Studentizine

Studentizine 44

Redactioneel

Ook deze keer zal je ons niet horen mopperen over het studentenleven en z’n kleine kantjes. De voorbije twee weken waren studenten hoofdzakelijk in positieve zin in de kijker, en als het goed is zeggen we het ook verdomdelijk graag. Het Antwerpse Vada trok zo de aandacht van de media met een speelgoedactie om de goedheiligman een handje toe te steken om de kinderen van het Medisch Pedagogisch Instituut Zonnebos in ’s Gravenwezel te verwennen. (03/259 08 00 of info@bls.ha.be ).
St V in Brussel was weer een feest met héél veel mediacoverage, het cantorenconvent kende veel bijval en doet het beste verhopen voor de zangcultuur van de Vlaamse studenten. In Leuven werd een schitterend boek over het KVHV voorgesteld, en in Iran trekken de studenten de internationale aandacht met hun acties tegen de doodstraf. Voor het eerst ook in lange tijd een Studentizine zonder hoofdstuk “stommiteiten en andere kemels”, als dat maar blijft duren…
Akkoord, er zijn dissonanten, but hey, nobody’s perfect!

Massacantus Gent

Op 18 december aanstaande is het weer zover, dan worden 1800 studenten/zanglustigen verwacht voor de 10e Gentse Massacantus. De Pedro de Gantezaal van het ICC zal vanaf 18.30 weer volstromen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, en kan vanaf 3 december en je kan ook een “gelegenheids”bierpot bestellen. Op www.student.rug.ac.be/mcantus/index2.html kan je daarover alle nuttige info vinden.

Vlaamse vaandels, rode petten.

Vrijdagavond, 29 november ’02 werd in de Leuvense universiteitsbibliotheek het nieuwste boek over het studentenleven voorgesteld aan een talrijk opgekomen publiek. Prof. dr. Eric Ponette, voorzitter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen, en prof. dr. Louis Vos, hoofdredacteur van "Vlaamse vaandels, rode petten", lichtten er geschiedenis en toekomst, rol en belang van de Vlaamse studentenbeweging en het KVHV toe. De voorstelling werd gevolgd door een receptie.
“Vlaamse vaandels, rode petten” kreeg als ondertitel “Honderd jaar Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond” wat meteen ook de inhoud schetst: een eeuw van guitige studentikoziteit, elitair engagement, Vlaamse actie en katholieke overtuiging, in de eerste plaats in Leuven, maar ook in de andere universiteitssteden. De samenstellers, Louis Vos, Bart de Wever en Wilfried Weets zijn er uitstekend in geslaagd de hoogte- en dieptepunten van honderd jaar overzichtelijk en uiterst leesbaar te verwerken in deze uitstekende kroniek. Verschenen bij uitgeverij Pelckmans. Ter gelegenheid van het eeuwfeest loopt er ook een tentoonstelling in de tentoonstellingszaal van de Centrale bibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21, Leuven
Openingstijden:
van 29 november 2002 tot 28 februari 2003
maandag tot vrijdag van 8.45 tot 19.00 u
op zaterdag van 8.45 tot 12.30 u
(gesloten op zondag)

Praesidiumavond met SinterCaals, in brouwerij De Koninck op 3 december 2002!

Wie: Enkel praesidiumleden!!!
Locatie: Brouwerij De Koninck - Nieuwe Brouwzaal, Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen
Programma: 19.00h Ontvangst aan bar met broodjes
20.00h Verwelkoming
Openingsspeech SinterCaals
20.30h Quizprogramma door SinterCaals
Vaten bier en showdozen te winnen!
21.00h Voorstelling clubprogramma’s
Gelieve in te schrijven door de uitnodiging op
www.estudiant.be/SinterCaals.htm als de gesmeerde bliksem ingevuld terug te faxen naar 03 230 85 19, of de gegevens te mailen naar wilfriedp@dekoninck.com

Buitenlandse studenten krijgen compensatiegeld voor slechte kamer

Eerst geen douches, daarna ijskoude douches, daarna kokendhete douches. Eerst geen verwarming, daarna bloedhete kamers. Geen riolering op het toilet aangesloten, waardoor de stank niet te harden was. Buitenlandse studenten zijn gemakkelijker te werven dan te huisvesten.
Dat ondervonden zo'n honderd buitenlandse studenten van de Rijksuniversiteit Groningen begin dit jaar. Hun huisvesting was zelfs zo beroerd, dat de economiefaculteit bang werd voor haar imago in het buitenland. Haar buitenlandse studenten kregen daarom tweehonderd euro ter verzachting van de pijn.
"Als zich door dat geld volgend jaar drie of vier studenten extra aanmelden, hebben we het er weer uit", aldus bestuurder J. Kamp. In totaal zijn de economen ongeveer negenduizend euro kwijt. Een RUG-woordvoerder relativeert: "Ik weet niet of u zelf wel eens iets heeft verbouwd? Je hebt altijd wel wat problemen. De woonruimtes moesten ook wel erg snel gebouwd worden." Maar toen de Studentenorganisatie Groningen in de universiteitsraad in een notitie alle klachten opsomde, is de rector persoonlijk poolshoogte gaan nemen.
De buitenlanders die geen economie studeren, krijgen ook een douceurtje. De andere faculteiten volgen namelijk het voorbeeld van economie. Inmiddels zijn de meeste problemen verholpen. Dat was ook noodzakelijk, want de woningen zullen de komende vijf jaar nog in gebruik zijn. Aan de geluidsoverlast, veroorzaakt door de dunne wanden, verandert dat echter niets. En als de wasmachine aanstaat, schudt het complex door elkaar alsof er een aardbeving is.
HOP, Bas Belleman

Opgepakt

De zeven studenten die op 12 november in Den Haag werden opgepakt wegens overtreding van het demonstratieverbod willen een klacht indienen bij de Nationale Ombudsman. Waarschijnlijk stappen ze ook naar de rechter. De studenten protesteerden met afgeplakte monden tegen het besluit van burgemeester Deetman om geen toestemming te geven voor de grote studentendemonstratie van die dag op het Plein in Den Haag. Hierop moest de demonstratie worden verplaatst naar Amsterdam. Volgens het zevental zaten ze zes uur opgesloten en zijn ze vervolgens zonder proces-verbaal weggestuurd. De studenten beklagen zich ook over het ruige optreden van de politie bij de aanhouding.

Veto begraaft "sjokola".

Onze Leuvense confraters van “Veto” hebben besloten in het vervolg opnieuw de spellingsregels van het algemeen Nederlands te volgen. Daarmee stopt ook het enige gebruik van de spelling-Geerts. Het verhaal begint al in 1954, toen met de verschijning van het Groene Boekje, de tweede spellingshervorming werd afgerond. Al snel bleek dat een aantal problemen niet ten gronde waren aangepakt, en voor verwarring bleven zorgen. Over de bastaardwoorden bijvoorbeeld, konden de spellingshervormers van 1954 geen uitsluitsel geven. Om dergelijke problemen de wereld uit te helpen, richtte de Nederlandse Taalunie in 1990 een commissie op onder voorzitterschap van de Leuvense hoogleraar Guido Geerts. Er werd vier jaar lang aan een zo consequent mogelijke spelling gesleuteld.
Een perslek, die de verkeerde indruk wekte dat de hele spelling zou veranderen, zorgde er echter voor dat de publieke opinie de spelling-Geerts verontwaardigd afwees, zonder precies te weten wat de hervorming precies inhield. Hierop floten de verantwoordelijke politici -- die vreesden voor stemmenverlies -- de commissie-Geerts terug, en een titanenwerk van vier jaar verdween in de prullenmand.
Veto vond het jammer dat de duidelijk consequentere spelling-Geerts werd afgewezen, en besloot die heldere spellingsregels te gaan toepassen. In totaal gaat het trouwens over een leidraad van twee A-viertjes, duidelijk beknopter dan de officiële oekaze. Sedert 1994 is er echter veel veranderd, en veel van de Vetolezers realiseerden zich in het geheel niet meer waarom hun studentenblad “sjiokoloa”, “sitroen”, “roete”, “sjarmant” of “kado” schreef. Zoals de redactie in het “in memoriam” schrijft: “De spelling-Geerts verdwijnt bij deze van het podium, maar ze mag het wel met opgeheven hoofd doen”. De samensteller, Guido Geerts, heeft overigens nooit zelf zijn spellingsregels toegepast. Twijfelgevallen opzoeken was voor hem, en voor ons, het credo.

WAP is me dat?

Kennen jullie het? Je zit op een avond ergens in een saai cafeetje, en je wil je eigenlijk wel eens gaan amuseren op een TD. Maar waar? Studiant heeft daar iets op gevonden. Samen met Proximus hebben we onze studentenagenda in WAP gezet, zodat je heel snel en eenvoudig even je GSM neemt en op de WAP-site van Studiant (wap.studiant.be) of Proximus (wap.proximus-interactiv.be/portal, rubriek Go out and Stay in) even rondneust. Je kan zoeken op datum (“het moet echt wel vandaag zijn”), op locatie (“dat vind ik nu eens een leuke zaal of café”), op soort activiteit (“Ik wil naar een TD”) of club (“die club heeft fantastische activiteiten”)
Is het saai in de lessen? Wil je er een keertje uit? Wanneer doet je favoriete club nog eens iets? Je vindt het allemaal in onze agenda, en nu dus ook via WAP.
Je komt alles over het wappen te weten over op www.proximus.be, en op onze site www.studiant.be kan je op het GSM-toestel klikken, en real-time wappen op ons toestel. Zo krijg je het snel in je vingers en leer je het hele systeem kennen. Een aanrader!

Club Nokia

Ongeveer de helft van de mobiel telefonerende bevolking heeft een Nokia-toestel, vooral jongeren. En waarom, omdat je vele nieuwtjes kan toevoegen aan je toestel. Een andere cover, een leuk beltoontje, een screensaver, een tekening om door te sturen of gewoon om spelletjes te spelen. Op allerhande sites kan je (betalend) de nodige snufjes vinden en naar je laten opsturen. Leuk.
Maar Nokia heeft ook een club. Als je daar lid van wordt, krijg je die dingen gewoon gratis! Je vindt er speciale beltonen, nieuwe spelletjes,… Ze nodigen je uit op hun evenementen, zodat je favoriete GSM-merk je kan verwennen met leuke feestjes.
Geïnteresseerd? Schrijf je dan in via onze site (www.studiant.be/clubnokia) . Je steunt er tevens Studiant (uw bende hardwerkende vrijwilligers) een beetje mee, zodat ook wij onze facturen kunnen betalen.
Ben je verantwoordelijke van een studentenclub? Dan kunnen we jullie misschien helpen. Jullie kunnen je budget optrekken door de inschrijvingsmodule ook aan jullie site toe te voegen. Van ons ontvang je niet alleen de juiste programmatuur, maar ook driemaandelijks je betaling per verzamelde inschrijving. Lijkt dit je ook een gemakkelijke manier op de clubkas wat te spijzen, dan vind je de nodige info op www.studiant.be/clubnokia/clubs.html . Of leg het alvast voor aan je praesidium. Slechter ga je er beslist niet van worden, je hebt de Studiant-kwaliteitsgarantie!

Universiteit Twente gedupeerd door brand

Een vleugel van een belangrijk pand van de Universiteit Twente in Enschede is woensdag door brand verwoest. Hierdoor is onder meer het veel geprezen computernetwerk van de universiteit in vlammen opgegaan. De brand werd tijdig ontdekt waardoor er zich geen persoonlijke ongelukken voordeden. Hoe de brand is ontstaan, is nog onbekend.
Woensdagochtend om acht uur brak er brand uit in het drie verdiepingen tellende TW/RC-gebouw op de campus van de Universiteit Twente (UT). In de vleugel zit de automatiseringsdienst waar de computer- en netwerkvoorzieningen zijn ondergebracht en een deel van de faculteit Bestuurskunde. Verder zitten de faculteiten Toegepaste Wiskunde en Wijsbegeerte en Maatschappelijke Wetenschappen in het pand. De brandweer probeert de tweede vleugel te behouden, maar of dat is gelukt was bij het ter perse gaan van dit U-blad niet bekend. Naast het in vlammen opgaan van de centrale server, waardoor onder meer de gemeente Enschede ook is gedupeerd doordat zij op deze server draaien, zijn ook diverse kamers van medewerkers en onderzoekers verloren gegaan. Bij de brand stonden onderzoekers te kijken die zich zorgen maakten over hun onderzoeksgegevens, aldus redacteur Menno van Duuren van UT-Nieuws. Kristel Broekkamp is tweedejaars toegepaste communicatie wetenschappen. Haar opleiding bevindt zich ook in het getroffen deel van het gebouw. Broekkamp weet dat een deel van studentengegevens en cijfers nog niet geautomatiseerd waren. "Ik ben heel blij dat ik al mijn gegevens van mijn tentamens heb bewaard. De vraag is of de gegevens in de computers de brand overleven. Het zal je maar gebeuren dat je tentamens opnieuw moet maken, omdat de gegevens kwijt zijn!"
Volgens de UT zijn wel back-upbestanden aanwezig van onderwijs-en onderzoeksgegevens. Deze back-ups dateren grotendeels van afgelopen weekend. Het is nog onduidelijk of er dinsdagavond ook nog back-ups gemaakt zijn. Op dit moment wordt gewerkt aan herstel van de netwerkvoorzieningen. Het complete herstel zal enkele dagen duren.
CN/KE

Brandstichter gevat!

Een 26-jarige medewerker van de Universiteit Twente heeft bekend dat hij vorige week brand heeft gesticht in een gebouw op het universiteitsterrein. De man werd opgepakt nadat een paar mensen hem bij een ander pand brand hadden zien stichten. Het motief van de man is nog onbekend. Hij zit voorlopig vast. De schade aan het universiteitsgebouw wordt geschat op veertig a vijftig miljoen euro. De centrale server van het computernetwerk van de universiteit is verloren gegaan. Van de meeste bestanden waren back-ups gemaakt. Enkele promovendi zijn door de brand onderzoeksgegevens kwijtgeraakt. Demissionair staatssecretaris Nijs heeft bij een bezoek aan de UT, vijf miljoen euro toegezegd voor de renovatie.

Kloktruuk...

Op de Haagse Hogeschool is iedereen altijd op tijd. Directiesecretaresse Andrea heeft opgebiecht hoe ze dit voor elkaar heeft gekregen. Zij heeft de grote klok in de centrale hal een paar minuten voor gezet, omdat studenten wel eens te laat in de les kwamen. Andrea: 'Nu hoeven mensen die de trein moeten hebben zich ook niet meer te haasten. In de stationshal komen ze erachter dat ze nog wel een paar minuutjes hebben.' (Atrium)

Stinkerds?

Onderzoek onder de Haagse Hogeschoolpopulatie toont aan dat het een fabeltje is dat studenten stinken. 209 studenten werden ondervraagd en hieruit bleek dat zes op de tien studenten zich elke dag douchet. Het gebruik van heerlijk riekende smeerseltjes is ook erg in trek. Maar liefst 60,3 procent smeert zich dagelijks in met bodylotion. Ook vette dagcrème tegen rimpels wordt door bijna de helft gebruikt. Toch blijken er nog stinkerds in Den Haag rond te lopen. 1,5 procent van de ondervraagden interesseert het geen moer hoe 'ie ruikt of eruit ziet. (Atrium)

St.V drukst bezochte ooit?

Het jaarlijkse hoogfeest van de Brusselse studenten is weer achter de rug. Zoals steeds op 20 november was het weer een dolle boel met duizenden vierende, zuipende en wallebakkende studenten tussen Zavel en Beurs. De ordediensten telden liefst 6.000 deelnemers, wat van de voorbije editie meteen de drukst bezochte ooit zou maken. We kunnen het geloven, want het mooie weer had beslist een hoop studentikoze mormeldieren extra uit hun nest gelokt, en op de hele Zavel was het drummen geblazen als op de drukste TD.
Het thema van dit jaar was: “Caloten Dood & Vrolijk”, wat garant stond voor heel wat satirische studentenspitsvondigheid ten koste van de katholieke kerk, de verwante instellingen en politieke stromingen. Een geluk dat in Rome de Fatwa nog niet is uitgevonden, en de inquisitie ondertussen op pensioen is…
Uiteraard was het Studentizine present met camera en gezonde dorst om mee te feesten, en te vereeuwigen. Tegen het volgende nummer hopen we de “lichtmaaldrukjes” online te hebben.

Half jaar cel of dikke boete voor Internetverspreiders

Het aantal Internetsites waarop het gestolen dagboek van de twee Utrechtse studentes is te vinden, groeit met de dag. (zie vorig studentizine) De advocaat van het dagboekduo doet er alles aan om de schade te beperken, maar juridisch gezien lijkt de verspreiding ervan via de digitale snelweg ongrijpbaar. Begin november werd het papieren dagboek van twee Utrechtse studentes gestolen en op Internet gezet. Op gemakkelijke wijze kon iedereen daardoor de saillante details over het liefdesleven van de twee lezen. De twee studentes deden aangifte van de diefstal en namen een advocaat in de arm wegens schending van hun privacy. Ze proberen verdere verspreiding te voorkomen, en verspreiders juridisch aan te pakken. Maar gemakkelijk is dat niet.
Het uitgangspunt van mr. Gert Jan van de Kamp, advocaat van de studentes, is eenvoudig: "Het dagboek mag alleen openbaar worden gemaakt met toestemming van beide meisjes, zo niet dan is dat een duidelijke inbreuk op het auteursrecht." De publicatie van de ingescande pagina's van de dagboeken is daarom illegaal. Een beroep op het citaatrecht gaat niet op, omdat het gaat om de verspreiding van de complete pagina's.
Dat is de theorie, maar hoe gaat het in de praktijk?Mensen die het dagboek op hun eigen website zetten, zijn juridisch het meest makkelijk aan te pakken. De computer waar zo'n site op staat, wordt beheerd door een internet service provider, zoals xs4all of Planet Internet. De meeste providers hebben op verzoek van de advocaat of van de studentes het dagboek van de site gehaald. Het is echter ondoenlijk om alle eigenaren van websites waar het dagboek is te vinden, juridisch te vervolgen. Het zijn er te veel. "Alleen de mensen die weigeren het dagboek van hun site te verwijderen, worden aansprakelijk gesteld." De hoofddaders hangt een celstraf van een half jaar of een boete van 1150 euro boven het hoofd.
De advocaat zit ook achter websites aan die slechts doorverwijzen naar een site waar het dagboek staat. Begrijpelijk, maar meer dan een moreel appel op de linkers kan Van de Kamp waarschijnlijk niet doen. "De status van de link staat nog ter discussie", zegt prof. dr. Jan Kabel, van het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. "De vraag is of je het dagboek openbaar maakt door er naar te verwijzen. Ik denk het niet." De hamvraag is wanneer iemand het dagboek openbaar maakt. De 53 pagina's van het dagboek circuleren bijvoorbeeld ook op Internet in een ingepakte versie, een zip-bestand van minder dan vier megabyte groot. Zo'n pakketje is per email te versturen. Mag dat? "Je maakt het dagboek niet openbaar als je het per e-mail doorstuurt aan je vrienden", vindt Kabel. "Maar toch kan je zeggen dat het doorsturen niet mag. Als je namelijk stelt dat alleen de eigenaren van het dagboek kopieerbevoegdheid hebben, dan ben je in overtreding als je het doorstuurt."
Het dagboek is ook te vinden via de uitwisseldienst Kazaa. Gebruikers van dit gratis peer-to-peer programma delen een klein stukje van hun harde schijf met andere gebruikers. Een bestand kan zo gemakkelijk worden verspreid. Wie het dagboek via Kazaa aanbiedt, gaat echter in de fout. Kabel: "Dat is wel openbaarmaking, want je biedt het dagboek aan iedereen aan. Dat is dus anders dan het bestand gericht naar iemand doorsturen."
De verspreiding via Kazaa is praktisch niet tegen te gaan, zegt de Utrechtse hoogleraar en auteursrechtendeskundige prof. dr. Willem Grosheide. "Ik zou niet weten hoe je al die mensen die het aanbieden, moet vinden. Het geeft aan hoe kwetsbaar informatie is als het eenmaal op Internet staat." Het dagboek bezitten, mag weer wel, stelt hij. "Tegen het bezit kun je niks doen, dat ligt in de privé-sfeer. De Buma/Stemra mag ook niet bij mij binnenkomen om te kijken of ik nog illegale muziekbestanden op mijn computer heb."
Advocaat Van de Kamp kiest voor de principiële lijn. "Het dagboek is gestolen! Alles wat je er dan mee doet - plaatsen op een website, e

Boxershort

Een sappig potje voetbal op Het Utrechtse Binnenhof. Zo'n 25 studenten speelden er halfnaakt een potje voetbal, onder het motto 'Hoger Onderwijs is uitgekleed'. Dappere sporters van de landelijke studentenvakbond, Platform 12november, de vakbond uit Wageningen, AKKU uit Nijmegen en de Universiteitsraad uit Utrecht doorstonden de kou. De actievoerende voetballers (m/v) voelen zich door de regering uitgekleed en lieten dat merken door in hun ondergoed te spelen.

Een geslaagd geluid?

Volgens de autoriteiten tussen de 5000 en 7000, volgens sommige organisatoren meer dan 10.000. Maakt het uit hoeveel studenten er waren in Amsterdam? En mogen we spreken van een succesvolle actie?
Carla van Tienen, zevendejaars geneeskunde (Utrecht): "Ik vond het een coole en geslaagde actie. Het is heel goed dat studenten zich bewust worden van dingen die van hogerhand besloten zijn. Ik heb een hekel aan passieve mensen. Als je de kans krijgt om iets te doen, dan mag je die kans niet laten liggen. De demonstratie voldeed volledig aan mijn verwachtingen. Er waren erg veel mensen. Indrukwekkend. Het was alleen jammer dat Nijs zo onverstaanbaar was. Maar goed, ze had kunnen verwachten dat mensen niet naar haar zouden luisteren. En het was eigenlijk wel duidelijk wat haar mening was. Het is heel goed dat wij als studenten hebben getoond dat we het niet eens zijn met de bezuinigingen." Thijs Pollmann, hoogleraar Taal- en Cultuurstudies en aanwezig in Amsterdam: "Als je meeloopt dan heb je het gevoel dat je met velen bent, maar ik vond de opkomst wel tegenvallen. Ik was ook teleurgesteld dat er zo weinig stafleden meeliepen. Het gaat immers niet alleen om studentenzaken, maar het gaat over de positie van de gehele universiteit. Het directe nut van deze demonstratie? Het is een geluid, zoals een ingezonden brief in een krant ook een geluid is. Om echt iets teweeg te brengen had de demonstratie, denk ik, verrassend veel groter moeten zijn. Als er 25.000 mensen hadden gelopen, dan zou dat voor de politieke partijen een factor zijn geweest om in de verkiezingen rekening mee te houden. "
Frank van der Meurs, zesdejaars student CKI (Utrecht): "Of een demonstratie als deze nut heeft? Ik denk het wel. Vooral omdat er zo veel studenten op af zijn gekomen. Dat laat toch zien dat veel mensen het niet eens zijn met de voorgestelde plannen van het demissionaire kabinet. Ik ben hier vooral omdat ik tegen de differentiatie van het collegegeld ben. Dat is een heel slecht plan. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Volgens mij maakt het op de politici best indruk dat er vandaag zoveel studenten op de been zijn gekomen om te demonstreren. We hoeven vandaag niet eens een echte discussie te voeren, dat kan in een later stadium nog wel. Als maar duidelijk is dat we het er niet mee eens zijn."
Pieter Hooimeijer, gaf als decaan Ruimtelijke Wetenschappen zijn faculteit dinsdag onderwijsvrij: "De opkomst viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. Maar ik zou het vreselijk vinden als actieve studenten nu ontmoedigd worden. Dit is wel het moment om te protesteren. De verkiezingen staan voor de deur en politici tonen zich gevoelig voor de mening van jongeren. Deze week hebben notabene het CDA en de LPF steun verklaard aan een initiatief van GroenLinks om ook kamerbewoners huursubsidie te geven. Zo'n ommezwaai geeft de burger moed. Ik heb het gevoel dat er ook op andere terreinen iets te halen valt. Maar dan moeten studenten wel van zich laten horen. Doorgaan dus."
Irene van der Broek, USF Studentenbelangen: "De manifestatie zelf was heel geweldig. Het was echt een groep. We hebben sowieso wel bereikt, denk ik, dat mensen er over na zullen denken. Veiligheid en gezondheidszorg zijn in politiek Den Haag speerpunten geworden. Met deze actie hebben we geprobeerd om het onderwijs hoger op die prioriteitenlijst te krijgen. Maar of de actie geslaagd is, weten we pas als de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer is behandeld. En dat is deze week. Dus: als de bezuinigingen van tafel zijn, dan hebben we ons doel bereikt. En als de bezuinigingen doorgaan, dan zullen we daar over een paar maanden weer moeten staan."
FB/CN/XB

Actie!

12 November 2002. Een Utrechtse docent zit met een somber gezicht voor een volle collegezaal. Hij heeft zijn studenten 'gesmeekt' te gaan demonstreren. Met een trilling in z'n stem vertelt hij dat hij minister Deetman van Onderwijs nog heeft uitgemaakt voor kaassoufflé. Het liefste zou hij vandaag naar Amsterdam zijn gegaan om oude tijden te doen herleven. Maar helaas, zijn studenten hebben het hem verboden. En indirect het college van bestuur en zijn eigen faculteitsbestuur. Die immers laten het onderwijs gewoon doorgaan. En wat doe je dan als actiebereid docent? Hij voelt zich opgesloten in zijn eigen universiteit.
Er wordt de laatste jaren veel geklaagd over de geringe actiebereidheid van studenten. De woorden demonstratie of bezetting lijken volledig uit het studentenwoordenboek te zijn verdwenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de organisatoren van '12 november' tevreden zijn over de opkomst van dinsdag. Vanuit Utrecht reisden zo'n duizend studenten naar Amsterdam. 'Best een boel' zou je zeggen.
Maar daar staat tegenover dat alleen in Utrecht al 22.422 studenten aan de universiteit studeren en nog eens zo'n aantal aan de hogeschool. Een klein rekensommetje leert dus dat bijna 98 procent van de Utrechtse studenten de voorkeur gaf aan andere activiteiten. Daar komt bij dat de deelnemers aan de demonstratie voor een groot deel afkomstig waren uit het relatief kleine kringetje actievelingen die ook verder de kastanjes voor hun medestudenten uit het vuur halen: raadsleden, leden van opleidingscommissies en studieverenigingen.
De actiebereidheid van de student anno 2002 is dus blijkbaar ver te zoeken. Maar in dit geval treffen ook de universitaire bestuurders blaam. Vorige week is op deze plaats al geconstateerd dat hun standpunt over het doorgaan van het onderwijs nogal gratuit en vrijblijvend was. Nu kan worden geconstateerd dat zij in actiebereidheid nog voor hun studenten onderdoen. Het is natuurlijk heel sympathiek dat rector Gispen bussen beschikbaar stelde en dat hij zijn studenten op het Smakkelaarsveld kwam uitwuiven. Maar waarom ging hij -- en met hem al die andere bestuurders die voortdurend de mond vol hebben over Haags wanbeleid - eigenlijk niet mee? De actieve aanwezigheid van een grote groep docenten en bestuurders in Amsterdam had indruk gemaakt. Meer indruk dan een opstelling die tot gevolg had dat de actieve studenten ook voor hun universiteitsbestuur de kastanjes uit het vuur moesten halen.
Karen Eshuis/Erik Hardeman

Olympische Spelen voor studenten wellicht in Utrecht

De Universiteit Utrecht ondersteunt gemeentelijke plannen om de Universiade naar de gemeente te halen. Het grootste studentensportevenement ter wereld zou in het universitaire lustrumjaar 2011 kunnen plaatsvinden.
De organisatie van de Universiade wordt genoemd in nieuwe plannen om de UU een grotere rol te laten spelen in de regio Utrecht. Volgens het college van bestuur biedt een dergelijk evenement een mogelijkheid de band tussen de stad en de universiteit te versterken. Bovendien levert het beide internationale bekendheid op.
Het initiatief om het tweejaarlijkse evenement waaraan zo'n 11.000 studenten meedoen, naar Nederland te halen, bestaat al twee jaar. Voormalig staatssecretaris Vliegenthart gaf in een topsportnota aan dat het kabinet zich actief wilde inzetten voor de organisatie ervan. De gemeente Utrecht maakt zich na het succes van de Europese Kampioenschappen Hockey sterk voor grote sportevenementen in de stad. De universiteit hoopt dat de gemeente erin slaagt het sportieve evenement naar de Domstad te halen.
Een belangrijke voorwaarde voor de organisatie van de Universiade in Utrecht is dat ambitieuze plannen voor de vorming van een topsportcentrum met olympische allure in de omgeving van het voetbalstadion Galgenwaard en de hockeyclub Kampong doorgaan. Begin volgend jaar beslist de gemeenteraad of een dergelijk centrum gebouwd kan worden. Er ligt echter ook een andere toekomstvisie voor het gebied, waarin meer wordt uitgegaan van natuurbehoud en recreatie. De plannen voor meer samenwerking tussen universiteit en gemeentelijke en regionale instellingen komen onder meer voort uit de wens de regio Utrecht sterker te profileren. De universiteit constateert in haar plannen dat Utrecht zich internationaal minder weet te presenteren dan andere grote steden. De UU zegt gebaat te zijn bij een internationale oriëntatie van stad en regio. Het college van bestuur stelt tegelijkertijd dat van een universitaire instelling ook wat mag worden verwacht. De afgelopen jaren heeft de UU vooral op cultureel vlak niet werkelijk van zich laten spreken. Om die reden heeft het college ook besloten in te gaan op het verzoek van de gemeente een Culturele Zondag in De Uithof te organiseren.
XB

Nederlandse studenten na studie verplicht hun kamer uit!

In Nederland heerst nog steeds een groot tekort aan studentenkamers. Op regeringsniveau ligt nu een voorstel ter tafel dat ertoe strekt de verhuring van studentenkamers zeer strikt te verbinden aan de studieduur. Dit moet voorkomen dat studenten na het behalen van de bul nog jarenlang in hun oude kamer blijven wonen. Door een wijziging van bepalingen in het Burgerlijk wetboek wil minister Kamp de huurbescherming voor studenten beperken. Daarbij wordt de huur van een kamer gekoppeld aan de studieduur. Een student moet dan bijvoorbeeld drie tot zes maanden na het beëindigen van de studie zijn of haar kamer uit. Dit maakt het voor nieuwe studenten makkelijker om aan een kamer te komen.
‘Wij vinden het op zich een goed idee‘, verklaart SLS-directeur Lisa Johnson, ‘met die kanttekening dat het deel moet uitmaken van een totaal pakket om de woningnood onder jongeren op te lossen.‘ Zo moeten er veel meer woningen voor starters in de Leidse regio worden gebouwd. ‘Zonder meer zelfstandige woonruimte voor jongeren, verschuif je het probleem alleen maar. Studenten komen dan makkelijker aan een kamer, maar kunnen na hun studie niet doorstromen. En dat is een slechte zaak.‘
Nu al wordt tien procent van het SLS-kamerbestand, dat is zo‘n 500 kamers, bezet gehouden door ex-studenten, schat de studentenhuisvester in de nota ‘Kamernood in Leiden, op weg naar een gezamenlijke aanpak.‘ Johnson ziet ook andere mogelijkheden om studenten zonder dwang hun kamer uit te krijgen. ‘Wij pleiten bijvoorbeeld voor de herinvoering van huursubsidie voor onzelfstandige woonruimte. Wat de overheid dan kan doen, is het recht op huursubsidie na het afstuderen te laten vervallen. Dan stimuleer je mensen om andere woonruimte te vinden.‘
De Studenten Groepering Leiden (SGL), de grootste studentenpartij, is tegen de plannen van minister Kamp. ‘Hoewel wij vinden dat studentenkamers voor studenten zijn bedoeld, zijn wij er tegen om mensen te dwingen hun kamer te verlaten‘, stelt universiteitsraadslid Maarten Koningsveld. ‘Want waar kunnen ze dan heen? Doordat er veel te weinig woningen voor starters zijn, trap je mensen in feite de stad uit.‘ Wel vindt hij het een goed idee om de prikkel voor ex-studenten te vergroten om andere woonruimte te vinden. ‘Dat kan bijvoorbeeld door het nieuwe beleid van de SLS bewoners na hun dertigste jaar niet meer te laten doorverhuizen.‘
SLS-huurdersvereniging BRES sluit zich aan bij SGL. Bestuurslid Joost Damen: ‘Wij vinden het een asociaal idee: de startersmarkt is al compleet verstopt en dat wordt zo alleen maar erger. Straks staan studenten vier jaar ingeschreven bij de Woningbouwvereniging en kunnen ze na vier jaar studie afstuderen nog geen woonruimte vinden.‘ Met Johnson pleit hij voor een structurele oplossing. ‘Alleen herinvoering van huursubsidie in combinatie met nieuwbouw helpt echt. Dit is pappen en nathouden.‘
Jaap-Jan Pruijs is een goed voorbeeld van een plakijzer. In 1995 kreeg hij als student een kamer. In 1997 ging hij werken, Inmiddels is hij 32 jaar en gaat over twee weken verhuizen naar Houten, waar hij een huis heeft gekocht. Hij voelt zich niet bezwaard dat hij nu pas verhuist. Plaats maken voor een minder draagkrachtige student was nooit een optie voor hem geweest. Er was volgens hem eenvoudigweg nauwelijks aanbod voor een starter op de Utrechtse woningmarkt. De nieuwe regel zal voor dit laatste alom erkende probleem geen oplossing bieden. Het deerde de voormalig staatssecretaris Remkes in elk geval niet. Hij kwam onder Paars al met het idee van de 'campuscontracten', waarin de huur van een kamer aan de studieduur wordt verbonden. Kamp zet dus op dat punt het oude beleid voort.
Oppositiepartij GroenLinks ziet niets in 'een keihard oprotcontract' vanwege de stagnerende doorstroming. Een woordvoerder: "Ze kunnen nergens heen."
David Bremmer en Armand Delporte.

Plagiaat...

Herrie maken in de collegezaal en zonder bronvermelding hele lappen tekst van het internet plukken. Dat kan natuurlijk niet. Daarom heeft de faculteit Technologie & Management van de TU Eindhoven een ludieke folder uitgebracht: 'Papegaaien & Koetjes & kalfjes'. Papegaaien staan symbool voor plagiaat en koetjes en kalfjes voor het gebabbel in de collegezaal. De betreffende dieren staan ook jolig op de voorkant afgedrukt. In de folder staat nog eens beschreven wat bronvermelding precies inhoudt en dat plagiaat verboden is, iets wat de Eindhovense faculteit haar studenten pas in het derde jaar bijbrengt. (Delta)

Studentenboot

De gemeente Zwolle wil vanaf volgend jaar studenten gaan huisvesten op water. Er zijn plannen voor een 'botel' met 125 kamers. Over de precieze locatie wordt nog getwist. De een vindt de rivier Het Zwartewater een goede plek, een ander denkt dat studenten waarschijnlijk liever aan de Zwolse grachten wonen. Een derde is van mening dat het niet uitmaakt waar studenten wonen, 'zolang ze maar bij elkaar wonen'. In andere grote studentensteden zoals Den Haag zijn ook plannen voor studentenwoningen op het water.(HSK Windesheim)

Palestijnse leerlingen bedreigen Joodse leraar

So what’s new? Ware het niet dat deze intifata zich afspeelt in Laken, aan het atheneum Marcel Tricot. Zeven allochtone leerlingen (meerderjarigen) intimideerden een Joodse leraar, en molesteerden hem op dusdanige wijze dat hij door het ministerie van onderwijs met ziekteverlof werd gestuurd. “Wat doet u hier? Uw volk doodt onze Palestijnse moslimbroeders. Hitler had er meer van uw soort moeten vergassen. We zullen u wel vinden…”. Wat was de correcte term ook weer voor dit soort gedrag? Fascisme?
De allochtone leerlingen zijn ondertussen wel uit de school gezet, en er werd tegen hen een gerechtelijk onderzoek gestart. De kans dat zij ooit ergens hun middelbare studies zullen kunnen voltooien is vrijwel nihil. Ergo, wat gaan die kerels in de toekomst uitvreten in onze maatschappij?

Leuvense studenten al jaren vragende partij!

De Leuvense studenten, verenigd in de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), zijn verheugd met het voorstel van de Gentse en Leuvense rectoren om een verplichte, niet-bindende oriënteringsproef in te voeren. Al jaren meent LOKO dat zo'n proef, gekoppeld aan een adequaat oriënteringsbeleid, een alternatief kan bieden voor een algemeen toelatingsexamen. LOKO blijft dus groot voorstander van een open toelatingsbeleid voor het Vlaamse hoger onderwijs. Dit moet echter gepaard gaan met een geïntegreerd oriënteringsbeleid tijdens de laatste jaren van het secundair onderwijs. Dit is de beste manier om het lage slaagpercentage in het eerste jaar op te vangen. LOKO gaat ervan uit dat een groot deel van de mislukkingen te wijten is aan een slechte oriëntering.
In het studiekeuzeproces moet de aspirant-student zelf beslissen of en wat hij zal studeren. CLB's en klassenraden kunnen een belangrijke rol spelen bij dit proces, maar deze rol mag zeker niet normatief zijn. Wel dienen zij de leerling te begeleiden en hem of haar meer duidelijkheid te verschaffen over het aanbod van het hoger onderwijs.
Door middel van een algemene oriënteringsproef op het einde van het vijfde of het begin van het zesde jaar secundair onderwijs kan de leerling een duidelijke kijk krijgen op zijn of haar mogelijkheden. Een tweede, richtingsgeoriënteerde proef, op het einde van het zesde jaar, moet de in de loop van het jaar gemaakte studiekeuze bevestigen.
LOKO is overtuigd van het nut van een verplichte, niet-bindende oriënteringsproef. De voorspellende waarde ervan zal immers reeds zeer snel blijken. Voor de ontwikkeling van de proeven moet er overleg komen tussen universiteiten, hogescholen en secundair onderwijs. Bovendien moet een centraal orgaan ervoor zorgen dat er geen verschillen ontstaan tussen representatieve en meer "aantrekkelijke" proeven. Voor meer informatie: Tijl Vereenooghe (0486/91.88.15) ,Voorzitter LOKO-Kringraad