Studentizine

Studentizine 28

Redactioneel

Het studentikoze, onbekommerde leventje spettert na de paasvakantie weer lekker voort, met flamboyante uitschieters als een wereldrecord om U tegen te zeggen, maar ook met de verkiezingen van de praesidia die het eerstkomende academische jaar zullen moeten begeesteren. De verlokkingen van een lintenprestige mogen dan groot zijn, voor wie er écht iets van wil maken zal het ook een periode van sores, irritatie, frustratie en stress worden. Wie de taken van een praesidiumfunctie ter harte wil nemen, moet zich voorzien op behoorlijk wat ondankbaar werk, maar ook op een schat van ervaring en herinneringen, en vriendschappen die een leven lang kunnen standhouden. Je krijgt het niet in de schoot geworpen, maar dat maakt het des te waardevoller: gefundenes Fressen smaakt ook als iets wat je uit de goot opraapte. Wat je zelf verworven hebt of realiseerde geeft je een heel ander – voldaan – gevoel. De “gelukkige slachtoffers” voor het volgende jaar worden op maandag 22 april alvast uitgenodigd in Metropolis Antwerpen voor de Studiant lintenavond. Daar lees je in dit Studentizine meer over.
Ook voor niet praesidiumlezers hebben we weer heel wat nieuwsberichten verzameld. Het schorremorrie van de redactie wenst jullie weer veel leesgenot…

Castrum zingt adembenemend wereldrecord bij mekaar!

We hadden het in de vorige nummers al aangekondigd, Castrum (vivamus ad codicem) deed een gooi naar het wereldrecord cantus, dat op naam stond van de Antwerpse NSV. Daarvoor was een ambitieus actieplan opgesteld: men zou met minimaal 20 deelnemers gedurende 40 uren aan een stuk studentikoos zingen. Per zanguur was een pauze van 5 minuten voorzien, en elk uur werd maximaal, maar ook minimaal één pint Maes, Rodenbach of bolleke Koninck geconsumeerd. De catering zat voortreffelijk in mekaar, wat ook wel nodig was, want drinken en zingen op een lege maag is al menig cantusganger slecht bevallen. Het startsein werd gegeven op vrijdag 12 april om 9.00 uur ’s ochtends in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder, in de Wagetol, de kelder onder het Waagstuk aan de Antwerpse Stadswaag. Die kelder heeft een roemrijk verleden, onder meer als Zigeunerkelder, waar Ferre Grignard ooit nog zong. De start was er al meteen eentje in mineur, want van de 37 aangekondigde deelnemers stuurden er 10 om verschillende reden hun poes. De deelnemers zouden dus extra hun best moeten doen, want nu mochten er maximaal 7 “slachtoffers” vallen. De nachtelijke en ochtendlijke uren van zaterdag zagen de eerste drie deelnemers afhaken. Spek met eieren voor 24, met nog 16 uren voor de boeg! Sommigen gingen rechtop staan om niet in slaap te vallen, en links en rechts werden ferme stompen uitgedeeld om knikkebollende collegae uit de armen van Morpheus te houden. Maar de traditionele formule van krachtvoer voor een krachttoer, ondersteund door een paar opzwepende liederen, deed het hem. Hier en daar begon een stemband vervaarlijk te krassen, maar over het geheel genomen leefde iedereen weer op. Om 17.00 uur werd het vorige record geëvenaard, met nog steeds 24 doorzetters en doorzetsters. Voor de volgende acht uurtjes draaide allang niemand nog een hand om, het absolute wereldrecord moest en zou een feit worden. Om één uur zondagochtend stelde de deurwaarder vast dat 24 dapperen 40 uren hadden gekweeld en ieder minimum 40 keer 25 cl bier hadden versluisd! De meesten waren hees, en hadden dorst, dus is er nog een Chimayke of wat gedronken om het record te vieren.
Foto’s van de recordcantus zijn online te bekijken.

Radardwaling

De Erasmus Universiteit heeft afstand genomen van de 'misleidende conclusies' van het televisieprogramma Radar over een beleggingsproduct van Legio. De kritiek in het tv-programma op Legio vloeit namelijk voort uit een werkstuk van een stagiair van de Rotterdamse Universiteit en niet uit een 'diepgravend onderzoek', zo meldt de Telegraaf. Het 'stageverslag' van de student bedrijfskunde vormt voor Radar de basis voor een campagne tegen Legio, waarin vraagtekens werd gezet bij de aan- en verkoopkoersen die aan de deelnemers werden berekend. Duizenden consumenten kwamen vervolgens met claims.

Rendez-vous voor kersverse praesidia!

Zoals elk jaar, organiseert Studiant ook nu weer een lintenavond voor hen die het komende academiejaar de verschillende studentenclubs zullen gaan leiden. Onze vrienden van Metropolis Antwerpen stellen ons weer in de gelegenheid het nuttige en het aangename te combineren. Het begint al meteen erg goed, met de avant-première van de animatiefilm “Ice Age”, die in ons land pas binnen ruim twee maanden in circulatie komt. Een kennismaking met Studiant en de verschillende vormen van dienstbetoon naar de studenten toe, gelegenheid tot onderlinge gesprekken met andere “lotgenoten” en studentvriendelijke bedrijven, een ontmoeting met de studentpromotors van Guido/Kinepolis en uiteraard ruimschoots gratis bier in het Kinecafé.
Studiant lintenavond, maandag 22 april ’02, vanaf 19.00 uur, in Metropolis Antwerpen, be there! Enkel voor praesidia!

Histos Nederlands studentenkampioen zeilen.

De Utrechtse studentenzeilvereniging Histos heeft afgelopen weekend het Nederlands studentenkampioenschap kieljachtzeilen gewonnen in Hoorn. Hiermee hebben ze een startplaats veroverd voor de wereldkampioenschappen in Frankrijk in september. De vijf studenten zijn al begonnen met de training voor het WK en Histos is nu ook druk op zoek naar sponsors.

Tickets voor Children not allowed Night!

Wij geven onze lezers graag tickets cadeau, en bij Eurorock weten ze dat. Dus mogen we voor het concert van 10 mei aanstaande ook weer een aantal entreekaartjes uitdelen. Wat staat er die nacht op het programma? Children Not Allowed Night: Genitortures - Dkay.com (Jurgen E. from Die Krupps, new project) - Last Rites (Paul & Nod from Fields of the Nephilim's new band). Hof Ter Lo - Noordersingel 30 - 2140 Borgerhout - Antwerp, doors 20u00 Tickets: presale € 15 Ticketphone: +32 16 62 48 50
Eurorock shop and Side-line.com Info: info@Eurorock Om gratis tickets te winnen kan je tussen 25 april en 5 mei terecht op onze wedstrijdpagina.

Veerkracht studenten overschat ?

De mogelijke bedreiging van het bachelor/masterstelsel voor het actieve studentenleven wordt door het Utrechtse college van bestuur ernstig onderschat. Dat zegt het Overlegorgaan Studentenbeleid (OSRU). Het college van bestuur (CvB) schreef begin maart dat actieve studenten weinig last zullen hebben van de extra studiedruk in de bama-structuur. Volgens het CvB zijn het niet de slechtste studenten die een gedisciplineerd studiegedrag harmonieus combineren met een intensief studentenleven. Bovendien zijn studenten in het nieuwe stelsel veel vrijer in het samenstellen van hun studiepakket, zodat zij dat veel beter kunnen afstemmen op hun activiteiten voor organisaties en verenigingen, meent het CvB. De extra mogelijkheden om gemiste vakken in te halen, waarom het OSRU had gevraagd, zijn dan ook niet nodig. 'Wij hebben vertrouwen in de veerkracht en de creativiteit van de studentenorganisaties om in veranderende omstandigheden hun activiteiten te blijven ontplooien.'
Het OSRU stelt dat het college de plank in meerdere opzichten mis slaat. Het is de verenigingen weliswaar tot nu toe gelukt om een groot aantal activiteiten door te laten gaan, maar dat heeft behoorlijk wat van ze geëist. Het is natuurlijk aardig dat het college zoveel vertrouwen heeft in de veerkracht van de verenigingen, zegt het OSRU, maar 'wij willen u erop wijzen dat aan iedere veerkracht een eind komt. Het elastiek zal ooit moeten knappen'.
In zijn brief vraagt het OSRU op korte termijn om een gesprek, waarin ook de toezegging van het college ter sprake moet komen dat bestuurservaring studiepunten kan gaan opleveren. De studenten vrezen dat elke examencommissie zonder duidelijke centrale richtlijnen eigen criteria zal gaan aanleggen, waardoor er een wildgroei aan regelgeving zal ontstaan.

Phi Kappa Theta voorgoed geschrapt in San Diego.

De lieverds van Phi Kappa Theta, een van de studentenverenigingen aan de universiteit van San Diego, hebben het (voor) goed verkorven bij de academische overheid. In de voorbije jaren waren ze al verschillende keren op probatie gezet, of tijdelijk geschorst, maar nu worden alle 45 leden van de vereniging geweerd van de campus voor alle activiteiten en functies, met uitzondering van hun studies. En ook daar zullen ze op hun tellen moeten passen. De universiteit wou geen nadere details verstrekken over de redenen, maar het feit dat de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen het zonder meer eens was met de maatregel spreekt boekdelen.

Mc Student

McDonalds wil de Nederlandse studenten in de watten gaan leggen. Vanaf augustus krijgen houders van een college- of ov-kaart in heel Nederland 35 procent korting onder het motto 'same prize, extra size.' Voor het geld van een hamburger met middelgrote friet kan de student dan bijvoorbeeld twee hamburgers met grote friet krijgen. De actie loopt in eerste instantie gedurende vier maanden, maar zal bij succes worden geprolongeerd.

Bollebozen krijgen geen extra geld.

Nederlandse studenten krijgen geen extra geld voor een tweede studie. Dat heeft minister Hermans besloten na onderzoek naar obstakels voor extra gemotiveerde studenten. Aanleiding voor het onderzoek van het Rotterdamse instituut Risbo was een motie in de Eerste Kamer. Indiener Schuurman (ChristenUnie) was bang dat geldgebrek het combineren van studies in de weg stond. De relatie tussen 'dubbelstuderen' en het inkomen blijkt in het onderzoek 'Bollenbozen in het Hoger Onderwijs' aanzienlijk gecompliceerder. Zo klagen studenten met twee studies veel meer over tijd- dan over geldgebrek. Het Risbo-onderzoek schetst een interessant profiel van de dubbelstudent. Aan de universiteit (bijna tien procent van de populatie) zijn er bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel dan aan de hogeschool.

Dan werk je zelf voor je GSM...

Steeds meer studenten maken gebruik van een uitzendbureau om een job te vinden. Het gaat hier dan niet om de student die vakantiewerk zoekt tijdens de zomermaanden, maar om studenten die weten waarom ze gaan werken en een volwaardige job uitoefenen in combinatie met hun studies om hun kot, hun eten, hun gsm of een reisje te betalen. Zo’n studenten zijn natuurlijk zeer welkom op de arbeidsmarkt, vooral door hun flexibiliteit. Want daar waar het soms moeilijk is om een geschikt persoon te vinden, is de student zeer bereidwillig om die taak op zich te nemen. Neem nu bvb avondwerk.
En de werkgevers weten de studenten ook te appreciëren. Zo is het loon in vergelijking met 2000 er met 10% op verbeterd. 7.44 EUR is wat een gemiddelde student nu per uur verdient.
Opmerkelijk is dat steeds meer sectoren openstaan voor werkstudenten, alhoewel studenten tijdens het jaar evenveel kosten als een gewone werknemer.

Vlaamse studenten en vreemdelingen.

Uit een rondvraag bij 1250 Vlaamse studenten blijkt dat de Vlaamse student veel radicaler is dan de regering. Zo vindt 70 procent van de Vlaamse studenten dat vreemdelingen die stemrecht willen, maar Belg moeten worden. En als ze binnen de 5 jaar nog geen Nederlands kennen, moeten ze van 50% van de ondervraagden terug naar hun land van herkomst. Ook de helft van de ondervraagden vindt het cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok “bullshit”. Een en ander bleek uit een rondvraag uitgevoerd door StudentStart.

Beter studeren met muziek en drukte om je heen.

Studenten die van hun ouders naar hun kamer vliegen als ze nog maar eens in de woonkamer willen studeren, hebben nu een goede argumentatie om de ouders op andere gedachten te brengen. Uit een onderzoek van een Brits psycholoog blijkt namelijk dat studeren met veel afleiding en muziek vlotter gaat dan in eenzame en rustige afzondering. Door alleen op een kamer te studeren zou men veel vlugger afgeleid worden, depressief worden, de aandacht verliezen en zich eenzaam voelen. Volgens de psycholoog is kort maar zeer geconcentreerd studeren beter dan lang en half verstrooid blokken.

Kosten van gemiddelde praesidiumverkiezing rijzen de pan uit.

Dat verkiezingscampagnes veel kosten, daar kan de modale belastingbetaler over meespreken. Maar ook in het studentenwereldje worden er jaarlijks nieuwe praesidialeden verkozen, en deze moeten natuurlijk ook campagne voeren! Kleinere clubs moeten zich dikwijls tevreden stellen met een stoel, een tafel, en enkele affiches. Grotere clubs kunnen zich al iets meer permitteren. Veel heeft ook te maken met de sponsoring die deze clubs kunnen lospeuteren, maar dit neemt toch niet weg dat er heel wat geld besteed wordt aan praesidiumverkiezingen. In Leuven zou het gaan om bedragen van minimum 25.000 €, enkele bronnen spreken zelfs van bedragen tot 60.000 € voor een campagne. Toch zouden vroegere verkiezingscampagnes meer gekost hebben, maar tegenwoordig zouden bedrijven minder sponsoren.
Anderen zijn er dan weer niet over te spreken dat er zoveel geld gespendeerd wordt aan campagnes. Bedoeling is toch in de eerste plaats dat er bekwame mensen verkozen worden en geen rijkeluiskindjes die het geld van mama en papa door ramen en deuren mogen buitensmijten?
Professor Dirk Van Gerven, coördinator studentenbeleid aan de KU Leuven heeft toch wel zijn bedenkingen: alhoewel de universiteit zich niet bemoeit met de financiële kant van de zaken, stelt hij zich de laatste tijd toch wel vragen bij al die aanvragen voor activiteiten die hij zijn bureau ziet passeren. Moet dit echt? Vraagt hij zich af: gebouwen inpakken, touwtrekken met een Brabants trekpaard… Professor van Gerven denkt er sterk over volgend jaar toch eens met de praesidia te gaan praten om de aandacht te vestigen op het vele geld dat hieraan wordt besteed.

Wij laten jullie graag zelf even jullie mening ventileren over de ervaringen, meningen en de indrukken die jullie hieromtrent hebben. Je kan die kwijt op ons forum!

Wetenschapstaks.

Er bestaat in Nederland weinig enthousiasme voor het plan van VSNU-voorzitter D'Hondt om het bedrijfsleven te laten meebetalen aan fundamenteel onderzoek via een speciale wetenschapsbelasting. Tijdens de jaarvergadering van de universiteitenvereniging zei D'Hondt dat zachte dwang de enige manier is om bedrijven de beurs te laten trekken voor onderzoek, zoals het kabinet graag wil. Door de verlaging van de omzetbelasting die het kabinet heeft aangekondigd, gedeeltelijk te gebruiken als 'wetenschapsbelasting' kan het budget voor universitair onderzoek worden vergroot. In een reactie toonde staatssecretaris Wouter Bos van Financien zich afwijzend tegenover de plannen van de universiteiten. Ook werkgeversvereniging VNO-NCW zegt geen heil te zien in een wetenschaptaks.

Technostarterstoelage.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken stelt 45 miljoen euro beschikbaar voor startende technologische bedrijven van universiteiten, hogescholen en andere Nederlandse kennisinstellingen. Het geld is bedoeld om een achterstand in te lopen op het gebied van de zogenaamde 'technostarters'. Nederland scoort onder het gemiddelde op het punt van de financiering en de begeleiding van beginnende bedrijven op technologisch gebied. Het ministerie van Economische Zaken wil in 2003 de helft meer technostarters zien dan de ongeveer 1100 uit 1999.

Zo vader, zo zoon ?

Jongens die hetzelfde vak kiezen als hun vader, maken sneller carrière en verdienen na tien jaar bijna tien procent meer dan leeftijdsgenoten, zo meldt De Telegraaf. Vooral studenten die net als papa advocaat, arts of acteur worden, wacht volgens een Engels onderzoek vaak een carrière die aanmerkelijk sneller verloopt dan die van hun studiegenoten. Volgens de onderzoekers zouden de zonen die in de voetsporen van hun vaders treden beter zijn in hun vak dan anderen 'omdat het werk ze in hun genen zit en ze ermee zijn opgevoed'. En het “kruiwageneffect” speelt niet mee zeker?

Strikt rookverbod op de Utrechtse Universiteit.

Met ingang van het nieuwe collegejaar mag in de universitaire gebouwen in Utrecht nergens meer worden gerookt. Ook bij koffieautomaten en op werkkamers waar men er tot nu toe samen uitkwam, is roken voortaan uit den boze. Met deze nieuwe, strenge aanpak wil het college van bestuur een einde maken aan de huidige situatie, waarin roken op een beperkt aantal plaatsen binnen de gebouwen is toegestaan. Weliswaar werd in 1990 een universiteitsbreed rookverbod ingesteld, maar de eigen kamer en delen van kantines en andere gedoogplekken werden toen van het verbod uitgezonderd. Die tolerantie heeft helaas niet geleid tot een voor alle betrokkenen bevredigende situatie, constateert het college nu. Niet-rokers blijken niet effectief te kunnen worden beschermd en klagen bij herhaling over overlast.
Vanaf het volgende academiejaar worden de rokers aan de UU dus leprozen!

In Leuven roert ietwat...

Bij rector Oosterlinck vloog een “verdwaalde” kogel het huis in, bij Veto – het studentenblad – belandde een betonblok in het venster, en her en der worden graffiti gespoten zoals “sterf, Oosterlinck, sterf!” of “rechtse verraders”… De graffiticampagne is nu al bijna twee maanden aan de gang, en in feite weet nog geen zinnig mens wat nu eigenlijk de bedoeling van het kliedergeweld is.
De signatuur RDSA die wel eens wordt aangetroffen laat al evenmin licht schijnen in deze duistere affaire. Het wordt stilaan tijd dat de “actievoerders” toelichten waar het hen om te doen is, als ze dat zelf al weten. Met dit soort laf vandalisme is immers geen enkele zaak gediend!

Hare blote majesteit.

Niet dat er iemand op zat te wachten, maar studentenvereniging Audentis uit Enschede plaatste toch een (gemanipuleerde) naaktfoto van de Nederlandse koningin in haar almanak. Het leverde flinke commotie op, want het koningsgezinde genootschap Ius Sanctus besloot de Rijksvoorlichtingsdienst in te schakelen omdat het de foto te ver vond gaan. In De Telegraaf zei een woordvoerder van Ius Sanctus dat de foto hun ‘de haren recht overeind’ deed staan. Audentis heeft inmiddels besloten om de pagina met de gewraakte foto uit de almanakken te halen.
(bron: De Telegraaf)
Het Amsterdamse studententijdschrift “Propria Cures” bracht in het feestnummer ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van het blad (in 1990) een getekende versie van Beatrix en Freddy Heineken in een standje 69. Dat maakte toen minder ophef. Worden we dan toch preutser? (red.)

Unesco: wapens worden een "gewoon" beeld in Braziliaanse scholen.

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation heeft na twee jaar onderzoek, en 50.000 ingevulde vragenlijsten van studenten, docenten en schoolbedienden, de resultaten van z’n enquête in Brazilië bekendgemaakt, met ronduit onthutsende resultaten.
Dagelijkse confrontaties met vuurwapens, schoten en seksuele misdrijven zijn er even gewoon geworden als boeken, pennen en schoolborden. Ruim veertig procent van de studenten in Sao Paulo heeft al eens geweerschoten gehoord in de school, of in de nabije omgeving van de school.
Elf procent was getuige of had weet van seksuele misdrijven op school, en zeven procent nam regelmatig of occasioneel vuurwapens mee naar school. Ruim 15% van de studenten wist zonder problemen aan vuurwapens te raken.

Universiteit Eindhoven moet besparen.

De TU Eindhoven moet flink gaan bezuinigen. Over het afgelopen jaar heeft de universiteit een tekort van bijna € 13,5 miljoen op de jaarrekening. Het gevolg van de voorgenomen bezuinigingen is dat er de komende jaren vooral veel minder ruimte is om in de gebouwen te investeren. Renovatieprojecten worden dan ook uitgesmeerd over een langere periode.
Het tekort is ontstaan doordat het aantal nieuwe studenten begin jaren negentig drastisch daalde, en de rijksbijdrage is gekoppeld aan het aantal uitgereikte diploma’s. (bron: Spits)

Knuffelverbod voor Indische studenten.

Er zal actie worden ondernomen tegen koppeltjes die mekaars hand vasthouden, zoenen, of op eender welke wijze publiekelijk affectie tonen aan de Pune universiteit in west India. Daarmee wil het bestuur radicaal een einde maken aan het fenomeen van buitenstaanders die lekker komen vrijen op de terreinen van de universiteit. Het universiteitspark met weelderige plantengroei, en zonder voyeurs, is zeer populair bij jongeren van buiten de universiteit die daar hun lusten komen botvieren. Nu worden ook de eigen studenten de dupe, want wie betrapt wordt op knuffelen belandt onverbiddelijk bij de lokale politie. Het is de redactie niet bekend of er verschillende straftarieven zullen worden toegepast, al naargelang de mate van erotische beladenheid van de vastgestelde overtreding. Misschien geeft een studentenkaart recht op enige aftrek? Leveren de meer atletische standjes van de Kama Sutra wellicht bonuspunten op voor sportkotters?

Nu ook fraude in Britse hogescholen.

In Nederland worstelen ze al een tijdje met een aantal gevallen van manifeste fraude met fondsen voor het hoger onderwijs (zie vorige Studentizines), maar nu is het in Groot Brittannië ook goed prijs! De “Learning and Skills Council”, die 7,3 miljard £ van het Britse onderwijsbudget beheert, is gestruikeld over minstens 33 dubieuze gevallen van betoelaging. Elke maand komen er gemiddeld vier bij dat aantal bij! In de meeste gevallen gaat het om misbruiken bij het voortgezet en hoger onderwijs. De onderzoeken zijn nog lopende, maar nu al kan worden gesteld dat er miljoenen ponden verduisterd zijn, onder meer door het kunstmatig opdrijven van het aantal ingeschreven studenten. De misbruiken zijn dermate flagrant, dat wordt overwogen om “hit squads” op te richten, die in de ergste gevallen ter plekke kunnen afstappen, en onmiddellijk het bestuur van de hogeschool of universiteit kunnen overnemen. Hoeft het gezegd dat de meeste directies dit een héél slecht idee vinden?
De overheid onderzoekt overigens nog een ander misbruik, dat niet ressorteert onder de LSC, met name het ondertussen reeds gesloten “Individual Learning Accounts” project. Voorlopig wordt de schade daar begroot op 70.000.000 £, maar de teller loopt nog, en de eindbalans wordt pas later op het jaar opgemaakt.

Alcohol een studentenprobleem in de VS.

Aan de Duke University zijn paramedici sedert dit jaar begonnen met patrouilleren in de buurt van grote studentenfuiven, om tijdig hulp te kunnen bieden in geval van ernstige alcoholintoxicatie, aan andere universiteiten is alcohol ABSOLUUT verboden, en volgens een recent gepubliceerde studie zouden jaarlijks 1.400 studenten om het leven komen en 500.000 gewond raken in de Verenigde Staten ten gevolge van overdadig alcoholgebruik. Waar het voor een tiental jaren nog werd beschouwd als een ludiek neveneffect van het studentenleven, is het alcoholgebruik onder studerenden stilaan uitgegroeid tot een van de belangrijkste gezondheidsrisico’s met zware consequenties. De federale regering begint zich nu ook zorgen te maken en subsidieert initiatieven om het overmatige alcoholgebruik terug te dringen. Ondanks de zware straffen die in de VS op openbare dronkenschap staan, en vooral op het besturen van een voertuig in “gezegende” toestand, lijken alle maatregelen vruchteloos. Het idee om alcoholvrije studentenfeesten rijkelijk te voorzien van extra dollars is zo bijvoorbeeld op niets uitgedraaid. De feesten kwamen er wel, de dollars ook, maar de studenten bleven weg. Het fenomeen heeft in die mate de belangstelling losgemaakt dat zelfs de Washington Post dag na dag een hoofdartikel wijdt aan het drankprobleem van het studentenheir. Op 16 april publiceerde de krant zelfs een checklist voor de ouders om objectief te kunnen vaststellen in welke mate alcoholgebruik ingeburgerd is op de campus van het studerende nageslacht. Daarbij een voor de hand liggende vraag: “hoeveel alcoholgerelateerde kwetsuren en overlijdens zijn er in de laatste jaren geweest”. Het mag misschien overdreven lijken, maar wanneer je hoort dat de laatste “schacht” die zich dood dronk, ongeveer drie maal de dodelijke dosis alcohol in z’n bloed had, moet je je toch vragen stellen bij het Amerikaanse “Griekse” studentenleven. Waarschijnlijk is het dankzij de kwaliteit van onze bieren, dat we bij ons wel extreem zatte commilitones kennen, maar gelukkig zelden acute alcoholvergiftiging. In de States wordt er nogal snel overgeschakeld op wijnen, porto of kort en sterk, met de nodige desastreuze gevolgen.
Meteen een vingerwijzing voor onze eigen praesidia die cocktail-TD’s en dergelijke organiseren: té sterk is voor niemand goed, houd het redelijk! After all, als organisator kan je aansprakelijk gesteld worden voor fatale gevolgen…

Is alcohol ook bij ons een probleem?
Hoe staan jullie tegenover de rol van alcohol in het studentenbestaan?
Kom uit voor je mening op ons discussieforum !

Ikki, ikki....

Ook in Japan maakt de overheid zich grote zorgen over het studentikoze drinken, in het bijzonder over “ikki-nomi”, het ad-fundumdrinken onder eerstejaars.
Tijdens een ad-fundum wordt traditioneel een ritmisch gezang aangeheven, met de tekst van de titel boven dit artikeltje, ofwel S..O..S..O, soso, S..O..S..O, soso…. Niet zo bijzonder, dat kennen we bij ons ook, maar ook in Japan proberen ze dat met straffere kost dan een simpel biertje. En ook in Japan geeft dat serieuze problemen…
De belangrijkste factor daar is de absolute dominantie van de ouderejaars over de schachten, waarbij het latente sadisme van de ouderejaars niet zelden de hoofdrol vervult. Ook in Japan vallen er ieder jaar een aantal dodelijke ikki-nomi slachtoffers, en recent hebben een aantal families van dodelijke “kannenkijkers” een klacht ingediend tegen de studentenverenigingen en hun ouderejaars. De wetgever heeft er zelfs een term voor bedacht: “alcohol pesterij”, wat ook strafrechterlijk kan vervolgd worden. Vermits het Japanse academiejaar in april begint, houdt iedereen daar op het ogenblik z’n hart vast.

Prof verwedt zijn geld op studentondernemers!

Professor John Laughlin, van Mount St Mary’s in Baltimore is een speciaal soort docent. Dat is het minste wat je van de man kan zeggen. Zijn zestien laatstejaars studenten mogen samen een bedrijf opstarten deze zomer. Zij krijgen een startkapitaal van 50.000 $ van hun prof, die zich ook nog eens borg stelt voor eventuele verliezen. De eventuele winst wordt gedeeld tussen de prof en de studenten, waarbij hij 3/19e van de winst opstrijkt.
Professor Laughlin wil op deze manier garant staan voor 1.000.000 $ in de volgende tien jaar, en hoopt een twintigtal studentenbedrijven mee op te starten. De prof rekent op een slaagpercentage van ongeveer 50%, en baseert zich daarvoor op zijn eigen ervaring.
In de voorbije dertig jaar heeft de 58-jarige docent een paar dozijn bedrijven opgestart en bestuurd, waaronder een aantal groten in digitale en informatietechnologie. Hij is nog steeds hoofdaandeelhouder van negen bedrijven, waaronder een Broadway show touring firma, een direct-mail bedrijf, Information Systems Co, Digital Systems Co en Galaxy Registrations, het belangrijkste bedrijf in conventies en handelsbeurzen van de States. Laughlin zal een aantal suggesties geven en ideeën aanbrengen, maar uiteindelijk zijn het de studenten zelf die moeten beslissen waarmee ze gaan beginnen. Horeca initiatieven zijn wel uitgesloten!

Studenten stoppen geweld, nog voor het kan losbarsten.

De studenten van Sickles High School, in Tampa USA, zijn op een lumineus idee gekomen om het toenemende geweld in scholen en hogescholen een halt toe te roepen. Het begon toen aan hun school een reeks bommeldingen kwam, in de nasleep na 11 september. Zij riepen toen iedere student op om de “flauwe plezanten” onmiddellijk aan te geven. De bommeldingen stopten ogenblikkelijk…
Nu is de overheid een soortgelijke campagne begonnen onder de titel “Silence Hurts”. Leerlingen en studenten worden aangemoedigd om melding te maken van bijzondere feiten of bizarre gedragingen van medestudenten. Het is immers gebleken dat bij een aantal van de schietpartijen in Amerikaanse scholen, de medestudenten allang op de hoogte waren van het wapenbezit en de afwijkende meningen van de uiteindelijke daders.
In de korte testperiode van het project zijn al een aantal wapens in beslag genomen, en meer dan waarschijnlijk ook een aantal gewelddelicten voorkomen. De campagne gaat nu over heel de Verenigde Staten gevoerd worden. De nadruk wordt er sterk op gelegd dat het niet om verklikking gaat, maar over het vervullen van een elementaire burgerplicht.
Studenten die weet hadden van, of vermoedens over, de gewelddadige plannen van hun collega-studenten, blijken na een moordpartij of gewelddelict meestal in de psychiatrie te belanden wegens de knagende schuldgevoelens. Zij zullen, in de meeste gevallen, dit subjectieve schuldbesef voor de rest van hun leven met zich meedragen.

Studentenbank breidt uit.

Wij kennen studentenkantoren als banken die zich richten op een publiek van studenten, maar onder meer in Seneca, New York, hebben ze échte studentenbankagentschappen, gericht op, én uitgebaat door studenten, op de campus zelf!
De agentschappen die in niets te onderscheiden zijn van een ander bankkantoor, zijn geopend op maandag, woensdag en vrijdag de ene week, de andere week op dinsdag en donderdag, steeds van 10.00 tot 12.30 uur. Een bankbediende houdt toezicht, maar de loketbedienden zijn studenten die twee aan twee tijdens hun pauzes een half uur loketdienst komen vervullen. De kassaverrichtingen worden geregistreerd via camera’s. Het aantal diensten is weliswaar beperkt, maar dat heeft voornamelijk te maken met de vertrouwelijkheid van de rekeninggegevens. De loketbedienden hebben daar namelijk geen inzage in. Voor bijzondere transacties zijn er dan ook online bankcomputers beschikbaar.
Voor de initiatiefnemende bank (Evans) is het een manier om publiciteit te maken bij de studenten, en tevens een goede manier om geschikte personeelsleden te recruteren. De participerende studenten worden betaald, en verdienen op deze manier ook credits voor hun studie.

Den hond van tante Jeanne.

Bruno van Brabant is een van die notabele eeuwige studenten, die al zowat twintig jaar meedraait in het Antwerpse studentenleven, en nu ook volop actief is op en rond het toneel. Op 16 mei gaat het eerste toneelstuk van zijn hand in première, onder bovenstaande titel.
Tante Jeanne is een schatrijke weduwe, die er een handje van weg heeft om het leven van de familieleden grondig in de war te sturen. Wanneer ze op reis gaat, en haar troeteldier niet met zich mee kan nemen, dropt ze haar hond bij de familie. Jammer genoeg is de hond nog erger dan het baasje.
Neef Paul en z’n vrouw, Marian, worden ronduit door de “geliefde” viervoeter geterroriseerd, enkel hun dochter Carine kan met het beest overweg. De hond ontpopt zich tot de schrik van de buurt, en zelfs de postbode komt er zich mee bemoeien, met als gevolg een wervelende cocktail van misverstanden, intriges en romances met hindernissen…
Voorstellingen op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 mei, om 20.00 uur in theater ’t Bolleke, Trein der Traagheid, Lange Noordstraat 33, 2000 Antwerpen. Tickets voorverkoop 6,50€, kassa 8,00€. Reservatie op 0477/18.22.20 of via mail.