Studentizine

Studentizine 25

Redactioneel.

Het zijn weer vermoeiende dagen in het studentenbestaan. De galabals volgen mekaar op in een adembenemend staccato, afgewisseld met ontgroeningen en ander cantusgeweld. De adepten van het bruisende studentenbestaan vallen nu te herkennen aan hun vermoeide uiterlijk en de neiging om overal in slaap te vallen. Te weinig van het één, en rijkelijk teveel van het ander eisen hun tol op onverbiddelijke wijze. Gelukkig gloort aan den einder reeds het paasverlof. Velen zullen maar ei zo na wakend het begin van die deugddoende vakantieperiode halen. Eindelijk rust!
Meteen daarna begint voor velen dan het serieuzere werk, want de examens naderen dan wel héél erg snel. En helaas, horen die ook bij het studentenbestaan, als een loutering na een véél te korte hectische periode van studentikoos jolijt.
Maar zover zijn we nog niet, eerst moet nog de rest van het bruisende studentenbestaan geconsumeerd worden. Geniet ervan nu het nog kan, en denk erom, geniet met mate(n)!

Studenten kan je helpen met mes en vork.

Soms kan het verduveld eenvoudig én smakelijk zijn om eens een keertje iemand te helpen. Dat bewijzen ze in La Cuisine, het leerwerkrestaurant aan de Antwerpse Kloosterstraat, vier dagen in de week.
Het restaurantje onderscheidt zich in meerdere opzichten van de talloze andere eetgelegenheden in de Koekestad, bijvoorbeeld alleen al door wel erg studentvriendelijke prijzen die er worden gehanteerd. Wie er aan tafel schuift met een studentenkaart op zak, krijgt een volledig menu geserveerd voor 5,21 Euro, en de prijzen van wijn, frisdranken en bieren zijn al evenzeer op maat van het studentenbudget gesneden.

Maar wat dit restaurant echt speciaal maakt is het feit dat het hier gaat om een leerwerkproject van TISO vzw. De chef runt de zaak met een brigade van keuken- en zaalpersoneel, geheel bestaande uit jongeren die twee dagen per week op de schoolbanken zitten, en drie dagen in de praktijk lopen in La Cuisine. Het zijn allemaal studenten in de leeftijdscategorie van 15 tot 18 jaar, die hier het klappen van de horecazweep leren, en op negen maanden tijd worden voorbereid om hun debuut te maken in het beroepsleven, of hier de smaak te pakken krijgen om toch verder te gaan studeren. Al de studenten komen uit kansarme gezinnen, en zetten hier hun eerste stappen naar een betere toekomst, en mogelijk een mooie carrière in de horeca. En of het werkt! De zaak loopt als een trein, en de brigade doet haar uiterste best om het iedereen naar de zin te maken. En ze hebben er duidelijk nog plezier in ook! Waar maak je het nog mee dat iemand op z’n vrije dag, zonder erom gevraagd te zijn, en zelfs zonder ervoor betaald te worden, mee inspringt omdat het deze keer wel érg druk is? De sfeer in het restaurant, en onder de leden van het team is dan ook erg gemoedelijk, en beslist inspirerend te noemen voor deze jongeren. Zij worden dan ook meteen begeleid naar een ruime mate van zelfstandigheid. Weliswaar onder het waakzame oog van de chef, een beroepskok die de overstap naar het onderwijs maakte, staan zij zelf in voor alle aspecten van het restaurantvak. Zij doen de aankopen, de voorbereidingen, het kook- en serveerwerk, de schoonmaak, alles…. En als er al eens een keertje iets fout loopt is er altijd het vakmanschap van de chef de cuisine om alles binnen de kortste keren weer op het rechte spoor te leiden.
De verloning van de studenten is vergelijkbaar met die van een leercontract, maar hun grootste winst zit hem duidelijk in de praktische kennis en de liefde voor de stiel die ze in La Cuisine rijkelijk kunnen oplepelen. Na hun opleiding worden ze trouwens niet zomaar aan hun lot overgelaten. Bij TISO volgen ze hun studenten ook naderhand nog op de voet.

Door in La Cuisine te gaan eten, help je dit schitterende project overleven, en verwen je jezelf (en je lief) voor héél weinig geld met een lekker maaltje van verse producten. Elke dag stellen ze een ander menu voor, steeds voor 5,21 Euro, en ze hebben dan ook nog eens een vrij ruim gestoffeerde kaart, waarop ook vegetarische schotels prijken. Ook de à la carte prijzen vallen overigens bijzonder schappelijk uit.
Als je eens een keertje met het praesidium wil gaan tafelen dien je wel op voorhand te reserveren (vanaf 6 personen).
La Cuisine, Kloosterstraat 5, 2000 Antwerpen
Telefoon: 03 226 42 71
Open op Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag, telkens van 17.00 tot 20.00 uur.

Castrum op jacht naar wereldrecord!

De vereniging van Studenten en oud-studenten Castrum is altijd al een buitenbeentje geweest. Sedert de start in 1991 zet Castrum zich in de eerste plaats in voor de herwaardering van de cantuscultuur in het studentenleven. Daar werd in het verleden al behoorlijk aan gewerkt, maar de ambities zijn nog lang niet vervuld. Met een heuse wereldrecordpoging willen ze nu nog een keertje hun punt verduidelijken. Vanaf vrijdagochtend 12 april om 9.00 uur beginnen zij aan hun waagstuk!
In “het Waagstuk”, aan de Antwerpse Stadswaag, steken ze dan van wal voor een heuse cantusmarathon van liefst veertig uur ononderbroken studentikoze luim. Het praesidium heeft een strikt strijdplan opgesteld, met een aantal regels en de nodige logistieke ondersteuning om zo ongehavend mogelijk de eindstreep te halen. Zo wordt er gezorgd voor vijf warme maaltijden, en zijn er doorlopend hapjes te verkrijgen. De kelen worden gesmeerd aan een strikt voorgeschreven tempo, vooral om te vermijden dat de deelnemers na een uurtje of twaalf niet eens meer zouden weten waarmee ze bezig zijn. Het opzet zit in elk geval goed in mekaar, dus als je zin hebt om mee een wereldrecord te vestigen, en je zingt graag, dan moet je echt wel dringend contact opnemen met het praesidium. Je komt overigens al heel wat te weten bij een bezoekje aan hun webpagina.
Met deze recordpoging reserveert Castrum zich alvast een plaatsje in het grote recordboek.
De redactie duimt ijverig mee!

Chatsessie met Minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten

De jongste tijd vliegen de nieuwsberichten over het onderwijs ons rond de oren: TBS55+ , pluralistisch of niet, stakingen, geld of geen geld.
Heb jij ook een mening over al die onderwerpen en wil je die ook wel eens kenbaar maken aan minister Vanderpoorten?
Dat kan: Politics.be en de Vlaamse Scholierenkoepel organiseren op woensdag 20 maart tussen 18 en 19 uur een chatsessie met Mevrouw de minister. Je kan erbij zijn door op www.politics.be in te loggen in de chatbox.
Leg eens een minister op de rooster, of kom eens boven water met jouw verhelderende kijk op onderwijs en beleid!

De koning in de Antwerpse universiteit.

De Koninck is allang een oude vertrouwde van de Antwerpse universiteit, maar na het lokale bier komt ook het opperhoofd der Belgen zijn opwachting maken. Op 13 maart aanstaande loop je kans de levende versie van het portret op onze Eurootjes tegen het lijf te lopen. Rector Van Loon zal de koning doorheen de universiteit gidsen tot aan de afsluitende receptie, waarop ook delegaties van Unifac, Stuwer en ASK werden uitgenodigd.

Student onsterfelijk na het roken van cannabis, maar nu toch een beetje dood…

In Hampshire gedroeg een 16-jarige student zich wel héél vreemd toen hij thuiskwam van zijn studentenjob. Hij vertelde zijn zus en haar vriendin over drugs, en dat hij de indruk had dat bepaalde mensen hem achtervolgden. Hij was bang, en greep een schaar die op een bureau lag. De meisjes begonnen daarop te gillen, en de toegesnelde vader kon zoonlief ontwapenen. Vermits hij maar niet kalmeerde werden de hulpdiensten opgeroepen, en de student afgevoerd naar het hospitaal.
Toen hij daar goed en wel gekalmeerd leek, mocht hij weer naar huis, maar na een uurtje begon hij alweer te ijlen. Hij greep de schaar opnieuw en riep: “look dad” ! Daarop stak hij de schaar in z’n borstkas. Hij waande zich onsterfelijk, maar legde toch het loodje vooraleer de hulpdiensten opnieuw ter plaatse waren.
De autopsie wees uit dat hij “enkel” cannabis zou hebben gebruikt.

Miljoenen verduisterd in de Universiteit van Namibië.

De prestigieuze Universiteit van Namibië is in opspraak geraakt. Uit een onderzoek is gebleken dat het financiëndepartement er een heel eigen beleid op nahield. Miljoenen dollars aan onderwijskredieten werden verduisterd. Op het ogenblik zijn zeven ambtenaren geschorst, maar er werden geen aanhoudingen verricht. De Nationale Studentenbond eist van de overheid een harder optreden.
Ondanks de vaststellingen van fraude en verduistering is er nog altijd geen strafrechterlijk onderzoek geopend. Volgens de minister van onderwijs is dat niet zijn schuld, hij beweert ook al langer op maatregelen aan te dringen. Misschien toch eens overwegen een klacht in te dienen?

Studentenmanifestatie op 12 maart in Brussel.

De Vlaamse Studentenfederatie, en de Vlaamse kine-hogescholen roepen alle studenten op om deel te nemen aan de manifestatie van 12 maart in Brussel. Het protest is gericht tegen de besparingsmaatregelen van de regering, die een numerus clausus wil invoeren voor het aantal studenten kinesitherapie.
Minister Vanderpoorten heeft ondertussen al verklaard geen bijzonder toelatingsexamen te willen voor de opleiding in kwestie. Dat maakt het de ministers Aelvoet en Vandenbroucke niet makkelijker om hun beperkingen op te leggen.
Uit onvrede met de plannen van die twee ministers, hebben een zestigtal Franstalige kinestudenten op 7 maart de hal van het kabinet van minister Aelvoet bezet. De studenten van de ULB, de Brusselse Franstalige Hogescholen en de Franstalige Studentenfederatie verklaarden met hun actie een schokeffect teweeg te willen brengen. Om 10.00 uur werd uiteindelijk een delegatie van de studenten ontvangen op het kabinet.

Ikea-school

Kale grijze onderwijsgebouwen? Helemaal niet nodig. Laat de commercie je gewoon een handje helpen. Twee Utrechtse hogeschoolstudenten gooiden het op een akkoordje met de Zweedse meubelgigant om hun studieomgeving aan te kleden. Naar aanleiding van de wensen van de studenten maakte Ikea een ontwerp voor het studieplein van hun opleiding. De school legde er nog wat extra’s bij. Het resultaat, gele bankjes en plastic tafels, hallo studieparadijs! De twee studenten denken inmiddels verder en hopen bedrijven als Nokia en Coca Cola zover te krijgen dat ze gaan adverteren in de nieuw geplaatste vitrines.

Berkeley last groepsseks in studieprogramma in.

Nadat vorige week in Italië een professor buitengewipt werd wegens wipwerk met studentes, heeft nu ook de gereputeerde Berkeley universiteit te kampen met een eigen seksschandaal. Studenten die de lessen 'Male Sexuality' volgden, gingen hun b(r)oekje te buiten bij een geleid bezoek aan een striptent.
Een naschoolse 'discussie' is uitgedraaid op een regelrechte orgie. De studenten betoonden duidelijk te veel belangstelling voor het voorliggende studiemateriaal.
De cursus werd georganiseerd in het kader van 'DE-cal', wat staat voor 'Democracy and Education in California'. Dit is een programma dat ruime inspraakmogelijkheden biedt aan de studenten om het studiepakket zelf mee te ontwikkelen. Uit het project zijn naast 'Male sexuality' al klassen met ronkende namen als 'Female sexuality', 'The Erotic as power' en 'Body dissatisfaction' ontstaan. Deze colleges staan niet onder leiding van een professor en worden geheel door de studenten ingevuld, en dat wordt blijkbaar wel héél erg letterlijk genomen.
De leerlingen dachten het nuttige aan het aangename te paren en 4 studiepunten te verdienen met seks en voyeurisme. Tonen ze eens een keertje initiatief, is het wéér niet goed…
Waarschijnlijk worden de punten nu gewoon weer afgetrokken!

Gebrek aan belangstelling

Dat het steeds moeilijker wordt om studenten te porren voor activiteiten is voor de bestuursleden van de Utrechtse farmacievereniging UP geen nieuws. Maar dat deze week zelfs de traditionele excursie naar multinational Interpharma bij gebrek aan belangstelling moest worden afgelast, was ook voor hen een schok. Misschien lag het aan het feit dat er al een aparte excursie voor eerstejaars was geweest, maar dat moet in de toekomst beslist anders.
Veel studenten noemden het drukke studieprogramma als hoofdreden om thuis te blijven. Het UP-bestuur gaat nu met het faculteitsbestuur overleggen over aanpassingen in het collegerooster die ervoor moeten zorgen dat deze geschiedenis zich volgend jaar niet zal herhalen.

Naakte studente mag geen kandidaat bestuurslid meer zijn.

Kelly Shinkaruk was kandidate voor een functie in de “Students’ Union” van de universiteit van Alberta. Zij voerde een opgemerkte campagne, met verkiezingsaffiches, waarop zij in volle, naakte glorie, zichzelf aanprees om het studentendom te verheffen.
De studente geneeskunde werd nu echter door het bestuur uit de verkiezingsrace genomen, en haar posters geconfisqueerd.
De reden daarvoor is niet haar – overigens fraai gesneden - Evaskostuum, maar het feit dat ze een reglement overtrad, dat kandidaten verbiedt verklaringen af te leggen tegen externe media. Zij werd met name geïnterviewd door een journalist van de “Edmonton Sun” over haar opmerkelijke affichecampagne.
Hebben ze eindelijk eens een kandidate die niets te verbergen heeft :-(

Vreemde methode van ledenwerving.

De voorbije weken kregen we op de redactie een aantal vragen en klachten over de wel heel bijzondere vorm van ledenwerving van het Leuvense KVHV. Blijkt dat deze studentenvereniging de postbode op pad stuurt met betaalkaarten naar alle eerstejaarsstudenten. Gewoonlijk is het een van de ouders die de deur opent voor de postbode, en meestal wordt de zeven Euro vijftig ook vlot betaald. Studenten en Leuven roepen nu eenmaal geen argwaan op bij de ouders van eerstejaars in Leuven. De studenten zelf komen helemaal uit de lucht vallen. Zij hebben zich namelijk hoegenaamd geen lid gemaakt van het KVHV. Bij navraag blijkt dat KVHV Leuven daar al langer een systeem van maakt. In het begin van het academiejaar sturen zij eerst een wervingsbrief naar alle nieuwkomers. Later sturen zij dan de postbode langs om lidgeldbijdragen te innen.
De universiteit is allerminst gelukkig met deze werkwijze. In het verleden misbruikte de vereniging ook al de naam en het logo van de universiteit, wat ertoe leidde dat de vereniging gedurende een aantal jaren de toegang tot de universitaire gebouwen werd ontzegd.
Nu krijgt de universiteit tientallen klachten over de “nieuwe wervingswijze”. Het KVHV zelf is zich van geen kwaad bewust. Wie geen lid wil blijven kan zijn geld terug krijgen, zegt men daar. Wie dus zijn of haar centjes terugwil, kan contact opnemen met het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, Krakenstraat 13, 3000 Leuven tel: & fax: 016-22 90 98
Het blijft echter hoe dan ook jammer dat een studentenvereniging met een dergelijke rijke traditie, en dergelijke verdiensten voor de ontvoogding van Vlaanderen, zich nu laat kennen aan dubieuze aftroggelpraktijken.

Nederland verscherpt controle op tentamens en examens.

In Nederland wil minister Hermans van onderwijs de controle op tentamens en examens in het hoger onderwijs aanzienlijk verscherpen. Hij maakt zich zorgen over het gebrek aan toezicht waar de Onderwijsinspectie hem onlangs over rapporteerde. Alle universiteiten en hogescholen moeten nu binnen zes weken aan de minister uitleggen hoe zij de kwaliteit van hun onderwijs bewaken. De inspectie onderzocht vorig jaar het functioneren van examencommissies. Aanleiding waren kritische opmerkingen in diverse visitatierapporten. In april zou het verslag volgen. De publicatie werd echter vervroegd nadat hoofdinspecteur Frans Leeuw op de conclusies vooruit was gelopen. In een radio-uitzending met Leeuw die tevens bijzonder hoogleraar aan de Utrechtse faculteit Sociale Wetenschappen is, werd vorige maand verband gelegd tussen makkelijke tentamens en overheidsfinanciering. Hogescholen en universiteiten ontvangen namelijk per afgestudeerde een bepaald bedrag. Momenteel ligt dit onderwerp zeer gevoelig in verband het justitieel onderzoek naar fraude bij hogescholen over inschrijfcijfers van studenten.
In het inspectierapport dat Hermans vorige week naar buiten bracht, is geen enkele sprake van grootscheepse fraude met diploma's. Wel laat de controle op de toekenning van studiepunten en op het niveau van de examens te wensen over. De Onderwijsinspectie concludeert dat examencommissies zowel in het hoger beroepsonderwijs (hbo) als het universitair onderwijs ten onrechte een ondergeschikte rol hebben. Sterker nog: uit de steekproef kwamen vijf hbo-opleidingen die ervoor uitkwamen niet eens een examencommissie te hebben. Het niet hebben van een examencommissie is een overtreding van de Wet op het Hoger onderwijs (WHW). En waar examencommissies wel bestaan wordt met deze WHW op veel grotere schaal een loopje genomen. In meer van de helft van de gevallen worden - tegen de regels in - mensen in de commissies benoemd die zelf geen onderwijs verzorgen.
De inspectie is verder kritisch over examencommissies die niet streng genoeg zijn. Zo leidt geconstateerde fraude van studenten maar in de helft van de gevallen tot strengere examenregels. De inspectie bekritiseert ook de examencommissies die het inleveren van andermans werk en het meeliften in groepsopdrachten niet als 'beleidsprobleem' zien. Dat eerste geldt voor een kwart van de onderzochte universitaire opleidingen en 38 procent van de hbo-studies.
De betrokken examencommissies verwijzen veelal naar de bevoegdheid van de individuele docent. Of ze denken dat kopiëren niet veel voorkomt vanwege de aard van het onderwijs, bijvoorbeeld in de kunsten. De inspectie neemt geen genoegen met de verklaring dat het opzoeken en reproduceren van informatie, bijvoorbeeld vanaf het internet, ook een waardevolle vaardigheid is. "Daarmee komt het vertrouwen in het getuigschrift in gevaar", aldus het inspectierapport.
De minister nam vorige week de meeste aanbevelingen van de onderwijsinspectie meteen over. Zo moeten alle universiteiten en hogescholen voor 15 april uitleggen hoe zij de kwaliteit van hun examens bewaken en moeten examencommissies jaarlijks verslag doen van hun werkzaamheden.
HOP, Wilmar Kortleever

Zelfonderzoek van Nederlandse universiteiten naar fraude.

Het onderzoek naar misbruik van subsidieregels breidt zich als een olievlek uit over het Nederlandse onderwijs. Minister Hermans eist een zelfonderzoek van alle universiteiten, hogescholen en instellingen voor middelbaar- en volwassenenonderwijs.
De maatregel van de minister volgt op zijn aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen zes hogescholen. Op basis van onderzoek door ministeriele accountants beschuldigt hij ze van fraude. Tegen drie van hen (Amsterdam, Utrecht en Brabant) stelde Hermans bovendien een vervolgonderzoek in.
De zes hogescholen schreven samen meer dan 5000 Belgische studenten in die nauwelijks onderwijs genoten. Wel waren ze per persoon goed voor duizenden euro's overheidsgeld. In totaal werd 29,2 miljoen euro ten onrechte geïncasseerd.
De 'Vlaamse carrousel' kostte al diverse mensen de kop. Bij het commerciële bemiddelingsbureau Opleiding en Ontwikkeling, dat de spookstudenten leverde, werd een directeur ontslagen en traden twee bestuursleden af. Bij hogescholenvereniging HBO-raad traden vorige week drie bestuurders af. En als klap op de vuurpijl werd op het ministerie in Zoetermeer hbo-directeur Jacob Zuurmond op non-actief gesteld.
De kou is hiermee niet uit de lucht. De HBO-raad ligt onder vuur omdat voorzitter Frans Leijnse volhoudt dat de brancheorganisatie van geen misstanden afwist. Toch werden de gewraakte praktijken al in 2000 in een gedragscode expliciet verboden.
Critici verwijten Hermans intussen het misbruik van regels te hebben uitgelokt door het hoger onderwijs te weinig geld te geven. Regels, die bovendien onduidelijk waren. In de Tweede Kamer ligt de onderwijsminister nog veel zwaarder onder vuur. 'Te weinig, te laat', oordeelt een ruime kamermeerderheid nu al. Wederom wordt gevraagd om een 'feitenoverzicht'. De minister moet daarin verantwoorden wat hij sinds zijn aantreden heeft gedaan met meldingen van fraude en misbruik.
Hermans besloot deze week dat alle hogescholen, universiteiten en mbo-scholen een vragenlijst sturen over studenteninschrijvingen. Die moet binnen zes weken ingevuld retour naar Zoetermeer. Wie het oprekken van regels eerlijk opbiecht, moet het teveel geïncasseerde geld teruggeven, maar komt zonder boete weg. Fraudeurs kunnen daarentegen 'harde maatregelen' tegemoet zien. De koepelorganisaties HBO-raad, VSNU (universiteiten) en bve- raad (mbo) hebben ingestemd met de aanpak van de minister.
HOP, Wilmar Kortleever

Studentagenten zorgen voor meer blauw op straat.

In Nederland is fractievoorzitter Bart Slagter van D66 ervan overtuigd dat studenten ervoor kunnen zorgen dat er meer blauw op straat komt. Hoe? Heel eenvoudig! Studenten moeten worden aangenomen voor het afhandelen van de administratie en het opnemen van aangiftes, zodat er meer agenten de straat op kunnen. In Leeuwarden maakt de politie al een jaar gebruik van Groningse studenten, en volgens de Friese politie doen de studenten het uitstekend. Utrecht maakt ook gebruik van 'hulpjes', maar dat zijn niet noodzakelijkerwijs studenten. Ook bij ons in Vlaanderen zijn er al een aantal projecten geweest met studenthulpagenten en wordt er gedacht aan het inzetten van studenten als administratieve extra’s bij de politiediensten.

Recordaantal studenten aan de RU Gent.

De universiteit van Gent had nooit in haar 184-jarig bestaan zoveel studenten als dit academiejaar. In totaal zijn er nu 24.000 studenten ingeschreven, waarvan 20.097 in de basisopleidingen. Ook het aantal doctorandi bereikte een recordaantal, met 1.327 inschrijvingen. Het succes van de RUG wordt voornamelijk op rekening geschreven van de voortreffelijke reputatie in internationale middens van de universiteit, en de aandacht die intern wordt besteed aan invulling van de assistent-mandaten. Daar wordt in het bijzonder gewaakt voor het vrijhouden van de tijd nodig voor het doctoraat. De assistent mag niet verzuipen in lesgeven, practica en eindwerkbegeleidingen.

Contractje voor buitenlandse studenten.

Het wordt voor buitenlandse studenten makkelijker om een periode in Nederland te studeren. De procedure voor een visum zal van drie maanden worden teruggebracht tot drie weken. Door een sneller contact tussen een speciaal bureau en de universiteiten en hogescholen moet een 'snel visumcontractje' te regelen zijn. Onderwijsinstanties hoeven zich hierdoor niet meer door een woud aan regels te worstelen voordat ze een buitenlandse student kunnen binnenhalen.

Ontvoerde Gentse student na vijf maanden vrijgelaten!

Karel Dick, een 24-jarige Gentse student had nooit gedacht dat zijn vakantie in Colombia zo lang zou uitlopen! In september vorig jaar werd hij gegijzeld door leden van het Colombiaanse rebellenleger ELN. Op 4 maart werd hij uiteindelijk overgedragen aan Agalev-kamerlid Lode Vanoost, die in gezelschap van twee vertegenwoordigers van de Colombiaanse kerk voor de vrijlating van de jongeman was gaan pleiten. De student was gedurende zijn gevangenschap goed behandeld, en verkeerde in goede gezondheid. Daardoor kon hij zeer snel doorreizen naar huis.

Hekserij!

In Australië begint de universiteit van Adelaide binnenkort met een nieuwe vorm van onderwijs. Tovenarij, hekserij en sjamanisme zijn de kernpunten van deze nieuwe studie. De films Harry Potter en Lord of the Rings hebben de universiteit bewogen tot deze opmerkelijke zet. De films zouden de interesse voor het mystieke en het surreële hebben aangewakkerd. De studie moet studenten de gelegenheid geven om "de oorsprong van het spirituele geloof, vanuit een antropologisch perspectief” te benaderen.

Meeste studenten hebben baantje.

Uit een enquête van het uitzendbureau Randstad is gebleken dat meer dan 80% van de studenten, ouder dan 15 jaar, op één of andere manier bijverdienen. Bij de groep boven de 18 jaar is dat zelfs bijna 90%.
Opmerkelijk is wel dat de studenten in zeventig procent van de gevallen onder contract voor een bedrijf werken. 19% van de studentenjobs zijn administratief, 17% in de horeca, eveneens 17% als winkelbediende en 15% als arbeider of in magazijnwerk. Gemiddeld verdient een student 1350€ per jaar. Het meest gebruikte kanaal om aan een studentenjob te raken is nog altijd familie (het zogenaamde kruiwageneffect). 65% van de min-18-jarigen en 59% van de plus-18-jarigen raken op die manier aan hun baantje.
Uitzendkantoren zijn ondertussen de tweede belangrijkste bron van studentenjobs geworden.

Dip

Het gaat niet goed met de gemiddelde student. Volgens de Nederlandse Studentenpsychologen zijn er steeds meer studenten die niet lekker in hun vel zitten. De Katholieke Universiteit Brabant heeft besloten een cursus 'Grip op je dip' te beginnen, om studenten met lichte tot matige depressieve klachten te helpen. Problemen als stress, faalangst, somberheid en eenzaamheid komen veel voor bij studenten. Uit een jaarverslag van de Hogeschool van Utrecht komt ook nog een opmerkelijk feit. Zeventig procent van de depressieve studenten die bij een psycholoog aankloppen, is vrouw.

Jean Pictet prijs voor Leuven en Utrecht.

Studenten van de Leuvense en de Utrechtse rechtenfaculteit hebben vorige week in Portugal de gerenommeerde Jean Pictet-competitie gewonnen. Het Leuvense team toonde zich samen met dat van Utrecht de beste van 26 afvaardigingen in de internationale wedstrijd op het gebied van het humanitair recht. De studenten werden een week lang via een rollenspelsysteem ondergedompeld in problemen met een internationaal juridisch karakter. Daarbij werden studenten niet alleen beoordeeld op kennis maar ook op sociale en persoonlijke vaardigheden. De jury bestond uit wetenschappers en medewerkers van grote instellingen op het gebied van internationaal humanitair recht, zoals het Rwanda-tribunaal en de VN.

Paardenmiddel voor artsen in de dop.

Meer dan zeshonderd Groningse geneeskundestudenten hebben bij het faculteitsbestuur een officiële klacht ingediend over het lage niveau van de tentamens. De faculteit heeft tentamens met open vragen in de ban gedaan. Voortaan is het louter multiple-choice voor de Groningse geneeskundestudenten. Die zijn daar niet bepaald gelukkig mee en hebben dan ook voor het eerst gebruik gemaakt van het collectieve klachtrecht, het paardenmiddel van de bestuurswetgeving.
Studenten die van mening zijn dat hun klacht niet serieus wordt genomen, kunnen er in het uiterste geval gebruik van maken. Het niveau van de tentamenvragen was voor het merendeel van de Groningse studenten meer dan klachtwaardig. Als zelfs de studenten zeggen dat het te makkelijk is….

Software.

Daar is het dan wel vastgesteld, maar beslist niet alleen bij de Universiteit Twente (UT) wordt het universitaire netwerk gebruikt voor illegale handel in computerprogrammatuur. Dat denkt tenminste de stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment). De piraterijwaakhond wil met de universiteiten afspreken hoe wetsovertreders dienen te worden aangepakt. Brein spoort illegale software op, het bestuur van school of universiteit kijkt vervolgens welke de te nemen maatregelen zijn. Dat gebeurt in eerste instantie op vrijwillige basis, maar universiteiten zijn wel juridisch aansprakelijk als ze maatregelen weigeren te nemen na melding van illegale praktijken, aldus Brein.
Welke universiteiten nog meer onder verdenking staan is nog niet uitgelekt.

Ook iets voor de boekentas!

In Champion, Ohio, belde vorige week donderdag een ongeruste vader naar de school van zoonlief. Pa miste een schietijzer uit zijn collectie, en vreesde dat zijn 17-jarige spruit het “speeltje” meegenomen had naar school. De politie werd opgeroepen, maar kon het zoontje niet aantreffen onder de 520 leerlingen van de high school.
Toen de politie weg was, zag de directeur de leerling binnensluipen langs een zijdeur. Hij riep hem op kantoor, maar de jongeman moest en zou nog allerlei dingen moeten doen voor hij wou praten. Hij wou eerst nog naar toilet, zijn jas weghangen, zijn jas aan een vriend gaan geven….
De politie, die was heropgeroepen, greep de adolescent uiteindelijk bij de (overjas)kraag. Fouillering leverde niet de verwachte artillerie op, maar wel twee staven dynamiet en evenveel slaghoedjes.
Het was net een maand geleden dat de politie van Champion nog een student arresteerde, met vier staven dynamiet en 96 ontstekers op zak.
Blijkbaar waren het wel allebei voorbeeldige studenten….

Monsters Inc.®

Tot en met veertien maart ’02 kunnen jullie nog deelnemen aan de filmquiz op www.studiant.be/kwis. Je kan voor jouw studentenclub liefst 100 vrijkaarten voor de exclusieve avant-première van de nieuwste Disney productie in de wacht slepen. Waar wacht je nog op? Deelnemen is de boodschap; schiet je niet de hoofdvogel af, dan maak je evengoed kans op andere toffe prijzen!
Denk eraan, die prijzen worden pas aan de meet uitgedeeld, dus op 15 maart, om 00.01 uur!

Tientallen studenten zwaar gewond bij taalrellen!

Op Corsica wil het er nog wel eens stuiven over het taalgebruik. Bij een betoging op de eerste dag van maart gingen studenten zwaar in de clinch met de ordehandhavers. De universiteitsstudenten kwamen op straat om het recht op onderwijs in het Corsicaans te eisen. Tot op heden gebeurt alle onderwijs op Corsica in het Frans, maar het trotse en koppige Corsicaanse volk begint hoe langer hoe meer aanspraak te maken op de volkseigen rechten, waaronder dus ook het onderwijs in de eigen taal. De Corsicaanse studenten eisen dezelfde rechten als de Bretoenen, die ondertussen al wel een zekere mate van taaleigenheid hebben verworven. De Basken zijn trouwens ook eisende partij in een soortgelijk dispuut.
De betoging in Ajaccio liep in elk geval behoorlijk uit de klauwen. Betogers en ordehandhavers gingen mekaar van onzacht tot uitermate hard te lijf, wat uiteindelijk resulteerde in tientallen ernstig verwonde studenten.
Bij de studenten zaten trouwens ook een behoorlijk aantal oproerkraaiers, die slechts uit waren op vernieling en plundering. Als de Corsicaanse studenten enige vordering in de goede richting willen maken, zullen zij in elk geval de vandalen en anarchisten die zich onder hun spandoeken scharen moeten isoleren en weren.