Studentizine

Studentizine 51

Redactioneel.

Naar loffelijke tweewekelijkse gewoonte hebben we voor jullie weer wat nieuws uit de turbulente wereld van de student bij mekaar gebracht. Nieuw is het verslag van Seba uit de States, niet echt een nieuwstopic, maar wel een leuke column, waarvan we hopen dat hij ook bij jullie in de smaak zal vallen. Voor de rest blijf je in ons e-blad de vertrouwde dosis luim en ernst vinden, met heel af en toe een eigenzinnige of balorige kijk op de actualiteit. Veel leesgenot!

Cantorenconvent II

Op 17 februari aanstaande, gaat het tweede cantorenconvent door in de Antwerpse Aalmoezenier. De gelegenheid voor cantoren, leden van een praesidium en liefhebbers van de betere cantus om hun liederenkennis grondig bij te spijkeren. Meer inlichtingen op www.cantorenconvent.be! Vooraf inschrijven is wenselijk.

Air Choreographers wanted!

In het internationale luchtruim draait alles om de Air Traffic Controllers van Eurocontrol. Daarom krijgen ze van ons een eersterangs training en worden ze er ook nog ’s voor betaald. Zie jij een buitengewone job in aeronautics wel zitten? Klik dan hier voor meer details. http://ad.doubleclick.net/clk;5106966;6920303;h?http://www.airtraffic-controller.com

Seba in America...

Studeren in de States, dat moet toch wel een hele belevenis zijn? Dat en zoveel meer, zullen we binnenkort weten, want Seba is na de eindejaarsperiode teruggekeerd naar de USA voor de rest van het academiejaar. Hij zal daar ook het volgende jaar nog kennis oplepelen, en gaat ons regelmatig verslag uitbrengen van de tribulaties van een Vlaamse student in Orlando. Hier volgt meteen het eerste:
Gooooooooooodddddd morning Belgium,
Jawel het is weer zover: Seba is back. Na een afwezigheid van bijna 2 maand zijn we terug in de United States en geven we er weer een lap op. Na een vermoeiende vlucht van 10 uur en de nodige bagagecontroles (ze hebben zelfs mijn pot Nutella op drugs gecheckt) kon ik eindelijk mijn titel Seba in Amerika dragen. Op de luchthaven stond mijn ontvangstcomité al te wachten maar op dat ogenblik had ik maar 1 ding in mijn hoofd, ik moest me gaan omkleden (ja wat wil je het is hier 20 graden en de kleren die ik aanhad waren eerder voor Belgisch weer bestemd). Toen ik hier toekwam was de school eigenlijk al bezig, dus veel tijd om mij aan deze tijdzone aan te passen was er niet en dat heb ik ook gevoeld (het heeft bijna 2 weken geduurd eer ik terug op kracht was). Gelukkig was het al snel weekend en wat voor weekend, SUPERBOWL-weekend! SUPERBOWL is na de nationale feestdag waarschijnlijk de belangrijkste dag hier in de States (voor diegene die het niet zouden weten, de SUPERBOWL is DE ultieme American Football wedstrijd). Overal worden er feestjes gegeven en ook wij hebben ons best gedaan. Met een man of dertig hadden we ons bij Kevin verzameld om daar de wedstrijd te bekijken en natuurlijk net dat beetje meer (400 pils dus...). Aan het begin van de wedstrijd koop je een aantal vakjes op een bord waarmee je de score probeert te raden en aan het eind van iedere time deelt men een deel van de pot uit, met natuurlijk de grootste pot voor de eindscore en ja, hoe kan het ook anders, ons klein landje heeft die Amerikanen geleerd hoe goed wij wel in gokken zijn...
Maandag 6u30, de wekker loopt af, en ik heb het gevoel dat ik er net in lig. Snel onder de douche was het motto! Inderdaad, ik denk dat het lang geleden is dat ik mij nog zo slecht heb gevoeld na een feestje. Nadat ik drie uur les overleefd heb (grotendeels dank zij de nodige hoeveelheden koffie) ben ik thuis terug in bed gekropen. Lang duurde mijn dutje niet want ik moest in de namiddag gaan tennissen. De rest van de week verliep vrij rustig op de nodige partijtjes golf na. Al dit was aanloop tot een helse week zowel op het gebied van studies als algemeen.
Zaterdag 1 februari, ik was net wakker en zat met Emilie te chatten. Op de achtergrond had ik het programma van NASA aanstaan toen plots het moment aankwam...spaceshuttle Columbia en de STS107 Crew is niet meer. Het is moeilijk uit te leggen welke sfeer hier in de States voelbaar was. Ik verschoot ervan dat het space programma hier in Florida zo belangrijk is. Men ziet het hier als een familie business en iedereen voelt mee met de families van de astronauten. Overal hing men spontaan de vlaggen halfstok en zag je berichten van medeleven. Als ik 1 cultural difference moet opnoemen tussen België en de States dan is het toch wel het feit dat de mensen je hier door dik en dun zullen bijstaan door moeilijke tijden.
Het woord stress heeft de afgelopen week weer veel betekenis gekregen. Deze week had mijn groep voor iedere les een presentatie met als gevolg dat we dus de nodige vergaderingen hebben gehad. Maandag had ik voor het eerst even tijd en die heb ik dan ook goed benut. Ik heb een bezoekje gebracht aan enkele flight schools hier in de buurt. De rest van de week heb ik niks anders gedaan dan presentaties geven en naar recepties gegaan.
Zo schatteboutjes aller lande... Ik ga jullie laten. Mijn pen is uitgedroogd, (eigenlijk ben ik het typen gewoon beu) en mijn ontbijt roept mij... Dit is het begin van een nieuwe serie Seba in Amerika en vergeet niet, THE

Solvay koopt aanklacht in verband met massamoord af.

In het vorige studentizine maakten we al melding van de Amerikaanse student die een enorme schadevergoeding eiste van Solvay, omdat hij ervan overtuigd was dat het geneesmiddel Luvox van de Belgische farmagigant mede aan de oorsprong lag van het drama in de Columbine High School, waarbij 13 doden en 24 gewonden vielen door twee geflipte cuckoos die daarna zelfmoord pleegden. De zaak stond op de rol voor volgende maand, maar nu werd bekend gemaakt dat een verzoek tot schrapping werd ingediend door de klager. De rechtszaak gaat bijgevolg niet door. De twee standpunten blijven wel onverzoenbaar. Solvay heeft weliswaar geen afkoopsom betaald, maar heeft er wel mee ingestemd 10.000 $ te schenken aan de Amerikaanse Kankerliga. Hoewel dat in Europese ogen een beetje kan lijken op een gedeeltelijke schuldbekentenis, is het dat hoegenaamd niet. De advocatuur in de Verenigde Staten hanteert namelijk heel andere tarieven dan die bij ons in België, en voor het genoemde bedrag kan je niet echt veel zaaks als raadsman laten opdraven in een belangrijke schade-eis als deze.
Solvay is trouwens zinnens om Luvox binnenkort opnieuw op de Amerikaanse markt te lanceren.

Eén op drie wordt virtueel in Gent.

Vanaf het academiejaar 2005-2006 wil de Gentse universiteit zowat dertig procent van alle vakken ook virtueel ondersteunen. Het opzet is ervoor te zorgen dat de studenten zich op elk ogenblik kunnen testen op een virtueel platform, dat de docenten hun syllabi online zetten, en dat er regelmatig feedback wordt gegeven. De unief kocht daartoe het softwarepakket Claroline aan. Vanaf oktober van dit jaar wordt het pakket al in verschillende tests uitgeprobeerd. Vanaf het academiejaar 2004-2005 zal de technologie in alle faculteiten worden ingevoerd, en tegen 2005 moet het doel van dertig procent bereikt zijn. Het is niet de bedoeling dat studenten meteen minder naar de cursus gaan komen, hoewel het daar in de toekomst wel op zal gaan neerkomen. Studeren op afstand wordt immers steeds meer de nieuwe norm.

Gas tegen wiskunde-examen!

Een 16-jarige Portugese scholier zag het echt niet zitten voor het aanstaande proefwerk wiskunde! Hij bedacht een radicale remedie: hij spoot een giftig gas in het examenlokaal. Het examen diende inderdaad afgelast te worden; zes leerlingen en de docent moesten immers in het ziekenhuis opgenomen worden. De examenschuwe dader werd echter in het nekvel gegrepen, en mag zich binnenkort voor de rechtbank verantwoorden voor zijn creativiteit. Er hangt hem een celstraf van acht jaar boven het hoofd! Hopelijk voor hem zonder wiskunde-examens…

Student in beschuldiging gesteld na hacking.

Douglas Boudreau, een student van Boston College, is aangeklaagd voor de computerdelicten die hij pleegde in het voorbije jaar. Zo installeerde hij op een groot aantal van de universiteitscomputers software die het hem mogelijk maakte van op zijn eigen computer te volgen wat op die meer dan honderd andere computers werd ingetikt. Zo kwam hij achter een groot aantal gegevens die hem in staat stelden online banking uit te voeren met de accounts van docenten en studenten. In totaal zou hij slechts een tweeduizend dollar verduisterd hebben, maar vooral de inbreuk op de privacy zal hem door de rechtbank zwaar worden aangerekend. Hij riskeert liefst 20 jaar computeren achter tralies. De door Douglas gebruikte software, die de toetsencombinaties registreert is niet nieuw, en vormt een serieuze bedreiging voor mensen die computers gebruiken op publieke plaatsen zoals universiteiten, bedrijven en internetcafés.

Lerarentekort wordt overschot.

Er is een tijd geweest dat schooldirecteuren alle moeite van de wereld hadden om toch maar aan de geschikte leraren te komen, maar het tekort is zich langzaamaan aan het ombuigen in een overschot. Voorzichtige schattingen geven voor 2006 een arbeidsreserve van 921 kleuteronderwijzers, 880 onderwijzers, en 1.046 leraars middelbaar, zo leert ons een studie van het Departement onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het enige minpunt aan de huidige toestand is dat nog teveel jonge onderwijzers binnen de vijf jaar afhaken. In het basisonderwijs (kleuter en lager) geeft 13,5 procent van de leraren er de brui aan in die eerste fase, in het middelbaar onderwijs houdt 30 procent het voor bekeken binnen de vijf jaar. Vooral in Brussel is er sprake van een negatief fenomeen. Daar geven liefst 59 procent van de onderwijzers en 67 procent van de jonge leraars binnen de vijf jaar de pijp aan Maarten. Ook in Antwerpen kiezen opvallend veel leerkrachten voor een baan in eenschool buiten de stad.

Studenten hotelschool Hasselt 2 nachten vast op Stanstead.

Negentien Hasseltse studenten en hun twee begeleiders zijn na een projectreis van een week naar Londen vast komen te zitten in de luchthaven van Stanstead. Door ijsgang en sneeuwval werden de vluchten afgelast, wat hen ertoe verplichtte op kartons in de luchthaven te slapen, dicht bij mekaar om een beetje op temperatuur te blijven. Ze hebben zich tijdens hun wachttijd alvast niet verveeld. Ze hielden sneeuwgevechten, speelden voetbal en dronken een stevige Guinness voor hun Chrysostomos. Ze hadden genoeg te eten en te drinken, maar klaagden vooral over het gebrek aan info en opvang van de luchtvaartmaatschappij Ryanair. Na twee dagen lukte het toch om langs een omweg tickets te pakken te krijgen naar Eindhoven.

Veritas klaagt Utrechts Nieuwsblad aan

De in opspraak gekomen studentenvereniging Veritas laat het er niet bij zitten. De berichtgeving van het Utrechts Nieuwsblad over ongeregeldheden tijdens de ontgroening is volgens de studentenvereniging niet correct geweest. Daarom heeft ze een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. De zaak van Veritas tegen dagblad Utrechts Nieuwsblad (UN) is momenteel in behandeling bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) . De RvdJ is een onafhankelijk orgaan dat ingeschakeld kan worden door personen die zich benadeeld voelen door journalistieke berichtgeving. De Raad buigt zich vooral over de vraag of een journalist zorgvuldig zijn werk heeft gedaan. De hoorzitting tussen Veritas en het UN vond eind december vorig jaar plaats. De uitspraak wordt binnen een maand verwacht en wordt gepubliceerd in het vakblad De Journalist.
Veritas, die dit najaar in het nieuws kwam door ongeregeldheden tijdens de introductieperiode, vindt dat het UN feitelijk onjuist heeft bericht. De krant bleef voorbeelden van incidenten, zoals het smeren van poep in haren van aspirant-leden, herhaaldelijk opvoeren in de berichtgeving. Dat terwijl de universiteit na onderzoek in een persbericht verklaarde dat dit incident niet bewezen was. Met dit onderzoek van de universiteit wil Veritas haar gelijk halen, aldus een Veritijn.
Tijdens de hoorzitting in december hebben beide partijen een toelichting mogen geven. Veritas praeses M. Kort wil niet ingaan op de hoorzitting en ook niet op de precieze inhoud van de klacht. Zij wil liever de uitspraak afwachten. De tegenpartij, UN-journalist J. Steehouder. vertelt dat hij verbaasd was dat Veritas naar de Raad voor de Journalistiek is gestapt. Temeer omdat Veritas ten tijde van de publicaties nooit contact heeft opgenomen met het Utrechts Nieuwsblad met een klacht of een verzoek tot rectificatie. Deze verbazing heeft Steehouder ook tijdens de hoorzitting uitgesproken. Verder heeft hij bij de hoorzitting benadrukt dat Veritas al tijdens de eerste telefonische contacten nooit is ingegaan op zijn uitnodiging om het fenomeen introductie toe te lichten. Ook heeft het bestuur van Veritas zich nooit in de krant willen verweren tegen de aantijgingen.
CN

Studietaks en topcollegegeld in Engeland

De regering Blair wil een studietaks invoeren en bovendien topcollegegelden gaan heffen.
Het voorstel van de Britse regering is om bepaalde collegegelden te verhogen naar 3000 pond oftewel 4650 euro. Momenteel betaalt een student 1100 pond. Daarnaast willen Tony Blair en konsoorten een studietaks invoeren: studenten gaan het geld na hun studie betalen via een academicusbelasting die niet geheven wordt tot de schuldenaar tenminste 15.000 pond - 23.250 euro - per jaar verdient.
Het plan stuit op veel weerstand, onder meer binnen Blair's eigen Labour Party. De club van de Britse premier heeft in het verleden campagne gevoerd met de aankondiging dat het collegegeld ongemoeid zou blijven. Daarom hebben diverse Labour-parlementairen zich tegen het voorstel gekeerd. Zij krijgen daarbij steun van de liberal democrats.
De Britse studentenpopulatie is zeer slecht te spreken over de financiële plannen. De angst is groot dat de topopleidingen voortaan alleen voor de rijken zijn weggelegd. Ook onder professoren (64 procent) en onderzoekers (69 procent) zijn de tegenstanders van het studietaks/topcollegegeldensysteem in de meerderheid, zo blijkt uit een onderzoek van het vooraanstaande dagblad The Times.
Onderwijsminister Clarke houdt vol dat het plan juist een positief effect heeft op de studentenpopulatie. Het collegegeld hoeft immers pas achteraf te worden betaald. Daarmee wordt - juist voor de arme student - een belangrijke drempel weggenomen. Bovendien wordt speciaal voor deze groep het beurzenstelsel in ere hersteld.

33 jaar op kot

De Universiteit Twente neemt afscheid van haar eeuwige student Ron da Costa nadat hij 33 jaar op de campus heeft gewoond. De inmiddels 51-jarige Da Costa kwam in 1969 als student elektrotechniek in een studentenkamer op de campus wonen. Hij heeft diverse studierichtingen gevolgd om op de campus te kunnen blijven. Nu Da Costa dichterbij zijn pensioen zit dan bij zijn eerste studiejaar, heeft hij besloten de campus vooralsnog te verlaten. Hij verlaat zijn 25 vierkante meter grote studentenkamer en verhuist naar een appartement in de stad, weliswaar op een kleine 300 meter afstand van de campus. (De Telegraaf)

Wc-papiertribulaties

De Rijksuniversiteit Groningen lijkt na zes jaar miserie eindelijk de oorzaak te hebben gevonden voor de vaak verstopte riolering. Regelmatig moet de universiteit een ontstoppingsbedrijf oproepen die grote proppen wc-papier uit de buizen moet halen. De oorzaak: er zitten geen scheurlijnen in het toiletpapier. De studenten blijken te lui om het niet geperforeerde wc-papier accuraat af te scheuren en gebruiken daarom exorbitant grote hoeveelheden veegmateriaal, aldus facilitymanager R. van den Bos. 'Wc-papier zonder afscheurperforatie is een stuk goedkoper, maar die winst is inmiddels ruimschoots opgesoupeerd door de ontstoppingskosten.' (Ballenbak.net)

Valentijnskaartjes

Op Valentijnsdag worden door Utrechtse studenten op verschillende plekken in Utrecht Valentijnskaartjes van Amnesty International uitgedeeld. De gratis kaarten bestaan uit twee delen: het eerste deel mag je naar je grote vlam sturen, het tweede deel wordt door Amnesty naar de Procureur-generaal van de Russische Federatie gestuurd. Met deze actie, 'From Russia with love', wil Amnesty de aandacht vestigen op vijf Russische studenten, die sinds februari 2000 ten onrechte in een gevangenis in Zuidwest-Rusland worden vastgehouden.

Zeecontainerkot

Er heerst in Amsterdam een nijpend tekort aan studentenwoningen. De stichting studentenhuisvesting Keetwonen heeft een revolutionaire oplossing om het tekort snel op te lossen: wonen in zeecontainers op tijdelijke locaties. Van een verbouwde container kan men immers een uitstekende woning maken. Goedkoop, snel om te bouwen en degelijk. Zo zouden in hoog tempo veel comfortabele woningen gecreëerd kunnen worden. De stichting heeft al twee locaties op het oog: de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord en een perceel op Industrieterrein Amstel.

Opleiding genetisch ontwerpen?

De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag overweegt een afdeling Genetisch Ontwerpen op te zetten. In deze studierichting kunnen studenten de ontwikkeling van de genetica onderzoeken en biologisch materiaal manipuleren tot kunstwerk. ‘Op dit moment zijn we nog vooral aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn‘, zegt hoofddocent Taco Stolk. ‘We hebben met studenten een pilot uitgevoerd, en nagedacht over hoe zo‘n opleiding eruit zou kunnen zien.‘ Dat resulteerde in een brochure, die vorige week gepresenteerd is. Stolk: ‘Er is wat misverstand ontstaan in de media omdat we het in die brochure presenteerden alsof de opleiding in september 2003 al van start zou gaan, maar die brochure en de presentatie van de opleiding was eigenlijk ook een kunstproject.‘ Bij de uitnodiging voor de presentatie stuurden de kunstenaars een ‘genetisch ontworpen‘ zonnebloem, de ‘Helianthus Annuus Goghi‘, vanwege het 150e geboortejaar van Vincent van Gogh.
Een samenwerking tussen gentechkunstenaars en Leidse genetici ligt, gezien het samenwerkingsverband in de Faculteit der Kunsten, voor de hand, zegt Stolk. ‘We willen het complexe gebied gaan verkennen tussen wetenschap, technologie en ethische kwesties. Als kunstenaars willen we een rol gaan spelen in de maatschappelijke ontwikkeling rond genetische manipulatie.‘ In de praktijk zijn er al kunstenaars die genetische mechanismen toepassen in hun werk, zoals Theo Janssen, eveneens verbonden aan de KABK, die al jarenlang experimenteert met het maken van dieren van plastic elektriciteitsbuizen. ‘Het continueren van dit conceptueel plan‘ gaat komend jaar door, ‘maar als er ooit een echte studierichting van komt, is dat pas over enkele jaren, zegt Stolk.
Christiaan Weijts, Mare

Gentse universiteit snijdt in studentenbudget.

De Gentse universiteit raakte het lokale studentenleven met een pijnlijke besparing van ongeveer 7500 euro op het budget van de Studentenvoorzieningen. Met dat budget worden onder meer de subsidies voor alle studentenverenigingen betaald, Schamper gedrukt en Radio URGent in de ether gehouden. Het zal nu dus met een flinke hap minder moeten. Om preciezer te zijn: ieder konvent (overkoepelend orgaan van studentenverenigingen) moet acht procent inleveren. De nood in het studentenleven is nochtans hoog. Neem nu het Bijzonder Konvent. Dit konvent groepeert de studentenverenigingen die werken rond Erasmus-uitwisseling en verenigingen zoals bijvoorbeeld de Chinese Students Association. Een aanzienlijk aantal van deze verenigingen staat gewoon aan de rand van het faillissement, door jarenlange onderbudgettering. Een besparing van acht procent is nagenoeg zeker hun dood. Voor het Kultureel Konvent en het Home Konvent gaat dezelfde redenering op. Het studentenleven gaat op deze manier langzaam kapot en niemand doet er wat aan. Andere voorbeelden: URGent wil al jaren eindelijk een eigen frequentie. Nu moeten ze er een delen met een niet al te hippe seniorenzender. Dat fnuikt ongetwijfeld hun werking. Er is echter geen geld voor. Het Politiek Filosofisch Konvent en het Werkgroepen en Verenigingen Konvent verwachten een uitbreiding met meerdere verenigingen. Geen geld voor. Schamper, het Faculteiten Konvent en het Senioren Konvent voelen dat ze heel krap komen met hun budget door de fikse uitbreiding van de studentenpopulatie. Allemaal geen geld voor. Reden volgens de universiteit: er is te weinig geld, alle diensten moeten inleveren. ¹t Is crisis voor iedereen.
Hoewel. Het verhaal van de Grote Geldschaarste kan de universiteit toch maar moeilijk volhouden. De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte bijvoorbeeld heeft blijkbaar absoluut geen gebrek aan geld. Vorige week nog werd de New Yorkse kunstenaar Robert Barry uitgenodigd om zijn wandkunstwerk dat aan het decanaat van de Faculteit komt te hangen feestelijk in te huldigen. De beschilderde muur kostte de universiteit naar verluidt 25.000 euro. Nu, dat kunstwerk zal ongetwijfeld zijn vele geld wel waard zijn; dat is het punt niet. Het punt is wel dat geld voor de unief toch blijkbaar niet zo’n enorm probleem is als men nu laat uitschijnen. Je moet natuurlijk prioriteiten stellen. En we kunnen alleen maar vaststellen dat studentenvoorzieningen geen prioriteit is. Een muurschildering is dat blijkbaar wel.
De studenten zijn overigens ook niet helemaal vrij te pleiten in deze kwestie. Wanneer er dan bespaard moet worden, legt men zich daar als het ware instinctief als makke schapen bij neer zonder ook maar enige vorm van protest of weerwoord. En dat terwijl de studenten toch een behoorlijke slagkracht hebben aan de unief: er zetelen studentenvertegenwoordigers in alle bestuursorganen. Er is geen betere gelegenheid om die dames en heren aan te spreken dan nu. Maar het gebeurt niet. Liever langzaam en zwijgend kapot gaan.
Jef Van Baelen, Schamper.