Studentizine

Studentizine 54

Redactioneel

Het is best moeilijk je te concentreren op studentikoze berichtgeving als alle media totaal focussen op een stevig robbertje oorlog in de Golf. Maar oorlog of niet, de wereld draait verder, studentikoze activiteiten worden niet afgelast of uitgesteld, ondanks het studentenprotest tegen de aanval op Irak. We kunnen dan ook niet veel gewicht in de weegschaal leggen, enkel laten blijken dat we de huidige situatie betreuren, en hopen dat het snel weer voorbij zal zijn. Tussen de beelden van de bombardementen door, negeren we de verlokkende zon en hebben we ons toch weer gestort op het Studentizine.
We zouden natuurlijk iets kunnen schrijven over de talloze betogingen van scholieren en studenten tegen het oorlogsgeweld, maar de overvloed aan dergelijke initiatieven, wereldwijd, maakt het onbegonnen werk. De reguliere media berichten daar trouwens ten overvloede over.
Waar we het ook niet over gaan hebben, is over de aanstaande verkiezingen, en dan hebben we het zeker niet over de parlementsverkiezingen, maar ook niet over de praesidiumverkiezingen die overal weer voor de deur staan. We kunnen volstaan met te zeggen dat de modale clubstudent heel binnenkort weer een spervuur van grandioze activiteiten en gratis vaten te wachten staat. Houden jullie ons op de hoogte van bijzondere activiteiten en/of acties?
Waarover gaan we het in dit Studentizine dan wel hebben? Makkelijk om daarachter te komen, lezen maar!

Strips met een hart

Jaarlijks organiseert “Strips met een hart voor kinderen” in Antwerpen een strip-, platen en cd –beurs ten voordele van een vereniging die zorgt voor het welzijn van kinderen. De bedoeling is het initiatief te laten uitgroeien tot HET SOCIO-CULTUREEL evenement . Op 18 mei 2003 organiseren ze in zaal Schijnpoort (achter het sportpaleis) onze beurs ten voordele van de VZW Hartekamp, meer info kan u vinden op www.stripsmeteenhart.org
“We kiezen steeds een minder gekend project omdat iedereen wel de kinderkankerpatiënten of kinderhartpatiëntjes kent, maar er ook nog zoveel andere verenigingen zijn die zeer belangrijk werk doen, niet gekend zijn door het grote publiek en volgens ons ook wel aandacht verdienen.”
In 2001 kon de vereniging meer dan 112.000 Bfr schenken aan de A.L.S. zelfhulpgroep, en dit jaar mochten ze de M.E. vereniging een cheque van 4325 € (bijna 175.000 Bfr) overhandigen. Zoals steeds zijn zij zeer afhankelijk van deelnemers en bezoekers, die op die manier hun steentje komen bijdragen tot het welslagen van de actie.
De vorige acties, veiling en striptekenaars die komen signeren kan u bekijken op de website van de organisatie : www.stripsmeteenhart.org
Vzw De Stripvrienden,
Lakborslei 435
2100 Deurne
Tel: O3/325.45.60
info@stripsmeteenhart.org
Frank.van.bergen@pandora.be

Bierestaffette

Louvain-la-Neuve,zondag 23 maart 2003
Beste medestudenten
Sinds verscheidene jaren dromen we van een grote nationale ontmoeting tussen alle eerbiedwaardige studenten van het land. Net als jullie, veronderstel ik dat we eens te meer verlangen naar een hereniging die al veel te lang is uitgebleven. Weten jullie wat ? Waarom nu niet ???
La Chimacienne en la Mouscronnoise (2 regionale studentenverenigingen van de UCL in Louvain-la-Neuve) hebben eindelijk beslist dat het moment is aangebroken om de daad bij het woord te voegen en er een groots studentengebeuren van te maken. En waarom de bijeenkomst niet organiseren rond het blonde vocht dat ons Belgenland zulk een internationale faam bezorgd heeft ? Jaja, jullie weten het wel : de pils ! Het is de amicale concurrentie die ons de nodige motivatie en plezier moet bezorgen, daarom is de bijeenkomst georganiseerd rond een soort van concours die hier in LLN als estafette benoemd wordt. Hier worden geen sportschoenen aangetrokken, nee nee, integendeel. De sterkste magen uit het Belgische bierland nemen het tegen elkaar op ! Is jullie studentenvereniging sterk genoeg ? Het spel bestaat eruit een serie van ad fundums af te maken per ploeg van 5 personen, de ploegen die geen vrouwelijke deelneemster opstellen moeten een pint meer nemen, aangeraden dus, beter nog, hoe meer vrouwen, hoe meer vreugd !!! Voor deze eerste uitgave het ‘Belgisch Kampioenschap’ estafette is het aantal deelnemende ploegen beperkt en vragen wij u om één enkele ploeg per studentenvereniging in te schrijven voor dit eerste jaar. Vanzelfsprekend moet iedere ploeg bestaan uit leden van deze vereniging en nog actief student zijn. We hebben een zo groot aantal verenigingen uitgenodigd, en al veel positieve reacties gekregen. Het is dus belangrijk er snel bij te zijn en een seintje te geven !!! De ploegen zijn pas definitief ingeschreven bij de betaling van het inschrijvingsgeld dat 35€ bedraagt. Al het bier en plezier inbegrepen voor de ingeschrevenen. Supporters zijn natuurlijk onmisbaar, of wat had je gedacht ?!?
De wedstrijd zal doorgaan op maandag 31 maart in la grande Casa, hier in Louvain la Neuve en zal rond het begin van de namiddag starten, het einduur is natuurlijk nog niet bekend… Bovendien is er de mogelijkheid om te overnachten. In dezelfde prijs is tevens een t shirt inbegrepen. Er is gedurende de ganse dag mogelijkheid om zich op te frissen of eens van biertje te veranderen aan de bar met speciale bieren.
Voor inschrijvingen en verdere inlichtingen kan u bij mij terecht op onderstaand nummer of e-mail adres. Het volledige reglement is te verkrijgen bij de inschrijving.
In de hoop op een grote positieve en collectieve reactie op dit uniek voorstel, groeten la Chimacienne en la Mouscronnoise u, en hopelijk tot binnenkort voor het Belgisch kampioenschap estafette!!!!
Dirk Baert
0497/20 80 12
estafette2002_2003@hotmail.com

Beiaardcantus

De Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), de koepel van de Leuvense faculteitskringen, en de Associatie K.U.Leuven heeft de eer en het genoegen u uit te nodigen voor de Beiaardcantus op woensdag 2 april 2003 op het Ladeuzeplein te Leuven vanaf 19u.30. Deze cantus met ongeveer 2500 deelnemers zal plaatsvinden onder begeleiding van de universiteitsbeiaardier Luc Rombouts, de Leuvense studentenfanfare en het Leuvens Universitair Koor. De beiaardcantus wordt voor de tweede maal georganiseerd en bleek in zijn eerste editie reeds een onvergetelijk evenement te zijn. Wij hopen dat u er bij kan zijn! U kan voor meer informatie terecht op onze website www.beiaardcantus.be.
Toegangskaarten voor de beiaardcantus kosten 10 euro. Met deze kaart bent u ook van harte welkom op de Beiaardcantus-Afterparty in het Musicafé in de Muntstraat in Leuven. Meer info verkrijgen en kaarten bestellen kan ook via mail: beiaardcantus@loko.be of door een eenvoudige overschrijving op rekeningnummer KBC 733-0125212-15.
Wij hopen jullie alvast te mogen verwelkomen op woensdag 2 april op het Ladeuzeplein te Leuven voor een onvergetelijke beiaardcantus.
Prosit!
Dieter Van Tendeloo
Beiaardcantus
0495/99.80.19
beiaardcantus@loko.be

Evenementen

Wordt Palestina het kind van de rekening?
Uitnodiging voor een boeiend PANELGESPREK, georganiseerd door de Studentenwerking van Wereldwinkel Antwerpen in samenwerking met het Antwerps Platform voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina.
MAANDAG 31 MAART 2003 OM 20H
Sprekers: Ludo Abicht en Maha Najjar
Getuigenis van UMIVA Jongeren
Moderator: Prof. Herman Van Goethem
Locatie: UFSIA, Rodestraat 14 Gratis toegang

POP! Een halve eeuw beweging…
27/03 - 20u-22u LEZING door Gert Keunen, voor Stichting Lodewijk de Raet, Kon. Maria-Hendrikaplein 64a, 09 224 22 65

Huldiging Prof. em. dr. Jaap Kruithof
29/03 - om 11h
Sprekers: Jaap Kruithof, Ronald M. Commers + vrienden van Kruithof
Plaats van gebeuren: Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Universiteit Gent Aud. E, Blandijnberg 2 - 9000 Gent
Gratis toegang
plaatsreservaties:tzal@student.rug.ac.be
Nadien receptie Ball Room Vooruit in Gent, 5 euro (inschrijving noodzakelijk).
Stijkerskwartet met muziek van Bach.
Organisatie van 't Zal Wel Gaan en de Humanistische Jongeren.

In uitgesteld relais: Seba in Amerika

Seba’s verslag kwam voor de vorige editie ruim na de verzending binnendwarrelen. Vandaar heden in uitgesteld relais!
Hear, Hear,
Jawel 2 weken zijn alweer voorbij gevlogen en je weet wat dan komt, inderdaad, een nieuwe Seba in Amerika. Deze nieuwsbrief is echter compleet verschillend van alle andere, het is slechts een deel van mijn verhaal. Verder in de mail staan de nodige instructies om de ganse nieuwsbrief te lezen.... Have fun en don't forget to follow the link... In de vorige nieuwsbrief vertelde ik jullie al dat een zeer zware week voor mij zou aanbreken en dat heb ik geweten. Ondanks het feit dat mijn school heel veel aandacht besteed aan permanente evaluatie, presentaties en werkjes hebben we tweemaal per semester ook nog eens die schriftelijke proeven waarmee we moeten kampen. Deze periode was echter wel anders dan mijn vorige twee waar het accent meer lag op het goed kunnen uitleggen, of in vaktermen het bullshitten genaamd (en dat ik daar goed in ben weten de meeste onder jullie wel he). Mijn vakken dit semester zijn daarentegen meer praktijk gericht (operations management, financial management, managerial accounting,...) en vergen dus meer studie (jammer genoeg). Ondanks al dit gezaag denk ik wel dat ik niet mag klagen (heb wel de nodige vloeksessies achter de rug), ik denk dat het goed gegaan is. Ik ben gedurende deze week echter tot een aantal vrij speciale vaststellingen gekomen, ik had namelijk het gevoel dat ik mijn tweede studentenperiode aan het beleven ben. Het grappige is echter dat deze compleet tegenover mijn vorige staat. Meer dan ooit werk ik in groep om te studeren en kan je verzekeren dat het geen makkie is met die yankees (ik dacht dat ik snel afgeleid was). Tot in de vroeg uurtjes hebben we getracht elkaar (of beter heb ik getracht hen) wat intelligenter te maken. Hoewel je zou denken dat dit allemaal niks speciaals is, is het toch zeer interessant te zien hoe onze culturen ook op het gebied van studies verschillen. Na een week sanguis, sudor et lacrimae (bloed, zweet en tranen voor diegene die even slecht in Latijn zijn als ik...) was het dan eindelijk zover... SPRING BREAK!!!! In Amerika bestaat een schooljaar uit twee semesters en vier vakantie periodes. Om die Amerikaanse hersenen niet te veel te pijnigen (eigenlijk gebruiken ze die toch niet want denken hoeven ze hier niet te doen, dat doet de president en zijn regering wel) hebben die vier periodes elk een naam van een seizoen. De meest beruchte vakantie is toch wel spring break. De break zelf duurt 1 week (vergelijkbaar met de krokus dus) maar de periode waarin de scholen die break geven is verspreid over een ganse maand. Toevallig valt mijn spring break dit jaar samen met de krokus van België en dat kwam goed uit ook want nu kan mij vriendin mee genieten van deze week welverdiende rust. Aanvankelijk zouden we met een ganse groep op cruise gaan maar uiteindelijk zitten we hier alleen met zijn tweetjes (wat eigenlijk ook niet slecht is hé). Voor diegene die geïnteresseerd zijn in de avonturen van mij en Emilie hoef je gewoon op de onderstaande link duwen (dan ga je naar mijn website en daar kies je voor spring break).
http://web.rollins.edu/~sbals
Zo dames en heren, jongens en meisjes, mijn taak zit er op... Binnen twee weken ben ik terug (tenzij Sadam mijn internet om zeep helpt) met meer nieuws vanuit de US of A...

Sociëteitsfeestje voor de rechter

Het gaat er in Nederlandse studentenmiddens soms wel “speciaal aan toe”, getuige dit relaas: De officier van justitie heeft twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en honderd uur werkstraf geëist tegen acht (oud)-bewoners van het Minerva-huis Hôpital Wallon. Zij zouden er verantwoordelijk voor zijn geweest dat een bestuurslid beide polsen brak. De feiten: op 13 april 2001 werden in het studentenhuis Hôpital Wallon, Rapenburg 12, oud-huisgenoten ‘uitgedronken‘. Na een diner en de nodige drank trokken de bewoners en reünisten samen naar de sociëteit Minerva. Daar werd geprobeerd de leestafel, van zeven bij anderhalve meter, naar buiten te tillen. Het mos (ongeschreven wet) schrijft voor dat het bestuur in dat geval moet aftreden. Voor het versjouwen van de tafel (gewicht: zo‘n duizend kilo) is namelijk een grote groep - en dus brede steun - nodig, luidt de achterliggende gedachte. Het bestuur mag daarbij zoals dat heet ‘corrigerend optreden‘ door op de tafel klimmen en de coupeplegers met de vlakke hand in het gezicht te slaan. Het mocht niet baten. De Walloniërs droegen de tafel naar beneden en zetten deze in de hal op zijn kant. Na gezamenlijk aftellen begon het rammen op de deuren. Vlak voor de stormram voor de vierde maal de deur bereikte, stond daar opeens een bestuurslid. Gillend viel hij op de grond. De stormram had allebei zijn polsen gebroken.
Van de acht verdachten zijn er afgelopen maandag zeven komen opdagen. Dat ze in totaal door vijf advocaten worden verdedigd, zorgt ervoor dat de zitting vrijwel de hele dag in beslag neemt. Twee verdachten zijn student en wonen nog in het Wallon. De overigen variëren van jonge tot oude dertigers. Opvallend is dat alle verdachten tijdens de rechtszitting blijven spreken van ‘een spel‘. En uit het feitenrelaas blijkt dat iedereen, ook de oud-bestuursleden, daar zo over dachten. Na het ongeval ging het spel namelijk gewoon door. Toen de tafel de straat was beland, bleven bestuursleden om de tafel strijden door de Walloniërs in het gezicht te slaan. ‘Op dat moment waren we verslagen‘, verklaarde een van hen achteraf. ‘We moeten huizen gaan bellen‘, zou een ander overstuur hebben geroepen. Normaal gesproken worden op die manier vooraf mensen, bij voorkeur rugbyers en andere stevig uitgevallen leden, gecharterd om tegenstand te bieden tegen dergelijke acties. Dat er ondertussen iemand gewond per taxi werd afgevoerd, werd niet opgemerkt of onbelangrijk gevonden. Een van de twee huidige Wallonbewoners: ‘Dat is bijna normaal. Ik ben zelf ook twee keer met een taxi afgevoerd. Dan was ik in glasscherven gevallen of had ik mijn neus hard tegen een tafel gestoten. Het overkomt iedereen wel eens. Het is heel normaal, nou ja, dat er iets gebeurt dat je niet zo leuk vindt.‘ De tafel bereikte uiteindelijk, samen met een van de bestuursleden, het Wallon. Daar werden door beide partijen speeches gehouden, waarin de onderlinge band werd geprezen. Hoewel het bestuurslid op dat moment op de hoogte is van de verwondingen van het slachtoffer, spreekt hij ‘een goede grap‘ en ‘een gezellige sfeer‘. Uiteindelijk wordt een vat bier aan de Walloniërs uitgeloofd, wanneer ze beloven de tafel terug te brengen naar de sociëteit. Voor de officier van justitie is het duidelijk. ‘Wat als een leuk spelletje is begonnen, is wel degelijk te ver gegaan.‘ Ze eist twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en honderd uur werkstraf. De verdediging reageert fel. Minerva is een besloten vereniging, waarvan de leden eigen normen hanteren. Wanneer justitie ongelukken die daarbij gebeuren wil gaan vervolgen, moet ze dat ‘overal waar sport en spel wordt bedreven‘ gaan doen. Dan kan het OM ‘definitief een bureautje oprichten op Minerva, maar ook op het voetbal- en tennisveld, of bij de judoclub.‘ Iedere Minervaan committeert zich door het lidmaatschap aan de geldende mores, betoogt een van de advocaten. Niet alleen aan de functionele (niet aan de kroonluchters hangen; mobieltjes uitzetten), of ludieke (g