Studentizine

Studentizine 35

Redactioneeltje.

De duvel zelve bemoeit zich met de samenstelling van het Studentizine. Iedere keer dat de redactie gekluisterd zit aan de “puter” schijnt de zon, en flirten de temperaturen met tropische waarden. De terrassen lonken, het dolce far niente-gevoel stijgt zenitwaarts, het vakantiegeroezemoes vult de straten, maar de plicht roept onverbiddelijk…
De galeislaven van de redactie roeien met de riemen die ze hebben, in de hoop toch een deel van het zomerse weer mee te kunnen pikken. Bepaalde mensen met een slecht karakter hebben al gesuggereerd dat het Studentizine wekelijks zou moeten verschijnen, ongetwijfeld in de hoop dat het dan elk vakantieweekend schitterend weer zou worden. We houden die boot bewust af, want anders zouden onze plantjes toch maar allemaal verdrogen. En de dorstigen laven, was dat niet één van de werken van barmhartigheid? Wij nodigen trouwens al onze lezers uit dat nobele werk te beoefenen, en de verfrissingen rijkelijk redactiewaarts te laten stromen. Wij zullen de aangeboden versnaperingen dankbaar verorberen. Als onze teksten op het eind van dit nummer een beetje minder coherent van structuur blijken te zijn, weet u meteen ook hoe dat komt. Ondertussen, alvast prosit corona!

Budgetvriendelijk ertussenuit?

Als je (nog) geen reisbestemming hebt gekozen of gevonden, en je wil toch nog even op budgetvriendelijke wijze andere oorden opzoeken, dan kan je steeds inspiratie opdoen op de site van Studiant in samenwerking met Liberty TV. Niet alleen kan je daar een groot aantal bijzonder interessante formules vinden om voor weinig geld er eens helemaal tussenuit te gaan, maar je kan ook met behulp van een zoekmodule je eigen droomreis samenstellen. De ideale formule om zoveel mogelijk van je zuurverdiende vakantiecentjes op zak te houden! Kijk maar eens een keertje op onze reispagina's.

Studenten mogen SM-sessie betalen met huishoudelijk kluswerk!

Een Engelse “meesteres” van 24 jaar jong, slaat en vernedert haar studerende klantjes naar wens, zonder financiële vergoeding te vragen. Lady Sian weet dat de meeste Engelse studenten niet bepaald goed in de slappe was zitten, en staat, na onderlinge afspraak, een betaling in natura toe. Al naargelang de desiderata van de naar vernedering of pijniging snakkende studenten, moeten ze in ruil voor de “opwindende” prestaties van de “meesteres” zich storten op huishoudelijke klussen als afwas, strijk, stofzuigen.
Propere regeling overigens….

Winnaars Club Nokia.

De eerste winnaars van de Studiant/Club Nokia promotie hebben ondertussen bericht ontvangen over hun nieuwste aanwinst!
De actie loopt echter doodleuk verder, dus je kan nog steeds in aanmerking komen voor leuke prijzen in deze zomerse promotieactie. Er vallen nog steeds fleeces én fonkelnieuwe mobieltjes te verdelen, het is gratis, én het levert vele extra voordelen op, dus kijk zeker een keertje op onze site

Een riem als studiehulp!

Een riem rond de hals gestropt, en dan vastgeknoopt aan de deurklink, dat was het ultieme hulpmiddel van de 21 jarige Eak Chongsawatwattana uit Bangkok tegen het indommelen tijdens de studie. Het aanklemmen van de strop maakte hem attent op het feit dat hij aan het knikkebollen was. Hoewel zijn moeder hem al meermaals had gevraagd om zijn wondermethode niet meer te gebruiken, bleef hij Oost-Indisch doof voor de ouderlijke bekommernis. Ten onrechte, zo bleek op 17 juli. Eak reageerde niet op het ochtendlijke roepen van z’n moeder. De politie brak de kamer binnen, en vond de ijverige studiosus, gezeten aan zijn bureau, met de riem stevig rond de gekneusde hals gesjord. Blijkbaar was hij toch (meteen ook definitief) ingeslapen.
Van Eak kan je zeggen wat je maar wil, maar hij was wél een ijverig student, alleen, hij blokte zich wel dood…

Vakantie achter de rug, en nu op zoek naar de eerste échte job?

Als je na de examenperiode eerst een keertje lekker ontspannend op vakantie bent geweest, alvorens je op het kronkelige pad van de arbeidsmarkt te begeven, bekijk dan in je zoektocht naar de ideale startersbaan zeker een keertje startersbanen.be. Studiant heeft deze site gestructureerd naar analogie met onze uiterst succesrijke studentenjobsite, die in de voorbije maanden een verbijsterend aantal studenten aan een vakantiejob heeft geholpen. Op de startersbanensite worden dagelijks nieuwe jobaanbiedingen gepost, het is kwestie van regelmatig een keertje te kijken of er iets van je gading bij zit!
Op het ogenblik worden er overigens nog steeds regelmatig studentenjobs aangeboden op studentenjobs.be, dus ben je op zoek naar dergelijk emplooi, dan kan je daar nog steeds terecht!

Zomercantus in Antwerpen, op naar de volgende editie!

Vorig jaar gestart, en ondertussen na de tweede editie druk doende zich een vaste plaats op de kalender te veroveren: de zomercantus op de Antwerpse Stadswaag. Waar het vorig jaar onder een bestendige regendreiging, en na een stevige plensbui was, dat de zomercantus doorgang vond, waren de weergoden deze editie heel wat gunstiger gestemd. De sfeer was navenant uitbundig en de aanwezigen konden hun hart ophalen aan een stevige portie cantusjolijt. Hoewel het hier nog lang niet om een massagebeuren gaat, is de belangstelling toch crescendo gegaan, wat het beste doet verhopen voor de editie van het volgende jaar. Misschien toch maar eens wat meer ruchtbaarheid aan geven?
Waarop wachten de studenten van de andere universiteitssteden om de saaie vakantieperiode te doorbreken met een stomende openluchtcantus?

Cantorenconventen voor een rijker cantusgebeuren!

Er wordt wat afgebalkt op sommige clubavonden of cantus. De echte liefhebber van het studentikoze zanggebeuren weet dat, en ergert zich daar mateloos aan.
Zo ook de clubs die deel uitmaken van het CASC, Studiant en het Antwerpse Studentenmuseum. Vanaf het komende academiejaar wordt er gestart met cantorenconventen: bijeenkomsten waar de cantoren (en eventueel ook andere praesidiumleden) van alle clubs bijeen kunnen komen om samen de liederen uit de codex beter te leren kennen én op de juiste wijze te leren zingen. Hoewel het opzet serieus genoeg is, ligt het ook in de bedoeling om daarvan toch een gezellig evenement te maken. Wij zoeken dus alle mogelijke geïnteresseerden voor een dergelijk opzet: ervaren cantoren om hun kennis over te dragen aan het jonge geweld, ervaren machinisten, “cantusmonumenten” én vooral ook liefhebbers die wat willen komen bijleren, om het niveau van de toekomstige eigen cantus op te krikken! Geef alvast een seintje aan de organisatoren en stuur een mailtje aan Herman@studiant.be .
Ook alle suggesties zijn nog steeds welkom in deze voorbereidingsperiode!

Gegevens van de nieuwe praesidia!

Zoals elke rechtgeaarde student wel weet, stelt Studiant elk jaar opnieuw een vademecum van de actieve studentenclubs samen. In de loop der jaren is dat boekwerk (sedert de vorige editie ook op cd-rom) uitgegroeid tot de contactbijbel van de praesidia, en bovendien een vraagbaak voor heel wat nuttige informatie.
Vermits de contactgegevens elk jaar wisselen, met de overdracht van de “praesidiale macht”, moeten wij ook elk jaar opnieuw de nodige gegevens bij mekaar brengen. Onze eigenste Bianca houdt zich daar al jaren mee bezig, en ook voor het volgende academiejaar heeft zij weer de uitdaging aangenomen. Met de username en het password dat elke club ter beschikking krijgt, kunnen de gegevens online ingevuld worden, en meteen ook geconsulteerd worden. Als je als clubverantwoordelijke die gegevens van je club hebt toevertrouwd gekregen van je voorganger, dan kan je meteen aan de slag. Zoniet, dan stuur je een mailtje met als onderwerp:”vademecum” aan Bianca@studiant.be , uiteraard met vermelding van de club waar je voor optreedt. Je krijgt dan de nodige gegevens binnen de kortst mogelijke termijn om online aan de slag te kunnen gaan. Zet nu reeds je club op de kaart voor het volgende academiejaar! De praesidia worden overigens allemaal uitgenodigd op onze lintenavond, de officiële presentatie en overhandiging van het vademecum, op 4 november (alvast aanduiden in de agenda) in De Lounge, op de Antwerpse Groenplaats. Dat is dan meteen een unieke festiviteit met alléén maar lintendragers, de “gewone commillitones” komen er die dag niet in!

Gentenaars feesten traditioneel weer als de beesten!

Iedereen heeft het alvast gemerkt, het is zomer en dat betekent tijd voor bruisende festivals, knetterende beachparty’s en steden of gemeenten, zorgen voor sfeermuziek en boeiend entertainment. Ook Gent voelt zich ieder jaar weer geroepen om aan dit prachtige plaatje deel te nemen. De stad trekt tien dagen lang bezoekers van alle kleuren, geuren en leeftijden. Overdag kan je vooral een duik nemen in straattheater en sfeervolle straten, en ’s nachts wordt de stad een waar genoegen voor al wie van feesten houdt. Een goed decor voor de student in vakantie dus, ik besloot ook maar eens te proeven van dit feestgedoe.
Het begon allemaal aan het St.Pietersstation, waar een charmante, praatgrage man jenever stond te verkopen. Met een bekertje vanillejenever maakte ik een rondje op het marktje ter gelegenheid van de feesten. Beelden van jolige marktkramers en hun spetterende, kleurige producten flitsen je voorbij, een mooie inleiding, maar al vlug voelde ik de roep van de Gentse Feestjungle en ik trok het centrum in. De volgende halte werd een ‘Bierstube’, waar het ham regende en Geraldo het spek op het vuur gooide. Met dit alles op de achtergrond vragen de smaakpapillen om wat alcohol. Persoonlijk liet ik pater Augustijn tot mij komen en deze zegende mij met al zijn lekkers. Anderen verzoenden met Jan van Gent, maar deze vent bleek echter minder content en hij stoeide met de smaak. Nog anderen werden Delirium of Kwak, maar gezellig was het wel. Als toemaatje bracht ‘Geraldo’ ons een broodje van het huis, waardoor ik, samen met mijn vrienden, een ‘energiepijl’ afschoot richting Polé Polé, waar we een cocktailbar binnenrolden. Een jonge, charmante, exotische wc-mevrouw joinde onze gemoedelijke kring. Plots werd ik er overmeesterd door een diabolo en Kid Coco zag dat het goed was. De diabolo drong bij me binnen en hij vocht met mijn nuchterheid, maar ik won de strijd. Mijn vrienden redden mij van deze ondergrondse plek en ik vergezelde ze richting Korenmarkt. Daar bleven we shaken op straat tot de muziek uitdeinde en we gedwongen werden andere oorden te verkennen. Tijd voor een pita of een spitburger, als het maar vet was, zodat de alcohol verder in ons lijf kon drijven. Op naar de Vlasmarkt om daar in allerlei muziek te verdrinken en er het morgenlicht te begroeten. De zoeten spoelden hun mond met Irish Coffee en de nieuwe dag wuifde ons uit op het perron. En om acht uur strompelde ik van op mijn gazon naar mijn oase van rust en genoot er na met een laatste zucht van de puurste zaligheid.
Nog een paar dagen duurt dit paradijs en ik zweer het je, het is er echt VREE WIJS. Een gouden aanrader van Tante Anniek: “Laat je inwijden in de Gentse stad van de verblijden en laat je er leiden door werelds genot en het lot van plezier en vertier, het bezorgt je een avond vol jolijt en een mooie herinnering voor altijd!
Anniek Vangheluwe.

Binnenkort filmstudies aan Antwerpse universiteit.

Vanaf het academiejaar 2003-2004 start de Antwerpse Universiteit met een master “Filmstudies en Beeldcultuur”. Dit najaar nochtans kunnen ongeduldigen al beginnen met een postacademische vorming van één jaar, hiermee kan je al credits voor een latere master verdienen.
Geïnteresseerden begeven zich dus naar de UIA-campus in Wilrijk, elke dinsdag en vrijdagavond, mits neerleggen van 178 EUR. Voor meer info: Tel 03/8202122, www.ua.ac.be

Antwerpse universiteit wil meer geld per student.

Het lijkt een Antwerpse gewoonte te zijn om steeds maar meer geld te vragen. Wat wil je dan ook met zo’n schepencollege dat het “goede” voorbeeld geeft. Maar aan de UIA hebben ze eigenlijk toch wel gelijk: uit een vergelijkbare studie blijkt namelijk dat de VUB zo’n 11% per student meer financiering krijgt. En de UIA heeft de centjes nodig, want vanaf het academiejaar 2003-2004 kunnen de studenten filosofie, geschiedenis en bio-ingenieur in Antwerpen blijven na hun kandidatuurjaren.

Kwart minder arbeidsongevallen bij jobstudenten.

De federatie van interim-kantoren, Federgon, heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat vorig jaar minder jobstudenten, geplaatst via een interim-kantoor, een arbeidsongeval hadden dan het jaar ervoor. Dit zou vooral een gevolg zijn van de inspanningen die de interim-kantoren leveren voor de veiligheid op de werkvloer.
Eens benieuwd of de jobstudenten dit jaar deze positieve trend voortzetten…

Antwerpse jobstudenten lopen achter vuilniswagen.

De stad Antwerpen heeft, nadat de overwerkte reinigingsdienst eind vorige maand nog staakte, vijftien jobstudenten ingeschakeld om het tijdelijke personeelstekort op te vangen. Hierdoor kunnen de mannen van de vuilkar dan toch met hun gezin op vakantie.
Een aantal jobstudenten moest toch even slikken toen ze hoorden dat ze achter de vuilkar aan het werk konden. Begrijpelijk, want in principe solliciteer je voor vakantiewerk bij de stad, en dan is de kans groot dat je dan bureauwerk krijgt of iets dergelijks. En hoewel het bij de stadsreiniging veel harder werken is dan in een bureaubaantje bij een stadsdienst, verdienen ze maar gewoon hetzelfde: 1300 € per maand. Toch zijn de studenten niet ontevreden, ze zijn ingeschakeld in de minder “geurige” omhalingen, zoals papier en PMD.

Rwandezen executeren hoogleraar in Kivu

Gewoon hoogleraar aan de Université Catholique de Bukavu, professor Byamungu, is onlangs geëxecuteerd door Rwandese soldaten die de Kongolese stad Bukavu bezetten. Nadat de professor tot aan zijn garage achtervolgd was door twee wagens, werden zijn straat en de aangrenzende straten afgezet door het Rwandese leger en rebellen van het Rassemblement Congolais pour la Démocratie (heel democratisch is dit wel, mensen afmaken). Daarna klonken er enkele schoten waarna de militairen ongeveer een kwartier later vertrokken.
Erg onverwacht komt deze moord blijkbaar niet; tijdens het bezoek dat Belgisch staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Boutmans onlangs aan de streek bracht waarschuwde men reeds dat er zwarte lijsten circuleerden van intellectuele boegbeelden die door de bevolking gerespecteerd worden.

15-jarig meisje aangeklaagd wegens afpersing en aanranding.

Drie maanden nadat een 14-jarige scholier in het Canadese Halifax zichzelf een kogel door het hoofd schoot, heeft de politie een vijftienjarige klasgenote aangehouden.
De veertienjarige Emmet Fralick liet bij zijn wanhoopsdaad een afscheidsbrief na, waarin onder meer beschreven stond hoe hij niet meer opkon tegen de druk van de aanhoudende pesterijen op school. Daardoor opende de overheid een grondig onderzoek, die er nu in resulteerde dat de vijftienjarige klasgenote werd geïdentificeerd als de grote verantwoordelijke in het drama. Zij is alvast onder beschuldiging gesteld van vier aanklachten wegens afpersing, twee van aanranding, en ééntje van bedreiging in de zaak Fralick. In een moeite werd ze nog eens aangeklaagd wegens afpersing, roof, diefstal en inbreuken op de probatiemaatregelen na eerdere gepleegde feiten. Die extra aanklachten verzamelde het lieve meisje ten nadele van andere slachtoffers. Het zal je kind maar wezen….
De rechtbank weigerde overigens een invrijheidstelling op borgtocht wegens de ernst van de feiten.
In Halifax zijn pesterijen op school een ernstig probleem aan het worden. Er zijn reeds verschillende gevallen bekend van zelfmoorden en zelfmoordpogingen die het gevolg zijn of lijken te zijn van de dreigende sfeer op school, en het daaraan verbonden geweld en de intimidaties. Veel van de leerlingen ondergingen lijdzaam de pesterijen, zonder ouders of leraars op de hoogte te brengen. Pas in de zelfmoordbriefjes of uit onderzoek van de dagboeken na de wanhoopsdaad bleek de reden.
In een ander geval van zelfdoding van een veertienjarig meisje, werden twee vroegere vriendjes op basis van het afscheidsbriefje in beschuldiging gesteld van medeplichtigheid aan doodslag.

Studenten pikken een stuk van de maan.

Precies op de 33e verjaardag van de eerste landing op de maan is het FBI erin geslaagd vier studenten te arresteren die stukjes van de maan te koop aanboden via het internet.
De zaak kwam aan het licht dankzij de Antwerpse mineralenverzamelaar Axel Emmermann. Die kreeg vanuit de States meteorietfragmenten en stukjes maanrots aangeboden door iemand die zich Orb Robinson noemde. “Zoals u waarschijnlijk wel weet, is het verboden maanrotsen van het Apolloprogramma te verkopen in de US… Ik moet daarom voorzichtig zijn, en ervoor zorgen dat deze verkoop in alle discretie is afgehandeld, en dat ik niet in het openbaar kom…” schreef Robinson in een van z’n mails. Hoewel Emmermann eraan twijfelde of de aangeboden stukken wel origineel waren, besloot hij toch het FBI te waarschuwen. Dat gebeurde in mei, en FBI-agenten, die zich voordeden als goede vrienden van de Antwerpse verzamelaar, begonnen Robinson te mailen om specimens uit de aangeboden collectie aan te kopen. De verkoper koesterde geen argwaan en leverde documenten die onomstotelijk bewezen dat het om echte stukjes maanrots ging, meegebracht door de verschillende missies uit het Apolloprogramma. Vier dagen voor de feitelijke verkoop verhoogde Robinson de prijs van de maanrotsen nog van 2000 tot 8000 $ per gram. “Ik wil nog eens benadrukken dat dit de grootste privé-collectie van Apollostenen is, om nog niet te zeggen dat het de enige controleerbaar authentieke collectie is… Ik zie me daarom genoodzaakt mijn vraagprijs te verhogen…” mailde hij de kandidaat-kopers. Er werd afgesproken in een restaurant in Orlando, om de verkoop te beklinken. Daar werd Robinson opgepakt, en na hem nog drie andere studenten die een studentenjob hadden bij Nasa. Zij bleken erin geslaagd op 13 juli (dus op bestelling) een driehonderd kilo zware kluis mee te pikken uit Johnson Space Center van NASA in Houston, Texas. In de kluis zaten 53 maanrotsen, meegebracht door de verschillende Apollomissies, en 165 meteorietfragmenten, waaronder een fragment van de wereldberoemde ALH 84001, de Marsmeteoriet waarin wetenschappers in 1996 sporen van gefossiliseerd leven op Mars aantroffen.
Axel Emmermann heeft ondertussen een bedankbrief gekregen van het FBI, omdat hij een belangrijk stuk Amerikaans erfgoed heeft helpen redden, maar hoopt ergens toch dat NASA een klein stukje maanrots zou schenken aan de MKA bij wijze van bedankje. NASA leende zo’n kleine dertig jaar geleden voor een tentoonstelling al eens een maanfragment uit aan deze Antwerpse mineralenvereniging.
De “handige” studenten worden ondertussen beschuldigd van samenzwering tot diefstal van overheidsbezit, interstate transport van gestolen goederen en heling. Het zou wel eens kunnen zijn dat hun diploma nu verder weg ligt dan ooit tevoren. Naar verwacht zullen zij elk een jaartje of vijf op staatskosten mogen gaan logeren…

Aflappen aan de universiteit van Dhaka.

De politie van Bangladesh viel vorige woensdag nog voor het ochtendgloren een studentenhuis voor meisjesstudenten binnen. Na het ontslag op staande voet van de directrice waren de meisjes “roerig”. De inval veroorzaakte heel wat beroering op de campus van de universiteit, wat op de duur escaleerde in een royaal uitgemeten kloppartij tussen studenten en politie. De politie gebruikte traangas, de wapenstok en rubber kogels om de studenten uit mekaar te drijven. Een honderdtal personen raakten gewond bij het “onderhoud” en een twintigtal auto’s werden beschadigd. Een aantal van de meisjesstudenten werden gearresteerd omdat zij actief zouden hebben deelgenomen aan gewelddaden. De studenten hebben nu een algemene boycot van de lessen afgekondigd in een gestructureerde staking van onbepaalde duur. Zij eisen de vrijlating van de opgesloten studentes en het ontslag van de vice-rector.

Engelse studenten nemen de slechtste jobs aan.

In het Verenigd Koninkrijk werkt zo’n 90% van de circa 1,9 miljoen studenten gedurende het academiejaar. Zij werken voor het grootste deel tegen het absolute minimumloon. Amper 6 % heeft een kantoorjob, 42 % komt in de horeca terecht en 31 % in warenhuizen en winkels. Opvallend is dat het aantal kandidaturen voor de beter betaalde studentenjobs zeer laag is. De meeste studenten solliciteren voor jobs die een zeer lage scholingsgraad vragen, zoals fruitplukker, verpakker, schoonmaker of hamburgerbakker. Volgens een rekruteringsbedrijf, dat veel moeite heeft om studenten te vinden voor kantoorbaantjes, zouden studenten al een stevige hap meer kunnen verdienen als ze al maar hun typsnelheid konden verhogen tot een 50-tal woorden per minuut.