Studentizine

Studentizine 61

Redactioneel

Zomer, vakantie, dolce far niente!!! Niente? Nou neen, niet echt, de redactie blijft op post, sudderend in eigen nat, bakkend in een blakend zonnetje, maar steeds op post om berichten jullie kant uit te sturen. Eigenlijk is het best wel leuk zo, de noeste arbeid van de examenperiode is voorlopig een verre herinnering, en het bruisende studentenbestaan tijdelijk opgeschort voor ernstiger vakantiewerk of bacchanaal zomers genot. Af en toe een berichtje uit de dagelijkse wereld, om er jullie aan te herinneren hoe mooi die zotte zomer wel is, en hoe diep je er wel van moet genieten! Profiteer er dan ook schandalig van! Wij, klavierzweters, zijn jaloers!

Gratis op reis!

Studiant en Neckermann hebben de krachten gebundeld om deze zomer gedurende drie maanden elke maand 2 personen voor een week in half pension op vakantie te sturen. Nog nooit kon u zo gemakkelijk een reis winnen. Het systeem is simpel. Je voegt een leuke, originele, grappige of mooie vakantiefoto toe op de studiantsite , en de foto die op de laatste dag van de maand (na 20.00u) het hoogste populariteitspercentage heeft, wint de reis. Voor juli mogen we de winnaar naar Mallorca sturen! Momenteel zijn 39 foto's ingeschreven. De kansen liggen bijgevolg goed! Zoek dus snel een foto, zet die online, en vraag al je vrienden om jouw foto punten te geven. Alle foto's van voor 20/7 doen mee met de competitie van Juli (zodat elke foto minstens 11 dagen punten krijgt), die van na 20/7 doen automatisch met de competitie van Augustus mee. Ga je nog op reis, neem dan zeker je fototoestel mee, want de actie loopt nog tot 20/9, en de reizen zijn tot volgend jaar geldig, zodat je mogelijk volgend jaar gratis op reis kan. Ga je niet op reis deze zomer, dan kan je nog altijd een foto nemen van een leuk terrasje. Alles wat me de zomer te maken heeft maakt immers kans. www.studiant.be/neckermann

Studentikoos roeien!

Markeer zaterdag 4 oktober en zondag 5 oktober 2003 alvast in je agenda met een roeispaantje!
Roeien met de riemen die je hebt. Iedereen weet wat dat betekent, maar het wordt tijd dat dit ook in de praktijk wordt omgezet. Brouwerij De Koninck en Studiant organiseren het komende najaar de tweede editie van de Konincklijke Roeiregatta. Alle sport- en studentenverenigingen worden niet alleen vriendelijk maar vooral nadrukkelijk uitgenodigd om hieraan deel te nemen.
De formule is eenvoudig. Volgens een afvalsysteem komen de verenigingen in ploegverband tegen elkaar uit. Naarmate de resultaten sterker zijn, klimt de ploeg in de selectie tot de kwart, halve en uiteindelijke finale. Volgens de voorlopige programmatie zullen de sport- en studentenverenigingen elkaar op zaterdag 4 oktober bekampen.
Schrijf je vliegensvlug in, want om organisatorische redenen, verwelkomen we dit jaar maximum 90 teams (op twee dagen) in ons dok. De postdatum op het inschrijvingsformulier geldt als enige referentie en bij 90 inschrijvingen stoppen we de inschrijvingsprocedure.
Het konincklijke zit hem alleszins ook in de sfeer die de organisator “thepubagency” in opdracht van Brouwerij De Koninck zal uitbouwen aan het Willemdok. Vrienden, kennissen, wederhelften kunnen van op de kaai de races goed volgen, om een mexican wave meer of minder zullen we niet verlegen zitten.
De sfeer wordt natuurlijk ook door Brouwerij De Koninck ondersteund, hoewel we niet durven beweren dat het heffen van een Bolleke te vergelijken valt met een roeioefening. Dit jaar valt onze tweede Konincklijke Roeiregatta samen met de komst van de Mercator naar Antwerpen en Open Steiger. Meer inlichtingen en inschrijvingsformulieren kan je vinden op www.estudiant.be/regatta/roeiregatta.htm.

Studentenzangfeest op 9 oktober!

Tot in het begin van de jaren negentig was het Antwerpse studentenzangfeest een mooie en bloeiende traditie. De stadsfeestzaal stroomde vol zanglustige studenten en oud-studenten, een studentenfanfare en artiesten die een gastoptreden kwamen verzorgen. Die mix stortte zich dan vol overgave op de populaire liederen uit het studentenliederenboek (én op het bier) voor wat telkens een onvergetelijke avond werd.
Helaas stierf de organisatie een vrij plotse dood, diep betreurd door zovelen. Vanaf dit jaar willen wij echter een nieuwe start nemen. Studiant nodigt alle studentenclubs van Vlaanderen uit om samen het academiejaar op grandioze wijze in te zingen. In een schitterende tent aan de Antwerpse jachthaven, met de Mercator als decor, openen we op 9 oktober aanstaande het academiejaar! Er zal ruim voldoende bier wezen om de dorstige kelen gesmeerd te houden!
Binnenkort brengen we hier nog meer details omtrent de organisatie (onder meer betreffende de geplande after-party), maar wie wil, kan nu alvast een mailtje sturen naar info@cantorenconvent.be om plaatsen te reserveren, een handje toe te steken of om zo snel mogelijk meer inlichtingen toegestuurd te krijgen.

Aanvragen studietoelagen in de lift.

In Vlaanderen zijn in vergelijking met 2001 dit jaar zo’n 9000 extra aanvragen voor een studietoelage hoger onderwijs ingediend. Het aantal rechthebbenden steeg, maar ook het uitgekeerde bedrag klom gemiddeld met 210 €. Volgens Vlaams Onderwijsminister Marleen Vanderpoorten is deze stijging voornamelijk toe te schrijven aan de verbeterde informatieverstrekking, en de vereenvoudiging van de aanvraagprocedures. Vanaf 1 juli 2004 zal een studietoelage ook via het internet kunnen worden aangevraagd.

Matrix III

In Philadelphia zijn op 7 juli drie studenten van respectievelijk 18, 15 en 14 opgepakt, net voor ze een bloedbad wilden aanrichten. De nitwits waren verkleed als figuren uit de film “The Matrix” en hadden zware wapens bij zich én zo’n tweeduizend rounds ammunitie. Volgens een woordvoerder van de politie waren ze zinnens drie collega studenten te vermoorden, en daarbij nog wat willekeurige slachtoffers te maken. De kwiebussen hadden de wapens gejat bij één van de vaders, die bekend staat als een fervent wapenverzamelaar.

Studentenjobs schaarser dit jaar.

De meeste Vlaamse bedrijven werven deze zomer beduidend minder jobstudenten aan dan vorige jaren. Dat bleek uit verscheidene peilingen die in de laatste weken in de pers verschenen. De huidige economische malaise wordt genoemd als voornaamste oorzaak. De terugloop zou ongeveer 25% van het aantal studentenjobs behelzen. Vooral de jongere, minder hoog opgeleide student zou in de eerste plaats meer moeilijkheden hebben om een geschikte vakantiebaan te vinden. Op www.studentenjobs.be worden in elk geval dagelijks nog nieuwe jobs aangeboden voor kortere perioden, voor augustus en september.

Scholier pleegt zelfmoord op school.

Een 16-jarige Duitse scholier heeft in Coburg op z’n lerares geschoten, en daarna zelfmoord gepleegd. De feiten gebeurden in de technische school, op 2 juli. Rond negen uur haalde de scholier een vuurwapen uit z’n boekentas, en mikte op een 41-jarige lerares. Hij miste haar maar net. Na dat eerste schot kwam een 52-jarige lerares de klas binnengelopen. Ook op haar werd geschoten, een kogel doorboorde haar bovenbeen. De medeleerlingen vluchtten ondertussen in paniek het lokaal uit, ééntje sprong door het venster, en raakte daarbij lichtgewond. De schutter hield een leerling in bedwang, en haalde nog een tweede wapen uit z’n boekentas. Daarop riep hij “politie”, en schoot zichzelf door het hoofd. Hij bleef op slag dood. De motieven van de dader blijven tot dusver onbekend. De tiener stond bekend als een eerder onopvallende student.

'Studentes slaan in hoog tempo bier naar binnen'

De grootste probleemdrinkers in Nederland zijn nog steeds de jonge werkende dan wel studerende mannen. De hoger opgeleide vrouwen zitten hen echter op de hielen en slaan significant vaker een alcoholisch drankje achterover dan andere vrouwen. In de studentenwereld lijkt daar al mee begonnen te worden.
Volgens het deze week verschenen onderzoeksrapport 'Bovenmatig drinken in Nederland' van het Utrechtse Trimbos-instituut zijn mannen en dan vooral jonge mannen de grootste probleemdrinkers. Werkende en studerende jonge mannen doen niet voor elkaar onder. Vrouwen drinken ook stevig. En hoger opgeleide vrouwen drinken significant steviger dan andere vrouwen. Maar, zo zegt onderzoeker Ron de Graaf, het is niet juist dat studerende vrouwen meer drinken dan studerende mannen zoals onlangs in 'de Volkskrant' stond.
Toch zijn studentes blijkens het onderzoek meer gaan drinken, want die categorie hoog opgeleide vrouwen omvat natuurlijk veel studentes. En die zitten volgens onderzoeker De Graaf vaker aan de alcohol door "een verlengde jeugd. Ze wonen op kamers in een losser sociaal verband. Ze gaan langer aan de boemel dan hun lager opgeleide vrouwen die eerder gaan samenwonen en een gezin stichten." De conclusie dat vrouwen met inhaalslag bezig zijn, mag volgens de onderzoeker niet worden getrokken. "Dat vraagt om vervolgonderzoek, maar het zou me niet verbazen. We hebben dat bij stress en roken ook gezien, dus waarom niet bij drank."

Verboden toegang

Ze zijn het zat bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vanaf komend collegejaar worden kinderen jonger dan acht jaar de toegang ontzegd bij alle plechtigheden. Dat betekent een einde aan rondrennende, huilende en spelende kinderen tijdens het officiële gedeelte van promotie- en oratieplechtigheden. Aldus het besluit van het college van decanen. En dit allemaal onder de noemer: een promotie is een examen en geen feestje. (Ad Valvas)