Studentizine

Studentizine 23

Redactioneel

Wij hebben hier een respectabel voorraadje gips en gipsverband ingeslagen. Traditioneel ziet het krokusverlof heelder cohorten studenten – al dan niet in clubverband – richting skigebieden trekken. Hopelijk treffen ze het meer dan onze afvaardiging, die een weekje voor de massale drukte de pistes ging beproeven. En het werd een beproeving! Naar verluidt valt het niet mee om een stevige helling af te schaatsen, en dat bleek zowat de algemene teneur van de afdaalmogelijkheden. Ijs, gras en keien bij de vleet, en het stralende wit van gips in perfecte harmonie met het zachtroze van mitella’s om de winterse sfeer te accentueren. Hopelijk is er nog een behoorlijke laag sneeuw bijgekomen, want als je begin februari al op drieduizend meter soelaas moet gaan zoeken om een beetje bruikbare sneeuw te treffen, dan ziet het er maar somber uit voor de latere shift…
Het valt dus te verwachten dat de “post-krokus” aula’s en TD’s rijkelijk gestoffeerd zullen blijken te zijn met allerhande medische lapmiddelen, magistraal aangewend om een deel van de studenten tijdelijk te restaureren. Heb je net de marteling van de partiële examens achter de rug, zit je daar weer mee…
De redactie speelt ondertussen gewoon verder Tarpeïsche rots, en waagt zich enkel aan verbale glijpartijen. Zo hebben de slachtoffers van de vakantie meteen weer wat vers leesvoer bij hun terugkeer.

Studentes mogen naakt joggen in Maine.

In de Amerikaanse staat Maine stonden twee studentes van de universiteit terecht, nadat ze werden betrapt op naaktlopen en beschuldigd van openbare zedenschennis. De rechter verdiepte zich in deze zaak en velde een Salomonsoordeel. In de wet staat dat het strafbaar is om genitaliën in het openbaar te tonen. Rechter Jesse Gunther oordeelde echter dat aan de buitenzijde van het vrouwenlichaam nauwelijks geslachtsdelen te bespeuren vallen, en sprak de beschuldigde studentes dan ook met glans vrij. Voortaan mogen joggende dames in deze Amerikaanse staat dus rustig het modieuze pakje in de kleerkast of kledingzaak laten liggen.
Wedden dat het aantal mannelijke joggers ook gaat pieken in Maine?

1302 in Leuven.

De viering van 700 jaar Guldensporenslag zal ook in Leuvense studentenmiddens niet onopgemerkt voorbijgaan. Een koepelorgaan, “Jong Manifest” gedoopt, plant een ambitieuze viering van deze verjaardag. De bedoeling is op een waardige, studentikoze én academische manier een boodschap uit te dragen in het kader van deze herdenking. Er zijn drie eminente sprekers voorzien (de professoren Storme, Ponette en van Cleemput) en er is een meer dan lezenswaardige beginseltekst geschreven.
700 jaar Guldensporenslag, Leuven, Aula “Zeger van Hee”, College De Valck, Tiensestraat 41.
13 februari 2002, van 20.00 tot 22.00 uur.
Meer informatie: 0478-65 44 33.

Anna Kournikova van universiteit geschopt.

Onlangs werd aan de Russische Staatsacademie voor Sport de tennisbabe Anna Kournikova buitengemieterd. Ze mag dan wel sinds 1997 “studeren” aan deze universiteit, ze mag dan misschien wel ieder jaar het inschrijvingsgeld van 1700 EUR keurig en tijdig betaald hebben, en zelfs goede beoordelingen voor haar proefschriften behaald hebben, maar toch…. De verhandelingen werden geschreven door haar vader, een ex-worstelaar en ereprofessor van de sportuniversiteit, in haar plaats, én dat is duidelijk niet de bedoeling. Als je gedurende twee jaren geen enkel seminarie of college bijwoont, toon je overduidelijk dat je niet echt interesse betoont, en dat was voor de decaan van de universiteit voldoende reden om haar resoluut “het gat van de timmerman” te wijzen. Buitengesmasht dus… Ze pakt al jaren naast tornooizeges, en nu dus ook naast een universitair diploma. Wie weet, misschien ooit een eredoctoraat? Even inlichtingen inwinnen ten paleize….

“We bouwen een voertuig voor een buitenaards wezen”

Het zijn weer ontwerpweken aan de afdeling Ontwerpwetenschappen van de Hogeschool Antwerpen. Naar jaarlijkse gewoonte mogen de studenten van het derde en vierde jaar Integrale Productontwikkeling hun hartje eens ophalen en eens proeven van wat hun latere beroep hen te bieden heeft. Normaal gezien kunnen de studenten hun modellen niet uitbouwen en beperkt men zich tot de technische kant van de zaken. Tijdens de ontwerpweken, die twee weken duren, kunnen de studenten zich eens van hun allercreatiefste kant laten zien. Thema’s dit jaar zijn: mobiele communicatie, videobewerking en montage, personentransport, autodesign en het ontwerpen van webpagina’s. Het enthousiasme is groot, wat een student inspireerde tot de gevleugelde woorden die als titel van dit artikeltje fungeren.

De Professor heeft pech (niet van Aster Berkhof)!

Een Italiaanse professor van de rechtsfaculteit van de universiteit van Camerino had wel een zeer speciaal soort examens voor een aantal van zijn vrouwelijke studentes in petto. Dat bleek toen een dertigtal gestolen video’s “par malheur” bij de politie terechtkwamen, waarop te zien was hoe de professor zich kostelijk amuseerde met de jongedames. De studentes konden er zeker van zijn dat ze geslaagd waren voor hun examens. Ongetwijfeld scoorden ze bijzonder goed in de praktijk van de rechte… Volgens de professor is er niets aan de hand en ging het alleen maar om seks tussen volwassenen met onderlinge instemming. Of de dames er ook mee zouden ingestemd hebben als ze wisten dat alles gefilmd werd is nog maar de vraag. Zaak is echter wel dat het gerecht nog moet uitvissen wie de meisjes zijn, ze werden namelijk nog niet geïdentificeerd. Waarschijnlijk werd te veel gefocust op andere zaken dan het gelaat….

Turnhout verbiedt alcohol op 100-dagenfeest!

Vroeger ook Chrysostomos gevierd? En ook zo de beest uitgehangen? Ook goed zat geweest? Op 1 maart 2002, de dag dat ze in Turnhout hun laatste 100 dagen vieren, geldt allicht voor de minderjarige studenten een alcoholverbod, en dit op vraag van de schooldirecties. Hiermee hoopt men te vermijden dat de leerlingen apelazarus in de schoolbanken terecht komen. Want het schijnt de gewoonte te zijn om al goed bezopen te zijn nog voor de lessen beginnen. Of dit veel gaat uithalen is nog maar de vraag, het verbodene is het meest begeerde, maar het signaal is er in elk geval toch.
Hiermee een kleine oproep naar degenen die dit jaar hun honderd laatste dagen vieren: zorg ervoor dat je het niet naar de knoppen helpt voor de leerlingen die na u nog Chrysostomos willen vieren. Er is de laatste jaren al zoveel om te doen geweest (denk aan Hoogstraten, zie het Studentizine van 30 juni vorig jaar) dat jullie toch niet zouden willen dat dergelijke mooie traditie verboden wordt?

Stageverhaal.

In het vorige Studentizine lanceerden we een oproep, teneinde een stageplaats te vinden voor een studente waarvan de afgesproken stage onverwacht in het water was komen te vallen. Als we ooit al zouden getwijfeld hebben of we wel gelezen worden, dan kunnen we die twijfel nu rustig meegeven met het grof huisvuil. Daags na de publicatie hadden we al een vijftal concrete voorstellen voor stages in huis, zodat we nu – de facto – kampen met een acuut tekort aan stagiairs…
We hebben onder meer nog “in voorraad”:
· Stageplaats: Antwerpen
Een front-office pakket dat gebruik maakt van Oracle technologie en PL/SQL. Dit pakket is web-gebaseerd. Uw taak: Het maken van een manual voor dit pakket. Basis hiervoor zijn: een al gedeeltelijk hiervoor opgesteld document; interactie met gebruikers en programmeurs. Uw kennis en vaardigheden: Enige kennis van Oracle, programmeren, pl/sql, unix. Helder technische documentatie kunnen verwoorden.
· Stageplaatsen: Antwerpen of Brussel of Gent of Hasselt.
Ons front-office pakket gebruikt een uitgebreide database van contactpersonen en bedrijven. Uw taak: Deels via automatische ondersteuning, deels via persoonlijke analyse, ontdubbeling en opschoning van deze database te verzorgen. Een opleiding hiertoe wordt voorzien. Uw kennis en vaardigheden: Enige ervaring met web-gebaseerde software, consciëntieus kunnen omgaan met data.
Meer info en contactgegevens kan je altijd vinden op onze jobsite bij de stages www.studentenjobs.be/jobs/default.asp?type=I , waar op dit moment een zeventiental beschikbare stageplaatsen verzameld zijn.

Religieuze studenten werden langzaam ingelijfd bij terroristische groeperingen.

Sedert 11 september worden Moslimscholen in verschillende landen aan een nader onderzoek onderworpen. Er is immers gebleken, hoe zowat overal in de wereld, onder het mom van reguliere Moslimscholen, werd gerekruteerd voor terreurorganisaties als Al Qaeda. Medeplichtigen van de aanslagen die de wereld schokten, bleken in Europa gestudeerd te hebben, en hun studies aan de universiteiten gecombineerd te hebben met het frequenteren van scholen uitgebaat door fanatieke Islamfundamentalisten.
Uit de gerechtelijke onderzoeken blijkt hoe langer hoe meer, op welke geraffineerde wijze de religieuze en politieke indoctrinatie de uiteindelijke inlijving van de student bewerkstelligde. Door een ware hersenspoeling en een constante begeleiding, zelfs een totale isolatie van de familie, werden “modale” studenten veranderd in willoze zelfmoordrobots.
Docenten van Moslimscholen in verschillende landen van de Europese gemeenschap, maar ook in Maleisië en Singapore worden momenteel opgespoord op verdenking van het rekruteren voor een terroristische organisatie.

Filip van België, doctor honoris/humoris/horroris/… causa.

Veel gecontesteerd, onder rumoerig protest en onder indrukwekkende veiligheidsmaatregelen heeft de kroonprins uiteindelijk toch zijn doctoraat van de Leuvense Alma Mater in ontvangst genomen. Rector Oosterlinck en zijn acolieten volhardden, ondanks de tegenwind uit eigen huis, en de koninklijke spruit was vastbesloten zijn academische titel in ontvangst te nemen, dus kreeg de zoon van Berreke II de bekroning van zijn levenswerk…
Naar het schijnt heeft Filip al héél veel verwezenlijkt, en belichaamt hij op perfecte wijze de dienstbare verknochtheid van de dynastie aan de natie, de instellingen en de bevolking. Ah bon!
Niet iedereen deelt die mening, maar je moet nu eenmaal op de juiste plek zitten om gelijk te kunnen halen….
Nou ja, het zal ons - eerlijk waar - worst wezen, maar wat wel écht aanstootgevend was, tenminste voor de intelligentsia onder het publiek, was het “gefundenes Fressen” van de acceptatiespeech. Als iedereen die oprecht gelooft, dat de prins himself verantwoordelijk was voor het schrijven van deze toespraak, nu even recht gaat staan, dan zit voor één minuut héél België toch wel op z’n kont.
Moest deze filosofische bespiegeling nu echt als schaamlap dienen? Hoe groot de sympathie voor de persoon van de prins ook moge zijn, er is toch geen hond die gelooft dat hijzelf de auteur is van dit oubollige discours? Binnen enkele jaren, bij het toekennen van de nieuwe adellijke titels, zullen we waarschijnlijk wel een docent filosofie (o.i.d.) zien prijken aan de zijde van de heer rector van de KUL. Dan kennen we meteen de auteur van de prinselijke filosofische eruditie. (HvDdF)

Studentencorpora op het net, geen vetpot?

In Nederland hebben ze recent eens een keertje bekeken hoe goed of slecht de studentenverenigingen zichzelf presenteerden op het internet. Dat bleek behoorlijk tegen te vallen. Bondigheid lijkt de standaard, lange downloadtijden schering en inslag, en onbereikbaarheid troef. De verslaggevers van Studenten.net zijn eens grondig gaan neuzen in de studentensites, en kwamen met een kater terug op de redactie. Het blijkt dat de meeste studentenclubs/verenigingen/corpora zich niet echt goed presenteren op hun internetpresentatie, en onze eigen tweede controle leverde analoge resultaten op.
Kan het zijn dat de verenigingen worstelen met een te beperkte webspace? Daar hebben gelukkig de Belgische clubs en kringen alvast geen probleem mee. Bij Studiant kunnen ze immers allemaal een meer dan behoorlijke ruimte ter beschikking krijgen, en dat dan nog gratis ook! www.studiant.be/menu/direct.pl?http://www.studiant.be/internet/organisatie.asp.
De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat ook in Vlaanderen sommige clubs vrij laks zijn in hun presentatiedrift.
Het belang van een goede internetpresentatie mag nooit onderschat worden!

Studenten gestrand door faling reisagentschap.

Op de laatste januaridag is Student-Campus, het tweede grootste studentenreisagentschap van Groot Brittannië zwaar gecrasht. De problemen kwamen initieel aan het licht bij het Ierse zusterbedrijf, Usit Ltd. Externe boekhoudkundige experts stelden vast dat het zakencijfer kunstmatig werd verhoogd door boekingen van de ene afdeling van het bedrijf naar de andere. Voor de Britse poot van het bedrijf, actief in 55 universiteitssteden, wordt verwacht dat dezelfde boekhoudkundige trucjes werden toegepast. Er waren in elk geval voldoende aanwijzingen om 330 bedienden op staande voet te ontslaan. De bedienden verklaarden zelf dat de groep bleef adverteren en tickets verkopen ondanks de zekerheid dat het bedrijf zou ten gronde gaan. Ondertussen zitten nu wel zo’n tweeduizend studenten in de meest afgelegen hoeken van de aardbol geblokkeerd. De CAA ( Civil Aviation Authority) zal wel tussenkomen in de kostprijs van de vervangende tickets, maar kan en mag niet tussenkomen in de extra verblijfskosten. Duidelijk een financiële kater voor minstens 2000 Britse studenten.

Fietsendiefstal

Fiets gestolen, het is bijna iedereen in een studentenstad wel eens overkomen. Je zou zeggen dat fietsenwinkels hier uiteindelijk wel bij varen. Maar niet de winkel van Wim Kok. Tachtig procent van zijn klanten, zo zegt hij in het Utrechts Nieuwsblad, komt bij hem een voordelige vervanger kopen voor hun gestolen fiets. Het lukt hem nog nauwelijks om duurdere – nieuwe - fietsen aan de man te brengen. Hij luidde dan ook afgelopen week de noodklok bij de Utrechtse burgemeester en pleitte voor meer bewaakte fietsenstallingen, voorlichting en aanpassing van het straatmeubilair.

Toelatingsexamen burgerlijk ingenieur afgeschaft.

Waarschijnlijk begin volgend academiejaar zal het toelatingsexamen burgerlijk ingenieur al afgeschaft worden. Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten volgt hiermee het advies dat ze gekregen heeft van de Bolognawerkgroep die de hervormingen van het hoger onderwijs voorbereidt. Tengevolge van de Bolognaverklaring zal dergelijke toelatingsproef niet meer nodig zijn. Ook al omdat er steeds minder studenten afstuderen in deze richting, en burgerlijk ingenieurs eerder zeldzaam worden, is er geen reden meer voor een toelatingsexamen. Ook het Leuvense studentenblad Veto had hier zijn mening al eens over laten horen: sinds het toelatingsexamen vorig jaar versoepeld werd, heeft het een groot deel van zijn nut verloren. Dus waarom dan nog volharden?
De Vlaamse universiteiten overwegen wel om een soort oriënteringsproef in te voeren. Hierover is nog geen definitief besluit. Maar door middel van dergelijke proef, die trouwens niet bindend en niet verplicht is, zouden ze er toch achter kunnen komen wat voor vlees ze in de kuip hebben op het gebied van wiskundekennis.
De federatie die de technologiebedrijven vertegenwoordigt, Agora Vlaanderen, is dan wel weer te vinden voor een toelatingsexamen. Alhoewel deze sector te kampen heeft met een tekort aan burgerlijk ingenieurs, zouden zij liever zien dat dit examen behouden blijft omdat het volgens hen ervoor zorgt dat het minimum niveau gegarandeerd blijft.

Studenten op inblikpad.

In het Moretusbos en aan het Ravenhofkasteel in Putte (Stabroek) worden tijdens dit krokusverlof de opnamen ingeblikt voor een kortfilm (werktitel Scoutsnacht). Studenten van de Brusselse filmschool zullen in zes draaidagen proberen om in een regie van Robin De Blick de nodige scènes op te nemen voor diens eindwerk voor de filmhogeschool. Het verhaal draait rond een nachtspel van de scouts, waarbij één van de deelnemers verdwijnt. In totaal zullen vier beroepsacteurs en meer dan twintig jongeren deel nemen aan de opnamen.

Nederlandse hogescholen frauderen met Belgische spookstudenten!

Zes Nederlandse hogescholen worden ervan verdacht ten onrechte vergoedingen te hebben opgestreken voor buitenlandse studenten. Het zou hem gaan over studenten van de KDG hogeschool in Antwerpen en de Honim hogeschool in Brussel. Honderden Belgische studenten werden door bemiddeling van het Bredase bedrijf O&O Select ingeschreven aan de Nederlandse hogescholen voor “bedrijfskunde-opleidingen”, leidend tot een in Nederland erkend diploma bedrijfskader. De cursussen zouden echter niet veel om het lijf gehad hebben, en voornamelijk een positieve invloed hebben gehad op de financiën van hogescholen en bemiddelingsbedrijf. Voor elke ingeschreven student streken de Nederlandse hogescholen namelijk een overheidsbijdrage van 4.500 € op.
De Belgische hogescholen verklaarden dat ze de samenwerking met het Bredase bedrijf ondertussen hadden beëindigd, en stellen steeds ter goeder trouw te hebben gehandeld. De fraude wordt in Nederland verder onderzocht. In Utrecht zou er sprake zijn van een “bijspijkercursus” (lees nepcursus) in de vakantieperiode voor zo’n honderd cursisten. Toch algauw goed voor 450.000 € onrechtmatig geïnde toelagen.
Mooie bijverdienste als je het ons vraagt.

Jobseminar Groep T, Leuven

Met het schaarser worden van het aantal beschikbare arbeidsplaatsen is ook de behoefte aan een degelijke voorbereiding op de eerste stappen in het beroepsleven actueler geworden. Studiant speelt daarop in. In samenwerking met groep T organiseren wij in Leuven op 13 februari een jobseminar in de aula van de Campus Vesalius. Bijgestaan door de professionele consultants van Expectra en Insel proberen we de laatstejaars alles te vertellen over solliciteren, brieven, CV’s, voltreffers en miskleunen in sollicitatiegesprekken, en aanverwanten.
Het seminar begint om 9.30 u, en duurt tot een uur of twaalf. Naderhand is er aansluitend de ondernemersdag, waar de studenten de gelegenheid krijgen om hun “verse vaardigheden” uit te testen in de praktijk.
Wil je meer inlichtingen over dit seminar, of gelijkaardige initiatieven, neem dan even contact op met Sofie Berquin, de projectverantwoordelijke bij Studiant: sofie@studiant.be

Vakantiewerk in de USA

Een studentenjob in de States, het is steeds meer de droom van vele studenten. Daarop wordt ingespeeld door ondermeer J1-Usit Connections. Voor 699 € stellen zij mee je dossier op om in de VSA op avontuur te kunnen gaan. Je kan deze reisorganisator bereiken via mail: j1@usitconnections.be . Let wel, zij proberen je aan een job te helpen, maar garanderen terzake niets!

Over andere programma’s hebben we het in de vorige Studentizines al gehad: Camp America en Resort America. Het opzet is helemaal anders, en je weet op voorhand dat je aan de slag kunt. Deze twee organisaties zetten jaarlijks duizenden buitenlandse studenten aan het werk in Amerika in het kader van een door de overheid opgezet initiatief. Meer info over deze programma’s kan je krijgen via de vertegenwoordiger van deze organisatie, die in Hasselt studeert: Alberto Lo Bracco alblobr@yahoo.com .
Voor elke formule geldt: wees er op tijd bij! Het duurt altijd wel even om je werkvisum voor de USA te regelen. Al bij al een unieke manier om kennis te maken met de States!

Utrechtse lokkertjes voor buitenlandse topstudenten

Hoe haal je de beste masterstudenten naar de domstad? De Universiteit Utrecht wil dat bereiken door te investeren in een beurzenprogramma en in faciliteiten voor talentvolle buitenlandse gasten. Maar er is meer.
Vooral het onlangs ingestelde beurzenfonds 'Utrecht Excellence Scholarship' moet getalenteerde buitenlandse studenten binnenhalen, zo meldde J. Toorenbeek, directeur van Bureau Buitenland. Alleen studenten van één van de door het universiteitsbestuur geselecteerde masterprogramma's komen in aanmerking voor een bijdrage uit dit fonds. Op dit moment zijn al enkele tientallen aanvragen binnen, terwijl over de precieze criteria nog een besluit moet worden genomen. Opmerkelijk is dat de aanbieders van de masterprogramma's zelf zullen mogen aangeven welke studenten het meest geschikt worden geacht voor de opleiding. Deze kunnen dan voorrang krijgen bij het verdelen van de beurzen. Voor het komende jaar is 250.000 € gereserveerd voor het programma. Gesproken wordt over dertig tot vijftig beurzen van vijf - tot vijftienduizend €. In de meerjarenbegroting staat een jaarlijkse bedrag van 1.2 miljoen ouderwetse guldens vermeld.
Dat er ook op andere terreinen nog veel werk aan de winkel is, bleek uit het relaas van een Roemeense student uit het masterprogramma van Nobelprijswinnaar 't Hooft. Daags na de bijeenkomst moest hij afreizen naar Boekarest voor een gebitsbehandeling. Een tandartsverzekering in Nederland was 'm veel te duur.

Twentse studenten organiseren culturele olympiade

Van 8 tot en met 12 mei 2002 vinden in Enschede de Pythische Spelen 2002 plaats; het grootste culturele studentenfestival van Nederland. Dit culturele equivalent van de Olympische Spelen vindt sinds 1987 plaats.
Onder toezicht van een deskundige jury kunnen studenten uit Nederland, België en Duitsland het tegen elkaar opnemen in velerlei culturele disciplines, die ondergebracht zijn in vijf hoofdcategorieën: beeldende kunst, letteren, muziek, theater en nieuwe media.
Het succes van de Pythische Spelen 2000, die ook in Enschede gehouden werden, heeft er toe geleid dat de drie hogeronderwijsinstellingen van Enschede; de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool Enschede en de Academie voor Kunst & Industrie AKI wederom nauw samenwerken om de Pythische Spelen 2002 tot grote hoogten te laten stijgen. Naast de inzet van het grote aantal bij de organisatie betrokken studenten wordt ondersteuning geboden door de cultuurcentra van de hogeschool en de universiteit en docenten van met name de kunstacademie en het conservatorium. Hiermee mag het evenement gerust uniek in Nederland genoemd worden.
Ondertussen zijn de inschrijvingen geopend (sluitingsdatum: 1 maart). Deelname staat open voor iedereen die zich student mag noemen. De informatiebrochure is verkrijgbaar bij alle hogeronderwijsinstellingen in Nederland maar je kunt hem ook aanvragen bij de organisatie. Dit kan per: telefoon: +31534893877 e-mail: info@pythischespelen.nl on line: www.pythischespelen.nl

Kamer via sms

Kamer zoeken in Nederland? Studenten hoeven niet langer briefjes te trekken of advertenties door te vlooien. Met de Kamer Alert Service krijgen ze een bericht per sms via hun mobiele telefoon of e-mail zodra een geschikte kamer vrijkomt. De service wordt aangeboden door de Rabobank in samenwerking met kamernet.nl, de internetsite die kamerzoekenden per mail tipt over vrijkomende kamers. Via de homepage van de bank kunnen studenten vooraf aangeven in welke plaats ze een kamer zoeken, wat die mag kosten en hoe groot hij minimaal moet zijn. Zodra een geschikte ruimte vrijkomt, krijgen gebruikers een bericht via sms, e-mail of allebei. De 'Kamer Alert' via de mobiele telefoon is overigens niet gratis. Studenten kunnen de berichten met vijf tegelijk inkopen. Daarvoor zijn ze dan twee euro kwijt. Om de doelgroep te verleiden tot het openen van een rekening, geeft de bank de eerste tien sms'jes gratis weg aan houders van een studentenrekening. HOP, Peter Hanff

Economie populair bij allochtonen.

Allochtone studenten kiezen veel vaker voor een economische studie dan autochtone Nederlanders. Opleidingen in de gezondheidszorg zijn juist minder populair. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vrijdag 1 februari werden gepubliceerd in het blad INDEX. Allochtonen blijken nog steeds gemiddeld op een lager niveau voortgezet onderwijs te volgen dan anderen. Opvallend is echter dat ze na een afgeronde havo of vwo-opleiding wel vaker voor een hbo- of academische studie kiezen. Vrouwelijke allochtonen kiezen opmerkelijk vaak voor een rechtenstudie. HOP, Wilmar Kortleever

Religieuze studenten uit Jemen gezet.

De regering van Jemen is begonnen met het wegsturen van buitenlandse islamitische studenten. Deze maatregel is bedoeld om islamitisch extremisme tegen te gaan. De operatie is gestart met de uitzetting van vier Britse studenten. De anderen worden volgens een woordvoerder van de politie de komende weken uitgezet. Volgens hem zijn sinds december in totaal 115 studenten gearresteerd die zullen worden uitgewezen. De meeste komen uit Egypte, Indonesië, Soedan, Libië, Somalië, Pakistan en Algerije. Ook komen enkele uit Groot-Brittannië en Frankrijk. Na de aanslagen van 11 september in New York deden geruchten de ronde dat Jemen het volgende doelwit zou worden van Amerikaanse militaire acties. (ANP)

Kledingvoorschriften na bijna 200 jaar aangepast.

Een van de meest beroemde debatverenigingen van Britse studenten, heeft beslist een voorschrift van bijna 200 jaar oud naar de annalen te verwijzen. Leden van de Cambridge Union Debates moeten in de toekomst niet meer in avondkledij aantreden als ze het woord wensen te voeren. Voor het publiek bestond al langer een grotere tolerantie inzake kledingsvoorschriften. Meteen is een einde gekomen aan een traditie die dateerde van 1815.
Het vestimentaire contrast tussen de deelnemers aan het debat en de toeschouwers/genodigden werd de laatste tijd té groot. Om te vermijden dat het lachwekkend zou worden, is uiteindelijk beslist om de regels te herschrijven. Vanaf nu worden de deelnemers aan het debat gevraagd aan te treden in “verzorgde kledij”.