Studentizine

Studentizine 58

Examens en tips

Op de TD's zijn de lichten terug gedoofd, na de cantus zijn de katers verdreven en het bier smaakt ook al niet meer zo. Het bruisend studentenleven ligt op apengapen, en de stress slaat om vele jonge studentenhartjes. Nog snel wat cursussen kopen of kopiëren, jezelf nog eens 'laten zien' bij de prof en de ouders alvast op het ergste voorbereiden, want hier komen de examens!

Om die regelmatig weerkerende blok aan het been van menig student een beetje te verlichten, heeft Studiant al haar ervaring (euhm) verzameld en voor jullie gebundeld op onze site.
En we hebben geprobeerd er iets leuks, interessants en nuttigs van te maken. Je vindt er namelijk niet alleen studietips, maar ook cartoons, goede antwoorden, onzinnige tips (dingen die je dus niet moet doen!), spiektips en gezondheidstips, kortom alles waar jullie in deze zware tijd iets aan kunnen hebben staat online bij Studiant.
Onze manier om jullie veel succes met jullie examens te wensen. Je vindt ze op www.studiant.be/tips.

Gehandicapte studenten

De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, lanceerde vorige week de website www.handicap-studie.nl. Op deze site staan studietips over studeren met een handicap of chronische ziekte. Ook is er een forum waar ervaringen uitgewisseld kunnen worden en staan er onder 'mijn rechten' allerlei regelingen waar gehandicapte studenten in Nederland gebruik van kunnen maken, zoals een jaar extra studiefinanciering.
Van de 61.000 tot 77.000 gehandicapte studenten in het Nederlandse hoger onderwijs kampen 38.000 tot 48.000 met problemen als gevolg van hun functiebeperking.

Studiant gaat op Hoegaarden-brouwerijbezoek en jij kan mee !

Ben je fan van Hoegaarden, van Studiant of wil je graag eens even weg van de examenstress, kom dan met ons een stapje in de wereld zetten! Studiant gaat namelijk, op uitnodiging van Interbrew, op brouwerijbezoek in Hoegaarden. We zullen daar rondgeleid worden door hun eigen studentengids, en onderworpen worden aan een heuse tapcursus.
Zie je er studentikoos uit en heb je geen schrik van een fotograaf, dan kan je bovendien deel uitmaken van hun nieuwe promoties voor de brouwerijbezoeken. En als je weet hoe flitsend die promoties altijd zijn… Ok, je wil dus mee.
Dan zien we jou “plenis coloribus” op vrijdag 23 mei om 17.00 voor een busrit richting Hoegaarden. Je kan ons terug verwachten in Antwerpen rond 22.00u, dus je kan dan nog altijd naar huis geraken indien je dat wenst… Maar dan mis je natuurlijk wel de ettelijke rondjes die de voorzitter van Studiant waarschijnlijk nog wel zal geven….
Stuur een mailtje naar vicky@studiant.be, en dan zetten we je op onze fameuze deelnemingslijst. Let wel, de plaatsen zijn strikt beperkt, dus…

Joris Roos blijft VVS-voorzitter.

Op woensdag 7 mei hield de Vlaamse Vereniging van Studenten voorzitterverkiezingen. Naar goede traditie gebeurde dit tijdens de laatste algemene vergadering van het academiejaar.
Twee studenten hadden zich kandidaat gesteld waaronder de huidige voorzitter van VVS, Joris Roos.
In de tweede stemronde behaalde Joris Roos de vereiste 2/3-meerderheid en kreeg daarmee het vertrouwen van de Algemene Vergadering om VVS ook in het academiejaar 2003-2004 te leiden.
Joris heeft zich het afgelopen academiejaar vooral geprofileerd als ‘manager’ van VVS. Hij leidde de werking van VVS in goede banen en onderhield steeds goede contacten met zowel de studenten als de beleidsmakers. Daarnaast beet hij zich vast in enkele belangrijke inhoudelijke dossiers zoals bv. het dossier omtrent de toegang tot de beroepen van accountant en belastingsconsulent en flexibilisering.
Tijdens de verkiezingen benadrukte Joris dat hij zijn functie het volgende academiejaar niet fundamenteel anders zal aanpakken dan dit jaar. De goede koers die VVS momenteel vaart zal verder gezet worden. Toch formuleerde hij enkele uitdagingen waar VVS het volgende academiejaar voor zal komen te staan:
• De ijzersterke reputatie die VVS geniet op het gebied van dossierkennis instandhouden
• De Algemene Vergadering een grotere rol geven in de totstandkoming van de standpunten
• De organisatorische werking van VVS verder professionaliseren
Tenslotte engageerde Joris zich ertoe om in het begin van volgend academiejaar alle studentenraden in Vlaanderen persoonlijk te bezoeken om hen nauwer te betrekken bij de werking van VVS. Het contact met de achterban blijft immers nog steeds de achillespees van de VVS-werking. Om een breed draagvlak voor de standpunten te behouden en een goede informatiedoorstroming te verzekeren is het onontbeerlijk dat elke student in Vlaanderen de mogelijkheid heeft om ook zijn of haar stem te laten horen.

Anderhalve kilometer pilsleiding

Drie Delftse studentenverenigingen vieren in 2003 hun lustrum. De Delftsche Studenten Bond heeft het feest inmiddels achter de rug, Virgillianen feestten op 8 mei nog in Delft en reizen vervolgens naar Praag voor een gala, het Delftsch Studenten Corps treft voorbereidingen aan de Kanaalweg.
Voor 'Celebrations', het 21ste lustrum van Virgiel, stelde de TU Delft het voormalige gebouw voor analytische scheikunde beschikbaar. Na het lustrum wordt het pand door huisvester Duwo grotendeels gesloopt om plaats te maken voor woningen. Aanvankelijk moest ook het Delftsch Studenten Corps zijn 31ste lustrum in dat pand vieren, waardoor de aartsrivalen werden gedwongen tot samenwerking. Op de valreep stelde de TU Delft het voormalig laboratorium voor toegepaste natuurkunde en elektrotechniek ter beschikking. Is er eigenlijk nog gespiekt bij de concurrentie? ,,Virgiel heeft daar duidelijk iets moois neergezet dus wij hebben natuurlijk goed opgelet'', bekent corpssecretaris Jorre Bonjer. Aan een vergelijking tussen de twee lustra wil hij zich niet wagen. ,,Wij leggen de nadruk op het feest. Virgiel heeft de inspanningen verdeeld over een feest, een wintersport en een gala in Praag.'' Bonjer ziet het lustrum van zijn vereniging als een feest voor heel Delft. ,,Normaal gesproken is de vereniging meer in zichzelf gekeerd. Dit is een project waarbij we heel Delft betrekken via bijvoorbeeld een openluchtconcert.''
Bas Janssen, commissaris terrein van de lustrumcommissie van het DSC steekt een grote sleutel in de toegangsdeur tot een voormalige collegezaal. ,,Deze ruimte wordt omgebouwd tot restaurant, compleet met een aquarium voor kreeften. Verder komen er onder andere een Winterwunderwelt met skihutsfeer, een Boerderie met picknicktafels en in de gangen schilderingen van corpshuizen.''
Waar de Virgillianen een betonvloer lieten wegzagen om in voldoende zaalhoogte te kunnen voorzien, maakt het DSC gebruik van een enorme fabriekshal in het pand. Volgens plan wordt de hal verbouwd tot Woodlane, vernoemd naar een verlaten Londens metrostation. ,,Graffiti op de muur, een metrostel als bar en aan de kraanbaan een plateau voor de dj'', glundert Janssen. ,,Tussen de Woodlane en een ander gebouwdeel komt - als alles goed gaat - de romp van een Fokker 60 te hangen als loopbrug.''
Bedoeling is dat het pand op 31 augustus bezemschoon wordt achtergelaten, waarna het neogotische gebouw uit 1902 wordt verbouwd tot hotel en facility centre. Of de verenigingen over vijf jaar weer zulke prachtige panden kunnen transformeren tot feestpaleizen zal moeten blijken. Janssen verwacht van wel: ,,Zolang de TU haar faculteiten verplaatst en oude gebouwen verlaat, kunnen wij in de leegstaande panden mooie feestjes organiseren.''
Om van 4000 m2 gebouwvloer een feestelijk landschap te maken gebruikte K.S.V. Sanctus Virgilius onder andere 4500 kilo cement, 8000 m2 plaatmateriaal, 800 m2 gipsbeton, 66.000 schroeven en 650 liter kit. Het aantal lustrumfeestgangers schat de vereniging op 15.000, de bierconsumptie op 50.000 liter Bavaria. 'XXXtreem', het lustrum dat het Delftsch Studenten Corps in 1998 vierde, leverde de volgende facts and figures op: 1,8 miljoen gulden omzet dankzij 531.820 verkochte muntjes waarmee 56.281 liter Heineken, 15.362 liter frisdrank en 1455 liter sterk werden besteld in 328.000 krakglazen. Voor de verbouwing van de voormalige TU-bibliotheek gebruikte de vereniging onder andere twaalf kilometer steigerbuis, 2500 m2 gipsplaat, 2000 liter verf, tachtig kuub gasbetonblokken, dertig kuub strandzand en anderhalve kilometer pilsleiding.
Michel Heesen

Universiteit Eindhoven in conflict met Toshiba over laptops.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat alle Toshiba-notebooks die eerstejaars studenten vorig jaar september hebben aangeschaft, vervangen. Dat kost de universiteit ruim twee miljoen euro. Dat meldt het blad van de TU/e, Cursor.
Veel studenten hadden al snel problemen met hun notebooks, omdat displays niet goed werkten en videokaarten regelmatig loskwamen van het moederbord. Toshiba moest uiterlijk 15 mei met een oplossing komen voor deze problemen en heeft dat niet gedaan. Het bedrijf heeft volgens de universiteit alleen het probleem met de videokaarten verholpen. De TU/e stapt nu naar de rechter om alle schade, zoals reparatiekosten, op Toshiba te verhalen. De kosten van het vervangen van de laptops neemt de universiteit in eerste instantie zelf voor haar rekening, meldt Cursor.

De stem van de student:

Op 18 mei 2003 kiezen de Belgen hun federale parlement. Alhoewel de meeste materies waar de Vlaamse Vereniging van Studenten zich actief mee bezig houdt, bevoegdheden zijn van de Vlaamse Gemeenschap (hoger onderwijsbeleid, studiefinanciering, studentenvoorzieningen, internationaal onderwijsbeleid,…), zijn er toch een aantal onderwerpen waar VVS zich in een al dan niet recent verleden over gebogen heeft die over federale bevoegdheden gaan.
1. Voor drie euro van je thuis naar je kot!
Iedereen heeft vandaag de mond vol over internationale studentenmobiliteit, en terecht! Maar als we vaststellen dat het binnenkort minder problemen oplevert om een jaar in Valencia te gaan studeren dan dagelijks te pendelen tussen pakweg Tienen en Brussel, is er toch iets mis. Onderzoek wijst uit dat bereikbaarheid van de instelling waar een student gaat studeren een niet te onderschatten factor in de studiekeuze is. Bovendien blijkt dat mobiliteit bij kotstudenten op de tweede plaats staat bij de studiekosten en bij pendelstudenten zelfs op de eerste plaats. Het meest gekende voordeeltarief voor jongeren is de Go-Pass, voor een vaste prijs van om het even welk Belgisch station naar een ander. De laatste jaren verhoogde dit bedrag echter stelselmatig en werden bovendien strenge voorwaarden gekoppeld aan het gebruik van de Go-Pass, waardoor naar de les sporen voor 9u ‘s morgens niet meer mogelijk is aan dit voordelige tarief. VVS pleit dus voor: een goedkopere formule voor jongeren om voor een vast bedrag (3 eur) binnen België te reizen met de trein, zonder bijkomende gebruiksbeperkingen goedkopere abonnementen voor pendelstudenten een goed uitgebouwd netwerk (trein, tram, bus, metro), zodat iedere student vlot met het openbaar vervoer kan gaan studeren.
2. Nee tegen corporatisme!
Steeds meer vrije en intellectuele beroepen worden onderworpen aan beroepsreglementering die opgelegd wordt door de federale overheid. Er worden daarbij beroepsinstituten opgericht die dan als opdracht krijgen om de kwaliteit van de instroom in het beroep te garanderen, meestal via het organiseren van een stage en een bekwaamheidsexamen. Het probleem ontstaat wanneer die beroepsinstituten ook nog eens toelatingsexamens gaan organiseren voor de aanvang van de stage. Een kandidaat wordt daarbij getest op zijn theoretische kennis, ook al heeft hij of zij een diploma van een opleiding die specifiek tot het betreffende beroep opleidt. Bovendien sluiten de beroepsinstituten op die manier de toegang tot hun eigen beroep af en controleren ze zelf volledig de instroom: puur corporatistische beweegreden dus! VVS pleit voor open toegang tot beroepsstages voor kandidaten met een diploma van een opleiding die specifiek leidt tot het betreffende beroep.
3. de contingentering van het aantal artsen, tandartsen en kinesitherapeuten.
Om tegemoet te komen aan de uit de pan swingende kosten in en de “dalende” kwaliteit van de gezondheidszorg, voerde de federale regering een beperking van het aantal toegekende RIZIV-nummers in. Dat betekent dat telkens slechts een beperkt aantal afgestudeerden ook effectief kunnen instappen in het beroep. Om te vermijden dat jaarlijks een aantal afgestudeerden uit de boot vallen, voelden de gemeenschapsministers van onderwijs zich verplicht ook beperkingen van de toegang tot de betreffende opleidingen in te voeren, waardoor de student van keuzevrijheid beroofd wordt en de democratisering van het Vlaamse hoger onderwijs beperkt wordt. VVS pleit dan ook voor: een consequente echelonnering van de Belgische gezondheidszorg
een daadwerkelijke fidelisering van de patiënt-arts relatie door de verplichte invoering over de hele lijn van het medisch dossier
een vernieuwde accreditering en verplichte pensionering van de (tand)artsen en kinesitherapeuten
een nieuwe financiering van de ziekenhuizen
een kostenbesparender en gezondheidsbevorderender geneesmiddelenbeleid
een resolute keuze voor

Studietoelagen en studiekeuze

Binnenkort zullen vele studenten en scholieren weereen aanvraag doen voor een studietoelage. Op dat ogenblik (en nu nog) wordt de Vlaamse Infolijn overspoeld door vragen van burgers die moeite hebben om in de statuten wegwijs te raken. Daarom kan een website handig zijn. Aan de hand van gerichte vragen wordt hen meegedeeld welk statuut de student heeft en welke inkomsten van tel zijn. http://members.chello.be/ws36621/Studietoelagen

Een groot aantal adolescenten zal dezer dagen ook een keuze moeten maken uit de verschillende aangeboden studierichtingen in het hoger onderwijs. Om dat wat makkelijker te maken hebben wij een overzichtelijke zoekmodule online gezet. Op www.studiant.be/scholen/ kan je daarvoor terecht.

Het Stella Artois Festival Game III is gestart !

Nu al last van festivalitis? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Vandaag schiet de derde editie van het Stella Artois Festival Game uit de startblokken. Liefst 9 weken lang deelt Stella Artois meer dan 4.000 festivaltickets van de grootste zomerfestivals uit: Rock Werchter, Dour, Sfinks, Couleur Café, Marktrock, ...
De deelnemer die over de hele spelperiode het beste scoort, wint de hoofdprijs en mag 1 jaar lang gratis naar de Ancienne Belgique* of naar Vorst Nationaal**. Daarnaast zijn er andere leuke prijzen te winnen, zoals de enige echte Stella Artois Festival Survival Kit.
Redenen genoeg dus om mee te spelen. Klik op deze link om je gegevens na te kijken en je in te schrijven in het Stella Artois Festival Game: www.stella-artois.be En zoals beloofd ontvang je dan meteen je eerste virtuele Stella’s.
· 48 duo-tickets voor 48 concerten naar keuze
** 20 duo-tickets voor 20 concerten naar keuze

Hoe bevalt het examen?

Een Italiaanse rechtenstudente heeft haar eindexamen afgelegd in de materniteit, nadat de autoriteiten hadden beslist dat zwanger zijn geen geldig excuus was om het examen uit te stellen of te missen.
Antonella Magnani, 28, uit Arezzo stond op het punt te bevallen toen 8 examinatoren opdaagden om haar in de verloskamer te overhoren over publiek recht en marketing. De artsen hadden hun zegen gegeven voor deze ongebruikelijke demarche, vooral op basis van het feit dat de weeën nog onregelmatig waren, en bijgevolg naar alle waarschijnlijkheid nog tijd genoeg lieten om de vragen te beantwoorden. Na een half uurtje examen besloten de examinatoren dat Antonella geslaagd was met grootste onderscheiding.
Haar dochter Giulia werd twee uur later geboren.

Minder zorgen over examens.

Mind, een Britse vereniging voor geestelijke gezondheidszorg, waarschuwt studenten zich niet te veel zorgen te maken over examens. Wie zich toch excessief zorgen maakt zou lange- termijnstress kunnen krijgen en gedurende jaren na de studies daarvan nog de gevolgen kunnen ondervinden. Gevallen van slaapstoornissen, overmatig drinken, chronische hoofdpijn, depressies en zelfs zelfmoordgevallen zouden jaren na datum nog terug te voeren zijn op overmatige stress bij examens. Als hulpmiddel tegen de stress legt de vereniging vooral de nadruk op regelmatige relaxatie en het vooral niet alleen verwerken van de spanningen en de onrust. Regelmatige gesprekken met ouders, begeleiders, medestudenten, docenten of zelfs de huisarts kunnen stress helpen verminderen. Ook het regelmatig ontspannen en goed slapen zijn van groot belang. De vereniging heeft terzake een brochure samengesteld, die je online kan consulteren via www.mind.org.uk

Australische studenten beschuldigd van piraterij.

Drie Australische studenten worden op 8 juli aanstaande in de rechtbank verwacht, op beschuldiging van piraterij. Uiteraard gingen zij niet met een bootje de zee op om andere schepen te enteren, maar zij zetten een site op waar MP3 bestanden van muziek konden worden gedownload. De muziek viel uiteraard onder de bepalingen van het copyright en de zeven miljoen bezoekers die ze wisten te lokken waren de muziekindustrie meer dan alleen een doorn in het oog. Ook de ontdoken rechten ter waarde van zestig miljoen Australische dollars prikten als een doorn in de portefeuillestreek, en dat vond de muziekindustrie natuurlijk niet bijster grappig. De uitbaters van de site werden daarom ook intensief opgespoord en in de kraag gegrepen. Ze riskeren nu een maximale straf van vijf jaar achter de tralies en/of een boete van 60.500 Au$. Als ze veroordeeld worden kan de muziekindustrie uiteraard nog schadevergoeding vorderen.

Dove student haalt academische graad muziek.

James Kearney, een student uit Canberra, is geboren met een ernstige auditieve handicap. Technisch gesproken is hij doof. Het weinige geluid dat tot hem doordringt is zwaar vervormd. Hij is er evenwel nu in geslaagd om na tien jaar studie zijn graad van de Australian National University in de muziek te halen. Volgens hem heeft zijn innige liefde voor de muziek hem erdoor gehaald. “Het lijkt alsof muziek tot mij spreekt, muziek heeft de capaciteit om naar je te reiken, en je te vinden op een manier die door geen enkele andere kunstvorm wordt geëvenaard…”