Studentizine

Studentizine 27

Redactioneel

Midden in het paasverlof verschijnt er plots toch een Studentizine! Bestaan er dan géén zekerheden meer? Toch wel, met name de zekerheid dat een redactionele bende ongeregeld steeds maar weer nieuws weet op te duiken om een dosis studentikoos leesvoer samen te proppen in jullie favoriete pseudo-academische publicatie.
De aanmoedigingen en kritieken die we krijgen, maken ons in elk geval duidelijk dat we zeker niet slecht bezig zijn. Waar mogelijk en wenselijk proberen we te verbeteren, en daar kunnen jullie ons uiteraard mee helpen. Houd ons op de hoogte van het reilen en zeilen in jouw studentenstad, stuur berichtjes, schrijf zelf ook eens een artikeltje. Tienduizenden lezers zullen je dankbaar zijn, of je bestoken met kritieken (maar dat is ook een vorm van fanmail). Binnenkort starten we trouwens ook met een discussieforum online. Op het ogenblik wordt dat nog uitgetest, maar waarschijnlijk vanaf het volgende Studentizine zullen jullie je ongezouten mening op het net kwijt kunnen, en kunnen reageren op de reacties…
In afwachting daarvan kunnen bijdragen of hints gestuurd worden naar webpagina. Supporters en zanglustigen zijn steeds welkom, in het bijzonder tijdens de “moeilijke uren”, wanneer de deelnemers die gewoon zijn dagelijks te gaan slapen, door die aandrang bevangen zouden kunnen worden.

Omkoopschandaal in Oxford.

'Als dit uitlekt is het met ons gedaan', zei senior-staflid John Platt (aalmoezenier van Pembroke College) van de universiteit van Oxford, en hij beloofde een bankier een plaats voor zijn zoon op de universiteit in ruil voor een “bescheiden” gift van 300.000 pond. Helaas was de bankier in werkelijkheid een journalist en kwam de oplichterij aan het licht. Geen sprookje, maar harde werkelijkheid, berichten het Hoger Onderwijs Persbureau en NRC-Handelsblad.
Erg jammer voor de universiteit die er prat op gaat zijn eerstejaars uitsluitend te selecteren op hun cijfers. Maar volgens de universiteit handelden Platt en een collega geheel op eigen initiatief. De beide sjoemelaars hebben inmiddels dan ook hun ontslag genomen.
Het is nochtans beslist niet de eerste keer dat de toelatingsprocedures voor beroering zorgen. Een aantal jaren geleden werd een uiterst geschikte kandidaat geweigerd omdat hij “maar” aan een staatsschool had gestudeerd. Bovendien wordt er in Oxford hoe langer hoe meer plaats ingeruimd voor buitenlandse studenten, ten nadele van Britse kandidaten, omdat buitenlanders meer geld binnenbrengen.

Tickets voor Kinepolis te verdienen!

Wij bij Studiant houden eraan jullie op de hoogte te houden wanneer er wedstrijden doorgaan op onze site. Zo zijn jullie er zeker als de kippen bij als er iets te winnen valt. Op maandag 15 april, de eerste dag na de paasvakantie, begint een nieuwe wedstrijd op onze website. Het juiste antwoord geven op 3 korte vraagjes over iets op onze site, kan je gratis tickets voor Kinepolis opleveren. Overal in België geldig! En om onze trouwe lezers een extra voordeeltje te geven, zal 1 van de 3 vragen zeker over een artikel in dit Studentizine gaan. Dus, zeker vanaf maandag 15 april eens gaan kijken op de Studiantsite ! Het kost niets, en kan misschien nog wel wat opleveren ook. Beslist doen!

Rendez-vous voor nieuwe praesidia in Metropolis!

Bij vele clubs woedt nu de verkiezingskoorts, en binnenkort weten de uitverkorenen dat ze een jaar van hard en vaak ondankbaar labeur in het praesidium voor de boeg hebben.
Studiant probeert elk jaar opnieuw de studentenclubs en hun bestuurders zoveel mogelijk te helpen, onder meer door het ter beschikking stellen van gratis webspace voor de clubsite, door de samenstelling van het vademecum, door de verspreiding van de activiteitenkalender Waddiswoar (op de eigen site, op MSN.be, op andere sites, met inlassingen in bladen als Student M/V, Zone 03, door affiches en flyers…), door het leveren van juridisch advies...
Om de nieuwe praesidiae in de gelegenheid te stellen kennis te maken met mekaar, Studiant en zijn partners, organiseren wij in samenwerking met Metropolis Antwerpen onze lintenavond II.
Wat mogen de nieuwe praesidia daar verwachten?
Een exclusieve avant-première van een film, een gezellige avond, de gelegenheid om heel veel afspraken te maken, informatie te verzamelen en een stevige pint te scheppen!
Gratis, maar alléén voor praesidiumleden, en zelfs exclusief voor praesidiumleden!
Studiant Lintenavond II, in Metropolis Antwerpen. Maandag 22 april ’02 om 19.00 uur.
Het voorspel voor een schitterend nieuw academiejaar!

Surfjaarkaart voor studenten wenselijk.

De OpenbaarVervoer-studentenkaart moet een tegenhanger krijgen in de vorm van een 'Internetjaarkaart'; een goedkoop abonnement waarmee studenten onbeperkt kunnen surfen met een behoorlijke snelheid. Met dit idee komt SURF, de ICT-dienstverlener voor hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Wil een instelling het leren op afstand op grote schaal kunnen invoeren, dan moet de nodige technologie voor iedereen beschikbaar zijn. Terwijl studenten via de internetjaarkaart een duwtje in de rug krijgen, wil SURF de digibeten onder het docentenkorps drie maanden op 'sabbatical leave' sturen om ze bij te spijkeren in ICT-vaardigheden en het gebruik ervan in onderwijsmodules. SURF heeft namelijk geconstateerd dat een deel van de docenten de ICT-ontwikkelingen niet helemaal (of helemaal niet?) kan bijbenen.

Fraude in Nederlands hoger onderwijs!

Minister Hermans van Onderwijs komt uiteindelijk toch met een overzicht van alle signalen van misbruik van bekostigingsregels in het onderwijs die hij de afgelopen jaren heeft gekregen. De Tweede Kamer had daarop aangedrongen. De Algemene Rekenkamer kan de informatie gebruiken bij het onderzoek van de fraudeaffaire in het hoger onderwijs. De Kamer besloot eerder zelf zo'n onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren.

Gratis tickets voor exclusief concert van Mediaeval Babes te winnen!

In samenwerking met CC Luchtbal brengt Euro-Rock de Canadese act MEDIAEVAL BABES naar Antwerpen voor een exclusief concert op zaterdag 13 april. De band die in het verleden al samenwerkte met acts zoals DELERIUM, bestaat uit 9 heel getalenteerde vocalistes van 8 verschillende nationaliteiten. De muziek die ze brengen is die van lang vervlogen tijden, in talen zoals Latijn en middeleeuws Welsh, Frans, Duits, Italiaans en Engels. Het repertoire van de band bestaat uit arrangementen daterend uit de Middeleeuwen, traditionals en middeleeuwse gedichten die de band op muziek heeft gezet.
Tickets zijn te verkrijgen in elke FNAC, of kunnen online worden aangekocht op de websites van Euro-Rock (www.eurorock.be) en Side-Line (www.side-line.com) ! Ticketphone: +32 16 62 48 50
Schouwburg CC Luchtbal, Colombiastraat 8, 2030 Antwerpen, doors 20u00. Info: info@eurorock.be
Melomanen onder onze lezers kunnen duo-tickets winnen voor deze voorstelling op de "lucky page" .

Nauwelijks nog digibeten onder eerstejaars.

Het aantal Utrechtse eerstejaars dat dagelijks surft op internet is binnen twee jaar meer dan verdubbeld. De helft van de nieuwe studenten is vrijwel elke dag op het web te vinden of maakt gebruik van e-mail. Surfen in de computerleszaal is favoriet. Dat blijkt uit een enquête onder 2600 studenten die sinds september aan de Universiteit van Utrecht studeren.
De meeste nieuwe studenten zijn tevreden over hun studie en de Utrechtse universiteit, zo blijkt uit dit onderzoek onder eerstejaars. Utrecht heeft volgens de meeste studenten een gezellige universiteit met goed onderwijs en goede docenten. Het gemiddelde cijfer dat studenten geven aan hun opleiding is 7.3.
Uit de nieuwe gegevens blijkt verder dat de digibeten onder studenten nu vrijwel zijn uitgestorven aan de Utrechtse Universiteit. Twee jaar geleden, bij een eerdere enquête, maakte meer dan tien procent van de eerstejaars nooit gebruik van internet, nu is dat teruggelopen tot amper een procent.
Vier van de vijf studenten hebben thuis een eigen computer. De meeste hebben ook de mogelijkheid om te internetten. De computerleszalen zijn echter de meest geliefde plek om te surfen en te mailen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat studenten in de enquête negatiever oordelen over de universitaire computerfaciliteiten dan twee jaar geleden. Bijna een kwart van de eerstejaars klaagt dat de zalen altijd vol zitten.

De afrekening², studentenpromo!

Een muzikaal theaterdrama als update van de Amerikaanse geschiedenis uit de jaren ’50.
Werden de Rozenbergs terecht veroordeeld voor het stelen van Amerikaanse atoomgeheimen en spionage? Hun oudste zoon Michael heeft jaren gevochten om de naam van zijn ouders – zijn naam ! – van alle smet te zuiveren, tot recent vrijgegeven Russische KGB-dossiers een nieuw licht wierpen op dit fel omstreden proces…
Ten einde raad richt hij zich tot de rechter die destijds zijn ouders veroordeeld heeft. Een confrontatie tussen twee mannen, hun verleden en hun geweten.
Een botsing tussen ideologieën van toen en nu.
Een afrekening in het kwadraat!
creatie: Ronny Verheyen regie: Rudi Delhem muziek: Paul De Beckker en Jo Braet
EEN SPECIALE ACTIE VOOR STUDENTEN!
Op donderdag 25 april 2001 om 20.00u kunnen studenten een ticket kopen voor € 6.00 in plaats van € 14.50. (andere voorstellingen:13, 17, 19, 20, 23, 25, 26, 27, 30 april en 3, 4 mei 2002 om 20.00u. 21 april en 5 mei 2002om 15.00u ) Reserveren: 03 /233.95.54 (met vermelding speciale studentenprijs)
FAKKELTEATER RODE ZAAL Hoogstraat 12, Antwerpen

Strips met een hart voor kinderen.

Onder die titel organiseert de vzw “De Stripvrienden” elk jaar een grote strip- platen- en Cd-beurs waarvan de opbrengst geheel gaat naar een minder gekend goed doel. De betoelaagde projecten zijn meestal kindgericht, en genieten nauwelijks of geen financiële steun van de overheid. In het verleden waren zo bijvoorbeeld Moeders voor Moeders, de Antwerpse Ziekenhuisclowns, de Balderschool en de A.L.S. zelfhulpgroep begunstigden van de beurs. Dit jaar, in mei, gaat de opbrengst van de beurs naar de CVS/ME vereniging. (Chronisch Vermoeidheid Syndroom).
De beurs gaat door op 26 mei in sporthal Schijnpoort, achter het Antwerpse sportpaleis. Die dag zullen er in elk geval een groot aantal tekenaars en scenaristen, én een groot aantal bekende Antwerpenaars aanwezig zijn om handtekeningen uit te delen en het initiatief te steunen. Op de bijzondere veiling, onder leiding van Mon Bernaerts, zullen een groot aantal collectoritems verkocht worden. Alle nuttige informatie over dit schitterende initiatief kan je vinden op www.stripsmeteenhart.org . Donaties, schenkingen, hulp of ondersteunende initiatieven zijn altijd meer dan welkom. Daarvoor kan je Frank Van Bergen contacteren info@stripsmeteenhart.org of op het nummer 0486/314 588.
Ook met een beursbezoek tussen 10.00 en 18.00 uur kan je al helpen….gewoon doen!

44 % van de Amerikaanse studenten zijn zuipschuiten.

Een onderzoek bij 10.000 Amerikaanse studenten aan 119 colleges voor hogere studies met een duurtijd van vier jaar leverde enig inzicht in de drinkgewoonten van die studenten. Zo bleken 29% van de mannelijke en 17% van de vrouwelijke studenten meer dan tien keer vrij diep in het glas gekeken te hebben tijdens de laatste maand voor hun bevraging. Vrij diep, daarmee bedoelen de onderzoekers vijf of meer alcoholische versnaperingen per gelegenheid voor een man, en vier of meer voor een vrouw. 19 procent verklaarde nooit alcohol te gebruiken.
Het was de derde keer sedert 1993 dat de 18 pagina’s tellende vragenlijst op de studenten werd losgelaten. De lijsten werden volledig anoniem verwerkt, om een zo eerlijk mogelijk statistisch resultaat te verkrijgen. Opvallend waren de verschillen tussen de regio’s. In een geval bleken 76 % van de studenten stevig aan de borrel te zitten, terwijl in Utah een campus bestaat met maar 1% regelmatige of overmatige drinkers. Daar bestaat wel een sterke anti-alcoholtraditie.
De cijfers werden stevig naar boven gehaald door de leden van studentenclubs (75% bij de fraternities en 62 % bij de sororities) en door de leden van sportverenigingen (63 en 53 %).
In grote lijnen blijven de cijfers ongeveer gelijk tegenover de voorgaande bevragingen, wat niet direct mag worden beschouwd als een succes voor de overheidscampagne die het gebruik van drank en andere “genotsmiddelen” wil terugdringen.
Opvallend is wel dat de grootste toename van problematisch alcoholgebruik werd opgetekend in de vijf hogescholen waar uitsluitend meisjes studeren. Daar gingen de cijfers van 25% naar 32%.

Weense universiteit begraaft nazislachtoffers.

Op 22 maart 2002 vond op de centrale begraafplaats van Wenen een bijzondere teraardebestelling plaats. De universiteit trok daarmee een definitieve streep onder een vrij luguber tijdperk. De Joodse groep Yad Vashem had de kat de bel aangebonden. Bij de samenstelling van de Pernkopf Atlas, een standaardwerk anatomie, was gebruik gemaakt van “onderdelen” van slachtoffers van het concentratiekamp Mauthausen. Zo vreemd is dat niet, want Pernkopf, die in 1938 hoofd van de medische faculteit werd, was een fervent aanhanger van het nationaalsocialisme. De uitgevers van de atlas hadden al langer de hakenkruisen verwijderd, en een aantal waarschuwingen aangebracht in de latere drukken, met betrekking tot de twijfelachtige herkomst van de gebruikte preparaten. Overigens is pas onlangs besloten het vier delen tellende referentiewerk niet meer te herdrukken.
De Weense studenten bleven al die tijd de preparaten en specimens gebruiken, tot in 1998, wanneer een officieel onderzoek werd ingesteld naar de herkomst van de menselijke overblijfselen. Door het feit dat een belangrijk deel van het archief verloren ging in 1945 was dat niet eenvoudig, maar in elk geval bleken een belangrijk aantal van de gebruikte specimens wel degelijk van dubieuze herkomst te zijn, en hoogstwaarschijnlijk of zeker afkomstig uit het actieve concentratiekamp.
Er werd besloten om al dergelijke menselijke resten definitief uit de collectie te verwijderen, en te begraven. De gedenksteen verwoordt de gevoelens van spijt vanwege de medische faculteit inzake de passieve en lankmoedige betrokkenheid bij deze misdaad tegen de menselijkheid.
Ook lichaamsdelen uit dezelfde tijd, waarvan de herkomst niet kon worden achterhaald, werden mee begraven in deze gemeenschappelijk tombe vlakbij de graven van Schubert en Strauss.

Gentse kotbelasting afgevoerd.

De kogel is door de kerk, de Gentse kotbelasting komt er niet! Het bleek te moeilijk te zijn om op juridisch verantwoordde wijze verschillende tarieven te hanteren. De studenten, die zich initieel verzetten tegen de kotbelasting waren nochtans bereid in te stemmen met die belasting, mits een duidelijk onderscheid tussen “goede” en “slechte” koten, en een echt studentenbeleid, waarvoor een twintigtal onderhandelingspunten ter tafel lagen.
Zij vinden het namelijk niet kunnen dat Gent als belangrijke studentenstad geen echt studentenbeleid heeft. Daarom worden er ook op allerlei gebieden nog onderhandelingen gevoerd om in de toekomst een beter en studentvriendelijker beleid in Gent vorm te geven.
De stad vreesde te veel problemen bij het aanrekenen en innen van de kotbelastingen, en moet nu elders op zoek naar de anderhalf miljoen Euro die de belasting moest opbrengen. Over de rest van de agendapunten wordt verder gepraat.

Studenten onthullen alles!

Het studentenblad van een van de meest prestigieuze Parijse scholen heeft voor opschudding gezorgd in het meer dan tweehonderd jaar oude instituut, waar onder meer Georges Pompidou nog als leraar aan de kost kwam. De verdeling van “Ravaillac” is opgeschort, op last van de directie.
De reden? Het studentenblad van het Lycée Henri-IV, is verschenen met op de frontpagina vijf laatstejaars “au naturel”. Drie jongens en twee meisjes geven zich bloot, hoewel hun kroonjuwelen aan het zicht onttrokken worden door een stukje (makkelijk te verwijderen) Scotch tape. Zij houden wel de handen voor het gezicht. Het tijdschrift in kwestie is een themanummer over prostitutie, homofobie en porno. De presentatie valt echter duidelijk niet in de smaak van de directie, waarschijnlijk niet handig genoeg om de tape weg te prutsen…. Daarom blijven de lezers voorlopig verstoken van de artikeltjes van Fouf’ Power en Betty Boop…

Cheobs

De vzw Cheobs stelt weer een pakket van groepstrainingen en individuele programma’s voor studenten voor. In een kennismakingsgesprek wordt onderzocht of de student baat kan hebben bij een van de groepstrainingen. Soms is eerder individuele hulp aangewezen. Zij helpen bijvoorbeeld om een juiste studiekeuze te maken, of om efficiënter om te gaan met de leerstof en de examens, faalangst etc.
Cheobs vzw tel/fax: 016/20.76.55 Cheobs website

Studenten in Bangladesh spieken een beetje veel.

Het ministerie van onderwijs in Bangladesh is vastbesloten paal en perk te stellen aan de hardnekkige spiektraditie van het lokale onderwijs. Zo is er een groots opgezette mediacampagne gestart tegen het spieken als een middel om toegang te krijgen tot de universiteit. Maar het blijft niet alleen bij die publiciteitscampagnes. In de laatste twee weken werden meer dan tienduizend studenten uitgesloten wegens spieken bij het afleggen van hoger secundaire examens. Tevens werden een dertigtal leraars en opzichters op staande voet ontslagen wegens het actief helpen bij spiekwerk.
In sommige scholen wordt de veiligheid nu verzorgd door gewapende politieagenten, die onder meer de mensen moeten arresteren die spiekbrieven proberen te bezorgen aan examinandi. Vorig jaar waren de vragen van een groot aantal examens gewoon te koop op de zwarte markt.
Politieke partijen en studentenverenigingen werken actief mee bij de verspreiding van examenvragen en het spieken. Zo verzekeren zij zich van een grotere aanhang bij de verkiezingen. Lang niet alle vastgestelde gevallen van spieken worden ook effectief bestraft. De sjoemelaars deinzen er niet voor terug om examinatoren te bedreigen met steekwapens, bijtende zuren en zelfs vuurwapens.
De examenfraude zit diep geworteld in heel het onderwijssysteem van Bangladesh, van lager onderwijs tot postgraduaten, wat maakt dat mensen met een riant diploma vaak volslagen nincompoops zijn, en die gaan dan op hun beurt het onderwijs in….

In Canada kunnen ze er anders ook wat van.

Een groep ingenieurstudenten in Ottawa zette een logische stap in de evolutie van het spiekgebeuren. Voor hun eindwerk over ethiek gingen zij rijkelijk grasduinen op internet. Niet zomaar feiten verzamelen, maar het betere knip en plakwerk. De prof, ook niet van gisteren, draaide bepaalde fragmenten uit de theses door de zoekmachine, en wist op die manier de bronnen te achterhalen van 31 studenten. Zij hadden stukken van een aantal verhandelingen aan mekaar vastgeplakt, daar een conclusie bij geschreven, en dat als hun eigen werk ingediend.
Eentje maakte het wel erg bont, hij veranderde welgeteld vier woorden in “zijn” thesis, de naam van de auteur niet meegerekend.
De creatieve ethici/ingenieurs mogen volgend jaar opnieuw proberen hun prof te verschalken, als ze al niet met hun plagiërende klikken en klakken aan de deur vliegen. De universiteit moet daar nog een beslissing in treffen.

Noorse studenten doen het al 97 jaar andersom!

In Noorwegen heeft de regering nu eindelijk het besluit genomen om rekening te gaan houden met een traditie die door de studenten al minstens 97 jaar in ere wordt gehouden.
Noorse studenten vieren namelijk eerst uitgebreid én bijzonder langdurig hun afstuderen, en leggen pas daarna de benodigde examens af. Het kopje wil dan wel eens iets minder fris zijn, met als resultaat…. Vanaf nu krijgen de studenten de gelegenheid om tussen 1 en 17 mei uitgebreid te vieren. Daarna hebben zij veertien dagen te tijd om bij te komen van hun zatsels, en zich voor te bereiden op hun examens. De overheid vraagt wel dat de studenten effectief op 17 mei stoppen met hun Rus-viering.
Rus komt van de laatste drie letters van de uitdrukking “cornua depositurus”, wat betekent de hoorn afleggen. In vroeger tijden was het de gewoonte een symbolische hoorn van het voorhoofd van de student te verwijderen, eens hij zijn examens met vrucht had volbracht.
Zouden er ook geen hoorns gezet worden op die vieringen?

Studentenclub mogelijk aangeklaagd wegens overlijden van schacht.

De leden van een studentenclub aan de universiteit van Maryland lopen het risico strafrechterlijk vervolgd te worden na de dood door alcoholintoxicatie van een groenlopende eerstejaars. In de volgende dagen zal worden beslist of de studentenclub zal worden vervolgd, en op welke gronden. Voorlopig worden twee opties vooropgezet: schuldige nalatigheid met de dood tot gevolg of doodslag. De negentienjarige Daniel F. Reardon werd bewusteloos aangetroffen na een feestje van de studentenclub. In het ziekenhuis werd een recordhoeveelheid alcohol in z’n bloed aangetroffen van 5 promille (tien maal de in België toegestane hoeveelheid). Dergelijke alcoholgehalten veroorzaken in regel coma en meestal ook een fatale afloop. Zo ook in dit geval, want na 6 dagen coma overleed Daniel. Zowel de universiteit als de betreffende studentenclub zijn aangeklaagd, de club geschorst van de campus, de erkenning door de nationale overkoepelende studentenvereniging herroepen.
De verwachting is dat de verantwoordelijken van de club in elk geval voor een grand jury zullen moeten terechtstaan, vergelijkbaar met een assisenzaak bij ons.
Het tragische voorval was het tweede met fatale afloop in zes maanden aan dezelfde faculteit.
Praesidiumleden dienen er ook bij ons over te waken dat hun leden niet gedwongen of aangezet worden tot excessief drinken. Hoezeer de wetgeving ook verschilt met die van de Verenigde Staten, strafrechtelijke vervolging is ook in België en Nederland perfect mogelijk.

Bestaat de maan uit kaas?

Deze, enigszins bizarre, vraag kreeg een kandidaat diergeneeskunde bij zijn toelatingsexamen in Cambridge te horen. In Oxford moesten kandidaat-studenten rechten twee merken shampoo op objectieve basis met mekaar vergelijken, en een kandidaat geneeskunde voor Cambridge moest de examinatoren overtuigen een dansvoorstelling van hemzelf toe te staan en te beoordelen. Monty Python is still alive and kicking in Britain!
Volgens de examinatoren worden dergelijke nonsensikale vragen frequent gesteld om de reactie en de coherente taalvaardigheid van de kandidaten te kunnen beoordelen in onverwachte omstandigheden.
Als je prof economie plots vraagt naar een evaluatie van de invloed van het baltsgedrag van de geelgekraagde rietpieper op de getijdenwerking van de magmatische kern van Mount St. Helens, schrik dan niet, blijf kalm, antwoord zo coherent mogelijk, en verwittig naderhand de geneesheer-directeur dat iemand de deur van paviljoen drie is vergeten af te sluiten.

Studenten als bewakers van de nieuwe demarcatielijn.

Na de aanslagen op twee synagogen in Antwerpen, en de rellen van de voorbije week, wordt het Jodenkwartier in de gaten gehouden door onder meer vijftien Joodse jobstudenten. Een deel van hen is naar België gekomen om hier te studeren omdat er in Israël op veel studierichtingen een numerus clausus staat. De jongeren hebben een degelijke, professionele opleiding genoten, vaak in Israël zelf, of bij privé-firma’s opgericht door ex-militairen.
De woordvoerder van de Antwerpse politie beaamt dit. Volgens hem worden deze jongeren ingeschakeld omdat zij beter dan wie ook de vaste bezoekers van de synagogen en de joodse scholen kennen. Wanneer zij iets verdachts opmerken melden ze dit aan de politie. Hun opdracht is dus enkel informatief, deze jongeren hebben geen politionele bevoegdheid .

Opkomst bij Gentse studentenverkiezingen in stijgende lijn.

Eind maart konden de Gentse studenten hun stem uitbrengen voor de raad van beheer, de sociale raad en de faculteitsraden. Zo’n 20 % van de 21000 stemgerechtigde studenten van de RUG zou opgedaagd zijn om zijn/haar stem uit te brengen. En dat is toch een lichte stijging tegenover vorig jaar (17%). De Gentse Studenten Raad, die de algemene campagne coördineerde en op 23 procent opkomst rekende, hoopt dat in 2004 de stemming elektronisch zou kunnen gebeuren. Zij zijn ook voorstander van het invoeren van een stemperiode van een week. Hierdoor zouden de studenten meer tijd krijgen om te stemmen.

Studio-studenten in de spits!

De toneelopleiding Studio Herman Teirlinck verdwijnt door fusie met de school van Dora van der Groen. Hierdoor zijn de studenten van de Studio Herman Teirlinck bang dat zij hun eigenheid zouden verliezen. Bij Herman Teirlinck zou het individu zeer belangrijk zijn, en mogen verschillende meningen geuit worden, en dit aspect willen zij beslist niet kwijtraken. Daarom hebben een aantal studenten er onlangs niets beters op gevonden dan het kruispunt aan de Jan Van Rijswijcklaan en de Desguinlei in Antwerpen te blokkeren tijdens de ochtendspits om aldus hun bezorgdheid te onderstrepen. Het rommelt al geruime tijd rond de toneelopleidingen in Antwerpen.

Professor blues.

ULB professor Daniel Droixhe, ook bekend als Elmore D is onlangs in Parijs uitgeroepen tot beste Europese bluesmuzikant van het jaar. De hoogleraar Romaanse filologie en Waalse literatuur is de zanger en gitarist van de groep Elmore D. Op z’n laatste album staan naast Engelse nummers ook een aantal songs in het Waals.

Stress onderdrukken met CD.

Aan de hogeschool Gent heeft de studentenpsycholoog Vincent Willemeyns een relaxatie-CD voorgesteld, waaraan hij zes jaar heeft gewerkt. De CD bevat een combinatie van meerdere technieken, zoals relaxatie en hypnotherapie, en moet studenten van stress en faalangst afhelpen. De mix van instructies en barokmuziek krijgt in de testfase alvast bijzonder gunstige kritieken van de studenten die de CD mochten uittesten.
Het concept is zeker niet nieuw, maar wel nieuw is dat de relaxatieoefeningen geheel op maat van de student gesneden zijn.
De redactie is jammer genoeg nog niet in de gelegenheid geweest de proef op de som te nemen, voorlopig zijn we dus nog echte stresskonijnen.

Twee studenten gedood, vijf gewond.

Bij studentenonlusten in westelijk Ethiopië zijn vorige week minstens twee studenten omgekomen en vijf ernstig verwond. De studenten, die blijkbaar waren opgehitst door leden van het Oromo Liberation Front, dat het regime de oorlog heeft verklaard, kwamen op straat in weerwil van een verbod op betogen. Wat begon als een betoging, werd al snel heel wat grimmiger. Het werd een ware plundertocht door de stad Ambo. Ordehandhavers werden gestenigd, en er vielen aan alle kanten rake klappen.
Toen opgehitste studenten de wapens van een gevallen politieman probeerden buit te maken werd er ook geschoten, met het genoemde gevolg. Ruim honderd studenten werden gearresteerd.
De aanleiding voor de rellen? De belasting op koffie die niet werd afgeschaft, maar verlaagd tot een kwart van de oude tarieven.

Paasverlof sneuvelt.

Voor studenten van de universiteit van Salt Lake City is de paasvakantie afgeschaft. Voor dit jaar tenminste. Op die manier moet de door de olympische spelen verloren tijd worden ingehaald. Tijdens de spelen waren de studentenverblijven ingepalmd door de atleten, en stonden de cursussen op een laag pitje. Ook bij andere scholen in de buurt van de olympische arena’s werd nauwelijks les gegeven tijdens de spelen.
Daarom wordt er nu af en toe eens een dagje vakantie gegund, maar is het paasverlof geschrapt.

Thaise studenten mogen niet gokken.

In het verre oosten is men gokgek. Dat is een bekend gegeven, en niemand kijkt daar bijzonder van op. De Thaise overheid maakt zich echter zorgen omtrent het gokgedrag van de studenten tijdens de wereldbeker voetbal. Door hun makkelijke toegang tot het internet zou het gokgedrag wel eens tot tragedies kunnen leiden, en daarom worden allerlei maatregelen genomen. Politieagenten in burger gaan internetcafés nabij scholen en universiteiten in het oog houden, en studenten worden aangemoedigd gokkende collega’s te verklikken. Er wordt verwacht dat zo’n 400.000 inwoners van Bangkok een dikke 217 miljoen dollar zullen vergokken tijdens de wereldbeker.
Ondanks het feit dat gokken een echte nationale ziekte is in Thailand, is het illegaal.