Studentizine

Studentizine 63

Schoolreis naar Praagse cel

Twee studenten van het Erasmus College maakten het tijdens een uitstap in schoolverband zo bont, dat ze in Praag in de “doos” belandden. Het duo van 16 en 17 slopen uit hun pension om “voor de lol” een Tsjechische vrouw te beroven. “Onder invloed van de drank”, zo probeerden ze zich te verschonen voor de rechtbank, maar de rechter zag er de lol niet van in en veroordeelde de twee Zoetermeerse aspirant-gangsters tot een jaar effectieve gevangenisstraf. De veroordeelden vonden het “een zware klap, die ze niet verwacht hadden”.
De Tsjechische dame was er waarschijnlijk wel op voorzien door twee Hollandse randdebielen beroofd te worden????

Kortere vakantie?

De Antwerpse universiteit speelt met het idee om met ingang van het academiejaar 2004-2005 de vakantie een veertiental dagen in te korten. Zo zou het academiejaar beginnen medio september in plaats van begin oktober.
Voorlopig is er nog niets beslist, maar de stap ligt wel voor de hand. In Antwerpen is de regionale associatie van universiteit(en) en hogescholen meteen goed onthaald, en vlot op de rails gezet. De harmonisatie van het feitelijke begin van het academiejaar tussen universiteit en hogeschool zou bijgevolg niets meer zijn dan een voor de hand liggend vervolg van de gelijkschakeling van het hoger onderwijs. Uiteraard ligt dit gevoelig bij de studenten, vakantie is nu eenmaal een héél sensitief gegeven.
In andere studentensteden denkt men voorlopig nog niet acuut aan de gelijkschakeling van de academiejaren voor hogescholen en univs, maar bij navraag blijkt men wel aan gelijkaardige démarches te denken.

1e zit of 2e zit…

Het doet er allemaal niet meer toe. In september is het (nog steeds) vakantie!!!
Profiteer ervan om de bloemetjes buiten te zetten en met Neckermann op reis te gaan.
Een vliegvakantie, autovakantie of citytrip,… Een verblijf op hotel, op appartement of in een bungalow…
Eind augustus en de hele maand september bieden wij je dit alles aan superlage prijzen aan!
Zo kan je bijvoorbeeld met de auto naar Argelès-sur-Mer. Daar kan je in het Vakantiedomein Le Bois Fleuri verblijven in een stacaravan voor 6 personen aan slechts € 5,20 per nacht per persoon!
Kies je voor een vliegvakantie? Dan kan je al vanaf € 299 per week in half pension in Hotel Flamingo*** aan de Costa Dorada verblijven! En als je naar de Costa Brava of de Costa Dorada met de autocar meereist, krijg je maar liefst € 100 korting t.o.v. de prijs van een vliegvakantie!
Onze vakantietoppers vind je in de Neckermann 'Studentenkrant'.
Vraag hem aan bij een Neckermann Vakantiewinkel in uw buurt. Kan je zolang niet wachten? Klik hier om de 'Studentenkrant' te downloaden. (1 MB groot)
Meer informatie

Minister van Media wil meer aandacht voor de geschreven pers bij jongeren

Marino Keulen, Minister van Sport, Media en Wonen, laat weten dat hij start met een nieuw initiatief om de jongeren meer kranten te laten lezen. Om dat te bewerkstelligen krijgen alle klassen uit het vijfde en zesde middelbaar gratis abonnementen ter beschikking. Het project draagt de naam 'Krant in de klas'.
En uittreksel uit dat interview:

"Een krant lezen is iets zoals tanden poetsen en elke dag een beetje sporten, dat moet ingebakken worden".
U bent een bezige bij blijkbaar want ik heb onlangs gelezen dat u mee in het project 'krant in de klas' stapt. U gaat scholen bevoorraden met kranten. Is het dan zo erg gesteld met het leesgedrag en de informatiewaarde?
Dan komen we naar jullie toe natuurlijk (naar Politics.be, red). Maar we stellen vast dat het aantal jonge krantenlezers alsmaar afneemt. Ik heb vroeger altijd in de commissie media gezeten en daar heb ik gezien dat krantenuitgevers een moeilijke periode doormaken. Zij zoeken naar een manier om wat steun te krijgen van de overheid, maar Europa verbiedt steun aan bedrijven. Dat is tegen de principes van de vrije markt en als orthodoxe liberaal wil ik mij daar zeker naar schikken. Aan de andere kant stel je vast dat er vooral een structureel probleem is. Er is geen instroom of onvoldoende instroom van jonge lezers. Een krant lezen is iets zoals tanden poetsen en elke dag een beetje sporten, dat moet ingebakken worden. Net zoals een boek lezen kan het zeer gezellig en ontspannend zijn. Dat kan ook betekenen dat je de human interest-bladzijden leest om te zien met wie pakweg Kylie Minogue op dit moment een koppel vormt. Gaandeweg ga je uitbreiden, begin je ook al eens de sportbladzijden te bekijken en nadien misschien een andere katern. Aan de hand van een werkboek gaan we proberen jongen mensen te motiveren tijdens de lessen en het in hun programma te laten opnemen.

"Als je iemand alle dagen frieten laat eten, dan zal die bij God niet weten hoe rijst smaakt. Nochtans kan kip curry met rijst best lekker zijn!"
Dus de filosofie is jongeren in contact te brengen met kranten en wat interesse op te wekken. Denkt u dat ze effectief dan in hun vrije tijd de krant zullen lezen?
Kijk, als je iemand alle dagen frieten laat eten dan zal die bij God niet weten hoe rijst smaakt. Nochtans kan kip curry met rijst best lekker zijn als dat goed is klaargemaakt. Je moet mensen op zeker ogenblik met het aanbod confronteren. Twee: de scholen mogen zelf beslissen in welke vakken ze de lessen geven. Het is dus eigenlijk een vorm van toegepast onderwijs. De meeste krijgen toch in hun laatste jaar, zowel in ASO als in TSO, met de media te maken. In Limburg leest 80 % van de mensen het Belang van Limburg. Het is al heel wat als je jongeren kunt duidelijk maken dat het Laatste Nieuws, de Standaard, de Morgen, ... De Financieel Economische Tijd ook bestaan! We gaan ook eens kijken rond een bepaald thema. Dan kom je tot de ontdekking dat sommige kranten bepaalde thema's heel uitgebreid aan bod laten komen terwijl andere er een stukje van 10 regels van maken, maar die andere hebben dan weer andere thema's die ze heel uitgebreid brengen. Zo leer je mensen hoe kranten nieuws brengen, wat ook een beetje toont wat kranten belangrijk vinden. Zo zien ze dat men over hetzelfde soms heel anders kan schrijven. Het ideologisch profiel van een krant en hoe je op die manier jonge mensen daarmee kan confronteren. Niet enkel 'die hebben een liberale inslag, die zijn christen-democratisch' - alhoewel wat betekent dat vandaag de dag nog? - Maar dat je dat wat opentrekt en desnoods ook journalisten zelf laat langskomen om te tonen wat hun vak inhoudt, hoe ze aan hun nieuws komen zodat jonge mensen begrijpen dat je nieuws niet moet ondergaan, het is niet de bijbel. Het is informatief belangrijk verschillende kranten te lezen, dan krijg je een heel veranderend beeld.
U zegt dat we jongeren een beetje kritisch moeten leren denken?
Ja, inderdaad. We moeten de jongeren opvoeden tot actieve burgers.

Bron:
" Politics.be sprak met Vlaams Minister van Wonen, Sport & Media Marino Keulen (VLD) "
http://www.politics.be/interviews/313/v Maarten Malaise

Agenda:

Studentikoos roeien!

Brouwerij De Koninck en Studiant organiseren het komende najaar de tweede editie van de Konincklijke Roeiregatta voor studententeams.
Alle sport- en studentenverenigingen worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen.
De formule is eenvoudig. Volgens een afvalsysteem komen de verenigingen in ploegverband tegen elkaar uit. Naarmate de resultaten sterker zijn, klimt de ploeg in de selectie tot de kwart, halve en uiteindelijke finale. De sport- en studentenverenigingen zullen elkaar op zaterdag 4 oktober bekampen.
Schrijf je team vliegensvlug in, want het aantal deelnemers is gelimiteerd! Meer inlichtingen en inschrijvingsformulieren kan je vinden op http://www.estudiant.be/regatta/roeiregatta.htm

Studentenzangfeest op 9 oktober!

Tot in het begin van de jaren negentig was het Antwerpse studentenzangfeest een mooie en bloeiende traditie. De stadsfeestzaal stroomde vol zanglustige studenten en oud-studenten, een studentenfanfare en artiesten die een gastoptreden kwamen verzorgen. Die mix stortte zich dan vol overgave op de populaire liederen uit het studentenliederenboek (én op het bier) voor wat telkens een onvergetelijke avond werd.
Helaas stierf de organisatie een vrij plotse dood, diep betreurd door zovelen.
Vanaf dit jaar willen wij echter een nieuwe start nemen. Studiant nodigt alle studentenclubs van Vlaanderen uit om samen het academiejaar op grandioze wijze in te zingen. In een schitterende tent aan de Antwerpse jachthaven, met de Mercator als decor, openen we op 9 oktober aanstaande het academiejaar! Er zal ruim voldoende bier wezen om de dorstige kelen gesmeerd te houden!
Binnenkort brengen we hier nog meer details omtrent de organisatie (onder meer betreffende de geplande after-party), maar wie wil, kan nu alvast een mailtje sturen naar info@cantorenconvent.be om plaatsen te reserveren, een handje toe te steken of om meer inlichtingen toegestuurd te krijgen.

Cantorenconvent op 20 oktober!

Vorig academiejaar startte Studiant met een programma om studenten opnieuw de grote rijkdom van het studentenlied te leren ontdekken. De twee eerste edities kenden veel bijval en verdienden opvolging. Dit academiejaar beginnen wij op 20 oktober aan een nieuwe reeks conventen, met hetzelfde doel:
studenten opnieuw vertrouwd maken met de correcte zangwijze van studentenliederen, en de historische achtergrond ervan.
Ook dit jaar zal weer een cantemus het licht zien.
Wie meer inlichtingen wil kan terecht bij info@cantorenconvent.be, waar ook je inschrijvingen kunnen worden genoteerd.

Het was spannend, de laatste dagen van Juli.

Meerdere malen sprongen de nummers 1, 2 en 3 van onze fotowedstrijd over elkaar, en met een ware nek-aan-nekrace won de foto van Bert De Boeck de Neckermann-fotowedstrijd van Juli. Hij is de fortuinlijke winnaar van de reis voor 2 personen in halfpension naar Mallorca, voor 2 personen! En dit allemaal dankzij Neckermann en Studiant!

Heb je nog niet deelgenomen of viel je buiten de prijzen? Geen probleem. Tot eind september loopt deze wedstrijd nog door. Voeg dus snel je mooie, grappige,
originele,... vakantiefoto toe op www.Studiant.be , en misschien kunnen Neckermann
en Studiant je binnenkort op een fantastische reis sturen!