Studentizine

Studentizine 6

Redactioneel

Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat u dit “Studentizine” toegezonden krijgt, maar voor de nieuwkomers, van harte welkom!

Bij Studiant hebben we er in het verleden altijd naar gestreefd om zo veel mogelijk in te spelen op de vragen die ons vanuit de studentenmiddens tegemoet komen. Deze publicatie via internet is er bijvoorbeeld, ondanks de regelmaat van een ontredderde koekkoeksklok, toch in geslaagd een bijzonder groot aantal mensen te boeien.

Reden te over dus om aan het totaalbeeld te gaan sleutelen, en om de regelmaat van verschijning te vergroten. In het studentizine, dat in de toekomst (met uitzondering van de komkommertijd) om de twee weken zal verschijnen, zullen jullie steeds een aantal rubrieken terugvinden. Zo proberen we een beetje zicht te houden op de berichtgeving in de pers waar het studenten aanbelangt. Ook bieden we een platform voor studentenclubs die een bijzonder evenement willen aankondigen én toelichten. Vinden jullie zelf een eigen initiatief belangrijk genoeg om de landelijke pers ervan op de hoogte te brengen, en stuur je daarom een persbericht rond, vergeet dan niet ook een mailtje te sturen naar redactie@studentizine.be!

Let op! Enkel bijzondere evenementen komen in aanmerking, dus géén melding dat er twee gratis vaten worden gegeven in Huppelepup, of dat er een té gekke TD is in Papperlepap.

Een bloedinzamelactie, een fundraiser voor een leukemiepatient, een finale van een sportevenement tussen studentenclubs, een internationaal studentencongres, een uitzonderlijke cantus, de bezetting van een openbaar gebouw…, kortom al wat jullie in de nationale pers willen ventileren kan in aanmerking komen.

Voor het betere “gewone” werk blijft uiteraard de Studiant-agenda het aangewezen medium!
Nog vragen? Stuur een mailtje naar info@studentizine.be of info@studiant.be!
Je kan natuurlijk ook altijd eens surfen naar http://www.studentizine.be

De redactie.

Europacantus op zaterdag 5 mei in Leuven!


Dit jaar is Vlaanderen gastland voor het jaarlijkse seminarie van het EKV (Europäischer Kartellverband Christlicher Studentenverbände) Dit EKV is de koepel van 16 studentenverbonden in 8 verschillende Europese landen. Het vormt de vertegenwoordiger van zo'n 122.000 studenten in de Raad van Europa.

Van 1 tot 6 mei komen verschillende delegaties vanuit gans Europa afgezakt naar Brussel en Leuven om de Europese instellingen en het traditionele studentenleven beter te leren kennen.


Als afsluiter is er op zaterdag 5 mei vanaf 20u de 'Europacantus' in zaal Pavlov (Tiensestraat 51) te Leuven.

Hierop is iedereen uitgenodigd en de toegang is gratis! Gastheer is het Leuvense Seniorenkonvent.

Meer info is tevens te verkrijgen bij:
Kristof Debecker (SK Leuven / Coördinator Europaseminarie EKV)
0495/475.009
bleu@winningteam.com,
of op:
www.studiant.be/skleuven/EKV
www.ekvnet.org

Internationaal nieuws

Verenigde Staten, 2 mei 2001- Wallace's bookstores Inc. is failliet.

Nu gaan er wel eens meer bedrijven over de kop, maar in dit geval gaat het wel over een boekhandel die handboeken levert aan ongeveer 60 Amerikaanse Universiteiten. Vele van deze universiteiten hebben nu problemen om boeken besteld en geleverd te krijgen voor de "summer colleges" en het nieuwe academiejaar van 2001-2002. Met een beetje geluk zullen de kopieercentra in de buurt van deze universiteiten dus gouden zaken kunnen doen.
Bron: CCN


Verenigd Koninkrijk, 2 mei 2001 -

Duizenden studenten in Engeland lopen het risico van school gestuurd te worden omdat ze hun "inschrijvingsgeld" (tuition) nog niet betaald hebben. Het normale bedrag daarvoor bedraagt 1050 GBP (ongeveer 68.000 BEF) voor één jaar. Veel studenten sluiten hiervoor zogenaamde studentenleningen af bij banken die ze na hun studies terugbetalen. Blijkt echter dat de hoogste lening maar amper of net niet het inschrijvingsgeld en het kot voor één jaar dekken, zonder leefkost mee in te calculeren. Veel is te wijten aan de veranderde politiek die universiteiten ertoe aanzet om studenten aan te trekken uit "niet-traditionele" milieus, waar vooral bedoeld wordt de lagere sociale klasse of mensen met reeds een gezin. Vele potentiële studenten zien dus af om aan studies te beginnen, wegens het gevaar in zware financiële problemen te komen.

Varia


Japan, 3 mei 2001 -
Eten van grote hoeveelheden sushi verlaagt het risico van rokers op de vorming van longkanker. Dat zeggen wetenschappers van het Japanse Aichi Kankercentrum in Nagoya. De liefde van Japanners voor de visdelicatessen kan volgens de onderzoekers verklaren waarom longkanker minder voorkomt in Japan, terwijl er net zoveel wordt gerookt als in de VS of in Groot-Brittannië. Uit een studie van het centrum, beschreven in de British Journal of Cancer, blijkt dat het eten van grote hoeveelheden verse vis of sushi de kans op het ontstaan van longkanker tot 50 procent kan doen verminderen. Gezouten of gedroogde vis heeft dat effect overigens niet, tekenen de wetenschappers aan. Het centrum vermoedt dat de onverzadigde vetzuren in visolie de "beschermende factor" zijn, vooral tegen een bepaalde venijnige vorm van longkanker.
Bron: Belga

Denemarken, 3 mei 2001 -
De Deense regering wil groen licht geven voor het kopiëren van muziek via internetuitwisseldiensten zoals Napster. De wetgever heeft zich verzekerd van een grote meerderheid voor het al ingediende wetsontwerp. Amerikaanse rechters hebben Napster herhaaldelijk verboden om het kostenloos uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde muziek via internet mogelijk te maken. Hoewel dus in strijd met de Amerikaanse rechtspraak wordt het kopiëren van muziek in Denemarken legaal. Als de wet wordt aangenomen moeten de kopers van onbespeelde cd's een auteursrechttoeslag van ongeveer 22 BEF betalen. Aangezien deze regeling al langer bekend was, hebben vele consumenten al een flinke voorraad van deze lege cd's aangelegd. (BBL)
Bron: Belga

Antwerpen, 26 april 2001 - Prijsverlaging GO4ALL-ADSL abonnement

Vanaf 1 mei 2001 verlaagt Internet Service Provider Net4All de prijs voor een GO4ALL-ADSL abonnement tot €34,56 per maand. Deze prijs omvat zowel het ADSL-gedeelte, als het Internet Abonnement.

Het GO4All-abonnement richt zich tot de particuliere thuisgebruiker die met één Personal Computer over het Breedband Internet wil surfen. De snelheid van ADSL ligt tot 30x hoger dan de inbelverbinding via een analoge modem. Inbegrepen in het Go4All abonnement zijn een permanente Internet toegang zonder extra kosten, 6 Email-adressen en 20Mb Webruimte.

Hiermee wordt het Go4All abonnement van Net4All in een klap het goedkoopste ADSL-abonnement op de Belgische markt!

http://www.net4all.be