Studentizine

Studentizine 36

Redactioneel.

Als er binnen het kader van het Studentizine al eens komkommers geserveerd worden, dan heeft dat niks te maken met de periode van het jaar, maar alles met het feit dat we met een hele bende van Studiant het einde van een goed werkingsjaar hebben gevierd, en een hopelijk nog beter jaar hebben geopend. En daar mag dan al eens een “schamele” gratis hap voor de medewerkers bijkomen, doorgespoeld met onwaarschijnlijke sloten fris- en (vooral) andere drank, meteen een goed excuus om met z’n allen naderhand onder zeil te gaan in de grote tent die we elk jaar laten aanrukken om ons te beschermen tegen de “Belze kuren” van het weer. Een royaal buffet en een stevige braai zijn het perfecte excuus om “onder ons” eens stevig de beest uit hangen, en de stier bij de horens te vatten. Dat zal ook deze keer ongetwijfeld weer het geval geweest zijn, reden waarom dit redactioneeltje al bij voorbaat geschreven werd. Gelieve dus dit Studentizine vooral niet luidop te lezen, gedenk onze ongetwijfeld pijnlijke hersenkwabben. Hoofdpijn krijgen we ook wel een beetje als we de studenten- en jongerenactualiteit van de laatste veertien dagen even overlopen, het lijkt verdorie wel een low budget thriller: “bloed en doodslag à gogo”. Bomaanslagen, schiet- en steekpartijen, het zal je kind maar wezen… Dan hangen we liever af en toe eens gewoon de ezel uit op een feestje.
Het wrakhout van de redactie…

Would you?

Would you like to create the e-Media that will inspire the next generation? The Group T-programme "Master in e-Media Engineering" offers you that chance, and more. To become e-Mediately inspired surf to http://meme.groept.be now!

Buisverzekering.

Met een gemiddelde jaarlijkse kostprijs van 6.000£ per student is een hogere opleiding in Groot-Brittannië niet echt voor iedereen weggelegd. Wanneer een student dan ergens onderweg afhaakt, betekent dat meestal een struise financiële kater voor de ouders. Hoe langer hoe meer ouders sluiten dan ook een “drop-outverzekering” af. Mits betaling van een goede 170£ kunnen zij het cursusgeld (ongeveer 1000£) terug krijgen bij het faliekant aflopen van de studieperikelen van hun spruit. Voor 400£ kunnen zij ook de terugbetaling van de studieleningen verzekeren. Sedert in 1997 het systeem van studiebeurzen werd vervangen door studieleningen sluit een gemiddelde student in Groot-Brittannië zijn of haar studentencarrière af met een gemiddelde hoofdelijke schuld van 12.000£ na een driejarige lessencyclus. Als je weet dat elk jaar een dikke 60.000 studenten voortijdig afhaken, kan je het succes van deze verzekeringsformule wel begrijpen. Tot de leeftijd van 25 jaar zijn het de ouders die de verzekering moeten onderschrijven, daarna kan de student zelf het contract aangaan. In de polisvoorwaarden staan uiteraard een aantal beperkingen. Zo zal de verzekering niet betalen wanneer de student stopt omdat het “geen leuke cursus bleek”, of omdat de betreffende student het hele jaar te dronken was om zelfs maar te horen wat de docenten probeerden uit te leggen. Afhaken wegens onvoldoenden komt wel in aanmerking voor terugbetaling. De belangstelling voor deze verzekeringsvorm is volgens de aanbiedende maatschappij, Saxon Insurance, erg groot.

Scoutingincidenten.

Deze zomer berichtte de pers een aantal keren over incidenten rond en in scoutskampen. Bepaalde groepen gestoorden vinden het blijkbaar af en toe nodig om raids uit te voeren op kampementen, om daar vernielingen aan te richten, spullen te stelen en leden van de jeugdbeweging te terroriseren. Hoeft het enig betoog dat de overheid niet streng genoeg kan optreden tegen dat soort van randdebielen die zelfs het onschuldigste en meest sociale tijdverdrijf tot een risicovol evenement maken? Zelfs als de leiding van de scouts rekening houdt met alle mogelijke en onmogelijke scenario’s, en bij de organisatie van een weidefuif zelf zorgt voor een ordedienst, en vraagt om de aanwezigheid van de politie op het feestterrein, zijn incidenten – zelfs met fatale afloop – nog niet geheel uit te sluiten. Dat bleek begin augustus nog in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, nabij Mechelen. Op een scoutsfuif schoot een opgenaaide negentienjarige, omwille van een banale ruzie over een bekertje bier, twee jongeren van 21 en 23 jaar dood. De dader kon ter plekke gevat worden, en blijft aangehouden. Het blijft echter schrijnend dat een jongere, die zich duidelijk spiegelde aan verkeerde voorbeelden, in zoverre alle besef voor normen heeft verloren dat een simpele twist om een plastic bekertje bier voldoende aanleiding kan zijn om twee jonge levens te beëindigen én het leven van even zovele families voorgoed te ontwrichten. Om nog maar niet te spreken over de trauma’s die al die jongeren, die getuige waren van de koelbloedige moord, hebben opgelopen. Amper enkele dagen later wordt er alweer een 19-jarige door een vriend met een keukenmes in de borst gestoken. Hier overleeft het slachtoffer gelukkig de banale ruzie, maar wordt het niet hoog tijd dat we ons eens gaan bezinnen over de blijkbaar toenemende gewelddadigheid van onze maatschappij? Wordt het geen tijd dat we stoppen met het zoeken naar verzachtende omstandigheden om de dader ten dele te verschonen? Gewelddadigheid is niet tolereerbaar, en dient daarom navenant bestraft te worden, ook als het om minderjarigen of adolescenten gaat.

Kunststudent wil vampier worden.

Zo gek kon zelfs Bram Stoker het nauwelijks verzonnen hebben. Mathew Hardman, een 17-jarige Britse student is een beetje geobsedeerd geraakt door het fenomeen vampirisme en het occulte. Zijn fascinatie was al een tijdje bekend bij de politie, nadat hij in september vorig jaar al een keertje aan de (hoek)tand was gevoeld in verband met een incident. Mathew was er namelijk van overtuigd geraakt dat een 16-jarige Duitse studente een vampier was. Hij achtervolgde haar en dwong haar om hem in de nek te bijten, zodat ook hij een “ondode” zou worden. De Duitse studente deed haar verhaal tegen de politie,die de bietekwiet oppakte en flink de levieten las. Maar op het einde van november was hij er blijkbaar van overtuigd geraakt dat de beet geholpen had, en voelde hij de “normale” behoefte van een gezonde vampier voor een lekker maaltje. Bloed drinken moest hem eeuwig in leven houden, en dus brak hij in bij de bejaarde buurvrouw van 90 jaar oud. Hij ging als een razende te keer, en stak de oude vrouw meer dan twintig keer in de rug en de borst met een groot keukenmes. Toen ze goed en wel dood was, sneed hij haar borstkas open en haalde haar hart eruit. Hij wikkelde het hart in papier en legde het in een bruine sauspan. Die sauspan zette hij op een zilveren serveerschotel. Daarna maakte hij nog drie diepe kerven in het onderbeen van de dode vrouw, en ving het bloed dat daaruit stroomde ook op in de sauspan. Aansluitend dronk hij de sauspan leeg.
Bij het onderzoek legde de politie al snel de link met het eerdere incident, en besloot Mathew op de rooster te leggen. Bij een huiszoeking werden stapels occulte magazines gevonden, een pocketuitgave van Dracula, de “autobiografie van de duivel” en twee nummers van het tijdschrift “Bizarre”, waarin onder meer artikeltjes over hoe je mensenvlees kan koken en eten, en over het inrichten van zwarte missen. Tevens werd een keukenmes gevonden, met daarop nog minuscule bloedsporen die overeenstemden met het bloed van de vermoordde vrouw en een paar sportschoenen, waarvan de afdruk overeenstemde met de sporen die gevonden werden op de plaats van het misdrijf.
Hij bleef echter glashard alle beschuldigingen ontkennen, en deed zijn fascinatie af als een onschuldige interesse voor vampirisme.
Op 2 augustus werd de student uit Llanfairpwll (Anglesey) veroordeeld wegens moord. Hij zal het minstens twaalf jaar moeten zien uit te houden zonder verse bloedtoevoer…

Cursus bedrijfsspionage voor MBA studenten.

De MBA studenten in Naples, Florida, hebben een nieuwe cursus bijgekregen op hun programma: bedrijfsspionage. Zij leren hoe ze het anderen moeilijk kunnen maken om aan bedrijfsgeheimen te komen, en ook en vooral hoe ze zelf op legale manier de nodige vertrouwelijke informatie van bij hun concurrenten kunnen losweken. De cursus heet officieel:”Seminar in Business Intelligence” en het bijbehorende cursusboek draagt het volgnummer GEB6-007. De cursus kent erg veel succes, en zelfs oud-studenten komen terug om vooralsnog deze nieuwe toevoeging aan hun vaardigheden te ondergaan. Volgens de docent, Frederick Nerone, zou zelfs James Bond nog één en ander kunnen opsteken op zijn cursus.

Cursus bioterrorisme in Tennessee!

Aan de “University of the South” in Sewanee, starten binnenkort 24 studenten aan een bijzondere cursus over bioterrorisme. Het is de bedoeling om wetenschappers te vormen, die in staat zijn op wetenschappelijk objectieve wijze de politiek van de overheid in de bestrijding van deze nieuwe vorm van terrorisme te beoordelen. De hele cursus is uiteraard een afsplitsing van de microbiologie, en het eerste wat studenten zullen leren is het areaal van bacteriën, virussen en de toxines die ze bevatten of genereren. Daarna wordt aandacht besteed aan de veroorzaakte ziektes en de pathosfysiologie ervan. Aansluitend wordt dieper ingegaan op de bestaande literatuur, en op de verschillende disciplines die in het spel komen bij de opsporing, beheersing, behandeling en preventie van bioterroristische effecten. Ook politieke, ethische en morele aspecten van de strijd tegen bioterrorisme zullen aan bod komen gedurende de cursus.
De interesse is in elk geval zeer groot, in no time waren de beschikbare plaatsen voor de cursus (biology 204) benomen.

Voedselvergiftiging keldert zwemcompetitie.

In Japan hebben ze een ijzersterke reputatie inzake kwaliteitsvolle voeding, maar met de lunchpakketten van de deelnemers aan een nationale zwemcompetitie voor studenten was toch wel iets aan de hand. Liefst 184 deelnemers en begeleiders werden getroffen door al de typische kenmerken van een frisse voedselvergiftiging. De kampioenschappen konden weliswaar doorgaan, maar dan toch met zo’n tien procent minder deelnemers dan eerst voorzien. Met een pamper in je zwembroek raak je naar verluidt toch niet vooruit…

80 % van de universiteitsstudenten fraudeert.

In Australië zijn de universiteitsstudenten ook al niet bijster consequent in hun studiewerk. Uit een onderzoek is gebleken dat liefst 81 % van de studenten plagieert en/of spiekt. Hoe jonger de student, hoe meer kans dat hij of zij een beroep doet op “aangebrande” puntenwinst. In Australië blijken meer jongens dan meisjes te spieken of leentjebuur te spelen, waar dat elders in de wereld gewoonlijk gelijk opgaat. Ofwel weten de Australische vrouwen gewoon beter te jokken? Ingenieurstudenten bleken over het algemeen het eerlijkst, terwijl studenten wetenschappen, journalistiek en verpleegkunde de hoogste toppen scheerden in de fraudebereidheid.

Bibliotheekboeken te laat? De gevangenis in!

Marc Maisto, een student aan de universiteit van Iowa, is blijkbaar hopeloos als het erom gaat boeken terug te brengen naar de bibliotheek. Op een gegeven ogenblik liepen zijn boetes wegens het verzuim op tot een totaal van 447$, en dat werd écht te veel. De politie bemoeide er zich mee, en ging de sloddervos aan de oren trekken. Tien dagen later had hij echter nog steeds geen stappen ondernomen om zich in regel te stellen, en dus kwam de politie opnieuw langs, maar nu met een arrestatiebevel. De student is nu in staat van beschuldiging gesteld wegens diefstal en riskeert nog eens een extra boete van 1.500$ en een gevangenisstraf van maximaal één jaar. Na een nachtje in de cel is hij, in afwachting van de rechtszaak, in voorwaardelijke vrijheid gesteld.

Niet te negeren, Nigeria.

We hebben het eerder al gehad over de ware oorlog die wordt uitgevochten door geheime studentengenootschappen in Nigeria, met honderden doden als gevolg. In Akura werden twee verdachten van een rituele studentenmoord door een opgehitste massa tot pulp gestampt, daarna overgoten met benzine en in brand gestoken. Dat brengt het totaal aan vuurexecuties in de stad op zes in de voorbije maand.
In Kwara werden ondertussen 16 studenten gearresteerd in verband met geweld en rituele moorden aan de universiteiten. De Nigeriaanse studentenverenigingen vechten al jaren een bloedige strijd uit om de politieke en religieuze controle over de universiteiten. Drugs, vuurwapens en zwarte magie zijn de belangrijkste ingrediënten van deze duistere soep.

Feest voor buitenlandse studenten wordt een nachtmerrie.

Yaniv Pohorils, de samensteller van de studentenkrant “The Mouth of the Donkey” aan de internationale universiteit van Jeruzalem schreef in april laatstleden een artikel, waarin hij de veiligheidsmaatregelen aan de universiteit ondoeltreffend noemde. Hij beschreef een scenario waarin een terrorist zich met een vuurwapen toegang wist te verschaffen tot de campus, en daar zeven doden en dertig gewonden maakte. Alleen inzake het gekozen wapen zat hij ernaast. De bom die op 31 juli ontplofte in de cafetaria van de universiteit maakte exact hetzelfde aantal slachtoffers, en vond plaats op de exacte plaats die hij beschreef. Op het ogenblik van de bomaanslag was er een feestje aan de gang, waarbij de buitenlandse studenten de kans kregen om mekaar beter te leren kennen. Het lijkt er alleszins op dat het de bedoeling was de internationale studentengemeenschap, die aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem studeert, te intimideren.
Bij de bomaanslag kwamen hoofdzakelijk buitenlandse studenten om het leven. De veiligheidsmaatregelen worden nog maar eens opgedreven.

Universitaire opleiding? Hoger loon verzekerd.

Uit een proefschrift waarmee een student uit Leuven promoveerde tot licentiaat in de toegepaste economie, blijkt dat afgestudeerde universitairen in België nog altijd een mooiere carrière hebben dan degenen die aan een hogeschool zijn afgestudeerd.
Universitairen zouden een veel interessanter startloon krijgen dan hooggeschoolden, het verschil hierin zou in de beginjaren nog toenemen, waarna het tegen het einde van de loopbaan minder groot wordt. Uit deze studie blijkt ook dat 40 % van de universitairen zijn loopbaan begint op het niveau van professioneel medewerker, daar waar 8 % van de hogeschoolstudenten in een administratief-uitvoerende taak begint.

Ik rij verantwoord, dus bel ik achter het stuur!

Bestuurders die gsm’en achter het stuur vinden van zichzelf dat ze helemaal niet gevaarlijk rijden, zo blijkt uit een eindverhandeling van een criminologiestudent aan de KUL. Alhoewel het strafbaar is, trekken vele bestuurders zich hiervan niets aan, waarschijnlijk heeft het feit dat de pakkans nog steeds erg klein is hier ook wel mee te maken. Velen vinden dit soort overtreding trouwens nog niet zo erg als 100 per uur rijden in de bebouwde kom. De meeste voeren dan ook erg korte gesprekken, een enkeling gebruikt zijn gsm echt als tijdverdrijf en zit soms de hele rit te bellen. Sms’jes versturen is daarentegen iets moeilijker, toch zijn er een aantal die erin slagen om al rijdend te sms’en en de berichtjes te lezen.
Nochtans beseffen vele bellers dat ze gevaarlijk bezig zijn en geven ze grif toe dat ze stuntelig rijden en minder geconcentreerd zijn. Sommigen gaan dan voorzichtiger rijden door bv. trager te rijden, meer afstand te houden en niet in te halen. Maar toch… De meeste gsm’ers vinden trouwens van zichzelf dat ze verantwoord rijden, dus mag gsm’en volgens hen wel. Nochtans bestaat er zoiets als een carkit. Maar dat vinden ze dan weer te duur.

Verschillen in tijdsbesteding tussen laag- en hooggeschoolden

Niet enkel in de tijd die laaggeschoolden en hooggeschoolden steken in de uitoefening van hun beroep zit een verschil, maar ook in de manier waarop zijn hun vrije tijd invullen, zo blijkt uit een studie van de werkgroep TOR aan de VUB. De VDAB heeft deze cijfers nog eens verder uitgespit en kwam ook tot deze vaststelling. Blijkt ook dat hogeschoolstudenten en universitairen gemiddeld verder van hun werk wonen en dus ook langer onderweg zijn. Hierdoor blijken laaggeschoolden dan weer wat meer tijd te hebben om hun huis netjes te houden, want gemiddeld zouden zij meer in de weer zijn met emmer en dweil dan hooggeschoolden. Zij steken ook meer tijd in het verzorgen van en bezig zijn met hun huisdieren. Als het erop neerkomt om naar de bibliotheek te gaan, te joggen, tekenen en schilderen, surfen en een bioscoopje meepikken, scoren degenen met een diploma beter. Laaggeschoolden daartegenover kijken dan weer meer naar tv, zelfs zoveel dat dit de voornaamste bezigheid na slapen is. Maar er zijn ook overeenkomsten. Als het gaat over eten en drinken, baden, godsdienst, fietsen en naar begrafenissen gaan, dan blijkt dat beide groepen hiermee ongeveer even lang bezig zijn.

Inbrekers op jacht naar blanco universiteitsdiploma’s.

Ze wisten blijkbar heel goed wat ze zochten, die dieven die onlangs inbraken in het administratieve gebouw van de faculteit vergelijkende godsdienstwetenschappen van de UA in Wilrijk. De inbrekers lieten namelijk alle waardevolle zaken ongemoeid. Slechts één kast interesseerde hen, en dat was die waar de belastingformulieren van de faculteit, de studentenadministratie en een zware brandkoffer in bewaard worden. Om die zware brandkoffer was het hen namelijk te doen, hierin zaten de persoonlijke dossiers van elke student, maar ook alle blanco diploma’s die aan deze faculteit te behalen zijn. De brandkast hebben de inbrekers niet open gekregen, en hadden ze dit wel kunnen doen, dan hadden ze met de blanco diploma’s niet veel kunnen aanvangen, want hiervoor hebben ze ook een reliëfstempel nodig, en die wordt dan weer op een andere plaats bewaard.

Gids voor alle Leuvense studenten

De overkoepelende studentenvereniging Loko heeft al jaren een gids voor de student in Leuven, maar de schepen van Onderwijs en Studentenaangelegenheden vindt dit niet voldoende en brengt ook een gids uit, bekeken vanuit een ander standpunt, namelijk vanuit het uitgangspunt dat de student ook een inwoner is van Leuven. Daar waar de Loko-gids enkel aan eerste-kandidatuurstudenten wordt uitgedeeld, wordt deze informatie aan iedereen bezorgd. Elke student krijgt bij zijn/haar inschrijving een exemplaar. Bedoeling is dat er jaarlijks een geactualiseerde versie uitgegeven wordt. In deze gids staat ondermeer waarvoor de verschillende kleuren vuilniszakken dienen, allerhande interessante adressen, informatie over sport, welzijn, cultuur, mobiliteit,… De schepen sluit niet uit dat in de toekomst samengewerkt wordt met Loko om dergelijke gids uit te brengen.

Naamse universiteit krijgt leerstoel Letzeburgs.

Niet enkel in het Groothertogdom Luxemburg wordt Lëtzebuergesch gesproken, maar ook in de streek rond Arlon wordt deze taal veel gebruikt en is het voor vele bewoners van de provincie Luxemburg de moedertaal. Dit is één van de redenen dat nu ook aan de universiteit van Namen een leerstoel Letzeburgse taal en cultuur opgezet wordt. En dit vanaf het volgende academiejaar. De eerste twee jaren wordt dit programma gefinancierd door het groothertogdom. Vele Belgen werken trouwens in Letzeburg, en ze kunnen er dan ook niet om heen dat deze taal daar steeds belangrijker wordt.

Hete Koreanen.

In Zuid-Korea hebben ze recentelijk een onderzoek gedaan naar het seksuele gedrag van studenten en universiteitspersoneel aan 20 universiteiten. De resultaten waren vrij verbazend, om niet te zeggen verbijsterend. Ongeveer 50% van de mannelijke studenten gaf toe zich ooit schuldig gemaakt te hebben aan daden van seksuele pesterij, en bijna veertig procent van de meisjesstudenten verklaarde in het voorbije jaar seksueel lastig gevallen te zijn. Uiteraard behoren vrijwillige intieme contacten niet tot deze categorie. De docenten bleken met 17,4 procent van de gepleegde feiten ook best actief te zijn, maar de studenten namen toch 62 % van de incidenten voor hun rekening. Meer dan 55 procent van de meisjes onderging lijdzaam de hitsigheid van de daders, en slechts 0,6 procent ging ten rade bij de consulenten voor seksueel geweld die aan elke Koreaanse universiteit actief zijn. Wat zit er ginds in het eten? Rijst met Viagra, Spaanse vlieg? Of zou het gewoon aan de oestersaus liggen?

20.000 km ernaast!

Twee Britse tieners hadden lang gespaard voor een droomreis naar Sidney. Ze boekten hun ticket via het net, en vertrokken met goede luim en een koffer vol strandspulletjes. Na zes uur landde hun vliegtuig in Halifax, Canada, maar daarover maakten ze zich nog niet in het minst ongerust. Goedkope charters en last minute vluchten nemen wel vaker een vrij onwaarschijnlijke route naar de eindbestemming. Ze begonnen toch enigszins argwanend te worden toen ze moesten overstappen op een klein toestel voor 25 passagiers, met eindbestemming Sidney. Zo’n toestel raakt natuurlijk nooit helemaal tot in Australië, en dat bleek ook niet de bedoeling te zijn. De bestemming was een mijnstadje, ook Sidney genaamd, in het noordoosten van Canada. Met z’n 26.000 inwoners is het grauwe stadje nauwelijks te vergelijken met het zonnige Australische Sidney. De teleurstelling was uiteraard groot, maar ja, er was betaald voor de reis, dus besloten de twee om toch maar ter plekke te blijven en in de mate van het mogelijke te genieten. Alhoewel pick-uptrucks bekijken en tellen en wandelen op verlaten mijnsites natuurlijk niet echt kunnen opwegen tegen een zonovergoten strandvakantie down under…

Gewapende overval op school.

Op 5 augustus drongen gemaskerde mannen binnen in de Christelijke school van Murree in Pakistan. Zij vuurden in het rond met Kalashnikovs en doodden zes Pakistani’s die op de school werkten. Nog een vijftal andere personen raakten gewond. Geen enkele van de circa 150 studenten, waaronder 30 Amerikanen, of van de docenten, meest Britten, werd getroffen. Het gaat hier om het recentste incident in een reeks die begon na de start van de oorlog tegen het terrorisme. Westerse belangen werden al vijf keer eerder belaagd, waarbij al een twintigtal doden vielen, onder meer bij twee aanslagen tegen kerken.

Het studentenleven in kaart gebracht.

De studententijd is zo een van die perioden in het leven, die je een eeuwigheid met je mee draagt, en als het goed is, met de zoetst mogelijke herinneringen. Maar helaas, “die studentejare gaan verby” en op den duur verbleken zelfs de mooiste souvenirs. Daarom ook spannen Studiant, het Studentenmuseum en CASC zich in om de tradities in ere te herstellen, het verleden vanonder het stof te halen en het heden zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen. Op welke manier dan wel?
Vanaf het komende academiejaar wordt er gestart met cantorenconventen: bijeenkomsten waar de cantoren (en eventueel ook andere praesidiumleden) van alle clubs bijeen kunnen komen om samen de liederen uit de codex beter te leren kennen én op de juiste wijze te leren zingen. Hoewel het opzet serieus genoeg is, ligt het ook in de bedoeling om daarvan toch een gezellig evenement te maken. Wij zoeken dus alle mogelijke geïnteresseerden voor een dergelijk opzet: ervaren cantoren om hun kennis over te dragen aan het jonge geweld, ervaren machinisten, “cantusmonumenten” én vooral ook liefhebbers die wat willen komen bijleren, om het niveau van de toekomstige eigen cantus op te krikken! Geef alvast een seintje aan de organisatoren en stuur een mailtje aan herman@studiant.be. Ook alle suggesties zijn nog steeds welkom in deze voorbereidingsperiode!
Zoals elke rechtgeaarde student wel weet, stelt Studiant elk jaar opnieuw een vademecum van de actieve studentenclubs samen. In de loop der jaren is dat boekwerk (sedert de vorige editie ook op cd-rom) uitgegroeid tot de contactbijbel van de praesidia, en bovendien een vraagbaak voor heel wat nuttige informatie.
Met de username en het password dat elke club ter beschikking krijgt, kunnen de gegevens online ingevuld worden, en meteen ook geconsulteerd worden. Als je als clubverantwoordelijke die gegevens van je club hebt toevertrouwd gekregen van je voorganger, dan kan je meteen aan de slag. Zoniet, dan stuur je een mailtje met als onderwerp:”vademecum” aan bianca@studiant.be, uiteraard met vermelding van de club waar je voor optreedt. Je krijgt dan de nodige gegevens binnen de kortst mogelijke termijn om online aan de slag te kunnen gaan. Zet nu reeds je club op de kaart voor het volgende academiejaar!
Het Archief en museum van het Studentenleven is dan weer volop bezig met de samenstelling van het wapenboek der studentenclubs; de bedoeling is alle clubs uit verleden en heden in kaart te brengen, en de resultaten daarvan online te zetten. De voorlopige resultaten kan je alvast online bekijken. Alle aanvullingen, correcties en suggesties daarvoor kan je kwijt bij de webmaster. Zorg er dus mee voor dat jouw club op de kaart blijft staan!

Jobstudenten beetje dupe van het weer.

De maand juli was niet zo’n denderende zomermaand. Niet dat het een ramp was, maar echt schitterend was de zomer tot nu toe niet. En de jobstudenten, zij hebben het geweten. Niet dat het kwakkelende juliweer leidde tot een stortvloed aan klachten. Neen, dat krijg je eerder bij het weer van de paar voorbije dagen, als jobstudenten heel wat overuren kloppen en dan beginnen te vrezen dat deze niet correct of niet volledig zullen uitbetaald worden.
De kaarten lagen anders in juli 2002: met dit ‘Belgische zomer’-weer van de laatste maand worden er niet veel overuren gewerkt, integendeel: heel wat jobstudenten mogen maar 20 of 25 uur per week werken in plaats van de contractueel vastgelegde 38, 39 of 40. Ze krijgen dan meestal ook maar de effectief gewerkte uren betaald. Zo wordt het verwachte maandloon al snel gehalveerd. Een andere klacht met dit weer is het onwettige ontslag. Ook hadden nogal wat studenten af te rekenen met het slechte humeur van hun baas.
Jobstudenten die met deze klacht onze diensten contacteren, raden we aan voorlopig af te wachten tot ze op het einde van deze maand, of begin volgende maand, hun loon(afrekening) krijgen. Daarna kunnen we het probleem wel oplossen - een aantal dergelijke dossiers liggen al in het bakje ‘opgelost’. We verwachten in de komende dagen nog heel wat klachten in verband met dit probleem. Heel wat jobstudenten zullen plots vaststellen dat ze heel wat minder verdiend zullen hebben dan ze gedacht hadden.
Op klachtengebied was juli dus een stuk rustiger dan vorig jaar - al spreken we nog altijd over ‘tientallen’ - de grote en kleine klachtjes samen. Niet dat we daardoor met onze duimen moesten zitten draaien. Meer en meer studenten willen zich blijkbaar goed informeren over hun rechten en plichten. Vele honderden jobstudenten en hun ouders contacteerden ons met hun vragen. De eerste groep wil vooral weten hoeveel ze gaan verdienen of zouden moeten verdienen, en de vaders en moeders maken zich vooral zorgen over het fiscaal ten laste zijn of het kindergeld.
Kinderen van gehuwde ouders mogen trouwens sinds kort meer verdienen: wil zo’n zoon of dochter fiscaal ten laste blijven, dan mag die in 2002 2410 euro netto belastbaar verdienen.
Naar goeie ouwe jaarlijkse traditie organiseert de VZW Jobwerking op 15/08/2002 een ludieke actie. Wat we dit jaar bekokstoofden, blijft nog geheim, maar het loon zeker de moeite eens langs te komen! Misschien win je wel een prijs!?
Afspraak: donderdag 15/8, Zeeheldenplein, Oostende - tussen 14.00h en 16.00h.
De VZW Jobwerking is te bereiken op:
Dr. L. Colensstraat 7
8400 Oostende
059/55.25.25
www.studiant.be/jobwerking
jobwerking@jeugdwerknet.be