Studentizine

Studentizine 173

Redactioneel

Voorbije week was het voor vele studentenclubs in Gent en Antwerpen het moment om zich te profileren. In Gent streden ze op woensdag 4 maart op de 12-urenloop voor de eerste plaats voor het meeste aantal rondjes. In Antwerpen is de regionale televisie ATV met hun jongerenprogramma EXIT van start gegaan met de studentenbattle, The Clash. Naast al die clashen was er ook andere nieuws, met name de week van de vrijwilliger en de internationale vrouwendag. Bij deze laatste dag heeft de Hogeschool Gent speciaal de vrouwelijke studentes in de mannelijke richtingen als Toegepaste Informatica en Technologie in de bloemetjes gezet.

12 urenloop

Op woensdag 4 maart streden de Genste studentenclubs op het Sint-Pietersplein voor de eerste plaats met de meeste rondjes. Van 11.30 to 23.30 moesten de clubs zoveel mogelijk rondjes lopen. Helaas was het weer niet al te best, er was vrij veel wind waardoor er enkele tentjes sneuvelden, maar dat belette de studenten niet om zich het beste van zich zelf te geven. Er waren ook enkele speciale rondes zoals de Offici?le openingsronde (rector, schepen, prominenten), de drankenronde, de meeste-klerenronde, de verkleedronde, de schaarst geklede man, de schaarst geklede vrouw, de proffen-/docentenronde, de Siamese ronde, de kikkerronde, de Haasje-over-ronde, de achterwaarste ronde en de presesronde. Na 12 uur lopen, won VTK, de kring van de Burgerlijk Ingenieurs, de 12urenloop met 862 rondjes.

www.12urenloop.be

Binnen vijf jaar hersenscan bij sollicitatie

Tussen nu en vijf jaar zullen werkgevers hun werknemers een hersenscan afnemen, vooral dan bij sollicitaties. Dat verwacht professor en hoogleraar salesmanagement Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Verbeke zet zijn bevindingen uiteen in Vacature. Verbeke en zijn team onderzochten in het ISAM-Neuroscience researchinstituut aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam aan de hand van scans het gedrag van mensen en hun sociale en emotionele intelligentie. 'Met de scan zie je letterlijk in de hersenen hoe hun systeem werkt, of iemand autistisch is of psychopaat. Iedereen verbergt wel iets, onzekerheden en twijfels. Alles komt naar boven.' Verbeke zegt op basis van de scan uitspraken te kunnen doen over het soort job dat iemand op het lijf is geschreven. 'Sommige verkopers zijn beter in het onderhouden van contacten dan het werven van nieuwe klanten. Dergelijk advies kunnen wij geven, steeds gefundeerd op neurologie.' Volgens de hoogleraar gaan we naar een maatschappij waar de werkgevers tussen nu en vijf jaar hun werknemers zullen scannen, vooral dan bij rekrutering. 'Als een bedrijf een sollicitant of medewerker wil testen, zullen we na de test een profiel kunnen schetsen van die persoon en advies kunnen verstrekken over het soort jobs waar die best in past.' Verbeke deed ook onderzoek naar werknemers met een psychopathische aanleg. 'Dit soort mensen slaagt er makkelijk in iemand voor zijn kar te spannen en hen te misbruiken. Daarom kunnen ze binnen ondernemingen heel wat schade aanrichten.' De Amerikaanse oplichter Bernard Madoff is volgens hem een voorbeeld. 'De man genoot een groot aanzien in financiële kringen. Dan ontdekt de wereld plots dat deze superbelegger iedereen bedrogen heeft. Dat kan voorkomen worden. Wij geloven dat mensen die voor een hoge functie in aanmerking komen, eerst op mogelijk psychopathisch gedrag getest moeten worden. Dat kan op basis van door ons ontwikkelde technieken.'

www.nieuwsblad.be

Ruimtevaartliefhebbers kunnen "master of space studies" volgen

Vanaf volgend academiejaar organiseren de UGent en de K.U.Leuven samen een eenjarige masteropleiding "master of space studies". Alle studenten die al een master haalden, kunnen deze opleiding volgen.

De lessen worden in het Engels gegeven en bestaan uit beleid, recht en management op gebied van ruimtevaart; wetenschap van en in de ruimte en ten slotte ruimtegebonden technologie. Op basis van zijn vooropleiding kan een student een module binnen een van deze drie gebieden kiezen, en moet er ook een masterproef geschreven worden. De nieuwe masteropleiding, die volgens de twee universiteiten uniek is in Europa, is tot stand gekomen op vraag van de betrokken industrie en verschillende overheden. De eerste generatie werknemers in de sector van ruimtevaart of -onderzoek gaat binnenkort op pensioen, waardoor zowat 40.000 mensen moeten worden vervangen in heel Europa. De masteropleiding zal worden gedoceerd door zowel professoren van de UGent en KU Leuven met ervaring op dit terrein, als door experts van buiten de universiteit met professionele ervaring terzake.

Belga

Eén student op twintig doet kot niet op slot

Het Programma Lokale Preventie en Veiligheid en Politiezone Gent hebben op maandag 2, dinsdag 3 en donderdag 5 maart studentenkoten gecontroleerd in Nieuw Gent, Gent West en Gent Centrum in het kader van de actie 'Kot op slot'. De controle had als doel na te gaan of de koten inbraakveilig zijn. Van de 572 gecontroleerde deuren bleken er 30 open.

Om studenten te motiveren hun kot steeds op slot te doen en zorgzaam om te springen met hun waardevolle spullen, bedachten het Programma Lokale Preventie & Veiligheid en Politiezone Gent (Wijkpolitie) de actie 'kot op slot'. Met deze actie geven ze studenten tips om inbraken op hun kot te voorkomen. Op studentenkoten is immers steeds meer waardevol materieel te vinden, erg aantrekkelijk dus voor potentiële dieven. Een goed 'afsluitgedrag' is daarom onontbeerlijk.

Op maandag 2, dinsdag 3 en donderdag 5 maart werden studentenkamers in Nieuw Gent, Gent West en Gent Centrum gecontroleerd. Studenten wiens kot slotvast was, kregen een 'diploma' en een pakketje 'Student In Gent'-gadgets. Studenten wiens voor- of kotdeur niet slotvast was, moesten het stellen met een attest met preventietips. Ook de koteigenaar werd gecontacteerd indien bleek dat de kwaliteit van de sloten ondermaats was. In totaal werden tijdens deze actie 572 deuren gecontroleerd: - Er werden 542 gesloten deuren aangetroffen. - Er werden 30 open deuren aangetroffen. - In 2 gevallen was er sprake van defecte sloten of voordeuren. De eigenaar werd telkens gecontacteerd door het Programma Lokale Preventie en Veiligheid.

www.streekkrant.be

Punten voor het organiseren van een galabal

Welke club zou het niet zien zitten om voor het organiseren van TD's of galabals enkele punten in ruil te krijgen. De studentenclub Agropitalica van Kaho Sint-Lieven uit Sint-Niklaas hebben dit geluk. Zij organiseerden een galabal en de hogeschool geeft hen hiervoor punten vertelt opleidingshoofd Annemie Van Hecke. Het is het eerste galabal op punten', legt Van Hecke uit. 'Vooral belangrijk is een gedegen voorbereiding. Ze kunnen pech hebben met de publieksopkomst, maar moeten steeds professioneel blijven. Het is elk jaar opnieuw voor iedere student de eerste keer dat hij of zij dit organiseert.'
Aan het programma van het galabal zal het niet liggen. Er is een pendeldienst vanaf station of campus Kaho Sint-Lieven in Sint-Niklaas naar De Rietgors aan Huis Ten Halve in Tielrode. Om 19 uur is er VIP-receptie, daarna bal met dj MarqueeMarc, Ridhoe en Maddis. Tickets kosten 12 en 15 euro, 30 euro voor VIPS.

www.nieuwsblad.be en www.agropitalica.be

Twee kandidaat-rectoren voor de Universiteit Gent.

Prof. dr. Paul Van Cauwenberge, rector van de UGent en prof. dr. Marc Cogen stelden zich officieel kandidaat voor de rectorverkiezingen van de Universiteit Gent op 24 maart 2009. De kandidaten konden zich tot deze middag officieel aanmelden. De rectorverkiezingen vinden plaats op dinsdag 24 maart, om 10 uur in het Pand. Alle stemgerechtigde leden van de faculteitsraden (professoren, assistenten, studenten, administratief en technisch personeel) mogen hun stem uitbrengen. Het mandaat van de nieuwe rector loopt van 1 oktober 2009 tot en met 30 september 2013. Voor diezelfde ambtsperiode wordt ook een nieuwe vicerector verkozen. Deze verkiezing vindt plaats op maandag 20 april 2009.

Prof. dr. Paul Van Cauwenberge (1949) is sinds oktober 2005 rector van de UGent. Hij is gewoon hoogleraar binnen de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (vakgroep Neus-, Keel- en Oorheelkunde) en was van 1999 tot 2004 decaan van deze faculteit. Prof. dr. Marc Cogen (1955) is sinds 1992 als gewoon hoogleraar verbonden aan de vakgroep Internationaal Publiekrecht van de faculteit Rechtsgeleerdheid aan de UGent.

Open VLD Gent Oost

Watchmen

Eén van de meest gehypte films van het jaar is er eindelijk en het stelt zeker niet teleur. Het is een visuele "powerhouse" ondersteunt door een sterk verhaal. Hoewel Watchmen door meerdere critici als een meesterwerk zal worden beschreven, is het zeker geen film voor iedereen. Tedere zieltjes en mensen, wiens focus niet langer dan 90 minuten op scherp kan staan, zullen het volledige potentieel van de film maar moeilijk kunnen inzien.

Het verhaal van Watchmen speelt zich af in een alternatieve wereld tijdens het jaar 1985. Een nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland staat op het punt om uit te breken. Het heden en verleden van een kleine groep (ex)superhelden staat centraal. Nadat één van hen op brute wijze wordt vermoord, trekt de rest op onderzoek uit. Hierdoor stoten ze op een complot, dat veel grootser en gevaarlijker is, dan ze zich hadden kunnen voorstellen.

Zoals te verwachten is de verhaallijn erg belangrijk voor de verfilming van een "graphic novel ". Het steekt goed ineen maar tijdens het eerste uur word je overspoeld met informatie. Niet alle gegevens zijn even belangrijk, maar indien je niet aandachtig genoeg bent tijdens sleutelmomenten, zal de conclusie van de film veel minder steek houden. Ware het niet voor de ongelooflijke visuele effecten, dan zou het verhaal zowel het sterkste als zwakste element van de film zijn. De CGI (Computer Generated Imagery) is zonder twijfel het beste wat Hollywood ooit op een cinemascherm heeft getoverd. Voor de gelukkigen met een Blu-Ray speler en HD-televisie zal de Blu-Ray editie dan ook een zeer gegeerd item zijn.

De actie is minder aanwezig dan je zou denken, maar de choreografie tijdens de vechtscènes is uitstekend. Bij deze laat de brute toon weinig aan de verbeelding over met o.a. opengescheurde ledematen en het grafisch weergeven van folteringen. Wie niet op een druppeltje bloed meer of minder kijkt, zal dan weer volop kunnen genieten van deze "over-the-top" momenten. Voor die laatste groep is de film in zijn geheel erg aantrekkelijk, zolang er genoeg aandacht wordt besteed tijdens de verhaalgerichte fragmenten.

Fans van het eerste uur mogen deze film zeker niet missen. Mits een kleine inspanning, kan deze film ook zij, die minder bekend zijn met de franchise, bekoren. Met zijn speelduur van 2 uur en 45 minuten, is Watchmen zeker het geld van een vertoning waard. Samen met Gran Torino en The Wrestler, behoort deze film tot de lijst van "must-see" films van 2009.

Meer info vinden jullie terug op www.kinepolis.be

ATV en EXIT present THE CLASH

EXIT, het jongerenprogramma van atv, pakt uit met THE CLASH: een competitie tussen studentenclubs in 't Antwerpse met als inzet, naast eeuwige roem, een gratis TD in Industria.

Maar liefst 18 studentenclubs willen bewijzen dat zij de "club van 't stad" zijn en nemen het in enkele spetterende voorrondes dan ook tegen elkaar op. Die gaan door in of aan hun stamcafé: een unieke kans om kennis te maken met de club, het praesidium, het café en niet te vergeten het clublied. De sterkste clubs stoten door naar de finale, waar ze getest worden op hun behendigheid, teamspirit, kracht en snelheid. De ultieme winnaar mag zich niet enkel gedurende een jaar de "EXIT-studentenclub van 't stad" noemen, maar wint ook zijn eigen TD in Industria.

Deze bloedstollende strijd is vanaf woensdag 4 maart 6 weken lang te volgen op EXIT. Elke woensdag vanaf 12u50 op atv. EXIT brengt flitsende televisie voor, deels door en vooral met jong Antwerpen. Festivals, fuiven, parties, jeugdhuizen, trends, hippe sporten...kortom dus alles wat de jongeren zoal bezighoudt.

De eerste aflevering van The Clash tussen Aesculapia en Biomedica kan je al online terugvinden.

Surf voor meer info naar www.EXIT-TV.be.