaniacs.be Je moet niets oplossen, gewoon studierichting invullen, naam en email.

Woensdag 4 maart PSW TD @ Red en Blue

Op woensdag 4 maart organiseert de Antwerpse studentenclub PSW in samenwerking met Musicmaniacs een, TD in de Red & Blue met tal van DJ's een speciale act.

Davidov (Culture Club)
Licious (Industria, Noxx)
Moonflower (Noxx, We love thursdays)
Special act: Get Ready!

Meer info op www.musicmaniacs.be

Galabal HUB

Op zaterdag 6 maart is er de eerste HUB galabal. Verwacht veel glamour & glitter, liters champagne en heel veel schoon volk! Met Dj Wout en Dj Regi! Meer info op www.musicmaniacs.be