Studentizine

Studentizine 43

Er zit toch nog muziek in het studentenleven.

De laatste redactioneeltjes stonden in het teken van het “levieten lezen”, maar deze keer zijn we gespaard gebleven van negatieve berichtgeving die het studentenleven in nefast opzicht voor het voetlicht zet. Hopelijk is het kwietenkruit voor dit academiejaar verschoten, maar niemand hier op de redactie durft daar het (eigen) hoofd op verwedden. Even een paar positieve noten kunnen een wereld van verschil maken.
Zo is bijvoorbeeld de belangstelling voor het cantorenconvent zeer groot, in die mate dat we al aan een volgende editie aan het denken zijn, en er ook nog eentje plannen speciaal naar zwanenzang en overdracht toe. We houden jullie op de hoogte.
Van het cantusfront nog meer goed nieuws overigens! Tot voor kort was het zo dat je als organisator van een cantus er rekening mee moest houden dat je auteursrechten verschuldigd was. Voor een gemiddelde cantus moest je een forfaitaire heffing van 18 € betalen. Een kleine bijdrage, omdat slechts een klein deel van de liedjes uit de codex nog auteursrechterlijk beschermd zijn. Begin november heeft het directiecomité van Sabam beslist, in de toekomst niet meer te innen voor het louter zingen uit de codex. Ook groot animo voor de peterschapactie voor de Panda Harper.(zie artikeltje verderop).
Zo te zien zit er toch nog meer dan één positieve noot in het studentenleven!

Studenten sponsoren panda.

KBC had vorig jaar de peterschapactie voor orang-oetan Binti, en dit jaar zamelt de bank centjes in bij het studentenheir voor het peterschap over Harper, een babypanda. De startactie was alvast een groot succes, maar bamboescheuten zijn best wel redelijk duur. Je kan dus nog altijd deelnemen, en kan daarover meer info vinden op de site van het KBC studentenkantoor . Als studentenvereniging (of aankleven) hoef je trouwens niet in het keursje te wandelen dat het KBC-studentenkantoor je voorstelt. Je kan namelijk ook als persoon/vriendenkring/club/faculteitskring optreden als sponsor voor een dier. De Zoo van Antwerpen is een der meest gerespecteerde diergaardes van de wereld, en zij kunnen jullie hulp verduveld goed gebruiken! De jongens van “den ijzeren weg” zijn immers heel de buurt aan het omwoelen en verslijken, en daarom vallen de bezoekcijfers tegenwoordig wat tegen. En toch blijven ze in de Zoo ambitieus en proberen ze de dieren een zo natuurlijk mogelijk biotoop voor te schotelen! Een beetje hulp is dus meer dan welkom! Meer inlichtingen kan je vinden op: de Zoosite.

Studentenkorting bij de Zwarte Komedie!

De Antwerpse Zwarte Komedie neemt een aparte plaats in. Het is theater, zoals alleen een democratie kan verdragen, waar in cabaretvorm op humoristische wijze de draak wordt gestoken met alle excessen en kleine kantjes van de samenleving en de actualiteit. Huisauteur Bert Verhoye, onder meer ook bekend van z’n “minimaal” in Het Laatste Nieuws en de Nieuwe Gazet, schrijft eigen stukken, die vrijwel dagelijks worden aangepast aan de actualiteit, of bewerkt minder bekend werk van boeiende schrijvers als Topor of Tucholsky. Beginnende auteurs van eigen bodem krijgen de gelegenheid hun theaterdebuut te maken (Lannoye, Brusselmans, Wijns…) in de Zwarte Komedie. Daardoor levert het theater zeer genietbaar amusement voor een (overwegend) jong publiek. Dezer dagen spelen ze “de kersentuin” van Anton Tsjechov, in - andermaal - een eigenzinnige versie verplaatst naar dit “allerzotste aller landen”. “De kersentuin” wordt opgevoerd op donderdag, vrijdag en zaterdagavond om 21 uur, en op zondagmiddag om 15.00 uur, elke eerste zondag van de maand. De Zwarte Komedie heeft (hoe dan ook) een boontje voor studenten, want zij kunnen goedkoper binnen op de voorstellingen van donderdag. Studenten betalen dan 5 € in plaats van 9 €. Meer inlichten kan je vinden op hun site Geloof ons maar als we zeggen dat een bezoek aan de Antwerpse hoerenbuurt zeer amusant kan zijn, geestverruimend en beslist een goed idee voor een praesidiumuitstap. Reserveren kan enkel telefonisch op het nummer 03/233.56.78 Als er even niemand aan de telefoon komt, zijn ze allemaal aan het werken, aan het eten, aan het drinken of aan het vrijen. Blijven proberen is dan de boodschap! (dat doen zij ook ;-)…

Privé-leven Utrechtse studentes ligt op straat !

Twee Utrechtse studentes hebben vorige week bij de politie aangifte gedaan wegens diefstal van hun gezamenlijke dagboek. De dief heeft het boekwerk op Internet geplaatst. De meisjes hebben daarna een advocaat onder de arm genomen wegens schending van hun privacy. In het dagboek hebben de twee studentes het voornamelijk over hun liefdesleven. Het dagboek van de universitaire studentes werd afgelopen donderdag uit de kamer van een van de meisjes ontvreemd. Vrijdagochtend was het gehele dagboek op de site van Fokzine te lezen, waarna het duizenden malen werd gedownload. Pogingen om het dagboek van Internet te halen, bleken tevergeefs: er waren al zoveel kopietjes gemaakt, dat er elk uur nieuwe sites en mirrors verschenen van het boek.
Bijna direct nadat het dagboek op Internet was geplaatst, ontstonden verschillende discussies op forums over het waarheidsgehalte van het boek: "Het is zo kinderachtig. Is dit door twee studentes geschreven?" vraagt een bezoeker van het Fokzine-forum zich af. "Dit boekje schept nog eens een duidelijk licht op het seksuele leven van verenigingsmeisjes", zegt een ander. Ook worden er plannen gemaakt om de meiden te 'zoeken': "Laten we met een camera naar de universiteit gaan!"
De twee studentes zijn erg geschrokken van de hype omtrent het dagboek. Iedereen lijkt naar hen op zoek. Ook een aantal ex-vrienden is door de Internetpublicatie de pineut: zij worden met naam en telefoonnummer genoemd. Ook staat achter elke naam een puntentelling en een kleine herinnering over de jongen in kwestie.
FB

Rent-A-Bob

Twee studenten van de Universiteit Twente, hebben een bijzonder bedrijfje opgestart. Bij Rent-A-Bob kan je na een avond stappen een zogenaamde Bob inhuren. Deze alcoholvrije bestuurder komt dan op een vouwbrommer -die in de laadbak van een auto past- naar het feest, gooit de brommer achterin de auto en rijdt de feestganger(s) naar huis. Vanaf daar bromt 'ie weer naar een ander feest. Het voordeel van Rent-A-Bob is dat het goedkoper is dan een taxi en dat je auto weer voor de deur staat. Dan hoef je je auto de volgende dag niet meer op te halen wanneer je een kater hebt.
(UT Nieuws)

Oplichter op pad...

In Delft maakt een oplichter geld afhandig van studenten die een kamer zoeken. Studentenhuisvester Duwo wil de naam van de man bekend maken op haar website. Hij biedt via briefjes een eenkamerwoning aan voor 260 euro. De oplichter laat een huurcontract tekenen en overhandigt de sleutel wanneer de studenten de eerste maand huur in cash overhandigen. Tegen de tijd dat de huurder weer bij het appartement komt, is het slot veranderd. Duwo wil met het bekend maken van de naam van de oplichter, wanhopige eerstejaars beschermen voor deze 'schofterige praktijken'.

Britse univ biedt cursus bier drinken aan!

De Bradford universiteit in Groot-Brittannië heeft recentelijk een cursus bier drinken op het lessenrooster gezet. In het Hogerhuis werden er al vragen gesteld over deze “absurde verspilling van overheidsgeld”. Volgens de universiteit worden de studenten echt niet aangemoedigd om elke avond op de lappen te gaan. Er wordt enkel van hen verwacht dat ze de “maatschappelijke relevantie van alcoholische dranken tussen 1750 en 1920 bestuderen”.
Gezondheid!

St V

Jaarlijks wordt aan de VU Brussel Pierre Theodore Verhaegen herdacht ( 1796-1862 ), vooraanstaand liberaal politicus, logemeester en de voornaamste promotor van de Vrije Universiteit. Deze vrijmetselaar kreeg tegen alle logica in toch een kerkelijke begrafenis, waarna zijn bijnaam gauw was gevormd : “ Saint-Verhaegen “. De studentikoze feestelijkheden die onder zijn naam plaats vinden zijn in de loop der jaren eerder berucht geworden. Wie zich in het feestgewoel wenst te storten, kan maar beter niet zijn beste goed aantrekken… St.V wordt traditioneel gevierd op 20 november. De dag voordien is er gewoonlijk al een stevige avant-St Vé, maar op 20 november stroomt de Sablon vol studenten en praalwagens, die dan onder oorverdovend kabaal, en in een grandioze sfeer afzakken naar het standbeeld van Verhaegen. Wat vooral opvalt is de grote hoeveelheid “oudgedienden” die nog present geven. Hier blijkt pas echt overduidelijk dat je nooit te oud bent om je onder te dompelen in studentikoos jolijt! Elk jaar wordt de stoet georganiseerd rond een bepaald thema.
Ook dit jaar weer zal de Sablon het toneel zijn van studentikoze ambiance. Het is een traditioneel onderdeel van St V, op voorhand op bedeltocht te gaan langs middelbare scholen. De minst vrijgevige scholieren krijgen dan een lading bloem over zich heen.
St V: dinsdag 20 november, 15.30 uur, verzamelen aan de Grote Zavel, in vol studentikoos ornaat!

Leerlingen doen XTC in thee van lerares.

Ineke van Gennep (54), lerares van de Sint Aloysiusschool in Hilversum, had al opgemerkt dat haar klas met meer dan gewone aandacht het nuttigen van haar kopje thee volgde. Kort na het leegdrinken ervan werd ze onwel, en verloor het bewustzijn. Twee van haar “lieve leerlingen” vonden toen dat het ver genoeg was gegaan en biechtten op bij de directie. Een vijftienjarige leerling had, met medeweten van de hele klas, liefst vier XTC tabletten in de thee van de lerares gegooid. Gelukkig kon zij nog gered worden, maar ze blijft naar schatting toch wel een maand of vijf werkonbekwaam. Zij begrijpt nog altijd niet hoe een kind een dodelijke dosis XTC in haar thee kwam te mengen. De dader is wel van school gestuurd, maar zal omwille van z’n minderjarigheid waarschijnlijk niet verder vervolgd worden.

Alle scholieren nog maximaal 32 uur naar school.

Vanaf september 2003 wordt geleidelijk aan een nieuwe regeling ingevoerd voor alle scholieren uit het secundair onderwijs. De wekelijkse studieduur dient herleid tot maximum 32 uur, waar dat nu in sommige technische opleidingen nog 34 of 36 uur is. Uiterlijk tegen 2007 zou de regel algemeen moeten gelden voor het gehele onderwijs, tenminste als het plan van minister Vanderpoorten onverkort wordt uitgevoerd. De top van het katholiek onderwijs ziet het voorstel alvast niet zitten.

De startproblemen van een proefkonijn...

Martine Segers Andrea Witkam kreeg met haar drie Delftste collega‘s vorige week als eerste in Nederland haar bachelorsdiploma. Maar in plaats van blijde bachelor voelt de Leidse studente Life Science & Technology zich eerder een proefkonijn. ‘Ik vond het een zootje.‘
‘Ik dacht dat ik op de universiteit veel ging leren, maar dat viel me goed tegen. Tijdens de eerste drie maanden van de propedeuse medische biologie waren de vakken wel erg makkelijk‘, vertelt Andrea Witkam. De gloednieuwe Delfts-Leidse studie Life Science & Technology bood voor haar eind 1999 uitkomst. ‘Deze studie levert me echt een uitdaging. Ik vind het leuk om te leren hoe een cel precies werkt en wat er mis gaat bij ziektes‘, aldus Witkam, die ook ingeloot was voor geneeskunde.
Vorige week kreeg Andrea Witkam als een van de vier eerste Nederlandse studenten haar bachelordiploma uit handen van de Leidse decaan Frans Saris. ‘Ze hadden er echt een feestje van gemaakt, met een praatje van de rector van de TU Delft en de opleidingsdirecteur en met een borrel.‘ Toch is de kersverse bachelor niet echt blij dat ze bij de eersten hoort. ‘Toen ik na drie maanden medische biologie overstapte, vertelde mensen van Life Science & Technology me dat de meeste kinderziektes al over waren. Dat bleek niet te kloppen.‘
Witkam had vaak het idee een proefkonijn te zijn. ‘Docenten waren regelmatig niet goed voorgelicht over onze voorkennis‘, stelt Witkam. ‘We volgden in het tweede jaar bijvoorbeeld samen met Delftse geodesiestudenten een vak ‘Systemen en signalen‘ waar we niets van begrepen.‘ Wat bleek: terwijl de geodesiestudenten twintig studiepunten wiskunde achter hun kiezen hadden, hadden de Leidse Life Science & Technology-studenten er nog maar drie. ‘Terwijl de biovakken in Delft voor ons weer vaak te simpel waren.‘ Maar, weet Witkam die sinds een jaar in de opleidingscommissie zit: ‘De docenten hebben wel naar ons geluisterd. Het jaar erop zijn er veel dingen aangepast.‘ Met een door de universiteit gesponsorde vouwfiets pendelde ze afgelopen drie jaar heen en weer tussen Leiden en Delft. Om niet het slachtoffer te worden van de vele vertragingen bleef ze voor tentamens in Delft bij haar zus slapen. Van de 33 studenten die in 1999 aan de studie begonnen zijn er nu nog maar vier over met Leiden als thuisbasis, een deel van de andere tien is alsnog ingeloot voor geneeskunde. Vanuit Delft zijn er tien doorgegaan. Bij de keuzevakken van het vorige jaar zaten regelmatig slechts vier studenten. ‘Dat is wel leuk. Je hebt dan meer inbreng. Je kan veel makkelijker vragen stellen dan in een grote zaal. Bovendien kan de docent wat extra‘s vertellen over actuele ontwikkelingen.‘
Maar het kleine aantal studenten werkt nu in haar nadeel. Eind vorig jaar was er in haar ogen nog zo veel onduidelijkheid over de te volgen master-fase dat ze van plan was om dit jaar niet te studeren. ‘Ik vond het een beetje een zooitje.‘ In de studiegids staan voor het vierde jaar wel dertig vakken beschreven, maar omdat er slechts vier studenten zijn, zijn die niet ingeroosterd. Ook is er niet bij elk vak een docent vermeld. Je moest je programma regelen met je profielcoördinator.‘
‘Ik wilde er een jaar tussenuit om Pools te leren bij een vriendinnetje in Warschau en volgend jaar instromen in een programma dat draait. Toen bleek echter dat ik ingeschreven moest zijn om mijn diploma te kunnen krijgen. Na een maandje Polen heb ik nu wel een leuk vak gevonden waar ik binnenkort mee begin. Dat vak volg ik in mijn eentje.‘
Aan de verplichte en keuzevakken van de master-fase kan ze nog niet beginnen. Twee medestudenten volgen nu namelijk in Delft een ondernemingscursus waar Witkam geen interesse in had. ‘Ze gaan natuurlijk niet twee keer achter elkaar een vak voor één student geven. Bovendien zijn er vakken waar een groepsopdracht bijhoort.‘
Onderwijscoördinator Dick Fabery de Jonge beaamt dat er problemen zijn. ‘Voor vier studenten kun je geen

Verplicht vak: naastenliefde.

Aan het Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwcollege krijgen de leerlingen vanaf volgend schooljaar een extra kluif op het rooster: naastenliefde. De bedoeling is dat de leerlingen verplicht worden om zich minstens één uur per week in te zetten voor een kansarme of mindervalide. Ze moeten dat gedurende een heel jaar volhouden. Hun keuze mogen ze zelf maken. Wie niet of onvoldoende tijd en moeite investeert in de inzet voor de medemens, mag het wat betreft slaagkansen wel schudden. De bedoeling is de leerlingen duidelijk te maken dat simpelweg geld schenken voor een of andere mediagenieke actie niet volstaat, maar dat persoonlijk engagement heel belangrijk is. Het is geenszins de bedoeling van de leerlingen fanatieke welzijnswerkers te maken.

Dodelijk studentenprotest in Khabul.

De universiteit van Khabul, Afghanistan, is al een tijdje in beroering. Vorige maandag braken er hevige onlusten uit, toen studenten betoogden tegen het voedseltekort en de algehele toestand van chronisch tekort aan zowat alle noodzakelijke goederen. Tijdens de onlusten werden minstens vier studenten gedood en enkele tientallen ernstig gewond. De minister voor hogere opvoeding, Mohammed Sharif Faiz dreigt er nu mee de studentenhomes te sluiten en te laten ontruimen als er zich nog incidenten voordoen. Onder het regime van de Taliban werd de universiteit gewoon in puin gelaten, na de zware gevechten in dat deel van de hoofdstad in 1990.
Elders in Afghanistan werden er in de voorbije weken aanslagen gepleegd op scholen waar meisjes les volgen. In twee gevallen ging het om brandstichting, in één geval zelfs om een raketaanval tijdens de lesuren.
Vrouwen worden in het fanatieke moslimgedachtegoed niet geacht te studeren, en dat was hoogstwaarschijnlijk dan ook de reden van die aanvallen. Er vielen gelukkig enkel licht gewonden.

Massale opkomst bij demonstratie in Amsterdam.

‘Weg met de kaasschaaf‘
Studenten, medewerkers en bestuurders trokken dinsdag samen naar Amsterdam om te protesteren tegen de bezuiniging in het hoger onderwijs. Vanaf het Academiegebouw pendelden de Leidenaren met bussen vol blauwe ballonnen naar de hoofdstad.
‘Er zit pit in de student‘, zegt demissionair staatssecretaris Annette Nijs tegen de massa die haar uitjoelt. Verder dan die inleiding komt ze niet. Op het Amsterdamse Museumplein wordt ze overstemd door duizenden studenten en personeelsleden. Nooit eerder kreeg een actie zoveel steun uit het hoger onderwijs.
Van zoveel succes hadden de organisatoren niet eens gedroomd. Zeker omdat de manifestatie op de valreep van Den Haag naar Amsterdam moest verplaatsen. De Haagse burgemeester Deetman gaf verleden week geen toestemming voor de betoging die al een paar maanden gepland stond. Als oud-minister van onderwijs had hij geen warme herinneringen aan protesterende studenten. Maar op het Museumplein was van kwade bedoelingen niks te merken. Om drie uur stroomden de sympathisanten met bussen tegelijk toe, met onder hen een relatief groot aantal personeelsleden en hier en daar zelfs een rector.
Wie om half een bij het halfvolle fietsenrek van het Leidse academiegebouw stond, kon nog twijfelen aan het succes van de actie. Maar schijn bedriegt, want een half uur later waren behalve het groot auditorium ook de daarboven gelegen zalen volgestroomd met honderden studenten en medewerkers. Wie na controle van jas en tas “ je weet maar nooit wie een tomaat naar de rector mikt” de grote zaal betrad, werd vergast op orgelmuziek. Die stemmige klanken stonden in schril contrast met het vlammende en haast emotionele betoog van collegevoorzitter Loek Vredevoogd, die duidelijk zijn buik vol had van twintig jaar bezuinigingen. ‘De maat is vol, nu de bijdrage van het Rijk sinds 1982 met veertig procent is afgenomen‘, betoogde hij voor de zoemende camera‘s van actualiteitenrubriek Netwerk. ‘Sinds die tijd hebben we honderden mensen gedwongen moeten wegsturen, verpauperen onze zalen en hebben we de aanschaf van de noodzakelijke apparatuur vaak uit moeten stellen. Door deze bezuinigingen wordt de universiteit volstrekt onbestuurbaar.‘ Hij hekelde het ‘populistische beleid‘ van het kabinet Balkenende dat ‘wel het kwartje van Kok teruggeeft aan de burger, maar weigert te investeren in onze toekomst, het onderwijs.‘ Ook de voor veel ophef zorgende mogelijke verkoop van de universitaire collecties kwam ter sprake. ‘Het zou schandalig zijn als we onze prachtige collecties moeten verkopen, maar het zou nog veel schandaliger zijn als we mensen moeten ontslaan.‘
Na de bijeenkomst in het Academiegebouw spoedden de honderden studenten en medewerkers zich door de Hortus naar de vijf bussen die bij de universiteitsbibliotheek klaarstonden om hen naar het Museumplein te vervoeren. Maar eerst kreeg iedereen nog een blauwe ballon met daarop het universiteitslogo. In de diverse bussen spraken voorzitter Vredevoogd en universiteitsraadvoorzitter Jaap Coenraad de passagiers toe. In Amsterdam verspreiden de ballonnetjes die vastgeknoopt zitten aan rastavlechtjes of revers, zich al snel over het museumplein. Als Coenraad met een megafoon probeert de Leidenaren bijeen te houden, moet hij het afleggen tegen het volume van het podium.
Daar schreeuwt Noortje van der Meij, voorzitster van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), met overslaande stem dat de fundamenten van het onderwijs worden aangetast. ‘Het moet afgelopen zijn met de kaasschaafmethode. De universiteiten hebben al het overtollig vet al weggehaald.‘ Ze krijgt ruime bijval. Ook de rector van de UvA, Pol van der Heijden spreekt duidelijke taal. ‘Al twintig jaar duren de bezuinigingen. In ‘81 stond er één Nederlandse universiteit in het rood. Als het zo verder gaat, staan er volgend jaar tien in het rood. Wie altijd een beetje lucht weg knijpt, knijpt uiteindelijk iemand dood.‘
Het gejuich zwiept over de massa en b

./..‘A. Nijs melkt ons uit‘

(vervolg van het vorige artikel) Als staatssecretaris Nijs de studenten feliciteert met hun grote opkomst, is ook dat volume niet meer sterk genoeg. Zodra ze het woord krijgt, jouwt het publiek haar uit. Een enkeling gooit zelfs wat naar het podium. Als de organisatie dreigt het gesprek te stoppen, wordt het inderdaad wat stiller. Als Nijs uitlegt dat het niet goed met Nederland gaat en dat er daarom zuiniger aan moet worden gedaan, maken duizenden handen het blablabla-gebaar. Zelfs als ze zegt garant te staan voor de vrije toegankelijkheid van het hoger onderwijs, krijgt ze geen enkele steun. Behalve ludieke spandoeken als ‘A. Nijs melkt ons uit‘ en een kartonnen doos met het opschrift ‘Ga zelf eens studeren, doos‘, beginnen spreekkoren nu ook schunnige rijmpjes op haar voornaam te verzinnen. Wanneer de staatssecretaris de internetpetitie in ontvangst heeft genomen, wordt het publiek gevraagd haar te bedanken voor de getoonde moed. Een pover applausje volgt.
En dan is het tijd voor de optocht. Om de buitenwereld te tonen met hoeveel de misnoegden wel niet zijn, zal er een blokje om worden gelopen. Nu blijkt het venijnige van het plan van Deetman. Was de manifestatie in Den Haag gehouden, dan waren de studenten onvermijdelijk terechtgekomen op het Binnenhof, met alle symboliek vandien. Nu trekt de kilometerlange colonne langs een paar slaperige woonwijken achter het Museumplein. Slechts een handvol opgeschrikte bewoners en gefrustreerde automobilisten zijn getuige van de onvrede van studerend Nederland. Een paar bedienden en kleuters uit de buurtcrèche verklaren zich solidair. Er wordt opgeroepen om naar de Dam te trekken, maar het blijft bij roepen.
En zo sjokken de studenten al zingend en roepend door de straten en gedragen ze zich verder voorbeeldig. Ook nu toont de organisatie zich goed voorbereid. Meer dan honderd man in oranje hesjes en evenveel agenten leiden de stoet, die wordt voorafgegaan door drie politiemannen te paard, in goede banen. Het enige waar de paarden onrustig van worden zijn de flitsende persfotografen en de drumband van Groenlinks. Een half uurtje later staat iedereen terug op het plein. Een coverband probeert er de moed in te houden tot het lijsttrekkersdebat dat de dag moet afsluiten. Maar voor de Leidenaren staan de bussen te wachten. De blauwe ballonnen zijn nergens meer te bekennen en de halfgevulde bussen verlaten de hoofdstad.
Als om vijf uur het lijsttrekkersdebat begint, kunnen de ME‘ers terug naar huis. Het studentenleger is dan al uitgedund tot zo‘n duizend koppen. Het debat wordt kort gehouden. Misschien omdat de kou begint te bijten of omdat niemand geïnteresseerd is in de voorspelbare antwoorden van de partijkopstukken. Vredevoogd heeft ze enkele uren eerder valse profeten genoemd. Een studentenband mag nog snel een handvol nummers spelen en gooit gratis singles in het publiek, ‘omdat jullie zo weinig geld hebben‘. Wanneer ze de U2-klassieker ‘With or without you‘ inzetten, beginnen de kleumende overblijvers wat te dansen. De agenten zingen zachtjes mee.
Thomas Blondeau en David Bremmer (Mare)

Spotnight: copyright comedy.

Hoeveel pointes heeft een stand-up comedian nodig om een groot podium te vullen ? Kan zo'n salvo van grappen de Antwerpse Bourla laten schokken van hetlachen zonder gevaar voor gebouw en bezoekers? U kunt het zelf vaststellen op woensdag 20 november, wanneer een hele trits stand-up comedians uit binnen- en buitenland hun humor met de snelheid van een FN-Minimi op het publiek afvuren. Topacts zijn: de 'speedy' Spaanse Nederlander Javier Guzman en de Vlaamse koning van het absurditeitenkabinet Wim Helsen. Niet toevallig de nummers 1 en 2 van het laatste Leidse Cabaret Festival. Ook 1 en 2 van het Humorologie-festival komen naar de Spotnight: Wannes Cappelle en Dries Helsen met hun programma “Broek vliegt naar Spanje” en de al even talentvolle als hilarische Sol (de muzikale roepnaam van Daphne Verhelst) . Uit Studio Kafka pikken we Gunter Lamoot mee en uit de actualiteit Wilko Terwijn. De wereld lijkt heel anders wanneer deze Nederlander er zijn Comedy Explosion op loslaat. Acteur Johan Petit (bekend van het Martha-Tentatief) en kompaan brengen een ode aan Jef Cassiers en wanneer het publiek hoopt op adem te komen, tussen de dolgedraaide acts in, steken Brik Van Dyck en Nigel Williams als Masters of Ceremony nog een 'dzjook' bij. Spotnight is een organisatie van Spit Spot vzw (zie ook "Café Cultuur" in de Bourla en op www.spitspot.be) Woensdag 20 november in de Bourla. - Inkom: € 10 - (Spit Spotleden € 8) Spotnight - Kan men een copyright claimen op Comedy ? De vraag blijft open, maar u krijgt in ieder geval voor elke eurocent amusement. Je kan altijd je plaatsje verzekeren bij: onze ticketing coördinator Jelte Van Roy 0479/24 68 10 of per e-mail: office@spitspot.be, meer info op www.spitspot.be .