Studentizine

Studentizine 42

"Studentengrap" mobiliseert 20 politiepatrouilles...

De deining rond de “Lierse kiekskes” was nog lang niet weggeëbd, op het moment dat het beladen woord studentengrap op een onaangename wijze de pers haalde. Op 19 oktober, rond hafvier in de middag, zagen buurtbewoners in Kessel-lo, hoe twee gemaskerde en gewapende mannen een vrouw uit het portaal van een woning sleurden, haar een zak over het hoofd trokken, en haar met een pistool tegen de slaap in een auto dwongen. Het slachtoffer had hevig weerwerk geboden. De getuigen verwittigden de politie, die meteen groot gijzelingsalarm afkondigde en een twintigtal dienstvoertuigen inzette om in te grijpen. Een van de omstaanders had de nummerplaat van de wagen van de kidnappers kunnen noteren, en die bewuste wagen werd na een tijdje teruggevonden in de Leuvense binnenstad. Ondertussen liepen er bij de hulpdiensten berichten binnen over jongeren die gewapend door de binnenstad trokken. Daardoor besefte de politie dat er een goede kans was dat het om een lugubere grap moest gaan. Uiteindelijk werd een “bende” van een vijftiental jonge twintigers aangetroffen, die verantwoordelijk waren voor het groot alarm. Zij wilden twee vrienden op een “originele” manier verrassen door hen gewapenderhand te ontvoeren en samen te brengen voor een onvergetelijk verjaardagsfeestje. Met eventuele getuigen, alarmen, politieacties en paniekreacties hadden ze gemakkelijkheidhalve geen rekening gehouden. Ze werden allemaal verhoord, en zullen moeten afwachten wat voor gevolgen hun geslaagde feestje zal hebben. Ze zullen in elk geval al vervolgd worden wegens verboden wapendracht. Of het om een plastic exemplaar ging of niet speelt in deze geen rol, zij hebben het wapen getoond, en er iemand mee bedreigd. In bepaalde landen is dat trouwens ruim voldoende om door een scherpschutter uitgeschakeld te worden bij de eerste gelegenheid die zich voordoet! Dan blijft er natuurlijk nog het kostenplaatje van het grote alarm. Het parket zal later nog moeten bepalen of de rekening wordt doorgestuurd aan de fuifnummers.
Kan iemand ons eens uitleggen hoe het komt dat van alle deelnemers geen enkele over voldoende (werkzame) hersencellen beschikt om verder na te denken dan hun geslachtskenmerken lang zijn? Je zou toch vermoeden dat mensen van halfweg de twintig al wel eens ooit ergens iets gehoord hebben over de verhoogde waakzaamheid in verband met terrorisme, of de strijd tegen bendecriminaliteit. Als je absoluut de idioot wil uithangen op dit soort manieren, dan is het wel zo verstandig om even de politie op de hoogte te brengen van je voornemen, en te vragen of er bezwaren zijn. Vroeg of laat zal er anders wel eens zo’n stom spel uitdraaien op een drama, omdat een ordehandhaver zich bedreigd voelt, of omdat omstaanders kordaat en trefzeker ingrijpen! Dan is het te laat om te janken, maar dan hebben ze het wél degelijk zelf gezocht!
Op ons redactioneel in het vorige Studentizine hebben wij heel wat toffe reacties gekregen, die ons in elk geval overtuigd hebben dat het slechts een kleine minderheid van onze studenten is die leiden aan hersenverweking en normvervaging.
Laten we proberen om die groep dementerenden zo klein mogelijk te houden, want zij zouden er anders wel eens de oorzaak van kunnen zijn dat eeuwenoude tradities als de studentendoop en de studentengrap gewoonweg verboden worden, en zwaar gesanctioneerd.
En laten we niet vergeten, het studentenbestaan is niet enkel studeren, zoals Arjen Benedictus in z’n regenartikel verderop betoogt! Ut vivat, crescat, floreat Studio!

OESO-rapport: Belgische scholieren zijn geen lieverdjes!

“Europe at a glance” is een jaarlijks rapport van de OESO over allerlei factoren die verband houden met onderwijs. Volgens het recentste rapport scoren Belgische jongeren opnieuw zeer goed op wiskundige en taalvaardigheden, maar zijn ze blijkbaar alles behalve lieverdjes in de klas. In liefst 36 procent van de gevallen is rumoer en kabaal dagelijks aan de orde in de klassen. Daarmee scoort België gevoelig slechter dan de andere OESO-landen.

Vaandelroof

De ideale diefstal: het moet niet te gemakkelijk gaan, het voorwerp mag slechts een symbolische waarde hebben en de eigenaars moeten op deze manier een lesje worden geleerd. Nederlandse studentenverenigingen hebben zo hun eigen regels waaraan dieven zich dienen te houden.
Het stelen van verenigingsspullen als vaandels, bestuurslinten en borstbeelden hoort in de studentikoze traditie. Volgens assessor Albert Marsman van Minerva (Leiden) komt het echter weinig meer voor. Hij bevestigt dat er iets is als een studentikoze rivaliteit tussen de corpora in de verschillende steden, maar echt jatten, dat gebeurt volgens hem niet meer. De uil van Minerva? ‘Ja, die is wel eens in Amsterdam geweest. Maar na een belletje van ons was ie ook meteen weer terug.‘
Er gebeurt in Leiden toch meer dan Marsman vermoedt. Op Sinterklaasnacht, enkele jaren geleden, verdween het bronzen borstbeeld van Augustinus. Waar hij altijd zo trouw gehangen had, prijkte nu slechts een sinterklaasgedichtje. Hierin werd onder andere gemopperd over contributieverhoging. Het beeld zou terugkomen, als het bestuur iets had veranderd. Vlak voor de kerst kwam de heilige Augustinus weer aanzetten in een sporttas. Hij werd bezorgd door een vervoersbedrijf. Het adres van de afzender bleek een onbewoond huisje in Oegstgeest te zijn. Peter Geluk die toen voorzitter was, betreurt het dat het raadsel nooit is opgelost: ‘Waarschijnlijk hadden de dieven sleutels, want we hebben geen sporen van inbraak gezien.‘
Ook op SSR valt er heel wat te beleven. Hét object waaraan elke SSR-er zich verlekkert, is de Uniemaagd, een bordeaux-kleurig geborduurd vaandel dat in een vitrinekast bij SSR-Rotterdam hangt. Het oude, goed beveiligde en voor veel geld verzekerde vaandel is het gezamenlijke bezit van alle SSR-verenigingen in ons land. Allemaal willen ze de Uniemaagd graag in hún stad hebben hangen. Grootscheepse acties worden op touw gezet om de maagd te veroveren, maar al 25 jaar lang is daar niemand meer in geslaagd.
‘Kom‘, dachten zo‘n twee jaar geleden Ralph van den H. en Reinier F., voormalige leden van SSR, ‘laten wíj dat ding eens jatten.‘ Voorbereidingen werden getroffen: wachtposten aangesteld, walkie talkies en nylonkousen aangeschaft en vluchtauto‘s rijklaar gemaakt. Volgens Ralph was het een briljant plan: ‘We wisten niet waar de maagd hing en om daar achter te komen, hebben we ons uitgegeven voor journalisten van het maandblad SUM.‘ De dekmantel was een interview met het bestuur van SSR Rotterdam. Met de journalisten kwam een fotograaf mee. Ralph: ‘Alles lukte! We werden met alle egards ontvangen, en wel ín de kamer waar de Uniemaagd hangt.‘ De fotograaf kon het vaandel van alle kanten fotograferen. De kamer bleek goed beveiligd, maar ben je daar eenmaal binnen dan hangt het vaandel voor het grijpen.
Met de smoes ‘de foto‘s zijn mislukt‘ zou de fotograaf nogmaals in de kamer gelaten worden en dan konden de anderen ook binnendringen. Alles liep echter anders. Een bestuurslid had zich laten vertellen dat de SUM was opgeheven - wat helemaal niet zo was - maar daardoor had het bestuur wel argwaan gekregen. Toen de Leidenaren dus binnenstormden met kousen over hun hoofd, bleek dat die kamer vol was met bestuurs- en gewone verenigingsleden. Dat liep uit op een vechtpartij. Ralph: ‘Die voorzitter, dat was een Arnold Schwarzenegger, niet normaal, die heeft ons echt fináál onder tafel geschopt.‘ Reinier: ‘En binnen een half uur arriveerden ál die dispuuthuizen. Uiteindelijk zijn we vanonder de tafel te voorschijn gekomen en hebben we maar een biertje met ze gedronken.‘ ‘We hebben nooit iets moois gejat‘
Ook in Leiden zelf hebben Ralph en Reinier menig diefstal gepleegd al dan niet in beschonken toestand. Zo hangt er bij hen een vlag van Minerva, een vlag van SSR (heeft Reinier een keer in zijn onderbroek gestopt), de meter (voorwerp waarmee je een meter bier bestelt) van het dispuut Corduroy, de helft van de meter van dispuut Soixante-neuf en het k

En penningjuffen...

Wie denkt dat dergelijke praktijken bij de christelijke Nederlandse studentenverenigingen uit den boze zijn, komt bedrogen uit. Op het reformatorische Panoplia, zowel een studie- als een gezelligheidsvereniging, gaat het er minstens even studentikoos aan toe. Deze vereniging heeft zelfs een ‘college van penningjuffen‘, een subcommissie die als taak het ontvreemden van bestuurslinten heeft. Annemieke van der Schans, voorzitter van het college: ‘Wanneer onze moresprofeet de nieuwe eerstejaars ‘mores‘ leert, behoort hij een bestuurslint van een andere studentenvereniging om de hals te dragen.‘ Zo‘n lint wordt dan door de penningjuffen ‘geleend‘, meestal van een christelijke zustervereniging uit een andere universiteitsstad. Later wordt het lint dan altijd weer teruggegeven. Huisgenoot Anton van de Beukel, ook lid van Panoplia vult aan: ‘Maar eerst laten we een professionele graveerder in het Latijn achter op de penning ‘eeuwig dienstbaar aan Leiden‘ graveren.‘ Vaak volgt er dan ook weer een tegenactie: een ontvoering bijvoorbeeld.
Het college van penningjuffen had het dit jaar gemakkelijk. Een vriend van Anton is bestuurslid van de zustervereniging in Tilburg. Die wilde voor een keer best even zijn lint uitlenen, dus stelen was er niet bij. Annemieke: ‘Maar daarmee konden we eigenlijk niet aankomen op de vereniging.‘ Daarom werd het verhaal opgedist dat ze een ruitje moesten intikken om het lint te kunnen pakken. Het gevolg was algemene commotie, want gaat dat niet wat te ver? Anton: ‘Het bestuur ging helemaal door het lint.‘ Toen zagen Anton, Annemieke en hun andere huisgenoten de kans schoon om een aardige grap uit te halen. Tijdens een algemene ledenvergadering, ongeveer een week later, liet Anton een boze brief bezorgen, zogenaamd van het bestuur uit Tilburg. Daarin was te lezen dat de diefstal was ontdekt en dat enkele Tilburgers die middag uit wraak Annemieke hadden ontvoerd. Ze was, zo heette het, overrompeld toen haar huisgenoten niet thuis waren. In ruil voor het bestuurslint kon Panoplia haar diezelfde avond nog terug krijgen: om 23.15 uur op Dordrecht Centraal. Annemieke: ‘Maar ik zat gewoon op m‘n kamer.‘
Die brief sloeg aan. Als één man stonden meteen ruim 25 mensen op om ten strijde te trekken. Het brallied werd aangeheven. Op naar Dordrecht. Eenmaal in de trein hebben Anton en consorten zich zo onopvallend mogelijk van de anderen verwijderd. In Den Haag slaagden ze erin ongezien uit te stappen. Pas bij Rotterdam werden ze gemist en sommigen begonnen toen argwaan te krijgen. Anton: ‘Chagrijnig dat ze waren, toen ze beseften dat ze voor niks onderweg naar Dordrecht waren! Enfin, we wachten nu nog steeds op een leuke tegenactie.‘
Franca Treur/Mare

Politicsinfo.net

Studenten die de politieke actualiteit uit persoonlijke belangstelling of in het kader van hun studie op de voet willen/moeten volgen vinden een ware schat aan gegevens en dossiers op de site van politicsinfo.net. De site is nu zo’n twee jaar actief, en is de enige professionele site van België waar alle politiek gecentraliseerd wordt. De redactie werkt autonoom onder een redactiestatuut en onder de leiding van een eind- en hoofdredactie. 7 fulltime medewerkers en een 10-tal freelancers werken 7 dagen op 7 aan Politicsinfo.net. Het redactiestatuut is de ultieme garantie voor een onafhankelijke berichtgeving. Deontologie, bronvermelding, het triple-checken van informatiebronnen vraagt misschien wel veel tijd en energie maar het zijn PI-eigenschappen die hoog in het vaandel worden gedragen. Informatie is een kostbaar goed, desinformatie moet bestreden worden.
Precies omwille van deze deontologie is Politicsinfo een rijke én betrouwbare bron voor achtergrondinformatie en dossierfragmenten voor eindwerken en verhandelingen. De mensen van PI hebben een groot hart voor studenten en staan graag toe dat dezen delen van teksten gebruiken voor hun eigen werken. Op eenvoudig verzoek via mail (met motivatie) krijg je de vrijstelling van auteursrechten. Uiteraard dien je wél aan bronvermelding te doen. Meer info kan je op de site vinden onder het editoriaal (open kaart) van Jurgen Verstrepen.
Politicsinfo N.V.
Medialaan 32
1800 VILVOORDE
Tel: 02 756 00 70

Leidse student omgekomen bij bomaanslag op Bali.

Bij de explosie in een discotheek op Bali raakte de Leidse student Sander Harskamp (23) vermist. Met zijn Minerva-jaarclub Orion was hij op lustrumreis in Indonesië. Zes van de clubleden keerden terug naar Nederland. Drie van hen bleven ter plekke om hem te zoeken of zonodig te identificeren. Zeker drie Nederlandse slachtoffers werden vermist, waaronder de scheikundestudent. De achterbleven clubleden liepen vruchteloos verscheidene ziekenhuizen en mortuaria af. Bij een vierde slachtoffer is de identiteit wel vastgesteld. Het gaat om Leidenaar Norbert Freriks (34), voormalig student en Quintuslid. Tijdens de universiteitsraad maandag na de aanslag, betoonde rector Breimer zijn medeleven met de familie en vrienden van Harskamp. Hij bood hulp aan in de vorm van psychologische opvang.
Het lichaam van de Leidse student werd vorige week teruggevonden. Pas afgelopen dinsdagavond kon het stoffelijk overschot officieel geïdentificeerd worden, waarop het naar Frankrijk is overgebracht.
Er wordt zondagmiddag, 3 november om twee uur een herdenkingsdienst gehouden in het Academiegebouw van de Leidse universiteit. De dienst is een initiatief van de ouders van Harskamp, die vrienden en bekenden de gelegenheid willen geven afscheid te nemen. Het Academiegebouw biedt plaats aan zo'n driehonderd mensen. Sander Harskamp is donderdag 31 oktober begraven in Frankrijk, waar zijn ouders wonen. ‘Het lukte helaas niet alle vrienden van Sander daar aanwezig te zijn, daarom wordt er ook in Leiden een herdenking georganiseerd‘, laat een huisgenoot van de overledene weten.
Het college van bestuur heeft woensdagmorgen middels een advertentie in de Volkskrant medeleven betuigd aan de familie, vrienden en jaar- en studiegenoten van de student, die een ‘actieve en bij het universitaire leven zeer betrokken student‘ was. Sander Harskamp maakte deel uit van de jaarclub Orion die op lustrumreis naar Bali was. Door de bomaanslag bij de Sari-club zaterdag 12 oktober kwam hij samen met een kleine tweehonderd mensen om het leven, terwijl een clubgenoot gewond raakte. Het lichaam van de andere overleden Leidenaar, ex-Quintuslid Norbert Freriks, is nog niet vrijgegeven. Hoewel vrienden hem hebben herkend, is het wachten nog op de officiële medische identificatie. (DB)

(Natte) droomjob!

Op de site van Condomi UK www.condomi.co.uk staat een leuk jobaanbod voor studenten met een stevig libido en een lege beurs! De zware taak bestaat erin, tegen betaling van 100 £ per trimester het volledige gamma van de condoomfabrikant uit te testen en na elke “proefrit” een genotscontroleformulier in te vullen. Daarop moeten zij dan gebruiksgemak, comfort, pretfactor en dergelijke omschrijven, om zo Condomi in staat te stellen niet alleen veilige, maar ook prikkelende rubbertjes te ontwikkelen. Het bedrijf verwacht een groot aantal kandidaturen voor deze originele rekruteringscampagne.

Studenten hebben leedvermaak om val Nederlands kabinet .

Vooral linkse studenten hebben plezier beleefd aan de val van Kabinet Balkenende. Dat blijkt uit een enquête onder studenten dat onderdeel uitmaakt van een onderzoek naar leedvermaak.
Onder ruim zeshonderd studenten van zeven verschillende universiteiten werd een enquête afgenomen over het leedvermaak dat gevoeld werd na de val van het kabinet. Bij de kiezers van PvdA, GroenLinks en de SP leek het feest. Zij werden gevolgd door de volgers van D66 en VVD. Het minst werd er gelachen door CDA, LPF en ChristenUnie-stemmers.
Opvallend was dat aanhangers van de CristenUnie, van wie hun partij in de oppositie zat, weinig leedvermaak vertonen. Terwijl er bij VVD-kiezers, waarvan de partij in de coalitie zat, juist veel gelachen werd. Verder komt naar voren dat de LPF sterk verantwoordelijk wordt gehouden voor de val van het kabinet. Onder CDA'ers leeft dit gevoel het sterkst.
Om de mate van leedvermaak te peilen, werd er in de enquête onder meer een rouwadvertentie afgebeeld met de tekst 'bedroefd, maar dankbaar dat het verder lijden bespaard is gebleven, geven wij u kennis van het verscheiden van ons geliefde kabinet Balkenende - Pim zou het zo gewild hebben-'. De ondervraagden moesten aangeven op een schaal van 1 tot 10 hoe leuk ze deze afbeelding vonden. De universiteiten die deelnamen aan het onderzoek waren de Vrije Universiteit van Amsterdam, Katholieke Universiteit Nijmegen, UV Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Brabant, Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Onderzoeker W. van Dijk van de afdeling Sociale Psychologie aan de VU in Amsterdam heeft de enquête uitgezet voor zijn lopende onderzoek naar 'leedvermaak'. Hij wil in kaart brengen wanneer en waarom mensen leedvermaak vertonen.
KE

Rugzakken al even slecht voor de rug als gewone boekentassen!

Al een hele tijd wordt er sterk de nadruk op gelegd dan een rugzak een veel betere schooltas is dan de ouderwetse boekentas of diplomatenkoffer. In Australië hebben ze daar nu een studie aan gewijd. Gedurende 3 jaar werd een testgroep van 3.500 studenten gevolg en geregeld onderzocht. Tot hun grote verbazing vonden de onderzoekers rugproblemen tengevolge van overbelasting bij één op zes van de studenten, of bijna 17% van de proefpersonen. Daarmee scoort de rugzak al even slecht als de boekentas in eerdere studies. Op basis van het recente en eerdere onderzoeken is nu de aanbeveling gemaakt dat jongeren nooit meer dan 10% van hun eigen lichaamsgewicht zouden mogen meedragen. Een enkele keer een zwaardere belasting kan geen kwaad, maar dagelijks rondzeulen met te zware lasten dient vermeden te worden. Het verplaatsen van de last verandert niets wezenlijks, de aard van de opgelopen letsels verandert alleen.

Minder geld voor hoger opgeleiden

Er is een einde gekomen aan de tijd dat hoger opgeleiden hun loopbaan konden plannen vanuit een luie stoel. Uit de jaarlijkse Intermediair loopbaanenquête blijkt dat werkgevers niet langer hoge salarissen en optieregelingen gebruiken als lokspijs voor de hoog opgeleide starters.
Dankzij het zware weer waarin de economie is geraakt, stijgen de salarissen nauwelijks meer. Sterker nog, grote groepen werknemers zien hun reële koopkracht zelfs dalen. Een hbo'er met een jaar werkervaring verdient in 2002 gemiddeld 26.250 euro, een stijging van 0,8 procent. Een academicus met een jaar werkervaring incasseert in 2002 gemiddeld 29.405 euro, een stijging van 0,8 procent. Daartegenover staat een inflatie van 3,8 procent. Natuurlijk is het niet in elke sector kommer en kwel. De gemiddelde inkomens van werknemers bij de overheid en in de gezondheidszorg stegen flink. Mensen met minder dan vijf jaar ervaring zagen er hun salaris stijgen met een gemiddelde van respectievelijk 7,8 en 10,8 procent.
Ook op andere arbeidsvoorwaarden wordt bezuinigd. Het gemiddeld aantal scholingsdagen daalde van 9,7 naar negen. Veel hoger opgeleiden maken bovendien reorganisaties mee (tweederde van de ondervraagden), een flink deel zag hoe collega's noodgedwongen werden ontslagen (eenderde). Een op de zes ondervraagden is bang dat hij zelf op korte termijn de laan uit wordt gestuurd. Ondanks het beroerde economische klimaat zijn er nog altijd mensen die om een loonsverhoging vragen. Onder de deelnemers aan de enquête deed 27 procent dat. Driekwart van de vragers kreeg zijn zin.
Intermediair peilt jaarlijks de loopbaanperspectieven van hoger opgeleiden. Dit jaar deden 20.000 mensen mee.
HOP, Thijs den Otter

Ad Valvas censureert zichzelf

Ad Valvas, de universiteitskrant van de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft zijn interview met professor Anton Wessels over 'de Islam als godsdienst van de vrede' onder druk ingetrokken. Dat staat in dagblad Trouw van dinsdag 22 oktober.
De professor dreigde de diesrede niet te zullen houden. Speciaal voor deze viering waren burgemeester Cohen van Amsterdam en andere hoogwaardigheidsbekleders vorige week vrijdag naar de VU gekomen. Als Wessels' lezing over 'Moslims in Mokum' niet door zou gaan, zouden zij er dus voor niets zitten.
Ad Valvas heeft het interview onder druk van het dies-dreigement niet gepubliceerd, maar het is wel bij Trouw terechtgekomen. Volgens het dagblad gaat het interview over 'de islam als een godsdienst van de vrede en moslims als slachtoffers voor wie men empathie moet opbrengen'. Het interview zou in ruzie zijn geëindigd toen journalist Peter Breedveld enkele kritische vragen stelde, die Wessels in het verkeerde keelgat schoten. De hoofdredactie van Ad Valvas was niet voor commentaar bereikbaar, maar laat aan Trouw weten achter Breedveld te staan. Of het schrappen van het interview terecht was, zal maandag worden besproken door het college van bestuur.
HOP, Bas Belleman

Universiteiten moeten meer octrooien aanvragen

Voorspelbaar en algemeen. Dat zijn de twaalf conceptaanbevelingen van het Platform Universitair Octrooibeleid. De voorstellen zijn afgelopen vrijdag besproken op een symposium van het Nederlandse ministerie van economische zaken.
'Het universitair management dient er op toe te zien dat er voor bedrijven een centraal aanspreekpunt bestaat waar de richtlijnen bekend zijn en de deskundigheid ten aanzien van octrooien aanwezig is.' Het is een van de algemene adviezen van het PUO. Een meer concreet voorstel is om een octrooi als een 'dubbele publicatie' te waarderen of als een artikel in een 'hoogwaardig tijdschrift zoals Nature of Science'. In deze tijd van publish or perish kan die maatregel een stimulans betekenen om octrooi aan te vragen. PUO-voorzitter B. Veltman snapt de kritiek: "Het zijn conceptvoorstellen. Iedereen mag commentaar leveren. Begin 2003 komt er een boek met de definitieve aanbevelingen, waarin we ook case-studies behandelen. Dan laten we zien wat in de praktijk wel en niet werkt."
De technologiestichting STW, die zelf vermaard is vanwege haar efficiënte octrooibeleid, heeft begrip voor de algemene toon van de conceptvoorstellen. "Verandering gaat traag. Exploitatie van kennis is relatief nieuw voor universiteiten. De neuzen moeten dezelfde kant uit. Daarom is dit waarschijnlijk zo'n algemene tekst. Het fundament is gelegd; nu moeten we beton storten", aldus woordvoerder J. Niessen.
Om kennis over octrooigebruik te vergroten, raadt het platform bovendien aan om in de masterfase octrooionderwijs te geven. Wie niet weet hoe octrooien werken, zal niet geneigd zijn om ze aan te vragen, is de gedachte. Bovendien kun je octrooien ook gebruiken als wetenschappelijke bron. Veltman: "Het Bureau voor de Intellectuele Eigendom, dat octrooiaanvragen behandelt, is bereid om zijn databank beschikbaar te stellen aan universiteiten." Een concrete aanbeveling die Berkhout graag zou doen, maar die niet in de conceptaanbevelingen staat, is dat universiteiten samen octrooien moeten beheren. "Het is triest en treurig hoeveel geld we zo'n twee jaar geleden in Delft uitgaven aan onze eigen octrooien. Dat was bijna een miljoen per jaar en het leverde bijna niets op. De universiteiten moeten de handen ineen slaan en samen een octrooiorganisatie opzetten. Met zo'n gezamenlijke organisatie kun je snel bedrijven zoeken die iets in je patenten zien. En als die er niet zijn, moet je die patenten snel weer vrijgeven. Blijf ze vooral niet zelf beheren."
HOP, Bas Belleman

Werkstraf

Tweehonderd uur werkstraf gaf de officier van justitie aan de man die zijn ex-vriendin, een studente aan de Technische Universiteit Eindhoven, stalkte. De man stuurde in maart 2001 verschillende keren mailtjes met naaktfoto's van zijn ex rond op het TU/e netwerk. Ook zette hij het telefoonnummer van zijn ex-vriendin erbij, met de uitnodiging haar te bellen. De officier van justitie noemde de acties van de 'gedumpte' man 'een lage streek'. (Cursor)

Studenten strenger straffen na fraude

In het Tilburgse universiteitsblad werd door een hoogleraar geopperd om studenten die frauderen strafrechtelijk te laten vervolgen. De maximumstraf voor spieken en het plegen van plagiaat is op dit moment een jaar uitsluiting van tentamens. Moet het strenger?
Prof. R. Vriesendorp, voorzitter van de examencommissie van de Tilburgse rechtenfaculteit: "Ik heb inderdaad de suggestie gedaan om bij werkelijk zware fraude naar de rechter te stappen. Maar ik zie de officier natuurlijk ook al glimlachen. Die heeft wel wat beters te doen. Ik heb slechts willen aangeven dat wij hechten aan de waarde van ons diploma met civiel effect. Studenten die niet het normbesef hebben dat bij een positie van rechter of advocaat past en de boel bewust belazeren horen naar mijn mening niet thuis in onze opleiding. Studenten die bijvoorbeeld proberen af te studeren op het werk van anderen zouden moeten worden uitgesloten. Overigens vind ik de straffen die we nu kunnen opleggen voor lichtere vergrijpen niet mals. Uitsluiting voor tentamens is echt vervelend."
Anne Pronk, derdejaars milieumaatschappijwetenschappen en algemene sociale wetenschappen: "De rechter zou ik niet willen belasten met dit soort zaken. Maar een afstudeerscriptie van een ander inleveren of bij herhaling plagiaat plegen, kan echt niet. Daarvoor zou je toch van de universiteit gestuurd moeten kunnen worden. Ik kan me wel voorstellen dat iemand een enkele keer over de schreef gaat bij een kleine opdracht, maar er zijn grenzen. Zelf durf ik het gewoon niet. Bovendien heb ik bewust gekozen voor deze studies. Dan moet ik dus niet proberen om over de rug van anderen mijn punten binnen te halen." Prof.dr. G. Kanselaar, voorzitter examencommissie onderwijskunde: "Een half jaar uitsluiting van tentamens is de zwaarste straf die ik ooit heb opgelegd. Op zich vond ik dat een adequate straf. Maar voor extreme gevallen zou ik wel een hogere straf op willen leggen dan een jaar uitsluiting. Het zou dan bijvoorbeeld moeten gaan om het integraal overnemen van een afstudeerscriptie en onderzoek. Zoiets zou zo in strijd zijn met de ethiek van de wetenschapsbeoefening dat harde maatregelen op zijn plek zijn. In een dergelijk geval zou een bul moeten kunnen worden onthouden. Maar ik denk dat dit niet kan voorkomen worden wanneer de begeleiding van een docent in orde is." Mariette van Loon, tweedejaars psychologie: "Een jaar uitsluiting van tentamens? Ook bij het inleveren van een afstudeerscriptie van iemand anders? Dat vind ik een veel te lichte straf. Wat mij betreft zouden studenten die voor een vierpuntsvak plagiaat plegen al van de universiteit mogen worden gestuurd. Ik ben wel voor hardheid. Zelf heb ik toen ik nog aan de hogeschool studeerde een bewuste keuze gemaakt om niet te frauderen. Het overnemen van werkstukken was daar schering en inslag. Ik vind dat ik een belangrijke verantwoordelijkheid heb. Ik wil goed worden in mijn vak. Dat kan niet als ik er niet voor werk. Bovendien ben ik christen. Tegenover God kan ik dat soort dingen niet maken."
Ing. H. Mos, hoofd ict bij de faculteit Natuur- en Sterrenkunde en betrokken bij het opstellen van een facultaire “code of honor”: "In die gedragsregels die we aan het opstellen zijn, zal zeker iets staan over het plegen van fraude. Maar naar mijn persoonlijke mening schiet je weinig op met allerlei boe- en ba-regels. Strenger straffen helpt weinig. Waarschijnlijk zullen we daarom voor een wat positievere insteek kiezen. Van spieken of het plegen van plagiaat hebben immers anderen last. En de faculteit vindt dat medewerkers en studenten het recht hebben op de bescherming van hun intellectuele erfgoed. Ik denk niet dat we over sancties zullen spreken. Die liggen gewoon wettelijk vast."
XB

Van de regen ...

Van oudsher rust een studentenbestaan op twee pijlers. Studieleven en studentenleven. Tijdens je studieleven ga je naar college, maak je tentamens. Je neemt kennis op. Afgezien van de academische discussie, is een studieleven niet verheffend. Dat een studententijd toch zo'n krachtige invloed heeft op iemands persoonlijke ontwikkeling, komt door het studentenleven. De vrijheid die een student zich kan toe-eigenen, stelt hem in staat uit te zoeken wie hij is, wat hij wil, wat hij kan.
Door de invoering van de tempobeurs is het studentenleven in de verdrukking geraakt. Mensen studeren tegenwoordig af als onontplooide wezens, haastig volgepropt met kennis en inzichten.
In een opwelling van scherpzinnigheid heeft de universiteit dit probleem onderkend. De diagnose luidde, een tijdje terug: 'afgestudeerden vertonen hiaten in hun academische vaardigheden'. De universiteit heeft gemeend deze hiaten op te moeten vullen. Maar wat was de oplossing? De bama! Bama moet academici 'beter voorbereiden op hun toekomstige werkomgeving'. Zulke onheilspellende termen herinneren me altijd aan dat ene, nare woordje: beroepsonderwijs. Die vrees wordt bevestigd. Want waar komt de bama op neer: 'reflectievaardigheid', 'communicatie & samenwerking', 'metacognitieve vaardigheid', etcetera. In een 'digitale portfolio' staat dat prachtig, maar in de praktijk betekent het slechts frustratie en onnozele tijdverspilling. Het tijdrovende vaardighedenonderwijs gaat natuurlijk ten koste van de basale kennisoverdracht. Het echte onderwijs wordt dus uitgehold. En door het verplichte karakter van de tijdverspilling wordt de student bovendien een elementair bestaansrecht ontnomen - zijn toch al schaarse vrijheid.
Kortom: de bama is een zeperd; funest voor zowel studieleven als studentenleven. Weg ermee! Het ellendige 'meedoen' moet weer meedenken worden. Bouillonblokje weer snert. En dat meedenken kan best thuis, want een universiteit is geen sociale werkplaats. 'Huiswerkgroep 3' kan wat mij betreft de gracht in.
Om het zo hartstochtelijk betreurde gemis aan 'academische vaardigheid' het hoofd te bieden, zou de universiteit haar studenten eens kunnen aanmoedigen om in een bestuur, commissie of almanak van studie- of studentenvereniging te gaan. En nee, inderdaad: 'aanmoedigen' is niet hetzelfde als het opschorten van bestuursbeurzen, of het afschieten van verenigingen. Het lijkt me zo langzamerhand geen slecht idee om ook het college van bestuur enige 'metacognitieve vaardigheid' bij te brengen.
Arjen Benedictus

Nederlandse studenten moeten nu van zich laten horen!

Afgelopen weken is het al meerdere malen hoorbaar geweest. Op 12 november gaan studenten uit het hele land in Den Haag demonstreren tegen het onderwijsbeleid dat het demissionaire kabinet heeft ingezet. Dit beleid wordt na de verkiezingen hoogst waarschijnlijk doorgezet.
Vanaf de jaren 80 is in de politiek langzaam maar zeker de gedachte opgekomen dat het Hoger Onderwijs slechts een opleidingsfabriek is, waarin studenten zo snel mogelijk moeten worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Dat betekent dat er best bezuinigd kan worden, dat snoeien in het aantal opleidingen geen enkel probleem is, dat collegegelddifferentiatie alleen maar goed is, en dat een grote invloed van het bedrijfsleven op het onderwijs toegejuicht moet worden. Het zal je niet verbazen dat wij hier toch wat anders over denken. Bij het bedenken van deze plannen vergeet men blijkbaar dat onderwijs investeren in de toekomst is. Het Hoger Onderwijs als leerfabriek van de arbeidsmarkt zien is een verfoeilijke misvatting met desastreuze gevolgen. Studenten moeten nu van zich laten horen. De basiswaarden van het Hoger Onderwijs staan op het spel. Politiek Den Haag houdt zich doof voor het protest van de kant van haar officiële gesprekspartners (colleges van bestuur, VSNU). Een massaal protest van studenten kan de doorslag geven. De toegankelijkheid van het Hoger onderwijs mag nooit worden beperkt door torenhoge collegegelden. Nu kunnen wij onze verantwoordelijkheid nemen en eisen dat het mogen studeren een algemeen recht blijft. Hoger Onderwijs geeft mensen de kans zich vakspecifiek en maatschappelijk te ontwikkelen.
Beide aspecten zijn nodig om later de volle verantwoordelijkheid te kunnen dragen die bij het ambt van arts, docent, wetenschapper of rechter past. Deze grondpijler van de samenleving mogen we niet in de verdrukking laten komen! Komt dus allen op 12 november naar Den Haag! Kijk op http://utrecht.12november.nl voor meer informatie.

E-strat wedstrijd L’Oréal voor studenten.

Voor de derde keer sedert 2000, stelt cosmeticagigant L’Oréal studenten uit het hoger onderwijs van over de gehele wereld in de gelegenheid om in een groots opgezet simulatiespel hun talent voor het runnen van een marktleidend cosmeticabedrijf te bewijzen. Studenten worden in teams van drie ingezet in de virtuele leiding van een van de gereputeerde cosmeticahuizen die deel uitmaken van de groep (de grootste ter wereld), en dat gedurende een periode van twee maanden. In die periode worden de studenten geconfronteerd met de dagelijkse realiteit van de economische situatie, conflicten, het uittekenen van beleidslijnen en marktcampagnes.
De winnaars van elke zone mogen dan in Parijs op het hoofdkantoor van L’Oréal hun zakenstrategie komen toelichten, en een businessplan verdedigen. De uiteindelijke winnaars krijgen dan ’s avonds hun trofee overhandigd tijdens een schitterende uitreikingsceremonie.
Niet alleen kunnen studenten meedingen naar de prestigieuze prijs, maar voor het bedrijf is het meteen ook een schitterende rekruteringspool. Wie zich tijdens de wedstrijd in positieve zin doet opmerken, is verzekerd van een toekomst bij de groep.
L’Oréal stelt 48.000 mensen tewerk in meer dan 150 landen. Vorig jaar werd een zakencijfer gerealiseerd van 13,7 miljard €. Enkele bekende merken van de groep zijn: Vichy, Giorgio Armani parfums, Helena Rubinstein, Garnier, Ralph Lauren, Lancôme etc… Je kan je online registreren op www.e-strat.loreal.com tot 2 december.

Twee doden bij schietpartij in Australische universiteit.

De Monash-universiteit van Melbourne was het toneel voor een schietpartij in de grote aula. Een dertigjarige Aziatische student was de zaal binnengekomen en opende het vuur op de studenten. Daarbij werden twee andere Aziatische studenten gedood, en vijf ernstig gewon. Enkele studenten slaagden er tijdens de paniek die daarop uitbrak in om de dader te ontwapenen en uit te schakelen. De politie sluit terroristische motieven uit, en houdt het op een afrekening onder Aziatische bendes.

Gebuisde student schiet drie docenten dood in Tucson.

Een 41-jarige student verpleegkunde van de University of Arizona kon blijkbaar niet goed velen dat hij een onvoldoende haalde, en wilde het ontbrekende saldo bijpassen in lood. Hij executeerde drie docenten op de campus en schoot uiteindelijk een kogel door z’n eigen domme hoofd. De student, Robert Flores, stond bij zijn medestudenten bekend als een brute, onaangename en vrij opvliegende pipo. Voor zijn kotbaas was het een ideale huurder.

Studiebeurs automatisch toegekend?

Volgens gegevens van het HIVA (hoger Instituut voor de Arbeid) vraagt 1 op de 4 rechthebbenden in het secundair onderwijs gewoon geen studiebeurs aan. In totaal gaat dat om zowat 28.000 beurgerechtigden. Daarom wordt er op het ogenblik in het Vlaams parlement gewerkt aan een resolutie die vraagt dat de gegevens die nodig zijn voor een automatische beurstoekenning ter beschikking zouden worden gesteld door de federale administratie van Financiën. Het zou zo’n 4,5 miljoen Euro kosten om alle rechthebbenden automatisch een beurs toe te kennen.

Student in Venlo doodgeschopt.

De 22-jarige student René Steegmans was er op het parkeerterrein van een supermarkt in Venlo getuige van hoe twee allochtone jongeren verkeersagressie pleegden op een oude vrouw. Als enige kwam hij tussenbeide. De twee achttienjarigen begonnen daarop zwaar op hem in te slaan. Een tiental getuigen zag vervolgens hoe de daders van Marokkaanse afkomst de student meermaals tegen het hoofd stampten en voor dood achterlieten. Het tweetal ging vervolgens gewoon winkelen in de supermarkt, waar ze door de politie werden gearresteerd. De ouders van de hoofdverdachte verklaarden naderhand op de Nederlandse televisie dat de dood van René Steegmans was voorbestemd. Hun zoon was enkel het instrument in de handen van god geweest… De Marokkaanse gemeenschap heeft afstand genomen van de daders en de uitspraken van de ouders.

Vanderpoorten radicaal tegen extra jaar univ voor zelfde diploma!

Minister van onderwijs, Marleen Vanderpoorten, heeft groot bezwaar tegen een tendens die door heel het Europese onderwijslandschap waart. De meeste universiteiten willen namelijk de duur van de opleiding van vier jaar verlengen tot vijf jaar. Hoofdzakelijke reden van een dergelijke wijziging? Meer studenten = meer geld! Volgens de minister redeneren de universiteiten totaal fout; ze blijven het maar hebben over studiejaren, terwijl in het kader van de hervormingen in feite enkel studiepunten of credits van tel zijn. Daardoor zal een snel of bijzonder getalenteerd student de nodige credits op bijvoorbeeld 3,5 jaar kunnen scoren, terwijl minder getalenteerde studenten, feestbeesten of werkstudenten daar rustig vijf jaar over kunnen zetten. Het valt te verwachten dat hierover nog stevig zal gepalaverd worden in de nabije toekomst.